Skip to main content

Den litterära drömmen om England

Låt dig förföras av Englands litterära skatter och förföriska scenerier

Är du en av dom som älskar att förlora dig själv i brittiska deckare eller drömma dig bort till romantiska romaner signerat Jane Austen? Är Morden i Midsomer på tv ditt ultimata tidsfördriv, och fantiserar du i hemlighet om att bo i ett frodande grevskap på den engelska landsbygden? Då är du inte ensam. Det brittiska landsbylivet kan verkligen vara både skrämmande och tilltalande för drömmarnas drömmare, och vi är många som önskat att vi kunde kliva in i böckernas och televisionens värld många gånger för att få uppleva brittisk romantik och mystik på nära håll.

Gåtfull landsbygd och kusliga grevskap

Efter att brittiska deckarserier såsom Miss Marple, Kommissarie Morse och Morden i Midsomer tog tv-publiken med storm under 90:talet har begäret efter brittisk mystik och spänning eskalerat, och så även turismen i de brittiska områden som erbjuder just detta. Genren som amerikanarna kallar cosy mystery har nu även skapat sig ett eget spektra inom turistindustrin, där allt från stora producenter till mindre lokala aktörer väljer att öppna upp sina dörrar och bjuda in folk från hela världen för att uppleva den brittiska charmen.

I de små byarna i Oxfordshire och Buckinghamshire kan besökare komma tätt inpå de mytiska platserna som har agerat kulisser för ett flertal kriminalserier från det senaste decenniet. Kanske har de till och med turen att uppleva brittiska marknader och festivaler som så ofta syns i tv-rutan.

Se vårt reseutbud till England här.

De skönlitterära hemvisterna Bath och Stratford-Upon-Avon

För romantikern är Jane Austens himmelska Bath paradiset på jorden. Här blandas brittiskt småstadsliv med romersk arkitektur och vackra omgivningar. Det är inte svårt att förstå hur den här skönheten till stad lyckades locka fram inspiration hos en av vår tids mest berömda skönlitterära författarinna.

En annan litterär inspirationskälla att besöka är Stratford-upon-Avon. Här växte författarnas författare upp, William Shakespeare, och än finns både hans barndomshem och begravningsplats kvar att beskåda – ett måste för den som lever och andas brittisk litteratur.

Läs Att packa rätt - inte alltid lätt här.

Downton Abbeys Highclere Castle

Drömmen om praktfulla brittiska grevskap och idylliskt småstadsliv bredde ut sig ytterligare över världen efter att Julian Fellowes Downton Abbey flyttade in i tv-apparaterna år 2010 och föga förvånande seglade rakt upp till toppen av de mest sedda brittiska serierna någonsin. I ett samhälle där tekniken utvecklas snabbare än någonsin och där valmöjligheterna är så oändliga att man nästan känner sig svimfärdig är det lätt att drömma sig tillbaks till en svunnen tid där rollerna var tydligt uppdelade och en radio var nog för att väcka kalabalik bland herrskapet.

Vad som verkligen satte Downton Abbey kartan – bokstavligt talat – är dock det magnifika huset som familjen Grantham huserar. Till skillnad från i de tidigare populära brittiska kriminalserierna finns det i och med Downton Abbeys succé nu en fast punkt dit folk kan drömma sig bort. Efter sex säsonger av den populära serien har Downton Abbey, eller Highclere Castle som slottet heter i verkligheten, börjat kännas igen för många hängivna fans.

Änkegrevinnan Grantham ställer sig frågan: ”Vad är en helg för nåt?”. Vad jag skulle vilja fråga är: ”Vad är en helg i England utan ett besök på Downton Abbey?”. Känslan av att sakta köra upp för den praktfulla stengången och se det fyrkantiga palatset torna upp sig framför en är på något märkligt sätt som att komma hem. Samtidigt är det så overkligt att man måste nypa sig i armen. Huset har kommit att jämföras med andra kända filminspelningsplatser, som till exempel Hobbiton i Mata Mata på Nya Zeeland dit hängivna fans vallfärdar för att få uppleva verkligheten bakom de magiska filmscenerna från Lord of the Rings-trilogin.

Downton Abbeys Highclere castle i England.
Bild: Highclere Castles magiska miljöer

Känslan av att besöka en plats som man genom böckernas och filmernas värld så länge drömt sig bort till är svår att beskriva för den som inte upplevt det. Men en sak är säker – du kommer aldrig att läsa samma bok eller se samma film på samma sätt igen.

/Jessica

Läs mer om vår resa Brittisk idyll & storhet med besök på Downton Abbey och Konsten att matcha kläder med resan.

Vi tror du också gillar...