Skip to main content

6 tips på hur du kan spendera den lediga dagen

Få ut det mesta av din fritid på semestern!

Du som har rest med oss på Kulturresor Europa tidigare, vet att vi är mycket noga med att avsätta tid för våra resenärer att på egen hand utforska destinationen, utöver det schemalagda programmet. På alla våra olika destinationer finns det alltid något spännande att upptäcka eller roliga aktiviteter att delta i. I detta inlägg delar vi med oss av några idéer för hur du kan få ut det mesta av din fritid på resan, oavsett vart i Europa du befinner dig!

1) Gå ut och dansa

Dans är vanligt förekommande i exempelvis många latinska länder, och i många städer kan du dansa utomhus, exempelvis i paviljonger i parker, längs stränderna eller på andra romantiska platser. Du kan alltid delta spontant i dans, och om du är riktigt danssugen så varför inte anmäla dig till en kurs eller sluta upp på en dans hall?

I södra Europa dansar man främst framåt kvällen, då det om dagen oftast är alldeles för varmt för att svänga sina lurviga. Med andra ord, slappna av och ta det lugnt under dagen för att sedan släppa loss på dansgolvet. Om du vill komma i kontakt med lokalbefolkningen kan dans vara ett gott tips, då många dansställen oftast är fyllda med lokalbor som kommer dit för ta ett avbrott från vardagen.

I de latinska länderna förknippas dans i mindre grad med alkohol jämfört med här i Skandinavien, så tänk på att inte dricka allt för mycket innan du kastar dig ut på dansgolvet.

Par som dansar och ler vid en fontän.

2) Spela boule med lokalbefolkningen

I många sydeuropeiska länder kan du uppleva hur lokalbefolkningen spelar boule, särskilt de äldre medborgarna. Såvida de inte är mitt uppe i en stor turnering eller har en lokal uppgörelse, kan du säkerligen få vara med och spela en runda eller två. Boule eller petanque är de två mest vanliga benämningarna för sporten, men den kan även komma att kallas för något annat beroende på vilket land du befinner dig i. Generellt sett är sporten densamma överallt och reglerna skiljer sig endast något i detalj från land till land.

3) Ät en god middag

Den mångfaldiga och kulinariska maten i Europa kan vara helt fantastisk och därför kanske det inte kommer som någon direkt överraskning att detta tips ligger oss allra varmast om hjärtat. Hitta ditt favoritmatställe på orten du befinner dig på och njut av en riktigt god middag i lugn och ro. Seder och tider för när middag och lunch serveras kan se något olika ut beroende på vart i Europa du befinner dig, så hör med hotellet eller reseledaren vad som gäller för just din destination. I en del länder längre söderut, har lokalbefolkningen ofta siesta och håller då stängt mitt på dagen.

Vännerpar som skålar över en middag på semester.

Planerar du att åka till Italien? I så fall rekommenderar vi dig att läsa mer om matkulturen i Italien och det italienska köket här.

4) Hyr en skoter, alternativt en cykel

Om du har vana av att köra motorcykel eller skoter, kan du lämpligt använda dagen till att utforska din destination på skoter. Detta är ett mycket smidigt färdmedel, och särskilt passande om din destination är en storstad. Med en skoter tar du dig snabbt fram och du kan därmed åka längre sträckor och på så vis upptäcka nya smultronställen på destinationen. De är också oftast mycket lättare att hitta parkering för skotrar än för bilar, vilket brukar vara ett stort plus på semestern.

I södra Europa är skoter det transportmedel som de flesta lokalbor föredrar, och såväl förare som andra trafikanter är vana av att se skotrar susa förbi i stadsmyllret.

Om du däremot är personen som gärna inte sätter dig på en skoter, kan vi även rekommendera cykel. I många europeiska städer kan du enkelt hyra cykel för exempelvis en heldag och på så vis färdas runt efter eget behag. Köp med dig ett gott tilltugg och ta en paus i cyklingen genom att hitta en mysig plats för en liten picknick.

Cyklist i solljuset längs en lantväg.

5) Gå på museum och berika dig med ny kunskap

Runt om i Europa hittar du mängder av spännande museer för alla intressen och smaker. De flesta museer är heller inte endast intressanta inuti, utan många museer ligger vackert inramade i gamla antika byggnader av kulturellt och historiskt värde, som även är värda att beskåda från utsidan.

En del museer har gratis inträde året om och många andra har gratis entré på söndagar och röda dagar. Ta reda på vad som gäller för just det museet som du är intresserad av att besöka, och kom hem med inte bara härliga minnen och fantastiska upplevelser, utan även med ny kunskap i bagaget.

6) Gör din egen utflykt

På alla våra resor följer en svensktalande reseledare med er under hela vistelsen. Reseledaren känner alltid mycket väl till destinationen så ett gott tips för dig som vill utföra en utflykt på egen hand under den lediga dagen, är att prata med reseledaren som kan förse dig med goda tips och råd för vart ditt äventyr kan tänkas bära. Viktig information som exempelvis hur lokaltrafiken i området fungerar, kan vara nyttig att ta reda på innan du beger dig ut.

Ibland kan det vara uppskattningsvärt att höra med de andra gästerna i gruppen om ni tillsammans ska bege er på en utflykt eller gå ut och äta ihop. Men naturligtvis kan du alltid avsätta dagen för avkoppling på egen hand med att ta en promenad, strosa i butiker eller koppla av på hotellet. Den lediga dagen är avsatt helt och hållet för dig och dina önskningar, så att din vistelse blir så bra som den bara kan bli!

Läs här: en dag i Nerja!

Resande par som turistar runt i Europa med karta.

& några sista råd

Tänk på att våra reseledare har stor kunskap om de olika destinationerna och finns där för er om ni har några frågor eller behöver råd. De kan hjälpa till med detaljer och viktig information som kan vara bra att veta om innan ni ger er ut på egen hand.

Ett annat gott råd är att kika på dagsprogrammet för den lediga dagen, då du i det kan läsa om olika förslag på aktiviteter och sevärdheter i området som du annars kanske hade gått miste om. Ibland arrangeras även extra utflykter tillsammans med guiden, vilka kan vara värda att kolla upp och registrera sig på.

Trevlig resa!

Hälsningar Jenny

Du kan få en överblik över alla våra resor här.

Vi tror du också gillar...