Skip to main content

Vidunderliga Amalfi

Utsikt över Amalfikusten och dess små bergsbyar
Romersk staty i bergsbyn Ravello samt domkyrkan i Amalfi stad
Hemlagad citronlemonad och solmogna citroner på Amalfikusten
Skuplturer på Villa Cimbrone i bergsbyn Ravello
Solnedgång över Amalfikusten, havet och bergen
Romerska ruiner i Pompeji i Italien
Färsk skaldjurspasta och par som skålar i rosévin i Italien
Utsikt från bergsbyn Ravello ut över Amalfikusten
Pris från:
11 995:-
Dagar:8
Boka resa

Res till den gudomliga Amalfikusten i Italien 2021!

Detta är en resa för dig som vill uppleva Amalfikustens absolut enastående skönhet och vidunderliga landskap.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Amalfi:

  • 4-stjärnigt boende i traditionell kustby
  • Direktflyg till Neapel från Stockholm/Köpenhamn
  • Spännande stadsvandringar och historiska besök
  • Båttur och slående vyer längst med Amalfikusten

Upplev italienskt kustliv 

Hotellet som vi inkvarterar oss på under resan ligger centralt i staden Minori, endast ett par minuters promenad från havet, den lilla strandpromenaden, torget och stadens goda restauranger. Minori är en av Amalfikustens minst exploaterade städer, vilket innebär att man här kan få njuta av den mysiga, lokala atmosfären, barnen som leker på gatorna, de äldre männen som spelar kort och dricker kaffe, och det allmänna vardagslivet precis som det utspelar sig i vilken annan italiensk stad som helst. Minori har dock redan flera gånger satt sitt avtryck på världskartan. Dels är det staden varifrån den engelska kocken Jamie Olivers mentor Gennaro kommer, och det var här han lagade mat under sin tv-resa i Italien. Dels är det staden där man finner Italiens kanske bästa konditori, vars kakor vid flera tillfällen har blivit välsignade av själva påven.

Väldoftande upptäcksfärder

”Citronstigen” som binder ihop Minori med grannstaden Maiori har blivit mycket populär. Vandringen kräver starka ben men den överväldigande stillheten i bergen och den vackra utsikten är värda alla ansträngningar. En båtfärd längs den vackra kusten är naturligtvis ett måste på resan och vi besöker staden Amalfi med sin spännande historia där vi också avnjuter en god lunch. Finalen på denna syditalienska odyssé blir den romerska ruinstaden Pompeji, där den lokala guiden inviger oss i stadens alla hemligheter.

Låt dig inspireras av när vår kollega Jenny åkte med på utflykterna längs Amalfikusten.

Välj utflykt till Capri, vulkanen Vesuvius och lunch bland vinodlingarna

Vulkanen Vesuvius är omgärdad av rädsla och mystik och vem har inte drömt om att titta ned i den stora kratern? Du kan välja att köpa till denna extrautflykt där vi snörar på oss skorna och sedan blir belönade med en god lunch mitt ibland de berömda vinodlingarna. Capri, som har en speciell betydelse för de flesta, finns också med på resans program som en extrautflykt. Tänka bara på Blå grottan, Faraglioni-klipporna, kejsare Tiberius Villa Jovis eller den svenska läkaren Axel Munthes villa, San Michele. Vi låter dagens program vara upp till var och en, naturligtvis med bra vägledning från reseledaren.

På resans lediga dagar finns mängder av utflykter att göra på egen hand. Besök gärna den exklusiva grannstaden Positano för en härlig lunch vid havet!

Utflykterna sker ofta i kuperad eller ojämn terräng så för att få full valuta av den här resan är det en fördel att kunna gå relativt bra.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Minori. Middag på hotellet (M)
Dag 2: Stadsvandring och vandring på Citronstigen (F)
Dag 3: Utflykt till Ravello med fotostopp i Scala (F)
Dag 4: Extra utflykt till ön Capri (F)
Dag 5: Båttur längs kusten, besök i Amalfi med lunch (F, L)
Dag 6: Extra utflykt till vulkanen Vesuvius med lunch på vingård (F )
Dag 7: Pompeji med lätt lunch (F, L)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Minori (M)

Efter ankomsten till Italien och flygplatsen i Neapel åker vi till vårt hotell i Minori på Amalfikusten. Efter incheckning och tid till att vila upp sig på rummet en liten stund möts vi i hotellets restaurang, där vi avnjuter resans första måltid tillsammans.

Dag 2: Stadsvandring och vandring på Citronstigen (F)

Efter en god natts sömn får vi lära känna närområdet i Minori. Vi får information om byns historia, men även om stadsbussarna, var man köper biljetter, frimärken och mycket mer. I Minori kan man på lediga dagar besöka den romerska villan, ta ett dopp i de blå vågorna, besöka stadens fina kyrkogård eller få en klippning hos den lokala frisören.

För dem som har en god fysik finns det möjlighet att vandra på Citronstigen. Här fortsätter vi upp till punkten varifrån stigningen börjar. Citronstigen har fått sitt namn tack vare alla citronodlingar som vi passerar längs vägen på den ca 1½-2 timmar långa vandringen som går upp till ca 100 meter över havet.

Färska citroner från citronträd på Amalfikusten.
Bild: Väldoftande citroner längs med Citronstigen

Sannolikheten att få möta lokala arbetshästar eller mulor längs vägen är stor, så vi har verkligen kommit ut på landet även om vi inte är särskilt långt från själva Maiori. Vi går i trappor och på naturstigar längs den vackra bergssidan, så bra vandringskängor eller vandringssandaler rekommenderas. Vi har en fantastisk utsikt längs vägen och gör naturligtvis både fotostopp och vattenpauser. Vägen ner till Maiori är spektakulär och väl framme blir det tid över till att njuta av staden. Maiori påminner om Minori men är lite större. Här har du ett urval av butiker och restauranger som du kan undersöka närmare. På vägen tillbaka väljer vi nog att ta den lättare kustvägen och då är vi i Minori på bara 15-20 minuter. Man kan naturligtvis också välja att äta lunch i staden och gå hem på egen hand eller ta bussen som passerar ca en gång i timmen.

Dag 3: Ravello med fotostopp i Scala (F)

Idag besöker vi Amalfikustens vackraste och mest romantiska stad, Ravello. Vi åker längs kusten till staden Castiglione där vi svänger av och fortsätter upp genom Drakdalen. Vi åker först till staden Scala varifrån utsikten mot Ravello tar andan ur de flesta. Vi gör ett fotostopp i stadsdelen Minuta och på håll kan vi beundra alla de imponerande byggnadsverken i Musikens stad, som Ravello även kallas, tack vare alla klassiska konserter som hålls där året runt. Ravello är även berömt för den intressanta domkyrkan och de stora praktvillorna Villa Rufolo och Villa Cimbrone med imponerande parker och oförglömlig utsikt. Vi går en gemensam tur runt i den lilla staden som är delvis bilfri, och från domkyrkan kan vi se över till Scala.

I Scala besöker vi monumentet över tragedin som skedde i staden på hösten 1947, när ett svenskregistrerat flygplan på väg från Afrika till Sverige kraschade med 22 officerare från svenska flygarmén. När Scalas invånare fick höra att det hade inträffat en stor olycka i staden gick de tillsammans till olycksplatsen där man kunde konstatera att alla ombord på flyget hade omkommit. Scalas invånare fick, trots de svåra väderförhållandena, bärgat alla de svenska soldaterna ner till Scala by. Minnesmärket upprättades av Scalas befolkning och en högtidlig ceremoni med deltagande från både myndigheter, militärer och civila i Italien och Sverige hölls kort efter olyckan. På den tiden var Scala en mycket fattig bergsby och den svenska staten ville gärna tacka stadens invånare för insatsen i samband med olyckan. Den svenska staten skänkte därför en förskola till Scala. Förskolan används fortfarande och där finns dessutom en inmurad symbol från Rädda Barnen på svenska.

Om vi har lust så går vi sedan ut till Villa Cimbrone där vi hittar en av de mest spektakulära utsikter som Amalfikusten kan erbjuda. Det tar ca 20 minuter att gå från domkyrkan och längs vägen kan man beundra flera av stadens intressanta byggnader, bl.a. klostergården i klostret San Francesco. Det finns gott om tid till att uppleva stadens många attraktioner och avnjuta en god lunch innan vi åker tillbaka till Minori på eftermiddagen.

Natursköna Ravello på sin höjd med blommor och branta trappsteg, Amalfi.
Bild: Vackra utsikter från högt belägna Ravello

Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till Capri (F)

Capri är en av de vackraste öarna i Medelhavet och har varit ett behagligt turistmål sedan de romerska kejsarna byggde sina imponerande villor här. Idag strömmar naturälskare, filmstjärnor och kungligheter från hela världen till den lilla ön som är något av det mest exklusiva Italien har att erbjuda. Trots den massiva turistströmmen går det fortfarande att hitta lugn och ro om man bara tar sig en liten bit bort från de mest kända attraktionerna.

Capri har så oändligt mycket att bjuda på att det inte går att hinna med allt på en enda dag. För många är Blå grottan den absoluta höjdpunkten, andra kan besöka kejsare Tiberius Villa Jovis eller den svenska läkaren Axel Munthes villa, San Michele. Axel Munthe var August Strindbergs och kronprinsessan, sedermera drottning, Victorias livläkare från 1893 och fram till hennes död 1930. Munthe var en mycket populär person på Capri, bland annat eftersom han vårdade öns fattiga befolkning utan att ta betalt. Villan han bodde i blev snabbt omtalad tack vare sina samlingar av antikviteter och blev tidigt ett besöksmål för Munthes umgängeskrets av kungligheter och olika kulturpersonligheter. Villan donerade han 1948 till Svenska institutet i Rom och den är i dag både museum och gästhem för svenska forskare och kulturarbetare. Förutom sin läkarkarriär var även Axel Munthe författare. Hans stora verk blev Boken om San Michele som blev en internationell bästsäljare och en av de främsta svenska boksuccéerna genom tiderna. Boken dedikerades till drottning Victoria.

Båttur från Amalfi till ön Capri på resa till Italien.
Bild: De exklusiva båtarna är en vanlig syn på Capri

Den lilla stolliften till öns högsta punkt, Monte Solaro, är populär hos många, medan andra föredrar att shoppa i de exklusiva butikerna i Capri stad eller dricka kaffe på torget La Piazzetta. Utsikten från Augustus trädgård tar andan ur de flesta och att stå vid det naturliga valvet Arco Naturale och titta ned i det blå djupet är en upplevelse man aldrig glömmer. Detta är bara några få av alla de möjligheter som finns om man vill tillbringa en oförglömlig dag på denna vackra ö.

Vi har tagit hänsyn till alla olika önskemål och erbjuder därför en dag på Capri där man kan sätta ihop sitt egna, helt personliga program, och reseledaren hjälper naturligtvis gärna till med tips och goda råd.

Från hamnen i Minori åker vi till Capri, en tur på ca 1½ timme. Alla får en endagsbiljett till öns kollektivtrafik som består av den lilla tågbanan från hamnen till Capri stad och minibussar som går mellan öns byar. På eftermiddagen träffas vi åter i hamnen i Marina Grande och tar båten tillbaka till Amalfikusten. På turen till Capri är det alltid bra att beväpna sig med lite tålamod då det kan vara väntetider på flera ställen. De flesta väljer dock att se detta som en del av den charmiga lokala atmosfären. Vi är tillbaka i Minori först på kvällen så ta gärna med en vindtät jacka då det kan vara kallt att åka båt både morgon och kväll.

Dag 5: Båttur längs kusten, besök i Amalfi med lunch (F, L)

Idag ska vi ut till havs vilket enligt många är det absolut vackraste sättet att uppleva Amalfikusten på. Vi tar oss till hamnen i Minori där vi stiger ombord på vår privata båt och färdas utmed kusten. Under vår båtresa passerar vi den lilla staden Atrani medan vi kan titta upp på Ravello som stolt sträcker sig uppåt på sin klippa 350 meter över havet. Vi passerar sedan Amalfi och färdas utåt mot Conca dei Marini där vi bl.a. kan beundra några av de stora grottorna i bergen, det naturliga klippvalvet och flera av de berömda hotellen och villorna som ligger ända nere vid vattnet. Efter detta åker vi tillbaka till Amalfi, som är kustens huvudstad, och efter en kort stadsvandring finns det gott om tid att titta på stadens alla attraktioner.

Under medeltiden var Amalfi tillsammans med Genua, Pisa och Venedig en av de fyra italienska sjörepublikerna och därmed en av Medelhavets absoluta stormakter. Stadens arkitektur är präglad av de många olika folkslag som har huserat vid kusten och bland annat finns det många arabiska influenser med små övertäckta gator som slingrar sig i alla riktningar.

Amalfi är i själva verket en förhållandevis liten stad med ca 6 500 invånare och den är koncentrerad kring den långa huvudgatan som går från hamnen och in i Kvarndalen, där man även hittar det intressanta pappersmuseet som berättar historien om hur man tillverkade papper för hand. Det finns även möjlighet att besöka det nyöppnade museet som är inrättat i de gamla arsenalerna, skeppsvarven, från medeltiden. Amalfis imponerande domkyrka med det tillhörande Paradisklostret är ett måste och det finns även tid till att se sig om i staden på egen hand.

När magarna börjar knorra tar vi oss till en av stadens många restauranger där vi slår oss ner för en välsmakande lunch. När hungern är stillad så beger vi oss i sakta mak ner till Amalfi hamn, varifrån vi tar båten tillbaka till Minori igen.

Torget Piazza Duomo i Amalfi stad med uteserveringar.
Bild: Torget Piazza Doumo vid domkyrkan i Amalfi

Dag 6: Extra utflykt till vulkanen Vesuvius med lunch på en vingård (F, L)

Vulkanen Vesuvius dominerar hela området kring Neapel och för många är det en dröm att stå på toppen av en aktiv vulkan och kika ner i det stora, mörka djupet. Under romartiden var det inte många som hade en tanke på att det stora berget faktiskt var en vulkan. Det förstod alla den 24 augusti år 79 när Vesuvius hade sitt mest kända utbrott som slutade med att de närliggande städerna Pompeji och Herculaneum begravdes. Vesuvius är fortfarande en aktiv vulkan och anses vara en av de farligaste i världen även om den inte har rört på sig på många år. Trots det är det möjligt att gå hela vägen upp till den imponerande kratern, och det krävs inte mycket fantasi för att föreställa sig vad som händer om den åter skulle få ett utbrott. Som tur väl är så är vulkanen och dess rörelser väl övervakade och så länge den är öppen för besökare är den helt säker att bestiga. Turen upp till själva kratern tar ca 30 minuter och vi belönas med en fantastisk utsikt över kusten och havet. Det är möjligt att gå halvvägs runt kratern och för dem som vill ha en mer teknisk beskrivning av vulkaner finns det engelsktalande vulkanexperter på plats att tala med. Vandringskängor rekommenderas och det är även en bra idé att ha med sig en jacka till Vesuvius då det kan bli kallt på toppen.

Uteplats med solstolar och växter med utsikt över havet och Vesuvius, Amalfi.
Bild: Vulkanen Vesuvius är en ofta närvarande kuliss på Amalfikusten

Efter besöket på Vesuvius åker vi ned till foten av vulkanen där vi ska besöka en av de lokala vingårdarna som har varit i samma familjs ägo i tre generationer. Vinet som odlas på Vesuvius sluttningar är mycket speciellt då ”jorden” består av vulkaniska stenmassor. Det mest berömda av de lokala vinerna är Lacryma Christi (Kristus tårar) och det finns i både en vit och en röd variant. Vi får höra om vintillverkningen medan vi går en runda genom vinodlingarna och här kan vi även se hur man göder ”jorden” naturligt med bönor. Vinodlingarna ligger i den skyddade naturparken runt Vesuvius och de vilda kaninerna som lever i området är därför också skyddade. De nya vinplantorna är mums för kaniner så därför är det nödvändigt att skydda plantorna med plaströr som sticker upp överallt. Vi ska naturligtvis också smaka på de olika vinerna, som också kan köpas med hem, medan vi äter en härlig lunch med goda lokala rätter. På eftermiddagen går turen tillbaka till Minori efter en oförglömlig dag ute i naturen.

Dag 7: Pompeji med lätt lunch (F, L)

Efter frukosten åker vi till den romerska ruinstaden Pompeji som blev begravd av aska under Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Pompeji anses av många vara turens absoluta höjdpunkt och det blir finalen på den här resan. Det är en unik upplevelse att vandra på de gamla romerska gatorna och försöka föreställa sig "jordens undergång” för 2 000 år sedan. Vår lokala guide ger oss en intressant inblick i stadens historia och dagliga liv och vi besöker både offentliga byggnader och privata hus. Det blir också tid till en lätt lunch.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Amalfikusten efter en vecka fylld av upplevelser. Vi beger oss med buss mot Neapel där flyget till Sverige väntar.


Karta

Geografisk karta över Amalfikusten i södra Italien.

Väder

Se vädret i Neapel

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Amalfi per år.

Fakta om Amalfikusten

Var ligger Amalfikusten?

Amalfikusten är namnet på den kuststräcka som ligger på den södra sidan av Sorrentohalvön, i provinsen Salerno. Amalfikusten sträcker sig från Positano i väst till Vietri Sul Mare i öst, vars vägsträcka ligger på 40 km. Längs med kuststräckan hittar vi bland annat byarna Maiori, Minori, Ravello, Amalfi, Positano och Scala, där alla har sin egna unika prägel och charm. Amalfikusten är ett mycket attraktivt turistmål med sitt varma Medelhavsklimat, sin långa kustlinje och sina vackra byar, och faktum är att UNESCO förklarade Amalfikusten som en världsarvsplats år 1997.  

Hur tar jag mig runt?

Generellt i Italien är kollektivtrafiken mycket säker samt väl utvecklad. Om du hellre föredrar att resa med buss eller tåg, framför taxi eller hyrbil är det här inga problem. De lokala bussarna SITA kan transporta dig mellan Sorrento – Amalfi, Amalfi – Ravello samt Salerno – Amalfi. Om du däremot önskar hyra bil finns det gott om biluthyrningsfirmor. Ett krav här är dock att du är minst 21 år gammal och har haft körkort i minst ett år. Tänk på att det är något mer intensivt på vägarna i Italien än i Sverige, samt att vägarna längs Amalfikusten är mycket snirkliga med skarpa kurvor på sina ställen. Från Amalfikusten utgår även flertalet båtar och färjor som kan ta dig till flera olika byar och öar.

Visste du att...

… Amalfi var en av de första platserna i Europa där man började tillverka papper?
… filmen ”A good woman” med Helen Hunt och Scarlett Johansson i rollerna, filmades i Amalfi?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
30/4 - 7/5Se flygtider KöpenhamnVidunderliga Amalfi - Från Köpenhamn13 495:-Boka
30/4 - 7/5Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi11 995:-Boka
7/5 - 14/5Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi11 995:-Boka
14/5 - 21/5Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi12 495:-Boka
21/5 - 28/5Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi12 495:-Boka
28/5 - 4/6Se flygtider KöpenhamnVidunderliga Amalfi - Från Köpenhamn13 995:-Fåtal platser kvar
28/5 - 4/6Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi12 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Neapel t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på hotell Minori Palace 4* i Minori
• 7 x frukost, 2 x lunch med vin och 2 x middag
• Stadsvandring i Minori
• Vandring på Citronstigen
• Utflykt till Ravello med fotostopp i Scala
• Båtfärd längs Amalfikusten. Besök i Amalfi stad med lunch
• Utflykt till Pompeji med lätt lunch
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum med balkong för 1 person, 2 995 kr
• Superiorrum för 2 personer, 695 kr / person
• Utflykt till Capri, 795 kr
• Utflykt till vulkanen Vesuvius med lunch på vingård, 775 kr
• Halvpension på hotellet, 6 stycken middagar, 1 595 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Försäkringar
• Stadsskatt i Minori, 3 euro / person och natt. Betalas på hotellet vid utcheckning.
• Entréer
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Entréer (Cirkapriser):

• Villa Cimbrone - Ravello, 8 euro (5 euro som grupp)
• Villa Rufolo - Ravello, 5 euro
• Villa San Michele - Capri, 7 euro
• Blå grottan - Capri, 26 euro
• Augustus trädgård - Capri, 1 euro
• Villa Jovis - Capri, 2 euro
• Linbana till Monte Solaro - Capri, 10 euro t/r och 7,50 euro enkel


Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot