Skip to main content

Vidunderliga Amalfi

Utsikt över Amalfikusten och dess små bergsbyar
Romersk staty i bergsbyn Ravello samt domkyrkan i Amalfi stad
Hemlagad citronlemonad och solmogna citroner på Amalfikusten
Skuplturer på Villa Cimbrone i bergsbyn Ravello
Solnedgång över Amalfikusten, havet och bergen
Romerska ruiner i Pompeji i Italien
Färsk skaldjurspasta och par som skålar i rosévin i Italien
Utsikt från bergsbyn Ravello ut över Amalfikusten
8 dagar - pris per person från
17 995:-
Boka resa

Res till den gudomliga Amalfikusten i Italien 2024!

Detta är en resa för dig som vill uppleva Amalfikustens absolut enastående skönhet och charmiga kustliv där de pastellfärgade husen stupar ner i det djupblå havet. Boka in ditt syditalienska äventyr redan idag för att få ta del av en resa till en av Italiens vackraste regioner.

Amalfi är en av våra största favoriter och ett av våra expertområden, och på denna paketresa får du ta del av allt det bästa som vår medelhavspärla har att erbjuda.

Därför ska du resa med oss på kulturresa till Amalfi:

  • Fyrstjärnigt boende i traditionell kustby
  • Båttur och slående vyer längs Amalfikusten
  • Spännande stadsvandringar och historiska besök
  • Kunniga svensktalande reseledare

Upplev italienskt kustliv

Hotellet som vi inkvarterar oss på under vår resa till Amalfi ligger centralt i staden Minori, endast ett par minuters promenad från havet, den lilla strandpromenaden, torget och stadens restauranger. Minori är en av Amalfikustens minst exploaterade städer, vilket innebär att man här kan få njuta av den mysiga, lokala atmosfären – barnen som leker på gatorna, de äldre männen som spelar kort och dricker kaffe och det allmänna vardagslivet precis så som det utspelar sig i vilken annan italiensk småstad som helst. Minori har dock flera gånger satt sitt avtryck på världskartan. Det är från Minori som den engelska kocken Jamie Olivers mentor Gennaro kommer, och det var här han lagade mat under sin tv-resa i Italien. Dessutom är det staden där man finner Italiens kanske allra bästa konditori, vars kakor vid flera tillfällen har blivit välsignade av själva påven.

Väldoftande upptäcksfärder

Citronstigen som binder ihop Minori med grannstaden Maiori har blivit mycket populär. Vandringen kräver starka ben och god form, men den överväldigande stillheten i bergen och den vackra utsikten över både frodig grönska och steniga stränder är värda alla ansträngningar. En båtfärd längs den vackra kusten är naturligtvis ett måste på resan, och vi besöker även staden Amalfi med dess spännande historia där vi passar på att avnjuta en god lunch. Finalen på denna syditalienska odyssé blir den romerska ruinstaden Pompeji, där den lokala guiden inviger oss i stadens alla hemligheter.

Låt dig inspireras av när vår kollega Jenny åkte med på utflykterna längs Amalfikusten

Välj utflykt till Capri, vulkanen Vesuvius och lunch bland vinodlingarna

Vulkanen Vesuvius är omgärdad av både rädsla och mystik, och vem har inte drömt om att titta ned i den stora kratern? Du kan välja att köpa till denna extrautflykt där vi snörar på oss skorna, och sedan blir belönade med en god lunch mitt bland de berömda vinodlingarna. Fascinerande Capri finns också med på resans program som en extrautflykt. Tänk bara på Blå grottan, Faraglioniklipporna, kejsare Tiberius Villa Jovis eller den svenska läkaren Axel Munthes villa, San Michele... Vi låter dagens program vara upp till var och en, men det finns också möjlighet att haka på reseledaren.

På resans lediga dagar finns mängder av utflykter att göra på egen hand, så se till att inte missa regionens största och bästa sevärdheter. Besök gärna den exklusiva grannstaden Positano för en välsmakande och vacker lunch vid havet!

Eftersom Amalfikusten är ett resmål som består av berg som sluttar ner i havet sker utflykterna av naturliga skäl ofta i kuperad eller ojämn terräng, och det förekommer en hel del trappsteg. För att få full valuta av den här resan så är det med andra ord en fördel att vara i god form och inte ha några problem med att gå själv. Reseledaren hjälper alltid gärna till med att anpassa vandringar och utflykter för de resenärer som önskar.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Minori och middag på hotellet (M)
Dag 2: Stadsvandring och vandring på Citronstigen (F)
Dag 3: Utflykt till Ravello med fotostopp i Scala (F, M)
Dag 4: Ledig dag eller extrautflykt till charmerande Capri (F)
Dag 5: Båttur längs kusten och besök i Amalfi med lunch (F, L)
Dag 6: Extrautflykt till vulkanen Vesuvius med lunch på vingård (F)
Dag 7: Pompeji med lätt lunch (F, L)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Minori (M)

Efter ankomsten till Italien och flygplatsen i Neapel åker vi till vårt hotell i Minori på Amalfikusten. Efter incheckning och tid till att vila upp sig på rummet en liten stund möts vi i hotellets restaurang, där vi avnjuter resans första måltid tillsammans.

Dag 2: Stadsvandring och vandring på Citronstigen (F)

Efter en god natts sömn får vi lära känna närområdet i Minori. Vi får information om byns historia, men även om stadsbussarna, var man köper biljetter, frimärken och mycket mer. I Minori kan man på lediga dagar besöka den romerska villan, ta ett dopp i de blå vågorna, besöka stadens fina kyrkogård eller få en klippning hos den lokala frisören.

För dem som har en god fysik finns möjlighet att vandra på Citronstigen, och vi fortsätter upp till punkten varifrån stigen börjar. Citronstigen har fått sitt namn tack vare alla citronodlingar som vi passerar längs vägen på den ca 1½ - 2 timmar långa vandringen som går upp till ca 100 meter över havet.

Färska citroner från citronträd på Amalfikusten.
Bild: Väldoftande citroner längs med Citronstigen

Sannolikheten att få möta lokala arbetshästar eller mulor längs vägen är stor, så vi har verkligen kommit ut på landet även om vi inte är särskilt långt från Minoris grannstad Maiori. Vi går i en hel del trappor och på naturstigar längs den vackra bergssidan, så bra vandringskängor eller vandringssandaler rekommenderas. Vi har en fantastisk utsikt längs vägen och gör naturligtvis både fotostopp och vattenpauser. Vägen ner till Maiori är spektakulär och väl framme blir det tid över till att njuta av staden. Maiori påminner om Minori, men är lite större. Här finns ett urval av butiker och restauranger som du kan undersöka närmare. På vägen tillbaka väljer vi den lättare kustvägen, och når då Minori på bara 15–20 minuter. Man kan naturligtvis också stanna och äta lunch i staden och gå hem på egen hand eller ta bussen som passerar cirka en gång i timmen.

Dag 3: Ravello med fotostopp i Scala (F, M)

Idag besöker vi Amalfikustens vackraste och mest romantiska stad, Ravello. Vi åker längs kusten till staden Castiglione där vi svänger av och fortsätter upp genom Drakdalen. Vi kör först till staden Scala varifrån utsikten mot Ravello tar andan ur de flesta. Vi gör ett fotostopp i stadsdelen Minuta, och på håll kan vi beundra alla de imponerande byggnadsverken i Musikens stad, som Ravello även kallas, tack vare alla klassiska konserter som hålls där året runt. Ravello är också berömt för den intressanta domkyrkan och de stora praktvillorna Villa Rufolo och Villa Cimbrone med imponerande parker och oförglömlig utsikt. Vi går en gemensam tur runt i den lilla staden som är delvis bilfri, och från domkyrkan kan vi se hela vägen till Scala.

I Scala besöker vi monumentet över tragedin som skedde i staden på hösten 1947, när ett svenskregistrerat flygplan på väg från Afrika till Sverige kraschade med 22 officerare från svenska flygarmén. När Scalas invånare fick höra att det hade inträffat en stor olycka i staden gick de tillsammans till olycksplatsen, där man kunde konstatera att alla ombord på flyget hade omkommit. Scalas invånare fick, trots de svåra väderförhållandena, bärgat alla de svenska soldaterna ner till Scala by. Minnesmärket upprättades av Scalas befolkning, och en högtidlig ceremoni med deltagande från både myndigheter, militärer och civila i Italien och Sverige hölls kort efter olyckan. På den tiden var Scala en mycket fattig bergsby och svenska staten ville gärna tacka stadens invånare för insatsen i samband med olyckan. Svenska staten skänkte därför en förskola till Scala. Förskolan används fortfarande, och där finns dessutom en inmurad symbol från Rädda Barnen på svenska.

Om vi har lust så går vi sedan ut till Villa Cimbrone där vi hittar en av de mest spektakulära utsikter som Amalfikusten kan erbjuda. Det tar cirka 20 minuter att gå från domkyrkan och längs vägen kan man beundra flera av stadens intressanta byggnader, bland annat klostergården i klostret San Francesco. Det finns gott om tid till att uppleva stadens många attraktioner och avnjuta en god lunch innan vi åker tillbaka till Minori på eftermiddagen.

Natursköna Ravello på sin höjd med blommor och branta trappsteg, Amalfi.
Bild: Vackra utsikter från högt belägna Ravello

På kvällen serveras middag i hotellets restaurang.

Dag 4: Ledig dag eller extrautflykt till charmerande Capri (F)

Capri är en av de vackraste öarna i Medelhavet och har varit ett behagligt turistmål ända sedan de romerska kejsarna byggde sina imponerande villor här. Idag strömmar naturälskare, filmstjärnor och kungligheter från hela världen till den lilla ön, som är något av det mest exklusiva Italien har att erbjuda. Trots den massiva turistströmmen går det fortfarande att hitta lugn och ro om man bara tar sig en liten bit bort från de mest kända attraktionerna.

Capri har så oändligt mycket att bjuda på att det inte går att hinna med allt på en enda dag. För många är Blå grottan den absoluta höjdpunkten, medan andra hellre besöker kejsare Tiberius Villa Jovis eller den svenska läkaren Axel Munthes villa San Michele. Axel Munthe var August Strindbergs och kronprinsessan, sedermera drottning, Victorias livläkare från 1893 och fram till hennes död 1930. Munthe var en mycket populär person på Capri, bland annat eftersom han vårdade öns fattiga befolkning utan att ta betalt. Villan han bodde i blev snabbt omtalad tack vare sina samlingar av antikviteter, och blev tidigt ett besöksmål för Munthes umgängeskrets av kungligheter och olika kulturpersonligheter. Villan donerade han 1948 till Svenska institutet i Rom, och den är i dag både museum och gästhem för svenska forskare och kulturarbetare. Förutom sin läkarkarriär var även Axel Munthe författare. Hans stora verk blev Boken om San Michele som blev en internationell bästsäljare och en av de främsta svenska boksuccéerna genom tiderna. Boken dedikerades till drottning Victoria.

Båttur från Amalfi till ön Capri på resa till Italien.
Bild: De exklusiva båtarna är en vanlig syn på Capri

Den lilla stolliften till öns högsta punkt, Monte Solaro, är populär hos många, medan andra föredrar att shoppa i de exklusiva butikerna i Capri stad eller dricka kaffe på torget La Piazzetta. Utsikten från Augustus trädgård tar andan ur en, och att stå vid det naturliga valvet Arco Naturale och titta ned i det blå djupet är en upplevelse man aldrig glömmer. Detta är bara några få av alla de möjligheter som finns om man vill tillbringa en oförglömlig dag på denna vackra ö.

Vi har tagit hänsyn till alla olika önskemål och erbjuder därför en dag på Capri där man kan sätta ihop sitt eget, helt personliga program, och reseledaren hjälper naturligtvis gärna till med tips och goda råd.

Från hamnen i Minori åker vi till Capri, en tur på ca 1½ timme. Alla får en endagsbiljett till öns kollektivtrafik som består av den lilla tågbanan från hamnen till Capri stad och minibussar som går mellan öns byar. På eftermiddagen träffas vi åter i hamnen i Marina Grande och tar båten tillbaka till Amalfikusten. På turen till Capri är det alltid bra att beväpna sig med lite tålamod då det kan vara väntetider på flera ställen. De flesta väljer dock att se detta som en del av den charmiga lokala atmosfären. Vi är tillbaka i Minori först på kvällen så ta gärna med en vindtät jacka då det kan vara kallt att åka båt både morgon och kväll.

Dag 5: Båttur längs kusten och besök i Amalfi med lunch (F, L)

Idag ska vi ut till havs, vilket många menar är det absolut vackraste sättet att uppleva Amalfikusten på. Vi tar oss till hamnen i Minori där vi stiger ombord på vår privata båt och färdas utmed kusten. Under vår båtresa passerar vi den lilla staden Atrani medan vi kan titta upp på Ravello som stolt sträcker sig uppåt på sin klippa 350 meter över havet. Vi passerar sedan Amalfi och färdas utåt mot Conca dei Marini där vi bland annat kan beundra några av de stora grottorna i bergen, det naturliga klippvalvet och flera av de berömda hotellen och villorna som ligger precis nere vid vattnet. Efter detta åker vi tillbaka till Amalfi, kustens huvudstad, och efter en kort stadsvandring finns det gott om tid att titta på stadens alla attraktioner.

Under medeltiden var Amalfi tillsammans med Genua, Pisa och Venedig en av de fyra italienska sjörepublikerna och därmed en av Medelhavets absoluta stormakter. Stadens arkitektur är präglad av de många olika folkslag som har huserat vid kusten, och bland annat finns det många arabiska influenser med små övertäckta gator som slingrar sig i alla riktningar.

Amalfi är i själva verket en förhållandevis liten stad med ungefär 6 500 invånare och den är koncentrerad kring den långa huvudgatan som går från hamnen och in i Kvarndalen. Det är just i Kvarndalen som man hittar det intressanta pappersmuseet som berättar historien om hur man tillverkade papper för hand. Det finns även möjlighet att besöka det nyöppnade museet som är inrättat i de gamla arsenalerna, skeppsvarven, från medeltiden. Amalfis imponerande domkyrka med det tillhörande Paradisklostret är ett måste, och det finns även tid till att se sig om i staden på egen hand.

När magarna börjar knorra tar vi oss till en av stadens många restauranger där vi slår oss ner för en välsmakande lunch. När hungern är stillad så beger vi oss i sakta mak ner till Amalfi hamn, varifrån vi tar båten tillbaka till Minori igen.

Torget Piazza Duomo i Amalfi stad med uteserveringar.
Bild: Torget Piazza Doumo vid domkyrkan i Amalfi

Dag 6: Extrautflykt till vulkanen Vesuvius med vingårdslunch (F, L)

Vulkanen Vesuvius dominerar hela området kring Neapel och för många är det en dröm att stå på toppen av en aktiv vulkan och kika ner i det stora, mörka djupet. Under romartiden var det inte många som hade en tanke på att det stora berget faktiskt var en vulkan. Det förstod alla den 24 augusti år 79 e.Kr. när Vesuvius hade sitt mest kända utbrott som slutade med att de närliggande städerna Pompeji och Herculaneum begravdes. Vesuvius är fortfarande en aktiv vulkan och anses vara en av de farligaste i världen, även om den inte har rört på sig på många år. Trots det är det möjligt att gå hela vägen upp till den imponerande kratern, och det krävs inte mycket fantasi för att föreställa sig vad som skulle hända om den åter skulle få ett utbrott. Turligt nog är vulkanen och dess rörelser väl övervakade, och så länge den är öppen för besökare är den helt säker att bestiga. Turen upp till själva kratern tar cirka 30 minuter, och vi belönas med en fantastisk utsikt över kusten och havet. Det är möjligt att gå halvvägs uppför kratern, och för dem som vill ha en mer teknisk beskrivning av vulkaner finns det engelsktalande vulkanexperter på plats att tala med. Vandringskängor rekommenderas, och det är även en bra idé att ha med sig en jacka till Vesuvius då det kan bli kallt på toppen.

Uteplats med solstolar och växter med utsikt över havet och Vesuvius, Amalfi.
Bild: Vulkanen Vesuvius är en ofta närvarande kuliss på Amalfikusten

Efter besöket på Vesuvius åker vi ned till foten av vulkanen där vi ska besöka en av de speciella lokala vingårdarna belägna inom Vesuvius naturreservat som har varit i samma familjs ägo i tre generationer. Vinet som odlas på Vesuvius sluttningar är mycket speciellt eftersom ”jorden” består av vulkanisk pimpsten och mineraler som gör områdets viner helt unika. Det mest berömda av de lokala vinerna är Lacryma Christi (Kristus tårar), och det finns i både en vit och en röd variant. Vi får höra om vintillverkningen medan vi går en runda genom vinodlingarna, och här kan vi bl a se hur man göder jorden naturligt med bönor. Vinodlingarna ligger i den skyddade naturparken runt Vesuvius och de vilda kaninerna som lever i området är därför också skyddade. De nya vinplantorna är mums för kaniner, så därför är det nödvändigt att skydda plantorna med plaströr som sticker upp överallt.

I den guidade turen i vingården besöker vi också Il Maggio, den historiska delen av vingården odlad i pergola med över 100 år gamla vinstockar. Eftersom man i denna vingård odlar på ett mer naturligt sätt och tar vara på fukten odlas också lokala grönsaker mellan raderna av vinstockarna, som den lokala piennolotomaten vi också kommer smaka på under vinprovningen. Vi ska naturligtvis också smaka på de olika vinerna. Det blir friska vita viner, mustiga röda, mousserande vin, dessertvin och naturligtvis Lacryma Christi som vi njuter av tillsammans med lokala rätter och specialiteter. Efter att ha beundrat den fantastiska utsikten över Neapelbukten, Capri och Vesuvius går turen tillbaka till Minori efter en oförglömlig dag ute i naturen.

Dag 7: Pompeji med lätt lunch (F, L)

Efter frukosten åker vi till den romerska ruinstaden Pompeji som blev begravd av aska under Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Pompeji anses av många vara turens absoluta höjdpunkt och det blir finalen på den här resan. Det är en unik upplevelse att vandra på de gamla romerska gatorna och försöka föreställa sig "jordens undergång” för 2 000 år sedan. Vår lokala guide ger oss en intressant inblick i stadens historia och dagliga liv, och vi besöker både offentliga byggnader och privata hus. Det blir också tid till en lätt lunch.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Amalfikusten efter en vecka fylld av upplevelser. Vi beger oss med buss mot Neapel där flyget hem väntar.

Karta

Geografisk karta över Amalfikusten i södra Italien.

Väder

Se vädret i Neapel

Se en uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Amalfi per år.

Fakta om Amalfikusten

Var ligger Amalfikusten?

Amalfikusten är namnet på den kuststräcka som ligger på den södra sidan av Sorrentohalvön i provinsen Salerno. Amalfikusten sträcker sig från Positano i väst till Vietri Sul Mare i öst, vars vägsträcka ligger på 40 km. Längs med kuststräckan hittar vi bland annat byarna Maiori, Minori, Ravello, Amalfi, Positano och Scala, där alla har sin egna unika prägel och charm. Amalfikusten är ett mycket attraktivt turistmål med sitt varma medelhavsklimat, sin långa kustlinje och sina vackra byar, och faktum är att UNESCO förklarade Amalfikusten som en världsarvsplats år 1997.  

Hur tar jag mig runt?

Generellt är kollektivtrafiken i Italien mycket säker och välutvecklad. Om du hellre föredrar att resa med buss eller tåg framför taxi eller hyrbil är det inga problem. De lokala bussarna SITA kan transporta dig mellan Sorrento och Amalfi, Amalfi och Ravello samt Salerno och Amalfi. Om du däremot önskar hyra bil finns det gott om biluthyrningsfirmor. Ett krav här är dock att du är minst 21 år gammal och har haft körkort i minst ett år. Tänk på att det är något mer intensivt på vägarna i Italien än i Sverige, och att vägarna längs Amalfikusten är mycket snirkliga med skarpa kurvor på sina ställen. Från Amalfikusten utgår även flertalet båtar och färjor som kan ta dig till flera olika byar och öar.

Visste du att...

…Amalfi var en av de första platserna i Europa där man började tillverka papper?
…filmen A good woman med Helen Hunt och Scarlett Johansson i rollerna, filmades i Amalfi?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
25/5 - 1/6Se flygtider Köpenhamn - KastrupVidunderliga Amalfi (från Köpenhamn)18 495:-Fullbokad
25/5 - 1/6Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi19 495:-SÄND FÖRFRÅGAN
7/9 - 14/9Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi18 495:-Boka
21/9 - 28/9Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi18 495:-Boka
28/9 - 5/10Se flygtider Köpenhamn - KastrupVidunderliga Amalfi (från Köpenhamn)18 495:-Fåtal platser kvar
28/9 - 5/10Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi18 495:-Boka
5/10 - 12/10Se flygtider Köpenhamn - KastrupVidunderliga Amalfi (från Köpenhamn)17 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
5/10 - 12/10Se flygtider Stockholm - ArlandaVidunderliga Amalfi17 995:-Boka

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Neapel med mellanlandning t/r inkl. transfer
• 7 nätter på hotell Minori Palace 4* i Minori
• 7 x frukost, 2 x lunch med vin och 2 x middag*
• Stadsvandring i Minori
• Vandring på Citronstigen
• Utflykt till Ravello med fotostopp i Scala
• Båtfärd längs Amalfikusten och besök i Amalfi stad med lunch
• Utflykt till Pompeji med lätt lunch
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

* Under två av resans kvällar serveras en enklare trerättersmeny inspirerad av det italienska och internationella köket på vårt hotell Minori Palace. De återstående dagarna ger reseledaren gärna tips på lokala restauranger för er som vill ta del av Italiens fantastiska smakupplevelser.

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum superior med balkong, 895 kr/person
• Dubbelrum med balkong för 1 person, 2 995–4 295 kr
• Utflykt till Capri, 875–995 kr
• Utflykt till vulkanen Vesuvius med lunch på vingård, 875–995 kr (ska beställas 40 dagar före avresa)
• Halvpension på hotellet: 4 x middagar, 1 295–1 595 kr
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, från 150 kr (ej möjligt på avgången 5/10)
• Stadsskatt i Minori, €4/person per natt (betalas på hotellet vid utcheckning)
• Entréer
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Extrautflykterna måste beställas och betalas hemifrån vid bokningstillfället eller senast 20 dagar innan avresa. 

Entréer:

• Villa San Michele på Capri, €10/person
• Grotta Azzurra på Capri, €35/person
• Giardini di Augusto på Capri, €1/person
• Villa Jovis på Capri, €6/person
• Linbana till Monte Solaro på Capri, april: €14/person t/r & maj–oktober: €11/person t/r
• Villa Cimbrone i Ravello, €10/person (€8/person i grupp)
• Villa Rufolo i Ravello, €8/person

Hotell

Andra liknande resor