Skip to main content

Lissabon – storstaden vid havet

Få bättre koll på Portugals huvudstad Lissabon

En stad som kanske inte har fått den uppmärksamhet som den verkligen förtjänar - och som inte bara erbjuder ett mängdrikt utbud av historiska sevärdheter utan även bjuder på sol och bad till ett härligt medelhavsklimat är Lissabon – storstaden vid havet. Pittoreska kvarter, pampiga torg och långa stränder, ja staden har verkligen allt att erbjuda! Nästan så pass mycket att det är lätt hänt att man missar ett guldkorn eller två på sin resa. Vi på Kulturresor Europa vill därför utrusta er med en liten guide till sevärdheterna och traditionerna som vi tror kommer förgylla er semester något extra i den förtjusande staden.

Trevlig läsning!

Historiska monument och anrika byggnader

Belémtornet

Belémtornet ligger beläget i stadsdelen Belém i västra Lissabon. Tornet som kännetecknar Lissabon byggdes under 1500-talet som en hyllning till Vasco Da Gama och välkomnade sjöfararna när de återvände hem från sina resor ute till havs. Idag står Belémtornet kvar som ett viktigt historiskt monument och år 1983 förklarades tornet som världsarv av UNESCO. Tornet är omkring 30 m högt och 12 m brett och är utsmyckat med magnifika dekorationer.

Se alla våra resor till Portugal här.

Minnesmärket för upptäcktsresande

Monumentet för de upptäcktsresande restes som en hyllning till Portugals stolta upptäcktsresande, som seglade till fjärran kontinenter med kompass och världskartan som bästa vän. Det imponerande byggnadsverket har en stor betydelse för Portugals historia och för landet som sjöfartsnation. Monumentet är 50 m högt och ligger, liksom Belémtornet, beläget i det anrika Belém.

Mosterio dos Jerónimos

Ytterligare en magnifik byggnad som också finns med på UNESCO:s världsarvslista är Jeronimosklostret i Belém. Du hittar klostret vid floden Tejo, alldeles nära Belémtornet. Jeronimosklostret tog 100 år för portugiserna att bygga, vilket inte är att undra på då klostret präglas av en imponerade detaljrikedom och böljande utskärningar.

Detaljrik arkitektur vid Mosteiro dos Jeronimos i Lissabon.

Katedralen Sé

Den rejäla och imponerande katedralen Sé är inte bara Lissabons äldsta kyrka, utan även den mest betydelsefulla och ikoniska, religiösa byggnaden i staden. Kyrkan är omsluten av historiska händelser sedan århundraden tillbaka och de flera olika byggnadsstilarna som pryder kyrkan visar upp en spännande utsmyckning och arkitektur. Massiva stenväggar och två ståtliga klocktorn utgör katedralen som inuti bepryds av medeltida statyer och gotiska valv som sträcker sig ända upp till taket. Bakom katedralen kan du även skåda anrika kloster som byggdes så tidigt som under 1200-talet.

Läs här - 10 saker du kanske inte visste om Portugal.

Castelo de Sao Jorge

Borgen Castelo de Sao Jorge är Lissabons äldsta byggnad och ligger belägen i centrala Lissabon, uppe på en höjd som erbjuder en av Lissabons mest magnifika utsikter. En del av borgens murar sträcker sig så långt som runt staden och omger de civila delarna från öst till syd. Castelo de Sao utgörs av själva borgen samt några underordnade byggnader, inklusive ruinerna av det kungliga palatset. I omgivningen finner du även blomstrande trädgårdar och en stor terrass varifrån du kan skåda Lissabons pampiga sceneri. Huvudingången till borgen är från 1800-talet och ger dig tillgång till huvudtorget som är dekorerat med gamla kanoner och en bronsfärgad staty av Afonso Henriques.

Borgen Sao Castelo Jorge på en av Lissabons kullar.

Upplevelseberikande attraktioner

De gula spårvagnarna

Ett av Lissabons mest karaktäristiska kännetecken är de gula spårvagnarna som tar invånarna runt bland de branta backarna och de smala gatorna. En varm rekommendation är att åka med spårvagn nr. 28 som tar dig genom Lissabons gamla kvarter och ger dig en vacker introduktion till den anrika staden. Spårvagn 28 går igenom Alfama och Bairro Alto och från turen kan du bl.a. skåda katedralen Sè samt borgen Castelo de Sao Jorge som ligger på en av Lissabons sju höjder.

Den gula spårvagnen nummer 28 genom Lissabon.

Tips: På vår resa till Levande Lissabon bor vi alldeles intill en av hållplatserna där spårvagn 28 stannar till, vilket gör det både smidigt och enkelt för den som önskar åka med på en tur.

Ocenariet – Europas största akvarium

Europas största akvarium – Ocenariet – är beläget i Parque das Nacoes, endast en kort bilfärd från Lissabon. Här finner du bl.a. en bassäng innehållande över 5000 kubikmeter vatten och över 450 arter och 16 000 djur. I de mindre bassängerna kan du skåda djur från Antarktis, Nordatlanten, Stilla havet och Indiska oceanen. Utöver att akvariet är känt för sin design och arkitektur, är det även ett av få akvarier i världen som visar upp fiskarten klumpfisk, tack vare deras unika och krävande restriktioner på vård.

Se vårt utbud av storstadsresor här.

Gatuhissen Santa Justa

Den omtalade gatuhissen Santa Juna, vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris, har en otroligt smart funktion som skonar resenärernas knän när de önskar ta sig till den övre stadsdelen i Bairro Alto. Hissen byggdes mellan 1900 och 1902 och är ett häftigt alternativ till trapporna. Santa Justa tar dig ca 50 meter upp på ett både smidigt och bekvämt sätt och trots att det ibland är långa köer till hissen är det en mycket attraktiv sevärdhet som väl är värd att testa.

Hissen Santa Justa i centrala Lissabon, Portugal.

Nationella kakelmuseet

I Portugal återfinns nästan 100 olika museer, alla med sina egna historier och berättelser. Visste du till exempel att Portugal är känt för sitt kakel? Det nationella kakelmuseet visar upp häftiga kakelsammansättningar och här kan du även skåda en enorm kakelavbildning som demonstrerar hur Lissabon såg ut före jordbävningen som skakade om landet 1755. Museet är vackert inrymt i ett gammalt kloster och du hittar det en bit utanför Lissabons stadskärna, nära havet.

Tips: På söndagar och röda dagar har de flesta museer i Portugal gratis entré för alla besökare!

Tre saker du inte bör gå miste om när du besöker Lissabon

Lissabons trottoarkonst

Om du är riktigt uppmärksam kan du skåda vacker och originell konst nästan vart du än går i Lissabon. De flesta torgen, trottoarerna och gågatorna i Lissabon har lagts för hand, med dekorativa stenar som bildar vackra mosaikmönster i alla dess former och nyanser. Processen uppkom för flera 100 år sedan men används än idag för nya gator och torg. Så se upp med vart du går.

Mönstrade kullerstensgator i Lissabon vid stranden.

Fadon

Ett litet tips för när du vistas i Lissabon är att vara extra lyhörd, för att med lite tur få uppleva den vemodiga folkvisan som kännetecknar Portugals anrika kultur - fadon. Visan karaktäriseras av sorgsna melodier där sången ackompanjeras av en gitarr och en dubbelsträngad portugisisk gitarr. Fadon är en av landets mest nobla och genuina produkter inom portugisisk kultur och kan variera en aning beroende på vart i landet man befinner sig i. Fadon i Lissabon till exempel är mer klagofylld samt mer populär.

Läs om Madeiras vackra naturscenerier.

Lissabons fiesta

Planerar du in en resa till Lissabon kan en varm rekommendation vara att besöka staden i juni. Under juni månad pågår det nämligen en stor fest i staden med underhållning, festivaler, musik, parader, teater och aktiviteter för alla åldrar. Överallt i Lissabon välkomnas du till att delta i festligheterna och det är sannerligen en spektakulär upplevelse. På gatorna dansar folk och lyssnar till Fadon, medan andra äter grillade sardiner och dricker goda drinkar till. Staden är dekorerad med färgstarka lanternor och girlanger och doften av god mat är svår att undvika. Festligheterna hålls till helgonens ära och kvällen den 12 juni, kvällen före Santo Antonis död, når festligheterna sin höjdpunkt.

SIST MEN INTE MINST..

... vill vi nämna Arrabidahalvön, belägen strax söder om Lissabon. Arrabida-halvön är till stor del en nationalpark och täcks av slående vackra naturområden. För att komma ut till ön korsar man Tejo-floden genom att färdas på en av Lissabons mest kända byggnadsverk – 25:e april-bron. Bron påminner mycket om Golden Gate-bron i San Fransisco med sin röda charm och ståtliga pelare som sträcker sig flera meter upp i luften. Från bron kan du även beskåda den stora Kristusstatyn i Almada, vars populära jämlike återfinns på andra sidan jordklotet i Rio de Janeiro.

__________________________________________________________________________________________________________________

Vill du också uppleva den betagande fadon och strosa runt på de dekorativa kullerstensgatorna bland de charmiga husen? Resan till Levande Lissabon ger dig ett varierande och berikande innehåll med både stadsvandring och utflykter till flera av de ovannämnda sevärdheterna.

Är du istället intresserad av att upptäcka lite mer av Lissabon och Portugal, tror vi att vår rundresa till Portugals heta hemligheter är något för dig! Även på den här resan tar vi dig ut på stadsvandring och utflykter till de olika monumenten, samt avnjuter vi en god lunch på en vingård och givetvis är vinprovning ett måste på resan.

Portugal väntar på dig. Frågan är... vad väntar du på? Se alla våra resor till Portugal här!

Hälsningar Jenny

Vi tror du också gillar...