Skip to main content

Förtrollande Toscana

Stenport i en medeltida stad i Toscana
Vallmoängar och cypresser i ett toskanskt landskap
En medeltida, italiensk stad pyntad med blommor
Operastaden Lucca i Toscana
Stenport i en medeltida stad i Toscana
Katedralen i medeltidsstaden Siena i Toscana
Vindruvor och vallmoängar i det toskanska landskapet
Katedralen i Florens på vår resa i Toscana
Michelangelos staty i Florens och en italiensk cappuccino
8 dagar - pris per person från
12 995:-
Boka resa

Kulturell Italienresa till Toscana 2024 – regionen som har allt och lite till

Varmt välkommen att följa med på en resa till Toscana 2024 – den vackra och romantiska italienska regionen som många får en drömmande blick i ögonen av och som man återvänder till om och om igen. I Toscana dansar det mjuka ljuset över de böljande kullarna som täcks av olivlundar och vinrankor och ramar in de medeltida byarna med sina stenhus och smala gränder. Det är en plats där tiden tycks sakta ner och tillåter oss att andas in den rika historien och kulturen runt omkring oss. Med kulturstäder omgivna av böljande sluttningar, imponerande berg, en spännande historia, lokala vingårdar och ståtliga cypresser är regionen rik på flera områden.

Toscana är utan tvekan Italiens mest populära region, och det är föga förvånande eftersom det sannerligen är den italienska konstens och kulturens absolut heligaste mecka. Vi besöker så många som möjligt av attraktionerna i området och får under vår resa uppleva den vackra naturen i det toscanska landskapet när vi följer i Leonardo da Vincis fotspår. Det finns något alldeles magiskt med Toscana, och tillsammans ska vi försöka ta reda på italienarnas bäst bevarade hemlighet. Andiamo, som italienarna hade sagt – nu kör vi!

Därför ska du resa med oss till vackra Toscana:

  • Fyrstjärnigt boende klassisk kurort med vackra gröna områden
  • Spännande besök i regionala favoriter som San Gimignano och Volterra
  • Stadsvandringar i Lucca, Florens och Siena med auktoriserade lokalguider och vår egen lokalt kunniga reseledare
  • Tågutflykter som låter oss upptäcka det lokala folklivet
  • Vingårdsbesök med lunch och vinprovning bland böljande kullar

Anrikt boende i historiska kurort

Vi bor mitt i centrum av den gamla kurorten Montecatini Terme på ett nyrenoverat hotell med swimmingpool. Staden är historiskt framför allt känd för sina många termalbad och spaanläggningar, där besökare genom åren kunnat njuta av olika behandlingar som inkluderar massage, lerinpackningar, hydroterapi och mycket mer. En av stadens mest populära platser är Parco delle Terme, en vacker park där många av termalbaden är belägna, och alldeles oavsett om du vill hoppa ner i plurret eller inte är parken väl värd ett besök, då den är idealisk för avkopplande promenader. Stadens historia som blomstrande kurort under 18- och 1900-talet syns även i arkitekturen, vilket gör att en tur bland de många välbevarade gamla byggnaderna inte kan bli något annat än trivsam.

Lucca, Siena och Volterra med buss – och tåg

På våra utflykter åker vi inte bara buss, utan även tåg, då det är både enkelt och effektivt och ger lite extra lokal atmosfär till resan – något som de flesta uppskattar. Vi besöker den gemytliga medeltidsstaden Lucca och det något större Siena, som bland annat är berömd för sin domkyrka och sitt snäckformade torg. Vi utforskar även Volterra och staden med de många tornen, San Gimignano. Transportsträckorna mellan våra spännande utflyktsmål är inget annat än en ren fröjd, eftersom vi under vår färd vilar ögonen på regionens böljande landskap. Regionen Toscana är ett mångsidigt resmål med mängder av sevärdheter och uråldriga städer att besöka, och under vår resa passar vi på att checka av ett par av dem. Som guldkant på vår resa kan du också välja att delta i en stämningsfull toscansk middag där vi tar kabelbanan upp till Montecatini Alto och njuter av en storslagen utsikt och en välsmakande måltid.

En dag i oförglömliga Florens

Renässansens högborg Florens med sin oslagbara arkitektur står naturligtvis också på programmet. Det var här Michelangelo växte upp och skapade sina mest berömda skulpturer, däribland David, i sin vackert kritvita marmor från Carrara. Florens är verkligen en sann dröm, och en stad man måste uppleva minst en gång i livet. Många är vi som väljer att återvända gång på gång, och det finns mängder av anledningar. Under vårt besök får vi en gedigen stadsrundtur innan vi sen har resterande delen av dagen fri för att upptäcka Florens på egen hand. Här kan vi promenera längs Arnofloden, avnjuta en cornetto på något av stadens många kaféer, besöka det välkända konstgalleriet Uffizi och den pampiga katedralen Il Duomo och skåla för våra upplevelser i ett välsmakande Chiantivin.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Florens och transfer till Montecatini Terme
Dag 2: Tågutflykt till Florens och introduktion till Montecatini Terme (F)
Dag 3: Stadsvandring i Siena (F)
Dag 4: Medeltidsstaden Lucca med tåg och extrautflykt: middag i Montecatini Alto (F)
Dag 5: Ledig dag (F)
Dag 6: Volterra och San Gimignano med vingårdsbesök (F, L)
Dag 7: Halvdagsutflykt till Pistoia med tåg (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F= Frukost L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Florens och transfer till Montecatini Terme

Vi anländer till Toscanas huvudstad Florens på förmiddagen och hoppar in i bussen som kör oss till Montecatini Terme och Hotel Biondi, vårt hem under den närmaste veckan. Den första dagen är fri att tillbringa på egen hand, och de som är extra pigga kan välja att ta sig till Pisa som ligger en dryg timme bort med lokal kollektivtafik. I Pisa lockar kanske det lutande tornet eller den vackra domkyrkan, eller så kan man bara strosa omkring och känna in stämningen i det italienska vardagslivet. Reseledaren kan ge bra tips på både transportsätt och berätta om vilka höjdpunkter i Pisa du inte ska missa, innan kvällen går mot sitt slut och vi sover vår första natt på italiensk mark.


Bild: Toscanas fantastiska vyer har vi förmånen att få njuta av i en hel vecka

Dag 2: Tågutflykt till Florens och introduktion till Montecatini Terme (F)

Det har blivit dags att åka till Toscanas kronjuvel – det vackra Florens – som är en av världens ledande kulturstäder. Vi åker tåg till och från Florens och får därmed en extra upplevelse fylld med massor av lokal atmosfär. Tågresan tar cirka en timme, och väl framme i Florens börjar vi med en stadsvandring som ger oss en bra introduktion till stadens många sevärdheter.


Bild: I Florens är den världskända konsten vår ständige följeslagare

På vår stadsvandring passerar vi bland annat Piazza Signoria med Michelangelos världsberömda staty David och den imponerande domkyrkan Santa Maria del Fiore med Brunelleschis kupol och sitt vackra dopkapell. Vi får också se den kända bron Ponte Vecchio som går över floden Arno, och naturligtvis går vi även förbi ett av världens mest berömda konstmuseer, Uffizi. Vid besök på Uffizi rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt kunna undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats mot en bokningsavgift på €4/person. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883. Vi rekommenderar att du bokar entré till kl 13:00 så att du hinner följa med på stadsvandringen och samtidigt får gott om tid på museet innan hemfärd. 

Notera att det under den första söndagen i varje månad oktober–mars är fri entré till museet och att det då inte går att förboka plats.


Bild: Florens silhuett är som tagen ur en dröm

Under dagen finns det tid för en lunch på egen hand, och på eftermiddagen kan man välja mellan att shoppa, göra marknads- eller kyrkobesök, gå på museum eller bara njuta av den intensiva atmosfären i denna fantastiska smältdegel till stad.

I slutet av dagen går färden tillbaka till Montecatini Terme om man inte väljer att tillbringa kvällen i Florens och ta sig hem på egen hand. En tågbiljett hem kostar cirka €5/person. För de som väljer att följa med tillbaka till Montecatini Terme väntar en kort orienterande promenad i vår hemstad innan vi tackar för idag.

Dag 3: Stadsvandring i Siena (F)

Dagens utflykt går till Siena som är en av Toscanas många kuperade medeltidsstäder. Den är ett av världens bästa exempel på en stad byggd i gotisk stil, och de gemytliga små gränderna skapar en mycket speciell atmosfär. Dagens stadsvandring tar oss bland annat till Campo, stadens centrala rådhustorg, som även är känt som platsen där den berömda hästkapplöpningen Il Palio äger rum två gånger om året.


Bild: Sienas vackra domkyrka och dess trivsamma små gränder imponerar

Efter stadsvandringen finns det tid till att besöka stadens domkyrka, som av många anses vara en av de vackraste i världen. Staden har utöver det flera intressanta museer, och det finns tid till shopping och en god lunch på någon av stadens alla restauranger innan färden går tillbaka till Montecatini Terme i slutet av eftermiddagen.

Dag 4: Medeltidsstaden Lucca med tåg och extrautflykt: middag och linbanetur till Montecatini Alto (F)

I dag beger vi oss till operakompositören Puccinis födelsestad Lucca, en av de mest välbevarade och gemytliga städerna i hela Toscana. Dagen inleds med en guidad stadsvandring i staden och till dess sevärdheter. Resten av dagen tillbringas på egen hand, och det finns gott om tid att strosa runt på de smala gatorna med alla dess arkitektoniska pärlor eller att gå en runda på den cirka fyra kilometer långa intakta ringmuren. Så klart måste man även ta en sväng förbi stadens fina och mycket pittoreska torg, där husen är byggda på ruinerna efter den gamla romerska amfiteatern. Därför omges torget av karaktäristiska ovalformade hus som tar oss tillbaka till amfiteatrarnas dagar.

Kanske vill någon också gå en sväng upp till Torre Guinigi, stadens spännande torn, som till och med har träd växandes på toppen och som erbjuder en fantastisk vy över både staden och de omgivande miljöerna.

Torget i Lucca med de gula fasaderna och uteserveringarna.
Bild: I Puccinis födelsestad Lucca passar det fint med en kaffe eller ett glas vin på något av stadens torg

Färden går tillbaka till Montecatini Terme under eftermiddagen, men det går naturligtvis bra att stanna i Lucca resten av dagen för de som så önskar. Hemtransporten ordnas då med tåg på egen hand mot en kostnad på cirka €4/person.

Toscana är sedan länge berömt för sin goda mat och råvaror. Om du har köpt till dagens extrautflykt med besök i Montecatini Alto och den tillhörande middagen har du en kväll fylld av gemenskap och god mat att se fram emot. Vi tar oss upp till Montecatini Alto med hjälp av linbanan, och väl framme belönas vi med en helt fantastisk utsikt över omgivningarna. Utöver att beundra utsikten äter vi en god trerättersmiddag med vin inkluderat.

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Under resans första helt lediga dag har vi möjlighet att besöka de sagolika kurbaden, utforska alla de spännande butikerna eller ta tåget till någon av de närliggande städerna. Möjligheterna är många och dagen är lång, så se till att få ut det mesta av det!


Bild: Montecatini Termes grönska är en utmärkt miljö att tillbringa en ledig dag i

Dag 6: Volterra och San Gimignano med vingårdsbesök (F, L)

Toscanas bildsköna natur blir vår följeslagare på dagens utflykt. Dagen börjar med ett besök i den högt belägna staden Volterra, som bland annat är känd för sitt etruskiska museum. När det blir tid för lunch beger vi oss till en av San Gimignanos närliggande vingårdar där en vinprovning av gårdens egna viner väntar på oss. Vinprovningen ackompanjeras av en lättare lunch bestående av italienska smårätter.


Bild: Ett välsmakande italienskt vin intas med fördel bland Toscanas vackra kullar

San Gimignano är förmodligen den mest berömda av Toscanas medeltidsstäder, och efter lunch ska vi utforska dess stadskärna närmare. Staden har agerat kuliss åt flera kända filmer, bland annat Tea with Mussolini, och med alla sina torn påminner San Gimignano på avstånd nästan om New York och dess välkända skyline. Här får vi tid att gå runt på alla de små gemytliga gatorna och att titta i de spännande butikerna innan vi åker tillbaka till Montecatini Terme sent på eftermiddagen.


Bild: Både San Gimignano och Volterra charmerar till tusen

Dag 7: Halvdagsutflykt till Pistoia med tåg (F)

Vi tar tåget igen, den här gången till gemytliga Pistoia. Staden är relativt okänd för de flesta och väl framme i den lilla historiska stadskärnan märker man genast Pistoias lugna och harmoniska atmosfär. Besök domkyrkan eller Sant' Andrea-kyrkan med Pisanos predikstol. På det livliga marknadstorget ligger flera bra restauranger där man kan inta en god lunch innan hemfärden. Tillbaka i Montecatini är eftermiddagen ledig. Kanske vill du passa på att hinna med ännu ett besök i Montecatini Alto? Ta linbanan från 1898 hela vägen upp och njut av den härliga utsikten över landskapet.


Bild: Pistoia är en plats för njutning

Dag 8: Hemresa (F)

Vår sista dag är kommen, och vi checkar ut från hotellet och kör till flygplatsen för vidare färd hem till Sverige. Arrivederci Toscana, och på återseende!


Bild: En sista solnedgång över Toscanas böljande kullar

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR PISA

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Perugia per år.

Fakta om Toscana

Var ligger Toscana?

Regionen i mellersta Italien, som enligt många, räknas till ett av de vackraste landskapen i landet är Toscana. Utöver angränsande regioner som Umbrien och Lazio, utgör Toscana kust västerut mot Tyrrenska havet. Toscanas landskap präglas av böljande slätter och ängar och några kännetecken för regionen är bl.a. cypresser, pinjeträd, olivträd och ändlösa vinodlingar. Toscanas huvudstad Florens hittar du i norra Toscana, en bit inåt landet, och hit vallfädrar omkring 10 miljoner besökare årligen. Andra populära turistorter i Toscana är bl.a. Pisa med sitt lutande torn, Siena som präglas av sin rikliga kultur och konst samt Lucca – operakompositören Puccinis hemstad.

Hur många bor här?

Det bor omkring 4 miljoner människor i Toscana och till ytan är regionen 22 990 km² stor.

Hur tar jag mig runt?

Oavsett om du har planer på att sitta bakom ratten på egen hand eller färdas med lokaltrafik är det inga problem att färdas genom Toscana. Det allra smidigaste alternativet om du planerar att åka kollektivt i Toscana är tåg då tågstationer ligger centralt belägna i nästan varje stad med närhet sevärdheter. I Toscana går både höghastighetståg och regionala tåg och om prislappen får avgöra slår tågresan den uthyrda bilen. Om du mot förmodan önskar köra på egen hand i regionen så kan det vara bra att ha med sig i bakhuvudet att vägarna här är slingriga och underlaget böljande av alla kullar och dalar.  

Visste du att...

…du hittar fler UNESCO-listade världsarvsplatser i Toscana än vad du gör i Södra Afrika, Argentina eller Australien?
…Toscana har en skidanläggning? De flesta associerar Toscana med varma temperaturer och en grönskade natur, men faktum är att under vinterhalvåret tar sig skidåkare, snowboardåkare och vandrare till Mount Amiata i Toscana för att njuta av de vintriga förhållandena.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
11/10 - 18/10Se flygtider Stockholm - ArlandaFörtrollande Toscana12 995:-Boka

Notera: Toscana består av bergiga landskap och städerna vi besöker har ofta kullerstensgator med kuperad terräng och sluttningar. Av den anledningen behöver du ha en god fysisk form för att få fullt utbyte av resan.

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Florens t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Hotel Biondi 4* i dubbelrum
• 7 x frukost
• Stadsvandring i Montecatini Terme
• Utflykter och transfer enligt dagsprogram
• Svensktalande reseledare

*Vid besök vid konstmuseet Uffizi rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats, mot en bokningsavgift på €4/person. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883. Vi rekommenderar att du bokar entré till kl 13:00 så att du hinner följa med på stadsvandringen och samtidigt får gott om tid på museet innan hemfärd. Notera: Den första söndagen i varje månad oktober–mars är det fri entré till museet och då går det inte att förboka plats.

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 995 kr
• Halvpension, 995 kr (6 x trerättersmiddag)
• Middag i Montecatini Alto, 695 kr
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
•  Entréer som inte nämns i dagsprogrammet
• Stadsskatt i Montecatini, cirka €10/person (betalas direkt till hotellet)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

Extrautflykterna ska beställas hemifrån vid bokningstillfället eller senast en månad innan avresa.

*Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor