Skip to main content

Förtrollande Toscana

Stenport i en medeltida stad i Toscana
Vallmoängar och cypresser i ett toskanskt landskap
En medeltida, italiensk stad pyntad med blommor
Operastaden Lucca i Toscana
Stenport i en medeltida stad i Toscana
Katedralen i medeltidsstaden Siena i Toscana
Vindruvor och vallmoängar i det toskanska landskapet
Katedralen i Florens på vår resa i Toscana
Michelangelos staty i Florens och en italiensk cappuccino
Pris från:
9 995:-
Dagar:8
Boka resa

Resa till Toscana i Italien, regionen som har allt – och lite till!

Medeltidsstäder, kulturstäder, ja till och med hela marmorstäder omgivna av böljande sluttningar, imponerande berg, vingårdar och ståtliga cypresser - välkommen med på en resa till Toscana, den italienska skönheten som många får en drömmande blick i ögonen av och som man återvänder till om och om igen.

Toscana är utan tvekan Italiens mest populära region samtidigt som det är konstens och kulturens mecka. Vi besöker så många som möjligt av attraktionerna i området och får under vår resa uppleva den vackra naturen.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Toscana:

  • 4-stjärnigt boende i gröna områden
  • Spännande och historieberättande besök i medeltida Siena
  • Tågutflykter till traditionella Pistoia och Lucca
  • Stadsvandringar i Pisa, San Gimignano och Volterra

VI BOR I DEN GAMLA KURORTEN MONTECATINI TERME

Vi bor mitt i den gamla kurorten Montecatini Terme på ett nyrenoverat hotell med swimmingpool och takterrass. På våra utflykter åker vi bl.a. tåg, då det är både enkelt och effektivt och ger lite extra lokal atmosfär till resan, något som de flesta uppskattar.

UTFLYKTER TILL BL.A. LUCCA, SIENA OCH FLORENS

Vi besöker den gemytliga medeltidsstaden Lucca och den något större Siena, som bl.a. är berömd för domkyrkan och det snäckformade torget. Det finns också tid till ett besök i staden med de många tornen, San Gimignano, innan resan går hemåt genom det böljande landskapet via Volterra. Renässansens högborg Florens står naturligtvis också på programmet. Det var här Michelangelo växte upp och högg sina mest berömda skulpturer, David och Pietà, i den kritvita marmorn från Carrara.

På vår resa kan du också välja att delta i en stämningsfull toscansk middag där vi tar kabelbanan upp till Montecatini Alto och njuter av en storslagen utsikt.

Utflykterna sker ofta i kuperad eller ojämn terräng så för att få ut så mycket som möjligt av den här resan är det en fördel att kunna gå relativt bra.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Pisa
Dag 2: Stadsvandring i Montecatini Terme. Utflykt till Florens. (F)
Dag 3: Halvdagsutflykt till Pistoia med tåg (F)
Dag 4: Utflykt till Lucca med tåg. Extra utflykt; middag i Montecatini Alto(F)
Dag 5: Ledig dag  (F)
Dag 6: Utflykt till San Gimignano och Volterra (F, L)
Dag 7: Utflykt till medeltidsstaden Siena (F)
Dag 8: Besök i Pisa*. Hemresa (F)

F= Frukost   L = Lunch

* Besök i Pisa kan även ske på resans dag 1 vid tidig ankomst till Italien

OBS! Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Pisa

Vi anländer till Pisa i Toscana och när vi har fått vårt bagage går färden till Montecatini Terme, som ska vara vårt hem den närmaste veckan.

Dag 2: Stadsvandring i Montecatini Terme. Florens, renässansens högborg (F)

Vi börjar dagen med en kort orienteringstur Montecatini Terme. Härefter har det blivit dags att åka till Toscanas vackra huvudstad Florens, som är en av världens ledande kulturstäder.
Vi åker tåg till och från Florens och får därmed en extra upplevelse och massor av lokal atmosfär. Tågresan tar ca 1 timme och i Florens möts vi av en lokalguide som under förmiddagen ger oss en bra introduktion till stadens många sevärdheter och visar oss de största attraktionerna.

På vår stadsvandring passerar vi bl.a. Piazza Signoria med Michelangelos världsberömda staty David, och den imponerande domkyrkan Santa Maria del Fiore med Brunelleschis kupol och det vackra dopkapellet. Vi får också se den kända bron Ponte Vecchio som går över floden Arno, och naturligtvis går vi även förbi ett av världens mest berömda konstmuseer, Uffizi. Vid besök vid konstmuseet Uffizi rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats, mot en bokningsavgift på 4 euro / person. Vid bokning mindre en vecka innan ankomst behövs ingen förskottsbetalning, utan man betalar vid ankomst till museet. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883.

Det finns tid till lunch på egen hand och på eftermiddagen kan man bl.a. shoppa, göra marknads- eller kyrkobesök, gå på museum eller bara njuta av den intensiva atmosfären i denna fantastiska stad.

I slutet av dagen går färden tillbaka till Montecatini om man inte väljer att tillbringa kvällen i Florens och ta sig hem på egen hand (tågbiljett ca 4 euro).

Toscanas huvudstad Florens i kvällsljus med kupolen.
Bild: Utsikt över Florens

Dag 3: Halvdagsutflykt till Pistoia med tåg (F)

Vi tar tåget igen, den här gången till gemytliga Pistoia. Staden är relativt okänd för de flesta och väl framme i den lilla historiska stadskärnan märker man genast Pistoias lugna och harmoniska atmosfär. Besök domkyrkan eller Sant' Andrea-kyrkan med Pisanos predikstol. På det livliga marknadstorget ligger flera bra restauranger där man kan inta en god lunch innan hemfärden. Tillbaka i Montecatini är eftermiddagen ledig. De aktiva tar nog chansen att ta en tur med bergbanan från 1898 upp till Montecatini Alto. Härifrån kan man njuta av en härlig utsikt över landskapet.

Dag 4: Medeltidsstaden Lucca. Extra utflykt: middag i Montecatini Alto (F)

Färden går till operakompositören Puccinis födelsestad Lucca, som är en av de mest välbevarade och gemytliga städerna i hela Toscana. Dagen startas med att reseledaren ger en kortare introduktion till staden och dess sevärdheter. Resten av dagen tillbringar man på egen hand och det finns gott om tid till att strosa runt på de smala gatorna med alla sina arkitektoniska pärlor eller gå en runda på den intakta ringmuren som är ca 4 kilometer lång.

Några vill kanske också gå en sväng upp i Torre Guinigi, stadens spännande torn där det växer träd på toppen och varifrån själva staden och det omkringliggande landskapet ger ett imponerande intryck.
Och så måste man så klart se stadens fina och mycket pittoreska torg där husen är byggda på ruinerna efter den gamla romerska amfiteatern och därför har den karakteristiska ovala formen.
Färden går tillbaka till Montecatini under eftermiddagen men det går naturligtvis bra att stanna i Lucca resten av dagen för dem som så önskar. Man ordnar då själv hemtransporten som kostar ca 3 euro för en tågbiljett.

Torget i Lucca med de gula fasaderna och uteserveringarna.
Bild: Resterna av amfiteatern i Lucca

Toscana är sedan länge berömt för sin goda mat och råvaror. Om du har köpt till den extra middagen så har du denna kväll en gemensam middag i Montecatini Alto att se fram emot. Vi tar oss upp till Montecatini Alto med hjälp av kabelbanan och väl framme har vi en helt fantastisk utsikt över omgivningarna. Utöver att beundra utsikten äter vi en god tre-rätters middag med vin och vatten.

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Resans första lediga dag. Besök de fina kurbaden, utforska alla de spännande butikerna eller ta tåget till en av dom närliggande städerna.

Dag 6: San Gimignano och Volterra (F, L)

Idag ska vi åka genom Toscanas bildsköna natur. Dagen börjar med ett besök i den förmodligen mest berömda av Toscanas medeltidsstäder, San Gimignano, som med alla sina torn på avstånd liknar en kopia av New Yorks skyline. Staden har varit filmkuliss i flera kända filmer, bl.a. "Tea with Mussolini". Det finns gott om tid till att gå runt på alla de små gemytliga gatorna och titta i de spännande butikerna. När det blir tid för lunch så beger vi oss till en av San Gimignanos vingårdar där en vinprovning av gårdens egna viner väntar på oss. Vinprovningen ackompanjeras av en lättare lunch bestående av italienska smårätter.

Efter lunch fortsätter vi genom det vackra landskapet mot en annan av Toscanas praktfulla städer, den högt belägna Volterra, som bl.a. är känd för sitt etruskiska museum. Det finns tid till en tur i den gamla staden innan vi åker tillbaka till Montecatini sent på eftermiddagen.

Dag 7: Utflykt till Siena (F)

Dagens utflykt går till Siena som är en av Toscanas många kuperade medeltidsstäder. Den är ett av världens bästa exempel på en stad byggd i gotisk stil, och de gemytliga små gränderna skapar en mycket speciell atmosfär.
Ta dig gärna till Campo, som är stadens centrala rådhustorg, och som även är känt som platsen där den berömda hästkapplöpningen Il Palio äger rum två gånger om året.

Det finns tid till att besöka stadens domkyrka som av många anses vara en av de vackraste i världen.
Staden har flera intressanta museer och det finns tid till shopping och en god lunch på någon av stadens alla restauranger innan färden går tillbaka till Montecatini i slutet av eftermiddagen.

Domkyrkan i Siena med sina pelare, Toscana.
Bild: Domkyrkan i Siena

Dag 8: Besök i Pisa. Hemresa (F)

Vi checkar ut från hotellet och beger oss till Pisa centrum, där det finns tid till ett kort besök. Här kan man beundra det lutande tornet och den imponerande domkyrkan innan vi åker vidare till flygplatsen och flyget som tar oss hem till Sverige efter en härlig vecka i det vackra Toscana.


Karta

Resan Förtrollande Toscana

Geografisk karta över Toscana.

Väder

SE VÄDRET FÖR PISA

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Perugia per år.

Fakta om Toscana

Vart ligger Toscana?

Regionen i mellersta Italien, som enligt många, räknas till ett av de vackraste landskapen i landet är Toscana. Utöver angränsande regioner som Umbrien och Lazio, utgör Toscana kust västerut mot Tyrrenska havet. Toscanas landskap präglas av böljande slätter och ängar och några kännetecken för regionen är bl.a. cypresser, pinjeträd, olivträd och ändlösa vinodlingar. Toscanas huvudstad Florens hittar du i norra Toscana, en bit inåt landet, och hit vallfädrar omkring 10 miljoner besökare årligen. Andra populära turistorter i Toscana är bl.a. Pisa med sitt lutande torn, Siena som präglas av sin rikliga kultur och konst samt Lucca – operakompositören Puccinis hemstad.

Hur många bor här?

Det bor omkring 4 miljoner människor i Toscana och till ytan är regionen 22 990 km2 stort.

Hur tar jag mig runt?

Oavsett om du har planer på att sitta bakom ratten på egen hand eller färdas med lokaltrafik är det inga problem att färdas genom Toscana. Det allra smidigaste alternativet om du planerar att åka kollektivt i Toscana är tåg då tågstationer ligger centralt belägna i nästan varje stad med närhet sevärdheter. I Toscana går både höghastighetståg och regionala tåg och om prislappen får avgöra slår tågresan den uthyrda bilen. Om du mot förmodan önskar köra på egen hand i regionen så kan det vara bra att ha med sig i bakhuvudet att vägarna här är slingriga och underlaget böljande av alla kullar och dalar.  

Visste du att...

… du hittar fler UNESCO-listade världsarvsplatser i Toscana än vad du gör i Södra Afrika, Argentina eller Australien?
… Toscana har en skidanläggning? De flesta associerar Toscana med varma temperaturer och en grönskade natur, men faktum är att under vinterhalvåret tar sig skidåkare, snowboardåkare och vandrare till Mount Amiata i Toscana för att njuta av de vintriga förhållandena.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
27/4 - 4/5Se flygtider Stockholm - ArlandaFörtrollande Toscana9 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
4/5 - 11/5Se flygtider Stockholm - ArlandaFörtrollande Toscana9 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
11/5 - 18/5Se flygtider Stockholm - ArlandaFörtrollande Toscana9 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
18/5 - 25/5Se flygtider Stockholm - ArlandaFörtrollande Toscana9 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
25/5 - 1/6Se flygtider KöpenhamnFörtrollande Toscana9 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
31/8 - 7/9Se flygtider KöpenhamnFörtrollande Toscana9 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
7/9 - 14/9Se flygtider Stockholm - ArlandaFörtrollande Toscana9 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
14/9 - 21/9Se flygtider Stockholm - ArlandaFörtrollande Toscana9 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
21/9 - 28/9Se flygtider Stockholm - ArlandaFörtrollande Toscana9 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
28/9 - 5/10Se flygtider Stockholm - ArlandaFörtrollande Toscana9 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn-Pisa t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på hotell Biondi 4*
• 7 x frukost
• Stadsvandring i Montecatini Terme
• Utflykt till San Gimignano och Volterra med lätt lunch
• Utflykt till Lucca
• Utflykt till Florens*
• Utflykt till Pistoia
• Utflykt till Siena
• Utflykt till Pisa
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

*Vid besök vid konstmuseet Uffizi i Florens rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats, mot en bokningsavgift på 4 euro / person. Vid bokning mindre en vecka innan ankomst behövs ingen förskottsbetalning, utan man betalar vid ankomst till museet. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883.

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 395 kr
• Halvpension, 595 kr (6 x 3-rättersmiddag)
• Middag i Montecatini Alto, 450 kr
• Stadsskatt i Montecatini, ca 10 euro per person. Betalas på hotellet
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 125 kr
• Försäkringar
• Entréer som inte nämns i dagsprogrammet
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor