Skip to main content

Därför är långtidssemestern ett måste

Därför är långtidssemestern ett måste!

Har du någonsin funderat på att långtidssemestra?

Har du, liksom många andra resenärer, som vana att resa iväg i bara en vecka? Vid planeringsstadiet känns oftast tidsperioden lagom lång, och vetskapen om att ens hem och blommor kommer klara sig fint på egen hand tills att man kommer hem igen brukar vara anledning nog till att inte fundera på en längre utomlandsvistelse. Vad de flesta däremot inte har i åtanke är att väl utomlands så vill man inget hellre än att stanna kvar.

I början av semestern känns den evigt lång. Man är säker på att man kommer hinna utforska alla butiker i godan ro, hitta sin favoritrestaurang efter en gedigen matturné och lära känna omgivningarna som om det vore ens egen bakficka. Men sen, efter vad som känns som en ögonblinkning, står transferbussen redo att köra en till flygplatsen och då har man knappt hunnit med att bocka av hälften av alla aktiviteter på semesterlistan. Detta är verkligheten för många resenärer, men det behöver inte vara din!

Låt en långtidssemester bli till verklighet

Långtidssemester är ett begrepp som du säkert är bekant med. När du hör ordet är det troligt att du drömmer dig bort till en destination långt bort, och du är införstådd i att en sådan slags semester varar i flera veckor. Men att föreställa sig en långsemester är inte detsamma som att faktiskt uppleva en – och de resenärer som väljer att stanna länge på sin destination vittnar om hur svårt det är att återgå till att bara resa under en veckas tid.

Förhoppningen med detta inlägg är att ett frö ska gro hos dig, ett frö som tillslut placerar dig under den varma, sydeuropeiska solen, där du har all tid i världen att njuta av den nya tillvaron.

Du kan här läsa Här älskar vi att långtidssemestra!

Fler veckor utomlands ger tid till andrum

Man brukar säga att tid är pengar, och visst är det så att vår tid på jorden kan vara det mest värdefulla vi har. Hur du väljer att spendera din tid är såklart helt och hållet upp till dig – men om du har möjligheten, så är en långtidssemester ett utomordentligt bra sätt att spendera den på. Till skillnad från en semester som varar i några dagar eller en vecka, så ger långtidsresan dig andrum till att njuta av att bara koppla av, utan att det går ut över upptäcktsfärder och utflykter. Fler veckor på destinationen innebär gott om tid till både rekognoscering och rekreation.

Visste du att…

…Kulturresor Europas långtidsresor innehåller flera spännande utflykter med svensktalande guide? Förutom de inkluderade utflykterna på resan har du möjlighet att boka till extra utflykter som passar dina intressen – allt för att du ska kunna forma din drömsemester.

Boka en långtidssemester i vinter

Det hör till vanligheten att långtidsresor går till varmare breddgrader – för vem vill egentligen spendera flera veckor på en plats som inte är så olik vår egen när det kommer till antalet soltimmar och grader på temperaturmätaren? Som tur är så är vår jord rik på härliga destinationer som lämpar sig för en långtidsemester, och många av dem erbjuder en varm tillflykt under de kalla vintermånaderna i Sverige. Länder som Portugal, Italien och Spanien är underbara att vistas i när vintern ännu inte har släppt taget om oss här hemma. Och håll med oss om att man lurar vintern genom att kunna ta på sig en tunnare tröja, solglasögon eller en solhatt mitt i februari!

Få packningstips - läs här Att packa rätt - inte alltid lätt.

Visste du att…

Algarvekusten, i södra Portugal, har en genomsnittstemperatur på 20 grader? När vi i februari månad får nöja oss med ynka 3 grader i Sverige, badar Algarvekusten i härliga 18 grader*.

*Medeltemperaturen i respektive land enligt resebarometen.se

Hemmakänslor på bortaplan

En kort och en lång semester skiljer sig på flera sätt, bland annat relationen och känslorna som man utvecklar till destinationen. En vecka på resmålet ger på sin höjd tid till en kortare introduktion av platsens atmosfär, kultur och karaktär, och det är vanligt att man åker hem igen utan att ha lärt känna platsen och dess lokalbor på djupet. På en långtidssemester är det annorlunda. Tack vare att man stannar en längre tid på en och samma plats, hinner man till exempel lära känna de trevliga kyparna, man lär sig förhållningssätten och knepen som bara invånarna känner till och man får favoriter i form av caféer, stränder och restauranger. Efter en långsemester är det inte heller konstigt om man hyser lika starka känslor till resmålet som man har befunnit sig på som till ens egen hemstad - eftersom man under semesterns gång har skapat sig ett hem i den tidigare främmande miljön.

Visste du att...

…Torremolinos i Andalusien, som ju är ett populärt resmål bland långtidsresenärer, ger plats åt nästan 70 000 invånare? Invånarna får samsas med turisterna om de breda stränderna och de inbjudande uteserveringarna - men detta gör de så gärna eftersom det inte råder någon brist på varken välrenommerade restauranger, musikbarer eller shoppingcentrum i den mysiga stadskärnan.

Samma förberedelser oavsett reslängd

Om du nu sitter och tänker att en långtidssemester vore underbart, men att förberedelserna inför din avresa skulle bli alldeles för många och mödosamma att ta sig an, så kan vi glädja dig med att så inte är fallet. Inför en veckas resa behöver du se till att ditt pass är giltigt, att du har kontanter i landets lokala valuta och att resväskan är packad med alla nödvändigheter. Härutöver kan du eventuellt behöva ordna med upphämtning av post och vattning av blommor. Dessa förberedelser är oundvikliga om du ska ut och resa, oavsett om du ska vara borta i en eller tre veckor. Fördelen med att din semester ska pågå i tre veckor istället för en, är att det krävs samma slags förarbete, men däremot en längre tids livsnjutning.

Visste du att…

…populära långtidsresmål som Spanien och Portugal inte kräver visum av svenska medborgare för längre vistelser? Tack vare ländernas medlemskap i Schengen och EU kan du resa in i de båda länderna med endast ett giltigt pass till hands.

Låter en långtidssemester som något för dig? I så fall kan vi varmt rekommendera dig att fortsätta läsningen här – sidan som ger dig en god överblick över våra långtidsresor till södra Europa. Du kan få en översikt över alla våra långtidsresor här och Det Goda Livet här.


Se alla våra resor till Portugal här!

Vi tror du också gillar...