Skip to main content

Andalusiens säsonger

En av många anledningar till att besöka Spanien är dess fantastiska väder, vilket de flesta delar av landet - och särskilt de södra - har i överflöd. Vädret i Spanien är nämligen ett av de mest stabila i Europa. Det varmaste området på Spaniens fastland är Andalusien med en genomsnittlig årstemperatur på 16ºC, vilket gör det till en perfekt destination året runt!

Ju närmre vi kommer vintern och ju tråkigare vädret blir, desto mer längtar vi efter blå himmel och ett soligare klimat. Spanska sydkusten är rik på sol, från sex timmar om dagen på vintern till tolv timmar om dagen på sommaren. Spanien har över 320 dagar sol om året och vintrarna är milda och relativt varma. Många är vi som föredrar att åka hit under lågsäsong, då priserna är bättre, turisterna färre och vädret behagligare.

Planerar du en resa till Spanien, men är osäker på i vilken månad du ska åka? Läs nedan om de olika årstiderna i ett av Kulturresor Europas favoritländer.

Olika platser i Andalusien.

Vår – mars, april och maj

Våren är en magisk och en perfekt tid att besöka Spanien. Dagarna blir längre och medeltemperaturen brukar vara omkring 24ºC i södra Spanien. Det är i genomsnitt 11 timmars sol per dag och landsbygden är i full blom. Marknaderna avlöser varandra och det är både en färgstark och förväntansfull atmosfär i städer likväl som byar runtom i landet.

Sommar – juni, juli och augusti

Somrarna i Spanien kan bli väldigt varma, speciellt inåt landet. Kuststäder njuter av ljumma vindar som tacksamt sänker temperaturen till en mer uthärdlig nivå men medeltemperaturen är vanligtvis minst 30ºC.

Läs här om Ett första möte med Andalusien

Olika platser i Andalusien.

Höst – september, oktober och november

Hösten är likt våren en perfekt tid att besöka Spanien och Andalusien, då temperaturen är behagligare än under sommaren. Landskapet är grönt och havet är varmt tack vare att det har värmts upp under de heta sommarmånaderna. Det är ändå inte ovanligt att temperaturen stiger över 25ºC och först i november brukar temperaturen falla till runt 20ºC. Den värsta turiststormen har lagt sig vilket gör utflykterna smidigare och denna tid på året är också perfekt för vinälskaren, då början på höstperioden är den ultimata tiden för att prova årets vinskörd.

Vinter – december, januari och februari

Under vintern brukar medeltemperaturen kring Spaniens sydkust vara omkring 16ºC och den här tiden på året anses vara Spaniens lågsäsong. Dagarna är ofta fyllda med solsken, men reser man till Spanien under denna tid är det bra att packa kläder för kyligare kvällar och nätter. Resor till Spanien under vintern är väldigt populärt för oss nordeuropéer, dels på grund av den ofta närvarande solen och dels eftersom att priserna är lägre.

Fruktar du tanken på en kall, våt och eländig vinter? Oroa dig inte, Spanien ligger bara några timmars resa bort och här finns många platser som erbjuder solsken året runt. Läs också Här älskar vi att långtidssemestra!

Här kan du få en översikt över våra kulturresor och här våra långtidssemestrar.

Vi tror du också gillar...