Skip to main content

Brittisk idyll & storhet med besök på Downton Abbey

Status:
Återkommer 2024

Resa till england och den brittiska idyllen 2023

Den här resan erbjuder några av de största besöksmålen i England, tillsammans med en djupdykning i historien, mystiken och litteraturen. Dessutom får vi på resan uppleva storslagna slott, praktfulla parker, fantastisk arkitektur, idylliska byar och engelsk pubkultur.

Det är inte så konstigt att man talar om sydvästra England som en äkta juvel. Regionen har med sin omfattande historia en mängd skatter att visa upp, allt från sevärdheter som finns med på UNESCO:s världsarvslista till platser där berömda personligheter har levt. Dessutom kommer du som besökare i det här området att få njuta av de vackra landskap som vi känner igen från många av de engelska tv-serier som visas här hemma och som kronan på verket får vi besöka inspelningsplatsen till den populära tv-serien Downton Abbey!

Därför ska du resa med oss på kulturresa i England:

  • Boende i centrala Bath
  • Genomspunna sevärdheter som Stonehenge och romerska baden
  • Churchills & Shakespeares födelseplatser
  • Besök på Downton Abbeys Highclere Castle

OXFORD, STONEHENGE OCH SHAKESPEARES FÖDELSEORT

Resan bjuder på ett pärlband av spännande upplevelser i universitetsstaden Oxford. Vi går även på den litterära vägen när vi besöker Stratford-upon-Avon, där Shakespeare föddes och begravdes. Under resan får vi också känna magin och historiens vingslag när besöker Englands mest ikoniska monument, Stonehenge, som sägs ha imponerat på förundrade besökare under de senaste 4 000 åren. På resan bor vi i den trevliga kurorten Bath, som grundades av romarna och som bjuder på mängder av sevärdheter.

COTSWOLDS OCH HIGHCLERE CASTLE MED DOWNTON ABBEY

Vi besöker Cotswolds pittoreska landskap som varit med i många engelska kriminalserier. Och på tal om tv-serier - på den här resan erbjuder vi en unik upplevelse då vi har fått tillgång till ett enastående besök på Highclere Castle, även känt som Downton Abbey.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till London. Bath med de romerska baden och incheckning (M)
Dag 2: Highclere Castle och Downton Abbey (F)
Dag 3: Oxford och Blenheim Palace (F)
Dag 4: Shakespeares Stratford-upon-Avon och det idylliska Cotswolds (F)
Dag 5: Stonehenge. Hemresa (F)

F = Frukost

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till London. Bath med de romerska baden och incheckning (M)

Efter vår ankomst till London Heathrow påbörjar vi vår färd mot Bath, en verklig pärla som grundades av romarna och där vi kommer att bo under resan. Vi kommer fram till Bath omkring lunchtid och får tid till att utforska stadens restaurangutbud innan det är dags för resans första utflykt.

Befinner man sig i centrala Bath, som vi gör, är promenaden till de vackra, romerska baden på Roman Bath Museum kort. Under vår promenad kommer vi att lära oss mer om stadens historia och beundra den vackra arkitekturen som lockar resenärer från hela världen. Många engelsmän anser att Bath är den vackraste staden i landet och skönheten är inte svår att se. Stadens status som världsarv på Unescos lista är fullt berättigad.

Romerska baden i Bath med vacker arkitektur på resa till England.
Bild: De romerska baden i Bath

Efter besöket på Roman Bath Museum beger vi oss till vårt hotell för incheckning och njuter av en middag på hotellet.

Dag 2: Highclere Castle och Downton Abbey (F)

Idag står en riktig höjdpunkt på programmet. På Highclere Castle - som är hela familjen Granthams mittpunkt i tv-serien Downton Abbey - kommer vi ända in i slottet där många av seriens scener är inspelade i originalrummen. Till vardags bor greven och grevinnan av Carnarvon här, när inte slottet är öppet för filminspelningar och turister. De rum som känns igen från tv-serien är bland annat Lord Granthams arbetsrum, biblioteket, matsalen, hallen och två sovrum.

På slottet får vi gå runt på egen hand och i många salar och rum finns guider tillgängliga för att svara på frågor och berätta lite kuriosa. I stallen bakom slottet har man också inrett ett café och en butik, som man naturligtvis är välkommen att besöka.

Highclere castle i Newbury, England.
Bild: Pampiga Highclere Castle

Efter besöket åker vi tillbaka till Bath, och nu får vi gott om tid att utforska staden ytterligare på egen hand. Resten av dagen och eftermiddagen ägnas åt valfria aktiviteter.

Dag 3: Oxford och Blenheim Palace (F)

Dagen börjar i Oxford, som troligen är mest känt för sitt berömda universitet, som i århundraden har lockat världens intellektuella elit. Universitetet är världens näst äldsta och dess historia går ända tillbaka till medeltiden. Vi tar en promenad tillsammans med vår reseledare och kommer närmare studentlivet. Vi besöker också Christ Church College, där många kända poeter och författare som Lewis Caroll, W H Auden och John Locke har gått.
Efter lunch besöker vi den välkända herrgården Blenheim Palace. Huset byggdes i början av 1700-talet för att hedra Marlborough och ligger mycket idylliskt med en vacker interiör och gröna, välskötta trädgårdar. Sir Winston Churchill föddes där 1874 och 1987 kom herresätet med på Unescos världsarvslista.

Panoramautsikt över universitetsstaden Oxford, England.
Bild: Oxford

Dag 4: Shakespeares Stratford-upon-Avon och idylliska Cotswolds (F)

Vi ägnar dagen till den berömda engelska författaren William Shakespeare och kör till den charmiga byn Stratford-upon-Avon, som är vackert beläget vid floden Avons stränder. Vi går en tur runt i staden och besöker hemmet där William Shakespeare kom till världen 1564. Vi kommer också att besöka kyrkan, Holy Trinity, där den världsberömda författaren är både döpt och begravd. Fram till lunch har vi sedan tid på egen hand i staden.

Shakespeares födelsestad Stratford Upon Avon, England.
Bild: Pittoreska omgivningar i Stratford-upon-Avon

Vi reser därefter vidare till Cotswoldsområdet. Här njuter vi av det pittoreska landskapet som susar förbi utanför bussen, med de mjuka kullarna som för tankarna till brittiska tv-serier som Morden i Midsomer, som spelades in just i det här området. Vi stannar till i några av de städer vi passerar längs vägen, innan färden går tillbaka till hotellet.

Dag 5: Stonehenge. Hemresa (F)

Vår resa i England avrundas med ett besök i det flacka Salisbury Plain, där vi får se Englands kanske mest ikoniska och magiska attraktion - Stonehenge. Man tror att stenarna restes för ca 4 000 år sedan och att några av dem kanske kommer ända från Wales. En del arkeologer menar att Stonehenge har använts vid begravningar, men teorierna är många och stenarnas funktion har varit omdiskuterade i flera århundraden.

Stenformationen Stonehedge på sin kulle, England.
Bild: Mytomspunna monumentet Stonehenge

Efter besöket påbörjar vi vår färd mot Heathrow flygplats i London och på vägen stannar vi i Windsor stad. Här finns möjlighet att köpa förfriskningar och sträcka på benen, innan vi till slut hoppar in i bussen igen för att åka den sista biten till flygplatsen, där vår resa hem till Sverige börjar.

Karta

Geografisk karta över Bath i England.

Väder

SE VÄDRET FÖR BATH

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Bath per år.

Fakta om Bath

Var ligger Bath?

I sydvästra England, ca 16 mil från London, hittar vi staden Bath med sina många romerska bad. Bath ligger i grevskapet Somerset, i utkanten av naturskyddsområdet Cotswolds. Sedan romarnas tid har Bath varit förknippad med att vara en kurbadort. Såväl de romerska baden som de nyare moderna spahusen lockar resenärer Europa över att besöka Bath. De museer, teatrar och kulturhistoriska platser som återfinns i staden gör Bath till ett ännu mer attraktivt besöksmål och år 1987 gav UNESCO Bath världsarvsstämpeln.

Hur många bor här?

I Bath, som har en yta på 29 km2, bor omkring 90 200 invånare.

Hur är vädret och klimatet?

Likt det klimat vi vanligtvis förknippar England med, råder ett tempererat klimat i Bath. Däremot är förekomsten av regn och milda temperaturer större här i sydvästra England jämfört med övriga delar av landet, och det beror på lågtrycket som kommer in från Atlanten. Under hösten och vintern faller det mer regn jämfört med under våren och sommaren. Medeltemperaturen för hela året ligger på ca 10 grader, där vintermånaderna är kallast med temperaturer på ca 1 -2 grader, och somrarna är varmast med temperaturer på ca 21 grader.  

Hur tar jag mig runt?

I Bath kan man smidigt ta sig runt till fots eftersom stadskärnan är kompakt och restauranger, caféer och butiker ligger på nära avstånd. Bor man i de yttre delarna av staden kan man glädja sig åt det välutvecklade bussnätet. Från Bath kan man utan problem åka med kollektivtrafiken till andra stora städer som London då tågen avgår dagligen från Bath centralstation.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Det går ingen nöd på den shoppingsugne i Bath då staden erbjuder allt i butiksväg. Områden som du ska lägga på minnet ifall du planerar att spendera semesterkassan är gatorna kring Bath Abbey och High Street där Guildhall Market har adress. Här kan du handla böcker, souvenirer, smycken, kläder, blommor och matvaror.

Visste du att…

…staden har en egen lokal valuta som kallas The Bath Oliver? Historiskt sett har valutan använts inom handeln, exempelvis i utbyte mot material och tjänster.  

Andra liknande resor

Trustpilot