Skip to main content

Brittisk idyll & storhet med besök på Downton Abbey

5 dagar - pris per person från
18 495:-
Boka resa

Res till England och den brittiska idyllen 2024

Den här innehållsrika resan genom vackra brittiska landskap erbjuder några av de största besöksmålen i England tillsammans med en djupdykning i historien, mystiken och litteraturen. Vi tar oss an att utforska regionens rika kulturarv och får möjligheten att kliva in i berättelsernas värld. Dessutom får vi på resan uppleva storslagna slott, praktfulla parker, fantastisk arkitektur, idylliska byar och engelsk pubkultur.

Det är inte så konstigt att man talar om sydvästra England som en äkta juvel. Regionen har med sin omfattande historia en mängd skatter att visa upp, allt från sevärdheter som finns med på UNESCO:s världsarvslista till platser där berömda personligheter har levt och verkat. Dessutom får du som besökare i det här området privilegiet att njuta av de vackra landskap som känns igen från de engelska tv-serier som visas här hemma. Kronan på verket blir naturligtvis vårt besök på inspelningsplatsen till den populära tv-serien Downton Abbey!

Därför ska du resa med oss på en kulturresa till vackra England:

  • Boende i centrala Bath
  • Klassiska sevärdheter som Stonehenge och romerska baden
  • Churchills & Shakespeares födelseplatser
  • Besök på Downton Abbeys Highclere Castle

Oxford, Stonehenge och Shakespeares födelseort

Resan bjuder på ett pärlband av spännande upplevelser i universitetsstaden Oxford, som bjuder in till klassiska vyer över det anrika universitetet med över tusen år på nacken. Vi fortsätter sedan vidare på den litterära vägen när vi besöker Stratford-upon-Avon, där Shakespeare föddes och begravdes. Under resan får vi också känna magin och historiens vingslag när besöker Englands mest ikoniska monument, Stonehenge, som har imponerat förundrade besökare i tusental under de senaste 4 000 åren. På resan bor vi i den trevliga kurorten Bath, som grundades av romarna och som bjuder på mängder av sevärdheter – bland annat de romerska baden.

Följ med bakom kulisserna

Vi besöker Cotswolds pittoreska landskap som agerat kuliss åt många av de klassiska engelska kriminalserierna. Och på tal om tv-serier – på den här resan erbjuder vi en unik upplevelse då vi har bokat in ett spännande besök på Highclere Castle, eller som det hette på tv-skärmen: Downton Abbey. Highclere Castle är dessutom nästan mer än bara en byggnad; det är en tidslös resa genom historien och en möjlighet att få en fördjupande insyn i Englands rika kulturarv. Oavsett om du är en riktig fena på Downton Abbey, en historieälskare eller bara en kulturresenär som söker skönhet och förundran kommer Highclere Castle garanterat att imponera på dig.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till London, transfer till Bath och besök vid de romerska baden (M)
Dag 2: Downton Abbeys Highclere Castle och mytomspunna Stonehenge (F)
Dag 3: Oxford och Blenheim Palace (F)
Dag 4: Shakespeares Stratford-upon-Avon och idylliska Cotswolds (F)
Dag 5: Windsor och hemresa (F)

F = Frukost M= Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till London, transfer till Bath och besök vid de romerska baden (M)

Efter vår ankomst till London påbörjar vi vår färd mot Bath, en verklig pärla som grundades av romarna och vår hemvist under resan. Vi kommer fram till Bath ungefär vid lunchtid och får tid till att utforska stadens restaurangutbud innan det är dags för resans första utflykt.

Befinner man sig i centrala Bath, som vi gör, är promenaden till de vackra, romerska baden på Roman Bath Museum kort. Under vår promenad kommer vi att lära oss mer om stadens historia och beundra den vackra arkitekturen som lockar resenärer från hela världen. Många engelsmän anser att Bath är den vackraste staden i landet och skönheten är inte svår att se. Stadens status som världsarv på UNESCO:s lista är fullt berättigad.

Romerska baden i Bath med vacker arkitektur på resa till England.
Bild: De vackra romerska baden i Bath skvallrar om romarnas storhetstid

Efter besöket på Roman Bath Museum beger vi oss till vårt hotell för incheckning och avnjuter en gemensam middag på hotellet.

Dag 2: Downton Abbeys Highclere Castle och mytomspunna Stonehenge (F)

Idag står två riktiga höjdpunkter på programmet. Vi inleder dagen på Highclere Castle, hela familjen Granthams mittpunkt i den välkända tv-serien Downton Abbey, och här kommer vi hela vägen in i slottets verkliga rum där många av seriens scener är inspelade. Highclere Castle bär på en skattkammare av historia som sträcker sig över 1 300 år tillbaka i tiden. Ursprungligen var slottet en del av det berömda grevskapet Bishops of Winchester, och under 1800-talet formades det slott som vi kan se under vårt besök idag. Till vardags bor greven och grevinnan av Carnarvon här – när slottet inte är öppet för filminspelningar och turister, det vill säga. De rum som känns igen från tv-serien är bland annat Lord Granthams arbetsrum, biblioteket, matsalen, hallen och två olika sovrum.

På slottet får vi gå runt på egen hand och i många av salarna och rummen finns guider tillgängliga för att svara på frågor och berätta lite kuriosa. I stallen bakom slottet har man också inrett ett kafé och en butik, som man naturligtvis är välkommen att besöka.

Highclere castle i Newbury, England.
Bild: Pampiga Highclere Castle bjuder in oss i filmens värld

Efter besöket på Highclere Castle åker vi vidare, och vi har siktet inställt på en riktig kändis i området. Vi tar oss till det flacka området Salisbury Plain, där Englands kanske mest ikoniska och magiska attraktion väntar på oss – Stonehenge. Man tror att stenarna restes för cirka 4 000 år sedan och att några av dem kanske kommer ända från Wales. En del arkeologer menar att Stonehenge har använts som en högtidsplats i samband med dåtidens begravningsceremonier, men teorierna är många och stenarnas funktion har varit omdiskuterade i flera århundraden.

Stenformationen Stonehedge på sin kulle, England.
Bild: Det mytomspunna monumentet Stonehenge bjuder in till mången diskussion

Dag 3: Oxford och Blenheim Palace (F)

Dagen börjar i Oxford, som troligen är mest känt för sitt berömda universitet. I flera århundraden, ända sedan det grundades år 1096, har det lockat världens intellektuella elit att fördjupa sina kunskaper än mer. Universitetet är världens näst äldsta och dess historia går ända tillbaka till medeltiden. Vi tar en promenad tillsammans med vår reseledare och kommer närmare inpå studentlivet. Vi besöker också Christ Church College, där många kända poeter och författare som Lewis Carroll, W. H. Auden och John Locke har studerat.

Panoramautsikt över universitetsstaden Oxford, England.
Bild: Oxfords vackra siluett med flera sekel av historia bakom sig

Efter lunch besöker vi den välkända herrgården Blenheim Palace. Huset byggdes i början av 1700-talet för att hedra Marlborough och ligger mycket idylliskt med en vacker interiör och gröna, välskötta trädgårdar. Sir Winston Churchill föddes där 1874, och år 1987 upptogs herresätet på UNESCO:s världsarvslista.


Bild: Blenheim Palace imponerar med sina väldiga salar

Dag 4: Shakespeares Stratford-upon-Avon och idylliska Cotswolds (F)

Denna dage tillägnas den omåttligt berömda engelska författaren William Shakespeare. Vi kör till den charmiga byn Stratford-upon-Avon, som är vackert beläget vid floden Avons stränder och som också är Shakespeares födelseort. Vi går en tur runt i staden och besöker hemmet där den världskända författaren kom till världen år 1564. Vi besöker därefter även kyrkan Holy Trinity, där den Shakespeare både döptes och begravdes. Fram till lunch har vi sedan tid att på egen hand upptäcka den lilla staden.

Shakespeares födelsestad Stratford Upon Avon, England.
Bild: Pittoreska omgivningar i Stratford-upon-Avon i sällskap av Shakespeares Hamlet

Dagen tar oss sedan vidare till Cotswoldsområdet. Här njuter vi av det pittoreska landskapet som susar förbi utanför bussen, med de mjuka kullarna som för tankarna till brittiska tv-serier som Morden i Midsomer, som spelades in just i det här området. Vi stannar till i några av de städer som vi passerar längs vägen innan färden går tillbaka till hotellet.


Bild: Det vackra Cotswolds är svårt att låta bli att titta närmare på med alla sina charmiga små hus och gröna vidder

Dag 5: Windsor och hemresa (F)

Vår sista dag på brittisk mark är kommen, och innan vi åker mot flygplatsen hinner vi med ett sista besök. Vi tar oss till den pittoreska staden Windsor, som ligger precis vid den mäktiga floden Themsen. Denna historiska pärla är känd världen över för sina många unika attraktioner och har lockat besökare i århundraden.

Ett av stadens mest ikoniska landmärken är Windsor Castle, som faktiskt är det äldsta bebodda slottet i världen. Det är fortfarande officiell bostad för Englands kungligheter och fungerar som en viktig symbol för den brittiska monarkin. Man kan även låta blicken söka sig tvärs över floden, till det anrika Eton College, en av de mest prestigefyllda internatskolorna i världen. Skolan grundades 1440 och har en fascinerande arkitektur och historia.


Bild: Olika typer av magi – en riktigt vällagad portion fish & chips och det mäktiga Windsor Castle

I Windsor får vi tid på egen hand, och här kan vi till exempel passa på att hinna med en båttur på Themsen där vi får möjligheten att uppleva Windsor från ett annat perspektiv. Här kan du också hinna med din sista fish & chips-lunch innan det blivit dags att packa ihop sig i bussen och åka den sista biten till flygplatsen. Thanks a lot, England!

Karta

Geografisk karta över Bath i England.

Väder

SE VÄDRET FÖR BATH

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Bath per år.

Fakta om Bath

Var ligger Bath?

I sydvästra England, ungefär 16 mil från London, hittar vi staden Bath med sina många romerska bad. Bath ligger i grevskapet Somerset i utkanten av naturskyddsområdet Cotswolds. Sedan romarnas tid har Bath varit en viktig kurbadort. Såväl de romerska baden som de nyare moderna spahusen lockar resenärer från både Europa och resten av världen att besöka Bath. De museer, teatrar och kulturhistoriska platser som återfinns i staden gör Bath till ett ännu mer attraktivt besöksmål och år 1987 gav UNESCO Bath världsarvsstämpeln.

Hur många bor här?

I Bath, som har en yta på 29 km², bor omkring 94 700 invånare.

Hur är vädret och klimatet?

Likt det klimat vi vanligtvis förknippar med England råder det även i Bath ett tempererat klimat. Däremot är förekomsten av regn och milda temperaturer större här i sydvästra England jämfört med övriga delar av landet, och det beror på lågtrycket som kommer in från Atlanten. Under hösten och vintern faller det mer regn jämfört med under våren och sommaren. Medeltemperaturen för hela året ligger på cirka 10 grader, där vintermånaderna är kallast med temperaturer på ungefär 1–2 grader, och somrarna är varmast med temperaturer på cirka 21 grader.  

Hur tar jag mig runt?

I Bath kan man smidigt ta sig runt till fots eftersom stadskärnan är kompakt och restauranger, kaféer och butiker ligger på nära avstånd. Bor man i de yttre delarna av staden kan man glädja sig åt det välutvecklade bussnätet. Från Bath kan man utan problem ta sig med kollektivtrafik till andra stora städer som till exempel London, då tågen avgår dagligen från Baths centralstation.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Det går ingen nöd på den shoppingsugne i Bath eftersom staden erbjuder allt man kan tänka sig i butiksväg. Områden som du ska lägga på minnet om du planerar att spendera semesterkassan är gatorna kring Bath Abbey och High Street där Guildhall Market finns beläget. Här kan du handla allt möjligt – allt från böcker, souvenirer och smycken till kläder, blommor och matvaror.

Visste du att…

…staden har en egen lokal valuta som kallas The Bath Oliver? Historiskt sett har valutan använts inom handeln, exempelvis i utbyte mot material och tjänster.  

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
12/8 - 16/8Se flygtider Stockholm - ArlandaBrittisk idyll & storhet med besök på Downton Abbey18 495:-Fåtal platser kvar

På den här resan är antalet deltagare max 36 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–London t/r inkl. transfer
• 4 nätter på Double Tree by Hilton Hotel Bath 4* 
• 4 x frukost
• 1 x middag
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Inkluderade entréer (samlat värde 1 215 SEK/person):

På resan har vi inkluderat entréavgifter till Stonehenge, Romerska baden i Bath, Christ Church College i Oxford, Blenheim Palace Gardens & Grounds, Shakespeares hem New Place i Stratford-upon-Avon samt Highclere Castle & Gardens – allt för att du ska få en oförglömlig upplevelse i vackra England.

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 4 295 kr
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor