Skip to main content

Kulinariska vandringar på Amalfikusten

Hus med havsutsikt på klipporna längs Amalfikusten
Vägtunnel längs med Amalfikusten, med havet i bakgrunden
Hus med havsutsikt på klipporna längs Amalfikusten
Aktivt seniorpar med karta och vandringskläder. Italiensk pasta med färska skaldjur
Utsikt mot Amalfi stad och domkyrkan på Amalfikusten
Kvinna på vandring längs med Amalfikusten, och restaurangbord med havsutsikt
Vandringsled längs med havet vid Amalfikusten i Italien
Kvinna på toppen av en klippa med vacker utsikt över Amalfikusten
Villa Cimbrone i Ravello på Amalfikusten
Stentrappa med blommor och vacker utsikt över Amalfikusten i Italien
Pris från:
12 495:-
Dagar:8
Boka resa

Vandringsresa till Italien 2022 med vandring på vackra Amalfikusten

Amalfikusten är ett paradis för alla dem som tycker om utmanande vandringar och en överväldigande natur. Vi kan nu stolt presentera en vandringsresa till denna storslagna kust, som kommer att bjuda på både italienska specialiteteter, charmerande hotell och trötta fötter. Resan vänder sig till den som önskar en aktiv semester i en vacker natur och med svett i pannan, kryddat med kulinariska upplevelser på goda, lokala restauranger. Vår bas för veckan är bergsbyn Ravello, belägen 350 meter över havet och känd för sina klassiska konserter, imponerande palats och spektakulära utsikter.

Därför ska du följa med oss och vandra på Amalfikusten:

  • Boende på vackert beläget hotell med slående utsikter
  • Raffinerande vandringar över Amalfis påfallande kustlandskap
  • Kulinariska matupplevelser av italienska specialiteter
  • Båttur på klarblått vatten och guidade stadsturer

Boende på Hotel Bonadies

Vi bor på Hotel Bonadies, hos familjen Carrano som har drivit hotellet sedan slutet av 1800-talet. Hotellet är en perfekt utgångspunkt, då de små grannbyarna ligger på så behagligt avstånd att vi både kan börja och avsluta våra vandringar på hotellet.

Vandringar längs naturstigar, Gudarnas stig, berg och städer

Vi ska under vår vecka på Amalfikusten avverka många höjdmeter och trappor på de naturstigar som vi bestiger, då vi kommer att vandra mellan 10 och 15 kilometer per dag. Självklart lägger vi också in gott om fotograferingsstopp och kaffepauser, äter välsmakande lokala luncher, åker ut på havet och dricker litervis med källvatten och färskpressad citronsaft.
Spännande utmaningar väntar oss på naturstigar med namn som Torre dello Ziro, Kvarndalen, Atrani och Pontone. På Gudarnas stig, som ligger på 650 meters höjd, går vi bokstavligen med känslan av att vara på världens kant, med utsikter så vackra att man inte kan tro sina ögon. Turen från Pogerola till Scala, genom bergen, är också en upplevelse utöver det vanliga. Denna vandringen blir finalen på en oförglömglig resa.

Kort dagsprogram för vandringsresan:

Dag 1: Ankomst och färd till Ravello
Dag 2: Stadsvandring i Ravello. Scala och Torre dello Ziro (F, L)
Dag 3: Villa Cimbrone och Atrani (F, L)
Dag 4: Kvarndalen och Amalfi (F, L)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 6: Gudarnas stig och båttur från Positano till Amalfi (F, L)
Dag 7: Genom bergen till Pogerola (F, L)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Italien och färd till Ravello

Efter ankomsten till Neapel går bussen mot hotellet i Ravello. Vi kör längs med den vackra kustvägen innan vi svänger av mot Drakdalen, mot Ravello och Hotel Bonadies, som ska bli vårt hem och fasta punkt under den kommande veckan. Anländer du med ett kvällsflyg kan du njuta av en god natts sömn innan du med glädje vaknar upp till den magnifika syditalienska utsikten från hotellet.  

Kulinariska vandringsresor på Amalfikustens vackra höjder, Italien.
Bild: Hotel Bonadies ligger på första parkett i Ravello

Dag 2: Stadsvandring i Ravello. Scalas inland och Torre dello Ziro (F, L)

Soluppgången i Ravello är något alldeles speciellt, och många av oss kommer nog vara på fötter från tidig morgon idag för att få uppleva detta skådespel. Efter detta bjuder dagen på en kort stadsvandring i Ravello. Vi går förbi Domkyrketorget där vi bland annat hittar Villa Rufolo, som härstammar ända från 1200-talet, och som idag är skådeplatsen för stadens många klassiska konserter. Vi fortsätter vidare till den översta delen av staden, där de flesta av Ravellos 5-stjärniga hotell ligger som ett pärlband.

Utsikt från Ravello över Amalfikusten och det glittrande havet i Italien.
Bild: Ravello bjuder på massvis av vackra utsiktsplatser

Vi går sen tillbaka till Hotel Bonadies, där det blir dags att knyta på sig vandringsskorna för första gången. Vi börjar vandringen med ett besök i grannstaden Scala. Vi tar dock inte asfaltsvägen hit, utan väljer att gå upp i bergen bakom Ravello och in i de stora kastanjeskogarna - varifrån vi korsar Drakdalen och kommer fram till stadsdelen Santa Caterina. Längs vägen möter vi med säkerhet bönder, bondgårdar och en massa annan härlig lokal atmosfär, när vi vandrar genom den italienska landsbygden.

Från Santa Caterina fortsätter vi uppför berget till stadsdelen Campidoglio, där vi kan beundra den fantastiska utsikten mot Ravello. Vi passerar det gamla klostret San Cataldo, som de senaste 100 åren har varit i dansk ägo och nu fungerar som tillflyktsort för danska konstnärer och vetenskapsmän. Reseledaren berättar här den intressanta historien om hur det gamla klostret fungerar idag.

Vi fortsätter nerför trapporna till den lilla staden Minuta, varifrån en vacker utsikt över städerna Pontone, Atrani och Amalfi tornar upp sig. Vi kommer sedan tillbaka till Scala stad, där Raffaele och hans föräldrar väntar på oss med en härlig lunch på Domkyrkoplatsen.

Efter lunch tar vi de många trappstegen ner till staden Pontone. Vi fortsätter mot Torre dello Ziro som består av ett par små försvarstorn som ligger på den lilla udde som skiljer Atrani och Amalfi åt. Utsikten härifrån är helt fantastiskt, och man glömmer snabbt de många trappsteg som har krävts av oss för att komma hit. Vi återvänder sedan till Pontone där vi kan njuta av en kopp kaffe eller ett glas färskpressad citronjuice innan vi fortsätter vidare genom Drakdalen upp till Ravello, där vi är tillbaka igen under eftermiddagen.

Dag 3: Besök i Villa Cimbrone. Vandring till Atrani (F, L)

Idag börjar vi med att titta närmare på Ravellos nyaste arkitektoniska pärla, nämligen arkitekten Oscar Niemeyers auditorium. Vi fortsätter via domkyrkotorget ut mot stadens yttersta punkt, och längs vägen passerar vi det gamla San Fransesco-klostrer. Vårt mål med promenaden är Villa Cimbrone, som dels fungerar som ett 5-stjärnigt hotell, men framförallt är känd för att ha den mest fantastiska utsiktspunkten i Ravello - ja kanske till och med på hela Amalfikusten.

Den stora terassen ”Terrazzo dell’Infinito” – oändlighetens terass - är också Ravellos absoluta ytterpunkt, och här kommer även den mest erfarna att tappa hakan av häpnad. Den amerikanska författaren Gore Vidal, som bodde i Ravello under hela sin levnadstid, beskrev synen som "den vackraste utsikten i världen" - och de flesta kommer nog ge honom rätt i det. Vi har tid till att njuta av parken innan vi påbörjar nedstigningen mot Atrani. Vi passerar stadsdelen San Cosma, med de intressanta "svalbohusen". Här går vi in på den smala stigen som går under Villa Cimbrones klippor, och Gore Vidals Villa Rondinaia. Vi svänger skarpt åt vänster och tar de branta trapport neråt, till kuststaden Castiglione. Det här är verkligen en fantastisk tur, och utsikten är alldeles obetalbar. Efter en kort paus här går vi vidare ner till Atrani stad.

Vandra längs Amalfikusten bland berg och hav.
Bild: Den lilla pärlan Atrani

Atrani är en av de finaste, små städerna på hela Amalfikusten, och Italiens minsta kommun med endast 950 invånare. Den är utnämnd till en av de vackraste städerna i Italien - ”I Borghi piu belli d’Italia” - vilket är ett riktigt hedersomnämnande eftersom titeln inte kan ansökas om, utan endast kan utnämnas till de städer som är värda utmärkelsen.
Atrani är i stort sätt okänd hos de många turister som annars kommer till Amalfikusten. Det beror på att staden, som är närmaste grannen till Amalfi stad, ligger under kustvägen som passerar över husen, stranden och torget. Det lilla torget fungerar som stadens vardagsrum, och det känns nästan som om man är med i en film när man kommer in på det lilla torget. Staden har flera restauranger, och vi ska naturligtvis också äta lunch i denna lilla pärla. Det gör vi hos de två bröderna Roberto på restaurangen Massimo som är kustens bästa fiskerestaurang, som också finns nämnd i den berömda Michelinguiden. Vi vandrar tillbaka till Ravello under eftermiddagen.

Dag 4: Vandring till Kvarndalen och Amalfi

Från Hotel Bonadies går vi till Pontone, via Scala och Minuta, och tar en kaffepaus på kyrkotorget. Här laddar vi upp batterierna innan vi påbörjar den vackra turen genom Kvarndalen och ner till Amalfi stad. På väg genom Pontone njuter vi av vyerna ner mot Amalfi och havet, och beundrar ett litet miniatyr-docklandskap som berättar historien om livet här i branterna. Vi fortsätter genom markerna och den begynnande skogen in i själva Kvarndalen, och kommer på det här sättet ner till de före detta kvarnarna och Amalfi stad. Längs vägen finns goda möjligheter för att möta en flock getter med deras herdar, samt några av de många arbetshästarna som lever här. Vi går ända ner till botten av dalen, och för den som vill finns det tid till ett snabbt dopp i någon av de många naturliga bassängerna som har uppstått i slutet av de små vattenfallen.

I Amalfi finns det möjlighet att besöka det lokala pappersmuseet, och se hur man här tillverkade handgjort papper förr i tiden, i de totalt 14 aktiva papperskvarnarna. Det handgjorda pappret var tidigare en stor exportvara och det tillverkas fortfarande i Amalfis sista aktiva papperskvarn. Kvarnen ägs av familjen Amatruda, som säljer sitt papper i flera av stadens butiker och även på själva museet. Det finns också möjlighet att besöka stadens imponerande domkyrka och de gamla skeppsbyggarhallarna. Vi äter en pizza hos Mario i den gamla, och mycket karaktäristiska, familjetrattorian på domkyrkotorget, där pizzorna fortfarande bakas i den vedeldade stenugnen. Vi går sedan tillsammans tillbaka till Ravello under eftermiddagen. För den som tycker att benen har fått nog motion idag finns också möjligheten att ta bussen tillbaka till hotellet.

Vackra Amalfi stad vid havet på en vandringsresa.
Bild: Amalfi stad

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser

Efter flera dagars vandring upp och ner är det kanske någon vars benmuskler vill ha en välförtjänt vilodag till avslappning eller andra former av uppevelser. Du kanske vill ta båten till den vackra ön Capri som också bjuder på massvis av vandringsmöjligheter. En utflykt till den romerska ruinstaden Pompeji eller de grekiska templen i Paestum är också en möjlighet. En vandringstur till Minori och Maiori är ett alternativ för den som vill hålla sig i närheten.

Vacker natur på ön Capri på en vandringsresa till Italien.
Bild: Capri är känt för sina exklusiva gäster och vackra utsikter

Dag 6: Gudarnas stig och båttur från Positano till Amalfi (F, L)

Idag sätter vi vår tillit till vädergudarna, när vi ska vandra på Amalfikustens mest berömta, men också snävaste, led - Gudarnas Stig.

Den klassiska leden börjar i staden Bomerano, som ligger 650 meter över havet. Vi åker hit med vår egen buss och kan hinna med en kopp kaffe och en nybakad cornetto på stadens torg, innan vi på allvar knyter skosnörena, fyller vattenflaskorna och beger oss ut på denna gudomligt vackra vandringsled. Vi går bokstavligen på världens kant, och första gången som vi får syn på kuststaden Positano - som är dagens mål - är det svårt att inte tappa hakan. Vi gör naturligtvis många fotopauser längs med vägen, och efter cirka tre timmars vandring och bestigning är vi framme i den lilla staden Nocelle. Här kan vi fylla på vattenflaskorna, och efter en kort paus fortsätta till grannstaden Montepertuso där vi ska inta dagens lunch. Efter en god och välförtjänt paus fortsätter turen ner mot Positano, och efter en dryg timme är vi framme i den lilla jetset-staden med de många pastellfärgade husen.

Strandnära byn Positano med båtar och hus uppför berget längs Amalfikusten.
Bild: Vackra Positano

Vi tar båten tillbaka till Amalfi igen, och längs vägen kan vi se vandringsleden som vi gick på tidigare under dagen. Väl framme i Amalfi kan man välja att fortsätta uppför berget mot Ravello till fots, eller ta bussen tillbaka hem.

Dag 7: Vandring genom bergen till Pogerola (F, L)

Resans sista dag bjuder på ännu en fantastisk tur med imponerande utsikter, när vi går och klättrar på klippor och naturstigar hela vägen från Minuta till Pogerola. Vi går i stort sätt samma sträcka som när vi fick genom Kvarndalen, bara 300-500 meter högre upp. Vi går från Ravello till Scala och Minuta, varifrån vi tar de många trappstegen upp till toppen. Den första sträckan fram till vattenfallen tar cirka en timme. Efter ett kort stopp, där det finns möjlighet att fylla på vattenflaskorna i det iskalla bergsvattnet, går vi den sista sträckan, på ett par timmar, till Pogerola. Här äter vi en välsmakande lunch hos Domenico som äger en av byns kända restauranger, som bjuder på lokala råvaror, italienska delikatesser och lokalt, välsmakande vin. Från Domenicos restaurang erbjuds vi en storslagen utsikt över dalen, mot Minuta, Pontone och Ravello.

Italiensk tortellini på en vandringsresa till Amalfi.
Bild: Det italienska köket är känt för sin välsmakande pasta och färska grönsaker

Efter lunchen går turen ner mot Amalfi, genom skogen. Härifrån kan man - som vanligt - välja buss eller vandringsskor som färdmedel hem till Ravello.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att säga farväl till Amalfikusten, efter en vecka med upplevelser av en helt annan karaktär än de som områdets övriga turister kan ta med sig hem. Vi har slitit på skosulorna, druckit litervis av vatten, svettats och kämpat - både med oss själva och trötta muskler. Men vi har också fått några helt oförglömgliga upplevelser, och vi har verkligen gjort oss förtjänta av alla goda måltider som vi har njutit av under resan. Reseledaren tackar för en fin insats, innan vi blir avvinkade på flygplatsen och säger på återseende till vackra Amalfikusten.

Karta

Geografisk karta över Italien, kulinariska vandringar på Amalfikusten

Väder

Se vädret i Neapel

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Amalfi per år.

Fakta om Ravello

Var ligger Ravello? 

Du hittar Ravello strax ovanför Amalfikusten i provinsen Salerno i södra Italien. Ravellos omgivningar präglas av vackra trädgårdar, pittoreska gator och vackra utsikter och det är inte konstigt att byn är en mycket populär turistdestination. Det är inte ett under att den omkring 40 km långa Amalfikusten på södra Sorrento-halvön lockar tusentals turister varje år med sitt varma medelhavsklimat, sin bergiga kustlinje och sina idylliska byar. För att understryka destinations unika natur ytterligare förklarade UNESCO år 1997 Amalfikusten som en världsarvsplats.

Hur många bor här?

Ravello har omkring 2 500 invånare och dess närliggande byar är bland annat Maiori, Minori, Amalfi och Positano.

Hur tar jag mig runt?

Du kan både smidigt och snabbt transporta dig runt med kollektivtrafiken som finnspå Amalfikusten, då den både är säker och väl utvecklad.  Mellan byarna Sorrento – Amalfi, Amalfi – Ravello samt Salerno – Amalfi kan du åka med de lokala bussarna SITA och om du hellre föredrar att köra egen bil så är det inte svårt att hitta biluthyrningsfirmor. Tänk dock på att du behöver ha fyllt minst 21 år och att ditt körkort ska vara minst ett år gammalt.

Något som kan vara bra att tänka på om du ska ta dig runt på egen hand är att tempot på vägarna i Italien är något hetsigare. Särskilt längs Amalfikusten förekommer också många skarpa kurvor vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Visste du att...

… varje sommar anordnar Ravello Festival konserter i gryningen med spektakulära utsikter över Amalfikusten?

… Ravello faktiskt har en strand? Den ligger belägen mellan Amalfi och Minori.

Information om resan

Under resan kommer vi att vandra i olika terräng, dels på hög höjd samt upp- och nedför många trappor. Då vi vandrar mellan 10 till 15 km varje dag, krävs det att du generellt är i god fysisk form.  

Då temperaturen på Amalfikusten är rätt hög i juli och augusti är den bästa tiden på året att vandra här i april/maj alternativt under sensommaren i september/oktober. Då det kan förekomma en del snö uppe i bergen under vintern avråds besökare och lokalbor att vandra även under vintermånaderna. Vi har givetvis tagit hänsyn till dessa rekommendationer och därför valt att lägga våra avgångar i den period när klimatet är som mest lämpligt för vandring.    

Vandringsstigarna på de lägre höjderna på Amalfikusten är generellt enkla, dock kan det förekomma en del trappor på grund av de olika höjdnivåerna i marken. Kommer man däremot upp på högre höjder och upp i bergen finner man terrängen något mer kuperad, därför är det viktigt att man har ordentliga vandringsskor.

Ta med:

• Vandringsskor och/eller vandringskängor
• Praktiska kläder
• Dagtursryggsäck (innehållande vätska)
• Skydd för solen (solkräm eller hatt ex.)
• Eventuella vandringsstavar

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
28/5 - 4/6Se flygtider KöpenhamnKulinariska vandringar på Amalfikusten från Köpenhamn13 995:-Fullbokad
28/5 - 4/6Se flygtider Stockholm - ArlandaKulinariska vandringar på Amalfikusten12 495:-Fullbokad
17/9 - 24/9Se flygtider KöpenhamnKulinariska vandringar på Amalfikusten från Köpenhamn14 195:-Fullbokad
17/9 - 24/9Se flygtider Stockholm - ArlandaKulinariska vandringar på Amalfikusten12 495:-Fåtal platser kvar

På den här resan är antalet deltagare max 25 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg t/r inkl. transfer
• 7 nätter i dubbelrum på Hotel Bonadies 4* i Ravello
• 7 x frukost och 5 x lunch
• Transport och vandringar enligt programmet
• Entré till Villa Cimbrone
• Svensktalande vandringsguide

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum till 1 person, 2 395 kr
• Dubbelrum med havsutsikt, 395 kr / person
• Dubbelrum med balkong, 595 kr / person
• Dubbelrum med balkong och havsutsikt, 795 kr / person
• Dubbelrum med balkong och havsutsikt till 1 person, 3 295 kr
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Stadsskatt i Ravello, upp till 4 euro / person och dag, beroende på reseperioden
• Försäkringar
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot