Skip to main content

Kulinariska vandringar på Amalfikusten

Hus med havsutsikt på klipporna längs Amalfikusten
Vägtunnel längs med Amalfikusten, med havet i bakgrunden
Hus med havsutsikt på klipporna längs Amalfikusten
Aktivt seniorpar med karta och vandringskläder. Italiensk pasta med färska skaldjur
Utsikt mot Amalfi stad och domkyrkan på Amalfikusten
Kvinna på vandring längs med Amalfikusten, och restaurangbord med havsutsikt
Vandringsled längs med havet vid Amalfikusten i Italien
Kvinna på toppen av en klippa med vacker utsikt över Amalfikusten
Villa Cimbrone i Ravello på Amalfikusten
Stentrappa med blommor och vacker utsikt över Amalfikusten i Italien
8 dagar - pris per person från
17 995:-
Boka resa

Vandringsresa till Italien 2024 med vandring på vackra Amalfikusten

Amalfikusten är ett paradis för alla dem som tycker om utmanande vandringar och en överväldigande natur. Vi kan nu stolt presentera en vandringsresa till denna storslagna kust som bjuder på både italienska specialiteteter, ett charmerande hotell, en hundraprocentig garanti för en vidunderlig natur – och möjligtvis en aning trötta fötter. När du väl har börjat vandra längs med den syditalienska kusten är det svårt att sluta!

Resan vänder sig till dig som önskar en aktiv semester i en vacker natur och med svett i pannan, kryddat med kulinariska upplevelser på goda, lokala restauranger. Vår bas för veckan är bergsbyn Ravello, belägen 350 meter över havet och känd för sina klassiska konserter, imponerande palats och spektakulära utsikter.

Därför ska du följa med oss och vandra på Amalfikusten:

  • Stor erfarenhet av resor till Amalfikusten med kompetenta och kunniga reseledare
  • Boende på vackert beläget hotell i Ravello med slående utsikter
  • Imponerande vandringar över Amalfis påfallande kustlandskap – bland annat klassiska Gudarnas stig
  • Kulinariska matupplevelser av italienska specialiteter
  • Båttur på klarblått vatten och guidade stadsturer

Boende på Hotel Bonadies

På Kulturresor Europas vandringresa till Amalfikusten bor vi på charmerande Hotel Bonadies hos familjen Carrano som har drivit hotellet sedan slutet av 1800-talet. Hotellet är en perfekt plats att utgå från, då de små grannbyarna ligger på så behagligt avstånd att vi både kan börja och avsluta våra vandringar på hotellet.

Vandring på Gudarnas stig

På den legendariska Gudarnas stig som ligger på 650 meters höjd, går vi bokstavligen med känslan av att vara på världens kant, med utsikter så vackra att man inte kan tro sina ögon. Spännande utmaningar väntar oss även på vandringslederna på Amalfikusten med namn som Torre dello Ziro, Kvarndalen, Atrani och Pontone. Självklart lägger vi också in gott om fotograferingsstopp och kaffepauser, äter välsmakande lokala luncher, åker ut på havet och dricker litervis med källvatten och färskpressad citronsaft. Turen från Pogerola till Scala genom bergen är också en upplevelse utöver det vanliga. Denna vandringen blir finalen på en oförglömglig resa.

Svårighetsgrad på vandringarna

Vi har fem vandringsdagar varav tre är svårighetsgrad medel och de andra två är något mer ansträngande. Vi kommer att avverka många höjdmeter och trappor på de naturstigar som vi bestiger, då vi kommer att vandra mellan 10 och 15 kilometer per dag. På denna resa bör du ha god kondition samt kunna ta dig fram på varierande underlag. Svårighetsgraden variera under veckans dagar men du bör inte ha problem med dina knän eftersom vissa delar innehåller trappor i branta partier med höjdskillnader.

Kort dagsprogram för vår kulinariska vandringsresa till Amalfikusten:

Dag 1: Ankomst och transfer till Ravello
Dag 2: Stadsvandring i Ravello. Torre dello Ziro och Scala (F, L)
Dag 3: Vandring till Kvarndalen, Amalfi och Atrani (F, L)
Dag 4: Vandring till Refugio Santa Maria dei Monti (F, L)
Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 6: Vandring på Gudarnas stig och båttur från Positano till Amalfi (F, L)
Dag 7: Vandring genom bergen till Pogerola (F, L)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Ravello och stadsvandring

Efter ankomsten till Neapel går bussen mot hotellet i Ravello. Under vår färd passerar vi förbi den välkända vulkanen Vesuvius, som inte bara gav upphov till stor dramatik år 79 när den begravde de båda städerna Pompeji och Herculanum i grus och aska, utan som än idag betraktas som en av världens farligaste vulkaner. Vi kör längs med den vackra kustvägen och skymtar öarna Capris och Ischia innan vi svänger av mot Drakdalen, Ravello och Hotel Bonadies, som ska bli vårt hem och fasta punkt under den kommande veckan. Efter vi ankommit på hotellet går vi en liten stadsrundtur där vi går förbi Domkyrketorget där vi bland annat hittar Villa Rufolo, som härstammar ända från 1200-talet, och som idag är skådeplatsen för stadens många klassiska konserter. Vi fortsätter vidare till den översta delen av staden, där de flesta av Ravellos femstjärniga hotell ligger som ett pärlband. Turen avslutas vid hotellet där du kan njuta av den magnifika syditalienska utsikten.  

Kulinariska vandringsresor på Amalfikustens vackra höjder, Italien.
Bild: Hotel Bonadies ligger på första parkett i Ravello

Dag 2: Torre dello Ziro och Scala (F, L)

Soluppgången i Ravello är något alldeles speciellt, och många av oss kommer nog vara på fötter från tidig morgon idag för att få uppleva detta skådespel. Efter detta blir dags att knyta på sig vandringsskorna för första gången. 

Utsikt från Ravello över Amalfikusten och det glittrande havet i Italien.
Bild: Ravello bjuder på massvis av vackra utsiktsplatser och färskpressad citronsaft

Vi börjar vandringen med att ta de många trappstegen ner till de stora kastanjeskogarna varifrån vi korsar Drakdalen till staden Pontone. Vi fortsätter mot Torre dello Ziro som består av ett par små försvarstorn som ligger på den lilla udde som skiljer Atrani och Amalfi åt. Utsikten härifrån är helt fantastisk, och man glömmer snabbt de många trappsteg som har krävts av oss för att komma hit. Vi återvänder sedan till Pontone där vi kan njuta av en kopp kaffe eller ett glas färskpressad citronjuice innan vi fortsätter uppför trapporna till den lilla staden Minuta, varifrån en vacker utsikt över städerna Pontone, Atrani och Amalfi tornar upp sig. Vi passerar köksträdgårdar, små vingårdar och citronlundar och vi ser de imponerande ruinerna av San Eustrachio-klostret.

Från Minuta går vi på asfaltsvägen till Scala, där Raffaele och hans föräldrar väntar på oss med en härlig lunch på Domkyrkoplatsen. Vi har gott om tid så efter lunch kan vi kan välja att besöka kyrkan San Lorenzo innan vi går vidare. Om benen är för trötta kan du välja att korta ner resan och gå tillbaka till Ravello på egen hand längs landsvägen, det tar ca. 15 minuter.

Från Scala fortsätter vi uppför berget till stadsdelen Campidoglio, där vi kan beundra den fantastiska utsikten mot Ravello, Scala, Drakdalen och det vackra Medelhavet. Vi passerar det gamla klostret San Cataldo, som de senaste 100 åren har varit i dansk ägo och som nu fungerar som tillflyktsort för danska konstnärer och vetenskapsmän. Reseledaren berättar här den intressanta historien om hur det gamla klostret fungerar idag. Vi passerar Santa Catarina när vi går i bergen bakom Ravello och nu är vi verkligen tagit oss ut på den italienska landsbygden möter vi både bönder och bondgårdar i den härliga lokala atmosfären. Vi kommer tillbaka till Ravello och vårt hotell på bakvägen via Locco.

Dagens vandring är cirka 8–9 kilometer (cirka 200 meter uppför och 200 meter nerför) och sträckan är kuperad med många trappor och hårt underlag. Svårhetsgrad medel.

Dag 3: Vandring till Kvarndalen, Amalfi och Atrani (F, L)

Från Hotel Bonadies går vi till Pontone via Scala och Minuta och tar en kaffepaus på kyrkotorget, där vi vid det här laget redan blivit stamgäster. Här laddar vi upp batterierna innan vi påbörjar den vackra turen genom Kvarndalen och ner till Amalfi stad. På väg genom Pontone njuter vi av vyerna ner mot Amalfi och havet, och beundrar ett litet docklandskap i miniatyr som berättar historien om livet här på de branta höjderna. Vi fortsätter genom markerna och den begynnande skogen in i själva Kvarndalen, och kommer på det här sättet ner till de före detta kvarnarna och Amalfi stad. Längs vägen finns goda möjligheter att möta en flock getter och deras herdar, eller kanske några av de många arbetshästarna som lever här. Vi går ända ner till botten av dalen, och om tid finns kan den som vill kanske hinna ta ett snabbt dopp i någon av de många naturliga bassängerna som har uppstått i slutet av de små vattenfallen.

I Amalfi finns det möjlighet att besöka det lokala pappersmuseet där vi kan lära oss mer om hur man förr i tiden tillverkade handgjort papper i de totalt 14 aktiva papperskvarnarna just här i Amalfi. Det handgjorda pappret var tidigare en stor exportvara och det tillverkas än idag papper i Amalfis sista aktiva papperskvarn. Kvarnen ägs av familjen Amatruda, som säljer sitt papper i flera av stadens butiker och även på själva museet. Det finns också möjlighet att besöka stadens imponerande domkyrka och de gamla skeppsbyggarhallarna. Vi äter en pizza hos Mario på den gamla och mycket karaktäristiska familjetrattorian på domkyrkotorget, där pizzorna fortfarande bakas i den vedeldade stenugnen. Vi går sedan tillsammans tillbaka till Ravello under eftermiddagen. För den som tycker att benen har fått nog med motion för idag finns också möjligheten att ta bussen tillbaka till hotellet.

Vackra Amalfi stad vid havet på en vandringsresa.
Bild: Amalfi stad

Dagens vandring är cirka 10 kilometer lång (cirka 365 höjdmeter) och terrängen varierad. Även denna dag går vi mycket i trappor, och om man väljer att ta bussen hem till hotellet kortas vandringen ner till cirka 5 kilometer. Svårhetsgrad medel.

Dag 4: Vandring till Refugio Santa Maria dei Monti (F, L)

Dagens vandring är tuff, men det hela värt det. Vi ska på vandring i bergen med en uppåt med ca. 700 m (max 32%) och nedåt med ca. 700 m (max 41%). Vi går längs asfaltvägen och trappor från Ravello till Scala och Campidoglio tills vi når ledens början, CA 351A. Leden börjar med en lång trappa och landskapet längs vägen är fantastiskt. Om trappan inte tar andan ur dig så gör utsikten det!

Vi går genom kastanjeskogen förbi små gårdar, lokala vingårdar och Punta delle Castagne som ligger 715 m över havet. Vi lämnar skogen och går ännu högre upp medans Amalfikusten och Medelhavet ligger långt under oss och turen erbjuder dramatiska klippor mot havet, öppen bergsterräng och magnifik utsikt.

Efter en ansträngande men oförglömlig vandring når vi Refugio Santa Maria dei Monti. Fristaden och den tillhörande kyrkan är från omkring 1600 och har idag restaurerats till ett mycket speciellt vandrarhem, beläget mer än 1 000 meter över havet. Vid ankomsten tar vi en välförtjänt paus och njuter av en god rustik lunch. Efter lunch ska vi bege oss neråt igen via leden CA 353. Vi tar oss cirka 700 höjdmeter ner under en sträcka på cirka 4 kilometer tills vi når Santa Caterina, innan vi sedan tar oss vidare till Ravello.

Dagens vandring är cirka 11 kilometer lång (cirka 700 höjdmeter upp och 700 höjdmeter ned) och innefattar många trappor och därför rekommenderar vi vandringsskor. Svårhetsgrad utmanande.

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Efter flera dagars vandring upp och ner är det kanske någon vars benmuskler vill ha en välförtjänt vilodag till förmån för avslappning eller andra former av uppevelser. Du kan titta närmare på Ravellos nyaste arkitektoniska pärla, nämligen arkitekten Oscar Niemeyers auditorium. Gå via domkyrkotorget ut mot stadens yttersta punkt och passerar det gamla San Fransesco-klostret tills du kommer till Villa Cimbrone. Villan som dels fungerar som ett femstjärnigt hotell, men som framför allt är känt för att ha den mest fantastiska utsiktspunkten i Ravello  "Terrazzo dell´Infinito" –  evighetsterassen – ja, kanske till och med på hela Amalfikusten. Ge dig god tid att uppleva terassen och den fina trädgården.


Bild: Utsikten från evighetsterassen i Villa Cimbrone

Du kanske vill ta båten till den vackra ön Capri som också bjuder på massvis av vandringsmöjligheter. En utflykt till den romerska ruinstaden Pompeji eller de grekiska templen i Paestum är också en möjlighet, medan en vandringstur till Minori och Maiori är ett alternativ för den som vill hålla sig i närheten. Reseledaren finns tillgänglig för att hjälpa till med tips om egna arrangemang och hur man bäst tar sig ut på egen hand. 

Vacker natur på ön Capri på en vandringsresa till Italien.
Bild: Capri är känt för sina exklusiva gäster och vackra utsikter

Dag 6: Gudarnas stig och båttur från Positano till Amalfi (F, L)

Idag sätter vi vår tillit till vädergudarna när vi ska vandra på Amalfikustens mest berömda, men också snävaste, led – Gudarnas Stig.

Den klassiska leden börjar i staden Bomerano, som ligger 650 meter över havet. Vi åker hit med vår egen buss och kan hinna med en kopp kaffe och en nybakad cornetto på stadens torg innan vi på allvar knyter skosnörena, fyller vattenflaskorna och beger oss ut på denna gudomligt vackra vandringsled. Vi vandrar nästan bokstavligt talat på världens kant, och första gången som vi får syn på kuststaden Positano – dagens slutmål – är det svårt att inte tappa andan av förundran. Vi gör naturligtvis många fotopauser längs med vägen, och efter cirka tre timmars vandring och bestigning är vi framme i den lilla staden Nocelle. Här kan vi fylla på vattenflaskorna, och efter en kort paus fortsätter vi till grannstaden Montepertuso där vi ska inta dagens lunch. Efter en god och välförtjänt paus fortsätter turen ner mot Positano, och efter en dryg timme är vi framme i den lilla jetsetstaden med pastellfärgade hus i mängder.

Strandnära byn Positano med båtar och hus uppför berget längs Amalfikusten.
Bild: Vandring på Gudarnas Stig

Vi tar båten tillbaka till Amalfi igen, och får här se vandringsleden som vi gick på tidigare under dagen, men denna gång från vattnet. Vi bjuds andra perspektiv, och det är trevligt med en båttur efter många dagars vandring. Väl framme i Amalfi kan man välja att fortsätta uppför berget mot Ravello till fots eller ta bussen tillbaka hem.

Dagens vandring är cirka 12 kilometer (cirka 150 meter uppför och 350 meter nerför) i bergsterräng. Svårhetsgrad medel.

Dag 7: Vandring genom bergen till Pogerola (F, L)

Resans sista dag bjuder på ännu en fantastisk tur med imponerande utsikter, när vi går och klättrar på klippor och naturstigar hela vägen från Minuta till Pogerola. Vi går i stort sätt samma sträcka som när vi gick genom Kvarndalen, med skillnaden att vi den här gången befinner oss 300-500 meter högre upp i terrängen. Vi går från Ravello till Scala och Minuta, varifrån vi tar de många trappstegen upp till toppen. Den första sträckan fram till vattenfallen tar cirka en timme. Efter ett kort stopp, där det kanske passar fint att fylla på vattenflaskorna i det iskalla bergsvattnet, går vi den sista sträckan till Pogerola. Ett par timmar senare äter vi en välsmakande lunch hos Domenico, en av byns kända restaurangägare, som bjuder på lokala råvaror, italienska delikatesser och lokalt, välsmakande vin. Från Domenicos restaurang erbjuds vi en storslagen utsikt över dalen, mot Minuta, Pontone och Ravello.

Italiensk tortellini på en vandringsresa till Amalfi.
Bild: Det italienska köket är känt för sin välsmakande pasta och färska grönsaker

Efter lunchen går turen ner mot Amalfi, genom skogen. Härifrån kan man som vanligt välja mellan buss och vandringsskor som färdmedel hem till Ravello.

Dagens vandring är cirka 16 kilometer (cirka 500 meter uppför och 300 meter nerför) och kan kortas ner till 12 kilometer om man väljer att ta bussen hem. Svårighetsgrad utmanande.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att säga farväl till Amalfikusten efter en vecka fylld av upplevelser av en helt annan karaktär än vad de övriga turisterna i området kan ta med sig hem. Vi har slitit på skosulorna, druckit litervis av vatten, svettats och kämpat – både med oss själva och trötta muskler. Vi har också fått några helt oförglömgliga upplevelser, och vi har verkligen gjort oss förtjänta av alla goda måltider som vi har njutit av under resan. Reseledaren tackar för en fin insats innan vi blir avvinkade på flygplatsen och säger på återseende – arrividerci – till vackra Amalfikusten, i alla fall för den här gången.

Karta

Geografisk karta över Italien, kulinariska vandringar på Amalfikusten

Väder

Se vädret i Neapel

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Amalfi per år.

Fakta om Ravello

Var ligger Ravello? 

Du hittar Ravello strax ovanför Amalfikusten i provinsen Salerno i södra Italien. Ravellos omgivningar präglas av vackra trädgårdar, pittoreska gator och vackra utsikter och det är inte konstigt att byn är en mycket populär turistdestination. Det är inte ett under att den omkring 40 km långa Amalfikusten på södra Sorrento-halvön lockar tusentals turister varje år med sitt varma medelhavsklimat, sin bergiga kustlinje och sina idylliska byar. För att understryka destinations unika natur ytterligare förklarade UNESCO år 1997 Amalfikusten som en världsarvsplats.

Hur många bor här?

Ravello har omkring 2 500 invånare och dess närliggande byar är bland annat Maiori, Minori, Amalfi och Positano.

Hur tar jag mig runt?

Du kan både smidigt och snabbt transporta dig runt med kollektivtrafiken som finnspå Amalfikusten, då den både är säker och väl utvecklad.  Mellan byarna Sorrento – Amalfi, Amalfi – Ravello samt Salerno – Amalfi kan du åka med de lokala bussarna SITA och om du hellre föredrar att köra egen bil så är det inte svårt att hitta biluthyrningsfirmor. Tänk dock på att du behöver ha fyllt minst 21 år och att ditt körkort ska vara minst ett år gammalt.

Något som kan vara bra att tänka på om du ska ta dig runt på egen hand är att tempot på vägarna i Italien är något hetsigare. Särskilt längs Amalfikusten förekommer också många skarpa kurvor vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Visste du att...

… varje sommar anordnar Ravello Festival konserter i gryningen med spektakulära utsikter över Amalfikusten?

… Ravello faktiskt har en strand? Den ligger belägen mellan Amalfi och Minori.

Information om resan

Under resan kommer vi att vandra i olika terräng, dels på hög höjd samt upp- och nedför många trappor. Då vi vandrar mellan 10 till 15 kilometer varje dag krävs det att du generellt är i god fysisk form.  

Då temperaturen på Amalfikusten är rätt hög i juli och augusti är den bästa tiden på året att vandra här i april/maj alternativt under sensommaren i september/oktober. Då det kan förekomma en del snö uppe i bergen under vintern avråds besökare och lokalbor att vandra även under vintermånaderna. Vi har givetvis tagit hänsyn till dessa rekommendationer och därför valt att lägga våra avgångar i den period när klimatet är som mest lämpligt för vandring.    

Vandringsstigarna på de lägre höjderna på Amalfikusten är generellt enkla, dock kan det förekomma en del trappor på grund av de olika höjdnivåerna i marken. Kommer man däremot upp på högre höjder och upp i bergen finner man terrängen något mer kuperad, därför är det viktigt att man har ordentliga vandringsskor.

Ta med:

• Vandringsskor eller vandringskängor.
• Praktiska kläder – gärna lager på lager och ombyte för både sol och regn. Ull är till exempel praktiskt i både värme och kyla. En regnponcho går snabbt att få på och täcker även ryggsäcken, men det är en smaksak vilka regnkläder man väljer.
• Liten ryggsäck till det som behövs under dagens etapp. 
• Vandringsstavar för den som önskar.
• Snacks (både sött och salt) och något att dricka under vandringen. Om du tar med en termoflaska håller sig vattnet kallt och friskt även när solen ligger på.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
28/9 - 5/10Se flygtider Köpenhamn - KastrupKulinariska vandringar på Amalfikusten (från Köpenhamn)18 495:-Fåtal platser kvar
28/9 - 5/10Se flygtider Stockholm - ArlandaKulinariska vandringar på Amalfikusten17 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 20 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Neapel t/r inkl. transfer
• 7 nätter i dubbelrum på Hotel Bonadies 4* i Ravello
• 7 x frukost och 5 x lunch
• Transport och vandringar enligt programmet
• Svensktalande vandringsguide

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum till 1 person, 2 595 kr
• Dubbelrum med havsutsikt, 595 kr/person
• Dubbelrum med balkong och bergsutsikt, 895 kr/person
• Dubbelrum med balkong och bergsutsikt till 1 person, 3 395 kr
• Dubbelrum med balkong och havsutsikt, 1 095 kr/person
• Dubbelrum med balkong och havsutsikt till 1 person, 3 695 kr
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Stadsskatt i Ravello, €4/person per natt (betalas direkt till hotellet)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Entréer:

• Villa San Michele på Capri, €10/person
• Grotta Azzurra på Capri, €35/person
• Giardini di Augusto på Capri, €1/person
• Villa Jovis på Capri, €6/person
• Linbana till Monte Solaro på Capri, april: €14/person t/r & maj–oktober: €11/person t/r
• Villa Cimbrone i Ravello, €10/person (€8/person i grupp)
• Villa Rufolo i Ravello, €8/person

Hotell

Andra liknande resor