Skip to main content

Underbara Umbrien & Toscana

Kvinna gående nerför stentrappor i Pienza mot det toscanska lanskapet
Torg med vacker fontän i Umbrien, Italien
Utsikt över floden och katedralen i Florens, Italien
Stilla landsväg och cypresser i solnedgången i Toscana
Restaurangmeny och italienska äldre män på gatan i Toscana
Vackert, lila blomtak i Toscana
Vackert utsmyckade katedralen i Orvieto, Umbrien
Utsikt över Assisi och det toskanska landskapet
Status:
Fullbokad

Resa till Umbrien och Toscana med bildskön natur, konst och minnesvärda sevärdheter 2023

Välkommen på en resa som bjuder på en kombination av oupptäckta medeltidsstäder i Umbrien och böljande, stolta cypresser, vin och världskonst i Toscana. Det är en kulturell rundresa med en härlig blandning av berömda sevärdheter och italiensk livskvalitet.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Umbrien och Toscana:

  • Autentisk upplevelse av italiensk livsstil och historia
  • Slående naturlandskap och fotovänliga vyer
  • Berömda sevärdheter och spektakulära kulturskatter
  • Guidade vandringar genom Italiens vackraste städer och regioner

Helande boende

På den här resan bor vi i kurbadorten Chianciano Terme, en spaanläggning med mineralvatten berikat med helande ämnen. Staden ligger ca 550 meter över havet och erbjuder ett fantastiskt klimat. Chianciano Terme anses idag vara ett av de finaste hälsoresorten i Europa med dess vatten, enorma parker och flertal moderna hotell.

Toscanas vackraste naturområde

Signorellis världsberömda målningar i Orvieto tar andan ur de flesta liksom det andlöst vackra landskapet som vi ser överallt. Vi tillbringar en hel dag i Toscanas vackraste naturområde, Val d’Orcia, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. I Montepulciano kan du strosa runt i dom mysiga gränderna eller smaka på det berömda vinet, och samma dag besöker vi också påvestaden Pienza.

Umbriens huvudstad, den helige Franciskus & välsmakande viner

Assisi är känt över hela världen som den helige Franciskus hemstad. Vi besöker den berömda kyrkan och får höra dess spännande historia, en upplevelse som kommer att bli en av resans höjdpunkter för många. På resorna som avgår på våren har vi också inkluderat en utflykt till Umbriens ”huvudstad” Perugia. Här besöker vi det gemytliga centrumet i medeltidsstaden samt huvudstråket Corso Vannucci och den etruskiska porten. Bokar du istället en av höstens avgångar kan du se fram emot ett stämningsfullt vingårdsbesök i vinprovinsen Montefalco som står bakom det berömda och kvalitetssäkra vinet Sagrantino.   

Orvieto

Orvieto är en charmig stad i Umbrien där vi ska utforska det gamla historiska centrumet. Här skådar vi den vackra domkyrkan och promenerar under lummig växtlighet bland de mysiga gränderna. På egen hand har du också möjlighet att stifta bekantskap med den fascinerande underjorden i Orvietos mer än 1 200 grottor.

Medeltidsstaden Siena

Vi tillägnar även en hel dag till att besöka medeltidsstaden Siena. Här får vi veta mer om stadens många hemligheter och det blir även gott om tid till att på egen hand besöka den vackra domkyrkan och rådhustorget där den berömda hästkapplöpningen, Il Palio, äger rum två gånger om året.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Rom, färd till Chianciano Terme och inkvartering
Dag 2: Utflykt till Pienza och Montepulciano (F)
Dag 3: Utflykt till Orvieto (F)
Dag 4: Utflykt till Assisi och vingårdsbesök med lunch och vinprovning i Montefalco (F, L)
Dag 5: Ledig dag (F)
Dag 6: Extrautflykt till Florens med stadsvandring(F) 
Dag 7: Utflykt till Siena med stadsvandring (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Rom och färd till Chianciano Terme

Vi anländer till Roms flygplats och när vi har fått våra väskor går färden norrut. Vi åker genom regionerna Lazio och Umbrien till den gamla kurbadorten Chianciano Terme och Hotel Grand Plaza som ska vara vårt hem under den närmaste veckan.

Dag 2: Utflykt till Pienza och Montepulciano (F)

Landskapet Val d’Orcia som ligger söder om Siena är det vackraste i Toscana, ja kanske i hela Italien. Det är så vackert att UNESCO har bestämt sig för att utnämna det till en del av världens kulturarv, och det är också där som bilderna till alla de kända vykorten och konstböckerna från Toscana är tagna. Idag är det vi som får nöjet att njuta av all denna skönhet.

Vi fortsätter vidare genom det vackra landskapet till påven Pius II stad Pienza som ofta kallas ”renässansens pärla”. Staden är ritad av den florentinske arkitekten Bernardo Rossellino och han lämnade efter sig en stad så perfekt att varenda fontän och piazza andas fred och idyll. Pienza är ett slående exempel på modern stadsplanering, och att budgeten överskreds många gånger hade mindre betydelse när det var påven själv som byggde. Byn har använts som kuliss i många filmer, bl.a. Zeffirellis "Romeo och Julia" och "Den engelska patienten". Staden är även känd som hemvist för några av Italiens bästa Pecorinoostar som det naturligtvis finns möjlighet att smaka och köpa med hem.

Dagen avslutas i en av Italiens berömda vinstäder, den vackert och mycket högt belägna Montepulciano. Vi hinner se oss omkring och om du vill så finns det gott om vinbarer där du kan smaka på det berömda vinet, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, innan färden går tillbaka till hotellet.

Landskap som kännetecknar Toscana, Vallmoblommor och cypresser på gröna ängar.
Bild: Typiskt toskanskt landskap

Dag 3: Orvieto (F)

Idag beger vi oss till Umbrien och besöker staden Orvieto som ligger knappt en timmes färd från vårt hotell. Vi åker med en liten bergbana från parkeringsplatsen för att komma ända fram till den högt belägna staden.

Vi tar oss runt i staden, som är en av de märkvärdigaste platserna i Italien tack vare att den ligger på en porös klippa som ser ut som om den har skjutits rakt upp ur det platta omgivande landskapet. Klippan är krönt med en verklig höjdpunkt i italiensk gotik, den imponerande svart- och vitrandiga domkyrkan, som det finns möjlighet att titta närmare på. I domkyrkan kan du studera Signorellis fantastiska målningar som inspirerade självaste Michelangelo till taket i Sixtinska kapellet i Vatikanen i Rom.

Pittoresk och lummig gata med besökare i medeltidsstaden Orvieto.
Bild: Mysiga gränder i Orvieto

Dag 4: Assisi och vingårdsbesök med lunch och vinprovning i Montefalco (F, L)

Idag ska vi få uppleva en av Umbriens mest berömda städer: Assisi. Arkitektoniskt är Assisi ett imponerande samspel mellan forntidsarkitektur, medeltid och renässans, och byggnaderna smälter in naturligt bland de soliga sluttningarna och i den bördiga dalen.

Under vårt besök i denna gemytliga stad får vi se den enorma Sankt Franciskus basilika med Giottos och Cimabues mästerverk och kryptan med Franciskus av Assisis grav, vilket är en mycket speciell upplevelse. På huvudtorget har vi det gamla romerska Minervatemplet som idag är en av stadens kyrkor. Vi passerar kyrkan Sankta Klara, som rymmer det heliga korset som talade till Franciskus och även Sankta Klaras grav.

Medetidsstaden Assisi på sin höjd i Umbrien.
Bild: Utsikt över Assisi

Härefter fortsätter vi dagen med ett besök som, enligt oss, är en självklarhet när man vistas i Umbrien eller Toscana. Vi ska nämligen bege oss till en vingård i Montefalco, provinsen som har gjort ett namn för sig tack vare sin enastående vinproduktion. Det mest berömda vinet som produceras i det här området heter Sagrantino och är ett rött kvalitetsvin som anses vara ett av Italiens finaste viner. På vingården som vi ankommer till är det uppdukat för lunch och vinprovning, och givetvis står Sagrantino-vinet med på listan över viner som vi ska få smaka på.

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Dagen är ledig för egna upplevelser och vad passar bättre än att utforska Chianciano Terme?

För den historieintresserade kan vi varmt rekommendera ett besök till stadens etrusiska museum som visar upp spännande fynd från trakten. Kliar det istället i benen kan du promenera i de gröna omgivningarna upp till stadens historiska del; Centro Historico. Här kan du njuta av lugnet och vackra utsikter. Passa på att besöka Pasticcerian, cafét där du kan slå dig ner på terrassen med en kopp caffè macchiato och en bit Torta chiancianese - en utsökt lokal delikatess. Med på köpet får du en fantastisk utsikt över det toskanska landskapet. Det går även att ta sig runt med stadens lilla sightseeingtåg som bland annat kör upp till stadens historiska centrum - ett perfekt färdmedel när solen är som starkast eller benen är som tröttast.

Chianciano Terme är dessutom rik på termalbad som är väl värda ett besök. En del termalbad erbjuder en rad olika massagebehandlingar och ibland har de kvällsöppet.

Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till Florens (F)

Vi erbjuder en spännande extrautflykt för dig som önskar ett större innehåll i resan. Det har blivit dags att inta Toscanas vackra huvudstad Florens, som är en av världens ledande kulturstäder.

Vi åker buss de 140 km till Florens och tar sedan spårvagnen in till stadskärnan. Väl framme tar vår reseledare med oss på en stadsvandring där vi under förmiddagen får en spännande introduktion till stadens många sevärdheter.

Under vår stadsvandring passerar vi bl.a. Piazza Signoria med Michelangelos världsberömda staty David och den imponerande domkyrkan Santa Maria del Fiore med Brunelleschis kapell och det vackra dopkapellet. Vi ser också den kända bron Pone Vecchio som går över floden Arno och naturligtvis går vi också förbi ett av världens mest berömda konstmuseum – Uffizi. Vid besök i Uffizi rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats, mot en bokningsavgift på 4 euro / person. Vi rekommenderar att du bokar tid till 12.30 och räknar med att besöket tar cirka 1,5 - 2 h. Vid bokning mindre en vecka innan ankomst behövs ingen förskottsbetalning utan man betalar vid ankomst till museet. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883. Notera: Den första söndagen i varje månad oktober - mars är det fri entré till museet och då går det inte att förboka plats. Var dock uppmärksam på att köerna blir väldigt långa dessa dagar.

Det finns tid till lunch på egen hand och eftermiddagen kan bl.a. användas till shopping, marknads- eller kyrkobesök, gå på museum eller bara njuta av den härliga atmosfären i denna fantastiska stad och drömma sig tillbaka i tiden innan vi slutligen åker tillbaka till Chiancano Terme.

Dag 7: Utflykt till medeltidsstaden Siena (F)

Idag åker vi till en av Toscanas mest berömda städer, Siena. Siena är en av Toscanas många medeltidsstäder och de stenbelagda gatorna går både upp och ned, så kom ihåg att ha bra skor. Vi får sällskap av en lokalguide som kan berätta många intressanta historier om staden och som visar oss runt i det historiska centrumet. Siena är ett av världens bästa exempel på en stad byggd i gotisk stil, och de gemytliga små gränderna skapar en mycket speciell atmosfär.

Vi går tillsammans in till Campo som är stadens centrala rådhustorg, även känt som platsen där den berömda hästkapplöpningen Il Palio äger rum två gånger om året. Det finns också möjlighet att besöka stadens domkyrka som av många anses vara en av de vackraste i världen. Vi har också tid till att besöka något av stadens intressanta museer eller strosa längs med stadens shoppingstråk, samt inta en god lunch på någon av stadens alla restauranger, innan färden går tillbaka till hotellet.

Hustak och torn i medeltidsstaden Siena, Italien.
Bild: Utsikt över hustaken i Siena

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Toscana och Umbrien efter en vecka fylld av upplevelser. Vår buss tar oss söderut mot Rom där flyget till Sverige väntar.

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR ORVIETO

För uppdaterad väderleksrapport gå in på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Perugia per år.

Fakta om Umbrien och Toscana

Var ligger Umbrien och Toscana?

Regionen i mellersta Italien, som enligt många räknas till ett av de vackraste landskapen i landet, är Toscana. Här bor omkring 4 miljoner människor och till ytan är regionen 22 990 km2 stor. Utöver angränsande regioner som Umbrien och Lazio utgår Toscanas kust västerut mot Tyrrenska havet. Toscanas landskap präglas av böljande slätter och ängar och några kännetecken för regionen är bl.a. cypresser, pinjeträd, olivträd och ändlösa vinodlingar. Toscanas huvudstad Florens hittar du i norra Toscana och hit vallfädrar omkring 10 miljoner besökare årligen. Andra populära turistorter i Toscana är bl.a. Pisa med sitt lutande torn, Siena som präglas av sin rikliga kultur och konst samt Lucca – operakompositören Puccinis hemstad.

Sydöst om Toscana, i mellersta italien, ligger Umbrien med en landyta på 8 456 km2 och ett invånartal på ca 900 000 människor. Liksom sin grannregion Toscana präglas Umbrien av ett böljande landskap med en frodande grönska. Utmärkande för Umbrien är också att det är den enda regionen i Italien som saknar en kustlinje. Perugia är namnet på Umbriens huvudstad och här i den medeltida fästningsbyn bor omkring 170 000 invånare. Andra kända orter i Umbrien som också lockar många besökare är bl.a. Orvieto, Assisi och Foligno.

Hur tar jag mig runt?

I regionerna Umbrien och Toscana erbjuds flera olika transportmedel, däribland tåg och buss, samt så finns det gott om biluthyrningsfirmor, de flesta belägna i anslutning till en flygplats eller tågstation. I de större städerna som Florens och Perugia har även de stora biluthyrningsfirmorna egna kontor där man kan boka sig en bil för önskade antal dygn.

Om buss eller tåg är färdmedlet att föredra av lokaltransport beror dels på din slutdestination, då en del platser i bl.a. Umbrien nås bättre med buss på grund av dess geografiska läge.

Visste du att...

… det sägs att C. S Lewis, skaparen bakom fantasivärlden Narnia, fick inspiration till namnet av staden Narni i Umbrien?
… Toscana har en skidanläggning? De flesta associerar Toscana med varma temperaturer och en grönskade natur, men faktum är att under vinterhalvåret tar sig skidåkare, snowboardåkare och vandrare till Mount Amiata i Toscana för att njuta av de vintriga förhållandena.

Andra liknande resor

Trustpilot