Underbara Umbrien & Toscana

Grönt landskap i solnedgången från resa genom Umbrien och Toscana i Italien.
Utsidan av en restaurang och gröna böljande landskap i Toscana, från en resa i Italien.
 Stadsvy över Perugia i Umbrien och personer på resa i Italien som sitter på en uteservering.
Personer på resa i Italien. Två som sitter utanför ett hus och några som sitter på en uteservering.
Palazzo de Priori i Perugia, i Umbrien. Samt ett par som går längs en allé. Från en resa till Italien.
Människor på ett torg, från en resa i Italien.
Människor på resa i Italien som kollar på konst.
Tak i solnedgången, från en resa i Italien.
Ett hus vid vattnet och en solig gång, från en resa i Italien.

Resa till Umbrien och Toscana med bildskön natur, konst och minnesvärda sevärdheter

Välkommen med oss på en av våra resor till Italien. Denna resa bjuder på en kombination av oupptäckta medeltidsstäder i Umbrien och böljande och stolta cypresser med vin och världskonst i Toscana. Det är en kulturell rundresa med en härlig blandning av berömda sevärdheter och italiensk livskvalitet.

På den här resan bor vi i kurbadorten Chianciano Terme, en spaanläggning med mineralvatten berikat med helande ämnen. Staden ligger ca 550 meter över havet och erbjuder ett fantastiskt klimat. Chiancano Terme anses idag vara ett av de finaste hälsoresorten i Europa med dess vatten, enorma parker och flertal moderna hotell.

Toscanas vackraste naturområde

Signorellis världsberömda målningar i Orvieto tar andan ur de flesta liksom det andlöst vackra landskapet som vi ser överallt. Vi tillbringar en hel dag i Toscanas vackraste naturområde, Val d’Orcia, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. I Montepulciano smakar vi på det berömda vinet, och samma dag besöker vi också påvestaden Pienza.

Umbriens huvudstad och den helige Franciskus

Assisi är känt över hela världen som den helige Franciskus hemstad. Vi besöker den berömda kyrkan och får höra dess spännande historia, en upplevelse som kommer att bli en av resans höjdpunkter för många. På utflykten till Umbriens ”huvudstad” Perugia besöker vi det gemytliga centrumet i medeltidsstaden samt huvudstråket Corso Vannucci och den etruskiska porten. Vi njuter också av en härlig italiensk lunch.

Orvieto

Orvieto är en charmig stad i Umbrien där vi bland annat får stifta bekantskap med den fascinerande underjorden på en rundtur genom några av stadens mer än 1 200 grottor.

Medeltidsstaden Siena

Det kommer också att finnas möjlighet att besöka medeltidsstaden Siena under vår resa, som förtjänar en hel dag själv. En inspirerande lokalguide berättar om stadens många hemligheter och det blir även gott om tid till att på egen hand besöka den vackra domkyrkan och rådhustorget där den berömda hästkapplöpningen, Il Palio, äger rum två gånger om året.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Rom, färd till Chianciano Terme och inkvartering (M)
Dag 2: Utflykt till San Quirico, Pienza och Montepulciano med vinprovning (F, M)
Dag 3: Utflykt till Orvieto (F, M)
Dag 4: Utflykt till Perugia & Assisi (F, M)
Dag 5: Ledig dag (F, M)
Dag 6: Extrautflykt till Florens (F, M) 
Dag 7: Utflykt till Siena (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.


Pris från:
7 995:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

DAG 1: Ankomst till Rom och färd till Chianciano Terme (M)

Vi anländer till Rom vid middagstid och när vi har fått våra väskor går färden norrut. Vi åker genom det vackra landskapet genom regionerna Lazio och Umbrien, förbi den intressanta staden Orvieto som vi ska besöka senare i veckan och fram till den gamla kurbadorten Chianciano Terme och Hotel Montecarlo som ska vara vårt hem under den närmaste veckan.

Därefter äter vi en välkomstmiddag på vårt hotell.

DAG 2: Utflykt till San Quirico, Pienza och Montepulciano med vinprovning (F, M)

Landskapet Val d’Orcia som ligger söder om Siena är det vackraste i Toscana, ja kanske i hela Italien. Det är så vackert att UNESCO har bestämt sig för att utnämna det till en del av världens kulturarv, och det är också där som bilderna till alla de kända vykorten och konstböckerna från Toscana är tagna. Idag är det vi som får nöjet att njuta av all denna skönhet.

Vi besöker den lilla staden San Quirico, en charmig stad i norra delen av Val d’Orcia.

Vi fortsätter vidare genom det vackra landskapet till påve Pius II stad Pienza som ofta kallas ”renässansens pärla”. Staden är ritad av den florentinske arkitekten Bernardo Rossellino och han lämnade efter sig en stad så perfekt att varenda fontän och piazza andas fred och idyll. Pienza är ett slående exempel på modern stadsplanering, och att budgeten överskreds många gånger hade mindre betydelse när det var påven själv som byggde. Byn har använts som kuliss i många filmer, bl.a. Zeffirellis "Romeo och Julia" och "Den engelska patienten". Staden är även känd som hemvist för några av Italiens bästa Peccorinoostar som vi naturligtvis ska smaka och som det finns möjlighet att köpa med hem.

Dagen avslutas i en av Italiens berömda vinstäder, den vackert och mycket högt belägna Montepulciano. Vi hinner se oss omkring och naturligtvis även smaka på det berömda Vino Nobile di Montepulciano DOCG innan färden går tillbaka till hotellet.


Bild: Typiskt toskanskt landskap

DAG 3: Orvieto (F, M)

Orvieto ligger knappt en timmes färd söder om Città della Pieve och är utan tvekan en av veckans höjdpunkter. Vi åker med en liten tågbana från parkeringsplatsen för att komma ända fram till det gamla historiska centrumet och vidare med minibuss fram till domkyrkan.

Vi tar oss runt i staden, som är en av de märkvärdigaste platserna i Italien tack vare att den ligger på en porös klippa som ser ut som om den har skjutits rakt upp ur det platta omgivande landskapet. Klippan är krönt med en verklig höjdpunkt i italiensk gotik, den imponerande svart- och vitrandiga domkyrkan, som det finns möjlighet att titta närmare på. I domkyrkan kan du studera Signorellis fantastiska målningar som inspirerade självaste Michelangelo till taket i Sixtinska kapellet i Vatikanen i Rom

DAG 4: Perugia & Assisi (F, M)

Idag ska vi uppleva två av Umbriens mest berömda städer: Perugia och Assisi.

Umbriens ”huvudstad”, Perugia, ligger högt med vacker utsikt åt alla håll. Det är en charmig medeltidsstad med krokiga gator och många trappor. Staden daterar sig ända tillbaka till etruskerna och bär synlig prägel både från denna period och från den romerska tiden.

Vi går en tur runt staden och det finns möjlighet att se alla sevärdheterna, bl.a. Rocca Paolina där delar av medeltidsstaden begravdes under påvens palats. Naturligtvis besöker vi även det charmiga huvudstråket, Corso Vannucci, och här hittar vi "Palazzo dei Priori" som bl.a. hyser Umbriens nationalmuseum, stadens gamla rådhus och notariernas sal. Framför Palazzo dei Priori ligger stadens viktigaste torg, Piazza IV Novembre. Här hittar vi också domkyrkan och Nicola och Giovanni Pisanos mästerverk, springbrunnen från 1300-talet, som fungerar än idag. Härifrån går vi längs akvedukten till ”Universitetet för utlänningar” och den etruskiska porten.

Den store författaren H.C. Andersen besökte staden både 1833 och 1840 under två av sina många bildningsresor. Perugia är också en av Italiens äldsta universitetsstäder och de två universiteten ger mycket liv åt staden.

Arkitektoniskt är Assisi ett imponerande samspel mellan forntidsarkitektur, medeltid och renässans, och byggnaderna smälter in naturligt bland de soliga sluttningarna och i den bördiga dalen.

Vi får se den enorma Sankt Franciskus basilika med Giottos och Cimabues mästerverk och kryptan med Franciskus av Assisis grav, vilket är en mycket speciell upplevelse.

Det finns också möjlighet att se det gamla romerska Minervatemplet, som idag är en av stadens kyrkor. Kyrkan Sankta Klara, som rymmer det heliga korset som talade till Franciskus, samt Sankta Klaras grav och Damianoklostret, där korset hängde på Franciskus tid, är också spännande alternativ.


Bild: Staden Assisi.

DAG 5: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Dagen är ledig för egna upplevelser.

DAG 6: Ledig dag eller extra utflykt till Florens (F, M)

Vi erbjuder en spännande extrautflykt för dig som önskar ett större innehåll i resan. Det har blivit dags att inta Toscanas vackra huvudstad Florens, som är en av världens ledande kulturstäder.

Vi åker buss de 140 km till Florens för att väl framme gå på upptäcktsfärd i den vackra staden, i sällskap med en auktoriserad guide. Guiden kommer under förmiddagen att ge oss en spännande introduktion till stadens många sevärdheter och visa oss de största attraktionerna som finns att se.

Under vår stadsvandring passerar vi bl.a. Piazza Signoria med Michelangelos världsberömda staty David och den imponerande domkyrkan Santa Maria del Fiore med Brunelleschis kapell och det vackra dopkapellet. Vi ser också den kända bron Pone Vecchio som går över floden Arno och naturligtvis går vi också förbi ett av världens mest berömda konstmuseum – Uffizi. Vid besök i Uffizi rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats, mot en bokningsavgift på 4 euro / person. Vid bokning mindre en vecka innan ankomst behövs ingen förskottsbetalning, utan man betalar vid ankomst till museet. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883.

Det finns tid till lunch på egen hand och eftermiddagen kan bl.a. användas till shopping, marknads- eller kyrkobesök, gå på museum eller bara njuta av den härliga atmosfären i denna fantastiska stad och drömma sig tillbaka i tiden innan vi slutligen åker tillbaka till Chiancano Terme.

DAG 7: Utflykt till medeltidsstaden Siena (F, M)

Idag åker vi till en av Toscanas mest berömda städer, Siena. Siena är en av Toscanas många medeltidsstäder och de stenbelagda gatorna går både upp och ned, så kom ihåg att ha bra skor. Vi får sällskap av en lokalguide som kan berätta många intressanta historier om staden och som visar oss runt i det historiska centrumet. Siena är ett av världens bästa exempel på en stad byggd i gotisk stil, och de gemytliga små gränderna skapar en mycket speciell atmosfär.

Vi går tillsammans in till Campo som är stadens centrala rådhustorg, även känt som platsen där den berömda hästkapplöpningen Il Palio äger rum två gånger om året. Det finns också möjlighet att besöka stadens domkyrka som av många anses vara en av de vackraste i världen. Vi har också tid till att besöka något av stadens intressanta museer eller strosa längs med stadens shoppingstråk, samt inta en god lunch på någon av stadens alla restauranger, innan färden går tillbaka till hotellet.

Siena
Bild: Siena

DAG 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Toscana och Umbrien efter en vecka fylld av upplevelser. Vi har en tidig avresa med bussen söderut mot Rom där flyget till Sverige väntar.

Karta

Resan Underbara Umbrien & Toscana

Väder

SE VÄDRET FÖR ORVIETO

För uppdaterad väderleksrapport gå in på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Umbrien och Toscana

Geografi och demografi

Regionen i mellersta Italien, som enligt många räknas till ett av de vackraste landskapen i landet, är Toscana. Här bor omkring 4 miljoner människor och till ytan är regionen 22 990 km2 stor. Utöver angränsande regioner som Umbrien och Lazio utgör Toscana kust västerut mot Tyrrenska havet. Toscanas landskap präglas av böljande slätter och ängar och några kännetecken för regionen är bl.a. cypresser, pinjeträd, olivträd och ändlösa vinodlingar. Toscanas huvudstad Florens hittar du i norra Toscana och hit vallfädrar omkring 10 miljoner besökare årligen. Andra populära turistorter i Toscana är bl.a. Pisa med sitt lutande torn, Siena som präglas av sin rikliga kultur och konst samt Lucca – operakompositören Puccinis hemstad.

Sydöst om Toscana, i mellersta italien, ligger Umbrien med en landyta på 8 456 km2 och ett invånartal på ca 900 000 människor. Liksom sin grannregion Toscana präglas Umbrien av ett böljande landskap med en frodande grönska. Utmärkande för Umbrien är också att det är den enda regionen i Italien som saknar en kustlinje. Perugia är namnet på Umbriens huvudstad och här i den medeltida fästningsbyn bor omkring 170 000 invånare. Andra kända orter i Umbrien som också lockar många besökare är bl.a. Orvieto, Assisi och Foligno.

Att ta sig runt

I regionerna Umbrien och Toscana erbjuds flera olika transportmedel, däribland tåg och buss, samt finns det gott om biluthyrningsfirmor, de flesta belägna i anslutning till en flygplats eller tågstation. I de större städerna, som Florens och Perugia har även de stora biluthyrningsfirmorna egna kontor där man kan boka sig en bil för önskade antal dygn.

Om buss eller tåg är färdmedlet att föredra av lokaltransport beror dels på din slutdestination, då en del platser i bl.a. Umbrien nås bättre med buss på grund av dess geografiska läge.

Visste du att...

… det sägs att C. S Lewis, skaparen bakom fantasivärlden Narnia, fick inspiration till namnet av staden Narni i Umbrien?
… Toscana har en skidanläggning? De flesta associerar Toscana med varma temperaturer och en grönskade natur, men faktum är att under vinterhalvåret tar sig skidåkare, snowboardåkare och vandrare till Mount Amiata i Toscana för att njuta av de vintriga förhållandena.

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
8/6 - 15/6 Köpenhamn
Se flygtider
Underbara Umbrien & Toscana
8 495:- Boka »
29/8 - 5/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Underbara Umbrien & Toscana
8 495:- Boka »
5/9 - 12/9 Köpenhamn
Se flygtider
Underbara Umbrien & Toscana
8 495:- Boka »
12/9 - 19/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Underbara Umbrien & Toscana
8 495:- Boka »
19/9 - 26/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Underbara Umbrien & Toscana
8 495:- Boka »
26/9 - 3/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Underbara Umbrien & Toscana
8 495:- Boka »
3/10 - 10/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Underbara Umbrien & Toscana
8 295:- Boka »
10/10 - 17/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Underbara Umbrien & Toscana
7 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn  - Rom t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på hotell Montecarlo 3*
• 7 x frukost
• 7 x valbara, lättare middagar på hotellet
• Utflykt till Orvieto
• Utflykt till Perugia & Assisi
• Utflykt till Siena
• Utflykt till San Quirico, Pienza och Montepulciano med vinprovning
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 895 kr
• Utflykt till Florens, 325 kr*
• Försäkringar
• Entréer utöver dem nämnda ovan
• Stadsskatt i Chianciano Terme
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

*Vid besök vid konstmuseet Uffizi i Florens rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats, mot en bokningsavgift på 4 euro / person. Vid bokning mindre en vecka innan ankomst behövs ingen förskottsbetalning, utan man betalar vid ankomst till museet. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883.


Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Hotell Montecarlo
***
Hotel Montecarlo erbjuder klassiskt inredda standardrum i en familjär och välkomnande atmosfär. Hotellet är beläget i centrum av Chianciano Terme, och endast ett par minuters p ....