Skip to main content

Resor till Irland

Resor till Irland – Helgonens och de lärdes ö

Följ med oss på en resa till Irland, ön som är full av landskap som tagna ur en målning - med berg, sjöar och imponerande kustlinjer. Irländsk folksägen och mytologi från kelternas tid berättar om småväser och feer som än idag illustreras i irländska sagor och visor. Sist men inte minst är också Irland hem till nationaldrycken Guinness, som återfinns på varenda pub runtom i landet. Ett tecken på att man har hällt upp drycken på rätt sätt är att man kan rita en fyrklöver i skummet. Traditionella musikinstrument som flöjt, violin, trummor och gitarr används flitigt vid festliga tillställningar, irländarna är gästfria och tar varje tillfälle i akt att bidra med lite "craig",  irländarnas beskrivning av en riktigt god stämning.

Naturfenomen och sagolik natur under en semester på Irland

På våra resor runt på den gröna ön, eller helgonens och de lärdes ö som den kallas i de keltiska historieböckerna, kommer vi till bl.a. Dublin - öns huvudstad, Waterford - Irlands äldsta stad och Cork med hamnen Cobh. Under vår semester på Irland åker vi längs den vackra rutten The Ring of Kerry. Vi möter stora naturfenomen, små byar med färgrika hus, långa stenmurar i det böljande landskapet och en unik kultur och smakar självklart också den irländska whiskeyn.

Detta får du uppleva med oss på vår resa till Irland:

  • Smaragdgröna kullar
  • Irländskt folkliv
  • Vackra medeltidsruiner
  • Semester längs hänförande kustlinjer

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Irland

Var ligger landet?

Republiken Irland eller ”Den gröna ön” ligger belägen strax väster om Storbritannien, med irländska sjön däremellan och Nordirland som enda landsgranne. Med sina 70 182 km2 utgör republiken Irland omkring 5/6 av ön Irland, som år 1921 delades i två och skapade republiken Irland, samt Nordirland som idag tillhör Storbritannien.

Hur många bor i landet?

I republiken Irland bor ca 4.5 miljon invånare varav omkring 1.5 miljoner är bosatta i huvudstaden Dublin, vilket ungefär motsvarar lika många som det bor i hela Nordirland.

Hur är vädret och klimatet?

Ön Irland präglas av ett mycket bördigt landskap med milda temperaturer och mycket nederbörd vilket har gett uppkomst till det nästan sagolika landskapet med gröna ängar och vidsträckta betesmarker. Utöver dess gröna inland är Irland även omgivet av flera berggrupper som ger landskapet ett mycket dramatiskt uttryck. Temperaturen som råder på Irland liknar den temperatur vi är vana vid i Sverige men generellt någon grad varmare året runt. I huvudstaden Dublin exempelvis går temperaturen sällan under noll-strecket. 

Vilka är mina transportmöjligheter?

Runt om på Irland går dels fjärrtåg, s.k. Irish Rail och bussar. Om du vill färdas snabbt är tåg att rekommendera, men om prislappen får avgöra är buss det transportmedel du ska välja. Om du hellre tar dig runt på egen hand finns det gott om biluthyrningsfirmor på Irland som hyr ut bilar till en inte särskilt farligt dyr summa. Kom dock ihåg att det råder vänstertrafik på Irland, viket kan upplevas mer problematisk bakom ratten än vad de flesta kan tro. Undviker du av denna naturliga anledning att köra bil finns det även flera taxibolag på ön.

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till, kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Vilket språk talar man?

Totalt har Irland två officiella språk: Irländska och engelska. Dock har irländskan minskat en aning med tiden, och idag har nästan irländskan ersatts helt av engelskan.

Vilken religion råder i landet?

En stor majoritet av den irländska befolkningen är katoliker (9 av 10) men på senare år har även antalet muslimer och ortodoxa kristna ökat.

Vilka är inresereglerna?

Då Irland är medlem i EU, behöver du inte ha ett visum för att åka på semester till Irland. Ett giltigt pass krävs däremot vid inresa.

Vilken valuta ska jag använda?

Till skillnad från sitt grannland Nordirland som tillhör Storbritannien, har republiken Irland liksom de flesta länder i Europa euro som valuta (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019).

Finns det någon tidsskillnad?

Vad gäller tidzon ligger Irland 1 timme efter Sverige vilket kan vara bra att ha i minnet om du ska kontakta någon hemma i Sverige.

Vad har de för eluttag?

Önskar du ladda elektronikprylar behöver du ta med dig en adapter, då stickkontakterna på Irland samt Nordirland inte är desamma som i Sverige. De har nämligen tre hål i väggen istället för två.

Kan jag dricka vattnet?

Dricksvattnet på Irland går att dricka utan problem, och du behöver heller inte oroa dig för dricks då det oftast redan är inräknat i notan på hotell och restauranger.

Vilka är de mest användbara fraserna?

Skulle jag kunna få se menyn, tack? Could I have a look at the menu, please?

Jag skulle vilja beställa [rätt], tack. I would like to order [dish], please.

Vi skulle vilja betala, tack. We would like to pay, please.

Maten var utsökt! The food was delicious!

Hur tar jag mig till___? How do I get to__?

… centrum? the city centre?
... tågstationen? the railway station?
... flygplatsen? the airport?
... polisstationen? the police station?

Var kan jag köpa en buss/tågbiljett? Where can I buy a buss/train ticket?

Skulle du kunna beställa en taxi åt mig? Could you please call me a taxi?

... samt några irländska uttryck/ord som kan vara bra att känna till

Skål Sláinte
Välkommen Failtie
Mitten/centrum An lár
Polis Garda
Musik eller sång Ceol
Irland Éire

Cliffs of Moher på Irland.

Det mytomspunna Irland

Rundresa på den gröna ön Irland 2022 - Rundresa på Irland med gröna, frodiga ängar, böljande sluttningar och oförglömliga naturupplevelser. Irland är också folkmusik och skummande, kolsvart öl på inbjudande pubar, rika kulturarv, stolta t...

vackra stadshuset i belfast på resa till nordirland

Dublin och Belfast

Resa till de två irländska storstäderna Dublin och Belfast 2022 - Längtar du efter storstäder, irländska kulturpärlor och fascinerande naturfenomen? Då ska du följa med på resan som kombinerar allt detta, och som tar dig till de båda irl...

Trustpilot