Skip to main content

Resor till Irland

Resor till Irland – Helgonens och de lärdes ö

Följ med oss på en resa till Irland, en ö som verkar ha blivit hämtad direkt från en målning med sina fantastiska landskap - med majestätiska berg, glittrande sjöar och imponerande kustlinjer. Här kan du uppleva den rika irländska folksagan och mytologin från kelternas tid, där småväsen och feer fortfarande illustreras i sagor och visor som berättas runt brasan.

En av de mest ikoniska symbolerna för Irland är naturligtvis den berömda drycken Guinness, som kan hittas på varje pub runt om i landet. Det sägs att man har hällt upp Guinnessen på rätt sätt om man kan rita en fyrklöver i det krämiga skummet. Det är en del av den unika irländska pubkulturen som du kommer att få uppleva under din resa. Traditionella musikinstrument som flöjt, violin, trummor och gitarr används flitigt vid festliga tillställningar och pubkvällar, och irländarna är kända för sin gästfrihet och förmåga att skapa en riktigt härlig stämning, eller som de själva beskriver det, "craic".

Naturfenomen och sagolik natur under en semester på Irland

Under vår resa runt den gröna ön, eller "helgonens och de lärdes ö" som den kallas i de keltiska historieböckerna, kommer vi att besöka några av de mest fascinerande platserna. Vi börjar i Dublin, öns pulserande huvudstad, där du kan utforska stadens historiska sevärdheter, som Dublin Castle och Trinity College med sitt berömda Book of Kells. Vi fortsätter till Waterford, Irlands äldsta stad, känd för sina vackra kristallglas och sin rika historia. Här får du möjlighet att lära dig mer om tillverkningen av kristallglas och kanske till och med köpa med dig några unika souvenirs.

Ring of Kerry och Cliffs of Moher

Vi fortsätter till Cork, en charmig stad med sin karaktäristiska hamn Cobh, som var den sista anhalten för RMS Titanic innan hon styrde mot sin ödesdigra resa. Här kan du utforska de färgglada husen, ta en promenad längs hamnpromenaden och ta del av stadens rika maritima historia. Vi kommer också att ge oss ut på den vackra rutten "The Ring of Kerry", där du kommer att mötas av magnifika naturfenomen, små pittoreska byar med färgglada hus och långa stenmurar som slingrar sig genom det böljande landskapet. Du kommer att få uppleva den unika irländska kulturen och smaka på den berömda irländska whiskeyn, som har en lång tradition och en karakteristisk smak.

Under din semester på Irland kommer du att bli förälskad i de sagolika naturupplevelserna och den rika kulturen som landet har att erbjuda. Du kommer att bli fascinerad av de dramatiska klipporna vid Cliffs of Moher, imponerad av de mystiska gamla stenarna vid Giant's Causeway och betagen av de vidsträckta gröna ängarna och de stilla sjöarna som pryder landskapet.

Detta får du uppleva med oss på vår resa till Irland:

  • Smaragdgröna kullar
  • Irländskt folkliv
  • Vackra medeltidsruiner
  • Semester längs hänförande kustlinjer

Fakta om Irland

Var ligger landet?

Republiken Irland eller ”Den gröna ön” ligger belägen strax väster om Storbritannien, med irländska sjön däremellan och Nordirland som enda landsgranne. Med sina 70 182 km2 utgör republiken Irland omkring 5/6 av ön Irland, som år 1921 delades i två och skapade republiken Irland, samt Nordirland som idag tillhör Storbritannien.

Hur många bor i landet?

I republiken Irland bor ca 4.5 miljon invånare varav omkring 1.5 miljoner är bosatta i huvudstaden Dublin, vilket ungefär motsvarar lika många som det bor i hela Nordirland.

Hur är vädret och klimatet?

Ön Irland präglas av ett mycket bördigt landskap med milda temperaturer och mycket nederbörd vilket har gett uppkomst till det nästan sagolika landskapet med gröna ängar och vidsträckta betesmarker. Utöver dess gröna inland är Irland även omgivet av flera berggrupper som ger landskapet ett mycket dramatiskt uttryck. Temperaturen som råder på Irland liknar den temperatur vi är vana vid i Sverige men generellt någon grad varmare året runt. I huvudstaden Dublin exempelvis går temperaturen sällan under noll-strecket. 

Vilka är mina transportmöjligheter?

Runt om på Irland går dels fjärrtåg, s.k. Irish Rail och bussar. Om du vill färdas snabbt är tåg att rekommendera, men om prislappen får avgöra är buss det transportmedel du ska välja. Om du hellre tar dig runt på egen hand finns det gott om biluthyrningsfirmor på Irland som hyr ut bilar till en inte särskilt farligt dyr summa. Kom dock ihåg att det råder vänstertrafik på Irland, viket kan upplevas mer problematisk bakom ratten än vad de flesta kan tro. Undviker du av denna naturliga anledning att köra bil finns det även flera taxibolag på ön.

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till, kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Vilket språk talar man?

Totalt har Irland två officiella språk: Irländska och engelska. Dock har irländskan minskat en aning med tiden, och idag har nästan irländskan ersatts helt av engelskan.

Vilken religion råder i landet?

En stor majoritet av den irländska befolkningen är katoliker (9 av 10) men på senare år har även antalet muslimer och ortodoxa kristna ökat.

Vilka är inresereglerna?

Då Irland är medlem i EU, behöver du inte ha ett visum för att åka på semester till Irland. Ett giltigt pass krävs däremot vid inresa.

Vilken valuta ska jag använda?

Till skillnad från sitt grannland Nordirland som tillhör Storbritannien, har republiken Irland liksom de flesta länder i Europa euro som valuta (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019).

Finns det någon tidsskillnad?

Vad gäller tidzon ligger Irland 1 timme efter Sverige vilket kan vara bra att ha i minnet om du ska kontakta någon hemma i Sverige.

Vad har de för eluttag?

Önskar du ladda elektronikprylar behöver du ta med dig en adapter, då stickkontakterna på Irland samt Nordirland inte är desamma som i Sverige. De har nämligen tre hål i väggen istället för två.

Kan jag dricka vattnet?

Dricksvattnet på Irland går att dricka utan problem, och du behöver heller inte oroa dig för dricks då det oftast redan är inräknat i notan på hotell och restauranger.

Vilka är de mest användbara fraserna?

Skulle jag kunna få se menyn, tack? Could I have a look at the menu, please?

Jag skulle vilja beställa [rätt], tack. I would like to order [dish], please.

Vi skulle vilja betala, tack. We would like to pay, please.

Maten var utsökt! The food was delicious!

Hur tar jag mig till___? How do I get to__?

… centrum? the city centre?
... tågstationen? the railway station?
... flygplatsen? the airport?
... polisstationen? the police station?

Var kan jag köpa en buss/tågbiljett? Where can I buy a buss/train ticket?

Skulle du kunna beställa en taxi åt mig? Could you please call me a taxi?

... samt några irländska uttryck/ord som kan vara bra att känna till

Skål Sláinte
Välkommen Failtie
Mitten/centrum An lár
Polis Garda
Musik eller sång Ceol
Irland Éire

Dublin och Belfast

Res till Irlands storstadspärlor Dublin och Belfast - Längtar du efter storstäder, irländska kulturpärlor och fascinerande naturfenomen? Då ska du följa med på resan som kombinerar allt detta och som tar dig till de båda irländska huvudstäderna Dublin och Belfast. Resans inledande besök går till republiken Irland och den georgianska staden Dublin, där vi får bästa möjliga start på vår resa i det lokala folkmyllret på de pittoreska kullerstensgatorna. Resan tar oss sedan vidare till...