Resor till Spanien

Vita hus längst kusten i Andalusien, från en semester i Spanien.

3 veckors avslappning i Andalusien

22 dagar

Njut av Spaniens varma klimat under en härlig långtidssemester i Andalusien

Läs mer om långtidssemester i Andalusien
från 12 495:-
Vy över pittoresk hamn, på resa till Mallorca
från 10 395:-
SPANSK CHARM i MIJAS

SPANSK CHARM i MIJAS

8 dagar

Låt dig värmas av Andalusiens strålande sol i charmiga bergsbyn Mijas

Läs mer om 8 dagar i charmiga Mijas
från 6 995:-
Solnedgång från stranden under en resa till Barcelona, Spanien.

Barcelona a la carte

Hotell i centrum - upplevelserna utanför dörren

Läs mer om resan till Barcelona
Palatset Alhambra, en kulturskatt att upptäcka på resa i Spanien.

Andalusien - Spaniens smultronställe

8 dagar

Vita landsbygder, storslagna Alhambra och välsmakande tapas

Läs mer om vår resa till Andalusien
från 8 795:-
Pamoig byggnad som speglas i tillhörande damm. Trädgård med grönska och fontänstatyetter i sten på resa i Spanien

Rundresa bland Spaniens sydligaste kulturskatter

Cordoba, Sevilla och Alhambra - allt det bästa från Andalusien!

Läs mer om vår spanska rundresa

Upplevelserika resor till Spanien – välj bland flera olika resmål att resa till

Många känner till Spaniens härliga sandstränder och många soltimmar. Om du reser med Kulturresor Europa får du uppleva att Spanien är mycket mer än så. Vi besöker landets största kulturskatter, berättar den fascinerande historien, upplever storslagna naturlandskap och smakar på de lokala råvarorna.

Spaniens 17 regioner är mycket varierande – både vad gäller kultur, natur, historia och gastronomi. Därför erbjuder vi flera olika billiga resmål i Spanien. Bland våra spanienresor hittar du rundresor, storstadssemestrar, långsemestrar, klassiska kulturresor och resor där du själv sätter ihop programmet.

Vi erbjuder resor till Andalusien, Katalonien och Mallorca. Se alla resor här nedan och boka din semester idag!

Fakta om Spanien

Geografi och demografi

Spanien är ett land som kännetecknas av höga platåer och långa bergskedjor som Sierra Nevada och Pyrenéerna. Med en area på hela 505 370 km2 och en befolkningsmängd på ca 47 miljoner människor är landet en av de äldsta och största staterna i Europa. Det spanska fastlandet ligger beläget på den Iberiska halvön, där Medelhavet möter Atlanten, och till Spanien gränsar länder som Frankrike, Andorra och Portugal. Utöver fastlandet tillhör även Kanarieöarna i Atlanten, Balearerna i Medelhavet samt de två spanska landområdena Ceuta och Melilla vid Nordafrikas kust Spanien. Spaniens huvudstad heter Madrid och ligger belägen mitt i Spanien.

Väder och klimat

Klimatet i Spanien karaktäriseras generellt av ett typiskt medelhavsklimat men det varierar kring de olika klimatzonerna. Nordkusten är regnrik med milda somrar. Mer inåt i landet är det regnfattigt följt av heta somrar och ofta ganska kalla vintrar. I söder kan sommartemperaturerna i inlandet stiga till över 40 grader vilket kan förstås av kustbandets soltimmar som är flest i hela Europa. För att hitta mer information om vädret på den region du planerar att resa till, kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Språk

Spanska är det officiella språket som enligt lag talas i landet. Andra mindre språk som katalanska, galiciska och baskiska förekommer även.

Religion

Religionen i landet domineras främst av romersk katolicism (ca 80 %), men du kan även hitta en minoritet av muslimer och protestanter. Är du intresserad av att besöka olika muséer eller kyrkor i Spanien så tänk på att täcka dina armar och ben för att visa respekt.

Pass

Eftersom Spanien är medlem i EU, behöver du inget visum när du åker in i landet. Ett giltigt pass krävs däremot vid inresa, men det räcker att passet är giltigt t.o.m. dagen för hemresa.

Valuta

Vad gäller shopping och pengar har landet euro som valuta. 1 euro beräknas i dagsläget ligga på omkring 9,28 svenska kronor. Det går bra att växla både i Sverige och i Spanien och det går även utmärkt att ta ut pengar i bankomaterna (CAJERO) som du kan hitta överallt i de flesta städer och turistorter. Du kan också använda betalkort som VISA, MasterCard och American Express utan problem.

Dricks

Då momsen på dagligvaror i Spanien ligger på 7 % är det mesta billigare och du kan mycket väl få en trerättersmiddag på en fin krog för ca 30 % billigare pris jämfört med Sverige.

Kollektivtrafik och transport

Det finns gott om goda transportmöjligheter och välutvecklad kollektivtrafik runt om i Spanien. Du kan välja bland lokalbussar, olika klasser av tåg samt billiga och regionala pendeltåg. I de större städerna som exempelvis Madrid och Barcelona finns det även ett välutvecklat tunnelbanesystem. Utöver kollektivtrafikalternativ finns det gott om taxibilar. Priset varierar men startar runt 25kr och sedan beräknas kostanden för resan ca 15kr/km med ett något högre pris under kvällstid.

Det går även bra att ta sig runt på egen hand genom att hyra bil. Det finns ett stort utbud av uthyrningsfirmor, anslutna till både flygplatser och tågstationer. För att hyra bil i Spanien måste föraren vara minst 21 r och inneha ett giltigt körkort.

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till, kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Praktisk information

I Spanien behöver du inte tänka på tidsskillnad, då Spanien och Sverige befinner sig i samma tidszon. Ska du ladda din mobil eller andra elektronikprylar behöver du inte ta med en adapter.  Tänk på att det i Spanien, liksom i många andra Europeiska länder, är kutym att ge dricks (10 % av beloppet).

Om du är intresserad av att gå på museum, har de flesta museer i Spanien gratis inträde på söndagar.

Fraser på spanska

Talar du engelska? ¿Habla inglés?

Bra, tack. Bien, gracias

Skulle jag/vi kunna få se menyn, tack? ¿Puedo/Podemos ver el menú por favor?

Vi/jag skulle vilja beställa [rätt], tack. Podemos/puedo pedir [plato], por favor.

Vi skulle vilja betala, tack. Podemos/puedo pagar por favor / La cuenta por favor

Maten var utsökt! ¡Muy bueno!

Hur tar jag mig till___? ¿Cómo llego a___?
... centrum? ... al centro?
... tågstationen? ... la estación del tren?
... flygplatsen? ... el aeropuerto?
... polisstationen? ... la estación de policías?

Var kan jag köpa en buss/tågbiljett? ¿En dónde puedo comprar un boleto para el autobús/tren?

Hur mycket kostar det att åka till [destination]? ¿Cuál es el precio para ir a [lugar]?

Resa till Andalusiens vackraste områden -

Andalusien, Spaniens sydligaste region, är känd för sina många soltimmar och de långa stränderna vid Medelhavet som lockar till sig mängder av turister. På den här resan utforskar vi den vackra naturen, insuper den friska bergsluften, känner atmosfären i Andalusiens karakteristiska, vita byar oc...Läs mer om vår resa till Andalusien »8 dagarfrån 8 795:-

Njut av Spaniens varma klimat under en härlig långtidssemester i Andalusien -

Få ett avbrott från vintern och åk på långtidssemester till Spanien och vackra Andalusien. På vår resa bor vi på ett fint, fyrstjärnigt hotell i Benalmádena - precis vid den inbjudande marinan - som erbjuder den perfekta inramningen för avslappning och...Läs mer om vår långtidssemester i Andalusien »22 dagarfrån 12 495:-

Följ med oss på en perfekt gruppresa till Barcelona -

Barcelona – en av de mest besökta städerna i Europa och huvudstad i Spanien – bjuder på en dignande buffé av upplevelser. På den här gruppresan har vi ordnat ett bra 4-stjärnigt hotell mitt i centrum och utflykter till de mest kända sevärdheterna såsom Gaudís byggnader och Pla...Läs mer om vår gruppresa till Barcelona »

Rundresa på Mallorca där vi upplever ön ur en ny vinkel -

Att resa till Mallorca är för många en klassiker, men vi vet att Mallorca har mycket mer att erbjuda än bara sol och bad, vilket vi visar på denna rundresa. Den största ön i ögruppen Balearerna är just Mallorca, ön med den vackra medelhavskusten och de små vikarna som ligger orör...Läs mer om vår rundresa på medelhavets juvel Mallorca »8 dagarfrån 10 395:-

Rundresa där vi besöker dom största sevärdheterna i Andalusien -

Upplev Andalusien på vår upplevelserika rundresa som under nio dagar tar dig runt till södra Spaniens största sevärdheter tillsammans med en svensktalande reseledare. Det här är resan för dig som vill ha ut det mesta möjliga av din vistelse i Andalusien - allt från berbera...Läs mer om vår rundresa i Andalusien »

Låt dig värmas av Andalusiens strålande sol på en rundresa där vi bor i charmiga bergsbyn Mijas -

Långa stränder längs Medelhavet och dagar rika på soltimmar är något av det som Andalusiens, Spaniens sydligaste region, är känd för. På denna resa under november, februari och mars - när solen skiner tre gånger så mycket som i Sverige - lä...Läs mer om vår resa till charmiga bergsbyn Mijas »8 dagarfrån 6 995:-