Skip to main content

Resor till Spanien

Upplevelserika resor till solsäkra Spanien

Många känner till Spaniens härliga sandstränder och många soltimmar. Om du reser med Kulturresor Europa får du uppleva att Spanien är mycket mer än så. Vi besöker landets största kulturskatter, berättar den fascinerande historien, upplever storslagna naturlandskap och smakar på de lokala råvarorna under en semester i Spanien.

Spaniens sjutton regioner är mycket varierande – både vad gäller kultur, natur, historia och gastronomi. Addera sedan spanjorernas livfulla och välkomnande sinnelag och du får receptet bakom Spaniens årliga guldmedalj i kampen om svenskarnas favoritresmål. Inför din semester i Spanien kan du välja mellan rundresor, storstadssemestrar, långsemestrar, klassiska kulturresor och resor där du själv sätter ihop programmet. Vi erbjuder resor till soliga Andalusien, färggranna Katalonien och de oemotståndliga öarna Mallorca och Teneriffa. Se alla resor här nedan och boka din semester idag!

Detta får du uppleva under din semester i Spanien:

  • Det spanska köket i form av tapas, paella och sangria
  • Ikoniska byggnader och grandiosa kyrkor
  • Pittoreska byar såväl som storstadspuls
  • Mycket mer än solstolarna på stranden
Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Spanien

Var ligger landet?

Spanien är ett land som kännetecknas av höga platåer och långa bergskedjor som Sierra Nevada och Pyrenéerna. Det spanska fastlandet ligger beläget på den Iberiska halvön där Medelhavet möter Atlanten och till Spanien gränsar länder som Frankrike, Andorra och Portugal. Utöver fastlandet tillhör även Kanarieöarna i Atlanten, Balearerna i Medelhavet samt de två spanska landområdena Ceuta och Melilla vid Nordafrikas kust till Spanien. Spaniens huvudstad heter Madrid och ligger belägen mitt i Spanien.

Hur många bor i landet?

Med en area på hela 505 370 km2 och en befolkningsmängd på ca 47 miljoner människor är landet en av de äldsta och största staterna i Europa.

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet i Spanien karaktäriseras generellt av ett typiskt medelhavsklimat men det varierar kring de olika klimatzonerna. Nordkusten är regnrik med milda somrar. Mer inåt i landet är det regnfattigt följt av heta somrar och ofta ganska kalla vintrar. I söder kan sommartemperaturerna i inlandet stiga till över 40 grader vilket kan förstås av kustbandets soltimmar som är flest i hela Europa. För att hitta mer information om vädret på den region du planerar att resa till under din semester i Spanien kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Vilket språk talar man?

Spanska är det officiella språket som enligt lag talas i landet. Andra mindre språk som katalanska, galiciska och baskiska förekommer även.

Vilken religion råder i landet?

Religionen i landet domineras främst av romersk katolicism (ca 80 %) men du kan även hitta en minoritet av muslimer och protestanter. Är du intresserad av att besöka olika muséer eller kyrkor under din semester i Spanien så tänk på att täcka dina armar och ben för att visa respekt.

Vilka är inresereglerna?

Eftersom Spanien är medlem i EU behöver du inget visum när du åker in i landet. Ett giltigt pass krävs däremot vid inresa men det räcker att passet är giltigt t.o.m. dagen för hemresa.

Vilken valuta ska jag använda?

Spanien har euro som valuta (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019). Det går bra att växla både i Sverige och i Spanien och det går även utmärkt att ta ut pengar i bankomaterna (CAJERO) som du kan hitta överallt i de flesta städer och turistorter. Du kan också använda betalkort som VISA, MasterCard och American Express utan problem.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Då momsen på dagligvaror i Spanien ligger på 7 % är det mesta billigare och du kan mycket väl få en trerättersmiddag på en fin krog för ca 30 % billigare pris jämfört med Sverige.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Det finns gott om goda transportmöjligheter och välutvecklad kollektivtrafik runt om i Spanien. Du kan välja bland lokalbussar, olika klasser av tåg samt billiga och regionala pendeltåg. I de större städerna som exempelvis Madrid och Barcelona finns det även ett välutvecklat tunnelbanesystem. Utöver kollektivtrafikalternativ finns det gott om taxibilar. Priset varierar men startar runt 25kr och sedan beräknas kostanden för resan ca 15kr/km med ett något högre pris under kvällstid.

Det går även bra att ta sig runt på egen hand genom att hyra bil. Det finns ett stort utbud av uthyrningsfirmor, anslutna till både flygplatser och tågstationer. För att hyra bil i Spanien måste föraren vara minst 21 år och inneha ett giltigt körkort.

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Finns det någon tidsskillnad?

I Spanien behöver du inte tänka på tidsskillnad då Spanien och Sverige befinner sig i samma tidszon.

Vad har de för eluttag?

Ska du ladda din mobil eller andra elektronikprylar behöver du inte ta med en adapter.

Finns det något jag bör veta?

Om du är intresserad av att gå på museum har de flesta museer i Spanien gratis inträde på söndagar.

Vilka är de mest användbara fraserna?

Talar du engelska? ¿Habla inglés?

Bra, tack. Bien, gracias

Skulle jag/vi kunna få se menyn, tack? ¿Puedo/Podemos ver el menú por favor?

Vi/jag skulle vilja beställa [rätt], tack. Podemos/puedo pedir [plato], por favor.

Vi skulle vilja betala, tack. Podemos/puedo pagar por favor / La cuenta por favor

Maten var utsökt! ¡Muy bueno!

Hur tar jag mig till___? ¿Cómo llego a___?
... centrum? ... al centro?
... tågstationen? ... la estación del tren?
... flygplatsen? ... el aeropuerto?
... polisstationen? ... la estación de policías?

Var kan jag köpa en buss/tågbiljett? ¿En dónde puedo comprar un boleto para el autobús/tren?

Hur mycket kostar det att åka till [destination]? ¿Cuál es el precio para ir a [lugar]?

langtidsferie lissabon, faro

På upptäcksfärd på Iberiska halvön

RESA TILL Iberiska halvön – alla goda ting är tre! - Drömmer du om att resa söderut och uppleva någonting alldeles extra? Vi på Kulturresor Europa erbjuder nu en unik långtidssemester som tar dig med på hela tre stycken klassiska kulturre...

Madrid — Spaniens hjärta

RES MED TILL Medryckande madrid med Toledo 2023 - Följ med Kulturresor Europa när vi reser till den spanska huvudstaden Madrid som visar upp mycket av det bästa som Spanien har att erbjuda. Här utlovas mängder av kultur och shopping, imp...

5 dagar från 10 995:- Läs mer om 5 dagar i Madrid
bergsbyn ronda med blått hav och palmer på resa till andalusien

Andalusien – Spaniens smultronställe

Resa till Andalusiens vackraste områden 2023 - Andalusien, det spanska fastlandets sydligaste region, är vida känt för sina många soltimmar och de långa stränderna vid Medelhavet som lockar till sig mängder av turister. På den här resan u...

Kalkstensgränder i bergsbyar på Mallorca

Långtidssemester på Mallorca

Boka DIN resa till Mallorca under en skön långtidssemester 2023! - Utanför Spaniens östkust, mitt i det varma Medelhavet, ligger Mallorca – ett av svenskarnas populäraste resmål genom tiderna. Ön utvecklas ständigt, och lockar idag besöka...

mysig uteplats med växter och krukor på mallorca

Mallorca - Medelhavets juvel

KULTURresa på Mallorca 2023 där vi upplever ön ur en ny vinkel - Att resa till Mallorca är för många en klassiker, men vi vet att Mallorca har mycket mer att erbjuda än bara sol och bad, vilket vi visar på denna kulturresa fylld av upplev...

Spaniens största sevärdheter

De största sevärdheterna på én resa - Detta är resan för dig som är intresserad av den Iberiska havlön autentiska kultur och dess spännande historia. Du får uppleva det bästa av Andalusien i sällskap med vår kunniga svensktalande reseleda...

8 dagar från 19 995:- Läs mer om sevärdheter i Spanien
Långa sandstränder och bergigt landskap på Teneriffa.

Teneriffas unika naturskatter

Resa till Teneriffa och värmande temperaturer 2023 - Kanarieöarna lockar besökare från hela Europa. Denna ögrupp i Spanien är perfekt för den som vill njuta av värmande väder och sol året om. Men ögruppen - och särskilt Teneriffa - har så...

8 dagar från 17 995:- Läs mer om vår resa till Teneriffa

Vandra på El Camino

Vandringsresa längs pilgrimsleden El Camino 2023 - Att vandra på Spaniens världsberömda pilgrimsled El Camino de Santiago, även kallad Jakobsleden, är för många en unik händelse och något som ska upplevas minst en gång i livet. Därfö...

Trustpilot