Skip to main content

Resor till Spanien

Upplevelserika resor till solsäkra Spanien

Spanien, känt för sina härliga sandstränder och soliga klimat, har mycket mer att erbjuda än bara en klassisk strandsemester. När du reser med Kulturresor Europa får du verkligen uppleva den rika kulturen och mångfalden i detta vackra land. Vi tar dig med till Spaniens största kulturskatter, berättar den fascinerande historien, tar dig till storslagna naturlandskap och låter dig smaka på de lokala råvarorna under din semester i Spanien.

Spanien består av sjutton regioner, och varje region har sin egen unika kultur, natur och historia att erbjuda. Genom att resa med oss får du en djupare inblick i dessa variationer. Vi tar dig med på rundresor där vi utforskar flera regioner, ger dig möjlighet att upptäcka storstädernas puls, erbjuder långsemestrar för dig som vill uppleva Spanien i din egen takt, och erbjuder klassiska kulturresor där vi fokuserar på de mest ikoniska sevärdheterna.

Detta får du uppleva under din semester i Spanien:

  • Det spanska köket i form av tapas, paella och sangria
  • Ikoniska byggnader och grandiosa kyrkor
  • Pittoreska byar såväl som storstadspuls
  • Mycket mer än solstolarna på stranden

Andalusien & Mallorca – Spaniens sydligaste höjdpunkter

Vi erbjuder resor till några av Spaniens mest lockande destinationer. I Andalusien kan du njuta av solen och uppleva den rika moriska kulturen som präglar regionen på bästa tänkbara vis, och vill du ut i Medelhavets stora blå hälsar vi dig välkommen till Mallorca. Denna juvel har både oemotståndliga stränder och en rik kultur som du gör rätt i att lära känna.

Reseledare med djup kunskap

Under hela din resa kommer du att bli omhändertagen av våra erfarna reseledare, som har en djup kunskap om Spanien och dess kultur. De kommer att guida dig genom de olika regionerna, dela med sig av sina insikter och ge dig möjlighet att få en äkta upplevelse av landet. Vi ser till att transport och logi är välorganiserade, så att du kan slappna av och verkligen njuta av din semester.

Så boka din semester till Spanien idag och upplev allt detta fantastiska land har att erbjuda. Oavsett om du är intresserad av kultur, historia, natur eller gastronomi, kommer du garanterat att hitta något i Spanien som tilltalar dig.

Fakta om Spanien

 

Var ligger landet?

Spanien är ett land som kännetecknas av höga platåer och långa bergskedjor som Sierra Nevada och Pyrenéerna. Det spanska fastlandet ligger beläget på den Iberiska halvön där Medelhavet möter Atlanten och till Spanien gränsar länder som Frankrike, Andorra och Portugal. Utöver fastlandet tillhör även Kanarieöarna i Atlanten, Balearerna i Medelhavet samt de två spanska landområdena Ceuta och Melilla vid Nordafrikas kust till Spanien. Spaniens huvudstad heter Madrid och ligger belägen mitt i Spanien.

Hur många bor i landet?

Med en area på hela 505 370 km2 och en befolkningsmängd på ca 47 miljoner människor är landet en av de äldsta och största staterna i Europa.

Det spanska köket

Spaniens matkultur är en utsökt resa genom smaker och traditioner som speglar landets regionala mångfald. De små läckra rätterna, tapas, är en viktig del av den spanska kulinariska upplevelsen. De består av allt från oliver och ost till chorizo, patatas bravas och traditionella köttgrytor, och dessa små delikatesser delas ofta med vänner över ett glas vin.

Paella

En ikonisk spansk risrätt från Valenciaregionen, känd för sin saffransgula färg och sina läckra ingredienser som skaldjur och kyckling. Den kan innehålla ett antal lokala variationer och smakar därför inte likadant överallt i Spanien. Paella är en festmåltid som traditionellt tillagas utomhus och delas med familj och vänner.

Spanska viner

Spaniens goda viner är ett utmärkt komplement till bordets njutningar - prova bland annat Rioja, Tempranillo och Albariño. Vintraditionen går hand i hand med tapaskulturen, att njuta av ett glas vin till små delikatesser som Manchego-ost eller jamón serrano. Och även med det spanska köket i allmänhet.

Regionala specialiteter

En av de saker som verkligen kännetecknar Spaniens kulinariska mångfald är de regionala specialiteterna. Från Baskiens pintxos, gourmetbitar som serveras på spett, till Andalusiens gazpacho, en uppfriskande kall soppa gjord på tomater, gurka och paprika, finns det en värld av smaker att utforska. Pulpo a la gallega, en galicisk rätt med kokt och grillad bläckfisk, är en annan smakrik specialitet som får det att vattnas i munnen.

Om du gillar lokala råvaror och matkultur i allmänhet rekommenderas ett besök på lokala marknader som Mercado de la Boqueria i Barcelona eller Mercado San Miguel i Madrid, där färska råvaror och traditionella rätter presenteras på ett vackert sätt. Eller besök några av landets många spännande restauranger.

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet i Spanien karaktäriseras generellt av ett typiskt medelhavsklimat men det varierar kring de olika klimatzonerna. Nordkusten är regnrik med milda somrar. Mer inåt i landet är det regnfattigt följt av heta somrar och ofta ganska kalla vintrar. I söder kan sommartemperaturerna i inlandet stiga till över 40 grader vilket kan förstås av kustbandets soltimmar som är flest i hela Europa. För att hitta mer information om vädret på den region du planerar att resa till under din semester i Spanien kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Vår och höst...

Anses ofta för att vara de mest behagliga årstiderna i Spanien. Från mars till maj och återigen från september till november är dagstemperaturerna lagom och vädret är ofta soligt. Dessa perioder är perfekta för dem som vill undvika sommarvärmen och det stora antalet turister.

Sommar ...

Temperaturerna kan stiga betydligt, särskilt i det inre och södra Spanien. I juli och augusti stiger termometern ofta till över 30 grader. I kustområden som Costa del Sol eller Costa Brava är temperaturerna mer behagliga eftersom havet fungerar som en naturlig kylning. Sommaren är turismens högsäsong, så de mest populära resmålen och de vita sandstränderna är välbesökta, men det är också den perfekta tiden för en avkopplande strandsemester och uteaktiviteter.

Vintern ...

Vintern är i allmänhet mild i Spanien, särskilt längs kusterna. I centrala Spanien och i bergsområdena kan det dock bli svalare temperaturer, och det finns till och med möjlighet till snö i Pyrenéerna och Sierra Nevada. Om du vill utforska städer som Barcelona och Madrid utan den intensiva värmen och turistmassorna är det här rätt tid att göra det.

Vilket språk talar man?

Spanska är det officiella språket som enligt lag talas i landet. Andra mindre språk som katalanska, galiciska och baskiska förekommer även.

Vilken religion råder i landet?

Religionen i landet domineras främst av romersk katolicism (ca 80 %) men du kan även hitta en minoritet av muslimer och protestanter. Är du intresserad av att besöka olika muséer eller kyrkor under din semester i Spanien så tänk på att täcka dina armar och ben för att visa respekt.

Vilka är inresereglerna?

Eftersom Spanien är medlem i EU behöver du inget visum när du åker in i landet. Ett giltigt pass krävs däremot vid inresa men det räcker att passet är giltigt t.o.m. dagen för hemresa.

Vilken valuta ska jag använda?

Spanien har euro som valuta (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019). Det går bra att växla både i Sverige och i Spanien och det går även utmärkt att ta ut pengar i bankomaterna (CAJERO) som du kan hitta överallt i de flesta städer och turistorter. Du kan också använda betalkort som VISA, MasterCard och American Express utan problem.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Då momsen på dagligvaror i Spanien ligger på 7 % är det mesta billigare och du kan mycket väl få en trerättersmiddag på en fin krog för ca 30 % billigare pris jämfört med Sverige.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Det finns gott om goda transportmöjligheter och välutvecklad kollektivtrafik runt om i Spanien. Du kan välja bland lokalbussar, olika klasser av tåg samt billiga och regionala pendeltåg. I de större städerna som exempelvis Madrid och Barcelona finns det även ett välutvecklat tunnelbanesystem. Utöver kollektivtrafikalternativ finns det gott om taxibilar. Priset varierar men startar runt 25kr och sedan beräknas kostanden för resan ca 15kr/km med ett något högre pris under kvällstid.

Det går även bra att ta sig runt på egen hand genom att hyra bil. Det finns ett stort utbud av uthyrningsfirmor, anslutna till både flygplatser och tågstationer. För att hyra bil i Spanien måste föraren vara minst 21 år och inneha ett giltigt körkort.

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Finns det någon tidsskillnad?

I Spanien behöver du inte tänka på tidsskillnad då Spanien och Sverige befinner sig i samma tidszon.

Vad har de för eluttag?

Ska du ladda din mobil eller andra elektronikprylar behöver du inte ta med en adapter.

Finns det något jag bör veta?

Om du är intresserad av att gå på museum har de flesta museer i Spanien gratis inträde på söndagar.

Vilka är de mest användbara fraserna?

Talar du engelska? ¿Habla inglés?

Bra, tack. Bien, gracias

Skulle jag/vi kunna få se menyn, tack? ¿Puedo/Podemos ver el menú por favor?

Vi/jag skulle vilja beställa [rätt], tack. Podemos/puedo pedir [plato], por favor.

Vi skulle vilja betala, tack. Podemos/puedo pagar por favor / La cuenta por favor

Maten var utsökt! ¡Muy bueno!

Hur tar jag mig till___? ¿Cómo llego a___?
... centrum? ... al centro?
... tågstationen? ... la estación del tren?
... flygplatsen? ... el aeropuerto?
... polisstationen? ... la estación de policías?

Var kan jag köpa en buss/tågbiljett? ¿En dónde puedo comprar un boleto para el autobús/tren?

Hur mycket kostar det att åka till [destination]? ¿Cuál es el precio para ir a [lugar]?

bergsbyn ronda med blått hav och palmer på resa till andalusien

Andalusien – Spaniens smultronställe

Res till Andalusien – Spaniens vackraste region 2024 - Andalusien, det spanska fastlandets sydligaste region, är vida känt för sina många soltimmar och de långa stränderna vid Medelhavet som lockar till sig mängder av turister. På den här...

Costa Blanca – Spaniens vita kust

Costa Blancas vidsträckta stränder – res till Spaniens östra kust 2024 - Är du redo att utforska en av Medelhavets många pärlor? Välkommen till Costa Blanca och L'Albir, där solen alltid skiner och där den spektakulära kustlinjen lockar m...

Gastronomiska äventyr i Baskien

Känn smaken av Spanien – mat- och vinresa till Baskien & Kantabrien 2024 - Välkommen till en fem dagar lång förtrollande resa för alla sinnen genom Nordspaniens natur och kulinariska skatter! Här, i regionerna Baskien och Kantabrien, kan...

Långtidssemester i Andalusien: Det Goda Livet Calahonda

Långtidssemester i Andalusien: Det Goda Livet Calahonda En långtidssemester full av njutning - Gemenskap, spännande utflykter, gott om tid för avkoppling och en ren njutning för kropp och sinne – det är Det Goda Livet. Upple...

Långtidssemester i Andalusien: Det Goda Livet Nerja

Långtidssemester i Andalusien: Det Goda Livet Nerja Gemenskap, sol och värme i Spanien - Välkommen till en resa där både aktivitet och avkoppling binds samman genom en trivsam gemenskap. På plats i Spanien får du uppleva hur...

Kalkstensgränder i bergsbyar på Mallorca

Långtidssemester på Mallorca

Boka din resa till Mallorca under en skön långtidssemester 2024! - Utanför Spaniens östkust, mitt i det varma Medelhavet, ligger Mallorca – ett av svenskarnas populäraste resmål genom tiderna. Ön utvecklas ständigt, och lockar idag besöka...

Madrid – Spaniens hjärta

Res med till medryckande Madrid med Toledo 2024 - Följ med Kulturresor Europa när vi reser till den spanska huvudstaden Madrid som visar upp en stor del av det bästa som Spanien har att erbjuda. Här utlovas mängder av kultur och shopping,...

5 dagar från 12 995:- Läs mer om 5 dagar i Madrid
mysig uteplats med växter och krukor på mallorca

Mallorca – Medelhavets juvel

Res till Mallorca 2024 – kultur, sol, bad och nya perspektiv - Välkommen till Mallorca – en kulturell pärla i Medelhavet som bara väntar på att bli upptäckt av oss med sin fulla potential. Denna spanska ö bjuder på en fascinerande blandni...

Vandra på El Camino

Inspirerande vandringsresa längs pilgrimsleden El Camino 2025 - Låt oss ta dig med på en resa där vi vandrar genom historien längs vägar som tusentals pilgrimer har vandrat före oss – välkommen till El Camino de Santiago! För varje steg v...