Skip to main content

Nyår på Algarvekusten

8 dagar - pris per person från
20 995:-
Boka resa

Fira nyår 2024 med oss på Algarvekusten

Fira nyår med oss! Avsluta 2024 och inled 2025 på bästa möjliga sätt med oss på Kulturresor Europa på en av våra absoluta favoritdestinationer. Den här nyårsresan bjuder på både sköna dagar vid havet, en festlig nyårsmiddag och spännande utflykter på Portugals södra kust. Här blandar vi avkoppling och festlighet med upptäckarglädje och nyfikenhet inför vad både 2024 och Algarvekusten har att erbjuda. Kombinationen bäddar för succé, och vi kan garantera att denna nyårsmöjlighet är något ni inte vill missa!

Därför ska du fira nyår med oss på Algarvekusten:

  • Boende på fyrstjärnigt hotell i Albufeira
  • Lyxig nyårsmiddag och festligt firande
  • Tid till avslappning och lugn i havsnära miljö
  • Vinprovning och fyra dagar av inspirerande och lärorika utflykter

Boende och nyårsmiddag på hotell i Albufeira

Vi inkvarterar oss i trivsamma rum på det fyrstjärniga hotellet Vila Galé Cerro Alagoa. Vi kan utan tvivel konstatera att en bättre utgångspunkt för vår resa inte går att hitta, mycket tack vare hotellets centrala läge mitt i Albufeiras livliga stadskärna och i närheten av Praia dos Pescadores. Hotellet har alla tänkbara faciliteter som utgör grunden för en härlig nyårssemester, och resan inkluderar två hotellmiddagar med vin.

Själva nyårsafton firar vi med middag på hotellets restaurang där vi njuter av de formidabla vyerna som omger hotellet. Efter maten fortsätter festen samtidigt som vi byter ut gott nytt år mot feliz ano novo och hurrar in det nya året. Fyrverkerierna lyser upp den portugisiska kuststaden och gemensamt tar vi farväl av det gångna året.

Utflykter att minnas – allt från Tavira och Olhão till Silves, Lagos och Sagres

På plats på Algarvekusten väntar ett noga uttänkt och väl tilltaget utflyktsprogram som låter oss avsluta 2024 på bästa tänkbara sätt. En av resans höjdpunkter blir dagsutflykten där vi gör ett besök i den historiska staden Lagos, där arvet efter Portugals historiska flotta fortfarande är stort. Det här var en riktig sjöfararstad förr i tiden, och även idag är staden väl värd ett besök eftersom den fortfarande är skyddad från stora mängder turister och erbjuder både vackra stränder och en charmerande stadskärna. Under dagen stannar vi också till i idylliska Sagres – fiskebyn som idag förvandlats till ett surfarparadis för adrenalinjägare från hela världen som söker sig till de perfekta vågorna. Ännu en anledning att besöka Sagres är den nyfångade fisken som sägs vara i en klass för sig. Faktum är att människor åker hela vägen från Lissabon till Sagres bara för att få köpa med sig fisk hem, så den möjligheten vill vi verkligen inte missa – lika lite som vi vill missa hela denna dag fylld med några av Algarvekustens bästa besöksmål.

Resans innehåll fördjupas ytterligare när vi ger oss ut på vår tredje utflykt till den häftiga staden Silves, som vuxit fram kring Aradefloden. Här finns mängder av gamla historiska byggnader från morernas tid, och dessutom är staden mycket känd för sina många citron- och apelsinodlingar. Det vore därför en missad möjlighet att inte besöka en lokal apelsinbonde som kan berätta om sina odlingar. 2025 inleds med smaken av solmogna söta apelsiner och friska citroner, och vad kan egentligen vara bättre än det?

Ta även chansen att följa med på extrautflykten där vi rör oss mellan några av Algarvekustens mest gemytliga pärlor. I Tavira och Olhão får vi uppleva både storstadsliv och kustidyll. Den förtjusande fiskebyn Olhão välkomnar oss med sina vitmålade hus på rad och bjuder in till rofyllda stunder mitt i lokalbefolkningens vardagsliv – inte minst tack vare besöket på byns lokala marknad. När vi sedan anländer till Tavira upptäcker vi det bästa som kuststaden har att erbjuda i sällskap med vår duktiga svensktalande reseledare efter att avnjutit en god lunch.

Södra Portugals välsmakande viner

På utflykten till Lagos och Sagres hinner vi även med ett stopp hos en lokal vinproducent. Vi är inte ensamma om att älska Portugals goda viner, och därför är det på sin plats att vi äntligen får lära oss mer om landets välkända vinproduktion. Här i södra Portugal, både i Algarve och grannregionen Alentejo, har man en omfattande och högkvalitativ vinproduktion. Här odlas mängder av druvor som bidrar till kraftfulla och smakrika viner. Klimatet är varmt och torrt, vilket skapar idealiska förhållanden för vinodling och ger vinerna deras unika karaktär, och under vårt vingårdsbesök får vi både lära oss och smaka oss till nya höjder.

Kort dagsprogram för nyårsresan till Portugal:

Dag 1: Ankomst till Faro och transfer till hotellet (M)
Dag 2: Stadsvandring i Albufeira (F)
Dag 3: Historiska Sagres och Lagos med vinprovning (F)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser och festlig nyårsmiddag (F, M)
Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 6: Spännande Silves med besök hos apelsinbonde (F)
Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till Tavira och Olhão med marknadsbesök och lunch (F, L*, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

*Lunch ingår vid beställning av extrautflykt

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Faro och transfer till hotellet (M)

Olá! Välkommen till Portugal! Vid ankomsten till Faro möter vi upp vår reseledare på flygplatsen. Tillsammans tar vi oss vidare till vårt hotell i Albufeira där vi checkar in och kan pusta ut efter en dag på resande fot.

Dag 2: Stadsvandring i Albufeira (F)

Vår första dag på Algarvekusten tillbringas i Albufeiras historiska centrum. Tillsammans går vi på upptäcktsfärd, och med hjälp av vår kunniga reseledare lär vi oss mer om Albufeiras dåtid och nutid. Ett av våra stopp under dagen blir det gamla moriska försvarstornet Torre de Relógio, där vi kan beskåda den unika öppna järnkronan från 1800-talet med sitt tillhörande klockspel. Faktum är att Torre de Relógio betyder just klockans torn. Från försvarsfästet kan vi skåda ut över staden och ta del av en närmast majestätisk utsikt. När vi känner oss klara vandrar vi över till Albufeiras arkeologiska museum där vi hittar en utställning om stadens historia och utveckling ända från forntiden fram till idag. Vi tar oss vidare längsmed Rua da Igraja Velha och förbi den plats där den gamla arabiska moskén en gång låg. När Portugal kristnades gjordes moskén om till en kyrka, men hela byggnaden förstördes i ett stort jordskalv år 1755. Väl nere på stranden hittar vi otaliga mängder av lokala restauranger som fyller menyerna med dagens fångst direkt från fiskebåtarna.


Bild: Vackra Albufeira utgör en perfekt plats att avsluta året på 

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand och kan med fördel användas till avslappning i solen med en god bok eller kvar nere på stranden där sanden är vit och havet blått, trots den aningen svalare decembertemperaturen.

Dag 3: Historiska Sagres och Lagos med vinprovning (F)

Idag inleder vi vår upptäcktsfärd med ett besök i den legendariska gamla staden Lagos. Det här var en av de viktigaste städerna som också fungerade som bas för den portugisiska flottan under sjöfararperioden när de portugisiska upptäcktsresandena tog sig fram över världshaven i jakt på nya erövringar. Erövringarna resulterade även i slavhandel – något som blev extra viktigt här i Lagos, då det faktiskt var här som Europas allra första slavmarknad fanns. Lyckligtvis är detta bara ett minne blott idag, och idag upptäcker vi det bästa som denna vackra hamnstad har att erbjuda.


Bild: Lagos och Sagres är två av Algarvekustens främsta pärlor

Vi kör vidare mot vårt nästa stopp, och den här gången beger vi oss till fiskebyn som förvandlats till ett surfparadis – Sagres. Här syns fotspåren från en av Portugals största profiler, Henrik Sjöfararen, tydligt. Inte bara var det här som han sägs ha haft sin populära navigationsskola där de portugisiska sjömännen utbildades innan de gav sig ut i världen, utan här finns även den stora fästningen som uppfördes på order av samma man. Det som fästningen är mest känd för är definitivt sin enorma vindkompass vid namn Rosa dos Ventos, som är hela 43 meter i diameter.


Bild: Portugals välsmakande viner lockar

På hemvägen stannar vi till på en lokal vingård där vi får lära oss mer om Algarves vinproduktion. Portugal är, som många redan vet, en stor vinproducent och man odlar olika sorters viner i hela landets olika regioner, även om portvinet från den nordligt belägna Dourodalen förstås är det som är allra mest välkänt. Här i söder framställer man dock både röda och vita viner gjorda på druvor som exempelvis Bastardo, Periquita, Crato Branco och Boiais, och vi ser till att samla på oss både riktigt mycket kunskap och ett och annat smakprov innan vi styr bussen hemåt igen.

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser och nyårsmiddag (F, M)

2024 års allra sista dag tillbringar vi till att börja med på egen hand. För den naturintresserade finns tipset att ta bussen från Albufeira till Faro och framför allt Ria Formosa-lagunen. I det här vackra naturreservatet som är över 170 km² finns det gott om möjligheter för en fin dag med bara naturen som sällskap. Det kan särskilt rekommenderas för fågelälskaren, eftersom Ria Formosa är hem till hundratals olika arter. Reseledaren hjälper gärna till med fler tips och står till ditt förfogande för praktisk hjälp och svar på alla frågor du kan tänkas ha.

Väl tillbaka på hotellet efter en dag fylld av både fina intryck och gott vin är det dags att göra sig redo för den stora nyårsmiddagen i goda vänners lag. På med galastassen och ta plats i hotellets restaurang där det är fritt fram att njuta av välkomstdrink, mat och dryck inklusive både förrätt och dessert. Hotellet kommer också att erbjuda livemusik som förstärker den festliga upplevelsen, innan det är hög tid att ta plats och förbereda sig för tolvslaget. Vi får se den vackra fyrverkerishowen med utsikt över staden och tillsammans skålar vi ut 2024 och säger bem-vinda till det nya året 2025. Vad kan passa bättre än att inleda året i sällskap av både gamla och nya vänner? Natten är lång, och när vi går till sängs är det med förväntan och glädje inför det som väntar.


Bild: Ett nyårsfirande att minnas

Dag 5: Ledig dag för egna aktiviteter (F)

Vi inleder 2025 med en ledig dag i avkopplingens tecken. Kanske är det idag läge att dra sig lite extra länge i den sköna hotellsängen och sen ta det lugnt på hotellet, men om du hellre känner för att hitta på speciellt kan du passa på att besöka den lokala marknaden Mercado dos Carricos. Under en promenad i sakta mak längsmed strandpromenaden Passeio Marginal kan du gå både österut och västerut. I öster hittar du Praia da Oura, och även om det kanske inte är tillräckligt varmt för ett dopp är det aldrig fel att höra hur vågorna slår mot stranden. Västerut når du istället stadens marina och fiskehamn, där du med fördel kan låta timmarna passera.

För de som gärna ger sig ut på en gemensam aktivitet kommer reseledaren att arrangera en egen liten tur till medeltidsfestivalen i byn Paderne. Vi som vill tar oss med lokalbuss eller taxi cirka 15 kilometer från Albufeira, där musik, dans, uppträdanden och mat & dryck bjuder oss välkomna till festligheterna. Denna spontana lilla extrautflykt ingår inte i resans pris, utan kostnaden för transport tillkommer. 

Dag 6: Spännande Silves med besök hos apelsinbonde (F)

På denna årets allra sista dag passar vi på att bege oss till citrusstaden Silves, precis vid Aradeflodens rand. Faktum är att det är floden som lagt grunden för en stor del både Silves, men också hela Algarveregionens, storhet genom århundradena. Där det finns vatten finns det liv, och runt denna flodmynning byggde man upp de samhällen som spelat en avgörande roll i Algarvekustens historia. Här dignar apelsinträden och citronträden sida vid sida, och det är lätt att förstå varför denna stad är så omtyckt. Direkt när vi anländer till Silves vilar vi ögonen på det äldsta och bäst bevarade gamla historiska slottet Castelo de Silves. En gång i tiden skyddade detta fort de moriska härskarna, och idag kan vi konstatera att detta är ett av de få gotiska monumenten som finns kvar än idag, tillsammans med den historiska katedralen Sé de Silves. Den som vill ta sig en titt inne i slottet betalar själv för entrébiljetten som kostar cirka €3/person. 


Bild: I Silves kan vi både slappna av och välja att besöka det gamla moriska slottet

Vi sätter en solmogen guldkant på dagen genom ett besök hos en av traktens många apelsinbönder. Algarveregionen i allmänhet och området kring Silves i synnerhet har nämligen en lång erfarenhet av citrusodling, och området är vida känt för sin högkvalitativa och välsmakande citrusfrukt. Det var de nordafrikanska morerna som introducerade citrusodlingen under medeltiden, och ända sedan dess har arbetet fortsatt, tack vare platsens ideala klimat och jordmån. Produktionen är intensiv och omfattande med moderna jordbruksmetoder som kombineras med traditionella tekniker för att säkerställa både höga avkastningar och en enastående fruktkvalitet. I dag exporteras apelsiner och citroner från Silves till många länder världen över, och frukterna är högt uppskattade för sin söta smak och sina aromatiska egenskaper, vilket inte är svårt att förstå efter att vi fått smaka de ljuvliga frukterna. 


Bild: Citrusodlingarna har varit en viktig del av både vardagslivet och ekonomin i området kring Silves

Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till Tavira och Olhão med marknadsbesök och lunch (F, L*, M)

I dag ställer vi in siktet på den östra delen av Algarvekusten när vi tar oss till Olhão – en fiskeby längs kusten med karaktäristisk arabisk arkitektur, vitputsade hus med takterrasser och traditionella skorstenar. Här kan vi med fördel njuta av ett besök på den livliga marknaden där lokalinvånarna säljer massor av olika egenodlade produkter. Perfekt för en skön promenad i lugnt tempo! När vi fått en liten inblick i vad Olhão har att erbjuda åker vi mot Tavira – kustpärlan med frisk havsluft och ljumma vindar. Här finns gott om tid att se sig omkring och att utforska stadens landmärken; lämningar av det gamla slottet, Santa Maria-kyrkan och flera andra historiska byggnader som finns över hela staden.

Lunch är inkluderad för de som väljer att följa med på extrautflykten. Extrautflykten ska beställas vid bokningstillfället och genomförs vid minst 15 deltagare.


Bild: Ljuva vitkalkade vyer i Olhão och Tavira

På vägen tillbaka passerar vi Santa Luzia, ytterligare en fiskeby som är välkänd för sitt krabbfiske – det är de lokala fiskarnas största specialitet. Tillbaka på hotellet njuter vi av en avslappnande kväll med middag i restaurangen efter en lång och innehållsrik dag.

Dag 8: Hemresa från Algarve (F)

Det har blivit dags att lämna Portugal, i alla fall för den här gången. Vi beger oss till Faros flygplats och tar farväl innan vi går ombord på planet som ska ta oss hela vägen hem till Sverige igen. Tillsammans har vi tagit avsked av 2024, och nu känner vi oss mer redo än någonsin för ett sprudlande 2025 i resandets tecken!

Väder

Se vädret i Albufeira

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Albufeira per år.

Karta

Fakta om Algarvekusten

Var ligger Algarvekusten?

Algarvekusten är namnet på den region som ligger längs Portugals sydkust, och som till ytan är 4 995 km² stort, vilket utgör omkring 6 % av Portugals fastland. Regionen är bland annat känd för sina kritvita sandstränder och sitt unika kustlandskap. Med en kustlinje på över 150 kilometer och en medelhavstemperatur som kan stiga upp till 25 grader, där nederbörd dessutom är mycket sällsynt, lockar Algarve tusentals turister varje år. Med sin rofyllda charm och rika historia är kusten dessutom ett sjävklart val för långresor för pensionärer. Den största turiststaden heter Albufeira, och andra populära turistdestinationer i Algarve är Faro, Tavira, Lagos, Loulé, Monchique, Sagres och Silves.

Hur många bor här?

I Algarve bor det omkring 400 000 invånare, varav de flesta är bosatta i de större städerna.

Hur är vädret och klimatet?

Kusten karaktäriseras av ett behagligt klimat året runt. Trots sitt geografiska läge vid Atlanten är regionen skyddad av medelhavsklimatet, vilket gör det till en solsäker destination året om. Under sommarmånaderna är det som varmast medan den svala havsbrisen ser till att klimatet fortfarande är behagligt. Den årliga nederbörden är låg och infaller i liten grad under vinterhalvåret.

Hur tar jag mig runt?

Liksom överallt i Portugal kan du på Algarvekusten ta dig runt smidigt med lokaltrafik på flera olika sätt. Längs kuststräckan Lagos–V. Real St. António går bland annat Algarvekustens egna tåglinje, och från Faro går flera lokaltåg som smidigt transporterar dig till olika platser. Biljetter köper du innan påstigning.

Som en populär turistdestination finns det heller ingen brist på taxibilar – snarare tvärtom. Här kan du få tag på flera olika varianter av taxibilar vad gäller storlek, och utanför flygplatsen kan du snabbt och enkelt få tag på en taxi.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Nästan samtliga tjänster, affärer och supermarkets har på Algarvekusten öppet från 09:00 på morgonen till omkring 19:00 under veckodagarna, och från 09:00 till 13:00 på lördagar. På söndagar hålls det mesta stängt. Restauranger har vanligtvis öppet under lunchtid omkring 11–12, samt under kvällstid runt 18–19. Oftast håller affärer och butiker inuti stora shoppingcentrum öppet något längre, till omkring 23:00 på kvällen.

Finns det något jag bör tänka på?

Algarvekusten är ett av Portugals många gastronomiska paradis och basen för måltiderna här utgörs oftast av fisk, kött, grönsaker och frukt. En upplevelse du helt enkelt inte får gå miste om när du vistas på Algarvekusten är att smaka på dess rikliga och varierade kök, då de blandar recept från både kustregioner och regioner som ligger mer inåt landet.

Visste du att...

…Algarvekusten har över 3000 soltimmar per år? Så här är det bara att ta fram solkrämen och sola på!

…Algarvekusten år 2012 listades som nummer 1 bland destinationer att besöka i New York Times?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
28/12 - 4/1Se flygtider KöpenhamnNyår på Algarvekusten - flyg fra Köbenhamn t/r 20 995:-Fåtal platser kvar
28/12 - 4/1Se flygtider Stockholm - ArlandaNyår på Algarvekusten 20 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 50 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Faro t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Vila Galé Cerro Alagoa 4* med balkong/terrass
• 7 x frukost
• 2 x middag på hotellet inkl. ett glas vin
• Nyårsmiddag på hotellet inkl. dryck
• Stadsvandring i Albufeira
• Utflykt till Sagres och Lagos med vinprovning
• Utflykt till Silves med besök hos apelsinbonde
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum med balkong/terrass och utsikt till poolområdet , +1 095:- per person
• Enkelrumstillägg för rum med balkong/terrass, 4 595 kr
• Enkelrumstillägg för rum med balkong/terrass och utsikt till poolområdet, 6 595 kr
• Extrautflykt till Tavira och Olhão med marknadsbesök och lunch, 1 095 kr/person
• Entréer på utflykter (exempelvis slottet i Silves (cirka €3/person) och Lagos Museum (cirka €3/person)
• Eventuell turistskatt*
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring**
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

*Under 2024 kan Albufeira komma att införa turistskatt. Avgiften förväntas vara €2/person per natt och betalas i så fall direkt till hotellet.

**Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring slipper du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Andra liknande resor