Skip to main content

Resor till Skottland

Skottland - myternas, sägernas och historiens land

Upplev Skottland och förlora dig i den mytomspunna historian, de hundratals sagolika slotten och den obeskrivligt vackra naturen som präglas av dramatiska berg och svajande ängar i det storslagna höglandet. Låt tonerna från de keltiska visorna, smaken av den lokalt producerade whiskyn och lokalbefolkningens gästvänlighet färga din semester till denna smältdegel av sägner, myter och legender.  

På vår resa genom landet som skulle kunna vara taget direkt ur en målning - bjuds du även på ett charmigt publiv och myllrande butiksstråk när vi utforskar den gamla, men ack så tilldragande storstaden Edinburgh. Vi bor fint, smakar självklart på landets nationaldryck, whiskyn, samt får tid till att på egen hand upptäcka vad som är så fantastiskt med Skottland!

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Skottland

Geografi och demografi

Skottland är den självstyrande riksdelen tillhörande Storbritannien. Du hittar Skottland allra högst upp i norr på ön och med sina 78 772 km2 tar landet upp en tredjedel av Storbritannien till markytan. I söder gränsar landet till England, och förutom fastlandet omfattas även Skottland av över 790 mindre öar.

Skottland har omkring 5,3 miljoner invånare varav ca 500 000 är bosatta i huvudstaden Edinburgh som du hittar belägen på östkusten. Andra berömda städer i Skottland är bland andra Glasgow – Skottlands största stad, Inverness med sjön Loch Ness och dess tillhörande odjur samt Fort William där Storbritanniens högsta berg Ben Nevis ligger beläget.

Kollektivtrafik och transport  

Skottlands järnvägsnät är väl utbyggt och det går flera tåg dagligen mellan storstäder som Glasgow och Edinburgh samt till mindre orter och städer. Du kan smidigt boka dina biljetter vid tågstationen i den stad du befinner dig i. I större städer som exempelvis i Edinburgh, går stadsbussar i form av dubbeldäckare kors och tvärs genom stadskärnan. Bra att veta om du ska åka med bussen är att du endast kan betala med jämna kontanter vid påstigningen.

Gott om motorvägar finns det även och väg M74, som går till England är ett av landets viktigaste motorväg. Något som skiljer sig avsevärt i Skottland från övriga Europa, liksom i hela Storbritannien, är att de har vänstertrafik. Det kan både kännas konstigt och avigt att köra på ”fel sida” av vägen, men ofta vänjer man sig.

Styre

Trots att Skottland tillhör Storbritannien har landet ett eget parlament, eget rättsligt system samt eget utbildningssystem. Däremot regerar den engelska drottningen Elisabeth II även i Skottland och därmed har landet monarki.

Väder och klimat

Vädret i Skottland är mycket varierande och därmed en aning opålitligt. I ena stunden skiner solen, medan det i nästa stund kan komma skurar av regn. Ett paraply kan därmed vara bra att ha med sig. Klimatet kännetecknas som maritimt och utmärks därför av en jämnare temperatur året runt med större luftfuktighet. Under sommarmånaderna ligger maxtemperaturen på omkring 17 – 18 grader, vilket är några grader kallare än vad vi har i Sverige under samma period.

Språk

Totalt har landet hela tre officiella språk; engelska, lågskotska (omkring 30 % av befolkningen) och skotsk gäliska (omkring 2 % av befolkningen). Majoriteten av befolkningen talar engelska.

Religion

Den dominerande religionen i landet är kristendomen, varav majoriteten är protestanter och en minoritet är katoliker.

Inreseregler

Storbrittanien inklusive Skottland är sedan juni 2016 inte längre en del av EU, men för att resa in i landet räcker det med att du har ett giltigt pass eller Nationellt ID-kort.

Pengar och valuta

Precis som i övriga Storbritannien, handlar man med brittiskt pund i Skottland. 1 pund beräknas i dagsläget ligga på omkring 11 SEK (pr. november 2017). Om du inte vill växla för mycket valuta innan avresa, kan du i samtliga storstäder ta ut pengar i automater. Du kan även betala med ditt kreditkort i form av VISA eller MasterCard i nästan alla butiker och restauranger. Det är endast i mindre byar, på exempelvis Isle of Skye eller på höglandet, som det är mindre vanligt att kreditkortsbetalning accepteras.

Tidsskillnad

Vad gäller tidzon ligger Skottland 1 timme efter Sverige, vilket kan vara bra att ha i minnet om du ska kontakta någon hemma i Sverige.

Elektricitet

Du behöver ta med dig en adapter när du reser till Skottland, då deras stickkontakter inte är desamma som i Sverige.

Dricksvatten

Kranvattnet i Skottland går att dricka utan problem.

Edinburgh & Highlands highlights

5 dagar från 8 995:-
utsikt över edinburgh, resa till skottland

Upplev Det bästa av Skottland på vår rundresa! - Kulturresor Europa är glada över att kunna presentera en rundresa som visar upp den stolta staden Edinburgh kombinerat med det storslagna, skotska höglandet. Därför ska du resa med oss på kulturresa i Skottland: Skottlands drömlika högland Kultur på whiskydestilleri Edinburghs största sevärdheter Historier om krig och kungligheter vid slottsbesök Utflykter till höglandet, whiskydestilleri och slottsborgar - Vår...Läs mer om vår resa i Skottland