Skip to main content

Resor till Skottland

Myternas, sägnernas och historiens land

Upplev Skottland och förlora dig i dess mytomspunna historia, de hundratals sagolika slotten och den obeskrivligt vackra naturen som präglas av dramatiska berg och svajande ängar i det storslagna höglandet. Låt tonerna från de keltiska visorna, smaken av den lokalt producerade whiskyn och lokalbefolkningens gästvänlighet färga din semester i Skottland - denna smältdegel av sägner, myter och legender.

På vår resa genom landet, som skulle kunna vara taget direkt ur en målning, bjuds vi även på ett charmigt publiv och myllrande butiksstråk när vi utforskar den gamla, men ack så tilldragande, storstaden Edinburgh. Här finner vi en harmonisk kombination av historisk arkitektur och pulserande modernitet. Promenera längs de kullerstensbelagda gatorna och upplev stadens rika kulturarv på nära håll. Strosa genom de historiska gränderna i det kungliga miljöskyddade området, känd som The Royal Mile, där butiker med exklusiva handgjorda varor och traditionella skotska kläder lockar till sig besökare från när och fjärran.

Vi bor fint under vår semester i Skottland, och vårt boende speglar den unika atmosfären och skönheten som landet har att erbjuda. Från pittoreska värdshus med blommande trädgårdar till exklusiva slottsområden med fantastisk utsikt över det skotska landskapet, blir varje övernattning en minnesvärd upplevelse.

Vi leds av vår svensktalande reseledare, som delar med sig av sin kunskap om Skottlands rika historia och traditioner. Vi besöker berömda platser som det ikoniska Edinburgh Castle, där vi kan beundra det medeltida slottets magnifika arkitektur och ta del av spännande historiska berättelser. Vi tar även del av den fascinerande whiskykulturen genom besök på välrenommerade destillerier, där vi får lära oss om tillverkningsprocessen och får smaka på några av Skottlands finaste whiskyvarianter.

Samtidigt lämnas det också tid för att på egen hand utforska och upptäcka det fantastiska med Skottland. Ge dig ut i små byarna och upplev den genuina skotska gästfriheten hos lokalbefolkningen.

Så ge dig själv chansen att förlora dig i Skottlands förtrollande landskap och rika kulturarv. En semester i detta sagolika land kommer att berika ditt sinne, stilla din äventyrslystnad och lämna dig med minnen för livet. Välkommen till Skottland - ett land fyllt av magi och oförglömliga upplevelser!

Res med oss på semester i Skottland och upplev:

  • Omväxlande väder som bidrar till häftiga naturupplevelser
  • Det skotska köket
  • Berättelser om Skottlands intressanta historia
  • Whiskyprovning på destilleri

Fakta om Skottland

Var ligger landet?

Skottland är den självstyrande riksdelen tillhörande Storbritannien. Du hittar Skottland allra högst upp i norr på ön och med sina 78 772 km2 tar landet upp en tredjedel av Storbritannien till markytan. I söder gränsar landet till England, och förutom fastlandet omfattas även Skottland av över 790 mindre öar.

Hur många bor i landet?

Skottland har omkring 5,3 miljoner invånare varav ca 500 000 är bosatta i huvudstaden Edinburgh som du hittar belägen på östkusten. Andra berömda städer i Skottland är bland andra Glasgow – Skottlands största stad, Inverness med sjön Loch Ness och dess tillhörande odjur samt Fort William där Storbritanniens högsta berg Ben Nevis ligger beläget.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Skottlands järnvägsnät är väl utbyggt och det går flera tåg dagligen mellan storstäder som Glasgow och Edinburgh samt till mindre orter och städer. Du kan under din semester i Skottland smidigt boka dina biljetter vid tågstationen i den stad du befinner dig i. I större städer som exempelvis i Edinburgh går stadsbussar i form av dubbeldäckare kors och tvärs genom stadskärnan. Bra att veta om du ska åka med bussen är att du endast kan betala med jämna kontanter vid påstigningen.

Gott om motorvägar finns det även och väg M74, som går till England är ett av landets viktigaste motorväg. Något som skiljer sig avsevärt i Skottland från övriga Europa, liksom i hela Storbritannien, är att de har vänstertrafik. Det kan både kännas konstigt och avigt att köra på ”fel sida” av vägen, men ofta vänjer man sig.

Hur ser styret ut?

Trots att Skottland tillhör Storbritannien har landet ett eget parlament, ett eget rättsligt system samt eget utbildningssystem. Däremot regerar den engelska drottningen Elisabeth II även i Skottland och därmed har landet monarki.

Hur är vädret och klimatet?

Vädret i Skottland är mycket varierande och därmed en aning opålitligt. I ena stunden skiner solen medan det i nästa stund kan komma skurar av regn. Ett paraply kan därmed vara bra att ha med sig under din semester i Skottland. Klimatet kännetecknas som maritimt och utmärks därför av en jämnare temperatur året runt med större luftfuktighet. Under sommarmånaderna ligger maxtemperaturen på omkring 17 – 18 grader, vilket är några grader kallare än vad vi har i Sverige under samma period.

Vilket språk talar man?

Totalt har landet hela tre officiella språk; engelska, lågskotska (omkring 30 % av befolkningen) och skotsk gäliska (omkring 2 % av befolkningen). Majoriteten av befolkningen talar engelska.

Vilken religion råder i landet?

Den dominerande religionen i landet är kristendomen, varav majoriteten är protestanter och en minoritet är katoliker.

Vilka är inresereglerna?

Storbrittanien inklusive Skottland är sedan juni 2016 inte längre en del av EU, men för att resa in i landet räcker det med att du har ett giltigt pass eller Nationellt ID-kort.

Vilken valuta ska jag använda?

Precis som i övriga Storbritannien, handlar man med brittiskt pund i Skottland (1 GBP = 12 SEK pr. oktober 2019). Om du inte vill växla för mycket valuta innan avresa kan du i samtliga storstäder ta ut pengar i automater. Du kan även betala med ditt kreditkort i form av VISA eller MasterCard i nästan alla butiker och restauranger. Det är endast i mindre byar, på exempelvis Isle of Skye eller på höglandet, som det är mindre vanligt att kreditkortsbetalning accepteras.

Finns det någon tidsskillnad?

Vad gäller tidzon ligger Skottland 1 timme efter Sverige vilket kan vara bra att ha i minnet om du ska kontakta någon hemma i Sverige.

Vad har de för eluttag?

Du behöver ta med dig en adapter när du reser till Skottland då deras stickkontakter inte är detsamma som i Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

Kranvattnet i Skottland går att dricka utan problem.

Storslagna Skottland

Upplev det bästa av Skottland på vår rundresa 2025! - Kulturresor Europa är stolta över att kunna presentera en rundresa som kombinerar den intressanta staden Edinburgh och det storslagna skotska höglandet. Därför ska du resa med oss på kulturresa till Skottland: Skottlands drömlika högland Whiskydestilleri-besök med provsmakning Edinburghs största sevärdheter Historier om krig och kungligheter vid slottsbesök Utflykter till höglandet, whiskydestilleri och flera slot...