Skip to main content

Edinburgh - bland whiskyglas, klocktorn & fängelsehålor

Upplev Edinburgh på bästa tänkbara sätt

Är du en av de lyckligt lottade som framför dig har en debutresa till Edinburgh inbokad? Eller har du, liksom mig, redan varit där fast tanken på ett kärt återseende är alldeles för lockande för att känna sig tillfreds med att ha besökt staden den enda gången? Nej för tillfreds med Edinburgh, det vill jag nog svära på är en ren och skär omöjlighet.

Det räcker med att du spenderar en dag i Skottlands huvudstad och du kommer snart inse varför Edinburgh är staden som tar emot näst flest besökare i hela Storbritannien. Närmare 13 miljoner turister väljer att utforska Edinburghs gemytliga och mystiska stadskärna varje år. Ett besökarantal som endast London slår.

En stadskärna gjord på historia och atmosfär

Med ett oslagbart läge intill kusten och med en stadskärna som omfamnar över 4 500 välbevarade byggnader, där georgiansk arkitektur möter spår av medeltiden. Ja då förstår man varför staden är väl besökt. För att inte tala om den genuina skotska vänligheten som genomsyrar luften vart du än går. Du kan upptäcka den i de vänliga leendena, i de artiga hälsningsfraserna, i de högljudda skratten och i den varma behjälpligheten.

Aldrig har jag blivit så väl omhändertagen som när jag besökte Edinburgh i somras, och då syftar jag inte endast till incheckningen på hotellet. Eller till besöket på en av stadens många pubar. Jag syftar såklart till hela reseupplevelsen - från det att jag klev in den första av raden taxibilar, till stunden jag motvilligt kliver in genom skjutdörrarna på Edinburghs flygplats för ett ofrivilligt och vemodigt hejdå. Ett hejdå för stunden åtminstone.

Blir du nyfiken på Skottland? Läs här: Så reser du smart i Skottland

Nu till Edinburghs måsten

Nej, nu ska jag inte låta mina tankar vandra alltför långt bort, för jag vill ju faktiskt med detta inlägg dela med mig av ett par ovärderliga sevärdhetstips inför din vistelse. Tips på vilka områden du bör besöka för att exempelvis svalka dig med en skotsk whisky. Tips på vart du tar det bästa vykortet som du sedan kan stoltsera med inför nära och kära. Och såklart…tips på vilka sevärdheter som du inte får låta stå oupptäckta.

Stämning och prydnad i gamla stan

Edinburghs stadskärna är indelad i gamla och nya stan. Men tillskillnad från många andra städer, för även den nya stan tankarna tillbaka till historiska tider, då gatorna och byggnaderna här är välbevarade från 1700-talet. Idag är båda stadsdelarna upptagna på UNESCO:s lista över världsarv. I gamla stan, vars kvarter går tillbaka till medeltiden, hittar du Edinburghs absolut äldsta sevärdheter. Det märks att man har gjort allt för att bevara gatorna i möjligaste mån och att endast vistas här får en att misstänka att man på något oförklarligt sett har klivit in i en tidsmaskin.

Ett besök till gamla stan är med andra ord ett måste och inte minst det gemytliga gatustråket Victoria Street. Som taget ur en sagovärld, trollbinds man av färgspelet som de målade husen tillsammans med fler blomkrukor än vad man kan räkna till skapar. Gatan snirklar sig nedåt mot Grassmarket som inte endast bjuder på många stämningsfyllda pubar, utan som också leder vägen till Edinburgh Castle. Andra sevärdheter som du hittar i gamla stan är rekreationsområdet the Meadows och The Royal Mile.

Färgglada gatan Victoria Street i gamla stan av Edinburgh.
Bild: Victoria Street

Fängslande berättesler i Edinburgh Castle

Borgen som stoltserar på sin höjd - Edinburgh Castle – ligger som du nu redan vet belägen i gamla stan. Inte heller är den särskilt svår att urskilja. Vilandes på en högresande klippa av karga berg och grön mossa, fylls man av en betryggande känsla av att man ständigt vakas över. Slottet är en av Edinburghs mest populära turistattraktioner och är med all rätt ett ikoniskt landmärke för Storbritannien.

Från 1100-talet till och med början på 1600-talet verkade borgen som Storbritanniens kungliga palats, och idag kan besökare ta del av flera spännande utställningar. Bl.a. ligger Skottlands nationella krigsmuseum här som vittnar om blodiga tider från över 200 års gamla konflikter.

Läs Den litterära drömmen om England här

Vackra Edinburgh Castle, ett av Skottlands landmärken.
Bild: Edinburgh Castle

Klädjakt på Princes Street

I nya stan hittar du shoppingstråket Princes Street, och när det kommer till shoppingutbud lär du här inte bli besviken. Stora och kända kedjor som Primark, Zara, House of Fraser samt Edinburghs svar på Harrods i London; nämligen Jenners vilar här sida vid sida med sina entréer öppna från morgon till kväll. Unikt för Princes Street är att du hittar butikerna uppradade på ena sidan av gatan medan du har ett blomsterprytt grönområde och utsikt över Edinburgh Castle på den andra.

Skulle behovet av att ladda upp batterierna smyga sig inpå, välkomnar caféer som bl.a. Costa in dig till en nygjord latte. Och om bärkassarna blir för många och tunga efter dagens slut, går lokalbussarna omkring var 10e minut längs med hela stråket.

En dos konst i National Gallery of Scotland

Som namnet antyder hittar du Skottlands nationalmuseum för konst beläget mitt i stadskärnans smet. Intill Edinburghs centralstation Waverly Station och den gröna oasen Princes Street Gardens, har museet välkomnat besökare sedan 1859. För den konstintresserade är det ingen fråga om att besöka museet, men även för den kanske något grönare konstvetaren kan ett besök vara en upplevelse i sitt slag. Verk från konstnärer som Degas, Monet, Van Gogh med flera pryder väggarna, och förutom att du får en ordentlig inblick i Skottlands konsthistoria, så vilar här en lugn och trivsam miljö. Kanske att det blir ett välbehövligt avbrott från myllret och trafiken på gatorna utanför?

På högre höjder vid Calton Hill

Lätt att nå och värt varenda trappsteg är utkiksplatsen vid Calton Hill - en av Edinburghs många berömda backar. Med det imponerande monumentet på dess topp som efterliknar Acropolis i Athen och de öppna, gröna ängarna som skapar en stillsam oas är Calton Hill en attraktiv plats för likväl turister som stadsbor. Här turas turister om med att ta kreativa bilder bland de högresande pelarna medan studenter finner ro bland böckerna i gräset. Vad jag framförallt älskar med Calton Hill är den helt oslagbara panoramautsikten utöver Edinburgh. Tustak och kyrktorn vilar som ett täcke över vimlet nedanför och borta i horisonten kan man skåda Edinburgh Castle likt kudden i Edinburghs nybäddade säng.

Calton Hill ligger öster om Princess Street, endast 1 km från centralstationen Waverly Station.

Få en översikt över alla våra rundresor här.

Utsikten vid Calton Hill i Edinburgh är en känd turistattraktion.
Bild: Utsikten vid Calton Hill

Afternoon tea på The Signet Library

Om du vill känna dig riktigt brittisk kan ett besök till The Signet Library, var de bl.a. serverar afternoon tea vara att rekommendera. Restaurangen inryms i en av Edinburghs vackra, georgianska byggnader och redan vid första ögonblicket registrerar näthinnan elegans och lyx. Om du vill uppleva afternoon tea i brittisk klass lär du här inte bli besviken. På silverfat blir du serverad delikata tilltugg och läckerheter och urvalet av den heliga brittiska drycken är stor. Jag syftar till naturligtvis till teet. En riktigt pärla som du dessutom har gångavstånd till från bl.a. Princes Street Gradens och centralstationen.

Få en översikt över alla våra resor till Skottland här och läs om resan Storslagna Skottland här.

Hälsningar Jenny

Vi tror du också gillar...