Skip to main content

Sagolika Sicilien

Kullerstensgata och italiensk meny i gränd på Sicilien
Romerska ruiner i tempeldalen på Sicilien
Mogna apelsiner och handmålat porslin på Sicilien
Katedralen i Palermo på Sicilien
Café med utsikt över kusten på Sicilien
Italiensk man skördar vindruvor på Sicilien
Bänkar vid havskanten i Cefalu på Sicilien
Ruiner på Piazza Armerina på Sicilien
Status:
Återkommer våren 2020

kulturhistorisk rundresa på Italienska Sicilien

Här, på vår rundresa på Sicilien på Italiens sydligaste spets, där klimatet är milt och atmosfären är helt unik, går vi på upptäcktsfärd bland Siciliens enastående kulturarv. Under tiden tar vi också pulsen på flera av öns livliga städer och njuter av den lugna och charmerande kuststadsidyllen. Vi ska självklart också hälsa på Siciliens temperamentsfulla drottning, vulkanen Etna.

Därför ska du resa med oss på rundresa på Sicilien:

  • Historiska tillbakablickar och kulturella minnesmärken
  • Kulinariska matupplevelser i det sicilianska köket
  • Guidade besök i pittoreska kuststäder, storstäder och bergsbyar
  • Slående landskap och enastående vyer från öns alla håll och kanter

Storslagna sevärdheter på Medelhavets största ö

Det finns gott om välkända och magnifika sevärdheter att dyka ner i på Sicilien. Med ett innehållsrikt och varierat program lär vi under denna resa känna Sicilien och öns många skatter. Tillsammans med vår svensktalande reseledare upplever vi medeltidsmystik i bergsbyn Erice, barockbyggnader i Syrakusa, pulserande storstadsliv i Palermo och avslappnande kustidyll i  Cefalù. Vi vrider tillbaka tiden 2500 år, när vi besöker de imponerande, doriska templen i Agrigento.

Den äldsta sevärdheter vi stöter på under vår resa är Europas största, aktiva vulkan; Etna. På toppen av Etna, 2000 meter över marken, väntar oss spektakulära naturscener. Turen går också till den charmerande staden Taormina, som framförallt är känd för sin grekiska amfiteater samt Monreales imponerande katedral.

Kort dagsprogram för rundresan*:

Dag 1: Ankomst till Catania och transport till hotellet vid Syrakusa
Dag 2: Syrakusa (F, M)
Dag 3: Tempeldalen i Agrigento och eftermiddagen tid på egen hand (F, M)
Dag 4: Bergsstaden Erice och lunch på landsbygden (F, L)
Dag 5: Palermo och Monreale (F)
Dag 6: Kuststaden Cefalù (F)
Dag 7: Vulkanen Etna med lunch och Taormina (F, L)
Dag 8: Besök vid Catanias nordkust med lunch. Hemresa (F, L)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

*Höstens program är i omvänd ordning, där vi inleder resan i Taormina och avrundar i Syrakusa.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Catania. Färd till hotellet

Vi landar på Sicilien i Catanias flygplats och åker sedan mot vårt hotell i Syrakusa.

Lila blommor längs med strandpromenaden i Trapani, Sicilien.
Bild: Vy över Siciliens vackra kust

Dag 2: Syrakusa (F, M)

Vi startar vår upplevelserika rundresa med en dag i Syrakusa, där vi tillsammans med lokalguide får uppleva staden på närmare håll. Syrakusa är en av de äldsta städerna i världen, som under den grekiska koloniseringen till och med översteg Aten med sin storhet. Vi besöker det storslagna arkeologiska området med den grekiska teatern, den romerska amfiteatern och grottan med Dionysos öra. Vi fortsätter sedan till Ortigia, en ö som förbinds med fastlandet genom en bro. Här besöker vi Apollotemplet, katedralen i barockstil samt Aretusas källa.

Vi avslutar dagen med en gemensam välkomstmiddag på hotellet.

Mysig gata med restauranger och uteserveringar på en resa till Sicilien.

Dag 3: Tempeldalen i Agrigento (F, M)

Idag ska vi ta oss tillbaka 2500 år i tiden, och på så sätt sätta Siciliens historiska och kulturella arv i perspektiv.

Vi åker igenom Siciliens inland, mot staden Agrigento där vi besöker stadens berömda sevärdhet. Vi ska utforska Tempeldalen i all sin prakt innan solen står för högt på himlen. Vi drar tillbaka tiden till åren 510-430 f.Kr. när de imponerande templen byggdes och får höra den intressanta historien om den antika, grekiska staden som är helt unik i sitt slag, och därför också finns med på Unescos världsarvslista. Efter besöket finns det tid till lunch om man behöver fylla på med energi. Därefter åker vi vidare mot hotellet vid Agrigento och har resten av dagen på egen hand.

Ruiner från Agrigento på Sicilien.
Bild: Tempeldalen i Agrigento

Vi kan varmt rekommendera ett besök vid Scala dei Turchi, kalkstensklipporna som ligger på promenadsavstånd från hotellet. Ta trapporna ner till stranden och gå till vänster så finner du klipporna. Det är en speciell upplevelse att gå upp på klipporna, sitta och njuta av solnedgången tillsammans med lokala familjer och kärlekspar. Vi möts på kvällen till gemensam middag på hotellets restaurang.

Turister på klipporna vid Scala dei Turchi på Sicilien.
Bild: Scala dei Turchi

Dag 4: Bergsbyn Erice (F, L)

Vi sätter kurs mot den mysiga medeltidsstaden Erice, belägen hela 720 meter över havsytan. Härifrån kan man under klara dagar se ut över den närliggande staden Trapani och ända till Egadiöarna utanför Siciliens kust. I Erice får vi tid på egen hand till att njuta av den mysiga staden och den fantastiska utsikten. På vägen mot vårt hotellet i Palermo/Mondello äter vi en god lunch tillsammans på en rustik lantgård.

Slottet Erice Venere på sin höjd med utsikt över Sicilien.
Bild: Bergsbyn Erice

Dag 5: Palermo och Monreale (F)

Vi börjar dagen med ett stopp vid den vackert mosaikutsmyckade katedralen i Monreale och åker sedan tillsammans med vår lokalguide vidare till Siciliens huvudstad Palermo för att få uppleva stadens största sevärdheter. Vi får tid på egen hand till att äta lunch och utforska den hänförande staden. Vi möts senare upp igen och åker tillsammans tillbaka till vårt hotell i Mondello/Palermo. Oavsett om du bor i Mondello strax utanför Palermo eller i staden, så är möjligheterna för valet av kvällens middag många.

Siciliens huvudstad Palermo med palmer och byggnader i solnedgången.
Bild: Katedralen i Palermo

Dag 6: Cefalù – nordkustens pärla (F)

Idag sätter vi kurs mot den charmerande kuststaden Cefalù på Siciliens nordkust. Staden har en pittoresk gammal centrumkärna med kullerstensbelagada gator och gränder, en vacker katedral och inte minst en härlig, lång sandstrand. Vi går en tur runt i Cefalù tillsammans och har sedan tid på egen hand till en god lunch vid strandkanten, lite shopping eller kanske en kaffe i skuggan.

Hus vid havet bland bergen, Cefalu på Sicilien.
Bild: Cefalù stad

Cefalù var ursprungligen ett fiskeläger som under medeltiden växte sig till en mindre stad, när den normandiske kungen Roger II befallde att en katedral skulle byggas i byn. Enligt sägnen så seglade kungen en dag längs Siciliens nordkust när ett fruktansvärt oväder plötsligt inträffade. Båten började sjunka och kung Roger föll ner på knä och bad för sitt liv till Jungfru Maria. Han lovade henne att om hon räddade honom så skulle han bygga en katedral på den plats där han kom i land. Plötsligt tittade solen fram, och båten kunde segla in till kusten igen, där den strandade vid Cefalù. Kung Roger höll sitt löfte, och detta vittnar den vackra katedralen om än idag.

Efter en avslappnande dag och färd genom det varierande sicilianska landskapet åker vi till vårt hotell vid/i Taormina, där vi inkvarterar oss för resans två sista nätter.

Dag 7: Vulkanen Etna och Taormina (F, L)

Vi startar dagen med ett besök på Etna, Siciliens högsta berg och Europas största, aktiva vulkan. Vi tar oss upp till 1 900 meters höjd vid Refugio Sapeinza och vandrar sedan upp till Monti Silvestri-kratrarna. Utsikten häruppifrån är minst sagt storslagen och terrängen vi vandrar i påminner mest av allt om ett månlandskap. Du kan också välja att med hjälp av linbana och terrängbilar ta dig upp till över 3 000 m höjd, förutsatt att det finns tid i programmet och att vädret tillåter. Priset för att ta sig hela vägen upp till toppen är 63 euro / person.

På Etnas frodiga sluttningar odlas vindruvor, pistaschnötter, jordgubbar, päron, kaktusfrukter och citroner som får en alldeles särskild karaktär tack vare den fruktbara lavajorden. Speciellt honung och vin från Etna har blivit väldigt populärt hos både turister och italienarna själva. Vid lunchtid åker vi till en lantgård på landsbygden bakom Etna, där vi avnjuter en härlig lunch.

Hus vid havet bland bergen, Cefalu på Sicilien.
Bild: Betagande utsikt Taormina med utsikt mot Etna

Efter lunch åker vi vidare mot Taormina - en av Siciliens mest kända städer. Taormina grundlades som en grekisk koloni år 358 f.Kr. och är vidunderligt beläget 200 meter över havet med utsikt över det blå Medelhavet och Etnas rykande upenbarelse. Under 1900-talets början blev staden enormt populär tack vare dess milda klimat och många solrika dagar, och Europas aristokrati började hitta charmen med att övervintra här. Fortfarande idag är Taormina en levande och mysig liten stad och de smala, kullerstensbelagda gatorna är fulla av eleganta butiker, barer och restauranger. Ett måste när man är i Taormina är ett besök vid den högt belägna grekisk-romerska teatern dit Goethe kom år 1787 och trollbands av den hänförande utsikten. Innan vi åker tillbaka till hotellet har vi lite tid på egen hand för att utforska staden och kanske hinna med lite shopping på köpgatan Corso Umberto.

Kvällen spenderas på egen hand och kan med fördel avnjutas på en mysig restaurang i Taorminas gator. Utsikten är fantastisk och i var och varannan gränd finns en mysig restaurang gömd. Bor du i Mázzaro kan du enkelt komma upp till Taormina med linbanan som kostar 3 Euro per väg.(Tid och pris kan ändras, 2017)

Dag 8: Catania med omnejd. Hemresa (F, L)

Idag åker vi tillbaka till Catanias flygplats via Riviera dei Ciclopi, kusten norr om Catania som även kallas cyklopernas riviera - ett område som vittnar om att Sicilien också är en ö med många myter och sägner. Riviera dei Ciclopi är en naturskön kuststräcka mittemellan kuststäderna Aci Castello och Acireale. Här ligger enligt sägen de stenar som det enögda cyklopet Polifem kastade efter Odysseus och hans män när de flydde ut från Polyfems grotta och ut på havet. 

Vi äter en gemensam lunch i Catania innan vi säger tack för en upplevelserik rundresa i Sicilien och vänder hemåt igen.

Arrivederci bella Sicilia!

Väder

Se vädret i Palermo

För uppdaterad väderleksprognos, gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Sicilien per år.

 

Karta

Kartbild över italienska Sicilien.

 

Fakta om Sicilien

Var ligger Sicilien?

Sicilien är namnet på den italienska ön, som med en yta på ca 25 700 km2, tar hem priset för Medelhavets största ö. På Sicilien råder ett varmt och härligt Medelhavsklimat, där medeltemperaturen ligger på ca 18 grader året om. Omgivningarna på ön präglas av ett berglandskap med grön natur och långa kustlinjer. Här återfinns flera bergsbyar och andra stora turistorter och centrumområden att lägga på minnet är Messina, Catania och Taormina, som alla ligger belägna på öns östra kust. Då Sicilien tillhör Italien, är deras officiella språk italienska, men det egna romerska språket sicilianska förekommer även på ön.

Hur många bor här?

Det bor omkring 5 miljoner invånare på Sicilien, varav ca 700 000 är bosatta i huvudstaden Palermo som ligger belägen på öns norra kust.

Hur tar jag mig runt?

På Sicilien finns ett bra och utvecklat bussnät som transporterar invånare och turister runt om på ön. Tåg går även mellan de större städerna, och en tågresa mellan exempelvis huvudstaden Palermo och badorten Cefalú kostar omkring 80 kr. På Sicilien finns det också gott om taxibilar, och här får du räkna med att betala omkring 40 kr per kilometer.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Liksom i övriga Italien varierar priserna i Sicilien beroende på vilken standard du eftersöker. Det finns gott om shopping och butiker på Sicilien och om du eftersöker en lite mer lyxig shopping ska du lägga turiststaden Taormina på minnet. Här hittar du de kända stora modehusen som Diesel, Gucci, Prada och Dolce & Gabbana, tillsammans med övriga märkeskläder och smyckesbutiker.

Vad gäller öppettider öppnar de flesta butiker i de större städerna vanligtvis 08.30 på morgonen, för att sedan hålla stängt under siestan som normalt varar mellan ca 12.30 och 15.30. Efter siestan brukar butikerna vara öppna till och med 19.00 på kvällen. Restaurangerna på Sicilien öppnar vanligtvis runt 19.00 på kvällen, men oroa dig inte ifall hungern skulle krypa sig inpå under dagtid, för här kan du hitta lunchställen som serverar lättare maträtter som sallad och toast.

Visste du att...

… endast 2,4 kilometer skiljer Sicilien från Italiens fastland? Det har pågått många diskussioner om man ska förena de två parterna med varandra, men än så länge har inga sådana planer satts i verket.
… på Sicilien återfinns Europas högsta aktiva vulkan – Etna – vars topp ligger på en höjd om ca 3 330 meter över havet?

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot