Skip to main content

Sagolika Sicilien

Pris från:
14 695:-
Dagar:8
Boka resa

kulturhistorisk rundresa på Italienska Sicilien 2022

Här, på vår rundresa på Sicilien på Italiens sydligaste spets, där klimatet är milt och atmosfären är helt unik, går vi på upptäcktsfärd bland öns enastående kulturarv. Under vår semester på Sicilien tar vi också pulsen på flera av öns livliga städer och njuter av den lugna och charmerande kuststadsidyllen. Vi får självklart också möjlighet att hälsa på Siciliens temperamentsfulla drottning, vulkanen Etna.

Därför ska du resa med oss på rundresa på Sicilien:

  • Historiska tillbakablickar och kulturella minnesmärken
  • Kulinariska matupplevelser i det sicilianska köket
  • Guidade resor i pittoreska kuststäder och livliga storstäder
  • Slående landskap och enastående vyer från öns alla håll och kanter

Storslagna sevärdheter under din semester på Sicilien

Det finns gott om välkända och magnifika sevärdheter att dyka ner i på Sicilien. Med ett innehållsrikt och varierat program lär vi under denna resa känna Sicilien och öns många skatter. Tillsammans med vår svensktalande reseledare upplever vi barockbyggnader i Syrakusa, pulserande storstadsliv i Palermo och avslappnande kustidyll i Cefalù. Våra hotell på resan är noggrannt utvalda för att ge dig den perfekta avslappningen efter en välfylld utflyktsdag.

Den äldsta sevärdheten vi stöter på under vår resa är Europas största, aktiva vulkan; Etna. På toppen av Etna, 2000 meter över marken, väntar oss spektakulära naturscener. Under vår semester på Sicilien går turen också till den charmerande staden Taormina, som framförallt är känd för sin grekiska amfiteater samt Monreales imponerande katedral.

Kort dagsprogram för rundresan:

Dag 1: Ankomst med flyg till Catania och transport till hotellet vid Syrakusa (M)
Dag 2: Syrakusa (F, L)
Dag 3: Piazza Armerina och transport till Palermo (F)
Dag 4: Palermo och Monreale (F)
Dag 5: Kuststaden Cefalù och transport till Taormina (F, L)
Dag 6: Extra utflykt till vulkanen Etna med lunch samt guidad rundtur i Taormina (F)
Dag 7: Taormina på egen hand eller extra utflykt till öarna Lipari och Vulcano(F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Catania. Färd till hotellet

Vi landar på Sicilien i Catanias flygplats och åker sedan tillsammans med vår reseledare mot vårt hotell i Syrakusa.

Efter incheckning och tid till vila på hotellet avslutar vi dagen med en gemensam välkomstmiddag på hotellet.

Lila blommor längs med strandpromenaden i Trapani, Sicilien.
Bild: Vy över Siciliens vackra kust

Dag 2: Syrakusa (F, M)

Vi startar vår upplevelserika rundresa med en dag i Syrakusa, där vi tillsammans med lokalguide får uppleva staden på närmare håll. Syrakusa är en av de äldsta städerna i världen, som under den grekiska koloniseringen till och med översteg Aten med sin storhet. Vi besöker det storslagna arkeologiska området med den grekiska teatern, den romerska amfiteatern och grottan med Dionysos öra. Vi fortsätter sedan till Ortigia, en ö som förbinds med fastlandet genom en bro. Här besöker vi Apollotemplet, katedralen i barockstil samt Aretusas källa.


Bild: Pampig och havsnära arkitektur i Ortigia

Efter stadsvandringen har vi resten av dagen fri till att utforska denna vackra stad på egen hand. Besök också gärna Ortigia under kvällen, då alla vackra byggnader blir storslaget upplysta av 100-tals lampor, och lokalborna samsas med turister på stadens många torg och uteserveringar i den ljumma kvällen.

Dag 3: Kejsarvillan i Piazza Armerina och färd mot Palermo (F)

Vi lämnar Syrakusa och ställer in siktet på Siciliens största stad, Palermo. Men på vägen dit ska vi först göra ett djupdyk ner i den sicilianska historian och få lära oss mer om öns kulturella arv.

I Piazza Armerina besöker vi stadens berömda sevärdhet; den före detta romerska kejsarvillan Villa Romana del Casale. Villan byggdes i mitten av 300-talet och är med sina imponerande golvmosaiker - som är utspridda över ett område på 3500 kvm - inskriven på Unescos världsarvslista. Historierna som är avbildade i mosaikform på golvet är dessutom en vittnesbörd om att bikinin inte är en uppfinning från 1960-talet, utan att den existerade här för flera århundraden sedan.

Efter en utflykt i historiens fotspår åker vi vidare mot Palermo, där vi checkar in på vårt hotell mitt inne i stadskärnan. Innan vi går och lägger oss finns tid till att besöka en lokal restaurang för kvällens middag, eller varför inte bara ta de få stegen mot hotellets egna, välrenommerade restaurang?

Dag 4: Palermo och Monreale (F)

Vi börjar dagen med ett stopp vid den vackert mosaikutsmyckade katedralen i Monreale och åker sedan tillsammans med vår lokalguide vidare tillbaka in till Palermo, där vi nu på riktigt ska få uppleva stadens största sevärdheter. Vi får lära oss mer om stadens spännande historia, samtidigt som vi går förbi fantasirikt utsmyckade fontäner, storslagen arkitektur och charmiga torg.

Lagom till lunch avslutar vi dagens guidade tur, och möjligheterna för en dag i Palermo är sedan oändliga. Fråga gärna din kunniga reseledare om hur du bäst spenderar återstoden av dagen. Med vårt perfekt belägna hotell mitt inne i staden finns goda möjligheter för en eftermiddagsvila på hotellrummet innan det är dags att utforska Palermo by night.

Siciliens huvudstad Palermo med palmer och byggnader i solnedgången.
Bild: Katedralen i Palermo

Dag 5: Nordkustens pärla Cefalù och färd till Taormina (F, L)

Idag sätter vi kurs mot den charmerande kuststaden Cefalù på Siciliens nordkust. Staden har en pittoresk gammal centrumkärna med kullerstensbelagda gator och gränder, en vacker katedral och inte minst en härlig, lång sandstrand.

Cefalù var ursprungligen ett fiskeläge som under medeltiden växte sig till en mindre stad, när den normandiske kungen Roger II befallde att en katedral skulle byggas i byn. Enligt sägnen så seglade kungen en dag längs Siciliens nordkust när ett fruktansvärt oväder plötsligt inträffade. Båten började sjunka och kung Roger föll ner på knä och bad för sitt liv till Jungfru Maria. Han lovade henne att om hon räddade honom så skulle han bygga en katedral på den plats där han kom i land. Plötsligt tittade solen fram, och båten kunde segla in till kusten igen, där den strandade vid Cefalù. Kung Roger höll sitt löfte, och detta vittnar den vackra katedralen om än idag.

Vi går en tur runt i Cefalù tillsammans och äter sedan en gemensam lunch på en av stadens mysiga restauranger. Härefter finns tid till shopping, ett dopp i havet eller kanske en kaffe i skuggan.

Hus vid havet bland bergen, Cefalu på Sicilien.
Bild: Cefalù stad

Efter en avslappnande dag och färd genom det varierande sicilianska landskapet åker vi vidare till vårt hotell i Mazzaró vid Taormina, där vi inkvarterar oss för resans tre sista nätter.

Dag 6: Taormina samt möjlighet till extrautflykt till vulkanen Etna (F, L)

För de som önskar finns idag möjlighet till ett riktigt äventyr! Ifall du har valt till dagens extrautflykt så startar dagen med ett besök på Etna, Siciliens högsta berg och Europas största, aktiva vulkan. Vi tar oss upp till 1 900 meters höjd vid Refugio Sapeinza och vandrar sedan upp till Monti Silvestri-kratrarna. Utsikten häruppifrån är minst sagt storslagen och terrängen vi vandrar i påminner mest av allt om ett månlandskap. Du kan också välja att med hjälp av linbana och terrängbilar ta dig upp till över 3 000 m höjd, förutsatt att vädret tillåter. Priset för att ta sig hela vägen upp till toppen är 63 euro / person.

På Etnas frodiga sluttningar odlas vindruvor, pistaschnötter, jordgubbar, päron, kaktusfrukter och citroner som får en alldeles särskild karaktär tack vare den fruktbara lavajorden. Speciellt honung och vin från Etna har blivit väldigt populärt hos både turister och italienarna själva. Vid lunchtid åker vi till en lantgård på landsbygden bakom Etna, där vi avnjuter en härlig lunch.

Hus vid havet bland bergen, Cefalu på Sicilien.
Bild: Betagande utsikt Taormina med utsikt mot Etna

Efter lunch åker vi tillbaka till Taormina - en av Siciliens mest kända städer. Taormina grundlades som en grekisk koloni år 358 f.Kr. och är vidunderligt beläget 200 meter över havet med utsikt över det blå Medelhavet och Etnas rykande uppenbarelse. Under 1900-talets början blev staden enormt populär tack vare dess milda klimat och många solrika dagar, och Europas aristokrati började hitta charmen med att övervintra här. Fortfarande idag är Taormina en levande och mysig liten stad och de smala, kullerstensbelagda gatorna är fulla av eleganta butiker, barer och restauranger. Ett måste när man är i Taormina är ett besök vid den högt belägna grekisk-romerska teatern dit Goethe kom år 1787 och trollbands av den hänförande utsikten. Innan vi åker tillbaka till hotellet har vi lite tid på egen hand för att utforska staden och kanske hinna med lite shopping på köpgatan Corso Umberto.

Kvällen spenderas på egen hand och kan med fördel avnjutas på en mysig restaurang bland Taorminas gator. Utsikten är fantastisk från höjden där staden är belägen, och i var och varannan gränd finns en mysig restaurang gömd. Vårt hotell är beläget vid havet precis nedanför Taormina, i stadsdelen Mázzaro, och vi kommer enkelt till och från Taormina med linbanan som ligger ett par minuters promenad från hotellet, och som kostar 3 euro per väg och person.

Dag 7: Taormina på egen hand eller extra utflykt till öarna Lipari & Vulcano (F)

Det är inga problem att lägga ännu en dag i vackra Taormina. Promenadstråken är många, och utsikterna över Medelhavet är magnifika vart än man befinner sig. Den kanske allra vackraste utsikten får man genom att ta lokalbussen (eller gå om man är riktigt hurtig) till Taorminas högsta topp - Castelmona. Här uppe belönas man med vyer över Taormina och Medelhavet åt ena hållet, och den magnifika Etna åt andra hållet. Besök gärna någon av byns restauranger innan du påbörjar färden neråt igen.

För den som vill på ännu ett äventyr idag finns möjlighet att följa med på en båtutflykt till de mindre grannöarna till Sicilien - Lipari och Vulcano. Lipari är den största ön i en kedja av öar, med en permanent befolkning på cirka 11 000 personer. Kedjan av öar kallas för de Eoliska öarna, och är en vulkanisk ögrupp belägen mellan Vesuvius på italienska fastlandet och Etna på Sicilien. Ögruppen består av totalt sju stycken öar, där öarna Stromboli och Vulcano har aktiva vulkaner. Vulcano är den sydligaste av de Lipariska öarna, och dess aktiva vulkan hade sitt senaste större utbrott under åren 1888–1890.

Vi åker med buss till hamnen i Milazzo på norra Sicilien, varifrån vi tar båten mot Lipari. Här utgör kontrasterna mellan det blå havet och de vita pimpstenarna scenen när vi besöker de kända klipporna Petra Lunga och Petra Menalda. Under besöket på Lipari rekommenderar vi ett besök på Liparis slott, där du hittar kyrkan San Bartolomeu - Liparis skyddshelgon. Du kan också passa på att utforska den arkeologiska platsen Contrada Diana och museet Luigi Bernabo Brea. Avslutningsvis tar vi en gemensam promenad genom de smala, pittoreska gatorna i det historiska centrumet, där det finns tid till lite shopping och för att insupa den vardagliga, eoliska livsstilen.


Bild: Utsikt över Liparis vulkanlandskap

Härefter lämnar vi Lipari, och ankommer strax efteråt till Vulcano. Ön, som är född ur vulkanutbrottet from Vulcano della Fossa och Vulcanello, ger dig möjligheten att dra fördel av de många fördelar som finns i ett bad i termalbaden och den sulfatrika leran. Det finns också tid till att slappna av på någon av de vackra stränderna med svart lavasand. För dig som gillar vandringar så är en strapats upp till Vulcanos stora vulkankrater ett måste. Härifrån erbjuds du en 360° panoramautsikt över alla andra öar i ögruppen. Under eftermiddagen tar vi båten tillbaka från Vulcano till Milazzo, med vidare färd hem till Taormina igen.     

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att säga tack för en upplevelserik rundresa på Sicilien. Vi checkar ut från vårt hotell i Mazzarò och beger oss återigen till flygplatsen i Catania, där vi vänder hemåt till Sverige igen.

Arrivederci bella Sicilia!

Väder

Se vädret i Palermo

För uppdaterad väderleksprognos, gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Sicilien per år.

 

Karta

 

Fakta om Sicilien

Var ligger Sicilien?

Sicilien är namnet på den italienska ön, som med en yta på ca 25 700 km2, tar hem priset för Medelhavets största ö. På Sicilien råder ett varmt och härligt Medelhavsklimat, där medeltemperaturen ligger på ca 18 grader året om. Omgivningarna på ön präglas av ett berglandskap med grön natur och långa kustlinjer. Här återfinns flera bergsbyar och andra stora turistorter och centrumområden att lägga på minnet är Messina, Catania och Taormina, som alla ligger belägna på öns östra kust. Då Sicilien tillhör Italien, är deras officiella språk italienska, men det egna romerska språket sicilianska förekommer även på ön.

Hur många bor här?

Det bor omkring 5 miljoner invånare på Sicilien, varav ca 700 000 är bosatta i huvudstaden Palermo som ligger belägen på öns norra kust.

Hur tar jag mig runt?

På Sicilien finns ett bra och utvecklat bussnät som transporterar invånare och turister runt om på ön. Tåg går även mellan de större städerna, och en tågresa mellan exempelvis huvudstaden Palermo och badorten Cefalú kostar omkring 80 kr. På Sicilien finns det också gott om taxibilar, och här får du räkna med att betala omkring 40 kr per kilometer.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Liksom i övriga Italien varierar priserna i Sicilien beroende på vilken standard du eftersöker. Det finns gott om shopping och butiker på Sicilien och om du eftersöker en lite mer lyxig shopping ska du lägga turiststaden Taormina på minnet. Här hittar du de kända stora modehusen som Diesel, Gucci, Prada och Dolce & Gabbana, tillsammans med övriga märkeskläder och smyckesbutiker.

Vad gäller öppettider öppnar de flesta butiker i de större städerna vanligtvis 08.30 på morgonen, för att sedan hålla stängt under siestan som normalt varar mellan ca 12.30 och 15.30. Efter siestan brukar butikerna vara öppna till och med 19.00 på kvällen. Restaurangerna på Sicilien öppnar vanligtvis runt 19.00 på kvällen, men oroa dig inte ifall hungern skulle krypa sig inpå under dagtid, för här kan du hitta lunchställen som serverar lättare maträtter som sallad och toast.

Visste du att...

… endast 2,4 kilometer skiljer Sicilien från Italiens fastland? Det har pågått många diskussioner om man ska förena de två parterna med varandra, men än så länge har inga sådana planer satts i verket.
… på Sicilien återfinns Europas högsta aktiva vulkan – Etna – vars topp ligger på en höjd om ca 3 330 meter över havet?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
14/5 - 21/5Se flygtider Stockholm - ArlandaSagolika Sicilien14 695:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm-Amsterdam-Catania t/r inkl. transfer
• 2 nätter på hotell i Syrakusa, 2 nätter på hotell i Palermo & 3 nätter på hotell runtomkring Taormina
• 7 x frukost, 2 x lunch, 1 x middag
• Utflykter och transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Inkluderade entréer:

• Syrakusas arkeologiska område
• Domkyrkan i Syrakusa
• Kejsarvillan Piazza Armerina

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 995 kr
• Entréer ej nämnda ovan
• Extra utflykt till vulkanen Etna, 795 kr
• Resa upp till toppen av Etna med linbana och terrängfordon, ca. 65 € / person (frivilligt)
• Extra utflykt till Lipari och Vulcano, 845 kr
• Turistskatt på hotellen, ca 12-14 euro / person
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 200 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Andra liknande resor

Trustpilot