Sagolika Sicilien

Katedralen i Palermo på Sicilien, från en resa i Italien.
Vy över kusten på Sicilien, från en resa i Italien.
Tempio della concordia på Sicilien, från en resa i Italien.
Vacker byggnad och villa romana del Casale på Sicilien, från en resa i Italien.
Hus längs en grön sluttning i Taormina på Sicilien, från en resa i Italien. Havet i bakgrunden.
Amfiteatern i Taormina på Sicilien, från en resa till Italien.
Apelsinträd och pittoreska gator med vespor, några av många saker att upptäcka under resa till Sicilien, Italien.
Porslin och en utsikt över havet på Sicilien, från en resa till Italien

Resa till Italien med kulturhistorisk rundresa på Sicilien

Här, på vår rundresa till Sicilien på Italiens sydligaste spets, där klimatet är milt och atmosfären är helt unik, går vi på upptäcktsfärd bland Siciliens enastående kulturarv. Under tiden tar vi också pulsen på flera av öns livliga städer och njuter av den lugna och charmerande kuststadsidyllen. Vi ska självklart ocså hälsa på Siciliens temperamentsfulla drottning, vulkanen Etna.

Storslagna sevärdheter på Medelhavets största ö

Det finns gott om välkända och magnifika sevärdheter att dyka ner i på Sicilien. Med ett innehållsrikt och varierat program lär vi under denna resa känna Sicilien och öns många skatter. Tillsammans med vår svensktalande reseledare upplever vi medeltidsmystik i bergsbyn Erice, barockbyggnader i Syrakusa, pulserande storstadsliv i Palermo och avslappnande kustidyll i Mondello och Cefalù. Vi vrider tillbaka tiden 2500 år, när vi besöker de imponerande, doriska templen i Agrigento och Segesta. I Piazza Armerina går vi i romernas fotspår och vi upplever mosaikkonst i världsklass i den storslagna kejsarvillan Villa Romana del Casale.

Den äldsta sevärdheter vi stöter på under vår resa är Europas största, aktiva vulkan; Etna. På toppen av Etna, 2000 meter över marken, väntar oss spektakulära naturscener. Turen går också till den charmerande staden Taormina, som framförallt är känd för sin grekiska amfiteater samt Monreales imponerande katedral. Vi avslutar vår upplevelserika rundresa i Siciliens näst största stad, Catania. Här upplever vi bland annat den livliga, sicilianska marknadsstämningen på stadens berömda fiskmarknad, samt en god lunch.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Catania och besök vid Catanias nordkust med lunch. Transport till hotellet vid Syrakusa (L, M)
Dag 2: Syrakusa (F)
Dag 3: Tempeldalen i Agrigento och den romerska kejsarvilla i Piazza Armerina (F, L, M)
Dag 4: Templet i Segesta och bergsstaden Erice (F, M)
Dag 5: Palermo och Monreale (F)
Dag 6: Kuststaden Cefalù (F, M)
Dag 7: Vulkanen Etna och Taormina (F, L)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
12 795:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Catania. Färd till hotellet (L, M)

Vi landar på Sicilien i Catanias flygplats och åker sedan mot Riviera dei Ciclopi, kusten norr om Catania som även kallas cyklopernas riviera - ett område som vittnar om att Sicilien också är en ö med många myter och sägner. Riviera dei Ciclopi är en naturskön kuststräcka mittemellan kuststäderna Aci Castello och Acireale. Här ligger enligt sägen de stenar som det enögda cyklopet Polifem kastade efter Odysseus och hans män när de flydde ut från Polyfems grotta och ut på havet. Här äter vi också en god lunch innan vi fortsätter till vårt hotell i Syrakusa, där vi ska bo de kommande två nätterna. Vi äter en gemensam middag på hotellet på kvällen.

Vy óver Siciliens vackra kust

Bild: Vy över Siciliens vackra kust

Dag 2: Syrakusa (F)

Vi startar vår upplevelserika rundresa med en dag i Syrakusa, där vi tillsammans med lokalguide får uppleva staden på närmare håll. Syrakusa är en av de äldsta städerna i världen, som under den grekiska koloniseringen till och med översteg Aten med sin storhet. Vi besöker det storslagna arkeologiska området med den grekiska teatern, den romerska amfiteatern och grottan med Dionysos öra. Vi fortsätter sedan till Ortigia, en ö som förbinds med fastlandet genom en bro. Här besöker vi Apollotemplet, katedralen i barockstil samt Aretusas källa.

Resten av dagen är sedan på egen hand, till att utforska staden, ta det lugnt på hotellet och äta en god middag. Från hotellet arrangeras transfer in till Syrakusa på kvällen, så att det även är möjligt att utforska restaurangerna här.

Dag 3: Tempeldalen i Agrigento, Piazza Armerina (F, L, M)

Idag ska vi ta oss igenom flera olika tidsepoker, och på så sätt sätta Siciliens historiska och kulturella arv i perspektiv.

Efter frukost åker vi mot Piazza Armerina i Siciliens inland, där vi besöker stadens berömda sevärdhet. En storslagen upplevelse väntar oss när vi kommer fram till den före detta romerska kejsarvillan Villa Romana del Casale. Villan byggdes i mitten av 300-talet och är med sin imponerande golvmosaik på över 3500 kvadratmeter inskrivet på Unescos världsarvslista. Berättelserna som är avbildade på golvet vittnar bland annat om att bikinin, som många tror är en uppfinning från 1960-talet, fanns redan på denna tiden.
Vi avnjuter en gemensam lunch och fortsätter sedan mot Tempeldalen som vi utforskar i all sin prakt innan solen står för högt på himlen. Vi drar tillbaka tiden till åren 510-430 f.Kr. när de imponerande templen byggdes och får höra den intressanta historien om den antika, grekiska staden som är helt unik i sitt slag, och därför också finns med på Unescos världsarvslista. Efter eftermiddagens besök åker vi vidare mot hotellet vid Agrigrento.

Tempeldalen i Agrigento
Bild: Tempeldalen i Agrigento.

Dag 4: Templet i Segesta och bergsbyn Erice (F, M)

Vi sätter kurs mot den mysiga medeltidsstaden Erice, belägen hela 720 meter över havsytan. Härifrån kan man under klara dagar se ut över den närliggande staden Trapani och ända till Egadiöarna utanför Siciliens kust. Härefter åker vi mot Segestas tempel och arkeologiska ruiner, som restes år 430-420 f. Kr,  I Erice får vi tid på egen hand till att njuta av staden och äta en god lunch innan vi fortsätter mot vårt hotell i Mondello och äter middag på hotellet.

Dag 5: Palermo och Monreale (F)

Vi börjar dagen med ett besök på den vackert mosaikutsmyckade katedralen i Monreale och åker sedan tillsammans med vår lokalguide vidare till Siciliens huvudstad Palermo för att få uppleva stadens största sevärdheter. Vi får tid på egen hand till att äta lunch och utforska den hänförande staden. Vi möts senare upp igen och åker tillsammans tillbaka till vårt hotell i Mondello. På gångavstånd från hotellet ligger flera goda restauranger där middagen kan avnjutas. Precis ovanför vårt hotell, i en mycket karaktäristisk byggnad, ligger stadens välkända fiskrestaurang Alle Terrazze som helt klart är värd ett besök.

Katadralen i Palermo

Bild: Katedralen i Palermo

Dag 6: Cefalù – nordkustens pärla (F, M)

Idag sätter vi kurs mot den charmerande kuststaden Cefalù på Siciliens nordkust. Staden har en pittoresk gammal centrumkärna med kullerstensbelagada gator och gränder, en vacker katedral och inte minst en härlig, lång sandstrand. Vi går en tur runt i Cefalù tillsammans och har sedan tid på egen hand till en god lunch vid strandkanten, lite shopping eller kanske en kaffe i skuggan.

Cefalù stad
Bild: Cefalù stad

Cefalù var ursprungligen ett fiskeläger som under medeltiden växte sig till en mindre stad, när den normandiske kungen Roger II befallde att en katedral skulle byggas i byn. Enligt sägnen så seglade kungen en dag längs Siciliens nordkust när ett fruktansvärt oväder plötsligt inträffade. Båten började sjunka och kund Roger föll ner på knä och bad för sitt liv till Jungfru Maria. Han lovade henne att om hon räddade honom så skulle han bygga en katedral på den plats där han kom i land. Plötsligt tittade solen fram, och båten kunde segla in till kusten igen, där den strandade vid Cefalù. Kung Roger höll sitt löfte, och detta vittnar den vackra katedralen om än idag.

Efter en avslappnande dag och färd genom det varierande sicilianska landskapet åker vi till vårt hotell vid foten av Taormina, där vi inkvarterar oss för resans två sista nätter och äter middag på hotellet.

Dag 7: Vulkanen Etna och Taormina (F, L)

Vi startar dagen med ett besök på Etna, Siciliens högsta berg och Europas största, aktiva vulkan. Vi stannar med bussen på 1 900 meters höjd vid Refugio Sapeinza och vandrar sedan upp till Monti Silvestri-kratrarna. Utsikten häruppifrån är minst sagt storslagen och terrängen vi vandrar i påminner mest av allt om ett månlandskap.

På Etnas frodiga sluttningar odlas vindruvor, pistaschnötter, jordgubbar, päron, kaktusfrukter och citroner som får en alldeles särskild karaktär tack vare den fruktbara lavajorden. Speciellt honung och vin från Etna har blivit väldigt populärt hos både turister och italienarna själva. Vid lunchtid åker vi till en lantgård på landsbygden bakom Etna, där vi avnjuter en härlig lunch.

Taorminabukten
Bild: Betagande utsikt över Taorminabukten

Efter lunch åker vi vidare mot Taormina - en av Siciliens mest kända städer. Taormina grundlades som en grekisk koloni år 358 f.Kr. och är vidunderligt beläget 200 meter över havet med utsikt över det blå Medelhavet och Etnas rykande upenbarelse. Under 1900-talets början blev staden enormt populär tack vare dess milda klimat och många solrika dagar, och Europas aristokrati började hitta charmen med att övervintra här. Fortfarande idag är Taormina en levande och mysig liten stad och de smala, kullerstensbelagda gatorna är fulla av eleganta butiker, barer och restauranger. Ett måste när man är i Taormina är ett besök vid den högt belägna grekisk-romerska teatern dit Goethe kom år 1787 och trollbands av den hänförande utsikten. Innan vi åker tillbaka till hotellet har vi lite tid på egen hand för att utforska staden och kanske hinna med lite shopping på köpgatan Corso Umberto.

Dag 8: Catania med omnejd. Hemresa (F)

Idag åker vi tillbaka till Catanias flygplats och sätter kurs hemåt efter en upplevelserik rundresa i Siciliens historia, atmosfär och natur.

Arrivederci bella Sicilia!

Väder

Se vädret i Palermo

För uppdaterad väderleksprognos, gå till smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad

 

Karta

 

Fakta om Sicilien

Geografi och demografi

Sicilien är namnet på den italienska ön, som med en yta på ca 25 700 km2, tar hem priset för Medelhavets största ö. Här bor omkring 5 miljoner invånare, varav ca 700 000 är bosatta i huvudstaden Palermo som ligger belägen på öns norra kust. På Sicilien råder ett varmt och härligt Medelhavsklimat, där medeltemperaturen ligger på ca 18 grader året om. Omgivningarna på ön präglas av ett berglandskap med grön natur och långa kustlinjer. Här återfinns flera bergsbyar och andra stora turistorter och centrumområden att lägga på minnet är Messina, Catania och Taormina, som alla ligger belägna på öns östra kust. Då Sicilien tillhör Italien, är deras officiella språk italienska, men det egna romerska språket sicilianska förekommer även på ön.

Att ta sig runt

På Sicilien finns ett bra och utvecklat bussnät som transporterar invånare och turister runt om på ön. Tåg går även mellan de större städerna, och en tågresa mellan exempelvis huvudstaden Palermo och badorten Cefalú kostar omkring 80 kr. På Sicilien finns det också gott om taxibilar, och här får du räkna med att betala omkring 40 kr per kilometer.

Shopping & Öppettider

Liksom i övriga Italien varierar priserna i Sicilien beroende på vilken standard du eftersöker. Det finns gott om shopping och butiker på Sicilien och om du eftersöker en lite mer lyxig shopping ska du lägga turiststaden Taormina på minnet. Här hittar du de kända stora modehusen som Diesel, Gucci, Prada och Dolce & Gabbana, tillsammans med övriga märkeskläder och smyckesbutiker.

Vad gäller öppettider öppnar de flesta butiker i de större städerna vanligtvis 08.30 på morgonen, för att sedan hålla stängt under siestan som normalt varar mellan ca 12.30 och 15.30. Efter siestan brukar butikerna vara öppna till och med 19.00 på kvällen. Restaurangerna på Sicilien öppnar vanligtvis runt 19.00 på kvällen, men oroa dig inte ifall hungern skulle krypa sig inpå under dagtid, för här kan du hitta lunchställen som serverar lättare maträtter som sallad och toast.

Visste du att...

… endast 2,4 kilometer skiljer Sicilien från Italiens fastland? Det har pågått många diskussioner om man ska förena de två parterna med varandra, men än så länge har inga sådana planer satts i verket.
… på Sicilien återfinns Europas högsta aktiva vulkan – Etna – vars topp ligger på en höjd om ca 3 330 meter över havet?

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
15/9 - 22/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Sagolika Sicilien
12 795:- Boka »
6/10 - 13/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Sagolika Sicilien
12 795:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm-Catania t/r inkl. transfer
• 2 nätter på Hotel Parco delle Fontane 4* vid Syrakusa
• 1 natt på Hotel Scala dei Turchi 4* vid Agrigento
• 2 nätter på Hotel Splendid la Torre 4* i Mondello
• 2 nätter på Hotel Villa Bianca 4* vid Taormina
• 7 x frukost, 3 x lunch, 4 x middag
• Utflykter och transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Inkluderade entréer:

• Syrakusas arkeologiska område
• Den romerska villan i Piazza Armerina
• Tempeldalen i Agrigento
• Segesta-templet

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 995 kr
• Entréer ej nämnda ovan. Kostnader för ej inkluderade entréer: ca 30 €
• Turistskatt på hotellen, ca 12-14 euro / person
• Dricks till hotellpersonal
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

 

Per den 1/7 2014 får man i Italien inte längre som EU-medborgare rabatt på entrén till offentliga museer/sevärdheter vid fyllda 65 år som det har varit tidigare.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 3

Hotel Parco Delle Fontane
****
Upptäck Hotel Parco delle Fontane, ett nyöppnat fyrstjärnigt lyxhotell i Syrakusa - staden där grekiska legender möter modernitet. Hotell har en romantisk atmosfär och ä ....

Övernattning Dag 3 - 4

Hotel Scala dei Turchi
****
Hotel Scala dei Turchi är en lyxig anläggning med perfekt läge, på en av de charmigaste orterna på Siciliens sydkust. Hotellet är beläget direkt på den vackra S ....

Övernattning Dag 4 - 6

Hotel Mondello Palace
****
ANVÄNDS PÅ AVGÅNGEN DEN 5/5 I den mysiga lilla kuststaden Mondello, endast ca 20 minuters med buss från Palermo, ligger det 4-stjärniga Hotel Mondello Palace, mitt i en hä ....

Övernattning Dag 4 - 6

Splendid Hotel La Torre
****
ANVÄNDS PÅ AVGÅNGARNA DEN 15/9 & 6/10 Det 4 stjärniga Splendid Hotel La Torre ligger beläget i en gammal fiskeby ute på en stensudde vilket skapar ett perfekt lä ....

Övernattning Dag 6 - 8

Hotel Villa Bianca
****
Med endast några minuters promenad från havet, i centrala Mazzaro, hittar du det 4-stjärniga hotellet Villa Bianca. Detta charmiga hotell erbjuder en varm och avslappnad atmosfär i ....