Skip to main content

Sagolika Sicilien

Pris från:
19 495:-
Dagar:8
Fullbokad resa

Kulturhistorisk rundresa på Italienska Sicilien 2023

Här, på vår rundresa på Sicilien vid Italiens sydligaste spets, där klimatet är milt och atmosfären är helt unik, går vi på upptäcktsfärd bland öns enastående kulturarv. Under vår semester på Sicilien tar vi också pulsen på flera av öns livliga städer och njuter av den lugna och charmerande kuststadsidyllen. Vi får självklart också möjlighet att hälsa på Siciliens temperamentsfulla drottning, vulkanen Etna.

Därför ska du resa med oss på rundresa på Sicilien:

  • Historiska tillbakablickar och kulturella minnesmärken
  • Kulinariska matupplevelser i det sicilianska köket
  • Guidade resor i pittoreska kuststäder och livliga storstäder
  • Slående landskap och enastående vyer från öns alla håll och kanter

Storslagna sevärdheter under din semester på Sicilien

Det finns gott om välkända och magnifika sevärdheter att dyka ner i på Sicilien. Med ett innehållsrikt och varierat program lär vi under denna resa känna Sicilien och öns många skatter. Tillsammans med vår svensktalande reseledare upplever vi barockbyggnader i Syrakusa, pulserande storstadsliv i Palermo och avslappnande kustidyll i Cefalù. Våra hotell på resan är noggrannt utvalda för att ge dig den perfekta avslappningen efter en välfylld utflyktsdag.

Den äldsta sevärdheten vi stöter på under vår resa är Europas största aktiva vulkan: Etna. På toppen av Etna, 2000 meter över marken, väntar oss spektakulära naturscener. Under vår semester på Sicilien går turen också till den charmerande staden Taormina, som framförallt är känd för sin grekiska amfiteater samt Monreales imponerande duomo.

Kort dagsprogram för rundresan:

Dag 1: Ankomst, inkvartering och Catania med stadsvandring (M)
Dag 2: Syrakusa och Ortigia (F, L)
Dag 3: Kejsarvillan i Piazza Armerina (F)
Dag 4: Palermo och katedralen i Monreale (F)
Dag 5: Kuststaden Cefalù (F, M)
Dag 6: Vulkanen Etna och Taormina (F, L)
Dag 7: Taormina på egen hand och avskedsmiddag. (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram 30/9

Dag 1: Ankomst och transport till hotellet (M)

Vi landar på Sicilien och Catanias flygplats. Efter att vi har hämtat vårt bagage och samlats hos vår reseledare har det blivit dags för oss att åka mot hotellet. Vi checkar in på vårt hotell där vi ska spendera de nästkommande nätterna, installerar oss på våra rum och sen har vi tid till avslappning på rummet innan vi möts igen till middag på hotellet.

Catania, Sicilien
Bild: Catania.

Dag 2: Syrakusa (F, L)

Vi startar vår upplevelserika rundresa med en dag i Syrakusa, där vi tillsammans med vår lokalguide får uppleva staden på närmare håll. Syrakusa är en av de äldsta städerna i världen, som under den grekiska koloniseringen till och med översteg Aten med sin storhet. Vi besöker det storslagna arkeologiska området med den grekiska teatern, den romerska amfiteatern och grottan med Dionysos öra. 


Bild: Smukke Ortigia.

Vi fortsätter sedan till Ortigia, en ö som förbinds med fastlandet genom en bro. Här besöker vi Apollotemplet, katedralen i barockstil samt Aretusas källa. Efter stadspromenaden avnjuter vi en gemensam lunch innan vi har eftermiddagen fri till att utforska denna vackra stad på egen hand. Senare under eftermiddagen kör vi tillbaka till vårt hotel i Catania.

Dag 3: Kejsarvillan i Piazza Armerina och färd mot Palermo och Mondello (F)

Vi lämnar Syrakusa och ställer in siktet på Siciliens största stad, Palermo. På vägen dit ska vi först göra ett djupdyk ner i den sicilianska historian och få lära oss mer om öns kulturella arv.

I Piazza Armerina besöker vi stadens berömda sevärdhet; den före detta romerska kejsarvillan Villa Romana del Casale. Villan byggdes i mitten av 300-talet och är med sina imponerande golvmosaiker som är utspridda över ett område på hela 3 500 m² inskriven på UNESCO:s världsarvslista. Historierna som är avbildade i mosaikform på golvet vittnar dessutom om att bikinin inte är en uppfinning från 1960-talet, utan att den existerade här redan för flera århundraden sedan...


Bild: Uddrag af mosaikken i Villa Romana del Casale.

Efter en utflykt i historiens fotspår åker vi vidare mot Palermo och den charmerande kuststaden Mondello, där vi checkar in på vårt hotell. Innan vi går och lägger oss finns tid till att besöka en lokal restaurang för kvällens middag, eller varför inte bara ta de få stegen in i hotellets egna, välrenommerade restaurang?

Dag 4: Palermo och Monreale (F)

Vi börjar dagen med ett stopp vid den vackert mosaikutsmyckade katedralen i Monreale och åker sedan tillsammans med vår lokalguide vidare in till Palermo, där vi nu ska få uppleva stadens största sevärdheter. Vi får lära oss mer om stadens spännande historia samtidigt som vi går förbi fantasirikt utsmyckade fontäner, storslagen arkitektur och charmiga torg.

Lagom till lunch avslutar vi dagens guidade tur, och vi kan nu välja om vi vill åka med bussen åter till hotellet i Mondello eller stanna i Palermo för att senare ta en lokalbuss eller en taxi tillbaka, på egen hand. Möjligheterna för en dag i Palermo är oändliga. Fråga gärna din kunniga reseledare om hur du bäst spenderar återstoden av dagen. 

Siciliens huvudstad Palermo med palmer och byggnader i solnedgången.
Bild: Katedralen i Palermo / Domkyrkan i Monreale.

Dag 5: Nordkustens pärla Cefalù och färd till Mazzarò (F, M)

Idag sätter vi kurs mot den charmerande kuststaden Cefalù på Siciliens nordkust. Staden har en pittoresk gammal centrumkärna med kullerstensbelagda gator och gränder, en vacker katedral och inte minst en härlig, lång sandstrand.

Cefalù var ursprungligen ett fiskeläge som under medeltiden växte sig till en mindre stad, när den normandiske kungen Roger II befallde att en katedral skulle byggas i byn. Enligt sägnen seglade kungen en dag längs Siciliens nordkust när ett fruktansvärt oväder plötsligt inträffade. Båten började sjunka och kung Roger föll ner på knä och bad för sitt liv till Jungfru Maria. Han lovade henne att om hon räddade honom så skulle han bygga en katedral på den plats där han kom i land. Plötsligt tittade solen fram och båten kunde segla in till kusten igen, där den strandade vid Cefalù. Kung Roger höll sitt löfte, och detta vittnar den vackra katedralen om än idag.

Vi går en tur runt i Cefalù tillsammans. Härefter finns tid till lunch, shopping, ett dopp i havet eller kanske en kaffe i skuggan.

Huse vid havet bland bergen, Cefalu på Sicilien.
Bild: Cefalù stad

Efter en avslappnande dag och färd genom det varierande sicilianska landskapet åker vi vidare till vårt hotell i Mazzarò, där vi inkvarterar oss för resans tre sista nätter og nyder en middag på hotellet sammen.

Dag 6: Vulkanen Etna med lunch och guidad rundtur i Taormina (F, L)

Dagen startar med ett besök på Etna, Siciliens högsta berg och Europas största, aktiva vulkan. Vi tar oss upp till 1 900 meters höjd vid Refugio Sapeinza och vandrar sedan upp till Monti Silvestri-kratrarna. Utsikten häruppifrån är minst sagt storslagen och terrängen vi vandrar i påminner mer än någonting annat om ett månlandskap. Du kan också välja att med hjälp av linbana och terrängbilar ta dig upp till över 3 000 m höjd, förutsatt att vädret tillåter. Priset för att ta sig hela vägen upp till toppen är cirka 65 euro/person.

På Etnas frodiga sluttningar odlas vindruvor, pistaschnötter, jordgubbar, päron, kaktusfrukter och citroner som får en alldeles särskild karaktär tack vare den fruktbara lavajorden. Speciellt honung och vin från Etna har blivit väldigt populärt hos både turister och italienarna själva. Vid lunchtid åker vi till en lantgård på landsbygden bakom Etna, där vi avnjuter en härlig lunch.

Taormina och Etna
Bild: Taormina / Etna.

Efter lunch åker vi till Taormina – en av Siciliens mest kända städer. Taormina grundlades som en grekisk koloni år 358 f.Kr. och är vidunderligt beläget 200 meter över havet med utsikt över det blå Medelhavet och Etnas rykande uppenbarelse. Under 1900-talets början blev staden enormt populär tack vare dess milda klimat och många solrika dagar, och Europas aristokrati började hitta charmen med att övervintra här. Fortfarande idag är Taormina en levande och mysig liten stad och de smala, kullerstensbelagda gatorna är fulla av eleganta butiker, barer och restauranger.

Ett måste när man är i Taormina är ett besök vid den högt belägna grekisk-romerska teatern dit Goethe kom år 1787 och trollbands av den hänförande utsikten. Innan vi åker tillbaka till hotellet i Mazzarò har vi lite tid på egen hand för att utforska staden och kanske hinna med lite shopping på köpgatan Corso Umberto. 

Dag 7: Mazzarò och Taormina på egen hand samt avskedsmiddag (F, M)

Idag är en ledig dag till egna upplevelser. Kanske vill du bada i Mazzaròbukten, koppla av på hotellet eller besöka Taormina på egen hand. Här kan du göra din sista shopping, njuta av en kaffe under solen på ett av stadens mysiga torg eller besöka den grekiska teatern om du inte hann det igår. 

På kvällen möts vi för en trevlig avskedsmiddag på en siciliansk pizzeria i Taormina. 


Bild: Taorminabukten / Den grekiska amfiteatern i Taormina.

Dag 8: Besök i Catania och hemresa (F)

Det har blivit dags att säga tack för en upplevelserik rundresa på Sicilien. Innan vi åker till flygplatsen ska vi på stadsvandring i Catania. Denna sicilianska pärla är Sicliens näst största stad, och även hem åt öns största universitet. På våran stadsvandring får vi se de gamla historiska kvarteren från 1700-talet som finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Vi passarar även Biscaripalatset, La Pescheria-marknaden och shoppinggatan Via Etnea som bara är några av de sevärdheter som är värda ett besök. Vi kan också rekommendera att du tar vägen förbi en av konditorierna på Via Etnea. Här kan du smaka på "un cannolo" eller en "cassata siciliana" som båda är traditionella sicilienska bakverk med ricottaost.

Efter stadsvandringen beger vi oss återigen till flygplatsen i Catania, där vi vänder hemåt till Sverige igen.

Arrivederci bella Sicilia!

Fakta om Sicilien

Var ligger Sicilien?

Sicilien är namnet på den italienska ön, som med en yta på ca 25 700 km2, tar hem priset för Medelhavets största ö. På Sicilien råder ett varmt och härligt Medelhavsklimat, där medeltemperaturen ligger på ca 18 grader året om. Omgivningarna på ön präglas av ett berglandskap med grön natur och långa kustlinjer. Här återfinns flera bergsbyar och andra stora turistorter och centrumområden att lägga på minnet är Messina, Catania och Taormina, som alla ligger belägna på öns östra kust. Då Sicilien tillhör Italien, är deras officiella språk italienska, men det egna romerska språket sicilianska förekommer även på ön.

Hur många bor här?

Det bor omkring 5 miljoner invånare på Sicilien, varav ca 700 000 är bosatta i huvudstaden Palermo som ligger belägen på öns norra kust.

Hur tar jag mig runt?

På Sicilien finns ett bra och utvecklat bussnät som transporterar invånare och turister runt om på ön. Tåg går även mellan de större städerna, och en tågresa mellan exempelvis huvudstaden Palermo och badorten Cefalú kostar omkring 80 kr. På Sicilien finns det också gott om taxibilar, och här får du räkna med att betala omkring 40 kr per kilometer.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Liksom i övriga Italien varierar priserna i Sicilien beroende på vilken standard du eftersöker. Det finns gott om shopping och butiker på Sicilien och om du eftersöker en lite mer lyxig shopping ska du lägga turiststaden Taormina på minnet. Här hittar du de kända stora modehusen som Diesel, Gucci, Prada och Dolce & Gabbana, tillsammans med övriga märkeskläder och smyckesbutiker.

Vad gäller öppettider öppnar de flesta butiker i de större städerna vanligtvis 08.30 på morgonen, för att sedan hålla stängt under siestan som normalt varar mellan ca 12.30 och 15.30. Efter siestan brukar butikerna vara öppna till och med 19.00 på kvällen. Restaurangerna på Sicilien öppnar vanligtvis runt 19.00 på kvällen, men oroa dig inte ifall hungern skulle krypa sig inpå under dagtid, för här kan du hitta lunchställen som serverar lättare maträtter som sallad och toast.

Visste du att...

… endast 2,4 kilometer skiljer Sicilien från Italiens fastland? Det har pågått många diskussioner om man ska förena de två parterna med varandra, men än så länge har inga sådana planer satts i verket.
… på Sicilien återfinns Europas högsta aktiva vulkan – Etna – vars topp ligger på en höjd om ca 3 330 meter över havet?

Karta

 

Väder

Se vädret i Palermo

För uppdaterad väderleksprognos, gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Sicilien per år.

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
30/9 - 7/10Se flygtider KöpenhamnSagolika Sicilien
Från Köpenhamn
19 495:-Fullbokad
30/9 - 7/10Se flygtider Stockholm - ArlandaSagolika Sicilien19 495:-Fullbokad

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats?  Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:


• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Catania t/r inkl. transfer
• 2 nätter på hotell i Catania, 2 nätter på hotell i Palermo/Mondello & 3 nätter på hotell runtomkring Taormina
• 7 x frukost, 2 x lunch, 3 x middag
• Utflykter och transport enligt program 
• Svensktalande reseledare

Inkluderade entréer:

• Syrakusas arkeologiska område
• Domkyrkan i Syrakusa och i Monreale
• Kejsarvillan Piazza Armerina

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 3 995 kr
• Entréer ej nämnda ovan
• Resa upp till toppen av Etna med linbana och terrängfordon, ca. 65 €/person (frivilligt)
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 200 kr
• Turistskatt på hotellen, ca 20 euro/person
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

 

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot