Skip to main content

Sagolika Sicilien

8 dagar - pris per person från
20 995:-
Boka resa

Kulturhistorisk rundresa på Italienska Sicilien 2024

Upptäck sagornas Sicilien på en oförglömlig rundresa med oss på Kulturresor Europa. Denna resa tar dig med på en färd genom den tid och de många kulturer som genom åren har hjälpt till att forma denna magiska ö. Med en balans mellan historia, konst och gastronomi bjuder resan på en mångfacetterad upplevelse. På Sicilien, ön vid Italiens sydligaste spets, där klimatet är milt och atmosfären är helt unik, ger vi oss ut på en upptäcktsfärd bland de enastående kulturarven och de många guldkornen som Sicilien har att erbjuda.

Under vår semester på Sicilien tar vi pulsen på flera av öns livliga städer och njuter av den lugna och charmerande kuststadsidyllen. Vi får självklart också möjlighet att hälsa på Siciliens temperamentsfulla drottning, vulkanen Etna. Denna sicilianska kulturresa är som en tidsresa genom Siciliens förflutna och nutid, där varje ögonblick fylls med skönhet, kultur och smakupplevelser – en sagolik upplevelse som kommer att etsa sig fast i ditt minne och göra Sicilien till en plats du aldrig glömmer.

Därför ska du resa med oss på rundresa på Sicilien:

  • Historiska tillbakablickar och kulturella minnesmärken
  • Kulinariska matupplevelser i det sicilianska köket
  • Guidade turer i pittoreska kuststäder och livliga storstäder
  • Slående landskap och enastående vyer från öns alla håll och kanter

Storslagna sevärdheter under din sicilianska semester

Det finns gott om välkända och magnifika sevärdheter att dyka ner i på Sicilien. Med ett innehållsrikt och varierat program lär vi under denna resa känna Sicilien och öns många skatter. Tillsammans med vår svensktalande reseledare upplever vi barockbyggnader i Syrakusa, pulserande storstadsliv i Palermo och avslappnande kustidyll i Cefalù. Våra hotell på resan är noggrannt utvalda för att ge dig den perfekta avslappningen efter en välfylld utflyktsdag.

Den äldsta sevärdheten vi stöter på under vår resa är Europas största aktiva vulkan: Etna. På toppen av Etna, 2000 meter över marken, väntar oss spektakulära naturscener. Under vår semester på Sicilien går turen också till den charmerande staden Taormina, som framförallt är känd för sin grekiska amfiteater, och Monreale med sin imponerande katedral Duomo di Monreale.

Kulinariska ljuvligheter att minnas

Under resan bjuds vi även att ta del av Siciliens kulinariska skatter. Här kan vi smaka på de lokala delikatesserna, från de färska fiskrätterna vid kusten till den traditionella sicilianska pizzan och de söta bakverken cannoli. Siciliens kuststräcka är ett paradis för fiskälskare. Vid de pittoreska fiskebyarna har vi möjlighet att njuta av färskt fångad fisk och skaldjur, tillagade enligt lokala recept som förts vidare från generation till generation. De läckra rätterna, som den traditionella pesce spada a ghiotta (svärdfisk på sicilianskt vis) eller caponata (en mustig grönsaksgryta), ger oss en smak av havets rikedomar kombinerat med öns karaktäristiska kryddor och örter.

Låt dig även förföras av de unika pizzavarianterna som Sicilien har att erbjuda. Den lokala sfincione, en tjockare och mjukare pizza toppad med en generös mängd lök, tomat och oregano, är en smakupplevelse som du inte får missa. Sist men inte minst vore en resa till Sicilien naturligtvis inte komplett utan att vi passar på att smaka de delikata desserterna. Granitan, en sötsyrlig dessert som smakar som allra bästa i den sicilianska solen, eller en klassisk cannoli, en ricottarulle med olika sorters fyllningar, gör att man enkelt förstår det klassiska citatet från filmen Gudfadern: Leave the gun, take the cannoli.

Syditaliensk naturlig skönhet

Siciliens naturliga skönhet är lika mångsidig som dess kultur och historia. När du utforskar ön kommer du att upptäcka en palett av landskap som sträcker sig från dramatiska kustlinjer och förtrollande stränder till majestätiska berg och frodiga dalar. Längs kusten bjuder Sicilien på pittoreska stränder och klippformationer, och den klara turkosa färgen på havet kontrasterar mot de gröna kullarna och skapar en postkortsvärdig vy. Inåt landet möts du av böljande kullar, fruktbara dalar och pittoreska byar omgivna av olivlundar och vinodlingar.

Den självklara höjdpunkten är naturligtvis den mäktiga vulkanen Etna, en av de mest aktiva vulkanerna i världen. Dess kontinuerliga utbrott har format området och skapat en fascinerande terräng av lavafloder och imponerande kratrar. En resa upp till Etnas sluttningar ger dig inte bara en hisnande utsikt över Sicilien och det omgivande Medelhavet utan också en inblick i naturens kraft och skönhet.

Kort dagsprogram för resan 18/5:

Dag 1: Ankomst till Catania och transfer till Giardini Naxos (M)
Dag 2: Vulkanen Etna, lantgårdsbesök med lunch och egentid i Taormina (F, L)
Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 4: Transfer till Palermo med stopp i Cefalù (F)
Dag 5: Palermo och katedralen Duomo di Monreale (F)
Dag 6: Villa Romana del Casale i Piazza Armerina och transfer till Syrakusa (F, L)
Dag 7: Stadsvandring i Syrakusa och Ortigia med gemensam lunch (F, L)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Vänligen notera att de hotell som är kopplade på den här resan endast är vägledande och att ändringar till likvärdiga hotell av motsvarande standard kan förekomma. En fullständig hotellista skickas ut i samband med avresebrevet 10–14 dagar innan avresa.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Kort dagsprogram för resan 5/10:

Dag 1: Ankomst, besök vid Villa Romana del Casale i Piazza Armerina och transfer till Cefalù (L)
Dag 2: Palermo och katedralen Duomo di Monreale (F)
Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 4: Transfer till Catania och ledig eftermiddag (F)
Dag 5: Vulkanen Etna, lantgårdsbesök med lunch och egentid i Taormina (F, L)
Dag 6: Stadsvandring i Syrakusa och Ortigia med gemensam lunch (F, L)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch

Vänligen notera att de hotell som är kopplade på den här resan endast är vägledande och att ändringar till likvärdiga hotell av motsvarande standard kan förekomma. En fullständig hotellista skickas ut i samband med avresebrevet 10–14 dagar innan avresa.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram 18/5

Dag 1: Ankomst till Catania och transfer till Giardini Naxos (M)

Buongiorno Sicilia! Vi landar på Sicilien och Catanias flygplats och möter vår reseledare i ankomsthall. När vi har fått våra väskor packar vi in oss i bussen som ska köra oss en dryg timme längs kusten till den lilla charmerande kustbyn Giardini Naxos. Naxos kan både syfta på den antika staden Naxos precis vid foten av berget Tauro på Siciliens östkust, och på den lite mer moderna staden Giardini Naxos där vi gör oss hemmastadda under resans inledande dagar. Historiskt sett har stadens geografiska läge gjort det till en strategisk handelsplats och ett viktigt nav för förbindelserna mellan Grekland och Sicilien.

Bild: Sicilien charmar oss från första stund med både färgglad keramik och vår hemort Giardini Naxos

När vi kommer fram till Giardini Naxos tar reseledaren med oss på en orienterande promenad i staden, innan vi därefter har den resterande delen av dagen på oss att gå på upptäcktsfärd. På kvällen strålar vi samman för en välkomstmiddag där vi lär känna både reseledare och medresenärer lite bättre innan det blivit dags att gå till sängs för vår första natt på Sicilien.

Dag 2: Vulkanen Etna, lantgårdsbesök med lunch och egentid i Taormina (F, L)

Vi inleder vårt sicilianska äventyr med en av öns största höjdpunkter – ett besök på Etna, Siciliens högsta berg och Europas största aktiva vulkan. Vi tar oss upp till Refugio Sapeinza på cirka 1 900 meters höjd och vandrar sedan upp till Monti Silvestri-kratrarna. Utsikten häruppifrån är minst sagt storslagen och terrängen vi vandrar i påminner mer än någonting annat om ett månlandskap. Du som har lagt till extrautflykten och vill uppleva ännu mer av Etna kan härifrån med hjälp av linbana och terrängbilar ta dig upp till över 3 000 meters höjd, förutsatt att vädret och tidsschemat tillåter. Priset för att ta sig hela vägen upp till toppen är cirka €78/person, och summan betalas på plats. De som inte följer med upp till 3 000 meters höjd stannar kvar vid Refugio Sapeinza där det finns parkering, kafé och souvenirshop – allt med en riktigt spektakulär utsikt.

På Etnas frodiga sluttningar odlas allt från vindruvor, pistaschnötter och jordgubbar till päron, kaktusfrukter och citroner som alla får en alldeles särskild karaktär tack vare den fruktbara lavajorden. Speciellt är det honung och vin från Etna som blivit väldigt populärt hos både de besökande turisterna och bland italienarna själva. När det börjar närma sig lunchtid åker vi till en lokal gård på landsbygden i närheten av Etna där vi avnjuter en härlig lunch.

Taormina och Etna
Bild: Majestätiska Etna är en oförglömlig upplevelse

Efter lunch går färden vidare mot Taormina – en av Siciliens mest kända städer. Kanske har du skrivit upp Taormina på din lista efter att ha sett dramaserien The White Lotus andra säsong som utspelar sig här i staden? Taormina grundlades som en grekisk koloni år 358 f.Kr. och är vidunderligt beläget 200 meter över havet med utsikt över det blå Medelhavet och Etnas rykande kontur. Under 1900-talets början blev staden enormt populär tack vare dess milda klimat och många solrika dagar, och Europas aristokrati hittade snabbt charmen i att övervintra här. Fortfarande idag är Taormina en levande och mysig liten stad och de smala, kullerstensbelagda gatorna är fulla av eleganta butiker, barer och restauranger.

Bild: Populära Taormina med sina slingrande gränder och den välkända amfiteatern

Ett måste på plats i Taormina är ett besök vid den högt belägna grekisk-romerska teatern. En av många som besökt platsen var Goethe, som kom hit år 1787 och trollbands av den hänförande utsikten. Innan vi åker tillbaka till hotellet i Giardini Naxos har vi lite tid på egen hand för att utforska staden och kanske hinna med lite shopping på köpgatan Corso Umberto.

Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Efter en händelserik gårdag har vi nu en dag att tillbringa på egen hand. Kanske väljer du att stanna kvar på vårt hotell och tar en närmare titt på Giardini Naxos, eller så kanske du ger dig ut på tur längs Siciliens östra kust. Du som vill kan idag bekanta dig med Catania, som ligger en dryg timme bort. Catania är Siciliens näst största stad efter huvudorten Palermo, och det är även hem åt öns största universitet. Här kan du bland annat se Biscaripalatset, La Pescheria-marknaden och shoppinggatan Via Etnea, som bara är några av de sevärdheter som är värda ett besök. Vi kan också rekommendera att du tar vägen förbi ett av stadens många konditorier så att du kan passa på att njuta av något av de välsmakande sicilianska bakverken med ricottaost som huvudingrediens. 

Dag 4: Transfer till Palermo med stopp i Cefalù (F)

Idag sätter vi kurs mot två av de charmerande kuststäderna på Siciliens nordkust. Vårt slutmål för dagen är Palermo, där vi kommer att bo under de kommande två nätterna, och på vägen passar vi självklart på att stanna till i charmiga Cefalù. Staden har en pittoresk gammal centrumkärna med kullerstensbelagda gator och gränder, en vacker katedral och inte minst en härlig lång sandstrand.

Cefalù var ursprungligen ett fiskeläge som under medeltiden växte till en mindre stad i samband med att den normandiske kungen Roger II befallde att en katedral skulle byggas i byn. Enligt sägnen seglade kungen en dag längs Siciliens nordkust när ett fruktansvärt oväder plötsligt inträffade. Båten började sjunka och kung Roger föll ner på knä och bad för sitt liv till Jungfru Maria. Han lovade henne att om hon räddade honom så skulle han bygga en katedral på den plats där han kom i land. Plötsligt tittade solen fram och båten kunde segla in till kusten igen, där den strandade vid Cefalù. Kung Roger höll sitt löfte, och detta vittnar den vackra katedralen om än idag.

I Cefalù tar vi en tur tillsammans för att lära känna staden lite bättre, och därefter finns det tid till lunch, shopping, ett dopp i havet eller kanske en kaffe i skuggan.

Huse vid havet bland bergen, Cefalu på Sicilien.
Bild: Cefalù är lättälskat med sin historiska stadskärna och sin fina sandstrand

Vi kör därefter vidare och kommer så småningom fram till Palermo – Siciliens huvudort – efter en färd genom det varierande sicilianska landskapet. Här inkvarterar vi oss på vårt hotell och har kvällen på egen hand. Vem kan hitta den bästa restaurangen i Palermo?

Dag 5: Palermo och katedralen Duomo di Monreale (F)

På dagens schema står två olika utflyktsmål i vårt absoluta närområde. Inledningsvis tar vi oss en liten bit inåt landet för att göra ett stopp vid den vackert mosaikutsmyckade katedralen i Monreale. Duomo di Monreale får verkligen ses som ett mästerverk som kombinerar normandisk arkitektur och mosaikkonst. Här blandas bysantinska, arabiska och normandiska arkitektoniska influenser, vilket också återspeglar den mångkultur som rådde på Sicilien under 1100-talet, då kyrkan byggdes. Det mest framstående draget i katedralen är dess fantastiska mosaiker. Interiören är överdådigt utsmyckad med över 6 000 kvadratmeter mosaiker som skildrar bibliska scener och religiösa motiv. Mosaikerna täcker väggar, kupoler och golvet och skapar en strålande och färgstark atmosfär, och djupt imponerade återvänder vi mot Palermo för att fortsätta vår upptäcktsfärd.

Bild: Duomo di Monreale imponerar med häftiga mosaikmönster

Tillbaka i Palermo ska vi nu på riktigt få uppleva stadens största sevärdheter. Vi får lära oss mer om den spännande historien samtidigt som vi går förbi fantasifullt utsmyckade fontäner, storslagen arkitektur och charmiga små torg. Palermo är en stad där det antika möter det moderna, och det rika kulturarvet kombineras här med en livlig atmosfär och kulinariska upplevelser. Vi passerar naturligtvis Teatro Massimo, ett av Europas största och främsta operahus, som är känt för sin oslagbara akustik, och dessutom kastar vi en blick på både katedralen, palatset och den storslagna fontänen Fontana Pretoria, som byggdes i Florens på 1500-talet, men som sedan fraktades hit till Palermo. 

Siciliens huvudstad Palermo med palmer och byggnader i solnedgången.
Bild: I Palermo kan vi njuta av god mat och fantastisk arkitektur

Lagom till lunch avslutar vi dagens guidade tur, och möjligheterna för en dag i Palermo är sedan oändliga. Fråga gärna din kunniga reseledare om hur du bäst spenderar återstoden av dagen.

Dag 6: Villa Romana del Casale i Piazza Armerina och transfer till Syrakusa (F, L)

Vi tackar nu Palermo för den här gången och ska ta oss tillbaka mot Siciliens vackra östkust. Vägen går genom svindlande vackra landskap innan vi når fram till dagens första mål, den lilla orten Piazza Armerina. Strax utanför stadskärnan ligger en sevärdhet som vi inte vill missa, nämligen Villa Romana del Casale. Den antika villan byggdes i mitten av 300-talet och är, med sina imponerande golvmosaiker som täcker sammanlagt hela 3 500 m², inskriven på UNESCO:s världsarvslista. Mosaikerna hittas än idag i ett utmärkt skick och ger en inblick i den romerska livsstilen och samhället under den perioden. De skildrar olika scener som till exempel jakter, idrottande, mytologiska berättelser och vardagliga händelser. Mosaikkonsten vittnar dessutom om att bikinin inte alls är en uppfinning från 1960-talet, utan att den definitivt existerade här redan för flera århundraden sedan...


Bild: Villa Romana del Casale gör det nästan svårt att tro sina ögon

Efter en utflykt i historiens fotspår åker vi vidare mot Syrakusa, där vi checkar in på det hotell som blir vårt hem under våra sista dagar på Sicilien. Innan vi går och lägger oss finns det tid till att besöka en lokal restaurang för kvällens middag, och varför inte ta en härlig kvällspromenad genom stan?

Dag 7: Stadsvandring i Syrakusa och Ortigia med gemensam lunch (F, L)

Vi avslutar vår upplevelserika rundresa med en dag i Syrakusa, där vi tillsammans med vår reseledare får uppleva staden på närmare håll. En stadsvandring här är som en verklig resa genom tid och rum där varje steg avslöjar lager av historia och kultur. Dess historia präglas av influenser från olika kulturer, både grekisk, romersk, bysantinsk, arabisk och normandisk kultur. Syrakusa är till och med en av de allra äldsta städerna i världen, som faktiskt bjöd grekerna i Aten ett verkligt motstånd under Peloponnesiska kriget på 400-talet f.Kr. Aten, som vanligtvis dominerade alla landområden de försökte inta utan några större svårigheter, fick här i Syrakusa känna på en riktig motvind, och Atens expansionsförsök slutade i ett riktigt fiasko.

På plats i denna historiska pärla besöker vi det storslagna arkeologiska området Parco Archeologico della Neapolis med den grekiska teatern, den romerska amfiteatern och grottan med Dionysos öra. Vi får också se hur staden har förändrats genom århundradena, från de gamla antika influenserna till de vackra barockbyggnader som kom till på 1600-talet när Syrakusa genomgick en period av intensiv ombyggnad och renässans. Många av stadens allra vackraste byggnader, som till exempel Piazza Duomo, skapades under denna tid. 


Bild: På plats i Syrakusa lär vi känna både trånga gator och bombastiska barockbyggnader

När vi tagit ett helhetsgrepp om Syrakusa fortsätter vi till Ortigia, en ö som förbinds med fastlandet genom en bro och som är Syrakusas allra äldsta stadsdel. Här besöker vi bland annat Apollotemplet, barockkatedralen Duomo di Siracusa och den tillhörande domkyrkoplatsen och stadsdelens centrum Piazza Duomo. Vi hinner även med ett besök vid Fontana Aretusa, Aretusas källa. Det har varit en viktig vattenkälla för Ortigias invånare genom århundradena, och dessutom sägs det ha varit här som gudinnan Artemis förtrollade sin vackra nymf och tjänarinna Aretusa till en källa som skydd mot flodguden Alpheus förföljelse.

Efter stadspromenaden avnjuter vi en gemensam lunch innan vi har eftermiddagen fri till att utforska denna vackra stadsdel på egen hand. Kanske har vi tur och lyckas pricka in den livliga marknaden Mercato di Ortigia, där färsk frukt, grönsaker, fisk och lokala delikatesser samsas i ett ljuvligt sammelsurium.


Bild: Ortigia är Syrakusas allra äldsta stadsdel och kännetecknas bland annat av Fontana Aretusa

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att säga tack för en upplevelserik rundresa på Sicilien. Vi checkar ut från vårt hotell och beger oss återigen till flygplatsen i Catania, där vi vänder hemåt till Sverige igen. Arrivederci bella Sicilia!

Dagsprogram 5/10

Dag 1: Ankomst, besök vid Villa Romana del Casale i Piazza Armerina och transfer till Cefalù (L)

Buongiorno Sicilia! Vi landar på Sicilien och Catanias flygplats och möter vår reseledare i ankomsthall. När vi har fått våra väskor packar vi in oss i bussen som ska köra oss en tvärs över Siciliens vackra nejder. Efter drygt två timmars färd når vi fram till dagens första mål, den lilla orten Piazza Armerina. Strax utanför stadskärnan ligger en sevärdhet som vi inte vill missa, nämligen Villa Romana del Casale. Den antika villan byggdes i mitten av 300-talet och är, med sina imponerande golvmosaiker som täcker sammanlagt hela 3 500 m², inskriven på UNESCO:s världsarvslista. Mosaikerna hittas än idag i ett utmärkt skick och ger en inblick i den romerska livsstilen och samhället under den perioden. De skildrar olika scener som till exempel jakter, idrottande, mytologiska berättelser och vardagliga händelser. Mosaikkonsten vittnar dessutom om att bikinin inte alls är en uppfinning från 1960-talet, utan att den definitivt existerade här redan för flera århundraden sedan...


Bild: Villa Romana del Casale gör det nästan svårt att tro sina ögon

Efter en utflykt i historiens fotspår åker vi vidare mot den charmerande kuststaden Cefalù, där vi checkar in på det hotell som blir vårt hem under den första halvan av vår tid på Sicilien. Innan vi går och lägger oss finns det tid till att besöka en lokal restaurang för kvällens middag, och varför inte ta en härlig kvällspromenad genom stan?

Dag 2: Palermo och katedralen Duomo di Monreale (F)

Vi inleder vårt sicilianska äventyr med två olika utflyktsmål längs Siciliens norra kust. Inledningsvis tar vi oss en liten bit inåt landet för att göra ett stopp vid den vackert mosaikutsmyckade katedralen i Monreale. Duomo di Monreale får verkligen ses som ett mästerverk som kombinerar normandisk arkitektur och mosaikkonst. Här blandas bysantinska, arabiska och normandiska arkitektoniska influenser, vilket också återspeglar den mångkultur som rådde på Sicilien under 1100-talet, då kyrkan byggdes. Det mest framstående draget i katedralen är dess fantastiska mosaiker. Interiören är överdådigt utsmyckad med över 6 000 kvadratmeter mosaiker som skildrar bibliska scener och religiösa motiv. Mosaikerna täcker väggar, kupoler och golvet och skapar en strålande och färgstark atmosfär, och djupt imponerade återvänder vi mot Palermo för att fortsätta vår upptäcktsfärd.


Bild: Duomo di Monreale imponerar med häftiga mosaikmönster

Tillbaka i Palermo ska vi nu på riktigt få uppleva stadens största sevärdheter. Vi får lära oss mer om den spännande historien samtidigt som vi går förbi fantasifullt utsmyckade fontäner, storslagen arkitektur och charmiga små torg. Palermo är en stad där det antika möter det moderna, och det rika kulturarvet kombineras här med en livlig atmosfär och kulinariska upplevelser. Vi passerar naturligtvis Teatro Massimo, ett av Europas största och främsta operahus, som är känt för sin oslagbara akustik, och dessutom kastar vi en blick på både katedralen, palatset och den storslagna fontänen Fontana Pretoria, som byggdes i Florens på 1500-talet, men som sedan fraktades hit till Palermo. 

Siciliens huvudstad Palermo med palmer och byggnader i solnedgången.
Bild: I Palermo kan vi njuta av god mat och fantastisk arkitektur

Lagom till lunch avslutar vi dagens guidade tur, och möjligheterna för en dag i Palermo är sedan oändliga. Fråga gärna din kunniga reseledare om hur du bäst spenderar återstoden av dagen.

Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Efter en häftig start på vår resa har vi nu en dag att tillbringa på egen hand. Kanske är du sugen på att ge dig ut på en egen upptäcktsfärd längs kusten, eller så väljer du att stanna kvar för att ta en närmare titt på Cefalù.

Cefalù var ursprungligen ett fiskeläge som under medeltiden växte till en mindre stad i samband med att den normandiske kungen Roger II befallde att en katedral skulle byggas i byn. Enligt sägnen seglade kungen en dag längs Siciliens nordkust när ett fruktansvärt oväder plötsligt inträffade. Båten började sjunka och kung Roger föll ner på knä och bad för sitt liv till Jungfru Maria. Han lovade henne att om hon räddade honom så skulle han bygga en katedral på den plats där han kom i land. Plötsligt tittade solen fram och båten kunde segla in till kusten igen, där den strandade vid Cefalù. Kung Roger höll sitt löfte, och detta vittnar den vackra katedralen om än idag.

Huse vid havet bland bergen, Cefalu på Sicilien.
Bild: Cefalù är lättälskat med sin historiska stadskärna och sin fina sandstrand

I denna vackra strandpärla till stad finns det gott om saker att fördriva en ledig dag med. Till exempel kan du koppla av på den vackra Spiaggia di Cefalù, stranden som ligger nära stadens historiska centrum. Här kan du njuta av solen, ta ett dopp i det klara Medelhavet och promenera längs strandpromenaden. Därefter kan du utforska stadens smala gränder och upptäcka charmiga butiker, lokala kaféer och restauranger. Här är det verkligen värt att stanna upp och beundra den sicilianska arkitekturen och atmosfären, och du som är konstintresserad kan dessutom passa på att smita in på Museo Mandralisca. En dag i Cefalù går snabbt när man har roligt!

Dag 4: Transfer till Catania och ledig eftermiddag (F)

Idag går färden österut, när vi åter ställer in siktet på Catania. Efter en tur på 2–3 timmar når vi fram till staden där vi bor centralt på Katane Palace Hotel. Här har vi eftermiddagen ledig för att upptäcka Catania på egen hand. Catania är Siciliens näst största stad efter huvudorten Palermo, och det är även hem åt öns största universitet. Här kan du bland annat se Biscaripalatset, La Pescheria-marknaden och shoppinggatan Via Etnea, som bara är några av de sevärdheter som är värda ett besök. Vi kan också rekommendera att du tar vägen förbi ett av stadens många konditorier så att du kan passa på att njuta av något av de välsmakande sicilianska bakverken med ricottaost som huvudingrediens. 

Dag 5: Vulkanen Etna, lantgårdsbesök med lunch och egentid i Taormina (F, L)

På dagens schema står en av öns största höjdpunkter – ett besök på Etna, Siciliens högsta berg och Europas största aktiva vulkan. Vi tar oss upp till Refugio Sapeinza på cirka 1 900 meters höjd och vandrar sedan upp till Monti Silvestri-kratrarna. Utsikten häruppifrån är minst sagt storslagen och terrängen vi vandrar i påminner mer än någonting annat om ett månlandskap. Du som har lagt till extrautflykten och vill uppleva ännu mer av Etna kan härifrån med hjälp av linbana och terrängbilar ta dig upp till över 3 000 meters höjd, förutsatt att vädret och tidsschemat tillåter. Priset för att ta sig hela vägen upp till toppen är cirka €78/person, och summan betalas på plats. De som inte följer med upp till 3 000 meters höjd stannar kvar vid Refugio Sapeinza där det finns parkering, kafé och souvenirshop – allt med en riktigt spektakulär utsikt.

På Etnas frodiga sluttningar odlas allt från vindruvor, pistaschnötter och jordgubbar till päron, kaktusfrukter och citroner som alla får en alldeles särskild karaktär tack vare den fruktbara lavajorden. Speciellt är det honung och vin från Etna som blivit väldigt populärt hos både de besökande turisterna och bland italienarna själva. När det börjar närma sig lunchtid åker vi till en lokal gård på landsbygden i närheten av Etna där vi avnjuter en härlig lunch.

Taormina och Etna
Bild: Majestätiska Etna är en oförglömlig upplevelse

Efter lunch går färden vidare mot Taormina – en av Siciliens mest kända städer. Kanske har du skrivit upp Taormina på din lista efter att ha sett dramaserien The White Lotus andra säsong som utspelar sig här i staden? Taormina grundlades som en grekisk koloni år 358 f.Kr. och är vidunderligt beläget 200 meter över havet med utsikt över det blå Medelhavet och Etnas rykande kontur. Under 1900-talets början blev staden enormt populär tack vare dess milda klimat och många solrika dagar, och Europas aristokrati hittade snabbt charmen i att övervintra här. Fortfarande idag är Taormina en levande och mysig liten stad och de smala, kullerstensbelagda gatorna är fulla av eleganta butiker, barer och restauranger.

Bild: Populära Taormina med sina slingrande gränder och den välkända amfiteatern

Ett måste på plats i Taormina är ett besök vid den högt belägna grekisk-romerska teatern. En av många som besökt platsen var Goethe, som kom hit år 1787 och trollbands av den hänförande utsikten. Innan vi åker tillbaka till hotellet i Catania har vi lite tid på egen hand för att utforska staden och kanske hinna med lite shopping på köpgatan Corso Umberto.

Dag 6: Stadsvandring i Syrakusa och Ortigia med gemensam lunch (F, L)

Vår pplevelserika rundresa går mot sitt slut, och vår sista hela dag tillsammans tillbringar vi i Syrakusa, där vi i sällskap med vår reseledare får uppleva staden på närmare håll. En stadsvandring här är som en verklig resa genom tid och rum där varje steg avslöjar lager av historia och kultur. Dess historia präglas av influenser från olika kulturer, både grekisk, romersk, bysantinsk, arabisk och normandisk kultur. Syrakusa är till och med en av de allra äldsta städerna i världen, som faktiskt bjöd grekerna i Aten ett verkligt motstånd under Peloponnesiska kriget på 400-talet f.Kr. Aten, som vanligtvis dominerade alla landområden de försökte inta utan några större svårigheter, fick här i Syrakusa känna på en riktig motvind, och Atens expansionsförsök slutade i ett riktigt fiasko.

På plats i denna historiska pärla besöker vi det storslagna arkeologiska området Parco Archeologico della Neapolis med den grekiska teatern, den romerska amfiteatern och grottan med Dionysos öra. Vi får också se hur staden har förändrats genom århundradena, från de gamla antika influenserna till de vackra barockbyggnader som kom till på 1600-talet när Syrakusa genomgick en period av intensiv ombyggnad och renässans. Många av stadens allra vackraste byggnader, som till exempel Piazza Duomo, skapades under denna tid. 

Bild: På plats i Syrakusa lär vi känna både trånga gator och bombastiska barockbyggnader

När vi tagit ett helhetsgrepp om Syrakusa fortsätter vi till Ortigia, en ö som förbinds med fastlandet genom en bro och som är Syrakusas allra äldsta stadsdel. Här besöker vi bland annat Apollotemplet, barockkatedralen Duomo di Siracusa och den tillhörande domkyrkoplatsen och stadsdelens centrum Piazza Duomo. Vi hinner även med ett besök vid Fontana Aretusa, Aretusas källa. Det har varit en viktig vattenkälla för Ortigias invånare genom århundradena, och dessutom sägs det ha varit här som gudinnan Artemis förtrollade sin vackra nymf och tjänarinna Aretusa till en källa som skydd mot flodguden Alpheus förföljelse.

Efter stadspromenaden avnjuter vi en gemensam lunch innan vi har eftermiddagen fri till att utforska denna vackra stadsdel på egen hand. Kanske har vi tur och lyckas pricka in den livliga marknaden Mercato di Ortigia, där färsk frukt, grönsaker, fisk och lokala delikatesser samsas i ett ljuvligt sammelsurium. Senare under eftermiddagen kör vi tillbaka till vårt hotel i Catania.


Bild: Ortigia är Syrakusas allra äldsta stadsdel och kännetecknas bland annat av Fontana Aretusa

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Som sista dag på vår resa passar det fint med en ledig dag där vi själva kan välja hur vi bäst tillbringar tiden. Du som gärna tillbringar dagen i vacker natur kan till exempel ta en avkopplande promenad i Giardino Bellini, Catanias botaniska trädgård, eller så kan du ta dig söderut till det vackra naturområdet Cavagrande del Cassible, där du kan vandra mellan raviner och naturligt skapade pooler. Har du siktet inställt på mysigt folkliv kan du ta dig till fiskebyarna Aci Castello och Aci Trezza, som ligger bara drygt en halvtimme från Catania, eller så kan du som inte fått nog av vulkanmiljöerna besöka staden vid Etnas fot, Randazzo. Bara fantasin sätter gränserna!

Bild: Sicilien har charmat oss från första stund med både färgglad keramik och vår avslutande hemort Catania

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att säga tack för en upplevelserik rundresa på Sicilien. Vi checkar ut från vårt hotell och beger oss återigen till flygplatsen i Catania, där vi vänder hemåt till Sverige igen. Arrivederci bella Sicilia!

Fakta om Sicilien

Var ligger Sicilien?

Sicilien är namnet på den italienska ön, som med en yta på ca 25 700 km2, tar hem priset för Medelhavets största ö. På Sicilien råder ett varmt och härligt Medelhavsklimat, där medeltemperaturen ligger på ca 18 grader året om. Omgivningarna på ön präglas av ett berglandskap med grön natur och långa kustlinjer. Här återfinns flera bergsbyar och andra stora turistorter och centrumområden att lägga på minnet är Messina, Catania och Taormina, som alla ligger belägna på öns östra kust. Då Sicilien tillhör Italien, är deras officiella språk italienska, men det egna romerska språket sicilianska förekommer även på ön.

Hur många bor här?

Det bor omkring 5 miljoner invånare på Sicilien, varav ca 700 000 är bosatta i huvudstaden Palermo som ligger belägen på öns norra kust.

Hur tar jag mig runt?

På Sicilien finns ett bra och utvecklat bussnät som transporterar invånare och turister runt om på ön. Tåg går även mellan de större städerna, och en tågresa mellan exempelvis huvudstaden Palermo och badorten Cefalú kostar omkring 80 kr. På Sicilien finns det också gott om taxibilar, och här får du räkna med att betala omkring 40 kr per kilometer.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Liksom i övriga Italien varierar priserna i Sicilien beroende på vilken standard du eftersöker. Det finns gott om shopping och butiker på Sicilien och om du eftersöker en lite mer lyxig shopping ska du lägga turiststaden Taormina på minnet. Här hittar du de kända stora modehusen som Diesel, Gucci, Prada och Dolce & Gabbana, tillsammans med övriga märkeskläder och smyckesbutiker.

Vad gäller öppettider öppnar de flesta butiker i de större städerna vanligtvis 08.30 på morgonen, för att sedan hålla stängt under siestan som normalt varar mellan ca 12.30 och 15.30. Efter siestan brukar butikerna vara öppna till och med 19.00 på kvällen. Restaurangerna på Sicilien öppnar vanligtvis runt 19.00 på kvällen, men oroa dig inte ifall hungern skulle krypa sig inpå under dagtid, för här kan du hitta lunchställen som serverar lättare maträtter som sallad och toast.

Visste du att...

… endast 2,4 kilometer skiljer Sicilien från Italiens fastland? Det har pågått många diskussioner om man ska förena de två parterna med varandra, men än så länge har inga sådana planer satts i verket.
… på Sicilien återfinns Europas högsta aktiva vulkan – Etna – vars topp ligger på en höjd om ca 3 330 meter över havet?

Karta


Karta för avgången 18/5


Karta för avgången 5/10

 

Väder

Se vädret i Palermo

För uppdaterad väderleksprognos, gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Sicilien per år.

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
18/5 - 25/5Se flygtider Stockholm - ArlandaSagolika Sicilien20 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
5/10 - 12/10Se flygtider Stockholm - ArlandaSagolika Sicilien21 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Catania t/r inkl. transfer
• Avgången 18/5: 3 nätter i Giardini Naxos, 2 nätter i Palermo/Mondello och 2 nätter vid Taormina på 3* eller 4* hotell
Avgången 5/10: 3 nätter i Cefalù och 4 nätter i Catania på 3* eller 4* hotell
• 7 x frukost, 3 x lunch och 1 x middag (avgången 18/5) respektive 7 x frukost och 3 x lunch (avgången 5/10)
• Utflykter och transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Inkluderade entréer:

• Parco Archeologico della Neapolis i Syrakusa
• Duomo di Siracusa
• Duomo di Monreale
• Villa Romana del Casale i Piazza Armerina

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 3 995 kr
• Entréer ej nämnda ovan
• Utflykt närmare Etnas topp* (linbana till cirka 2 500 m höjd samt vidare med terrängfordon), cirka €78/person (betalas på plats)
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 250 kr
• Turistskatt, cirka €25/person (betalas direkt till hotellen)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

*Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

*Denna del av utflykten till Etna är frivillig och beräknas till cirka två timmar. Utflykten i sig är inte fysiskt krävande, men man behöver vara fullt gående. Läs mer info om dagen vid Etna under motsvarande dag i dagsprogrammen.

Hotell

Andra liknande resor