Skip to main content

Ronda – den dramatiskt vackra bergsstaden och tjurfäktningens födelseort

Ronda – den dramatiskt vackra bergsstaden och tjurfäktningens födelseort

I sydligaste Spanien, i de kulliga bergslandskapet mellan Málaga, Marbella och Sevilla, ligger den iögonfallande lilla staden Ronda. Staden är en av Spaniens allra äldsta, och på sina 750 meter över havet vilar den på en bergsplatå och delas mitt itu av en djup klyfta. Ravinen, som kallas El Tajo, ger plats åt den slingrande Guadalevínfloden som sträcker sig rätt igenom staden. Att alla goda ting är tre vet vi sen gammalt, och så även de tre stora broarna som binder ihop hela Ronda – Puente Nuevo, Puente Viejo och Puente Romano. Rondas tre broar är så långt man kan komma från moderna broar, som Brooklyn Bridge och Golden Gate. Att betrakta Rondas broar från någon av de många utkiksplatserna känns mer som att befinna sig i en medeltida saga, där de bågformade broarna stupar rätt ner i ravinens djupa klyfta på ett sätt som får det att suga till i magen.


Bild: Utsikten från det 750 meter högt belägna Ronda ut över det andalusiska bergslandskapet är något alldeles extra

Minnen från fornstora dar

Man ser tydligt att Ronda blivit starkt influerad av den moriska kulturen. När de arabiska berberna tog sig från Marocko och in i Spanien via det närliggande Gibraltarsundet i början av 700-talet var Ronda en av de första städerna som kapitulerade inför erövrarna. På den här tiden var det den äldsta delen av staden, La Ciudad, som blomstrade, och efter maktövertagandet infann sig den nya vardagen för invånarna här. Livet gick sin gilla gång bland de moriska palatsen och myllrande gatorna. Medan de kristna styrkorna sedermera tog över många av de stora andalusiska städerna – Sevilla och Cordoba till exempel – fortsatte klippstaden Ronda att vara en del av det moriska emiratet Granada.

Läs här: Festivaltider i Spanien


Bild: Puente Nuevo-bron byggdes år 1788 och binder ihop Rondas två stadsdelar, La Ciudad och El Mercadillo

Efter en sista kraftansträngning från de kristna soldaterna lyckades man till sist driva ut morerna i slutet av 1400-talet, och man började bygga om staden för att anpassa de moriska byggnaderna till den kristna arkitekturen. Mycket byggdes nytt, och det var under den här tiden som Rondas andra stora stadsdel växte fram, El Mercadillo, som en direkt konsekvens av de höga skatterna som de kristna makthavarna krävde från invånarna i La Ciudad. El Mercadillo låg på andra sidan av floden, och man bestämde att förbinda de båda stadsdelarna med varandra. Så byggdes den vidunderliga Puente Nuevo-bron år 1788, efter en ritning av arkitekten Jose Martin de Aldehuela, för att förena de två.

Hemingways smultronställe

När eftermiddagssolen sakta sjunker över de små, trånga kullerstensgränderna och färgar berggrunden bärnstensgul förstår man helt och hållet varför Ronda var en av Ernest Hemingways absoluta favoritplatser. För den som läst hans skildring av det spanska inbördeskriget, Klockan klämtar för dig, är inte Rondas miljöer obekanta, och även en handfull andra av Hemingways böcker är kraftigt influerade av författarens många egna vistelser här. Lika mycket som Hemingway älskade staden Ronda måste Ronda ha älskat honom tillbaka. Här finns en gata döpt efter den folkkäre författaren, och invånarna fortsätter att läsa och älska hans många verk.

Läs också: En dag i Nerja


Bild: Statyn över Ernest Hemingway står faktiskt inte i Ronda utan i Pamplona, men i Ronda har Hemingway fått sin alldeles egna gata: Paseo de Ernest Hemingway

I tjurfäktningens vagga

Ronda är också hemvisten för den måhända kontroversiella, men långlivade, tjurfäktningstraditionen som genom århundradena varit så typisk för Andalusien och resten av Spanien. Det var just här, i de andalusiska bergen, som Pedro Romero föddes år 1754 – matadoren som skapade den moderna tjurfäktningen. Många av de regler han skrev ner då är vägledande för skådespelet än idag, och han var den första matadoren att möta tjuren öga mot öga, stående på marken. Innan honom var det istället picadorerna – de hästburna kämparna – som var de vanligaste. Trots att han blev nästan 85 år gammal var det på tjurfäktningsarenan som han både levde och till slut även dog.

Se en översikt över våra rundresor här


Bild: På magnifika Plaza del Toros i Ronda föddes den spanska tjurfäktningstraditionen, som trots den våldsamma inramningen är en stor del av den andalusiska kulturen och folksjälen

Det må ha hänt i Madrid, men det är i Ronda som Spaniens allra äldsta tjurfäktningsarena finns, Plaza de Toros. Även detta historiskt viktiga byggnadsverk är ett arbete av stjärnarkitekten från Puente Nuevo-bron. 1785 invigdes den, med den än idag största manegen och platser för hela 5 000 åskådare.

Stjärnklar natt över Ronda

Ronda tar andan ur en. Det är osannolikt att se staden ligga där på kanten av klipporna, oförstörd och ännu levande. Det må finnas många städer där man egentligen inte behöver göra så mycket, utan mest kan leva på känslan i nuet, men för mig står Ronda ut. Atmosfären är en sak, men i kombination med denna nästintill vansinnigt vackra och fascinerande placering blir det något alldeles extra.

Få en översikt över våra resor till Spanien och Andalusien här


Bild: Djupblå natt över Ronda

Under min ena enda eftermiddag i Ronda räckte det gott att bara gå runt i den stilla men fortfarande ännu värmande höstsolen och låta sig förundras, eller att dela ett oplanerat och förvånansvärt hjärtevärmande samtal med en inhemsk kvinna vars föräldrar levt igenom många av Rondas alla decennier tyngda av historia. Att avsluta den efter solnedgången lätt kyliga kvällen i värmen på Aguas de Ronda, i utomhusjacuzzin under den största och mest klart skinande stjärnhimlen jag sett i mitt liv, gör att jag längtar innerligt till nästa besök i Ronda.

Besök Ronda på någon av våra resor till Spanien – varför inte tillsammans med klippstaden Setenil när du reser med Det Goda Livet till Calahonda? Läs mer om vardagen i Andalusien här!

/Nadia

Vi tror du också gillar...