Skip to main content

6 steg till att förverkliga din drömsemester

”Traveling plans are the best plans you can make”

Att planera och förbereda inför sin drömsememester kan vara minst lika upprymmande och spännande som det är att åka på själva resan. Månaderna innan resan präglas vanligtvis med planering och förväntningar om hur resan ska bli och endast det faktum att man har en spännande resa att se fram emot förgyller vardagen något extra. Jag menar, visst håller ni med mig om jag påstår att det nästan känns mer pirrande i magen tiden strax före resan än när man faktiskt är på väg? Eller okej, minst lika pirrande i alla fall.

Men att planera och veta hur man ska lägga upp sin semester är inte alltid så enkelt. Oftast lär vi oss med tiden och ju oftare vi packar väskan och beger oss ut i världen, desto mer självsäkra och vana blir vi på att samordna våra resplaner. Dock finner jag ibland (trots att jag numera vill se mig själv som relativt resvan) att det fortfarande kan vara skönt att ha någon form av checklista till hands. En punkt och pricka-mall som hjälper mig komma ihåg de viktiga frågeställningarna som jag bör ha i åtanke när jag planerar min drömresa.

Jag har av denna anledning valt att knåpa ihop en liten checklista på 6 steg utifrån mina egna erfarenheter och misstag som jag har begått med åren. Förhoppningsvis underlättar dessa steg inför nästa gång du slår dig ner med den varma tekoppen och gör upp dina planer för det som oftast blir höjdpunkten på hela året – drömsemestern!

1. Reser du själv eller med någon? Med vem?

Först behöver du ställa dig den kanske något självklara frågan för de flesta, vem eller vilka ska du resa med? Eller vill du kanske unna dig denna resan på egen hand? Resesällskapet spelar oftast en avgörande roll för hur reseupplevelsen blir, så tänk på att det kan vara bra att resa tillsammans med någon eller några som du kommer bra överens med eller som du har liknande intressen som. Om ni är mycket olika och vill hitta på olika saker på resmålet kanske ni får det svårt att komma överens och tvingas kompromissa vilket kan påverka reseupplevelsen till det negativa jämfört med om ni båda önskar lägga upp semestern på samma sätt.

Vad är det för typ av resa du vill åka på? Är det en storstadsweekend med tjejerna som du planerar för? Eller en lugn och avkopplande solsemester med din käresta? Önskar du kanske istället att fly undan vardagen på egen hand där den spännande deckaren och den kalla drinken vid din sida utgör det enda resesällskapet för resan?

Se våra resformer här.

2. Planera i god tid

Så har du hittat din respartner och efter en lång fika där ni bollat inspirerande idéer och tankar är ni båda överens om vart ert äventyr ska bära. Då kommer nästa steg; planera i tid! Att ta reda på vart man ska bo, vilken tid på dygnet man helst önskar flyga, när på året man ska resa etc. kräver oftast mer tid och energi än vad man från början kanske är beredd på. Givetvis är denna typ av planering både rolig och stimulerande, men det bortser inte från det faktum att man behöver vara ute i god tid.

Par som läser och planerar sin nästa resa.

Prioriterar ni att bo centralt eller i utkanten av staden i lugna miljöer? Vill ni flyga på bekväma tider eller kommer ni hellre fram sent på kvällen i utbyte mot att få ner prislappen något ytterligare? Frågorna blir oftast många - börja med andra ord i god tid.

3. Lägg en budget

När man planerar en semester har man vanligtvis någon slags budget att hålla sig inom. Fastän att du mer än gärna sparar undan till semesterkassan, ser du gärna inte att hela ditt sparkonto går åt till en enda resa (hur fantastisk resan än må bli). Prata ihop dig med din respartner eller fråga dig själv om du reser på egen hand, hur mycket du är beredd att spendera på resan och försök sedan hålla dig inom den prisramen. Kom också ihåg att extra utgifter som du tidigare kanske inte har tänkt på eller räknat med vanligtvis tillkommer. Att flyg och boende kostar pengar, det räknar vi mer eller mindre med. Men utgifter som transport på resmålet, måltider och aktiviteter tillkommer också, även om det är lätt att man glömmer det i början av planeringsperioden. Det kan alltså vara en god idé att skapa sig en övergripande bild för vad resan kommer att kosta totalt så att du inte blir överväldigad under själva resan.

Här kan du läsa om: Resmål för den romantiske.

4. Ordna med det praktiska

Du vet vart din drömresa bär, du har koll på hur mycket den kommer att kosta och du och din respartner är ense om hur ni önskar forma era dagar väl på plats. Bitarna börjar falla på plats och ni är nu ivriga med att boka resan så att er dröm äntligen blir till verklighet. Här vill jag dock sätta in ett litet utropstecken. Eller inte ett så litet förresten, ett rätt så stort när jag tänker efter. Ta reda på innan du bokar hur du har det med de praktiska detaljerna. Har du en giltig reseförsäkring och avbeställningsskydd? Har du ett giltigt pass? Om du är ute i god tid med att boka resan, har du oftast tid att ordna med dessa praktiska detaljer även efter du bokat resan, men det kan vara bra att ha lite koll på detta innan du faktiskt bokar. Att införskaffa sig ett nytt pass kan ibland ta tid och avbeställningsskydd behöver du vanligtvis ha innan du betalar. Med andra ord är det rätt skönt att ha koll på detta innan du faktiskt bokar och betalar resan.

Kalender och penna krävs vid planering av resa.

Glöm heller inte att få din semester beviljad innan du bokar. Detta kan kännas som en självklarhet för de allra flesta, men jag vill ändå ta med detta råd som en påminnelse då man gärna inte vill sätta sig i sitsen att man har bokat och betalt resan för att sedan upptäcka att ledigheten ännu inte har blivit beviljad. Det är en rätt så stor stressfaktor i sig.

5. Boka resan

Vid det här laget är du mer än redo att boka drömresan som du så länge har planerat och längtat efter att få åka på. Kasta dock alltid ett extra öga när du fyller i dina personuppgifter och väljer datum etc. Man vill gärna inte upptäcka i efterhand att man bokat resan under fel vecka.

Läs här: Hur bokar jag min resa med Kulturresor Europa?

6. Det roliga börjar!

Tillsist har du nu bara det absolut roligaste kvar! Du har förmodligen vid det här laget redan börjat läsa på om destinationen och gjort en del förundersökningar om vilka restauranger och sevärdheter som är värda mer än ett besök. Men det är nu som du i lugn och ro kan fylla på ditt inspirationsförråd, vilket du kan göra genom att exemplevis ta del av andras erfarenheter av resmålet. På Internet har du tillgång till en mängd olika resebloggar som både kan inspirera och råda. Eller kanske har du någon i din närhet som har varit där? De personer som själva har varit på destinatinen sitter oftast på de mest ovärderliga tipsen och råden.

Man i hängmatta läser på sin ipad i trädgården.

Du kan också hitta många läsvärda och matnyttiga destinationsguider i bokhandlarna idag. Utbudet är rikligt och jag är säker på att vart du än ska resa, finns det en eller flera guider som listar dig ”the do's” and ”dont’s”.

Lycka till!

________________________________________________________________________________________________________________

Vill du befrias från att lägga ner tid på att hitta de bästa hotellen och de mest bekväma flygtiderna till bästa pris? Önskar du hellre bli serverad destinationens allra vassaste sevärdheter och gemytliga restauranger tillsammans med en duktig och påläst svensktalande reseledare? Då ska du spana in vårt gedigna reseutbud som sträcker sig till Europas alla hörn! Vi har med en omsorgsfull hand plockat ihop de allra finaste alternativen inom boende, flyg, gastronomi och attraktioner samt lagt ner hårt arbete för att just du ska få en så bra reseupplevelse som möjligt!

Då flyg, transport, utflykter och de flesta måltider på resan alltid är inkluderat i priset, minimerar du även risken över att spräcka din budget då du från början redan har ett fast pris att utgå efter. Ett behagligare sätt att resa på kan vi knappast komma på! Du hittar alla våra resor här.

Hälsningar Jenny

Vi tror du också gillar...