Skip to main content

Resor till Marocko

Resa till det magiska landet Marocko

Marocko, landet som är känt för sina kontraster och färgsprakande upplevelser, fortsätter att fascinera besökare. Här finner vi lugna, gröna oaser som kontrasterar mot de livliga och trånga basarerna, medan Atlasbergens majestätiska toppar vaktar över de små byarna och det vackra landskapet. Färgrikedomen i Marocko sträcker sig bortom den visuella paletten. Landet får sina nyanser från de olika kulturerna som har formats över tid – från berberfolket och araberna till europeer och afrikaner. Det är också solen som ger en glöd åt landet, liksom de skimrande keramikhantverken, tygerna och kryddorna som ger en rikedom av upplevelser under en semester i Marocko.

Semester i Marocko med boende i Marrakech och Essaouira

På vår resa till detta mystiska och spännande land bor vi i Marrakech i Marrakech och Essaouira, två städer med en rik historisk bakgrund – den ena vid havet och den andra i inlandet. Vi har privilegiet att bo på fyr- och femstjärniga hotell som ger oss det perfekta utgångsläget för att utforska städernas charmiga marknader, upptäcka dess historiska sevärdheter och samtidigt ha gott om tid för att uppleva staden på egen hand. I Marrakech kan vi gå vilse i de labyrintliknande gränderna i Medina, beundra den imponerande Koutoubiamoskén och njuta av en traditionell marockansk måltid på en av stadens mysiga restauranger, och i Essaouira hälsar kustidyllen oss välkomna med öppna armar och en precis lagom mängd nyfångad fisk på tallriken.

Ourikadalen och den berbiska kulturen

En av höjdpunkterna på vår resa är en utflykt till den frodiga Ourikadalen, där vi får uppleva den autentiska berberkulturen på nära håll. Här besöker vi ett traditionellt berberhus och får insikt i deras sätt att leva och deras traditionella hantverk. Vi får njuta av den grönskande naturen, de majestätiska vattenfallen och de fantastiska vyerna över dalen och Atlasbergen.

Under hela resan kommer vi att guidas av våra erfarna och kunniga reseledare, som kommer att dela med sig av sin lokalkännedom och ge oss en djupare förståelse för Marockos historia, kultur och traditioner. Vi kommer också att ha tid för egna upptäckter och möjlighet att interagera med den vänliga lokalbefolkningen, vilket ger oss en äkta inblick i landets själ.

Så varmt välkommen att ge dig ut på en spännande semester i Marocko med oss på Kulturresor Europa. Upplev den färgsprakande kulturen och den magnifika naturen i detta fascinerande land.

Detta får du uppleva på vår resa till Marocko:

  • Vackra hantverk som du kan köpa med dig hem

  • Vyer över både stad, berg och kustlinje
  • Marockansk kokkonst
  • Upptäcktsfärd i den berömda souken

Fakta om Marocko

Var ligger landet?

Landet Marocko hittar vi i nordvästra Afrika. Andra länder som gränsar till Marocko är Algeriet, Västsahara och Spanien på andra sidan Medelhavet. Marockos kust löper både längs med Medelhavet i norr och längs med Atlanten i väst.

Jämfört med andra länder i Afrika, är Marocko ett relativt litet land till ytan men det hindrar inte landskapet från att vara variationsrikt. Vi hittar både kustlandskap, bergskedjor och platta, öppna marker vid Sahara. Även Marockos två kustlinjer skiljer sig åt, då nordkusten karaktäriseras av sina branta klippor och flertalet vikar, medan västkusten är mer raklång.  

Hur många bor i landet?

På den 446 550 km2 stora ytan som utgör Marocko bor och lever omkring 33 600 00 människor. Befolkningstätheten uppskattas till 75,4 invånare per km2.  

Vilka är mina transportmöjligheter?

Resenärer har många transportmöjligheter att välja mellan när de ska resa under sin semester i Marocko. Ett nätverk av tåg, bussar och taxibilar gör det möjligt för resenärer att färdas mellan städer och byar, och dessutom till ett rimligt pris.

Att köra på vägarna i Marocko kan kännas stressigt eftersom många lokalbor kör mer aggresivt än vad vi är vana vid på vägarna i Sverige. Ifall du vistas i någon av Marockos större städer rekommenderar vi dig därför att åka med lokaltrafiken.    

Marockos tåglinjer drivs av ONCF, som står för Office National des Chemins de Fer och går främst mellan de större städerna, som bland annat Marrakech, Rabat och Casablanca. Busslinjerna däremot går även ut till mindre städer, dit tågen inte når, och detta färdmedel är billigare för plånboken. De stora, nationella bussoperatörerna i Marocko är Supratours och CTM.

Vilken försäkring behöver jag?

Under en semester i Marocko gäller inte det blå försäkringskortet som vi har inom EU. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Marocko.

Du kan vid beställning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkringar om du inte redan har en giltig försäkring.

Behöver jag vaccination?

Vi hänvisar till att du ber om rekommendationer från läkare när det gäller eventuella vaccinationer.

Vilka är inresereglerna, behöver jag visum?

Svenska medborgare och medborgare inom Norden kan resa på semester till Marocko i upp till 90 dagar utan krav på visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen och i minst 6 månader efter hemkomst. För personer med medlemskap utanför Sverige och Norden hänvisar vi till din ambassad eller Marockos ambassad. Tänk också på att alltid ha din flygbiljett/bokningsbekräftelse tillgänglig då inträde i landet kan nekas om du inte kan visa upp ditt resebevis.

Vilken valuta ska jag använda?

Valutan i Marocko kallas för dirham (1 MAD = 1 SEK pr. oktober 2019). Det finns ett maxbelopp på 2500 Dirham som man får ta med sig in till Marocko, vilket motsvarar cirka 2345 SEK. Det är däremot inte tillåtet att resa ut ur Marocko med dirham. Det går bra att ta ut pengar via bankomater men tänk på att många svenska banker tar ut en extra avgift för uttag på utländska bankomater. På det flesta större hotell och restauranger går det bra betala med kreditkort och bankkort. Däremot tar oftast mindre affärer, marknader, kaféer och dylikt enbart emot MAD som betalningsmedel och vill du ha pengar med dig rekommenderar vi EUR eller USD.

Prisnivån är inte särskilt hög i Marocko och det går att komma undan med en god marockansk måltid för två personer på ca. 150-250 MAD.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Att ge dricks är en normal kutym i Marocko och det förväntas således att någon form av dricks ges.

Dricks brukar ges till personer inom turistbranschen, det vill säga busschaufför, restauranger, hotellpersonal, lokalguider och liknande. På kaféer och restauranger brukar man räkna ca. 5-10% av notan i dricks.

Hur är vädret och klimatet?

Marocko brukar beskrivas som ett kallt land med en varm sol. Det vill säga att när solen håller sig undan kan det bli kallt, men när solen är framme kan det bli riktigt varmt. Under månaderna oktober/november och mars/april är vädret likt den sommar vi har i Sverige. I Marrakech och Sahara är de varmaste månaderna mellan juni-september då temperaturen kan stiga upp till 50 grader. Vädret i Essaouira är jämnare och ligger i snitt mellan 15-25 grader hela året.

I och med det skiftande vädret är lager-på-lager ett gott klädalternativ då en tidig morgon kan börja väldigt kall men framåt dagen kan det snarare bli närmare hetta.

Är det säkert att resa till Marocko?

Du kan känna dig trygg på din resa till Marocko med Kulturresor Europa eftersom vi endast besöker platser där det är säkert för turister att vistas. Vi följer alltid UD:s rekommendationer och håller oss löpande uppdaterade kring säkerhetsläget i de områden som vi besöker på resan.

Generellt kan turister och besökare känna sig trygga när de vistas Marocko eftersom kriminaliteten i landet är jämförelsevis låg. Däremot rekommenderas det alltid att man har uppsyn kring sina värdesaker då det kan förekomma ficktjuvar, likt i andra större städer och på platser där många människor är i rörelse.   

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Kvinnor bör använda kjol eller långa byxor och inte shorts. På vissa turistplatser går det bra för män att bära shorts men i städerna är detta inte bra. En tumregel för både kvinnor och män är att täcka såväl axlar som knän.

Vad har de för eluttag?

I Marocko använder man 220 volt AC, 50 Hz vilket du som svensk inte behöver en adapter till för att använda. I några äldre byggnader används dock 110 volt AC, 50 Hz vilket kräver adapter men detta är inte vanligast.

Hur kommer jag åt internet?

Mobilnätet i Marocko går relativt bra att använda men kom ihåg att det kan vara en dyr metod, kolla gärna med ditt telefonbolag hemma innan avresa. Gratis Wi-fi finns överallt på hotellen och i alla större städer finns internetkaféer, men ska dessa användas måste passet vara med.

Finns det några hygienråd?

Hotell har god hygienförhållning som liknar mer den västerländska. Offentliga toaletter däremot och toaletterna ute på landsbygden är ofta mer primitiva och utan toalettpapper. Det är därför en god idé att ha med pappersnäsdukar och handsprit vid utflykter och dylikt.

Kan jag dricka vattnet?

Det är inte tillåtet att dricka vatten från kranen här utan det är flaskvatten som gäller för resor till Marocko.

Mystiska Marocko

Upptäck Marockos kulturella skatter – res med oss till Marrakech och Essaouira 2025! - Drömmer du om att utforska en plats där historia, kultur och naturlig skönhet möts i en harmonisk symfoni? Välkommen att följa med oss på en förtrollande kulturresa till Nordafrikas pärla – Marocko. Här väntar två fascinerande städer, Marrakech och Essaouira, på att få upptäckas av oss när vi utforskar den marockanska magin i berbernas gamla huvudstad Marrakech – staden som bubblar av marknader, mä...