Skip to main content

Resor till Marocko

Resa till det magiska landet Marocko

Marocko är ett land som är rikt på kontraster. Lugna, gröna oaser håller sig undan från de livfulla och trånga basarerna, och i fjärran turas bergstopparna, tillhörande Atlasbergen, om att vakna över de små byarna och det sköna landskapet. Att Marocko är färgstarkt har flera betydelser. Dels får landet sin färg av de olika kulturerna från berberfolket, araberna, européerna och afrikanerna, och dels ger den glödande solen och de skimrande keramikhantverken, tygerna och kryddorna Marocko fler nyanser.     

I vår resa till Marocko ingår:

  • svensktalande reseledare.
  • flyg och boende på fyrstjärnigt hotell.
  • utflykter och tid för egna upplevelser.

På vår resa till detta mystiska och spännande land, håller vi till i Marrakech, berbernas gamla huvudstad och adressen till många av landets stora sevärdheter och marknader. Vi möter Atlanten vid Essaouiras kust och letar oss fram till ett lokalt berbeisk hus i den frodiga Ourika-dalen för att uppleva landets kultur på riktigt.  

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Marocko

Vilken försäkring behöver jag?

På resor till Marocko gäller inte det blå försäkringskortet vi har inom EU. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Marocko.

Du kan vid beställning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkringar om du inte redan har en giltig försäkring.

Behöver jag vaccination?

Vi hänvisar till att du ber om rekommendationer från läkare när det gäller eventuella vaccinationer.

Vilka är inresereglerna, behöver jag visum?

Svenska medborgare och medborgare inom Norden kan resa till Marocko i upp till 90 dagar utan krav på visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen och i minst 6 månader efter hemkomst. För personer med medlemskap utanför Sverige och Norden hänvisar vi till din ambassad eller Marockos ambassad. Tänk också på att alltid ha din flygbiljett/bokningsbekräftelse tillgänglig då inträde i landet kan nekas om du inte kan visa upp ditt resebevis.

Vilken valuta ska jag använda?

Valutan i Marocko kallas för Dirham (MAD) där 10 MAD motsvarar ca. 9,40 SEK (pr. september 2018). Det finns ett maxbelopp på 2500 Dirham som man får ta med sig in/ut från Marocko, vilket motsvara ca. 2345 SEK. Det går bra att ta ut pengar via bankomater men tänk på att många svenska banker tar ut en extra avgift för uttag på utländska bankomater. På det flesta större hotell och restauranger går det bra betala med kreditkort och bankkort. Däremot tar oftast mindre affärer, marknader, kaféer och dylikt enbart emot MAD som betalningsmedel och vill du ha pengar med dig rekommenderar vi EUR eller USD.

Prisnivån är inte särskilt hög i Marocko och det går att komma undan med en god marockansk måltid för två personer på ca. 150-250 MAD.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Att ge dricks är en normal kutym i Marocko och det förväntas således att någon form av dricks ges.

Dricks brukar ges till personer inom turistbranschen, det vill säga busschaufför, restauranger, hotellpersonal, lokalguider och liknande. På kaféer och restauranger brukar man räkna ca. 5-10% av notan i dricks.

Hur är vädret och klimatet?

Marocko brukar beskrivas som ett kallt land med en varm sol. Det vill säga att när solen håller sig undan kan det bli kallt, men när solen är framme kan det bli riktigt varmt. Under månaderna oktober/november och mars/april är vädret likt den sommar vi har i Sverige. I Marrakech och Sahara är de varmaste månaderna mellan juni-september då temperaturen kan stiga upp till 50grader. Vädret i Essaouira är jämnare och ligger i snitt mellan 15-25 grader hela året.

I och med det skiftande vädret är lager-på-lager ett gott klädalternativ då en tidig morgon kan börja väldigt kall men framåt dagen kan det snarare bli närmare hetta.

Är det säkert att resa till Marocko?

Du kan känna dig trygg på din resa till Marocko med Kulturresor Europa eftersom vi endast besöker platser där det är säkert för turister att vistas. Vi följer alltid UD:s rekommendationer och håller oss löpande uppdaterade kring säkerhetsläget i de områden som vi besöker på resan.

Generellt kan turister och besökare känna sig trygga när de vistas Marocko eftersom kriminaliteten i landet är jämförelsevis låg. Däremot rekommenderas det alltid att man har uppsyn kring sina värdesaker då det kan förekomma ficktjuvar, likt i andra större städer och på platser där många människor är i rörelse.   

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Kvinnor bör använda kjol eller långa byxor och inte shorts. På vissa turistplatser går det bra för män att bära shorts men i städerna är detta inte bra. En tumregel för både kvinnor och män är att täcka såväl axlar som knän.

Vad har de för eluttag?

I Marocko använder man 220 volt AC, 50 Hz vilket du som svensk inte behöver en adapter till för att använda. I några äldre byggnader används dock 110 volt AC, 50 Hz vilket kräver adapter men detta är inte vanligast.

Hur kommer jag åt internet?

Mobilnätet i Marocko går relativt bra att använda men kom ihåg att det kan vara en dyr metod, kolla gärna med ditt telefonbolag hemma innan avresa. Gratis Wi-fi finns överallt på hotellen och i alla större städer finns internetkaféer, men ska dessa användas måste passet vara med.

Finns det några hygienråd?

Hotell har god hygienförhållning som liknar mer den västerländska. Offentliga toaletter däremot och toaletterna ute på landsbygden är ofta mer primitiva och utan toalettpapper. Det är därför en god idé att ha med pappersnäsdukar och handsprit vid utflykter och dylikt.

Kan jag dricka vattnet?

Det är inte tillåtet att dricka vatten från kranen här utan det är flaskvatten som gäller för resor till Marocko.

Mystiska Marocko

8 dagar från 11 495:-
Kautoubia moskén och te i Marocko.

en kulturell resa till Marockos huvudstad - Marrakech - Upplev magin i Marockos huvudstad Marrakech – staden som bubblar av marknader, människor, nöjesliv och kultur. Därför ska du resa med oss på kulturresa i Marrakech: Centralt och 4-stjärnigt hotell i Marrakech Besök i flera Unesco-listade städer Fantastiska naturscenerier med Atlasbergen som kuliss Möte med den lokala, berbiska kulturen Marrakech, Unesco-listade städer och de majestätiska Atlasbergen - Vår...Läs mer om resan till Marrakech