Skip to main content

Portugals heta hemligheter

Dourofloden i Porto, Portugal
Båtar och färgglada hus i Porto, Portugal
Jeronimusklostret i Belém, Lissabon
Sjöfararnas monumentet i Belém och fadomusik i Lissabon
Universitetsstaden Coimbra i Portugal
Vinodlingar i Dourodalen i Portugal
Portvin i vinhusen i Porto
Portugals huvudstad Lissabon
8 dagar - pris per person från
21 995:-
Boka resa

Portugals heta hemligheter 2024 – en rundresa till Portugal som har allt!

Välkommen att följa med på en rundresa genom Portugals pittoreska landskap med berg och dalar, mäktiga borgar och imponerande kyrkor och flera livfulla städer med både ett sprudlande folkliv och historiska monument. Under vår spännande gruppresa går vi på stadsvandringar och vinprovning, färdas på floden Douro, avnjuter en vingårdslunch med tillhörande vinprovning och mycket mer. Lär känna det bästa som Portugal har att erbjuda, och få ut extra mycket av din resa tack vare vår svensktalande reseledare med stora kunskaper om den portugisiska kulturen och historien.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Portugal:

  • Kulinariska matupplevelser och besök på vingård
  • Historiska stadsvandringar och UNESCO-listade sevärdheter
  • Rofylld båttur på Dourofloden
  • Rafflande naturupplevelser och svårslagna vyer
  • Lokalt förankrad och erfaren svensktalande reseledare

Portvinets huvudstad Porto och besök på vingård

I norr besöker vi portvinets huvudstad Porto, och förutom att uppleva staden besöker vi naturligtvis ett av portvinshusen. Turen går även till den heliga staden Braga och till trivsamma Guimarães i Minho. I Douroregionen möter vi de vackra landskapen och vinodlingarna på terrassluttningarna, och vad ligger väl närmare till hands just då än ett besök med tillhörande lunch på en riktig vingård?

Historiska upplevelser i Fatima, Óbidos och Batalha

En natt bor vi i pilgrimsstaden Fatima, med sin stora kyrka som tusentals besöker varje år när de når slutmålet på sin långa pilgrimsfärd. Under rundresan stannar vi också till i den gamla muromgärdade fästningsstaden Óbidos, och även i Batalha med sin kyrka och tillhörande dominikanerkloster.

Lissabons största sevärdheter och möjlighet till fadoafton

I Portugals huvudstad Lissabon får vi se en härlig blandning av gammalt och nytt. Vi reser tillbaka i tiden i stadsdelarna Baixa och Bairro Alto, och i Alfamakvarteret väntar många smala gator och gränder och dessutom en fadoafton för den som vill lära sig mer om en viktig del av den portugisiska kulturen. Vi får tid att lära känna staden både i sällskap med vår reseledare, men också på egen hand så att vi själva kan välja vilka russin vi vill plocka ur den stora och häftiga Lissabonkakan.

Kort dagsprogram för rundresan i Portugal:

Dag 1: Ankomst till Lissabon och transfer till Porto
Dag 2: Porto med stadsrundtur, portvinssmakning och båttur på Dourofloden (F, L)
Dag 3: Guimarães och Braga med pilgrimstrappan Bom Jesus (F, L)
Dag 4: Dourodalen med vingårdslunch och transfer till Fátima (F, L,M)
Dag 5: Till Lissabon via Batalha och Óbidos (F)
Dag 6: Stadsrundtur i Lissabon och extrautflykt med fadoafton (F, M*)
Dag 7: Ledig dag i Lissabon och avskedsmiddag (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Vänligen notera att de hotell som är kopplade på den här resan endast är vägledande och att ändringar till likvärdiga hotell av motsvarande standard kan förekomma. En fullständig hotellista skickas ut i samband med avresebrevet 10–14 dagar innan avresa

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon och transfer till Porto

Vi inleder vår resa och tar sikte på Europas sydvästra kant – det mångfacetterade och innehållsrika Portugal. När vi kommer fram till Lissabon byter vi flyget mot bussen och kör vidare mot vår slutdestination Porto. Under den drygt tre timmar långa bussresan gör vi en paus där vi kan fylla på energireserverna efter en lång dag på resande fot. Vi anländer till Porto och vårt hotell där vi checkar in för en välförtjänad dygnsvila.

Dag 2: Porto med stadsrundtur, portvinssmakning och båttur på Dourofloden (F,L)

God morgon Porto! Under dagen lär vi känna vår nya hemstad vid Douroflodens mynning, som tidigare var Portugals främsta centrum för handeln med den övriga världen. Äldre tiders rikedom har lämnat sina tydliga spår med fina palats och historiska hus på de smala och branta gatorna som andas historisk atmosfär. Vi utforskar Porto både från bussen och till fots för att kunna se så mycket som möjligt av stadens sevärdheter – här finns nämligen så mycket att se att staden har upptagits på UNESCO:s världsarvslista. São Bentos centralstation med sin fantastiska kakelutsmyckning av Jorge Colaco är en av höjdpunkterna, och så även den eleganta Aliados Boulevard, floden Douros mynning och domkyrkan med en hyllning till de skandinaviska furstar som hjälpte kung Alfonso Henriquez att erövra Lissabon 1147. 

Om vädret tillåter tar vi en liten promenad upp till toppen av Dom Luis-bron, där vi bjuds en fantastisk utsikt över Porto och alla de vackra portvinshusen vid flodens södra strand. 

Hamnen i Porto med båtar och bron i kvällsskrud, Portugal.
Bild: Längs Dourofloden ligger portvinsbåtarna på rad – här vid Dom Luis-bron

Dagens lunch intar vi på en mysig lokal restaurang i det pittoreska Ribeirakvarteret, innan vi under eftermiddagen besöker vi ett av portvinshusen i Gaia där vi smakar på de ädla dropparna och lyssnar till berättelsen om portvinets historia. Vi får därefter uppleva staden från vattnet på en flodtur som tar oss tillbaka till Portosidan, och under vår färd på Dourofloden passerar vi naturligtvis förbi de sex välkända broarna innan vi avslutar en fullspäckad dag i vackra Porto. 

Dag 3: Guimarães och Braga med pilgrimstrappan Bom Jesus (F, L)

På dagens program står en tur runt Portugals nordligaste provins Minho med sina vackra, historiska städer och hänförande landskap. Vårt första stopp blir i Guimarães som den första portugisiska kungen, Alfonso Henriquez av huset Burgund, gjorde till landets huvudstad för 1 000 år sedan. Staden anses vara det moderna Portugals födelseort och landets vagga. Här går vi en tur längs medeltidsstadens små trivsamma gator som tar oss till det historiska centrumet, och som även det återfinns på UNESCO:s världsarvslista. För de som önskar finns det tid till att på egen hand besöka domkyrkan eller njuta av en kopp kaffe på det vackra gamla torget.

Från Guimarães åker vi ytterligare två mil norrut till Braga, känt som ärkebiskoparnas stad. Här får vi se imponerande byggnadsverk i barockstil och den stora domkyrkan uppförd av Alfonso Henriquez far, Henrik av Burgund. De som vill kan gå in i både kyrkan och kapellet och ta en titt mot en avgift på cirka €2 för respektive byggnad.

Braga Bom Jesus do Monte i Portugal.
Bild: Den häftiga Bom Jesus de Braga erbjuder en spektakulär utsikt över staden och naturen

Strax utanför Braga ligger en välkänd plats för pilgrimer, helgedomen Bom Jesus de Braga, med sin monumentala barocktrappa från vars topp det är en underbar utsikt över lilla Rom, som staden också kallas. I Braga äter vi lunch tillsammans, och när vi kommer tillbaka till Porto har vi resten av kvällen att tillbringa på egen hand.

Dag 4: Dourodalen med vingårdslunch och transfer till Fátima (F, L,M)

En dag fylld med upplevelser och vackra landskapsscenerier i kuperad terräng väntar oss idag när vi kör genom Douroregionen. Vi inleder dagen med att ta oss in i hjärtat av Dourodalen där Portugals mest berömda vin tillverkas, nämligen portvinet. På vår resa genom Douro stöter vi ofta på ordet quinta som betyder gård – ett ord som här i Douro förknippas med vinproduktion och som är beteckningen för de gamla vingårdarna och herresätena som finns runt om i hela norra Portugal.

Bördiga Dourodalen med odlingar och floden, Portugal.
Bild: Dourodalen lockar med all sin sköna och gröna prakt

Officiellt kallas portvinsområdet Alto Douro Vinhateiro, och faktum är att distriktet tar hem titeln som världens allra äldsta vindistrikt. Därför har det också blivit upptaget på UNESCO:s lista över världsarv. Området grundades 1756 vid Régua, en av de viktigaste städerna längs portvinsrutten, som ligger vid floden Douros strand. Förr i tiden fraktades portvinet i smala båtar, barcos rabelos, hela vägen från Régua till det som än idag är portvinets huvudstad, Porto. I Peso de Régua stannar vi vid en av de lokala vingårdarna där vi får en rundvisning och kan se de stora tunnorna där druvorna förvaras. Här avnjuter vi även dagens lunch i de charmiga och lantliga omgivningarna.

Efter en upplevesrik dag åker vi sedan vidare mot den heliga staden Fátima, som är en av Portugals viktigaste pilgrimsstäder. Hit vallfärdar mängder av människor tack vare berättelsen om de tre fåraherdande barnen som år 1917 fick en uppenbarelse där de mötte jungfru Maria. Domkyrkoplatsen med den heliga treenighetskyrkan kan husera upp till 15 000 människor på en och samma gång, och det är svårt att inte imponeras. Vi checkar in på vårt lokala hotell, och vi rundar av dagen med en gemensam middag i hotellets restaurang. De som vill kan sedan ta en kvällspromenad till Domkyrkoplatsen och titta på de vallfärdande pilgrimerna när de når sitt slutmål.

Dag 5: Till Lissabon via Batalha och Óbidos (F)

Från Fátima styr vi kursen vidare söderut mot Lissabon, och längs vägen stannar vi till i både Batalha och det UNESCO-skyddade dominikanerklostret Santa Maria da Vitória. Det gotiska klostret är tillägnat jungfru Maria som tack för att hon vakade över portugiserna när de krigade mot spanjorerna i Kastilien i slutet av 1300-talet. Portugiserna segrade till slut, vid det stora slaget vid Aljubarrota 1385, och därför byggdes detta tempel som en helgedom till deras beskyddare. De som vill kan gå in i klostret och titta mot en avgift på cirka €10/person (ej inkluderat).

Vårt sista stopp innan vi når fram till Lissabon blir för att beundra den vackra fästningsstaden Óbidos som ligger högst upp på en bergstopp omgiven av en historisk ringmur. Óbidos är mycket välbevarad stad med fina vitkalkade hus som är vackert prydda med färgprunkande blommor. En populär specialitet här i staden är ginjinha, det lokala körsbärsvinet, som förvånande nog dricks ur små ätbara koppar tillverkade av choklad.

Fästningsstaden Obidos med utsikt över naturen, Portugal.
Bild: Fästningsstaden Obidos ligger vackert på de portugisiska vidsträckta markerna

Väl framme i Lissabon checkar vi in på vårt hotell i Lissabons centrum. Resten av kvällen är fri till att utforska den portugisiska huvudstaden på egen hand.

Dag 6: Stadsrundtur i Lissabon och extrautflykt med fadoafton (F, M*)

Vi vaknar upp till en ny dag, nu på plats i Portugals främsta metropol – huvudstaden Lissabon. Vi kör genom staden längs Tejofloden innan vi når fram till den historiska stadsdelen Belém – ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden, tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet 1755.

Här kan man skåda Belémtornet och Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen där han ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet. Här ligger även den pampiga Jeronimuskyrkan och det tillhörande klostret som dateras ända tillbaka till 1500-talet och som passar utmärkt för ett besök på egen hand under vår lediga dag i Lissabon (öppet tisdag–söndag). Kyrkan och klostret är byggda med några av alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan. Vi tar oss sedan tillbaka in till Lissabons centrum, där vi tar en promenad genom det historiska centrumet med kvarteren Baixa och Bairro Alto, kända för sina charmerande gator och stora torg.


Bild: Det mäktiga Belémtornet blickar ut över Lissabons äldsta delar

Efter rundturen är dagen fri för egna aktiviteter, och den som vill kan under kvällen uppleva en av resans stora höjdpunkter. På vår fadoafton beger vi oss till ett av Lissabons främsta fadohus i stadsdelen Alfama, där vi ska få ta del av den nationella sång- och musikformen fado. Var fadon kommer ifrån från början råder det delade meningar om, men ett av de allra viktigaste begreppen som fadon hämtar inspiration ifrån är ordet saudade, som beskriver en särskild typ av saknad och längtan. Sången ackopanjeras av portugisiskt gitarrspel, och om det är någonstans du ska uppleva fadon så är det här i Lissabon, där konstformen är högt skattad. Så har det inte alltid varit – under åren som militärdiktatur mellan 1926 och 1974 var fadon i princip förbjuden, och blev på så sätt en levande protest mot det rådande styret. Idag blomstrar fadokulturen, och inte bara i den äldre generationen, utan även den yngre generationen visar intresse för att lära känna sitt musikaliska arv.

Observera att extrautflykten med fadoaftonen ska beställas samtidigt som du bokar din resa

Dag 7: Ledig dag i Lissabon och avskedsmiddag (F, M)

Under resans sista dag kan du utforska Portugals huvudstad på egen hand. Lissabon förknippas av många med de gula spårvagnarna, så varför inte ta en tur i den världsberömda spårvagnen nr 28 som kör genom den historiska stadsdelen Alfama upp till borgen São Jorge? Härifrån bjuds du på en bedårande utsikt över hela staden. Strosa på gågatorna omkring Rua Augusta och in på sidogatorna där du kan hitta små butiker med mängder av fina saker att ta med hem, eller varför inte spatsera fram på den stora Avenida de Liberdade där det finns gott om shopping. 


Bild: Lissabons klassiska spårvagnar som går upp och ner för de branta gatorna bidrar med nerv och livfullhet

På kvällen strålar vi samman och besöker en av den historiska centrumkärnans lokala restauranger, och tillsammans avnjuter vi en gemensam avskedsmiddag där vi minns tillbaka på vår händelserika resa genom Portugal. 

Dag 8: Hemresa (F)

Resan har nu nått sitt slut, och efter en vecka fylld av äventyr och nya lärdomar tar vi sikte på flygplatsen för att lämna Portugal bakom oss – åtminstone för den här gången. Obrigado säger vi till våra nya bekantskaper, och så ses vi kanske igen på någon annan kulturresa!

Väder

SE VÄDRET I LISSABON

 uppdaterad väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Karta

Geografisk karta över Portugal.

Fakta om Porto & Lissabon

Var ligger Porto och Lissabon?

Den näst största staden i Portugal, med ca 260 000 invånare i de centrala delarna är Porto. Med en markyta på 41,42 km2, ligger Porto belägen i norra Portugal alldeles intill kusten. Staden har en livfull sjöfart och här ligger även många tillverkningsindustrier. Förutom att vara en vacker kuststad med många broar, är Porto också känt för sitt portvin, och i staden anordnas många vinprovningar för likväl turister som inhemska vinfantaster. Klimatet i Porto är något svalare och fuktigare jämfört med södra Portugal, och tillskillnad från exempelvis Algarvekusten i syd, får man här räkna med någon regnskur då och då.

Lissabon är Portugals huvudstad som med sina 565 000 invånare, ligger belägen på västkusten. Lissabon är till ytan 84,8 km2 stort och själva storstadsområdet är hela 2 957 km2. Den idylliska storstaden karaktäriseras bland annat för sina anrika byggnader och sina gula spårvagnar som färdar invånare och turister upp och ner för de branta gatorna. Varför staden inte är så flack beror på att Lissabon ligger belägen på sju kullar, därav kan du i staden hitta flera bergbanor samt en hiss.

Hur är vädret och klimatet?

I Lissabon råder även ett behagligt medelhavsklimat och strax utanför stadskärnan ligger flera sandstränder belägna. Klimatet karaktäriseras av ett typiskt subtropiskt medelhavsklimat och ger varma heta somrar och milda vintrar. Under april till oktober sjunker temperaturen sällan under 18 grader och under sommarmånaderna är medelhavstemperaturen på ca 27

Hur tar jag mig runt?

På vägarna i och runtom Porto kan det oftast vara mycket trångt och svårframkomligt, och av denna anledning rekommenderas turister och besökare att färdas med taxi eller metro. Stadens metrosystem är relativt nytt och erbjuder en snabb och smidig transport runtom Porto. Metrotågen börjar gå från omkring kl. 06.00 på morgonen till och med 01.00 på natten alla dagar i veckan. I staden återfinns även ett omfattande bussystem som kör invånare och turister dag som natt. Du kan köpa bussbiljetterna ombord på bussen och en biljett kostar omkring 1,50 euro.

Om du önskar färdas på ett mer gammaldags sätt är Portos s.k. ”Trams system” att rekommendera. Idag finns endast tre aktiva linjer kvar utav dessa scenariska spårvagnar och de kör omkring var 30 minut från kl. 9 på morgonen till kl. 19 på kvällen. 

I Lissabon kan du smidigt transportera dig med lokaltrafiken då det runt om i staden både går bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg. Planerar du på att åka spårvagn eller buss, är en rekommendation att du införskaffar din biljett innan du kliver ombord, då priset för en resa annars blir något dyrare.

Tunnelbanetågen är också mycket smidiga transportmedel och priset för en resa ligger på omkring 1,25 euro. Om du istället har planer på att ta dig utanför stadens gränser, går det även flera tåg från Lissabon till kringliggande orter och byar. Längs kusten går det bland annat ett pendeltåg mellan Lissabon och Cascais, som förutom att transporta resenärer erbjuder en vacker utsikt över kusten och havet. Tänk på att du här måste köpa din biljett innan du kliver ombord hos antingen ett biljettkontor eller vid tågstationen.

Visste du att...

… Porto är en av de äldsta städerna i Europa, och registrerades år 1996 som en världsarvsplats av UNESCO tack vare alla de historiska byggnader och enastående monument som återfinns i staden?

… på portugisiska stavas namnet på staden “o Porto“ vilket på engelska betyder ”hamnen”?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
16/10 - 23/10Se flygtider Stockholm - ArlandaPortugals heta hemligheter21 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 40 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Lissabon t/r inkl. transfer
• 7 nätter på hotell runt om i Portugal
• 7 x frukost 
• 1 x hotellmiddag
• 1 x restaurangmiddag med dryck
• 2 x restauranglunch med dryck 
• 1 x vingårdslunch med dryck
• Båttur på floden Douro och vinprovning i Porto
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 6 695 kr
• Extrautflykt med fadouppträdande och middag, 995 kr
• Entréer på utflykter
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Stadsskatt, €2/person per natt i Lissabon och Porto (betalas direkt till hotellet)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor