Skip to main content

Portugals heta hemligheter

Dourofloden i Porto, Portugal
Båtar och färgglada hus i Porto, Portugal
Jeronimusklostret i Belém, Lissabon
Sjöfararnas monumentet i Belém och fadomusik i Lissabon
Universitetsstaden Coimbra i Portugal
Vinodlingar i Dourodalen i Portugal
Portvin i vinhusen i Porto
Portugals huvudstad Lissabon
Pris från:
15 495:-
Dagar:8
Boka resa

Portugals heta hemligheter – en rundresa som har allt 2022!

Välkommen på en rundresa genom Portugals pittoreska landskap med berg och dalar, mäktiga borgar och imponerande kyrkor, samt flera städer och monument av historisk och kulturell betydelse som också finns med på UNESCO:s världsarvslista. Under vår gruppresa går vi på stadsvandringar och vinprovning, färdas på floden Douro, äter lunch på en vingård och mycket mer.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Portugal:

  • Kulinariska matupplevelser och besök på vingård
  • Historiska stadsvandringar och UNESCO-listade sevärdheter
  • Rofylld båttur på Douro-floden
  • Rafflande naturupplevelser och svårslagna vyer

Portvinets huvudstad Porto och besök på vingård

I norr besöker vi portvinets huvudstad Porto, och förutom att uppleva staden besöker vi naturligtvis ett av portvinshusen. Turen går även till den heliga staden Braga och till trivsamma Guimarães i Minho. I Douro-regionen möter vi de vackra landskapen och vinodlingarna på terrassluttningarna och vad ligger närmare till hands än att besöka en riktig vingård till lunch?

Historiska upplevelser i Coimbra, Óbidos och Batalha

En annan av rundresans höjdpunkter är Coimbra med sitt historiska centrum och ett av Europas äldsta universitet. Under rundresan stannar vi också till i den gamla, muromgärdade fästningsstaden Óbidos och i Batalha med sin stora kyrka och det tillhörande dominikanerklostret.

Sevärdheter i Lissabon

I Portugals huvudstad Lissabon får vi se en härlig blandning av gammalt och nytt. Vi reser tillbaka i tiden i stadsdelarna Baixa och Bairro Alto, samt i Alfama-kvarteret med sina många smala gator och gränder. Vi upplever också det nyare Lissabon när vi besöker fenomenetet LX Factory. Här möts lokala tillverkare och säljer sina produkter i små butiker och även på områdets marknader. Unika designföremål blandas med en uppsluppen stämning och mängder av butiker och restauranger.

Kort dagsprogram för rundresan i Portugal

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Färd till Porto 
Dag 2: Porto med stadsrundtur och portvinssmakning. Båttur på Douro-floden (F, M)
Dag 3: Guimarães och Braga (F, L, M)
Dag 4: Dourodalen med vingårdslunch och till Coimbra (F, L, M)
Dag 5: Via Batalha och Óbidos till Lissabon (F, L)
Dag 6: Stadsvandring i Lissabon och besök på LX Factory. Gemensam middag (F, M)
Dag 7: Ledig dag i Lissabon (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Färd till Porto 

Efter ankomsten till Lissabon tar vi direkt sikte norrut, där vår mål är storstaden Porto. 

Väl framme i Porto kan vi se fram emot en panoramatur. Porto ligger vid floden Douros mynning och var tidigare Portugals centrum för handel med övriga världen. Äldre tiders rikedom har lämnat tydliga spår med fina palats och historiska hus på de smala och branta gatorna som andas historisk atmosfär. En elev till den världsberömde arkitekten Eiffel har ritat ett par av de broar som går över floden.

Dag 2: Porto med stadsrundtur och portvinssmaknig. Båttur på Douro-floden (F, M)

Idag utforskar vi Porto till fots för att kunna se så mycket som möjligt av stadens sevärdheter. Porto finns nämligen med på UNESCO:s världsarvslista. São Bentos centralstation med sin fantastiska kakelutsmyckning av Jorge Colaco är en höjdpunkt i Porto. Andra höjdpunkter är den eleganta Aliados Boulevard, floden Douros mynning och domkyrkan med en hyllning till de skandinaviska furstar som hjälpte kung Alfonso Henriques att erövra Lissabon 1147. 

Om vädret tillåter går vi en liten promenad på toppen av Dom Luis-bron och härifrån har vi en fantastisk utsikt över Porto och alla portvinshusen på flodens södra strand. 

Hamnen i Porto med båtar och bron i kvällsskrud, Portugal.
Bild: Portvinsbåtar i Porto

Under eftermiddagen besöker vi ett av portvinshusen i Gaia, där vi smakar på de ädla dropparna och lyssnar till portvinets historia. Härefter får vi uppleva staden från vattnet på en flodtur som ska ta oss tillbaka till Porto-sidan. Längs vår färd på Douro-floden rundar vi de sex broarna innan vi avslutar dagen med att äta middag på en av de mysiga och pittoreska lokala restaurangerna i Ribeira-kvarteret.

Dag 3: Guimarães och Braga (F, L, M)

Dagens program fortsätter i Portugals nordligaste provins, Minho, med de vackra, historiska städerna och de hänförande landskapen. Vårt första stopp blir i Guimarães som den första portugisiska kungen, Alfonso Henriques av huset Burgund, gjorde till huvudstad för 1 000 år sedan. Staden anses vara Portugals födelseort och landets vagga. Här går vi en tur på medeltidsstadens små, trivsamma gator och till det historiska centrumet som även det återfinns på UNESCO:s världsarvslista. För de som önskar finns det tid till att på egen hand besöka domkyrkan och njuta av en kopp kaffe på det vackra gamla torget.

Från Guimarães åker vi än mer norrut till Braga som är känt för att vara ärkebiskoparnas stad. Här får vi se imponerande byggnadsverk i barockstil och den stora domkyrkan uppförd av Alfonso Henriques far, Henrik av Burgund. Strax utanför staden ligger en välkänd plats för pilgrimer, helgedomen Bom Jesus de Braga, med sin monumentala barocktrappa från vars topp det är en underbar utsikt över "Lilla Rom" som Braga också kallas.

Braga Bom Jesus do Monte i Portugal.
Bild: Bom Jesus de Braga

När vi är tillbaka i Porto är kvällen ledig att disponera fritt och vi kan rekommendera ett besök på något av Portos historiska caféer, Café Guarany eller Café Majestic.

Dag 4: Dourodalen med vingårdslunch och till Coimbra (F, L, M)

En dag fylld med upplevelser och vackra landskapsscenerier i kuperad terräng väntar oss idag när vi kör genom Douro-regionen. Vi inleder dagen med att ta oss in i hjärtat av Douro-dalen, där Portugals mest berömda vin tillverkas; nämligen portvinet.

Bördiga Dourodalen med odlingar och floden, Portugal.
Bild: Douro-dalen i all sin prakt

På vår resa genom Douro stöter vi ofta på ordet "Quinta", som betyder gård – ett ord som här i Douro förknippas med vinproduktion och är beteckningen för de gamla vingårdarna och herresätena i hela norra Portugal.

Officiellt kallas portvinsområdet Alto Douro Vinhateiro och distriktet tar hem titeln som världens äldsta vindistrikt och finns idag med på UNESCO:s lista över världsarv. Det grundades 1756 vid Régua, en av de viktigaste städerna längs portvinsrutten, som ligger vid floden Douros strand. Förr i tiden fraktades portvinet i smala båtar, barcos rabelos, från Régua till Porto som fortfarande är portvinets huvudstad. I Peso de Régua stannar vi vid en av de lokala vingårdarna, var vi får oss en rundvisning och ser hur de stora tunnorna var druvorna förvaras. Här avnjuter vi även dagens lunch i de charmiga och lantliga omgivningarna.

Efter en upplevesrik dag i lantliga omgivningar är vi framme i en av Portugals tidigare huvudstäder; Coimbra, som även är en av världens äldsta universitetsstäder. Vi besöker universitetsområdet och går en tur i den historiska delen av staden. Coimbra var Portugals huvudstad under 1100- och 1200-talet och har i århundraden präglat portugisisk kultur och varit en viktig aktör inom handel och utbildning i och utanför regionen.

Coimbra stad i skymningen i Portugal.
Bild: Coimbra

I Coimbra checkar vi även in på vårt hotell, där vi ska bo den kommande natten.

Dag 5: Via Batalha och Óbidos till Lissabon (F, L)

Från Coimbra styr vi kursen vidare söderut mot Lissabon, och längs vår väg stannar vi till i Batalha. Staden med sin stora kyrka och det tillhörande dominikanerklostret - ett mäktigt och tjusigt monument som står upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Batalha-klostret byggdes av kung Joâo I, Avis-dynastins första kung, för att fira segern över Spanien vid det stora slaget vid Aljubarrota. ”Batalha” betyder "slaget".

Längs vägen ska vi också stanna och beundra den vackra fästningsstaden Óbidos som ligger högst upp på en bergstopp omgiven av ringmurar. Óbidos är mycket välbevarad med fina vitkalkade hus som är vackert prydda med färgprunkande blommor. En populär specialitet här i staden är att smaka Ginjinha, det lokala körsbärsvinet, som dricks ur små chokladkoppar.

Fästningsstaden Obidos med utsikt över naturen, Portugal.
Bild: Fästningsstaden Obidos

Väl framme i Lissabon väntar vårt hotell på oss. Resten av dagen och kvällen är till för att utforska staden på egen hand.

Dag 6: Stadsvandring i Lissabon och LX Factory (F, M)

Idag ska vi ta oss runt i Portugals levande storstad. Till fots går vi en rundtur i det historiska centrumet Baixa, och härefter kör vi sedan genom staden till kvarteret Alcântara, beläget precis vid den majestätiska 25:e April-bron. LX Factory är ett helt kvarter av tidigare fabrikslokaler från mitten av 1800-talet, som idag har gjorts om till mängder av små butiker, gallerier, restauranger och barer. Det som särskiljer området från resten av Lissabons kommersiella centrum är att här drivs alla butiker av små, lokala tillverkare. Här säljs egendesignade solglasögon, tavlor från lokala konstnärer, handgjorda smycken och egentillverkade ostar. Mitt bland alla små butiker ligger mängder av caféer, barer och restauranger dit de lokala Lissabon-borna tar sig för att njuta av traditionell, portugisisk mat med en modern tvist.

Efter ett besök på LX Factory, med magarna och shoppingväskorna fulla med fynd, reser vi tillbaka till Lissabons centrala delar igen, där stadsvandringen avslutas. Härefter har du alla goda chanser för att ta upp utforskandet på egen hand.

När kvällen faller på samlas vi återigen för en sista, gemensam middag.

Dag 7: Lissabon på egen hand(F)

Idag har du en hel dag till att utforska Portugals huvudstad på egen hand.

Lissabon förknippas av många med de gula spårvagnarna som transporterar invånare och besökare på ett minst sagt trivsamt sätt i staden. Varför inte ta en tur i den världsberömda spårvagnen nr 28 som kör genom den historiska stadsdelen Alfama upp till borgen São Jorge? Härifrån bjuds du på en bedårande utsikt över hela staden.

Borgen Sao Jorge på Lissabons kulle, Portugal.
Bild: Borgen São Jorge på en av Lissabons många kullar

Shopping finns det även gott om! Strosa fram på gågatorna omkring Rua Augusta och in på sidgatorna som lurar på små specialbutiker eller varför inte spatsera fram på den stora Avenida de Liberdade med stadens många flaggskeppsbutiker.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter en minst sagt händelserik rundresa i Portugal åker vi idag till flygplatsen och tillbaka till Sverige.

Väder

SE VÄDRET I LISSABON

 uppdaterad väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Karta

Geografisk karta över Portugal.

Fakta om Porto & Lissabon

Var ligger Porto och Lissabon?

Den näst största staden i Portugal, med ca 260 000 invånare i de centrala delarna är Porto. Med en markyta på 41,42 km2, ligger Porto belägen i norra Portugal alldeles intill kusten. Staden har en livfull sjöfart och här ligger även många tillverkningsindustrier. Förutom att vara en vacker kuststad med många broar, är Porto också känt för sitt portvin, och i staden anordnas många vinprovningar för likväl turister som inhemska vinfantaster. Klimatet i Porto är något svalare och fuktigare jämfört med södra Portugal, och tillskillnad från exempelvis Algarvekusten i syd, får man här räkna med någon regnskur då och då.

Lissabon är Portugals huvudstad som med sina 565 000 invånare, ligger belägen på västkusten. Lissabon är till ytan 84,8 km2 stort och själva storstadsområdet är hela 2 957 km2. Den idylliska storstaden karaktäriseras bland annat för sina anrika byggnader och sina gula spårvagnar som färdar invånare och turister upp och ner för de branta gatorna. Varför staden inte är så flack beror på att Lissabon ligger belägen på sju kullar, därav kan du i staden hitta flera bergbanor samt en hiss.

Hur är vädret och klimatet?

I Lissabon råder även ett behagligt medelhavsklimat och strax utanför stadskärnan ligger flera sandstränder belägna. Klimatet karaktäriseras av ett typiskt subtropiskt medelhavsklimat och ger varma heta somrar och milda vintrar. Under april till oktober sjunker temperaturen sällan under 18 grader och under sommarmånaderna är medelhavstemperaturen på ca 27

Hur tar jag mig runt?

På vägarna i och runtom Porto kan det oftast vara mycket trångt och svårframkomligt, och av denna anledning rekommenderas turister och besökare att färdas med taxi eller metro. Stadens metrosystem är relativt nytt och erbjuder en snabb och smidig transport runtom Porto. Metrotågen börjar gå från omkring kl. 06.00 på morgonen till och med 01.00 på natten alla dagar i veckan. I staden återfinns även ett omfattande bussystem som kör invånare och turister dag som natt. Du kan köpa bussbiljetterna ombord på bussen och en biljett kostar omkring 1,50 euro.

Om du önskar färdas på ett mer gammaldags sätt är Portos s.k. ”Trams system” att rekommendera. Idag finns endast tre aktiva linjer kvar utav dessa scenariska spårvagnar och de kör omkring var 30 minut från kl. 9 på morgonen till kl. 19 på kvällen. 

I Lissabon kan du smidigt transportera dig med lokaltrafiken då det runt om i staden både går bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg. Planerar du på att åka spårvagn eller buss, är en rekommendation att du införskaffar din biljett innan du kliver ombord, då priset för en resa annars blir något dyrare.

Tunnelbanetågen är också mycket smidiga transportmedel och priset för en resa ligger på omkring 1,25 euro. Om du istället har planer på att ta dig utanför stadens gränser, går det även flera tåg från Lissabon till kringliggande orter och byar. Längs kusten går det bland annat ett pendeltåg mellan Lissabon och Cascais, som förutom att transporta resenärer erbjuder en vacker utsikt över kusten och havet. Tänk på att du här måste köpa din biljett innan du kliver ombord hos antingen ett biljettkontor eller vid tågstationen.

Visste du att...

… Porto är en av de äldsta städerna i Europa, och registrerades år 1996 som en världsarvsplats av UNESCO tack vare alla de historiska byggnader och enastående monument som återfinns i staden?

… på portugisiska stavas namnet på staden “o Porto“ vilket på engelska betyder ”hamnen”?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
14/5 - 21/5Se flygtider KöpenhamnPortugals heta hemligheter15 995:-Fåtal platser kvar
14/5 - 21/5Se flygtider Stockholm - ArlandaPortugals heta hemligheter15 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Lissabon t/r inkl. transfer
• 7 nätter på hotell runtom i Portugal
• 7 x frukost 
• 2 x hotellmiddag
• 2 x restaurangmiddag med dryck
• 2 x lunch 
• 1 x vingårdslunch med dryck
• Båttur på floden Douro och vinprovning i Porto
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 4795 kr
• Entréer på utflykter
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 200 kr
• Försäkringar
• Stadsskatt, 2 EUR / person & natt i Lissabon, 2 EUR / person och natt i Porto
• Administrationsavgift 95 kr gäller på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot