Skip to main content

Portugals heta hemligheter

Dourofloden i Porto, Portugal
Båtar och färgglada hus i Porto, Portugal
Jeronimusklostret i Belém, Lissabon
Sjöfararnas monumentet i Belém och fadomusik i Lissabon
Universitetsstaden Coimbra i Portugal
Vinodlingar i Dourodalen i Portugal
Portvin i vinhusen i Porto
Portugals huvudstad Lissabon
Pris från:
13 995:-
Dagar:9
Boka resa

Portugals heta hemligheter – en rundresa som har allt!

Välkommen på en rundresa genom Portugals pittoreska landskap med berg och dalar, mäktiga borgar och imponerande kyrkor, samt flera städer och monument av historisk och kulturell betydelse som också finns med på UNESCO:s världsarvslista. Under vår gruppresa går vi på stadsvandringar och vinprovning, färdas på floden Douro, äter lunch på en vingård och mycket mer.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Portugal:

  • Kulinariska matupplevelser och besök på vingård
  • Historiska stadsvandringar och UNESCO-listade sevärdheter
  • Rofylld båttur på Douro-floden
  • Rafflande naturupplevelser och svårslagna vyer

Portvinets huvudstad Porto och besök på vingård

I norr besöker vi portvinets huvudstad Porto, och förutom att uppleva staden besöker vi naturligtvis ett av portvinshusen. Turen går även till den heliga staden Braga och till trivsamma Guimarães i Minho. I Douro-regionen möter vi de vackra landskapen och vinodlingarna på terrassluttningarna och vad ligger närmare till hands än att besöka en riktig vingård till lunch?

Historiska upplevelser i Coimbra, Óbidos och Batalha

En annan av rundresans höjdpunkter är Coimbra med sitt historiska centrum och ett av Europas äldsta universitet. Under rundresan stannar vi också till i den gamla, muromgärdade fästningsstaden Óbidos och i Batalha med sin stora kyrka och det tillhörande dominikanerklostret.

Sevärdheter i Lissabon

I Portugals huvudstad Lissabon får vi se en härlig blandning av gammalt och nytt. I stadsdelen Belém tittar vi på ett par historiska attraktioner: Upptäckternas monument som är en hyllning till Henrik Sjöfararen och Jerónimo-klostret som är ett överdåd av pompa och ståt. Vi reser tillbaka i tiden i Baixa och Bairro Alto samt i Alfama-kvarteret med sina många smala gator och gränder.

Kort dagsprogram för rundresan i Portugal*

Dag 1: Ankomst till Lissabon (M)
Dag 2: Via Óbidos och Batalha till Porto (F, L)
Dag 3: Porto med stadsrundtur och portvinssmakning. Båttur på Douro-floden (F, M)
Dag 4: Guimarães och Braga (F, L)
Dag 5: Dourodalen med vingårdslunch och till Curia (F, L, M)
Dag 6: Via Coimbra till Lissabon (F)
Dag 7: Belém och stadsvandring i Lissabon med kaffe och kaka. Middag (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

*Det korta dagsprogrammet gäller för avresorna 2020. Observera att ordningen i programmet skiljer sig från avgång till avgång. En del avresor är på 8 dagar och andra avresor är på 9 dagar. Du kan se det exakta dagsprogrammet som gäller för din avresa under respektive flik.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

14/9 - 2019 dagsprogram 8 dagar

Kort dagsprogram*

Dag 1: Ankomst till Lissabon, via Obidos mot Porto och middag (M)
Dag 2: Braga och Guimarães (F, L)
Dag 3: Porto med stadsrundtur och portvinssmakning. Båttur på Douro-floden (F, M)
Dag 4: Douro-dalen med vingårdslunch och mot Curia (F, L, M)
Dag 5: Via Coimbra och Batalha till Lissabon (F, L)
Dag 6: Lissabon och Belem (F)
Dag 7: Ledig dag eller utflykt till Cascais. Middag (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

*Det längre dagsprogrammet för 14/9 lämnas närmare avresan.

6/10 - 2019 dagsprogram 9 dagar

Kort dagsprogram*

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Via Obidos mot Curia och middag (M)
Dag 2: Coimbra. Ledig eftermiddag (F, M)
Dag 3: Dourodalen med vingårdslunch (F, L, M)
Dag 4: Porto med stadsrundtur och portvinssmakning. Båttur på Dourofloden (F, M)
Dag 5: Braga och Guimarães (F, L)
Dag 6: Via Batalha till Lissabon (F, L)
Dag 7: Lissabon och Belem (F)
Dag 8: Ledig dag eller utflykt till Cascais (F, M)
Dag 9: Hemresa

*Detaljerat dagsprogram för avresan 6/10 lämnas närmare avresan

15/4, 6/5 & 20/5 – 2020 dagsprogram 8 dagar

Kort dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon (M)
Dag 2: Via Óbidos och Batalha till Porto (F, L)
Dag 3: Porto med stadsrundtur och portvinssmakning. Båttur på Douro-floden (F, M)
Dag 4: Guimarães och Braga (F, L)
Dag 5: Dourodalen med vingårdslunch och till Curia (F, L, M)
Dag 6: Via Coimbra till Lissabon (F)
Dag 7: Belém och stadsvandring i Lissabon med kaffe och kaka. Middag (F)
Dag 8: Hemresa (F)

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Panoramatur i Lissabon (M)

Efter ankomsten till Lissabon sätter vi fart mot hotellet. Efter incheckning kan de som vill följa med på en kortare, introducerande promenad i området omkring hotellet och de närmaste sevärdheterna. Efter lite vila på hotellrummet äter vi sedan en gemensam middag på hotellet.

Dag 2: Via Óbidos och Batalha till Porto (F, L)

Denna dag börjar vi med att passera den vackra fästningsstaden Óbidos som ligger högst upp på en bergstopp omgiven av ringmurar. Óbidos är mycket välbevarad med fina vitkalkade hus som är vackert prydda med färgprunkande blommor. En populär specialitet här i staden är att smaka Ginjinha, det lokala körsbärsvinet, som dricks ur små chokladkoppar.

Fästningsstaden Obidos med utsikt över naturen, Portugal.
Bild: Fästningsstaden Obidos

Efter Óbidos styr vi kursen vidare mot Porto och längs vår väg stannar vi till i Batalha med sin stora kyrka och det tillhörande dominikanerklostret, ett mäktigt och tjusigt monument som står upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Batalha-klostret byggdes av kung Joâo I, Avis-dynastins första kung, för att fira segern över Spanien vid det stora slaget vid Aljubarrota. ”Batalha” betyder "slaget".

Väl framme i Porto kan vi se fram emot ytterligare en panoramatur. Porto ligger vid floden Douros mynning och var tidigare Portugals centrum för handel med övriga världen. Äldre tiders rikedom har lämnat tydliga spår med fina palats och historiska hus på de smala och branta gatorna som andas historisk atmosfär. En elev till den världsberömde arkitekten Eiffel har ritat ett par av de broar som går över floden.

Dag 3: Porto med stadsrundtur och portvinssmakning. Båttur på Douro-floden (F, M)

Idag utforskar vi Porto till fots för att kunna se så mycket som möjligt av stadens sevärdheter. Porto finns nämligen med på UNESCO:s världsarvslista. São Bentos centralstation med sin fantastiska kakelutsmyckning av Jorge Colaco är en höjdpunkt i Porto. Andra höjdpunkter är den eleganta Aliados Boulevard, floden Douros mynning och domkyrkan med en hyllning till de skandinaviska furstar som hjälpte kung Alfonso Henriques att erövra Lissabon 1147. 

Om vädret tillåter går vi en liten promenad på toppen av Dom Luis-bron och härifrån har vi en fantastisk utsikt över Porto och alla portvinshusen på flodens södra strand. 

Hamnen i Porto med båtar och bron i kvällsskrud, Portugal.
Bild: Portvinsbåtar i Porto

Under eftermiddagen besöker vi ett av portvinshusen i Gaia, där vi smakar på de ädla dropparna och lyssnar till portvinets historia. Härefter får vi uppleva staden från vattnet på en flodtur som ska ta oss tillbaka till Porto-sidan. Längs vår färd på Douro-floden rundar vi de sex broarna innan vi avslutar dagen med att äta middag på en av de mysiga och pittoreska lokala restaurangerna i Ribeira-kvarteret.

Dag 4: Guimarães och Braga (F, L)

Dagens program fortsätter i Portugals nordligaste provins, Minho, med de vackra, historiska städerna och de hänförande landskapen. Vårt första stopp blir i Guimarães som den första portugisiska kungen, Alfonso Henriques av huset Burgund, gjorde till huvudstad för 1 000 år sedan. Staden anses vara Portugals födelseort och landets vagga. Här går vi en tur på medeltidsstadens små, trivsamma gator och till det historiska centrumet som även det återfinns på UNESCO:s världsarvslista. För de som önskar finns det tid till att på egen hand besöka domkyrkan och njuta av en kopp kaffe på det vackra gamla torget.

Från Guimarães åker vi än mer norrut till Braga som är känt för att vara ärkebiskoparnas stad. Här får vi se imponerande byggnadsverk i barockstil och den stora domkyrkan uppförd av Alfonso Henriques far, Henrik av Burgund. Strax utanför staden ligger en välkänd plats för pilgrimer, helgedomen Bom Jesus de Braga, med sin monumentala barocktrappa från vars topp det är en underbar utsikt över "Lilla Rom" som Braga också kallas.

Braga Bom Jesus do Monte i Portugal.
Bild: Bom Jesus de Braga

När vi är tillbaka i Porto är kvällen ledig att disponera fritt och vi kan rekommendera ett besök på något av Portos historiska caféer, Café Guarany eller Café Majestic.

Dag 5: Dourodalen med vingårdslunch och till Curia (F, L, M)

En dag fylld med upplevelser och vackra landskapsscenerier i kuperad terräng väntar oss idag när vi kör genom Douro-regionen. Vi inleder dagen med att ta oss in i hjärtat av Douro-dalen, där Portugals mest berömda vin tillverkas; nämligen portvinet.

Bördiga Dourodalen med odlingar och floden, Portugal.
Bild: Douro-dalen i all sin prakt

På vår resa genom Douro stöter vi ofta på ordet "Quinta", som betyder gård – ett ord som här i Douro förknippas med vinproduktion och är beteckningen för de gamla vingårdarna och herresätena i hela norra Portugal.

Officiellt kallas portvinsområdet Alto Douro Vinhateiro och distriktet tar hem titeln som världens äldsta vindistrikt och finns idag med på UNESCO:s lista över världsarv. Det grundades 1756 vid Régua, en av de viktigaste städerna längs portvinsrutten, som ligger vid floden Douros strand. Förr i tiden fraktades portvinet i smala båtar, barcos rabelos, från Régua till Porto som fortfarande är portvinets huvudstad. I Peso de Régua stannar vi vid en av de lokala vingårdarna, var vi får oss en rundvisning och ser hur de stora tunnorna var druvorna förvaras. Här avnjuter vi även dagens lunch i de charmiga och lantliga omgivningarna.

Efter en upplevesrik dag i lantliga omgivningar är vi framme i Curia. Vi inkvarterar oss på hotellet där vi även intar kvällens middag.

Dag 6: Via Coimbra till Lissabon (F)

Idag ska vi längs vår färd få uppleva en av Portugals tidigare huvudstäder; Coimbra, som även är en av världens äldsta universitetsstäder. Vi besöker universitetsområdet och går en tur i den historiska delen av staden. Coimbra var Portugals huvudstad under 1100- och 1200-talet och har i århundraden präglat portugisisk kultur och varit en viktig aktör inom handel och utbildning i och utanför regionen.

Coimbra stad i skymningen i Portugal.
Bild: Coimbra

Väl framme i Lissabon väntar vårt hotell på oss. Resten av dagen och kvällen är till för att utforska staden på egen hand.

Dag 7: Belém och stadsvandring i Lissabon med kaffe och kaka (F, M)

Idag ska vi ta oss runt i Portugals levande storstad. Till fots går vi en rundtur i det historiska centrumet Baixa, och härefter kör vi sedan genom staden till Belém-kvarteret som finns med på UENSCO:s lista över världsarv. Området som klarade sig bra från det stora jordskalvet 1755 är därför idag är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden. Här ser vi Belém-tornet och de Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen som spanar från toppen ut över floden Tejo. Den fantastiskt fina Jerónimo-kyrkan ligger också belägen här.

Borgen Sao Jorge på Lissabons kulle, Portugal.
Bild: Lissabon

Under vår tur passar vi också på att avnjuta en kopp kaffe medan vi smakar den berömda lokala kakan Pasteis de Nata. Stadsvandringen avslutas inne i centrala Lissabon och härefter har du alla goda chanser för att ta upp utforskandet på egen hand!

Lissabon förknippas av många med de gula spårvagnarna som transporterar invånare och besökare på ett minst sagt trivsamt sätt i staden. Varför inte ta en tur i den världsberömda spårvagnen nr 28 som kör genom den historiska stadsdelen Alfama upp till borgen São Jorge? Härifrån bjuds du på en bedårande utsikt över hela staden.

Shopping finns det även gott om! Strosa fram på gågatorna omkring Rua Augusta och in på sidgatorna som lurar på små specialbutiker eller varför inte spatsera fram på den stora Avenida de Liberdade med alla matvarorbutikerna.

När kvällen faller på samlas vi återigen för en sista gemensam middag.

Dag 8: Hemresa (F)

En resa fylld av upplevelser har nått sitt slut. Från hotellet i Lissabon åker vi till flygplatsen och flyger tillbaka till Sverige.

Fakta om Porto & Lissabon

Var ligger Porto och Lissabon?

Den näst största staden i Portugal, med ca 260 000 invånare i de centrala delarna är Porto. Med en markyta på 41,42 km2, ligger Porto belägen i norra Portugal alldeles intill kusten. Staden har en livfull sjöfart och här ligger även många tillverkningsindustrier. Förutom att vara en vacker kuststad med många broar, är Porto också känt för sitt portvin, och i staden anordnas många vinprovningar för likväl turister som inhemska vinfantaster. Klimatet i Porto är något svalare och fuktigare jämfört med södra Portugal, och tillskillnad från exempelvis Algarvekusten i syd, får man här räkna med någon regnskur då och då.

Lissabon är Portugals huvudstad som med sina 565 000 invånare, ligger belägen på västkusten. Lissabon är till ytan 84,8 km2 stort och själva storstadsområdet är hela 2 957 km2. Den idylliska storstaden karaktäriseras bland annat för sina anrika byggnader och sina gula spårvagnar som färdar invånare och turister upp och ner för de branta gatorna. Varför staden inte är så flack beror på att Lissabon ligger belägen på sju kullar, därav kan du i staden hitta flera bergbanor samt en hiss.

Hur är vädret och klimatet?

I Lissabon råder även ett behagligt medelhavsklimat och strax utanför stadskärnan ligger flera sandstränder belägna. Klimatet karaktäriseras av ett typiskt subtropiskt medelhavsklimat och ger varma heta somrar och milda vintrar. Under april till oktober sjunker temperaturen sällan under 18 grader och under sommarmånaderna är medelhavstemperaturen på ca 27

Hur tar jag mig runt?

På vägarna i och runtom Porto kan det oftast vara mycket trångt och svårframkomligt, och av denna anledning rekommenderas turister och besökare att färdas med taxi eller metro. Stadens metrosystem är relativt nytt och erbjuder en snabb och smidig transport runtom Porto. Metrotågen börjar gå från omkring kl. 06.00 på morgonen till och med 01.00 på natten alla dagar i veckan. I staden återfinns även ett omfattande bussystem som kör invånare och turister dag som natt. Du kan köpa bussbiljetterna ombord på bussen och en biljett kostar omkring 1,50 euro.

Om du önskar färdas på ett mer gammaldags sätt är Portos s.k. ”Trams system” att rekommendera. Idag finns endast tre aktiva linjer kvar utav dessa scenariska spårvagnar och de kör omkring var 30 minut från kl. 9 på morgonen till kl. 19 på kvällen. 

I Lissabon kan du smidigt transportera dig med lokaltrafiken då det runt om i staden både går bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg. Planerar du på att åka spårvagn eller buss, är en rekommendation att du införskaffar din biljett innan du kliver ombord, då priset för en resa annars blir något dyrare.

Tunnelbanetågen är också mycket smidiga transportmedel och priset för en resa ligger på omkring 1,25 euro. Om du istället har planer på att ta dig utanför stadens gränser, går det även flera tåg från Lissabon till kringliggande orter och byar. Längs kusten går det bland annat ett pendeltåg mellan Lissabon och Cascais, som förutom att transporta resenärer erbjuder en vacker utsikt över kusten och havet. Tänk på att du här måste köpa din biljett innan du kliver ombord hos antingen ett biljettkontor eller vid tågstationen.

Visste du att...

… Porto är en av de äldsta städerna i Europa, och registrerades år 1996 som en världsarvsplats av UNESCO tack vare alla de historiska byggnader och enastående monument som återfinns i staden?

… på portugisiska stavas namnet på staden “o Porto“ vilket på engelska betyder ”hamnen”?

Väder

SE VÄDRET I LISSABON

 uppdaterad väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Karta

Geografisk karta över Portugal.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
6/10 - 14/10Se flygtider Stockholm - ArlandaPortugals heta hemligheter - 9 dagar13 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
15/4 - 22/4Se flygtider KöpenhamnPortugals heta hemligheter - 8 dagar14 795:-Fåtal platser kvar
15/4 - 22/4Se flygtider Stockholm - ArlandaPortugals heta hemligheter - 8 dagar14 495:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
6/5 - 13/5Se flygtider KöpenhamnPortugals heta hemligheter - 8 dagar14 795:-Boka
6/5 - 13/5Se flygtider Stockholm - ArlandaPortugals heta hemligheter - 8 dagar14 495:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
20/5 - 27/5Se flygtider KöpenhamnPortugals heta hemligheter - 8 dagar14 595:-Boka
20/5 - 27/5Se flygtider Stockholm - ArlandaPortugals heta hemligheter - 8 dagar14 195:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Lissabon t/r inkl. transfer
• 7 eller 8 nätter på hotell runtom i Portugal beroende på avresa
• 7 eller 8 x frukost beroende på avresa
• Avresa 14/9 2019: 4 x middag, 2 x lunch på restaurang med dryck & 1 x vingårdslunch med dryck
• Avresa 6/10 2019: 5 x middag, 2 x lunch på restaurang med dryck & 1 x vingårdslunch med dryck
• Avresa 2020: 3 x middag, 2 x lunch, 1 x vingårdslunch med dryck
• Båttur på floden Douro och vinprovning i Porto
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 3 195 kr
• Entréer på utflykter
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 125 kr
• Försäkringar
• Stadsskatt, 2 EUR / person & natt i Lissabon, 2 EUR / person och natt i Porto
• Administrationsavgift 95 kr gäller på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

Hotell som används på resan:


2019
1/9 & 6/10: Mellersta Portugal - Curia Palace 4*, Porto - Legendary Hotel 3*, Lissabon - Real Parque 4*
14/9: Mellersta Portugal - Curia Palace 4*, Porto - Vila Gale 4*, Lissabon - Real Parque 4*

2020
15/4, 6/5 & 20/5: Mellersta Portugal - Curia Palace 4*, Porto - Legendary Hotel 3*, Lissabon - Vip Picoas 4*

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot