Skip to main content

Portugals heta hemligheter

Dourofloden i Porto, Portugal
Båtar och färgglada hus i Porto, Portugal
Jeronimusklostret i Belém, Lissabon
Sjöfararnas monumentet i Belém och fadomusik i Lissabon
Universitetsstaden Coimbra i Portugal
Vinodlingar i Dourodalen i Portugal
Portvin i vinhusen i Porto
Portugals huvudstad Lissabon
Pris från:
21 995:-
Dagar:9
Boka resa

Portugals heta hemligheter 2023 – en rundresa som har allt!

Välkommen på en rundresa genom Portugals pittoreska landskap med berg och dalar, mäktiga borgar och imponerande kyrkor och flera livfulla städer med både folkliv och historiska monument. Under vår gruppresa går vi på stadsvandringar och vinprovning, färdas på floden Douro, avnjuter en vingårdslunch med tillhörande vinprovning och mycket mer.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Portugal:

  • Kulinariska matupplevelser och besök på vingård
  • Historiska stadsvandringar och UNESCO-listade sevärdheter
  • Rofylld båttur på Dourofloden
  • Rafflande naturupplevelser och svårslagna vyer

Portvinets huvudstad Porto och besök på vingård

I norr besöker vi portvinets huvudstad Porto, och förutom att uppleva staden besöker vi naturligtvis ett av portvinshusen. Turen går även till den heliga staden Braga och till trivsamma Guimarães i Minho. I Douroregionen möter vi de vackra landskapen och vinodlingarna på terrassluttningarna, och vad ligger väl närmare till hands just då än att besöka och äta lunch på en riktig vingård?

Historiska upplevelser i Coimbra, Óbidos och Batalha

En annan av rundresans höjdpunkter är Coimbra med sitt historiska centrum och ett av Europas äldsta universitet. Under rundresan stannar vi också till i den gamla muromgärdade fästningsstaden Óbidos och i Batalha med sin stora kyrka och det tillhörande dominikanerklostret.

Sevärdheter i Lissabon och Estoril

I Portugals huvudstad Lissabon får vi se en härlig blandning av gammalt och nytt. Vi reser tillbaka i tiden i stadsdelarna Baixa och Bairro Alto, samt i Alfamakvarteret med sina många smala gator och gränder.  I Estoril på Lissabonkusten njuter vi av den friska havslukten, palmerna och den gyllene sandstranden.

Kort dagsprogram för rundresan i Portugal

Dag 1: Ankomst till Lissabon 
Dag 2: Stadsvandring i Lissabon (F)
Dag 3: Óbidos och till Porto (F, M) 
Dag 4: Porto med stadsrundtur och portvinssmakning. Båttur på Douro-floden (F) 
Dag 5: Guimarães och Braga (F, L) 
Dag 6: Dourodalen med vingårdslunch och till Coimbra (F, L) 
Dag 7: Via Batalha till Lissabon (F)
Dag 8: Estoril på Lissabonkusten. Ledig dag eller promenad till Cascais (F, M)
Dag 9: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon

Väl framme i Lissabon väntar vårt hotell på oss. Beroende på när du ankommer har du under dagen möjlighet att utforska staden på egen hand.

Dag 2: Stadsvandring i Lissabon och Belém (F)

Idag ska vi ta oss runt i Portugals levande storstad. Till fots går vi en rundtur i det historiska centrumet Baixa och Bairro Alto som är känd för sina charmerande gator och stora torg. Härefter kör vi sedan genom staden längs Tejofloden tills vi når fram till den historiska stadsdelen Belém – ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden, tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet 1755. Här kan man skåda Belémtornet och Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen där han ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet. Det finns också möjlighet att besöka den pampiga Jeronimuskyrkan och klostret, som dateras ända tillbaka till 1500-talet. Kyrkan och klostret är byggda med några av alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan.


Bild: Det mäktiga Belémtornet blickar ut över Lissabons äldsta delar

På eftermiddagen kan du utforska Portugals huvudstad på egen hand. Lissabon förknippas av många med de gula spårvagnarna, så varför inte ta en tur i den världsberömda spårvagnen nr 28 som kör genom den historiska stadsdelen Alfama upp till borgen São Jorge? Härifrån bjuds du på en bedårande utsikt över hela staden. Strosa på gågatorna omkring Rua Augusta och in på sidogatorna där vi finner små specialbutiker eller varför inte spatsera fram på den stora Avenida de Liberdade, shopping finns det gott om här.


Bild: Lissabons klassiska spårvagnar som går upp och ner för de branta gatorna bidrar med nerv och livfullhet

Dag 3: Óbidos och till Porto (F, M)

I dag tar vi direkt sikte norrut, där vår mål är storstaden Porto. Längs vägen ska vi också stanna och beundra den vackra fästningsstaden Óbidos som ligger högst upp på en bergstopp omgiven av ringmurar. Óbidos är mycket välbevarad med fina vitkalkade hus som är vackert prydda med färgprunkande blommor. En populär specialitet här i staden är att smaka Ginjinha, det lokala körsbärsvinet, som dricks ur små chokladkoppar.

Fästningsstaden Obidos med utsikt över naturen, Portugal.
Bild: Fästningsstaden Obidos

Väl framme i Porto kan vi se fram emot en vacker panoramatur. Porto ligger vid Douroflodens mynning och var tidigare Portugals centrum för handel med övriga världen. Äldre tiders rikedom har lämnat tydliga spår med fina palats och historiska hus på de smala och branta gatorna som andas historisk atmosfär. Väl framme checkar vi in på hotellet och äter middag.

Dag 4: Porto med stadsrundtur och portvinssmakning och båttur på Dourofloden (F, M)

Idag utforskar vi Porto till fots för att kunna se så mycket som möjligt av stadens sevärdheter. Porto finns nämligen med på UNESCO:s världsarvslista. São Bentos centralstation med sin fantastiska kakelutsmyckning av Jorge Colaco är en höjdpunkt i Porto. Andra höjdpunkter är den eleganta Aliados Boulevard, floden Douros mynning och domkyrkan med en hyllning till de skandinaviska furstar som hjälpte kung Alfonso Henriques att erövra Lissabon 1147. 

Om vädret tillåter går vi en liten promenad på toppen av Dom Luis-bron och härifrån har vi en fantastisk utsikt över Porto och alla portvinshusen på flodens södra strand. 

Hamnen i Porto med båtar och bron i kvällsskrud, Portugal.
Bild: Längs Dourofloden ligger portvinsbåtarna på rad – här vid Dom Luis-bron i Porto

Under eftermiddagen besöker vi ett av portvinshusen i Gaia, där vi smakar på de ädla dropparna och lyssnar till portvinets historia. Härefter får vi uppleva staden från vattnet på en flodtur som ska ta oss tillbaka till Portosidan. Längs vår färd på Dourofloden rundar vi de sex broarna innan vi avslutar dagen med att äta middag på en av de mysiga och pittoreska lokala restaurangerna i Ribeirakvarteret.

Dag 5: Guimarães och Braga (F, L)

Dagens program fortsätter i Portugals nordligaste provins, Minho, med de vackra, historiska städerna och de hänförande landskapen. Vårt första stopp blir i Guimarães som den första portugisiska kungen, Alfonso Henriques av huset Burgund, gjorde till huvudstad för 1 000 år sedan. Staden anses vara Portugals födelseort och landets vagga. Här går vi en tur på medeltidsstadens små, trivsamma gator och till det historiska centrumet som även det återfinns på UNESCO:s världsarvslista. För de som önskar finns det tid till att på egen hand besöka domkyrkan och njuta av en kopp kaffe på det vackra gamla torget.

Från Guimarães åker vi än mer norrut till Braga som är känt för att vara ärkebiskoparnas stad. Här får vi se imponerande byggnadsverk i barockstil och den stora domkyrkan uppförd av Alfonso Henriques far, Henrik av Burgund. Strax utanför staden ligger en välkänd plats för pilgrimer, helgedomen Bom Jesus de Braga, med sin monumentala barocktrappa från vars topp det är en underbar utsikt över "Lilla Rom" som Braga också kallas.

Braga Bom Jesus do Monte i Portugal.
Bild: Den häftiga Bom Jesus de Braga erbjuder en spektakulär utsikt över staden och naturen

När vi är tillbaka i Porto har vi resten av kvällen att tillbringa på egen hand.

Dag 6: Dourodalen med vingårdslunch och till Coimbra (F, L, M)

En dag fylld med upplevelser och vackra landskapsscenerier i kuperad terräng väntar oss idag när vi kör genom Douroregionen. Vi inleder dagen med att ta oss in i hjärtat av Dourodalen där Portugals mest berömda vin tillverkas, nämligen portvinet.

Bördiga Dourodalen med odlingar och floden, Portugal.
Bild: Dourodalen i all sin sköna och gröna prakt

På vår resa genom Douro stöter vi ofta på ordet quinta, som betyder gård – ett ord som här i Douro förknippas med vinproduktion och som är beteckningen för de gamla vingårdarna och herresätena i hela norra Portugal.

Officiellt kallas portvinsområdet Alto Douro Vinhateiro, och distriktet tar faktiskt hem titeln som världens allra äldsta vindistrikt och finns idag med på UNESCO:s lista över världsarv. Det grundades 1756 vid Régua, en av de viktigaste städerna längs portvinsrutten, som ligger vid floden Douros strand. Förr i tiden fraktades portvinet i smala båtar, barcos rabelos, från Régua till det som än idag är portvinets huvudstad, Porto. I Peso de Régua stannar vi vid en av de lokala vingårdarna där vi får en rundvisning och kan se de stora tunnorna där druvorna förvaras. Här avnjuter vi även dagens lunch i de charmiga och lantliga omgivningarna.

Efter en upplevesrik dag är vi framme i en av Portugals tidigare huvudstäder: Coimbra – staden som även är en av världens äldsta universitetsstäder. Vi besöker universitetsområdet och går en tur i den historiska delen av staden. Coimbra var Portugals huvudstad under 1100- och 1200-talet och har i århundraden präglat portugisisk kultur och varit en viktig aktör inom handel och utbildning i och utanför regionen.

Coimbra stad i skymningen i Portugal.
Bild: Solnedgången över Coimbras kullar är magiskt vacker

I Coimbra checkar vi även in på vårt hotell där vi ska bo den kommande natten, och vi intar även kvällens middag på hotellet. 

Dag 7: Via Batalha till Estoril på Lissabonkusten (F)

Från Coimbra styr vi sedan kursen vidare söderut mot Lissabonkusten, och längs vägen stannar vi till i Batalha och det UNESCO-skyddade dominikanerklostret Santa Maria da Vitória. Det gotiska klostret är tillägnat Jungfru Maria som tack för att hon vakade över portugiserna när de krigade mot spanjorerna i Kastilien i slutet av 1300-talet. Portugiserna segrade till slut, vid det stora slaget vid Aljubarrota 1385, och därför byggdes detta tempel som en helgedom till deras beskyddare. De som vill kan gå in i klostret och titta mot en avgift på cirka €6 som inte är inkluderat.

Väl framme i Estoril på Lissabonkusten checkar vi in på vårt hotell. Resten av kvällen är fri till att utforska staden på egen hand. 

Dag 8: Ledig dag eller promenad till Cascais (F, M)

För dig som önskar upptäcka Estoril på egen hand kommer det finnas gott om tid till att i eget tempo njuta av den portugisiska atmosfären, strosa runt bland de pittoreska kvarteren och avnjuta en god lunch på någon av de lokala restaurangerna. Om du vill upptäcka något helt nytt längs den storslagna Lissabonkusten så ligger hotellet ligger på gångavstånd från tågstationen, eller så kan du följa med på en promenad med reseledaren till Cascais. Cascais var ursprungligen ett litet fiskeläge men har sedan utvecklats till en exklusiv och attraktiv stad för både lokalbefolkning och turister. Stränderna, strandpromenaden och de många restaurangerna är populära mötesplatser för stadens alla invånare.


Bild: Folklivet i Cascais bäddar för en härlig kustupplevelse

Dag 9: Hemresa (F)

Efter en minst sagt händelserik rundresa i Portugal åker vi idag till flygplatsen och tillbaka till Sverige.

Väder

SE VÄDRET I LISSABON

 uppdaterad väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Karta

Geografisk karta över Portugal.

Fakta om Porto & Lissabon

Var ligger Porto och Lissabon?

Den näst största staden i Portugal, med ca 260 000 invånare i de centrala delarna är Porto. Med en markyta på 41,42 km2, ligger Porto belägen i norra Portugal alldeles intill kusten. Staden har en livfull sjöfart och här ligger även många tillverkningsindustrier. Förutom att vara en vacker kuststad med många broar, är Porto också känt för sitt portvin, och i staden anordnas många vinprovningar för likväl turister som inhemska vinfantaster. Klimatet i Porto är något svalare och fuktigare jämfört med södra Portugal, och tillskillnad från exempelvis Algarvekusten i syd, får man här räkna med någon regnskur då och då.

Lissabon är Portugals huvudstad som med sina 565 000 invånare, ligger belägen på västkusten. Lissabon är till ytan 84,8 km2 stort och själva storstadsområdet är hela 2 957 km2. Den idylliska storstaden karaktäriseras bland annat för sina anrika byggnader och sina gula spårvagnar som färdar invånare och turister upp och ner för de branta gatorna. Varför staden inte är så flack beror på att Lissabon ligger belägen på sju kullar, därav kan du i staden hitta flera bergbanor samt en hiss.

Hur är vädret och klimatet?

I Lissabon råder även ett behagligt medelhavsklimat och strax utanför stadskärnan ligger flera sandstränder belägna. Klimatet karaktäriseras av ett typiskt subtropiskt medelhavsklimat och ger varma heta somrar och milda vintrar. Under april till oktober sjunker temperaturen sällan under 18 grader och under sommarmånaderna är medelhavstemperaturen på ca 27

Hur tar jag mig runt?

På vägarna i och runtom Porto kan det oftast vara mycket trångt och svårframkomligt, och av denna anledning rekommenderas turister och besökare att färdas med taxi eller metro. Stadens metrosystem är relativt nytt och erbjuder en snabb och smidig transport runtom Porto. Metrotågen börjar gå från omkring kl. 06.00 på morgonen till och med 01.00 på natten alla dagar i veckan. I staden återfinns även ett omfattande bussystem som kör invånare och turister dag som natt. Du kan köpa bussbiljetterna ombord på bussen och en biljett kostar omkring 1,50 euro.

Om du önskar färdas på ett mer gammaldags sätt är Portos s.k. ”Trams system” att rekommendera. Idag finns endast tre aktiva linjer kvar utav dessa scenariska spårvagnar och de kör omkring var 30 minut från kl. 9 på morgonen till kl. 19 på kvällen. 

I Lissabon kan du smidigt transportera dig med lokaltrafiken då det runt om i staden både går bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg. Planerar du på att åka spårvagn eller buss, är en rekommendation att du införskaffar din biljett innan du kliver ombord, då priset för en resa annars blir något dyrare.

Tunnelbanetågen är också mycket smidiga transportmedel och priset för en resa ligger på omkring 1,25 euro. Om du istället har planer på att ta dig utanför stadens gränser, går det även flera tåg från Lissabon till kringliggande orter och byar. Längs kusten går det bland annat ett pendeltåg mellan Lissabon och Cascais, som förutom att transporta resenärer erbjuder en vacker utsikt över kusten och havet. Tänk på att du här måste köpa din biljett innan du kliver ombord hos antingen ett biljettkontor eller vid tågstationen.

Visste du att...

… Porto är en av de äldsta städerna i Europa, och registrerades år 1996 som en världsarvsplats av UNESCO tack vare alla de historiska byggnader och enastående monument som återfinns i staden?

… på portugisiska stavas namnet på staden “o Porto“ vilket på engelska betyder ”hamnen”?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
25/9 - 3/10Se flygtider KöpenhamnPortugals heta hemligheter - från Köpenhamn21 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
25/9 - 3/10Se flygtider Stockholm - ArlandaPortugals heta hemligheter21 995:-SÄND FÖRFRÅGAN

På den här resan är antalet deltagare max 40 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats?  Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Lissabon t/r inkl. transfer
• 8 nätter på hotell runtom i Portugal
• 8 x frukost 
• 2 x hotellmiddag
• 2 x restaurangmiddag med dryck
• 1 x lunch med dryck 
• 1 x vingårdslunch med dryck
• Båttur på floden Douro och vinprovning i Porto
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, fra 5 695 kr
• Entréer på utflykter
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 200 kr
• Stadsskatt, 2 EUR/person & natt i Lissabon och Estoril,  2 EUR/person och natt i Porto (betalas direkt till hotellet)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Övernattning Dag 1 - 3

Nytt, förstklassigt hotell i centrala Lissabon. Skyna Hotel Lissabon med närhet till sevärdheter.

SMY Lisboa

Andra liknande resor

Trustpilot