Portugals heta hemligheter

Spårvagn i Lissabon under en resa i Portugal.
Nattsken över 25 April bron i Lissabon
Bom Jesus de Braga och Porto i Portugal
Bom Jesus de Braga i Portugal
Belemtornet i Lissabon
Duorodalen i Portugal
Duorodalen och portvinstunnor i Portugal
Torka tvätt ut ur fönster i Lissabon
Kungliga slott på en resa till Portugal

Portugals heta hemligheter – en rundresa som har allt!

Välkommen på en rundresa genom Portugals pittoreska landskap med berg och dalar, mäktiga borgar och imponerande kyrkor, samt flera städer och monument av historisk och kulturell betydelse som också finns med på UNESCO:S världsarvslista. Under vår gruppresa går vi på stadsvandringar och vinprovning, färdas på floden Douro, får uppleva den stämningsfulla fadon, äter lunch på en vingård och mycket mer.

Portvinets huvudstad Porto och besök på vingård

I norr besöker vi portvinets huvudstad Porto, och förutom att uppleva staden besöker vi naturligtvis ett av portvinshusen. Turen går även till den heliga staden Braga och till trivsamma Guimarães i Minho. I Douro-regionen möter vi de vackra landskapen och vinodlingarna på terrassluttningarna och vad ligger närmare till hands än att besöka en riktig vingård till lunch?

Historiska upplevelser i Coimbra, Óbidos och Batalha

En annan av rundresans höjdpunkter är Coimbra med sitt historiska centrum och ett av Europas äldsta universitet. Under rundresan stannar vi också till i den gamla, muromgärdade fästningsstaden Óbidos och i Batalha med sin stora kyrka och det tillhörande dominikanerklostret.

Sevärdheter i Lissabon

I Portugals huvudstad Lissabon får vi se en härlig blandning av gammalt och nytt. I stadsdelen Belém tittar vi på ett par historiska attraktioner: Upptäckternas monument som är en hyllning till Henrik Sjöfararen och Jerónimo-klostret som är ett överdåd av pompa och ståt. Vi reser tillbaka i tiden i Baixa och Bairro Alto samt i Alfama-kvarteret med sina många smala gator och gränder. På resans sista kväll får vi uppleva en stämningsfull middag i ett av Lissabons berömda fado-hus när rummet fylls av fado-sångarens melankoliska stämma som sjunger om saknad och kärlek till ackompanjemang av gitarrspel.

Kort dagsprogram för rundresan i Portugal*

Dag 1: Ankomst Lissabon, transfer till hotellet och middag (M)
Dag 2: Lissabon stadsrundtur med kaffe och kaka, besök i Bélem (F)
Dag 3: Lissabon på egen hand eller extra utflykt till Sintra och Cascais (F)
Dag 4: Från Lissabon till Porto med stopp i Óbidos och Batalha (F)
Dag 5: Porto med besök i Portvinshus med vinprovning, båttur på
             Douro-floden och middag (F, M)
Dag 6: Braga och Guimarães (F)
Dag 7: Portvinsområdet i Douro-dalen med vingårdsbesök och Curia (F, L, M)
Dag 8: Coimbra, Lissabon och middag med fado-show (F, M)
Dag 9: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

* Vid avresa från Köpenhamn är resan på 8 dagar, och dagsprogrammet är i ändrad ordning. Se "dagsprogram för avresa från Köpenhamn"

Pris från:
11 495:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

DAG 1: VÄLKOMMEN TILL PORTUGAL (M)

Flyg till Lissabon där vi möter vår svensktalande reseledare. Transport till hotellet och inkvartering.
Vi samlas i hotellets restaurang och äter middag tillsammans. 

DAG 2: LISSABON - PORTUGALS EXOTISKA STORSTAD, MED EN TUR TILL BELÉM (F)

Idag ska vi ta oss runt i Lissabon med buss och till fots och få de viktigaste sevärdheterna utpekade. Vi åker till det historiska centrumet Baixa, där vi börjar vår stadsvandring via några av de stora platserna och små gatorna. Vi tar härefter en välbehövlig fikapaus på ett av stadens lokala konditori, där vi ska få smaka på Portugals mycket berömda och omtyckta kaka ”Pasteis de Nata”.


Bild: Rossio-platsen i Lissabon

Vi åker genom staden till Belém-kvarteret som klarade sig bra från det stora jordskalvet 1755 och därför idag är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden. Här ser vi Belém-tornet och de Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen som spanar från toppen ut över floden Tejo. Vi besöker också den fantastiskt fina Jerónimokyrkan.

Den här turen ger en överblick över stadens mest kända sevärdheter.

Eftermiddagen är ledig till egna aktiviteter och reseledaren tipsar gärna om hur du får ut det bästa av det underbara Lissabon och hur du använder stadens moderna och effektiva kollektivtrafik.


Bild: Utsikt till Lissabon down town och São Jorge borgen

DAG 3: LISSABON PÅ EGEN HAND ELLER EXTRAUTFLYKT TIL SINTRA OCH CASCAIS (F)

Idag finns det tid avsatt till att gå på upptäcktsfärd i Lissabon på egen hand. Varför inte ta en tur i den världsberömda spårvagnen nr 28 som kör genom den historiska stadsdelen Alfama upp till borgen São Jorge varifrån du bjuds på en bedårande utsikt över hela staden.

Bild: En av de karakteristiska gula spårvagnarna

Ett annat utflyktsmål är EXPO-området där världsutställningen hölls 1998 som är ett givet utflyktsmål om du tycker om modern arkitektur. Lissabon bjuder även på många muséer med allt ifrån klassisk till modern och nutidskonst, kakel genom tiderna och sjöfartshistoria. Du hittar även EXPOS Akvarium som är världens näst största, fantastisk shopping och mycket mer. Längs vägen kan du äta på någon av de trivsamma restaurangerna där den lokala gastronomin ger en riktigt smakupplevelse eller njuta av en god kopp kaffe eller en svalkande drink på något av alla trottoarcaféerna. Lissabon erbjuder allt och lite till.

Följer du med på vår extra utflykt åker vi en bit utanför Lissabon. I Sintra väntar romantiska omgivningar i den charmiga lilla bergsstaden vars huvudattraktion är det kungliga palatset på UNESCO:s världsarvslista med de två dominerande skorstenarna. Vi besöker den gamla staden vid slottet med kullerstensgator, små butiker och mysiga caféer. Det finns också tid för den som önskar besöka det kungliga palatset (entré på ca 11 euro ingår ej). 

Bild: Det kungliga palatset i Sintra

Vi fortsätter vidare mot kusten, där utsiktspunkten och fyren vid Cabo da Rocha med fantastisk utsikt över mäktiga Atlanten väntar. Sist men inte minst rundar vi av med den gamla fiskeby, och de portugisiska kungarnas förra sommarresidens, Cascais. Stadens fantastiska stränder är en stor attraktion på sommaren för både turister och lokalbefolkning. Staden har också en vacker strandpromenad och ett härligt centrum. Efter besöket i Cascais åker vi kustvägen tillbaka till Lissabon.

DAG 4: Från Lissabon till Porto Med Besök I Óbidos och Batalha (F)

Vi återvänder till Portugals trevliga huvudstad i slutet av resan. Idag sätter vi kurs mot nya upplevelser norrut. På väg till Porto besöker vi först den vackra fästningsstaden, Óbidos, som ligger högst upp på en bergstopp omgiven av ringmurar. Óbidos är mycket välbevarad med fina vitkalkade hus som är vackert prydda med färgprunkande blommor. En populär specialitet här i staden är att smaka Ginjinha, det lokala körsbärsvinet, som dricks ur små chokladkoppar.

 


Bild: Borgen i Òbidos

Vi fortsätter vår resa till Batalha med sin stora kyrka och det tillhörande dominikanerklostret, ett mäktigt och tjusigt monument som står upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Batalha-klostret byggdes av kung Joâo I, Avis-dynastins första kung, för att fira segern över Spanien vid det stora slaget vid Aljubarrota. ”Batalha” betyder "slaget". Entré ca 6 € ingår inte. Under eftermiddagen kommer vi till vårt hotell i Porto där vi inkvarterar oss. Kvällen är ledig.

DAG 5: Porto (F, M)

Staden Porto ligger vid floden Douros mynning och var tidigare Portugals centrum för handel med övriga världen. Äldre tiders rikedom har lämnat tydliga spår med fina palats och historiska hus på de smala och branta gatorna som andas historisk atmosfär. En elev till den världsberömde arkitekten Eiffel har ritat ett par av de broar som går över floden. Vi får uppleva Porto på bästa tänkbara sätt, till fots, så att vi får ett verkligt fint intryck av staden som finns på UNESCO:s världsarvslista. Vi kommer att uppleva så många som möjligt av Portos sevärdheter. Här finns den livliga marknaden, Mercado do Bolhao, São Bentos centralstation med sin fantastiska kakelutsmyckning av Jorge Colaco, den eleganta Aliados Boulevard, floden Douros mynning och domkyrkan med en hyllning till de skandinaviska furstar som hjälpte kung Alfonso Henriques att erövra Lissabon 1147. Om vädret tillåter går vi en liten promenad på toppen av Dom Luis-bron och härifrån har vi en fantastisk utsikt över Porto och alla portvinshusen på flodens södra strand. Efter stadsturen finns det tid till aktiviteter på egen hand eller möjlighet att återvända till hotellet.

Under eftermiddagen besöker vi ett av portvinshusen i Gaia, där vi smakar på de ädla dropparna och lyssnar på portvinets historia, och efter detta får vi uppleva staden från vattnet på en 45 minuter lång flodtur. Vi avslutar dagen med att äta middag på en av de mysiga och pittoreska lokala restaurangerna i Ribeira-kvarteret på Porto-sidan av floden Douro. Här får vi smaka på äkta portugisiska specialiteter. Om tiden räcker till bjuds vi på en extra upplevelse på vägen tillbaka till hotellet.


Bild: Kvällsstämning över Dom Luis I bron i Porto

Dag 6: Minho - Portugals Vagga (F)

Vi åker norrut till Portugals nordligaste provins, Minho, med de vackra, historiska städerna och de hänförande landskapen. Turen går till Guimarães som den första portugisiska kungen, Alfonso Henriques av huset Burgund, gjorde till huvudstad för 1 000 år sedan. Staden anses vara Portugals födelseort och landets vagga. Här går vi en tur på medeltidsstadens små, trivsamma gator och till det historiska centrumet som även det återfinns på UNESCO:s världsarvslista, där vi hinner besöka domkyrkan och njuta av en kopp kaffe på det vackra gamla torget. Från Guimarães åker vi tillbaka till Braga som är känt för att vara ärkebiskoparnas stad. Här får vi se imponerande byggnadsverk i barockstil och den stora domkyrkan uppförd av Alfonso Henriques far, Henrik av Burgund. Strax utanför staden ligger en välkänd plats för pilgrimer, helgedomen Bom Jesus de Braga, med sin monumentala barocktrappa från vars topp det är en underbar utsikt över "Lilla Rom" som Braga också kallas. Entré på ca 6 euro ingår ej.

När vi är tillbaka i Porto är kvällen ledig att disponera fritt och vi kan rekommendera ett besök på något av Portos historiska caféer, Café Guarany eller Café Majestic.


Bild: Bom Jesus de Braga

DAG 7: Portvinsområdet i Douro-dalen och Curia (F, L, M)

Resan fortsätter mot nordost till portvinsområdet, Alto Douro Vinhateiro, som är världens äldsta vindistrikt och finns på UNESCO:s lista över världsarv. Det grundades 1756 vid Régua, en av de viktigaste städerna längs portvinsrutten, som ligger vid floden Douros strand. Förr i tiden fraktades portvinet i smala båtar, barcos rabelos, från Régua till Porto som fortfarande är portvinets huvudstad. I Régua stannar vi vid vingården Quinta da Pacheca, som kan dateras tillbaka till omkring år 1738. Här avnjuter vi dagens lunch i de charmiga och lantliga omgivningarna. På vår resa genom Douro stöter vi ofta på ordet "Quinta", som betyder gård – ett ord som här i Douro förknippas med vinproduktion och är beteckningen för de gamla vingårdarna och herresätena i hela norra Portugal.


Bild: Douro-dalens storslagna landskap

Vår resa till Régua tar oss genom några av de finaste landskapen i Portugal och längs vägen kan vi njuta av att se alla vinodlingar som ligger sida vid sida i den kuperade terrängen och bildar vackra mönster på bergssluttningarna. Efter lunchen åker vi söderut, närmare bestämt till Curia, där vi hittar en av Portugals mest kända och historiska kurorter som är omgiven av storslagen natur. Vårt hotell, Curia Palace, är ett av Portugals historiska hotell och uppfört i en bedårande belle epoque-stil. Under dagens middag får vi njuta av en av områdets specialiteter.

DAG 8: Coimbra och Lissabon med fado-afton (F, M)

Vi tillbringar förmiddagen i Coimbra som är en av världens äldsta universitetsstäder. Vi besöker universitetsområdet och går en tur i den historiska delen av staden. Coimbra var Portugals huvudstad under 1100- och 1200-talet och har i århundraden präglat portugisisk kultur och varit en viktig aktör inom handel och utbildning i och utanför regionen. Eventuell entré till biblioteket på ca 10 euro ingår ej.


Bild: Coimbra

Vi återvänder sedan dit vi började, till Lissabon, där vi får lite tid på egen hand. På kvällen avrundar vi våra upplevelser i Portugal med middag på en av de kända fado-restaurangerna där vi får uppleva Portugals inhemska sångstil, fado.

DAG 9: Hemresa (F)

En resa fylld av upplevelser har nått sitt slut. Från hotellet i Lissabon åker vi till flygplatsen och flyger tillbaka till Sverige.

Dagsprogram avresa från Köpenhamn

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst Lissabon, via Obidos och Batalha till Porto.
Dag 2: Porto med besök i Portvinshus med vinprovning, båttur på Douro-floden
             och middag (F, M)
Dag 3: Braga och Guimarães (F)
Dag 4: Portvinsområdet i Douro-dalen med vingårdsbesök och Curia (F, L, M)
Dag 5: Coimbra via Sintra och Cascais till Lissabon (F)
Dag 6: Stadsrundtur i Lissabon med kaffe och kaka. Besök i Bélem (F)
Dag 7: Fridag i Lissabon. Middag med fado-show (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

DAG 1: ANKOMST LISSABON VIA ÓBIDOS OCH BATALHA TILL PORTO

Flyg till Lissabon där vi möter vår svensktalande reseledare. Vi återvänder till Portugals trevliga huvudstad i slutet av resan. Idag sätter vi kurs mot nya upplevelser norrut. På väg till Porto besöker vi först den vackra fästningsstaden, Óbidos, som ligger högst upp på en bergstopp omgiven av ringmurar. Óbidos är mycket välbevarad med fina vitkalkade hus som är vackert prydda med färgprunkande blommor. En populär specialitet här i staden är att smaka Ginjinha, det lokala körsbärsvinet, som dricks ur små chokladkoppar.


Bild: Borgen i Òbidos

Vi fortsätter vår resa till Batalha med sin stora kyrka och det tillhörande dominikanerklostret, ett mäktigt och tjusigt monument som står upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Batalha-klostret byggdes av kung Joâo I, Avis-dynastins första kung, för att fira segern över Spanien vid det stora slaget vid Aljubarrota. ”Batalha” betyder "slaget". Entré ca 6 € ingår inte. Under eftermiddagen kommer vi till vårt hotell i Porto där vi inkvarterar oss.

DAG 2: PORTO MED BESÖK I PORTVINSHUS MED VINPROVNING, BÅTTUR PÅ DOURO-FLODEN OCH MIDDAG (F, M)

Staden Porto ligger vid floden Douros mynning och var tidigare Portugals centrum för handel med övriga världen. Äldre tiders rikedom har lämnat tydliga spår med fina palats och historiska hus på de smala och branta gatorna som andas historisk atmosfär. En elev till den världsberömde arkitekten Eiffel har ritat ett par av de broar som går över floden. Vi får uppleva Porto på bästa tänkbara sätt, till fots, så att vi får ett verkligt fint intryck av staden som finns på UNESCO:s världsarvslista. Vi kommer att uppleva så många som möjligt av Portos sevärdheter. Här finns den livliga marknaden, Mercado do Bolhao, São Bentos centralstation med sin fantastiska kakelutsmyckning av Jorge Colaco, den eleganta Aliados Boulevard, floden Douros mynning och domkyrkan med en hyllning till de skandinaviska furstar som hjälpte kung Alfonso Henriques att erövra Lissabon 1147. Om vädret tillåter går vi en liten promenad på toppen av Dom Luis-bron och härifrån har vi en fantastisk utsikt över Porto och alla portvinshusen på flodens södra strand. Efter stadsturen finns det tid till aktiviteter på egen hand eller möjlighet att återvända till hotellet.

Under eftermiddagen besöker vi ett av portvinshusen i Gaia, där vi smakar på de ädla dropparna och lyssnar på portvinets historia, och efter detta får vi uppleva staden från vattnet på en 45 minuter lång flodtur. Vi avslutar dagen med att äta middag på en av de mysiga och pittoreska lokala restaurangerna i Ribeira-kvarteret på Porto-sidan av floden Douro. Här får vi smaka på äkta portugisiska specialiteter. Om tiden räcker till bjuds vi på en extra upplevelse på vägen tillbaka till hotellet.

DAG 3: BRAGA OCH GUIMARÃES (F)

Vi åker norrut till Portugals nordligaste provins, Minho, med de vackra, historiska städerna och de hänförande landskapen. Turen går till Guimarães som den första portugisiska kungen, Alfonso Henriques av huset Burgund, gjorde till huvudstad för 1 000 år sedan. Staden anses vara Portugals födelseort och landets vagga. Här går vi en tur på medeltidsstadens små, trivsamma gator och till det historiska centrumet som även det återfinns på UNESCO:s världsarvslista, där vi hinner besöka domkyrkan och njuta av en kopp kaffe på det vackra gamla torget. Från Guimarães åker vi tillbaka till Braga som är känt för att vara ärkebiskoparnas stad. Här får vi se imponerande byggnadsverk i barockstil och den stora domkyrkan uppförd av Alfonso Henriques far, Henrik av Burgund. Strax utanför staden ligger en välkänd plats för pilgrimer, helgedomen Bom Jesus de Braga, med sin monumentala barocktrappa från vars topp det är en underbar utsikt över "Lilla Rom" som Braga också kallas. När vi är tillbaka i Porto är kvällen ledig att disponera fritt och vi kan rekommendera ett besök på något av Portos historiska caféer, Café Guarany eller Café Majestic.

Entré till Batalha-klostret på ca 6 euro är inte inkluderad.


Bild: Bom Jesus de Braga

DAG 4: PORTVINSOMRÅDET I DOURO-DALEN MED VINGÅRDSBESÖK OCH CURIA (F, L, M)

Resan fortsätter mot nordost till portvinsområdet, Alto Douro Vinhateiro, som är världens äldsta vindistrikt och finns på UNESCO:s lista över världsarv. Det grundades 1756 vid Régua, en av de viktigaste städerna längs portvinsrutten, som ligger vid floden Douros strand. Förr i tiden fraktades portvinet i smala båtar, barcos rabelos, från Régua till Porto som fortfarande är portvinets huvudstad. I Régua stannar vi vid vingården Quinta da Pacheca, som kan dateras tillbaka till omkring år 1738. Här avnjuter vi dagens lunch i de charmiga och lantliga omgivningarna. På vår resa genom Douro stöter vi ofta på ordet "Quinta", som betyder gård – ett ord som här i Douro förknippas med vinproduktion och är beteckningen för de gamla vingårdarna och herresätena i hela norra Portugal.


Bild: Douro-dalens storslagna landskap

Vår resa till Régua tar oss genom några av de finaste landskapen i Portugal och längs vägen kan vi njuta av att se alla vinodlingar som ligger sida vid sida i den kuperade terrängen och bildar vackra mönster på bergssluttningarna. Efter lunchen åker vi söderut, närmare bestämt till Curia, där vi hittar en av Portugals mest kända och historiska kurorter som är omgiven av storslagen natur. Vårt hotell, Curia Palace, är ett av Portugals historiska hotell och uppfört i en bedårande belle epoque-stil. Under dagens middag får vi njuta av en av områdets specialiteter.

DAG 5: COIMBRA VIA SINTRA OCH CASCAIS TILL LISSABON (F)

Denna dag ska vi bege oss mot Lissabon men besöker Coimbra, Sintra och Cascais på vägen. Vi tillbringar förmiddagen i Coimbra som är en av världens äldsta universitetsstäder. Vi besöker universitetsområdet och går en tur i den historiska delen av staden. Coimbra var Portugals huvudstad under 1100- och 1200-talet och har i århundraden präglat portugisisk kultur och varit en viktig aktör inom handel och utbildning i och utanför regionen. 

Om tiden tillåter så är det möjligt att besöka biblioteket (entré: ca 10 euro per person )


Bild: Coimbra

I Sintra väntar romantiska omgivningar i den charmiga lilla bergsstaden vars huvudattraktion är det kungliga palatset på UNESCO:s världsarvslista med de två dominerande skorstenarna. Vi besöker den gamla staden vid slottet med kullerstensgator, små butiker och mysiga caféer. Det finns också tid för den som önskar besöka det kungliga palatset (entré ca 11 euro per person ingår ej). 


Bild: Det kungliga palatset i Sintra

Vi fortsätter vidare mot kusten, där utsiktspunkten och fyren vid Cabo da Rocha med fantastisk utsikt över mäktiga Atlanten väntar. Sist men inte minst rundar vi av med den gamla fiskeby, och de portugisiska kungarnas förra sommarresidens, Cascais. Stadens fantastiska stränder är en stor attraktion på sommaren för både turister och lokalbefolkning. Staden har också en vacker strandpromenad och ett härligt centrum. Efter besöket i Cascais åker vi kustvägen tillbaka till Lissabon.

DAG 6: STADSRUNDTUR I LISSABON MED KAFFE OCH KAKA. BESÖK I BÉLEM (F)

Idag ska vi ta oss runt i Lissabon med buss och till fots och få de viktigaste sevärdheterna utpekade. Vi åker till det historiska centrumet Baixa, där vi börjar vår stadsvandring via några av de stora platserna och små gatorna. Härefter tar vi en välbehövlig fikapaus, där vi får smaka på Portugals mycket berömda och omtyckta kaka ”Pasteis de Nata” på ett konditori i området.


Bild: Rossio-platsen i Lissabon

Vi åker sedan vidare genom staden till Belém-kvarteret som klarade sig bra från det stora jordskalvet 1755 och därför idag är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden. Här ser vi Belém-tornet och de Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen som spanar från toppen ut över floden Tejo. Vi besöker också den fantastiskt fina Jerónimo-kyrkan.

Den här turen ger en överblick över stadens mest kända sevärdheter.

Eftermiddagen är ledig till egna aktiviteter och reseledaren tipsar gärna om hur du får ut det bästa av det underbara Lissabon och hur du använder stadens moderna och effektiva kollektivtrafik.


Bild: Lissabons kända gula spårvagnar

DAG 7: LEDIG DAG I LISSABON. MIDDAG MED FADO-SHOW (F,M)

Idag finns det tid avsatt till att gå på upptäcktsfärd i Lissabon på egen hand. Varför inte ta en tur i den världsberömda spårvagnen nr 28 som kör genom den historiska stadsdelen Alfama upp till borgen São Jorge varifrån du bjuds på en bedårande utsikt över hela staden. Ett annat utflyktsmål är EXPO-området där världsutställningen hölls 1998 som är ett givet utflyktsmål om du tycker om modern arkitektur. Lissabon bjuder även på många muséer med allt ifrån klassisk till modern och nutidskonst, kakel genom tiderna och sjöfartshistoria. Du hittar även EXPOS Akvarium som är världens näst största, fantastisk shopping och mycket mer. Längs vägen kan du äta på någon av de trivsamma restaurangerna där den lokala gastronomin ger en riktigt smakupplevelse eller njuta av en god kopp kaffe eller en svalkande drink på något av alla trottoarcaféerna. Lissabon erbjuder allt och lite till.

På kvällen avrundar vi våra upplevelser i Portugal med middag på en av de kända fado-restaurangerna där vi får uppleva Portugals inhemska sångstil, fado.

DAG 8: HEMRESA (F)

En resa fylld av upplevelser har nått sitt slut. Från hotellet i Lissabon åker vi till flygplatsen och flyger tillbaka till Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Köpenhamn-Lissabon t/r inkl. transfer
•  3 nätter på hotell Quality Inn 3*, Porto
• 1 natt på hotell Curia Palace 4*, Curia
• 3 nätter på hotell Astoria 3*, Lissabon
• 7 x frukost och 1 x middag
• 1 x lunch på vingård med dryck
• 1 x middag på restaurang i Porto med dryck
• 1 x fado-middag med dryck i Lissabon
• 1 x kaffe och kaka i Lissabon
• Båttur på floden Douro och vinprovning i Porto
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 995 kr
• Entréer på utflykter
• Försäkringar
• Stadsskatt i Lissabon, 1 euro / person och natt

Fakta om Porto & Lissabon

Geografi & Demografi

Den näst största staden i Portugal, med ca 260 000 invånare i de centrala delarna är Porto. Med en markyta på 41,42 km2, ligger Porto belägen i norra Portugal alldeles intill kusten. Staden har en livfull sjöfart och här ligger även många tillverkningsindustrier. Förutom att vara en vacker kuststad med många broar, är Porto också känt för sitt portvin, och i staden anordnas många vinprovningar för likväl turister som inhemska vinfantaster. Klimatet i Porto är något svalare och fuktigare jämfört med södra Portugal, och tillskillnad från exempelvis Algarvekusten i syd, får man här räkna med någon regnskur då och då.

Lissabon är Portugals huvudstad som med sina 565 000 invånare, ligger belägen på västkusten. Lissabon är till ytan 84,8 km2 stort och själva storstadsområdet är hela 2 957 km2. Den idylliska storstaden karaktäriseras bland annat för sina anrika byggnader och sina gula spårvagnar som färdar invånare och turister upp och ner för de branta gatorna. Varför staden inte är så flack beror på att Lissabon ligger belägen på sju kullar, därav kan du i staden hitta flera bergbanor samt en hiss.

Väder och klimat

I Lissabon råder även ett behagligt medelhavsklimat och strax utanför stadskärnan ligger flera sandstränder belägna. Klimatet karaktäriseras av ett typiskt subtropiskt medelhavsklimat och ger varma heta somrar och milda vintrar. Under april till oktober sjunker temperaturen sällan under 18 grader och under sommarmånaderna är medelhavstemperaturen på ca 27

Att ta sig runt

På vägarna i och runtom Porto kan det oftast vara mycket trångt och svårframkomligt, och av denna anledning rekommenderas turister och besökare att färdas med taxi eller metro. Stadens metrosystem är relativt nytt och erbjuder en snabb och smidig transport runtom Porto. Metrotågen börjar gå från omkring kl. 06.00 på morgonen till och med 01.00 på natten alla dagar i veckan. I staden återfinns även ett omfattande bussystem som kör invånare och turister dag som natt. Du kan köpa bussbiljetterna ombord på bussen och en biljett kostar omkring 1,50 euro.

Om du önskar färdas på ett mer gammaldags sätt är Portos s.k. ”Trams system” att rekommendera. Idag finns endast tre aktiva linjer kvar utav dessa scenariska spårvagnar och de kör omkring var 30 minut från kl. 9 på morgonen till kl. 19 på kvällen. 

I Lissabon kan du smidigt transportera dig med lokaltrafiken då det runt om i staden både går bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg. Planerar du på att åka spårvagn eller buss, är en rekommendation att du införskaffar din biljett innan du kliver ombord, då priset för en resa annars blir något dyrare.

Tunnelbanetågen är också mycket smidiga transportmedel och priset för en resa ligger på omkring 1,25 euro. Om du istället har planer på att ta dig utanför stadens gränser, går det även flera tåg från Lissabon till kringliggande orter och byar. Längs kusten går det bland annat ett pendeltåg mellan Lissabon och Cascais, som förutom att transporta resenärer erbjuder en vacker utsikt över kusten och havet. Tänk på att du här måste köpa din biljett innan du kliver ombord hos antingen ett biljettkontor eller vid tågstationen.

Visste du att...

… Porto är en av de äldsta städerna i Europa, och registrerades år 1996 som en världsarvsplats av UNESCO tack vare alla de historiska byggnader och enastående monument som återfinns i staden?

… På portugisiska stavas namnet på staden “o Porto“ vilket på engelska betyder ”hamnen”?

Väder

SE VÄDRET I PORTO

 uppdaterad väderleksrapport på smhi.se.

 

SE VÄDRET I LISSABON

 uppdaterad väderleksrapport på smhi.se.

Karta

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
7/9 - 15/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Portugals heta hemligheter
11 995:- Boka »
26/9 - 3/10 Köpenhamn
Se flygtider
Portugals heta hemligheter
11 495:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm-Lissabon t/r inkl. transfer
• 3+1 natt på hotell i Lissabon
• 3 nätter på hotell i Porto
• 1 natt på hotell i Curia
• 8 x frukost (vid avresa från Stockholm är frukosten på dag 9 en lättare frukost p.g.a. tidig hemresa)
• 2 x middag på hotell
• 1 x lunch på vingård med dryck
• 1 x middag på restaurang i Porto med dryck
• 1 x fado-middag med dryck i Lissabon
• 1 x kaffe och kaka i Lissabon
• Båttur på floden Douro och vinprovning i Porto
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 3 095 kr
• Utflykt till Sintra, Cabo da Rocha och Cascais, 225 kr
• Entréer på utflykter
• Försäkringar
• Stadsskatt i Lissabon, 1 euro / person och natt
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell som används på resan:

20/4-28/4: Vip Diplomatico 4*, Lissabon - Quality Inn Porto 3*, Porto - Hotel Curia Palace 4*, Curia

16/5-24/5: Vip Diplomatico 4*, Lissabon - Vila Galé Ericeira 4*, Ericeira - Hotel Ipanema Park 5*, Porto - Hotel Curia Palace 4*, Curia

23/5-30/5: Quality Inn Praca da Batalha 3*, Porto -  Curia Palace 4*, Curia - Astoria 3*, Lissabon

7/9-15/9: Hotel Expo Astoria 3*, Lissabon - Curia Palace 4*, Curia

26/9-3/10: Quality Inn Praca da Batalha 3*, Porto - Curia Palace 4*, Curia - Hotel Expo Astoria 3*, Lissabon

Hotell

Övernattning Dag -1 - -1

Hotel VIP Executive Diplomático
****
Förstklassigt hotell beläget i centrala Lissabon, i kvarteret kring Marquês de Pombal-platsen och Lissabons svar på Champs-Elysés, Avenida da Liberdade. Från hotellet &a ....

Övernattning Dag -1 - -1

Hotell Curia Palace
****
Hotell Curia Palace är ett storslaget gammalt badhotell i art déco-stil med massor av historia och charm. Byggnaden uppfördes 1926 och är en del av Portugals första hotellkedja. ....

Övernattning Dag -1 - -1

Hotel Expo Astória
***
Hotel Expo Astoria representerar ett nytt hotellkoncept, inspirerat av konst och design, med bekvämlighet och gästfrihet i fokus. Hotellet renoverades under 2015 och är inrett i Art Deco-st ....

Övernattning Dag -1 - -1

Quality Inn Porto
***
Quality Inn Porto är ett bekvämt, 3-stjärnigt hotell, perfekt beläget på en av Portos stora torg - Praça da Batalha. Hotellet ligger i Portos hjärta, vilket skapar de ....

Övernattning Dag -1 - -1

Vila Galé Ericeira
Beläget i den pittoreska byn Ericeira, precis ovanför stranden och Atlanten, ligger hotel Vila Galé Ericeira - ett hotell fyllt med historia och tradition. Endast 30 minuter från Li ....

Övernattning Dag -1 - -1

Holiday Inn Porto Gaia
****
Holiday Inn Porto Gaia erbjuder bra logi, god service och ett varmt välkomnande till sina gäster. Hotellets läge mitt i Porto centrum erbjuder goda förutsättningar för att ut ....

Övernattning Dag -1 - -1

Hotell Ipanema Park
*****
Hotell Ipanema Park är ett nyare femstjärnigt hotell beläget i Porto, i ett av affärsdistrikten cirka 3,5 km från den historiska stadskärnan. Hotellets utmärkta facilit ....