Skip to main content

Vandra på Algarvekusten

Status:
Återkommer 2025

Aktiv semester i havsnära miljö – Vandringsresa till Algarvekusten 2025

Det charmerande och lättälskade Portugal bjuder på bildsköna och dramatiska kustlandskap, vackra stränder och pittoreska byar när vi ger oss ut bland vandringslederna. Här, bland Algarvekustens hänförande landskap och charmiga små städer, ska vi i vandra i sällskap med vår lokalt förankrade reseledare som känner området som sin egen ficka.

Därför ska du följa med oss och vandra på Algarvekusten:

  • Erfaren svensk reseledare som är boende i området
  • Vandringar i Algarves vackra natur
  • Pittoreska gårdsbesök med lunch
  • Besök vid Europas västligaste punkt

Vandra för kropp och själ

Algarvekusten är känd för sina vackra stränder, dramatiska klippformationer och natursköna vandringsleder. Det är en av de mest natursköna platserna i Europa. Vandringarna som vi gör är i varierad terräng med olika sorters underlag, och vi vandrar mellan 7 kilometer och 16 kilometer per dag. Ingen särskild vandringserfarenhet krävs, men en god fysisk form är nödvändigt.

Det lokala mötet

Med hjälp av vår lokalt boende reseledare lär vi oss mer om Algarvekustens alla guldkorn. Kusten är rik på både historia och kultur, och det finns många charmiga byar och städer där man kan uppleva den lokala kulturen. Portugisisk mat och vin är välkänt för sin höga kvalitet och smak, och Algarvekusten utgör inget undantag när man erbjuder allt från färsk fisk och skaldjur till lokala ostar och viner.

Ett hotell att trivas på – boende i Praia da Rocha

Ett bra boende är en grundbult i en högkvalitativ vandringsresa. Under vår resa har vi vår bas i den mysiga byn vid ikoniska Praia da Rocha mitt på kusten mellan Lagos och Albufeira. Praia da Rocha och den närliggande staden Portimão erbjuder både avslappnande kustidyll och en livlig småstadsmiljö. Här bor vi bekvämt på ett fyrstjärnigt hotell där vi tillåts återhämta oss och göra oss redo för vår nästa spännande vandring.

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst till Faro, transfer till hotellet och gemensam middag (M)
Dag 2: Heldagsvandring längs Rota Vincentina: Luz–Lagos med lunch (F, L)
Dag 3: Halvdagsvandring längs Praia Grande (F, M)
Dag 4: Heldagsvandring i bergen: Rocha da Pena med gårdsbesök och lunch (F, L)
Dag 5: Lokal vandring i närområdet och restaurangmiddag (F, M)
Dag 6: Ledig dag eller extravandring till Carrapateira, picknicklunch och besök vid Cabo de São Vicente (F, L*, M)
Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till spännande Silves (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

* = vid köp av extrautflykt

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Exempelvis kan vi behöva byta plats på vandringsdagarna eller hitta alternativa leder på grund av lokala väderförhållanden eller liknande.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Faro, transfer till hotellet och gemensam middag (M)

I ankomsthallen hälsas vi välkomna av vår svensktalande reseledare. Efter ankomsten kör vi direkt till vårt fyrstjärniga hotell beläget vid Algarvekustens landmärke Praia da Rocha där vi checkar in. Därefter har vi några timmar ledigt för avkoppling och tid att utforska hotellet och närområdet innan vi samlas och äter en gemensam middag där vi lär känna varandra lite bättre inför vårt kommande vandringsäventyr.

Dag 2: Heldagsvandring längs Rota Vincentina: Luz–Lagos med lunch (F, L)

Efter en välsmakande frukost påbörjar vi resans första vandring. Vi blir körda till stranden Praia da Luz där vi ska påbörja vandringen längs den välkända och vansinnigt vackra Rota Vincentina och leden Fisherman's Trail. Dagens etapp är 11 kilometer lång och är lätt i svårighetsgrad. Det kommer att gå både uppför och nerför, men den högsta punkten är bara 105 meter.

Leden består av vandring på både på smala slingrande kuststigar, stränder med gyllene sand och orangea klippor och inlandsvägar som tar oss bort från kusten och in i vegetationen. Vi beundrar utsikten med de dramatiska sand- och kalkstensklipporna och det böljande blå Atlanthavet.  

Vi påbörjar vår vandring längs Rota Vincentina i byn Luz, en gammal fiskeby som idag mer än nånting annat är ett litet paradis för tillresta gäster, och vandringen går sedan västerut i riktning mot Lagos. Vi sätter igång med ett ryck – vandringsleden börjar tvärt med den karaktäristiska Rocha Negra, stenen som är ett resultat av det vulkanutbrott som inträffade här för 75 miljoner år sedan. När vi kommer fram till Porto de Mós lämnar vi klippstigarna och går en bit längs den asfalterade vägen. Vi följer sedan kustleden som bekvämt tar oss hela vägen till Ponta da Piedade. Här finns det tid till förfriskningar och en andningspaus.


Bild: Magiskt vackra Praia de Dona Ana med det för Algarvekusten typiskt kristallklara gröna vattnet och de orangea solkyssta klipporna

På Ponta da Piedade kan vi utforska både fyren från 1913 och de fantastiska (och fotovänliga) gyllene klippformationerna som Algarvekusten blivit så känd för. Vi fortsätter sedan i riktning mot Lagos och passerar förbi Praia da Dona Ana innan stranden Meia Praia breder ut sig framför våra ögon. 

Vid inloppet till Lagos historiska hamn tronar fortet Ponta da Bandeira, och det påminner oss om att det var just här som Portugals storslagna era som havens härskare tog sin början för ungefär 600 år sedan. Henrik Sjöfararen (1394–1460), eller Infante Dom Henrique som han heter på portugisiska, var den som stod i spetsen för portugisernas eskapader till sjöss och som ledde landet på vägen mot att bli en av dåtidens största stormakter.


Bild: Charmerande Lagos är en favorit som man gärna vill återkomma till

Lagos är utan tvekan känt för sina vackra stränder, det solrika klimatet och sitt rika kulturella och religiösa arv, och här gör vi uppehåll för en gemensam lunch på en lokal restaurang innan vi upptäcker den charmiga stadskärnan. Här får vi se stadens gamla moriska stadsmurar, kullerstensgatorna, småbåtshamnen och platsen där Europas allra första slavmarknad låg som vittnar om en mycket mörk del av den europeiska historien. Vi får lära oss mer om Lagos dramatiska historia, om de krigande morerna, om det stora jordskalvet 1755 och mycket, mycket mer. I slutet av eftermiddagen återvänder vi till hotellet där vi vilar ut efter en första dag i vandringsskorna.


Dagens vandring är cirka 11 kilometer lång (300 höjdmeter), cirka 4–5 timmar och av lätt svårighetsgrad. 

Dag 3: Halvdagsvandring längs Praia Grande (F, M)

Framför oss i dag har vi en behaglig vandring på 5–6 kilometer längs kustleden bland sanddyner och våtmarker. Här ser vi ut över Algarves låga kustlandskap bortom paradisstränderna och i väster ser vi den klassiska siluetten av staden Armação de Pêra. Dagens vandring tar oss genom saltmarkerna när vi går längs landsvägar och vandringsleder i närheten av Ribeiro de Espiche, floden som rinner från bergsbyarna ovanför kusten och som mynnar ut vid Praia dos Salgados.


Bild: Naturområdet Lagoa dos Salgados är ett paradis för fågelskådaren, och här kan man bland annat få span på en ståtlig flamingo

När vi tagit oss ner till kusten igen fortsätter vi längs havet bort till en av Algarvekustens få sötvattenskällor, sjön Lagoa dos Salgados, som är känd för sitt rika fågelliv. Här spanar vi på de tvåbenta fjäderfäna och förmodligen kan vi se både purpurhäger, vit stork, rosaskimrande flamingos och ett stort antal and- och vadarfåglar. Området är en av de bästa platserna i Algarveregionen för fågelskådning, så den med intresse för flora och fauna kommer inte att bli besviken.

Om tid finns gör vi även ett stopp cirka 2 kilometer bort på den vackra stranden Prata Nossa Senhora da Rocha. Efter dagens strövtåg återvänder vi till hotellet och under kvällen samlas vi för en gemensam middag på hotellet. 

Dagens vandring är cirka 5,5 kilometer lång (60 höjdmeter), cirka 2 timmar och av lätt svårighetsgrad. 

Dag 4: Heldagsvandring i bergen: Rocha da Pena med gårdsbesök och lunch (F, L)

Idag får vi uppleva ett helt annat landskap än det vi tidigare sett under våra dagar på Algarvekusten. Istället för att hålla oss på havsnivå kör vi upp i Algarves inland och tar oss fram genom bergens vilda landskap. Leden Rocha da Pena, som är 6,5 kilometer lång och av grad medelsvår, går runt naturreservatet med samma namn som tillhör Natura 2000 – ett nätverk av skyddade naturområden i hela EU som anses vara viktiga och värda att bevara för sin biologiska mångfald.


Bild: På vår vandring längs Rocha da Pena tar vi del av en helt annan miljö som inte liknar något annat på Algarvekusten

Det mäktiga landskapet med de steniga åsarna, de vilda olivträden och de för området så speciella korkekarna passerar förbi på vår väg genom bergen. På den högsta punkten Talefe, 479 meter över havet, ser vi barrocalens mjuka konturer och rovfåglarna som seglar högt mot skyn. Utsikten ner mot havet är fantastisk, och när vi tar oss ner passerar vi den lilla byn Penina med sina vitkalkade hus. Efter vandringen besöker vi en gård där vi bjuds in till en provsmakning av ett antal välsmakande lokalt framställda produkter. Därefter avnjuter vi en lätt lunch innan vi återvänder vi hotellet.


Bild: Algarveregionen är bland annat känd för sina mandlar och solmogna apelsiner som hänger i klasar på de gröna träden  

Dagens vandring är cirka 6–7 kilometer lång (275 höjdmeter), cirka 2 timmar och av medelsvår grad. 

Dag 5: Lokal vandring i närområdet och restaurangmiddag (F, M)

Vår duktiga reseledare Viveka leder vägen idag, när vi ger oss av på en lokal vandring som börjar och slutar på hotellet. Vandringen tar oss på en tur med utsikt över havet där vi passerar förbi kustens vackra klippor. Dessutom går vi lite inåt landet genom den sandiga skogen och njuter av växtligheten. Under turen stannar vi till längs vägen och tar en paus för äta vår egenmedhavda matsäck. Vi vänder sedan åter mot hotellet och har eftermiddagen ledig för egna upplevelser.

Bild: En vandring i närområdet lär oss mer om vår närmaste omgivning

På kvällen återsamlas vi och går gemensamt till en lokal restaurang där vi avnjuter en god middag i varandras sällskap. 

Dagens vandring är cirka 11 kilometer lång, cirka 3 timmar och av lätt svårighetsgrad.

Dag 6: Ledig dag eller extravandring till Carrapateira, picknicklunch och besök vid Cabo de São Vicente (F, L*, M)

Vandringen börjar och slutar i surfarnas mecka – den lilla byn Carrapateira. Vi börjar med att besöka det lokala museet Sea and Land, där vi får lära känna lokalbefolkningens kulturarv som är går hand i hand med närheten till havet och jordbruket. Från museet får vi en fantastisk utsikt över en av Algarves mäktigaste stränder, och härifrån ser vi också den cirkulära vandringsleden vi ska gå på. Leden går på sandiga stigar och på uppbyggda träbryggor längs odlingsmarker, förbi mäktiga klippor och genom låglänt vegetation med sköna vyer hela vägen till stränderna vid Bordeira och Amado, och vi stannar för en lätt picknicklunch innan vårt nästa stopp. 


Bild: Algarves karaktäristiska färgglada hus och de vackra vyerna över stranden vid Bordeira

Innan vi åker hem passar vi på att stanna till vid Cabo de São Vicente – Europas allra västligaste punkt med sitt mäktiga fyrtorn. Här är utsikten över Atlanten magisk, och besöket här blir slutpunkten på dagens vandring som är fylld till brädden med upplevelser.  Vi kör hemåt genom Sagres för att se en av Algarves välkända fiskehamnar i bukten där skeppen på 1500-talet ankrade för att ta skydd från det stormande Atlanten. Väl tillbaka samlas vi på det lokala kaféet för att runda av dagen och dela våra intryck innan kvällens gemensamma hotellmiddag.


Bild: Där vilar det – det ensliga fyrtornet i Cabo de São Vicente vid Europas västligaste punkt

Dagens vandring är cirka 10–11 kilometer lång (150 höjdmeter), cirka 3,5 timmar och av lätt svårighetsgrad. 

Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till spännande Silves (F, M)

För dig som helst av allt tar en lugn dag i avkopplingens tecken passar det fint med en ledig dag, men för dig som vill krama ur det sista av våra dagar på Algarvekusten finns idag möjligheten att följa med till Silves, den förtjusande staden som är dekorerad av apelsin- och citronträd och belägen på Arades flodbank. Det som framför allt har präglat Silves rent historiskt har varit dess utsökta läge precis vid floden där man tjänat som själva ingången till hela Algarves inland.


Bild: Silves stad med sitt enorma fort som varit viktigt historiskt för att kunna bevara staden som ligger belägen i en sårbar position vid flodens mynning

Stadens allra viktigaste monument måste anses vara Castelo de Silves – hela Algarveregionens mest välbevarade slott. Slottet och den närliggande katedralen är de första byggnaderna du ser när du anländer till Silves, majestätiskt tronande över staden. Slottet skyddade en gång i tiden det gamla moriska citadellet – alcáçovan – som var residens för stadens härskare. Katedralen Sé de Silves är ett av Algarves få återstående gotiska monument med ett stort antal antika gravar, och ligger belägen precis bredvid slottet. Vi tar oss runt i staden och lär känna de historiska byggnaderna och allt annat som Silves har att erbjuda på en stadspromenad i sällskap med vår kunniga reseledare, så att vi ges möjlighet att bestämma vad det är vi tycker allra bäst om med just Silves.

Njut av staden på egen hand och passa på att besöka den famösa borgen om du vill ta en närmare titt på ett av regionens verkliga landmärken. Vi tar oss sen tillbaka till Praia da Rocha och vårt hotell, och tillsammans avrundar vi vår resa med en sista gemensam middag. 

Observera att entréavgiften till borgen inte ingår men att du kan besöka borgen mot en kostnad på cirka €3. 

Dag 8: Hemresa (F)


Vår vandringsresa har kommit till sitt slut, och denna morgon beger vi oss mot flygplatsen med härliga upplevelser i bagaget och många steg i bakom oss. Algarvekusten är en plats som ger mersmak, så vi hoppas få återvända och säger tills dess até mais – på återseende!
 

Karta

Väder