Skip to main content

Runes resa runt Irland

En minnesvärd resa runt den trolska, gröna ön Irland

Ta del av Runes öppenhjärtliga och livade reseskildring från när han kryssade bland Irlands sköna landskap och byar...

Vi startade resan med minibuss från bostadsområdet till Arlanda. Flyget lättade kl 18:30 och vi landade i Dublin kl 21:20. Guiden från Kulturresor Europa mötte oss. Från flygplatsen blev det en bussresa på 8 mil till Bloomfield House Hotel. Resan gick i störtregn, så det var ingen som iakttog hotellets yttre, men dess inre var fint och sängen efterlängtad.

13/9: Kuststaden Galway & pittoreska Clifden

Kl 09:00 startade bussfärden västerut mot Galway. Landskapet är mycket öppet och helt dominerat av betesmarker indelade i rutor med fastighets- och betesenheter där gränserna markeras med murar av träd eller buskar. Antalet betesdjur i form av får, nötkreatur och hästar var genomgående mycket högt. Betestrycket var högt och igenväxning knappast förekommande. Gränsmarkeringarna ändrade successivt karaktär ju längre västerut vi kom och då genom att stenmurar blev allt vanligare.

Vi besökte den historiskt intressanta kuststaden Galway som är en betydelsefull universitetsstad och utgör bl.a. landets centrum för högteknologisk industri. Vi gick förbi den medeltida S:t Nicholas katedralen, passerade över vackra broar över starkt strömmande vattendrag, besökte det f.d. spanska hamnområdet och tog oss fram genom den av turister fyllda Köpmangatan, rik på gamla minnen från 14 köpmannafamiljer.Utbudet av pubar och restauranger var stort. De flesta i vår samlade grupp valde rätten ”fish and chips” som även senare blev populär i gruppen.

Från Galway åkte vi NV/V-ut söder om sjösystemet Lough Corrib bort till den lilla pittoreska staden Clifden, som är Connemaraområdets huvudstad. Vi upplevde nu en drastisk förändring i landskapet. Vägen går här genom ett högt bergsområde med skoglösa men betade branta sluttningar, rikligt med sjöar och närhet till havet och dess vikar. Det var betagande att resa genom detta variationsrika landskap. Vi fick verkligen uppleva hur staden Clifden omges av den storslagna bergskedjan Tw elve Bens. Den består främst av kalksten som har olika utformningar och färger, vilket legat till grund för olika sätt att använda kalkstenen som byggnadsmaterial m.m. Vi fortsatte så resan österut och då bl.a. i utkanten av Connemara nationalpark.

Vi stannade till vid Kylemore Abbey, som är ett nygotiskt fantasislott vid en långsträckt sjö. Slottet är nu sedan första världskrigets slut ett kloster som drivs av nunnor. Därefter fortsatte vi utefter Killaryfjorden in till dess östra slut där vi övernattade på hotellet Leenane. Därifrån hade vi en vacker utsikt över viken och den av inlandsisen en gång utskulpterade dalgången. Här var det också intressant att notera hur strandlinjen förändrades i samband med ebb och flod. Maten på hotellet var mycket god, liksom efterföljande Irish Coffe.

Läs vår blogg Den litterära drömmen om England.

14/9: Båtfärd till Inishmore

Vi inledde en ny spännande dag med resa söderut mot Aranöarna. Färden började i det bergiga landskapet i Collemara. Det var betade öppnade bergsluttningar men också med enstaka begränsade granplanteringar. Bussresan gick så till hamnen Rossaveal. Här steg vi som många andra ombord på en modern turistbåt för att börja dagens största äventyr d.v.s. färd till Inishmore, som är den största ön av de tre Aran-öarna. Båtturen gick i soligt väder. Ön reste sig som en mäktig kalkstenshöjd över ett för dagen snällt Atlanten. Den är 13 km lång och 3 km bred. Här bor det 900 personer som på många sätt lever kvar i gamla traditioner med bl.a. det irländska språket, fiskebåtarnas speciella konstruktioner, bete med främst får som håller landskapet fritt från träd och buskar, vård av stengärdesgårdar över hela ön, hemmastickning av ulltröjor enligt mycket gamla mönster och fisket m.m.

Man kan kanske förstå lite av generationers kämpande för att försörja sig och också bli häpen över att ön fick elförsörjning först i mitten på 1970-talet. Genom lokalt ordnad busstur såg vi stora delar av ön och kunde i soligt väder njuta av det unika landskapet. Vi tog också en ganska lång vandring genom det vackra och stengårdsrika beteslandskapet upp till den förhistoriska fästningen Aonghasa på öns högsta plats. Det var imponerande och på något sätt overkligt att få uppleva denna plats och detta väldiga forna monument. Det var också betagande att ta del av de mer än 100 m höga till havet lodrät stupande kalkklipporna, där Atlanten med dån och höga vattenkaskader vällde in mot berget. Allt detta var en för livet bestående upplevelse.

Resan tillbaka till hotellet Leenane gick ungefär samma väg som på morgonen. Vår guide spelade upp utsökt fin irländsk musik samtidigt som han gav oss en bra lektion i bruket av får och lamm. Efter en samlad kvällsmåltid hade vi i gruppen en gemensam minnesstund och meditation med eller utan Irish Coffe. Vi fastnade särskilt i minnen från det första hotellet.

Se alla våra rundresor här.

15/9: Hisnande naturupplevelser vid Cliffs of Moher

Det blev en tidig start från hotellet med färd söderut till en av de höga kalkstensplatåerna, The Barren. Härifrån gick resan vidare till Cliffs of Moher där de lodräta klipporna höjer sig 200 meter över havet, ett hav som nästan alltid visar sig levande och som med kraft kastar upp skyhöga skummande kaskader tillsammans med ett ständigt dånande ljud. I skarpa färgvariationer visar klippytorn att berggrunden är uppbyggd av horisontella skikt av svart skiffer och ljus sandsten. En tillfällig regnskur, begränsad lunchtid och långa matköer gjorde att vi inte kunde närmare iaktta och njuta av natursceneriet mer än en kort stund, men besöket var ändå en hisnande upplevelse.

Efter detta tog vi färjan från Killimer till Kerry över landets största flod Shannon nära dess utlopp i Atlanten. Vi ankom till Killarnej i grevskapet kl 17:30 och inkvarterade oss på lyxhotellet Europé Hotel där vi sedan stannade i två nätter. Vi blev bjudna på en superb middag, vilket låg vid sidan av programmet. Vi kröp sedan snabbt in i våra exklusiva rum.

16/9: Ring of Kerrys utsökta landskap

Dagens bussresa inriktades helt på en tur utefter den s.k. Ringen Kerry. Detta för att visa oss sydvästirlands spektakulära, variationsrika och utsökt vackra landskap. Den 180 kilometer långa dagsturen inleddes med ett stopp vid The Kerry Bog Village i Glenbeigh där vi besökte ett kulturhistoriskt muséum. I flera konstruerade gamla hus visades hur befolkningen främst på 1800-talet bodde och levde med sina familjer och vilken utrustning de hade för att laga mat, duka, sova och ta hand om barnen. Efter lunch åker vi vidare österut till den charmiga staden Sneem, mest känd för sina färgstarka hus. Sedan blev det ett högt bergsområde med slingrande smala vägar, djupa dalgångar, ofta tät lövträds- och buskvegetation som trängde tätt mot vägen och bildade ett lövtak över den.

Vi hade hela tiden hänförande vyer utefter vägen, ibland pirrigt i magen, särskilt för stackarna som satt längst fram i bussen. Vi stannade vid platsen som döpts till ”Kvinnors utsikt” för att få en stillsam skönhetsupplevelse. Vi avslutade sedan dagens resa genom att åka igenom Killarney nationalpark. Här kunde vi ta del av mycket gammal ekskog, rododendron, idegranar, jordgubbsträd, moss- och lavbeklädda stenblock. Dagen avslutades med en middagsfest med musik och ett steppdansande par flickor.

17/9: Irish coffee – dock inte för alla

På lyxhotellet vaknade vi i ett trolskt såväl soligt väder som morgondimmors spel över bergens toppar och deras sluttningar som speglade sig i den blanka havsviken. Efter utsökt frukost startade bussturen mot nordost. De första milen gick på smala vägar inramade med täta väl klippta ”alléer” av buskar och träd och då på samma sätt som vi tidigare mött. Vi gjorde vårt första stopp i grevskapet Tipperary där vi under lokal guidning besökte fästningen Rock of Cashel, som ligger på en bergshöjd. Stora delar av anläggningen finns kvar som ruiner bl.a. ett välbevarat rundtorn. På em. besökte vi den gamla kristna pilgrimsorten Glendalough som bildades på 500-talet. Klosterruiner finns kvar med bl.a. ett 30 meter högt rundtorn. Orten ligger i ett brant och vackert dallandskap med två sjöar. Sluttningarna är beklädda med täta lövskogar. Härifrån gick färden norrut till det vid stranden belägna samhället Bray söder om Dublin och som tydligen är en välmående förort till huvudstaden. Här tog vi in på Hotellet The Esplanade. Här serverades en utsökt god middag med efterföljande Irish coffee – dock inte för alla. Kvällssamtalet i gruppen rörde främst hur vi dittills upplevt resan, inte minst minnet av första kvällens hotell. Våra samlade synpunkter var som helhet mycket positiva, och då inte minst gällande vår guide och busschaufför.

18/9: Whiskeyproving vid The Guinness Storehouse i Dublin

Dagen inleddes med en stadsrundtur i bussen då vi fick se och passerade de flesta av sevärda avsnitt av Dublin med kända byggnader, statyer, institutioner, parker, och floden Liffery med många broar. Vi åkte bl.a. på den mest kända avenyn O`Connell med dess bro vars bredd var större än dess längd. Vi besökte Phoenix Park, som är den största inhägnade stadsparken i Europa, på 800 ha. Vi besökte också S:t Patricks katedral, varefter det blev lunch på en pub där vi fick lära oss fylla ölglas med Guinness öl och njuta av dess speciella smak. Därefter gick vi över till The Guinness Storehouse där vi fick en lektion om whiskyframställning. Guiden talade så snabbt att det var svårt att hänga med, men det gjorde ju att vi snabbare kom till en provsmakningsprocedur. Då fick vi lukta, skaka och smaka på fyra sorters whisky, allt godkänt av oss oberoende av stora prisskillnader.

Efter detta fyllde vi tiden själva. Jag valde att besöka huvudpostkontoret med dess muséum som illustrerade påskupproret 1916 och som var en del av det irländska frihetskriget. Andra i gruppen roade sig säkert på ett bra sätt, dock med bekymmer om vart jag tagit vägen. På kvällen i Bray gick de flesta av oss till en trevlig restaurang där vi njöt av god mat på en plats med utsikt över havet och strandpromenaden.

Läs här Edinburgh - bland whiskyglas, klocktorn & fängelsehålor.

19/9: Irlands äldsta pub The Brazen Head

Vi hade egen tid i Dublin under förmiddagen. Jag valde eget program för att se så många platser och objekt som jag hoppats på. Det första var Trinity Collage med omgivning. Universitetsområdets storlek och valmöjligheternas omfattning vad gäller ämnen och kurser imponerade på mig. Jag gick sedan till Dublinslottet och City Hall där jag besökte en utställning om stadens historiska utveckling. Därefter besökte jag Christ Church katedralen. I del av denna besökte jag en utställning om vikingarnas omfattande härjningar, etablering och levnadsförutsättningar under 800-1000-talen. Jag gick upp i ett kyrktorn där jag fick en fin överblick över staden.

Jag fortsatte vandringen och då förbi del av den gamla 1200-talsmuren runt staden. Jag befann mig då i närheten av landets äldsta PUB-anläggning, Brazen Head. Efter all inledande fysisk ansträngning passade det väl med en paus varför jag där njöt av något gott irländskt. Promenaden gick vidare utefter den stadsdelande floden Liffey och förbi vikingakvarteren. Alla kom i god tid till bussen, som tog oss till en trevlig restaurang nära Phoenixparken och intill Liffey. Vi i gruppen tackade vår guide för hans suveräna och betydelsefulla insatser för information och omsorg om oss och för hans glada humör och vänskap. Färden gick vidare till flygplatsen där vi var och en tackade chauffören för hans säkra och skickliga sätt att köra bussen på smala, kurviga vägar och i trängda lägen i trafiken. Flyget avgick i stort sätt på utsatt tid och vår beställda lilla buss tog hand om oss vid Arlanda.

En mycket lyckad resa i ett synnerligen fint gäng och tillsammans med övriga 15 trevliga medresenärer var avslutad.

/Rune
25 september 2017

Vi tror du också gillar...