Skip to main content

Redo för vandring?

Att tänka på inför din vandring

Vandringsresan är ett måste för alla reseentusiaster, för när man upplever ett resmål till fots, så vill jag påstå att man upplever så mycket mera av det än vad man annars hade gjort. Redan efter de första kilometerna, börjar ett lugn infinna sig i kroppen. Man fokuserar på sin andning, på omgivningarna runt omkring sig och plötsligt är man mer mottaglig än någonsin för alla nya intryck och miljöer. De vackra, färgstarka blommorna som du tidigare hann se i all hast från motorvägen, kan du nu studera i lugn och ro. Den trevliga personalen som arbetar på den lilla tavernan frågar nyfiket om vart det bär efter din bensträckarpaus och efter ett par dagar känner du dig som hemma då du har lyckats navigera dig runt för egen maskin.

Därför vore det hemskt tråkigt att kasta bort en sådan fantastisk upplevelse, med att inte vara helt och hållet förberedd. Kom du hem med den där gnagande känslan inombords över att du inte fick med dig hela upplevelsen från destinationen? Missade du de stora sevärdheterna som destinationen också är känd för? Hindrade irriterande skavsår och uppkomna blåsor dig till att njuta för fullo av den vackraste utsikten under vandringsturen? Eller blev du övermodig och gav dig an en vandring, där halva längden egentligen hade räckt för dig?

Våra reseexperter delar i detta inlägg med sig av sina bästa tips på hur du får ut det mesta av din vandringsresa.

Vilken svårighetsgrad är du?

Undersök vandringsledernas längd och terräng innan du beslutar dig för att det är vandringsresan för dig. Vandringsresor kommer i många olika varianter och svårighetsgrader. Öar som Irland, Madeira och Mallorca bjuder på bergiga områden som kan vara något svåra att vandra i ifall man är van att gå i plan terräng. Korta leder på exempelvis 6 kilometer kan vara minst lika ansträngande som de längsta på 20 kilometer, om terrängen är kuperad.

Här kan du se alla våra vandringsresor.

När på året ska du vandra?

Gå efter ett klimat som varken är för varmt eller för kallt. I Sydeuropa är våren, sensommaren och den tidiga hösten att föredra – och det är också under denna period som naturen visar sig från sin allra vackraste sida. Ett gott råd är att alltid packa ner en tunn tröja, regnskydd eller solhatt i resväskan, utifall att vädret på din destination är omväxlande.

Vad mer kan resmålet tänkas bjuda på?

Se till att berika semestern med fler aktiviteter än just vandring, så att du på så vis får ut det mesta möjliga av din resa och resmålet. Kombinera din vandringsresa med andra intressen, oavsett om det är att koppla av på stranden, besöka historiska och kulturella sevärdheter eller utforska det lokala köket.

Läs här 6 tips på hur du bäst planerar din vandringssemester.

Vem vandrar du tillsammans med?

Ta också en funderare på om du ska vandra tillsammans med någon. På arrangerade vandringsresor vandrar man i grupp, vilket dels har med säkerheten att göra, men också för att det ofta uppstår en speciell gemenskap mellan resenärerna under vandringarna. Vandringsresan kan därför ses som en mer social resform, och den lämpar sig även till dig som reser på egen hand.

Du har väl fått med dig allt?

Packa resväskan efter förhållandena. En vandringsresa kräver förnuftiga vandringskor och/eller stövlar. Är dina skor nya, så kom ihåg att gå in dem innan avresan så att du undviker skavsår och blåsor. Tänk även på att även i varmare klimat som på Mallorca och Madeira, kan du komma att uppskatta en vindjacka eller fleecetröja på de allra högsta höjderna. Och du vet väl att ryggsäcken som ger plats åt vattenflaskan, ombytet och diverse förnödenheter, är vandrarens trognaste följeslagare?

I vår resekalender kan du se vårt reseutbud.

Vill du gärna prova att vandra på din semester, är det en fördel att resa med svensktalande reseledare som känner till omgivningarna och vandringslederna mer ingående. De kan också dela med sig av kunskaper kring områdets historia, flora och fauna och ge ovärderliga tips på sevärdheter och undangömda smultronställen.

Vi tror du också gillar...