Skip to main content

Resor till Holland

Tulpanernas och väderkvarnarnas land

I västra Europa ligger Holland, ett land som charmar besökare med sina ändlösa tulpanfält, frodiga ängar och nätverk av kanaler. Den avslappnade och varma atmosfären, tillsammans med den populära huvudstaden Amsterdam, lockar turister från hela världen och erbjuder en mångfaldig upplevelse.

Amsterdam - livlig metropol

Nu har du möjligheten att upptäcka Holland och njuta av den färgstarka mångfalden i Amsterdam genom att följa med oss på en spännande flodkryssning. Vi startar vår resa från denna livliga metropol och ger oss sedan ut på ett äventyr som inkluderar besök till inte mindre än fyra olika länder och en rad spännande utflyktsmål. I Amsterdam kommer vi att komma nära stadens fascinerande historia när vi tar en guidad stadsvandring och besöker det historiska Dam Square.

Flodkryssning i Rhendalen

Höjdpunkten i denna resa är Rhendalen, en region som bjuder på enastående naturscenerier, kulturella sevärdheter och mycket mer! Under vår kryssning längs Rhenfloden kommer vi att få uppleva den hisnande skönheten i det omgivande landskapet. Vi passerar pittoreska byar med sina karakteristiska vindkvarnar och charmiga hus längs flodens stränder. Här kan vi njuta av den vackra naturen, de grönskande ängarna och de blomstrande trädgårdarna som kantar Rhen. Utflykter till historiska platser som ger oss en inblick i områdets rika kulturarv och låter oss fördjupa oss i regionens historia.

Under resan har vi också möjlighet att utforska andra länder som vi passerar längs floden, till exempel Tyskland och dess charmiga städer som Köln och Rüdesheim. Här kan vi upptäcka de imponerande katedralerna, besöka vinodlingar och prova på den utsökta tyska maten och drycken. Denna resa genom Holland och Rhendalen erbjuder en unik kombination av kultur, natur och historia. Tillsammans med vår erfarna reseledare blir din resa fylld med spännande upplevelser och njutbara stunder.

Detta får du uppleva med oss på kryssningen:

  • Varierande naturscenerier

  • Medeltida städer och charmiga byar
  • Lugnt och skönt tempo
  • Välsmakande mat som är inkluderad

Fakta om Holland

Var ligger landet?

Holland, eller Nederländerna som egentligen är det officiella namnet på landet och som betyder ”de låga länderna”, ligger beläget i nordvästra Europa. Det mycket flacka landet som till ytan inte är större än Jämtlands län, gränsar till Nordsjön i norr samt i väst och har Belgien och Tyskland som landsgrannar.

Utöver sina tulpaner och väderkvarnar karaktäriseras landet även för sina långa kanaler som slingrar sig genom städer och landsbygd och faktum är att hela 18 % av landytan utgörs av vatten. Som namnet indikerar är Holland ett mycket lågt land och faktiskt ligger hela en fjärdedel av landytan under havsytan. Av denna anledning skyddas idag många områden från översvämning med hjälp av vallar.

Hur många bor i landet?

Här bor ca 17 miljoner människor varav hela 800 000 är bosatta i huvudstaden Amsterdam och med ett invånarantal på ca 400 per km2, tar Holland hem priset för det mest befolkningstäta landet i hela Europa. Holland är av många anledningar en mycket populär turistdestination och utöver Amsterdam lockar kanalstäderna Haarlem och Utrecht samt den omtalande universitetsstaden Leiden turister till besök. Hollands absolut främsta symbol – tulpanen – bidrar också till den stora turiststatistiken och under perioden mars – maj, när tulpanen blommar som mest, arrangeras blomesterfestivaler runt om i hela landet. 

Vilka är mina transportmöjligheter?

Det finns flera goda transportalternativ att välja på i Holland då både tåg, bussar och metrolinjer går tvärs över landet. Lokaltrafiken här är välutvecklad, komfortabel och ett prisvärt alternativ om du inte önskar köra bil eller ta en taxi vart du än ska åka. Då Holland även är ett relativt litet land till ytan tar exempelvis en tågresa mellan Amsterdam och Utrecht endast 30 minuter och detta färdmedel tillåter dig även att njuta av de vackra omgivningarna längs vägen.

Taxibilar kan vara ett smidigt alternativ om du önskar ta dig från flygplatsen eller önskar färdas sent på kvällen när tågen och bussarna har slutat gå. Beroende på trafikläget under rusningstider kan dock lokal transport ta dig snabbare fram till din slutdestination.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket är Nederländska, tillsammans med Frisiska som är det officiella språket som talas i provinsen Friesland.

Vilken valuta ska jag använda?

Liksom de flesta EU-länder har Holland euro som valuta (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019) och valutor utöver denna accepteras vanligtvis inte. Kreditkort accepteras för det mesta, men vissa småaffärer och hotell tar ut en extra avgift på 2-6%. Det förekommer även att du måste identifiera dig med pass om du betalar med kreditkort.

Bankomater finns runtom i hela landet och get dig möjlighet att ta ut sedlar upp till 50 euro.

Vilka är inresereglerna?

Eftersom Holland är ett EU-land, krävs inte visum för inträde i landet. Det räcker med att du har ett pass som är giltigt till och med dagen efter hemresa.

Vilker religion råder i landet?

Religionen har under en lång tid spelat en västenlig roll i Hollands historia och är än idag en viktig aspekt i det holländska samhället, men trots det tillhör knappt hälften av befolkningen något religiöst samfund. Av de som är troende är majoriteten katoliker medan en mindre skara utgörs av protestanter och muslimer.

Hur är vädret och klimatet?

Holland präglas av ett fuktigt kustklimat där vintrarna är milda och somrarna svala. Det är inte ovanligt med sydvästliga vindar med tanke på landets geografiska läge och genom hela året är luftfuktigheten relativt hög. Att få se snöflingorna falla i landet är heller ingen omöjlighet då landet i genomsnitt har 20 snö dagar per år.

Finns det någon tidsskillnad?

Om du ska resa till Holland behöver du inte bry dig om att ställa om klockan då landet ligger i samma tidszon som Sverige.

Vad har de för eluttag?

I Holland behöver du heller inte tänka på att använda adapter, då de har samma uttag som i Sverige med en elektricitet på 220 – 240 volts.

Visste du att…

…du hittar Holland i Karibien? Det är faktiskt så att kommunerna Saba, Sint Eustatius och Bonaire i Karibien hör till Holland. 

…fastän Hollands främsta symbol är tulpanen tack vare de ändlösa tulpanfälten, härstammar den färggranna blomman inte från landet. De allra fösta tulpanerna importerades faktiskt från Turkiet och sedan dess har de blommat vidare något oerhört tack vare det goda klimatet.

Rhendalens höjdpunkter

Idylliska Strasbourg i Frankrike med korsvirkeshus, kullerstensgator och kanalen.

Charmerande flodkryssning genom Rhendalens höjdpunkter 2024 - Vid Rhens lugna strömmar och prunkande bredder väntar en oslagbar resa genom ett kalejdoskop av kultur, historia och natursköna underverk. En flodkryssning längs Rhenfloden är mer än bara en resa; det är en expedition full av intryck genom Rhendalens hjärta där varje kurva i floden avslöjar en ny pärla att utforska. Kulturresor Europa hälsar dig varmt välkommen till vår fyrstjärniga flodkryssare MS Crucevita och till en fl...