Skip to main content

Portugals flytande guld

Lär dig mer om den gyllene smaksensationen från Portugal

Låt oss bekanta oss med de gyllene söta dropparna från Portugal, närmare bestämt portvinet. Vad skiljer detta unika vin från det andra, vad bär vinet för historia och vad passar bäst till detta eleganta vin?

Vinet skiljer sig från andra viner då man har adderat sprit vid tillverkningen. Historien om varför tar oss tillbaka ända till 1600-talet. Ursprungligen kommer vinet från de terrasserade odlingarna vid den vackra grönskande Dourodalen och floden, beläget i norra Portugal och har fått sitt namn efter landets kända hamnstad Porto. När vintunnorna skulle fraktas över Atlanten vidare till Storbritannien hade man dessvärre råkat ut för att det hunnit blivit dåligt redan innan man nått Storbritannien, men metoden att tillsätta druvsprit blev snabbt en framgångsrik lösning för att rädda den dyrbara handelsvaran och så var portvinet fött. Metoden blev allt vanligare och framåt 1800-talet kännetecknades portvin mer som sött än torrt vin.

Läs om Levadorna på Madeira.

Tillverkning

Det som sker vid tillverkning av det s.k. fortifierade vinet är att man adderar alkohol som i sin tur avbryter jäsningen och förhindrar att all vinets socker omvandlas till alkohol vilket bevarar och ger vinet dess karaktäristiska starka sötma. Detta i sin resulterar även i en högre, jämfört med anda viner, alkoholhalt som ofta motsvarar 18-20%.

Vintunnor vid portvinstillverkning.

Typer av portvin

Fastän tillverkningen av det sötstarka vinet påminner om varandra finns det flera olika typer av vinet. Rött eller vitt? Nedan följer en närmare förklaringar till de olika sorterna.

Ruby

Är fruktig och ung i sin ton, här har vinet fått lagrats en kortare tid på fat innan det ska buteljerats.

Tawny

Är den variant som framställts genom att blanda vitt portvin och Ruby. Vinet lagras länge på stora gamla ekfat och resulterar därmed i en hög kvalitet och med smak som karaktäriseras av en elegant och mjuk smak.

Late bottled vintage (LBV)

Detta vin årgångsbetecknas tack vare sin långa lagringstid, ca 4-6 år. Vid viner som lagrats längre än 6 år behöver dessa inte dekanteras, men Traditional Late Bottled Vintage Port (TLB) som lagrats 4 år eller mindre utan filtrering behöver dekanteras. Det vill säga vid servering av portvinet så bör du filtrera det för att undvika mognadsfällningen, de partiklar som successivt släpper från vinet.

Colheita port

Detta portvin är alltid årgångsbetecknat och det lagras på fat ända fram till det buteljerats, vanligtvis faller denna typ under Tawny-kategorin.

Vintage port

Är den exklusiva sorten som buteljeras efter två år på ekfat. Därefter lagras vinet för mogning under en tid som motsvarar 10- 15 år. Vid fina årgångar kan dessa lagras upp mot flera årtionden.

Läs här om Lissabon - Storstaden vid vandet.

Portvin i glas på en resa till Porto.

Vitt portvin

De flesta förekommande portviner är röda men det finns ett antal vita portviner med, både av sötare och torrare karaktär.

Så lyckas du bäst med att lagra ditt portvin

Ska du lagra ditt portvin är det viktigt att se till att du gör det rätt för att inte gå förlorat om ett fantastiskt vin och dess upplevelse. Här följer några enkla tips hur du bäst går tillväga för hur du bäst ska förvara din port

  • Temperatur är A och O när det kommer till portvin, ju varmare temperatur vinet har desto snabbare mognar det och tvärtom. Den lagringstemperatur som rekommenderas är runt omkring 10-13 grader.
  • Ljusförhållande är en annan avgörande faktor som spelar in vid hur portvinet förvaras. Förutom svala temperaturer behöver det förvaras i mörker för att bevara både smak och färg. Det är även av denna anledning som portvin endast tappas upp på mörka flaskor av vinproducenten.
  • Slutligen trivs, tro det eller ej, portvinet bäst i en lugn och rofylld miljö. Skulle det placeras nära buller och vibrationer kan man riskera att mognadsfällningen sprids från botten vilket bidrar till ett mer grumligt vin med oklar färg. Se därför till att placera det i en lugn miljö.
  • Hur vinet är placerat spelar också in, flaskan ska därför ha en liggande horisontell position för bästa resultat. En annan fördel med att vinet ska placeras liggande under lagringen är flaskans kork hålls fuktig och undviks från att torka vilket underlättar när det är dags för att korka upp den!

Visste du att...

  • Blå mögelost (förslagsvis stilton) passar fint till portvin, där ostens salta och vinets sötma kompletterar varandra perfekt. Hos många är även en pepparkaka till osten en favorit.
  • Yngre portviner får gärna luftas ett par timmar innan servering, till skillnad från de äldre?
  • I Portugal blandas oftast vitt portvin ut med tonic som en aperitif?
  • Portvin kan gärna användas som en matingrediens. En skvätt kan lyfta en sås eller gryta och ge en smaksensation.

Läs om det italienska köket här.

Rödvinsglas vid en vinprovning i Portugal.

Se alla våra resor till Portugal här.

Hälsningar Lisa

Vi tror du också gillar...