Skip to main content

Charmiga Cinque Terre

Utsikt över småbåtshamn i Cinque Terre i Italien
På promenad längs med kusten i Cinque Terre
Havsnära stigar och vitvin med ost och vindruvor
Färgglada hus på sluttningarna i Cinque Terre
Vacker katedral och färgglada hus i Cinque Terre, Italien
Vackra blommor och souvenirbutiker i Cinque Terre i Italien
Pittoreska hus och båtar i en hamn i Cinque Terre, från en resa i Italien
Kvinnlig turist som tittar ut över havet och kusten vid Cinque Terre i Italien
Färgglada och pittoreska hus i Cinque Terre. Från en resa i Italien
Status:
Slutsåld

Resa till Cinque Terre - en av Italiens mest exklusiva semesterregioner

Följ med oss på en resa till pittoreska och charmiga Cinque Terre, en av våra populära resor i Italien. Regionen kring de 5 små ”dockhusstäderna” längs Cinque Terres ojämna klippkust är bland det mest exklusiva i hela Italien och den finns även med på UNESCO:s världsarvslista.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Cinque Terre:

  • Centralt boende med närhet till historiska byggnader och klarblått hav
  • Upplevelserika och historiekryddade stadsvandringar
  • Traditionella färdsätt med tåg, linbana och båt
  • Besök i UNESCO-listade Genua

Traditionsenligt vackert

Det bildsköna Cinque Terre har lyckats bevara sin speciella charm med fiskebåtar på rad och tvätt på tork över gatorna. Området ligger i Ligurien längst upp i det nordvästra hörnet av Italien och består av de fem små byarna Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manarola och Riomaggiore. Byarna binds ihop av vandringsleder av olika svårighetsgrad som slingrar sig runt de vackra bergen. Det är tuffa förhållanden för bilister så bästa sättet att resa mellan byarna på är till fots, med båt eller med tåg och det är naturligtvis det vi väljer.

Höga höjder och bländande vatten

Vi använder två hela dagar till att upptäcka Cinque Terre men besöker även flera av de andra sevärda städerna i närheten. Christoffer Columbus hemstad Genua, vars historiska centrum också finns med på UNESCO:s världsarvslista, står på programmet. Här kan man bl.a. besöka Europas största akvarium och de spännande sjöfartsmuseerna. I en annan kuststad, Rapallo, gör vi en resa med linbanan upp till "det glada berget" Montallegro, varifrån utsikten över havet är helt fantastisk. En resa i Ligurien är inte komplett utan ett besök i en av Italiens vackraste och mest berömda städer, nämligen den tidigare fiskebyn Portofino, som genom århundraden har lockat konstnärer och kändisar från hela världen. Vi kommer med båt till staden med de många lustjakterna och sedan äter vi lunch på en bra fiskrestaurang i grannstaden Santa Margherita.

Utflykterna sker oftast i kuperad terräng och med kollektivtrafik, så för att få full valuta av den här resan är det en fördel att kunna gå relativt obehindrat.

Ett hotell som stavas Grande

Vi har valt att bo i centrum av den charmiga staden Sestri Levante för att lätt ha tillgång till allt som staden har att erbjuda. Vårt hotell ligger mitt i det historiska centrumet bara några meter från havet och den lokala stranden. Hotellet har en härlig takterrass med swimmingpool och precis utanför dörren hittar man alla de bästa restaurangerna och de mysigaste caféerna.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Italien och transport till Sestri Levante
Dag 2: Stadsvandring i Sestri Levante. Utflykt till Cinque Terre - m. båttur längs hela kusten (F)
Dag 3: Utflykt till Manarola och Vernazza med tåg (F)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 5: Utflykt till Genua med tåg, Liguriens imponerande huvudstad (F)
Dag 6: Extra utflykt till Portofino m. båttur och lunch på fiskrestaurang (F)
Dag 7: Utflykt till Rapallo och linbana till Montallegro (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och färd till Sestri Levante

Vi flyger till landet som får smaklökarna att dansa, Italien, där reseledaren väntar. Färden går mot den pittoreska staden Sestri Levante, där vi ska bo i ett av stadens äldsta hotell. Hotellet ligger mitt i centrum och samtidigt bara några meter från havet och den lokala stranden.

Dag 2: Cinque Terre med båttur längs hela kusten (F)

Efter en god natts sömn börjar vi vår första dag i Sestri Levante med en kort orienteringsrunda, där reseledaren ger bra tips på saker att göra, se och äta här. Efter vandringen åker vi på upptäcktsfärd i det vackra Cinque Terre som består av byarna Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manarola och Riomaggiore. Det lokala tåget tar oss till den största byn i området, Monterosso. Det blir tid till att njuta av byn innan vi får uppleva regionen från vattnet. Vi färdas längs hela Cinque Terre-kusten och kan på så sätt beundra alla de små pastellfärgade byarna som ligger som klistrade på de ojämna klipporna. Vi fortsätter till staden Portovenere som tillsammans med öarna Tino, Palmaria och Tinetto, samt Cinque Terre, är med på UNESCO:s världsarvslista. Staden domineras av den imponerande genuesiska borgen, vars närvaro beror på att denna lilla pittoreska hamnstad en gång var en av sjörepubliken Genuas bastioner, liksom byarna i Cinque Terre.

Fortet Portovenere, Cinque Terre i Italien.
Bild: Portovenere mur och fästning

Reseledaren kommer naturligtvis med bra tips under vistelsen och rekommenderar ett besök vid den mycket karakteristiska kyrkan San Pietro längst ut på udden. Här hittar man även den så kallade ”Lord Byrons grotta”, uppkallad efter den berömda poeten. Det blir tid till lunch på egen hand innan båten tar oss till Riomaggiore varifrån vi tar tåget hem till Sestri Levante.

Dag 3: Utflykt till Manarola och Vernazza (F)

Idag ska vi åter till Cinque Terre, och den här gången ska vi lära att känna Vernzza lite bättre.
Vi tar tåget till Manarola där vi har lite tid i staden innan färden fortsätter mot Vernazza som ofta betecknas som den vackraste av Cinque Terres byar. Här har vi tid på oss att njuta av den fantastiska naturen och den imponerande utsikten. Det blir tid till lunch på egen hand och de flesta tilltalas nog av de härliga fiskmenyerna på de små hamnkrogarna. Dagen avslutas med ett besök i Monterosso som är den största av de fem byarna.

Italiensk by med pittoreska hus omgiven av natur, Terre Vernazza i Cinque Terre.
Bild: Vernazza

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Det har blivit dags för en ledig dag och den kan användas på många olika sätt.
Sestri Levante har mycket att erbjuda. Man kan gå en tur på stranden, kika runt i stadens många mysiga butiker, äta en härlig lunch eller läsa en god bok i hotellets trädgård. Andra kanske är sugna på fler äventyr och det är enkelt att ta lokaltåget till någon av alla de små byarna i närheten. Den lilla grannbyn Moneglia kan varmt rekommenderas, men möjligheterna är oändliga och eftersom byarna ligger tätt går det snabbt att ta sig emellan dem. Någon kanske vill ut på äventyr i grannregionen Toscana, där Pisa med sitt lutande torn säkert är ett givet mål. Andra kanske vill använda den lediga dagen till någon av de lite mer strapatsfyllda vandringsturerna i Cinque Terre eller ta lokalbussen till det vackra inlandet med sina många små bergsbyar.

Dag 5: Utflykt till Genua – Liguriens huvudstad (F)

Idag besöker vi Liguriens spännande huvudstad Genua som ligger vackert vid havet. Redan på 1100-talet var Genua en av de fyra italienska sjörepublikerna (utöver Venedig, Pisa och Amalfi) och stadens köpmän byggde upp stora förmögenheter genom handeln i Medelhavet. Det var också i Genua som upptäckaren Christofer Columbus bodde. Stadens gator har nyligen kommit med på UNESCO:s världsarvslista och de gamla hamnkvarteren har fått nytt liv efter en genomgripande renovering. I hamnen hittar vi Europas största akvarium och några spännande sjöfartsmuseer. Genua har Europas största historiska centrum som är väldigt charmigt. Vi går tillsammans genom centrum och får bl.a. se Via Garibaldi med stadens viktigaste konstmuseer. Det finns tid på egen hand till lunch, shopping, akvarium, museibesök m.m. innan turen går hemåt.

Dag 6: Extra utflykt till Portofino med båttur och lunch på fiskrestaurang (F)

En av Italiens mest exklusiva städer är jetsetarnas och kungligheternas högborg, Portofino. Den lilla fiskebyn ligger gudomligt vackert bland klipporna vid havet i Tigulliobukten. Vi låter Ferrarin stå kvar i garaget och tar istället lokaltåget till Santa Margherita varifrån vi åker båt till Portofino där hamnen domineras av alla lustjakter. Internationella berömdheter flockas på caféer och restauranger, men den rena tvätten behöver fortfarande hängas på tork och det gör man så klart tvärs över gatorna som på så många andra ställen i Italien. Portofino har genom historien besökt av stjärnor som Harry S Truman, Elisabeth Taylor och vår svenska filmstjärna Greta Garbo.

Strand och hamn i Portofino, den italienska rivieran.
Bild: Portofinos hamn i skymningsljus

Dagen lunch intas i grannstaden Santa Margherita där en härlig fiskmeny med bra vin väntar oss på en av stadens bästa restauranger med utsikt över havet. Det blir tid över till att njuta av staden på egen hand innan vi slutligen tar tåget hem till Sestri Levante efter en härlig dag.

Dag 7: Utflykt till Rapallo med linbana till Montallegro (F)

Dagens utflykt går till kuststaden Rapallo. Det är en lite större stad som ligger vackert vid havet. Det finns gott om tid till att utforska staden på egen hand, och vi åker också en tur med linbanan till Montallegro, "Det glada berget", som ligger 600 m över havet. Härfrån får vi en storslagen utsikt och det finns även möjlighet att besöka Montallegros helgedom, Santuario di Montallegro, som byggdes 1558. Det speciella med den här kyrkan är de tusentals votivgåvorna som är en gåva till Gud eller till det gudomliga. När en person lider av en sjukdom, är i livsfara, har råkat ut för en olycka eller något annat, söker man bot, frälsning eller uppfyllning av önskningar genom att ge Gud en gåva vid helgedomen. Dessa består ofta av en liten silverplatta, men kan även vara en bild av en kraschad bil där passagerarna klarade sig oskadda för att någon höll handen över dem. Bland något av det märkligaste, just här på berget, är en uppstoppad krokodil som angrep bröderna Andrea och Rolando 1694, men också här höll någon handen över dem och därför skänkte man den uppstoppade krokodilen till kyrkan.
Vi kommer sedan tillbaka till Sestri Levante under eftermiddagen.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av det vackra Ligurien och efter några dagar fyllda av upplevelser åker vi åter till flygplatsen. Arrivederci!

Karta

Resan Charmiga Cinque Terre

Geografisk kartbild över Cinque Terre.

 

Väder

SE VÄDRET I CINQUE TERRE

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Cinque Terre per år.

Fakta om Cinque Terre

Var ligger Cinque Terre?

Cinque Terre hittar du högst upp i det nordvästra hörnet av Italien, i Ligurien, med en imponerande kuststräcka på ca 12 mil. Cinque Terre utgörs av de fem mindre fiskebyarna: Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manorola och Riomaggiore. Monterosso tar hem priset för att vara den största byn och tack vare den långa, fina sandstranden och det gedigna utbudet av hotell och restauranger har även turismen etablerats sig som allra mest här. Omgivningarna i Cinque Terre präglas av höga branta berg och en frodig natur, samt råder ett soligt medelhavsklimat här med behagliga temperaturer året om och mycket varma somrar. Denna unika omgivning tog även en plats på UNESCOS lista över världsarv år 1997.

Hur tar jag mig runt?

Det allra bästa sättet att resa mellan byarna är till fots, med båt eller med tåg då omgivningarna och bergen försvårar förhållandena att färdas med bil. Om ni önskar gå mellan byarna finns det ett flertal vandringsleder som varierar i längd och svårhetsgrad.

Om du inte kan eller vill ta dig runt till forts, går tåglinjen Genua-Pisa förbi alla byarna, samt till och från flygplatserna i både Pisa och Genua. På tågstationen kan du smidigt införskaffa dig din tågbiljett och här finns även kartor över de olika vandringslederna i området. Önskar du hellre färdas med båt är det heller inte ett bekymmer. I Cinque Terre kan du köpa dagsbiljetter som innebär att du kan åka obegränsat mellan byarna hela dagen lång.  

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot