Skip to main content

Charmiga Cinque Terre

Pris från:
14 995:-
Dagar:8
Boka resa

Resa till Cinque Terre 2023 - en av Italiens mest exklusiva semesterregioner 

Följ med oss på en resa till pittoreska och charmiga Cinque Terre, en av våra populära resor i Italien. Regionen kring de 5 små ”dockhusstäderna” längs Cinque Terres ojämna klippkust är bland det mest exklusiva i hela Italien och den finns även med på UNESCO:s världsarvslista.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Cinque Terre:

  • Centralt boende med närhet till historiska byggnader och klarblått hav
  • Upplevelserika och historiekryddade stadsvandringar
  • Traditionella färdsätt med tåg, linbana och båt
  • Möjlighet för extra vandringsutflykt

Traditionsenligt vackert

Det bildsköna Cinque Terre har lyckats bevara sin speciella charm med fiskebåtar på rad och tvätt på tork över gatorna. Området ligger i Ligurien längst upp i det nordvästra hörnet av Italien och består av de fem små byarna Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manarola och Riomaggiore. Byarna binds ihop av vandringsleder av olika svårighetsgrad som slingrar sig runt de vackra bergen. Det är tuffa förhållanden för bilister så bästa sättet att resa mellan byarna på är till fots, med båt eller med tåg och det är naturligtvis det vi väljer.

Höga höjder och bländande vatten

Vi använder två hela dagar till att upptäcka Cinque Terre men besöker även flera av de andra sevärda städerna i närheten. I kuststaden Rapallo gör vi en resa med linbanan upp till "det glada berget" Montallegro, varifrån utsikten över havet är helt fantastisk. Vi färdas också längs hela Cinque Terre-kusten för att vi på så vis kan beundra de små, pastellfärgade byarna som ligger som klistrade på de ojämna klipporna.

En resa i Ligurien är inte komplett utan ett besök i en av Italiens vackraste och mest berömda städer, nämligen den tidigare fiskebyn Portofino, som genom århundraden har lockat konstnärer och kändisar från hela världen. Vi kommer med båt till staden med de många lustjakterna och får en hel dag på oss att njuta av omgivningarna, ta ett dopp i havet och leta upp en bra lunchrestaurang.

Utflykterna sker oftast i kuperad terräng och med kollektivtrafik, så för att få full valuta av den här resan är det en fördel att kunna gå relativt obehindrat.

Ett hotell som stavas Grande

Vi har valt att bo i centrum av den charmiga staden Sestri Levante för att lätt ha tillgång till allt som staden har att erbjuda. Vårt hotell ligger mitt i det historiska centrumet bara några meter från havet och den lokala stranden. Hotellet har en härlig takterrass med swimmingpool och precis utanför dörren hittar man alla de bästa restaurangerna och de mysigaste caféerna.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Italien och transport till Sestri Levante följt av en stadsvandring. Gemensam middag på hotellet (M)
Dag 2: Utflykt till Cinque Terre - med båttur längs hela kusten (F)
Dag 3: Utflykt till Manarola och Vernazza med tåg (F)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 5: Ledig dag eller extra utflykt till Camogli med båttur (F)
Dag 6: Utflykt till Rapallo och linbana till Montallegro (F)
Dag 7: Utflykt till Portofino med båttur (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och färd till Sestri Levante

Vi flyger till landet som får smaklökarna att dansa, Italien, där reseledaren väntar. Färden går mot den pittoreska staden Sestri Levante, där vi ska bo i ett av stadens äldsta hotell. Hotellet ligger mitt i centrum och samtidigt bara några meter från havet och den lokala stranden.

Väl framme i Sestri Levante kastar vi oss direkt ut på en kort orienteringsrunda, där reseledaren ger bra tips på saker att göra, se och äta här.

Vi tar oss sedan tillbaka till vårt hotell där våra värdar för veckan bjuder in oss till en välkomstmiddag, bestående av områdets lokala läckerheter från både hav och land.

Dag 2: Cinque Terre med båttur längs hela kusten (F)

Idag åker vi på upptäcktsfärd i det vackra Cinque Terre som består av byarna Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manarola och Riomaggiore. Det lokala tåget tar oss till den största byn i området, Monterosso. Det blir tid till att njuta av byn innan vi får uppleva regionen från vattnet. Vi färdas längs hela Cinque Terre-kusten och kan på så sätt beundra alla de små pastellfärgade byarna som ligger som klistrade på de ojämna klipporna. Vi fortsätter till staden Portovenere som tillsammans med öarna Tino, Palmaria och Tinetto, samt Cinque Terre, är med på UNESCO:s världsarvslista. Staden domineras av den imponerande genuesiska borgen, vars närvaro beror på att denna lilla pittoreska hamnstad en gång var en av sjörepubliken Genuas bastioner, liksom byarna i Cinque Terre.

Fortet Portovenere, Cinque Terre i Italien.
Bild: Portovenere mur och fästning

Reseledaren kommer naturligtvis med bra tips under vistelsen och rekommenderar ett besök vid den mycket karakteristiska kyrkan San Pietro längst ut på udden. Här hittar man även den så kallade ”Lord Byrons grotta”, uppkallad efter den berömda poeten. Det blir tid till lunch på egen hand innan båten tar oss till Riomaggiore varifrån vi tar tåget hem till Sestri Levante.

Dag 3: Utflykt till Manarola och Vernazza (F)

Idag ska vi åter till Cinque Terre, och den här gången ska vi lära att känna Vernazza lite bättre.
Vi tar tåget till Manarola där vi har lite tid i staden innan färden fortsätter mot Vernazza som ofta betecknas som den vackraste av Cinque Terres byar. Här har vi tid på oss att njuta av den fantastiska naturen och den imponerande utsikten. Det blir tid till lunch på egen hand och de flesta tilltalas nog av de härliga fiskmenyerna på de små hamnkrogarna. Dagen avslutas med ett besök i Monterosso som är den största av de fem byarna.

Italiensk by med pittoreska hus omgiven av natur, Terre Vernazza i Cinque Terre.
Bild: Vernazza

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Det har blivit dags för en ledig dag och den kan användas på många olika sätt.
Sestri Levante har mycket att erbjuda. Man kan gå en tur på stranden, kika runt i stadens många mysiga butiker, äta en härlig lunch eller läsa en god bok i hotellets trädgård. Andra kanske är sugna på fler äventyr och det är enkelt att ta lokaltåget till någon av alla de små byarna i närheten. Den lilla grannbyn Moneglia kan varmt rekommenderas, men möjligheterna är oändliga och eftersom byarna ligger tätt går det snabbt att ta sig emellan dem. Någon kanske vill ut på äventyr i grannregionen Toscana, där Pisa med sitt lutande torn säkert är ett givet mål. Andra kanske vill använda den lediga dagen till någon av de lite mer strapatsfyllda vandringsturerna i Cinque Terre eller ta lokalbussen till det vackra inlandet med sina många små bergsbyar.

Dag 5: Ledig dag eller extra utflykt till Camogli med båttur (F)

Spendera ytterligare en dag i Cinque Terre på egen hand eller följ med oss till Liguriens charmerande by Camogli, där dagens upptäcktsfärd genomförs till fots och till havs.

Tågresan till Camogli tar under en timme och väl framme navigerar vi oss fram till den natursköna vandringsleden som leder fotgängare på asfalterat underlag och uppför en hel del trappor till San Rocco. I ca 45 minuter går vandringen uppför och när vi inte kan komma högre upp befinner vi oss 200 meter över havet. Utsikten över Paradisbukten och Genova, Liguriens huvudstad, är sannerligen spektakulär här uppe och vi får verkligen slita oss för att vandra neråt igen i riktning mot Punta Chiappa. Vi kan konstatera att dagens vandring är avklarad när vi får syn på vår båt som guppar mjukt i hamnen, redo att ta oss tillbaka till Camogli.

Snabbt kommer vi märka att Camogli är en okänd ort för de flesta utländska turister och att turistströmmar är ett främmande fenomen för stadens invånare. Istället får byn besök av inhemska resenärer som söker sig hit för avkopplande badstunder vid den vackra stranden eller för trevliga söndagsbruncher på restaurangerna som ligger tätt utmed den mysiga strandpromenaden. Utan stress hinner du både äta lunch och ströva omkring i stadskärnan och längs med havet innan tåget tar oss tillbaka Sestri.

Fiskebyn och badorten Camogli i Ligurien, Cinque Terre.

Bild: Gemytliga Camogli

Dag 6: Utflykt till Rapallo med linbana till Montallegro (F)

Dagens utflykt går till kuststaden Rapallo. Det är en lite större stad som ligger vackert vid havet. Det finns gott om tid till att utforska staden på egen hand, och vi åker också en tur med linbanan till Montallegro, "Det glada berget", som ligger 600 m över havet. Härfrån får vi en storslagen utsikt och det finns även möjlighet att besöka Montallegros helgedom, Santuario di Montallegro, som byggdes 1558. Det speciella med den här kyrkan är de tusentals votivgåvorna som är en gåva till Gud eller till det gudomliga. När en person lider av en sjukdom, är i livsfara, har råkat ut för en olycka eller något annat, söker man bot, frälsning eller uppfyllning av önskningar genom att ge Gud en gåva vid helgedomen. Dessa består ofta av en liten silverplatta, men kan även vara en bild av en kraschad bil där passagerarna klarade sig oskadda för att någon höll handen över dem. Bland något av det märkligaste, just här på berget, är en uppstoppad krokodil som angrep bröderna Andrea och Rolando 1694, men också här höll någon handen över dem och därför skänkte man den uppstoppade krokodilen till kyrkan.

Vi kommer sedan tillbaka till Sestri Levante under eftermiddagen.

Dag 7: Utflykt till Portofino med båttur (F)

En av Italiens mest exklusiva städer är jetsetarnas och kungligheternas högborg, Portofino. Den lilla fiskebyn ligger gudomligt vackert bland klipporna vid havet i Tigulliobukten. Vi låter Ferrarin stå kvar i garaget och tar istället lokaltåget till Santa Margherita varifrån vi åker båt till Portofino där hamnen domineras av alla lustjakter. Internationella berömdheter flockas på caféer och restauranger, men den rena tvätten behöver fortfarande hängas på tork och det gör man så klart tvärs över gatorna som på så många andra ställen i Italien. Portofino har genom historien besökt av stjärnor som Harry S Truman, Elisabeth Taylor och vår svenska filmstjärna Greta Garbo.

Strand och hamn i Portofino, den italienska rivieran.
Bild: Portofinos hamn i skymningsljus

Vi börjar vår dag i Portofino med att leta upp stadens bästa utsiktsplats. Promenaden ut till Portofinos fyr tar ca 20 – 30 minuter och belöningen som väntar oss när vi kommer fram är en fläckfri utsikt över det öppna havet. Tillbaka i stadens kärna efter vandringen får vi tid till att äta lunch på en av stadens mysiga restauranger och njuta av omgivningarna innan vi slutligen tar tåget hem till Sestri Levante efter en härlig dag.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av det vackra Ligurien och efter några dagar fyllda av upplevelser åker vi åter till flygplatsen. Arrivederci!

Karta

Geografisk karta över Cinque Terre i Ligurien, Italien.

Väder

SE VÄDRET I LA SPEZIA

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Cinque Terre per år.

Fakta om Cinque Terre

Var ligger Cinque Terre?

Cinque Terre hittar du högst upp i det nordvästra hörnet av Italien, i Ligurien, med en imponerande kuststräcka på ca 12 mil. Cinque Terre utgörs av de fem mindre fiskebyarna: Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manorola och Riomaggiore. Monterosso tar hem priset för att vara den största byn och tack vare den långa, fina sandstranden och det gedigna utbudet av hotell och restauranger har även turismen etablerats sig som allra mest här. Omgivningarna i Cinque Terre präglas av höga branta berg och en frodig natur, samt råder ett soligt medelhavsklimat här med behagliga temperaturer året om och mycket varma somrar. Denna unika omgivning tog även en plats på UNESCOS lista över världsarv år 1997.

Hur tar jag mig runt?

Det allra bästa sättet att resa mellan byarna är till fots, med båt eller med tåg då omgivningarna och bergen försvårar förhållandena att färdas med bil. Om ni önskar gå mellan byarna finns det ett flertal vandringsleder som varierar i längd och svårhetsgrad.

Om du inte kan eller vill ta dig runt till forts, går tåglinjen Genua-Pisa förbi alla byarna, samt till och från flygplatserna i både Pisa och Genua. På tågstationen kan du smidigt införskaffa dig din tågbiljett och här finns även kartor över de olika vandringslederna i området. Önskar du hellre färdas med båt är det heller inte ett bekymmer. I Cinque Terre kan du köpa dagsbiljetter som innebär att du kan åka obegränsat mellan byarna hela dagen lång.  

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
11/10 - 18/10Se flygtider Stockholm - ArlandaCharmiga Cinque Terre13 995:-Fullbokad
10/4 - 17/4Se flygtider Stockholm - ArlandaCharmiga Cinque Terre14 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer. Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Milano t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på hotell Grande Albergo 4*
• 7 x frukost & 1 x middag inkl. vin
• Utflykt till Cinque Terre med båttur längs hela kusten
• Utflykt till Rapallo med linbana till Montallegro
• Utflykt till Portofino med båttur
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 495 kr (2024)
• Extra utflykt till Camogli med vandring och båttur, 295 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 200 kr
• Stadsskatt i Sestri Levante, € 2/person och natt de första tre nätterna. Betalas på hotellet.
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot