Skip to main content

Charmiga Cinque Terre

8 dagar - pris per person från
16 995:-
Boka resa

Resa till Cinque Terre 2024 - en av Italiens mest exklusiva semesterregioner

Följ med oss på en resa till pittoreska och charmiga Cinque Terre, en av våra mest populära resor till det lättälskade Italien. Regionen kring de fem små dockhusliknande städerna som klamrar sig fast på de branta klipporna längs Liguriens kust är bland det mest exklusiva som går att hitta i hela Italien, och den är även upptagen på UNESCO:s världsarvslista, vilket verkligen inte är svårt att förstå när man själv får se de pastellfärgade husen och de spektakulära omgivningarna.

Därför ska du resa med oss på kulturresa till Cinque Terre:

  • Centralt boende med närhet till historiska byggnader och det klarblå havet
  • Upplevelserika och historiekryddade stadsvandringar
  • Traditionella färdsätt med tåg, linbana och båt
  • Möjlighet för extra vandringsutflykt för den som vill upptäcka omgivningarna till fots

Traditionell charm – en visuell dröm för ögat

Det bildsköna Cinque Terre har trots sin position som stort turistmål lyckats bevara sin speciella charm. Här ligger fiskebåtarna på rad i hamnarna och dagens tvätt hänger på torklinorna som sträcker sig kors och tvärs över de trånga och trivsamma små gatorna. Området ligger i Ligurien längst upp i det nordvästra hörnet av Italien och består av de fem små byarna Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manarola och Riomaggiore. Byarna binds ihop av vandringsleder av olika svårighetsgrad som slingrar sig runt de vackra bergen, och utöver det finns förstås både vattenvägen och järnvägen. Samtliga transportsätt använder vi oss av under vår resa, då det är mycket enklare att ta sig fram mellan byarna med båt och tåg än med bil eller buss. Som en bonus får vi ta del av naturen och de omgivande miljöerna under tiden som vi transporterar oss mellan norra Italiens fem allra mest kända byar.

Höga höjder och bländande vatten

Vi använder två hela dagar till att upptäcka Cinque Terre, men passar även på att besöka flera av de många andra sevärda städerna i närheten. I kuststaden Rapallo gör vi till exempel en resa med linbanan upp till Montallegro – det glada berget – varifrån utsikten över havet är helt fantastisk. Vi färdas också längs med hela Cinque Terre-kusten för att på så vis kunna beundra de små, pastellfärgade byarna som ligger som klistrade på de ojämna klipporna.

En resa till Ligurien är inte komplett utan ett besök i en av Italiens vackraste och mest berömda städer, nämligen den gamla fiskebyn Portofino, som genom århundraden har lockat konstnärer och kändisar från hela världen. Vi anländer till staden med båt och får hela dagen på oss att njuta av omgivningarna, ta en titt på de många lustjakterna, ta ett dopp i havet och leta upp en bra lunchrestaurang.

Utflykterna sker oftast i kuperad terräng och med kollektivtrafik, så för att få full valuta av den här resan är det en fördel att kunna gå relativt ohindrat.

Centralt boende i hjärtat av Sestri Levante

Vi har valt att bo i centrum av den charmiga staden Sestri Levante för att lätt få tillgång till allt som staden har att erbjuda. Vårt hotell ligger i det historiska centrumet i närhet till havet och den lokala stranden. Utanför dörren hittar man alla de bästa restaurangerna och de mysigaste kaféerna.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Italien, transfer till Sestri Levante och gemensam stadsvandring och hotellmiddag (M)
Dag 2: Båttur längs Cinque Terres vackra kust (F)
Dag 3: Manarola och Vernazza med tåg (F)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: Ledig dag eller extrautflykt: Vandring och båttur i Camogli (F)
Dag 6: Rapallo och linbanetur till Montallegro (F)
Dag 7: Båttur till exklusiva Portofino (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Italien, transfer till Sestri Levante och gemensam promenad och hotellmiddag (M)

Vi flyger till Italien – landet som får smaklökarna att dansa och där vår reseledare väntar på oss i ankomsthallen. Färden går mot den pittoreska staden Sestri Levante, där vi ska bo i centrum och i närhet till havet och den lokala stranden.

Väl framme i Sestri Levante dyker vi direkt in i det italienska vardagslivet när vi går på en gemensam kortare orienteringspromenad. Här samlar vi på oss några bra tips från reseledaren på sevärda saker och platser, och kanske även några rekommendationer på vad vi verkligen inte borde missa att smaka på under vår norditalienska vistelse.

Vi tar oss sedan tillbaka till vårt hotell där vi får njuta av en välsmakande välkomstmiddag, bestående av områdets lokala läckerheter från både hav och land.

Dag 2: Båttur längs Cinque Terres vackra kust (F)

Idag åker vi på upptäcktsfärd längs det vackra Cinque Terre – området som består av byarna Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manarola och Riomaggiore. Det lokala tåget tar oss till den största byn i området, Monterosso. Här får vi tid att njuta av byn innan det blivit dags att få uppleva regionen från vattnet. Vi färdas längs hela Cinque Terre-kusten och kan på så sätt beundra alla de små pastellfärgade byarna på de branta klipporna. Vi fortsätter till vidare till staden Portovenere som tillsammans med Cinque Terre och öarna Tino, Palmaria och Tinetto blivit upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Staden domineras av den imponerande genuesiska borgen, vars existens erinrar om närvaro beror på att denna lilla pittoreska hamnstad en gång var en av sjörepubliken Genuas bastioner, liksom byarna i Cinque Terre.

Fortet Portovenere, Cinque Terre i Italien.
Bild: Portovenere mur och fästning

Reseledaren kommer naturligtvis med bra tips under vistelsen och rekommenderar ett besök vid den mycket karakteristiska kyrkan San Pietro längst ut på udden. Här hittar man även den så kallade ”Lord Byrons grotta”, uppkallad efter den berömda poeten. Det blir tid till lunch på egen hand innan båten tar oss till Riomaggiore varifrån vi tar tåget hem till Sestri Levante.

Dag 3: Utflykt till Manarola och Vernazza (F)

Idag ska vi åter till Cinque Terre, och den här gången ska vi lära att känna Vernazza lite bättre.
Vi tar tåget till Manarola där vi har lite tid i staden innan färden fortsätter mot Vernazza som ofta betecknas som den vackraste av Cinque Terres byar. Här har vi tid på oss att njuta av den fantastiska naturen och den imponerande utsikten. Det blir tid till lunch på egen hand och de flesta tilltalas nog av de härliga fiskmenyerna på de små hamnkrogarna. Dagen avslutas med ett besök i Monterosso som är den största av de fem byarna.

Italiensk by med pittoreska hus omgiven av natur, Terre Vernazza i Cinque Terre.
Bild: Vernazza

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Det har blivit dags för en ledig dag och den kan användas på många olika sätt.
Sestri Levante har mycket att erbjuda. Man kan gå en tur på stranden, kika runt i stadens många mysiga butiker, äta en härlig lunch eller läsa en god bok i hotellets trädgård. Andra kanske är sugna på fler äventyr och det är enkelt att ta lokaltåget till någon av alla de små byarna i närheten. Den lilla grannbyn Moneglia kan varmt rekommenderas, men möjligheterna är oändliga och eftersom byarna ligger tätt går det snabbt att ta sig emellan dem. Någon kanske vill ut på äventyr i grannregionen Toscana, där Pisa med sitt lutande torn säkert är ett givet mål. Andra kanske vill använda den lediga dagen till någon av de lite mer strapatsfyllda vandringsturerna i Cinque Terre eller ta lokalbussen till det vackra inlandet med sina många små bergsbyar.

Dag 5: Ledig dag eller extra utflykt till Camogli med båttur (F)

Spendera ytterligare en dag i Cinque Terre på egen hand eller följ med oss till Liguriens charmerande by Camogli, där dagens upptäcktsfärd genomförs till fots och till havs.

Tågresan till Camogli tar under en timme och väl framme navigerar vi oss fram till den natursköna vandringsleden som leder fotgängare på asfalterat underlag och uppför en hel del trappor till San Rocco. I ca 45 minuter går vandringen uppför och när vi inte kan komma högre upp befinner vi oss 200 meter över havet. Utsikten över Paradisbukten och Genova, Liguriens huvudstad, är sannerligen spektakulär här uppe och vi får verkligen slita oss för att vandra neråt igen i riktning mot Punta Chiappa. Vi kan konstatera att dagens vandring är avklarad när vi får syn på vår båt som guppar mjukt i hamnen, redo att ta oss tillbaka till Camogli.

Snabbt kommer vi märka att Camogli är en okänd ort för de flesta utländska turister och att turistströmmar är ett främmande fenomen för stadens invånare. Istället får byn besök av inhemska resenärer som söker sig hit för avkopplande badstunder vid den vackra stranden eller för trevliga söndagsbruncher på restaurangerna som ligger tätt utmed den mysiga strandpromenaden. Utan stress hinner du både äta lunch och ströva omkring i stadskärnan och längs med havet innan tåget tar oss tillbaka Sestri.

Fiskebyn och badorten Camogli i Ligurien, Cinque Terre.

Bild: Gemytliga Camogli

Dag 6: Utflykt till Rapallo med linbana till Montallegro (F)

Dagens utflykt går till kuststaden Rapallo. Det är en lite större stad som ligger vackert vid havet. Det finns gott om tid till att utforska staden på egen hand, och vi åker också en tur med linbanan till Montallegro, "Det glada berget", som ligger 600 m över havet. Härfrån får vi en storslagen utsikt och det finns även möjlighet att besöka Montallegros helgedom, Santuario di Montallegro, som byggdes 1558. Det speciella med den här kyrkan är de tusentals votivgåvorna som är en gåva till Gud eller till det gudomliga. När en person lider av en sjukdom, är i livsfara, har råkat ut för en olycka eller något annat, söker man bot, frälsning eller uppfyllning av önskningar genom att ge Gud en gåva vid helgedomen. Dessa består ofta av en liten silverplatta, men kan även vara en bild av en kraschad bil där passagerarna klarade sig oskadda för att någon höll handen över dem. Bland något av det märkligaste, just här på berget, är en uppstoppad krokodil som angrep bröderna Andrea och Rolando 1694, men också här höll någon handen över dem och därför skänkte man den uppstoppade krokodilen till kyrkan.

Vi kommer sedan tillbaka till Sestri Levante under eftermiddagen.

Dag 7: Utflykt till Portofino med båttur (F)

En av Italiens mest exklusiva städer är jetsetarnas och kungligheternas högborg, Portofino. Den lilla fiskebyn ligger gudomligt vackert bland klipporna vid havet i Tigulliobukten. Vi låter Ferrarin stå kvar i garaget och tar istället lokaltåget till Santa Margherita varifrån vi åker båt till Portofino där hamnen domineras av alla lustjakter. Internationella berömdheter flockas på caféer och restauranger, men den rena tvätten behöver fortfarande hängas på tork och det gör man så klart tvärs över gatorna som på så många andra ställen i Italien. Portofino har genom historien besökt av stjärnor som Harry S Truman, Elisabeth Taylor och vår svenska filmstjärna Greta Garbo.

Strand och hamn i Portofino, den italienska rivieran.
Bild: Portofinos hamn i skymningsljus

Vi börjar vår dag i Portofino med att leta upp stadens bästa utsiktsplats. Promenaden ut till Portofinos fyr tar ca 20 – 30 minuter och belöningen som väntar oss när vi kommer fram är en fläckfri utsikt över det öppna havet. Tillbaka i stadens kärna efter vandringen får vi tid till att äta lunch på en av stadens mysiga restauranger och njuta av omgivningarna innan vi slutligen tar tåget hem till Sestri Levante efter en härlig dag.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av det vackra Ligurien och efter några dagar fyllda av upplevelser åker vi åter till flygplatsen. Arrivederci!

Karta

Geografisk karta över Cinque Terre i Ligurien, Italien.

Väder

SE VÄDRET I LA SPEZIA

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Cinque Terre per år.

Fakta om Cinque Terre

Var ligger Cinque Terre?

Cinque Terre hittar du högst upp i det nordvästra hörnet av Italien, i Ligurien, med en imponerande kuststräcka på ca 12 mil. Cinque Terre utgörs av de fem mindre fiskebyarna: Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manorola och Riomaggiore. Monterosso tar hem priset för att vara den största byn och tack vare den långa, fina sandstranden och det gedigna utbudet av hotell och restauranger har även turismen etablerats sig som allra mest här. Omgivningarna i Cinque Terre präglas av höga branta berg och en frodig natur, samt råder ett soligt medelhavsklimat här med behagliga temperaturer året om och mycket varma somrar. Denna unika omgivning tog även en plats på UNESCOS lista över världsarv år 1997.

Hur tar jag mig runt?

Det allra bästa sättet att resa mellan byarna är till fots, med båt eller med tåg då omgivningarna och bergen försvårar förhållandena att färdas med bil. Om ni önskar gå mellan byarna finns det ett flertal vandringsleder som varierar i längd och svårhetsgrad.

Om du inte kan eller vill ta dig runt till forts, går tåglinjen Genua-Pisa förbi alla byarna, samt till och från flygplatserna i både Pisa och Genua. På tågstationen kan du smidigt införskaffa dig din tågbiljett och här finns även kartor över de olika vandringslederna i området. Önskar du hellre färdas med båt är det heller inte ett bekymmer. I Cinque Terre kan du köpa dagsbiljetter som innebär att du kan åka obegränsat mellan byarna hela dagen lång.  

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
17/10 - 24/10Se flygtider Stockholm - ArlandaCharmiga Cinque Terre16 995:-Boka

På den här resan är maxantalet deltagare 34 personer. Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Milano t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Grande Albergo 4* 
• 7 x frukost & 1 x middag inkl. vin
• Utflykter och transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 495 kr 
• Extrautflykt: Vandring och båttur i Camogli, 295 kr/person
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr/person
• Stadsskatt i Sestri Levante, ca €3/person per natt (betalas på hotellet)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

Extrautflykten ska beställas hemifrån vid bokningstillfället eller senast en månad innan avresa.

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor