Skip to main content

Runes minnen från Malta

En reseberättelse från den fantastiska ön Malta

Än en gång får vi äran att ta del av Runes minnesanteckningar från en av sina resor med oss. Denna gången bar det av mot Malta och här får vi läsa om hans upplevelser och intryck under resan.

Samma glada, nyfikna och spänstiga resegäng som förra året reste till Irland steg den här gången ombord från Arlanda till Malta, sen eftermiddag den 15 september 2018. Vi landade kl. 20 då vår reseledare Erik Sunnerstam mötte oss för avfärd till hotellet Dolmen. I resesällskapet hade vi ytterligare tolv personer.

Palazzo Parisio och den blå grottan

16/9: Efter en ledig förmiddag åkte vi buss till Palazzo Parisio som år 1733 uppfördes åt den portugisiske stormästaren Manoel de Villena. Huset köptes 1898 av Markis Guiseppe Scicluna som gjorde det till öns mest påkostade och vackraste bostadshus. Med sin exklusiva inredning, guldprydda väggar och mäktiga balsal vandrade vi genom det stora palatset. Utanför, i den smakfullt planerade och inredda trädgården domineras omgivningen av stora blommor och många för medelhavsområdet typiska träd med frukter. Trots att familjen fortfarande äger fastigheten är den öppen för allmänheten samt går att hyras för bröllop och större fester.

Läs mer om Malta här: Den uopptäckta skärgården.

Det fantastiska Palazzo Parisio på Malta.
Bild: Palazzo Parisio

Efter detta fortsatte resan söderut till den blå grottan. Här fanns möjlighet att från en enkel, färggrann, öppen fiskebåt uppleva flera mäktiga grottor som mejslats ur i branta kalk- och sandstensklippor och som under sig hade det siktdjupa, blåskimrande havet. Det ofta våghöga och fräsiga havet var för tillfället lugnt. Det var en mäktig och minnesrik båttur in i flera av dessa djupa grottor.

Att utforska Maltas huvudstad Valletta

17/9: Denna dag ägnade vi i huvudstaden Valletta, en kompakt och praktfull stad i glänsande sandsten. Vi gick in genom stadens huvudentré via den mäktiga stadsmuren och intill porten beundrade vi den ganska nyligen uppförda Tritonfontänen. Staden ligger på en smal hög udde påbyggd med höga murar intill djupt inskurna naturhamnar. Från ett parkområde, Upper Barrakka Gardens, har man en vidunderlig utsikt över det stora hamnområdet med dess försvarsanläggningar och långa kajer med mängder av fartyg. Efter att ha blivit uppförd 1565 av riddarna ligger staden nu befäst och innanför en ogenomtränglig ringmur. Påtagliga spår efter bombningarna under andra världskriget syns på flera platser, men som helhet är staden restaurerad. Vi besökte St Johns Co-Cathedral, Johanneskatedralen, som uppfördes 1578. Den har ett obeskrivligt, vackert och ofattbart påkostat inre. Mängder av smidningar är smyckade i guld och det välvda taket är målat i fresker. Bland tavlor finns i första hand den storslagna målningen av Caravaggio som föreställer Johannes Döparens halshuggning.

I Valletta besökte vi också Grandmaster’s Palace och då speciellt rustningskammaren som har en av världens viktigaste samlingar av vapen och rustningar. Palatset hyser bl.a. ett klocktorn med en klocka som har visat tiden sedan 1745. Fyra bronsfigurer, som representerar mooriska slavar, slår tre gonggonger med en hammare varje kvart. Republikens president har sedan 1976 använt Palatset som administrationsbyggnad. Efter lunchpaus tog jag en promenad ner från Republikgatan till stranden med bastionen St. Sebastian med utsikt mot ön Manoel med dess fort. Som avslutning på Vallettabesöket såg vi en film, Malta 5D Show, som i tredimensionell form och med kraftiga rörelser i sittfåtöljen fick oss att känna lite på de rörelser som skildrades på filmduken. Filmen skildrade främst de förödande bombningarna av Malta som skedde under andra världskriget.

Vackra Mdina och hantverkarstaden Ta’Qali, toppat med vinprovning

18/9: Vi började dagen med att besöka trädgården San Anton som främst är rik på mycket höga och omfångsrika träd med bl.a. lianer vilket märkligt nog fascinerade ”pojkarna”. Här ligger ett vackert palats som används av landets kvinnliga president under vissa delar av året. Vår skicklige guide och musiker Erik spelade flera låtar på sin flöjt utanför palatset, men hon kom inte ut!

Vi fortsatte dagen med att resa vidare till Mdina, staden som anses vara den allra vackraste på Malta. Innan araberna byggde en mur runt Mdina tillhörde den - tillsammans med den intilliggande staden Rabat - en och samma koloni. Innanför murarna har Mdina knappast förändrats under århundradena. Hela stadens inre med bebyggelsens utformning och vägarnas bredd och riktning är planerade ur försvarssynpunkt. Här bor totalt endast 300 personer. I motsats till Mdina har utvecklingen i Rabat gått mot en modern stad. Av informationen om den staden var det särskilt intressant att höra att det i Rabat finns en grotta där Paulus ska ha bott efter sitt skeppsbrott.

Allt eftersom tog vi oss vidare från Mdina och färdades till hantverkarstaden Ta’Qali där vi fick se traditionellt maltesiskt hantverk med glasblåsning, smyckestillverkning och keramik. Dagen avslutades på en relativt ung vingård där vi fick prova på tre sorters vin.

Läs här Hur väl känner du till Mallorca?

Ledig dag med lite marina intryck

19/9: Vår första lediga dag inledde jag med ett besök på Malta National Aquarium. Det är kompakt vad gäller såväl antalet akvarier som antalet fiskarter. Något som fångade min uppmärksamhet lite extra var en särskild information om hajarnas utveckling från ägg till vuxna, där olika stadier kunde demonstreras i akvarier. Storvuxna hajar syntes anfalla åskådare men som väl var fanns där en glasvägg som skilde oss åt. Utöver fiskar visades ett stort antal reptiler bl.a. vackert färgskiftande kameleonter. Under resten av dagen unnade vi oss lite sol och bad.

Ön Gozo och dess många sevärdheter

20/9: Under vår färd mot färjan till Gozo besökte vi den, för filminspelning, uppbyggda byn Popeye Village (Karl Alfred) som ligger intill en djup vik med branta stränder. Efter detta tog färjan med oss från hamnen i Cirkewwa till ön Gozo. Under 25 min färdades vi över vattnet innan vi satte ankare i Gozos hamnstad, Mgarr, som har ett mycket vackert läge med en starkt exponerad kyrka och kyrkspira blickandes mot horisonten. En busstur förde oss vidare till rekreationsorten Masalforn där vi främst uppehöll oss vid de mängder av saltbassänger som formats i grunda fördjupningar i den sandfärgade kalkstenen inom strandzonen. Under vintern fylls ”pannorna” med havsvatten som på sommaren avdunstar och efterlämnar stora vita saltkristaller. Färden gick så vidare söderut där vi stannade en stund vid Fontana, en plats full av håligheter i berggrunden med framrinnande källvatten där man på 1600-talet anordnade ett allmänt tvätthus, som används än i dag. Intill källplatsen finns butiker där det främst erbjuds produkter som tillverkats på platsen eller inom Malta.

Få en översikt över våra kulturresor här.

Dramatiska klippor och öppet hav på ön Gozo i Malta.
Bild:
Ön Gozo

Vi fortsatte sedan vidare till en vacker vik där vi åt lunch i en skön miljö, innan besök till öns s.k. huvudstad Victoria/Rabat väntade. Här började vi med att besöka St Georges Basilika. År 1673 stod den praktfulla barockkyrkan kallad ”Den gyllene kyrkan” färdig. Hela dess utsmyckning från golv till tak är obeskrivligt vacker och konstfull. Resten av dagen ägnade de flesta av oss åt att besöka det mäktiga citadellet. Då staden är belägen högst upp på en klippa, får man en vidunderlig utsikt över så gott som hela ön från befästningens högsta delar. Det har funnits ett citadell här sedan romersk tid, men det nuvarande uppfördes på 1600-talet. Dessförinnan hade det gamla citadellet utsatts för stora anfall och då svårast 1551 när sjörövaren Rais anföll och tog 6000 människor till slavar. Livet på ön blev så farligt att det ända fram till 1673 fanns en lag att invånarna för sin egen säkerhet skulle tillbringa nätterna innanför murarna. Det är riddarnas förtjänst att de kraftiga murarna ser ut som de gör och först efter segern över turkarna 1565 lät de förstärka murarna.

Många intryck med Dingly Cliffs och fiskebyn Marsaxlokk

21/9: Första stoppet för dagens utflykt blev Dingly Cliffs. Vägen löper här längs de 300 meter höga klipporna som störtar ner i det mörkblå havet. Enligt en guidebok är det här ”utan tvekan det underbaraste och mest oförstörda hörnet av Malta”. Här bjuds det på en vild och orörd natur, vilket är ovanligt på det överbefolkade lilla Malta. Vi fick en avvägd tid att avnjuta detta naturskyddade mäktiga område. Besöksvärdet förstärktes dessutom genom att Erik spelade strålande på sin flöjt.

Vackra och färgglada båtar i fiskebyn Marsaxlokk hamn.
Bild:
Båtar i fiskebyn Marsaxlokk

Vi besökte därefter landets kalkstensmuséum (Limestone Heritage) som är beläget vid ett f.d. stort stenbrott nära Valletta. Sten bröts här främst för att bygga de forntida templen och staden Valletta, en process vi fick en inblick i på muséets utställning som visar hur brytningen skedde i det gamla stenbrottet samt hur den tekniska utvecklingen sett ut.

Vår bussresa fortsatte ner till den berömda, gamla och fortsatt levande fiskebyn Marsaxlokk som breder ut sig runt en azurblå havsbukt. Här fick vi åka ut i hamnområdet med de för byn kända, omtyckta och vackert målade små fiskebåtarna. De har bl.a. en särskild dekoration i stäven i form av en ögonmålning vars ursprung härstammar från feniciernas tid. Vi kryssades mellan mängder av sköna fiskebåtar ut till den yttre delen av hamnen där vi såg mäktiga försvarsanläggningar och branta stränder. Vi uppmärksammades också på den yttre hamnboj där Sovjets Gorbatjov och U.S.A.:s Bush i ett krigsfartyg träffades för avtal och avslutade det ”Kalla Kriget” år 1989. Efter lunch i fiskehamnen med därefter följande kaffe blev det återresa till vårt hotell Dolmen.

Avslutande avkoppling innan hemfärd

22/9: Var en ”fri” slutdag för oss fram till kl. 18.15 då bussen gick till flygplatsen. Många passade på att en sista gång bada i det salta, klara och varma havet eller i poolen. Alla avtackade Erik som informerat oss så väl, tagit hand om oss på alla sätt, lyft stämningen med proffsig musik och varit en utmärkt företrädare för Kulturresor Europa. Vårt flyg avgick kl. 21.00 och vi kom hem i gott skick. Bland mina finaste minnen från Maltaresan kommer jag särskilt, bestående och med tacksamhet att minnas att jag fick göra ytterligare en utlandsresa med den trevliga och engagerade ”Strandengruppen”.

Ekerö 2018-09-25

Rune

För mer information om resan och för att boka, gå vidare här.

Se alla resor till Malta här.

Vi tror du också gillar...