Skip to main content

Andalusien – Spaniens smultronställe

apelsinträd i solsäkra andalusien på resa till spanien
vita bergsbyn frigliana med blåmålade dörrar och vackra blommor i andalusien
vackert fönster på palatset alhambra i granada, resa till andalusien
fontän och trädgård framför ahlambra på resa till andalusien
vitmålade hus med blå dörr och blommor kännetecknar frigliana i andalusien
bergsbyn ronda med blått hav och palmer på resa till andalusien
upplev andalusiens största sevärdheter på kulturresa till spanien
mysig uteservering i byn frigliana på resa till spanien
8 dagar - pris per person från
12 995:-
Boka resa

Res till Andalusien – Spaniens vackraste region 2024

Andalusien, det spanska fastlandets sydligaste region, är vida känt för sina många soltimmar och de långa stränderna vid Medelhavet som lockar till sig mängder av turister. På den här resan utforskar vi den vackra naturen, insuper den friska bergsluften, känner in atmosfären i Andalusiens karaktäristiska, vita byar och lär oss om områdets fascinerande historia som i stor utsträckning präglas av de många olika folkslag som under århundraden har härskat i denna spännande region.

Därför ska du resa med oss på en kulturresa till Andalusien:

  • Fyrstjärnigt hotell i lugn och havsnära miljö
  • Möjlighet att besöka det moriska palatset Alhambra och storstaden Granada
  • Utflykt till pittoreska Nerja och den lummiga bergsbyn Frigiliana
  • Hisnande historia och kultur i mängder

Bo granne med Medelhavet och lär känna fiskeläget Almuñécar

Under vår resa bor vi i den gamla fiskebyn Almuñécar. Hotellet är centralt beläget vid stranden och har en bedårande utsikt över Medelhavet. Vi får lära känna staden på en stadsvandring tillsammans med reseledaren som presenterar de mest kända sevärdheterna för oss, bland annat den botaniska trädgården, den arabiska borgen San Miguel och stadens historiska centrum.

Upplev Andalusiens vita byar och de lokala småskaliga odlingarna

På en av våra heldagsutflykter upplever vi den pittoreska staden Nerja som ligger helt ner till Medelhavet och fortsätter sedan vidare till en av Andalusiens typiska vita byar – Frigiliana – innan vi avslutar turen med upplevelser på egen hand. Trots att Frigliana idag betraktas som en av regionens allra vackraste byar har historiens vingslag burit med sig både våldsamma och dramatiska slag som vi här får lära oss mer om. En annan dag beger vi oss till Motril, där vi får en inblick i den spanska solkustens roll som tillverkare av råvaror. Ett lärorikt besök på ett museum och en aptitretande visit på ett fruktplantage ingår i utflykten – perfekt för dig som vill lära känna en helt annan sida av regionen.

Det magiska moriska palatset Alhambra

För dig som har missat eller vill uppleva något verkligt stort för andra gången har du på denna resa möjlighet att följa med oss när vi sätter kurs mot Granada och dess kronjuvel Alhambra. I Granada går vi på stadsrundtur genom gamla stan och får berättat för oss om historiens vingslag. Vi beger oss sedan till det sagolika palatset som varit en verklig maktfaktor i den europeiska historien. Om du inte har besökt Alhambra innan är det ett absolut måste, men faktum är att det är en plats som passar utmärkt att besöka mer än en gång. Här finns alltid något nytt att upptäcka!

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst till Andalusien och transfer till Almuñécar (M)
Dag 2: Almuñécar till fots (F, M)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till Granada med Alhambra (F, M)
Dag 4: Halvdagsutflykt till Motril med besök på sockermuseum och fruktfarm (F, M)
Dag 5: Matlagningsdemonstration med paellatillverkning på hotellet (F, M)
Dag 6: Den vita byn Frigiliana och idylliska Nerja (F, M)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

Observera att det på avgången 24/9 endast ingår 6 x frukost pga tidig hemresa. På hemresedagen erhålles istället en frukostpåse att ta med vid avresa.

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Information kring besöket på Alhambra

På grund av det mycket höga besökstrycket som råder på Alhambra har palatsadministrationen blivit tvungen att begränsa antalet inträden per dag. Detta görs för att säkra palatsets framtida överlevnad, vilket vi självklart stöttar. Detta betyder att resebolag inte längre har samma möjlighet att få biljetter till själva palatset, vilket innebär att vi inte kan garantera vilka delar av Alhambra som du kommer att uppleva. Man kan antingen få biljetter till den magnifika palatsträdgården Generalife eller Nasridpalatsen. Vilken typ av entré som gäller på just din avresa får både du och vi veta vid ankomst, och valet är ingenting som avgörs av oss på Kulturresor Europa. Oavsett vilken del av Alhambra du besöker kan vi garantera att du inte kommer att bli besviken!

För att komma in på Alhambra krävs ditt fullständiga namn samt ditt passnummer. Detta ska därför uppges i samband med din resebokning.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Málaga och transfer till Almuñécar (M)

Vid ankomsten till Málaga tas vi emot av vår reseledare som kommer att göra oss sällskap genom vårt andalusiska äventyr. När vi hämtat ut vårt bagage tar vi plats i vår buss som ska ta oss till vår hemstad för de kommande nätterna. I utkanten av den härliga kuststaden Almuñécar, cirka 75 kilometer från Málaga, ligger Hotel Bahía Tropical endast ett stenkast från vattnet. Här checkar vi in på våra rum och har resterande delen av dagen till att utforska omgivningarna innan middagen.

Dag 2: Almuñécar till fots (F, M)

Idag går vi på stadsvandring i Almuñécar tillsammans med vår reseledare, där man har lyckats bevara charmen i den gamla stadsdelen med sina smala och branta gator. Här är bara några få fordon tillåtna, vilket gör att kvarteren är lätta att utforska till fots. Vi kommer bland annat att få se den botaniska trädgården, den arabiska borgen San Miguel och det historiska centrumet. Här är det alltid liv och rörelse på de många trottoarkaféerna. Staden är särskilt välbesökt på fredagar då de lokala handlarna sätter upp stånden för veckans marknad. När stadsvandringen är avklarad finns det tid över till upplevelser på egen hand. Till lunch kan vi varmt rekommendera lokala tapas, de spanska smårätterna, som med fördel intas på något av stadens alla matställen.


Bild: Almuñécars trivsamma gränder är ett nöje att få stifta närmare bekantskap med

Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till Granada och Alhambra (F, M)

Idag är det dags för en av resans stora höjdpunkter, där du kan välja att följa med på en utflykt till Granada – huvudstaden i provinsen med samma namn. Staden är vackert belägen vid foten av bergskedjan Sierra Nevada, vars snötäckta bergstoppar vi kan skåda under en promenad på Granadas charmiga gator. Granada är också den stad som är mest präglad av det moriska herraväldet på Iberiska halvön. Granada var morernas huvudstad och den stad som sist blev återerövrad av de kristna styrkorna år 1492, och på plats här står det klart att det inte bara är besöket på Alhambra som är utflyktens främsta dragplåster. Granadas charm är oemotståndlig!

Alhambra palatset med bergen i bakgrunden, Andalusien.
Bild: Magiska Alhambra i Granada

Vår förnämsta uppgift på den här turen är att låta fantasin ta oss tillbaka till den tid då morerna dominerade i området. Vi beger oss till Alhambra, som anses vara ett av världens vackraste och mest välbevarade palats. Människor från hela världen vallfärdar till Granada för att uppleva det praktfulla byggnadsverket som självklart är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.


Bild:
Granada är en stad väl värd att upptäcka på färd längs de trånga gatorna

Efter vårt besök på Alhambra finns det tid till att gå på upptäcktsfärd på egen hand i Granadas gamla historiska centrum, Albaicin, med tydliga arabiska inslag. Även Albaicin är världsarvslistat av UNESCO, och från utsiktsplatsen San Nicolas får du en fantastisk utsikt över Alhambra. Du kan även besöka Spaniens första renässansdomkyrka och Capilla Real, som är gravplats för de legendariska monarkerna drottning Isabella och kung Ferdinand.

Notera att palatsadministrationen å grund av det mycket höga besökstrycket som råder på Alhambra har blivit tvungen att begränsa antalet inträden per dag. Detta görs för att säkra palatsets framtida överlevnad, vilket vi självklart stöttar. Detta betyder att resebolag inte längre har samma möjlighet att få biljetter till själva palatset, vilket innebär att vi inte kan garantera vilka delar av Alhambra som du kommer att uppleva. Vi kan antingen få biljetter till den magnifika palatsträdgården Generalife eller Nasridpalatsen. Vilken typ av entré som gäller på just din avresa får både du och vi veta vid ankomst, och valet är ingenting som avgörs av oss på Kulturresor Europa. Oavsett vilken del av Alhambra du besöker kan vi garantera att du inte kommer att bli besviken!

Dag 4: Halvdagsutflykt till Motril med besök på sockermuseum och fruktfarm (F, M)

På dagens program står en utflykt full av smaker! Inte långt bort från vårt hotell hittar vi Motril, och det är i denna stad som vi ska spendera dagen. Motril har en lång och välrenommerad historia av att framställa rörsocker. Vi besöker därför sockermuseet, där vi får höra berättelsen om när den spanska solkusten var centrum för denna traditonella produktion.  På museet lär vi oss också om hur tillverkningen från sockerrör till rörsocker går till.


Bild:
 I Andalusien är både sockerproduktionen och fruktodlingarna några av de absolut viktigaste näringarna

Vårt lärorika besök övergår till en mer söt påhälsning när vi härefter svänger in på en lokal fruktfarm. På plantaget som rymmer ett hav av olika exotiska frukter väntar en guidad rundtur som givetvis avrundas i en läcker provsmakning av säsongens frukter. Vi är åter tillbaka på hotellet runt lunchtid, och förhoppningsvis har förmiddagens besök satt fart på både våra smaklökar och vår hunger!

Dag 5: Matlagningsdemonstration med paellatillverkning på hotellet (F, M)

Njut av lediga timmar under merparten av dagen och se även fram emot en matlagningsdemonstration på hotellet. Här får du ta del av hur det går till när en äkta spansk paella tillagad på bästa vis. Paellan är viktig i hela Spanien, men kommer ursprungligen från Valenciaregionen i landets östra delar. Här var det de lokala bönderna som först började tillaga den enkla rätten över öppen eld ute på landsbygden i de speciella paellapannorna som kallas paelleras. En riktig och klassisk paella innehåller vanligtvis ris, olivolja, utvalda grönsaker som exempelvis paprika och ärter, och naturligtvis något passande protein som till exempel kyckling, skaldjur, bönor eller till och med kanin. Sin karaktäristiska gula färg och ljuvliga smak får paellan naturligtvis av det gyllene saffranet som är pricken över i:et.


Bild:
Att åka till Andalusien utan att ta del av paellakokkonsten vore ett misstag

På hotellet får vi en demonstration på hur paellan görs, och kanske får vi med oss några tips för att vi efter att vi har kommit hem ska kunna förflytta oss tillbaka till Andalusien i minnet genom att laga vår egen paella.

Dag 6: Den vita byn Frigiliana och idylliska Nerja (F, M)

Idag tar vi en tur till ett par av solkustens små guldkorn – den vita byn Frigiliana och kuststaden Nerja. Vi kör en liten tur inåt landet tills vi når fram till den lilla vita bergsbyn Frigiliana, som är ingenting annat än ytterst bedårande. I Frigiliana får vi uppleva byns smala och branta kullerstensgator och de vitkalkade husen med sina vackra blomsterutsmyckningar. Kullerstenarna är en del av byns utsmyckning, precis som de kakelklädda gavlarna kring gatorna som berättar legender och historier om lokalbefolkningens strider mot morerna i en by med historia och traditioner som är både kristna, muslimska och judiska.

Trappa uppför vita hus och blomkrukor i byn Frigliana, Andalusien.
Bild: Pittoreska Frigiliana charmerar

Som avslutning på dagens utflykt kör vi tillbaka till kusten där vi gör ett besök i Nerja. Här kommer det finnas tid till lunch på egen hand på något av stadens många trottoarkaféer där man kan känna på den lokala pulsen, eller på en restaurang med vacker utsikt över havet. I hjärtat av Nerja ligger den spektakulära Balcón de Europa där både lokalbefolkning och turister promenerar på den höga klippan och njuter av panoramautsikten över Medelhavet och kustens klippor som ramar in några av stadens stränder. Som bakgrundskuliss till staden ligger de vackra bergen och skapar en naturskön kontrast till havet – ett scenario som ögat inte tröttnar på i första taget.

Byn Nerja med vita små hus och blommor, Andalusien.
Bild: Utsikt över Nerja och Medelhavet

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Denna vår sista dag i Andalusien är fri att disponera på egen hand. Nu har du tid att samla intrycken från resan och kan koppla av på hotellet, ta ett dopp i poolen, strosa runt på Almuñécars gator eller kanske åka på upptäcktsfärd i närområdet på egen hand. Reseledaren hjälper gärna till med förslag, idéer och goda råd så att du får ut det bästa av Andalusien och kan samla russinen ur kakan. 

Dag 8: Hemresa (F*)

*Observera att det på avgången 24/9 endast ingår 6 x frukost pga tidig hemresa. På hemresedagen erhålles istället en frukostpåse att ta med vid avresa.

Efter en vecka med många spännande upplevelser har det blivit dags att köra till Málagas flygplats och ta avsked av Andalusien och den tropiska kusten. ¡Adiós y hasta luego!

Karta

Geografisk karta över Andalusien.

Väder

SE VÄDRET I MÁLAGA

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Andalusien per år.

Fakta om Andalusien

Var ligger Andalusien?

Andalusien, som motsvarar nästan en sjättedel av Spaniens totala landyta med sina 87 268 km², ligger längst ner i södra delen av den Iberiska halvön. I Andalusien bor det omkring 8 miljoner människor, varav cirka 690 000 är bosatta i huvudstaden Sevilla. Det innebär att Andalusien är region i Spanien med allra flest invånare. I söder gränsar Andalusien till Medelhavet och Gibraltar, i väst utgör Portugal och Atlanten grannar och i norr angränsar området till Extremadura och Castilla-La Mancha.

Andalusien attraherar miljontals besökare med sin soliga, vackra kust och sin världsberömda moriska arkitektur. Bland annat vallfärdar turister till morer palatset Alhambra i Granada, tornen Torre del Oro och till moskén Mezquita i Cordoba.

Hur är vädret och klimatet?

Med över 300 soldagar året om är det inte svårt att förstå varför Andalusiens kustremsa kallas Costa del Sol – spanska solkusten. Här råder ett varmt och torrt klimat om somrarna med knapp nederbörd och milda vintermånader med spridda regnskurar.

Hur tar jag mig runt?

I Andalusien kan hyrbil rekommenderas som färdmedel för den som vill åka längre bort på egen hand. Tänk på att ha en heltäckande försäkring om du ska hyra bil, samt att du behöver vara över 20 år. Svenskt körkort går bra att köra med. Om du är ute efter en taxi så fångar du en smidigast på gatan där de cirkulerar runt, eller ber närliggande restauranger/hotellreception att ringa efter en. Taxameter används alltid och generellt sett är priserna lägre än i Sverige. Ett gott tips är att alltid fråga taxichauffören vad resan kommer att kosta så att du inte blir lurad. Vad gäller lokaltrafiken går bussar regelbundet mellan Málaga och samtliga samhällen längs Costa del Sol. Du kan även åka med pendeltåget som går varje halvtimma från Málaga till Fuengirola via Torremolinos mellan kl 07 och 23.

Vad har de för öppettider?

Vanligtvis har affärerna öppet 09:30–20:30 och varuhus till kl 21:30. Mellan cirka kl 13:30 och 16:30 håller man lunchstängt för siestan. Utanför turistområdena håller de flesta affärer stängt på söndagar.

Vilket språk talar man?

Vad gäller kommunikationen kan du vara lugn; inom hotell- och restaurangbranschen talar alla engelska, ibland till och med skandinaviska. Däremot är engelskakunskaperna något begränsade utanför turistbranschen, och särskilt ovanligt är det att de äldre pratar engelska.

Visste du att...

…kusten utanför Andalusien är en av världens bästa platser för delfin- och valskådning?
…Andalusien är världens största producent av olivolja?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
24/9 - 1/10Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien – Spaniens smultronställe13 495:-Boka
19/10 - 26/10Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien – Spaniens smultronställe16 595:-Boka
18/1 - 25/1Se flygtider Köpenhamn - KastrupAndalusien – Spaniens smultronställe från Köpenhamn12 995:-Fåtal platser kvar
18/1 - 25/1Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien – Spaniens smultronställe12 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 30 personer. Extrautflykten till Granada och Alhambra genomförs vid minst 10 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Köpenhamn/Stockholm–Málaga t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Hotel Bahía Tropical 4* med balkong
• 7 x frukost (ej avgången 24/9*)
• 6 x middag med ett glas vin på hotellet
• Matlagningsdemonstration med paellatillverkning
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Observera att det på avgången 24/9 endast ingår 6 x frukost pga tidig hemresa. På hemresedagen erhålles istället en frukostpåse att ta med vid avresa.

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 3 995 kr
• Extrautflykt till Granada med Alhambra, 1 295 kr
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Entréer utöver de nämnda ovan
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

*Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Extrautflykterna ska beställas hemifrån vid bokningstillfället eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor