Skip to main content

Så reser du smart i Skottland

Misstagen du vill undgå att göra när du reser i Skottland

Skottland är sagolikt, spännande och rikt på sevärdheter. Det är ett land som sannerligen bör utforskas mer än en gång, då det i varje vrå och hörn gömmer sig en mytomspunnen dal, en vacker katedral eller betande djur. I Skottland sätter även lokalborna ett högt pris på kultur och tradition, och deras stolthet över att vara skottar visar sig i både språk, klädsel och sånger. Vi förstår om du vill resa hit, för den skotska charmen och värmen är minst sagt oemotståndlig.

Om du planerar att resa till Skottland eller har en resa inbokad (lyckost dig!) så kan vår guide till hur du reser smart i landet komma väl till hands. Att gå vilse, göra fel och lära sig av sina misstag är naturligtvis en del av charmen med att resa, men att vara väl förbered och påläst ökar chansen för att din semester blir den bästa möjliga.

Att lära sig från andras misstag är det bästa tillvägagångssättet för att undvika situationer som du helst hade velat undgå, så därför har vi valt att lista de allra vanligaste misstagen som resenärer tenderar till att begå när de reser till Skottland för allra första gången - allt för att göra dig så resklar som möjligt. Trevlig läsning!

Se alla våra resor til Skottland här.

1. Gör inte misstaget att kalla en skotte för engelsman

Du har helt rätt i att både skottar och engelsmän går under paraplyet som heter Storbritannien, men Skottland är en självstyrande nation och har en lång historia av självständighetskamper bakom sig. För att undvika dålig stämning eller en konfrontation bör du alltså lägga detta på minnet.
Glencoedalen i Skottland.

2. Gör inte misstaget att hålla dig innanför Edinburghs stadsgräns

Skottlands huvudstad är sannerligen trollbindande och erbjuder tillräckligt med sevärda områden, monument och affärer så att det räcker och blir över. Men att utelämna den vilda naturen och det sagolika landskapet i det skotska höglandet är så gott som ett brott om du reser till Skottland för allra första gången. Planera därför gärna in en avstickare under din storstadssemester. En dagsutflykt räcker långt.

3. Gör inte misstaget att förlita dig på ditt bankkort

I alla storstäder och i de flesta mindre byar har du möjlighet att ta ut kontanter i en bankomat. Men om du är på genomresa i det skotska höglandet eller befinner dig på Isle of Skye, kan du hamna i mindre samhällen och på platser där det varken finns bankomat eller möjlighet att betala med kort. Med lite pund i fickorna är du alltså på den säkra sidan.

4. Gör inte misstaget att bege dig ut på egen hand på de skotska vägarna

Naturligtvis går det bra att köra bil i Skottland, men du ska vara observant på att de kör efter vänstertrafik. Det kan låta som en enkel prövning, men inför en korsning eller en rondell kan det krävas en del fokus - något att vara beredd på med andra ord.

Nyfiken på grannlandet Irland? Läs om Runes resa runt Irland här.

En glad skotte på höglandet i Skottland.
5. Gör inte misstaget att hålla dig borta från lokalborna

Skottarna är ett gästvänligt folk. Det spelar ingen roll hur många besökare de får per år, de är oftast alltid lika vänliga, hjälpsamma och nyfikna på vem du är. Ett enda personligt möte kan färga hela din vistelse, och det är inte konstigt att lokalbornas storsinthet får många turister att resa tillbaka till Skottland. Om du får chansen att råkas med en eller flera av dem, så tveka inte att ta den!

6. Gör inte misstaget att boka din resa till Skottland för nära inpå avresa

Det råder ingen brist på charmiga och serviceinriktade gästhem, hotell eller vandrarhem i Skottland, men låt inte de många valmöjligheterna lura dig till att tro att du kan vänta med din resebokning. Skottland är ett mycket populärt resmål, och att de flesta boenden ligger belägna i de mest sagolika miljöer gör inte landet mindre attraktivt. Börjar du leta boende till din resa bara några månader innan avresa är de flesta boenden garanterat fullbokade, åtminstone under högsäsong. Alltså;+ var ute i god tid.

7. Gör inte misstaget att låtsas förstå vad skottarna säger

I Skottland talar lokalborna engelska, men du kommer snabbt märka att deras uttal skiljer sig en del från den engelska vi är vana vid att höra i England och i skolbänken. Stöter du på en lokalbo och har svårt för att förstå dem, så fråga dem vänligt om de kan upprepa vad de just sa. Detta får dig att se mycket bättre ut jämfört med att nicka ovetandes.

Läs mer om Skottland här: Edinburgh - bland whiskyglas, klocktorn & fängelsehålor

Skottsk haggis i Skottland.
8. Gör inte misstaget att beställa ”haggis” eller svartpudding på resans första kväll

En stor del av att utforska andra kulturer är såklart mötet med den lokala maten. Och missförstå oss inte, det skotska köket förtjänar att smakas på. Lokala rätter som exempelvis skotsk paj lämnar inga gäster besvikna, men många förstagångsresenärer i Skottland verkar tro att skotsk mat innebär ”haggis” eller svartpudding, som är en korv gjord på grisens blod. Dessa rätter bör du naturligtvis provsmaka om du vill ta din gastronomiutbildning i Skottland hela vägen i mål, men låt bli att ge dig ann blodkorven det första du gör – vi vill ju inte att du ska bli avskräckt.

Se en översikt över våra rundresor här och våra kulturresor här.

Skottsk kilt i Skottland.
9. Gör inte misstaget att köpa en kilt

Kilten är ett av Skottlands självklaraste signum. De kommer i alla möjliga färger och lockar ofta till köp. Däremot så kan det vara den dyraste souvenir som du någonsin kommer att hitta, då priset för en kilt ligger på tusentals kronor. Dessutom så tar skottarna deras tradition av att bära kilt på största allvar. Att köpa en kilt för att ha liggandes hemma eller för att bära på fest kan därför uppfattas som respektlöst.

10. Gör inte misstaget att lita på vad kartan säger

Med detta så menar vi såklart inte att kartorna över Skottland ljuger. Däremot så tar kartorna inte hänsyn till alla stopp utmed vägen som besökare är benägna att ta för att kunna beundra det fantastiska landskapet. För Skottlands lokalbor är porlande vattenfall, höga berg och betande höglandskossor ett vardagligt inslag, men inte för oss. Räkna med att det tar dubbelt så lång tid att köra från punkt A till punkt B jämfört med vad kartan anger - speciellt om du kör genom det skotska höglandet. Att beundra, fotografera och köra bil samtidigt kan bli rena trafikfaran.

För mer information om resan Storslagna Skottland och för att boka, gå vidare här.

Vi tror du också gillar...