Skip to main content

Madrid — Spaniens hjärta

Pris från:
10 995:-
Dagar:5
Boka resa

RES MED TILL Medryckande madrid med Toledo 2023 

Följ med Kulturresor Europa när vi reser till den spanska huvudstaden Madrid som visar upp mycket av det bästa som Spanien har att erbjuda. Här utlovas mängder av kultur och shopping, imponerade byggnader samt välsmakande tapasrätter som med fördel ackompanjeras av lokala viner. Vårt centralt belägna hotell ger dig de bästa förutsättningarna för att uppleva stadens puls och oändliga nöjes- och restaurangutbud.

Därför ska du resa med oss på storstadsresa i Madrid:

  • Hotell i hjärtat av Madrid
  • Stadsvandring och stadens största attraktioner
  • Äkta spansk tapas på lokala restauranger
  • Besök i storslagna UNESCO-listade staden Toledo

Låt oss introducera dig för Madrid

I vår 5 dagars långa resa har vi inkluderat utflykter som visar upp Madrids moderna sida men ack så rafflande historia. Vi tar rygg på vår duktiga, svensktalande reseledare som presenterar oss för huvudstadens oräkneliga vidsträckta torg, oaser och boulevarder.

Madrids historiska centrum innehåller bland annat det stämningsfulla, medeltida torget Plaza Mayor fullt av trevliga uteserveringar. Här finns också Madrids rådhus som är inrättat i ett gammalt palats, den tjusigt dekorerade domkyrkan La Almudena samt Palacio Real - ett av Europas vackraste slott.

Stiftar bekantskap gör vi även med det smakrika, spanska köket när vi under en gemensam lunch i Toledo men även på en tapastur i Madrid. Vi besöker lokala restauranger och smakar på goda tapasrätter i varandras sällskap, precis som de lokala.  

Utflykt till Toledo

Dessutom har vi en utflyktsd var vi beger oss till en historisk besöksvärd stad nära Madrid. Utflykten går till målaren El Grecos stad, Toledo var vi får med oss de legendariska väderkvarnarna från berättelsen om Don Quijote och en trevlig vinprovning på en vingård i Toboso.

Egen tid till dig och staden

För att du ska få chansen att skapa dina alldeles egna personliga upplevelser i denna nyanserande och livfulla stad, har vi sett till att programmet rymmer tid på egen hand. I Madrid finns mängder av trevliga restauranger och du kan bokstavligen kryssa mellan stadens många tapasbarer i stadens centrum. Shoppingstråken med mängder av butiker och varuhus duggar tätt och för den fotbollsintresserade är ett besök på Santiago Bernabéu, hemmastadion för Real Madrid en upplevelse.

Även den konstnärliga kan få sina intressen stillade tack vare Pradomuseet med Spaniens största konstsamling, samt parken El Retiro där gatuartisterna är ett givet inslag.

Kulturella upplevelser i hjärtat av Spanien 

Dessa dagar får du en inblick i Spaniens både medeltid- och guldålder men även upplevelsen av en hypermodern storstadsmetropol som Madrid verkligen är. Bästa sättet att uppleva staden är till fots och för att få fullt utbyte av resan så krävs det att du är bekväm med att gå en hel del. 

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst och inkvartering på hotellet (F, M)
Dag 2: Sightseeing till fots och buss med besök på kunliga slottet. Tapastur (F, L)
Dag 3: Utflykt till Toledo med lunch, besök på vädarkvarnar och Toboso med vinprovning
Dag 4: Ledig dag på egen hand (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost     L = Lunch    M=Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och incheckning

Vi landar på Madrids flygplats på kvällen.  På väg till hotellet i det centrala Madrid, passar vi på att få våra första glimtar av denna praktfulla stad, innan vi checkar in på hotellet. 


Bild: Madrid 

Dag 2: Stadsrundtur i Madrid med besök i kungliga slottet samt tapasrunda (F, M)

Efter att vi har fått i oss en god frukost har det blivit dags för oss att utforska Spaniens ungdomliga och kulturspäckade huvudstad Madrid. I sällskap med vår reseledare beger vi oss ut på en stadsvandring i storstaden som bjuder på alltifrån restaurangtäta torg till gröna oaser, väldoftande matmarknader och flådiga boulevarder. 
 


Bild: Madrid 

Vi besöker Puerta del Sol som är en av Madrids mest berömda platser. Här återfinns även det kända klockuret som slår de tolv slagen i takt med madridbornas nedräknande under stadens största nyårsfirande som äger rum här varje år. Vi går vidare förbi det vidsträckta och stämningsfulla torget Plaza Mayor, vars ursprung sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet då platsen verkade som handelscentrum. Genom tiderna har platsen sedan utsatts för ett flertal bränder och blivit rekonstruerat därefter, och idag omsluter ståtliga fasader i form av bostadshus torget. På vår stadspromenad hinner vi dessutom med att checka av Madrids rådhus, katedralen La Almudena och det lummiga torget Plaza de Oriente som ligger beläget i den historiska delen av staden, i närheten av det kungliga palatset och den kungliga teatern.      

Dagen inkluderar entré till det kungliga slottet Palacio Real som inte längre är en kunglig bostad utan används enbart för representation. Förutom den mycket lyxiga interiören innehåller slottet historiska konstverk och vapen, silver, klockor, gobelänger och världens största samling Stradivarius-fioler. 


Bild: Tapas i Madrid 

Berikade med många kulturella intryck, återvänder vi till Madrid sent på eftermiddagen. Strax efter ger vi oss ut i staden och djupdyker i Madrids gastronomi med en tapasrunda var vi smakar runt på dessa frestande smårätter från den spanska matkulturen.

Dag 3: Utflykt till Toledo (F, L)

Idag väntar en heldagsutflykt med lunch och besök i den kulturella högborgen Toledo. Provinshuvudstaden Castilla de la Mancha ligger högt uppe på en klippa, omgiven av floden Tejo på tre sidor. Redan under romartiden var Toledo ett kommersiellt och administrativt centrum och under Visigoterne var det Spaniens huvudstad. Under kalifatet i Cordoba hade Toledo sin guldålder som en kosmopolitisk och blomstrande metropol bestående av både kristna, judiska och muslimska invånare. Perioden kallas också för La Convivencia (711-1492), "Samexistens". Det var också ett nav för kultur och de spirituella och lärda. Skrifter översattes från arabiska och hebreiska till latin och kunskap spreds härifrån till hela det kristna Europa.

Idag fortsätter Toledos labyrintiska system av gator och dess byggnader att presentera en komplex mosaik av gamla religioner och kulturer. Vi kommer att ha en guidad tur och även besöka kyrkan Santo Tomé med dess berömda El Greco-målning Burial of Count Orgaz, innan vi låter oss väl smakas av en lokal lunch.

Det högt belägna området runt Toledo är känt för sina gamla väderkvarnar. Deras rykte förevigas i Miguel de Cervantes antika berättelse om Don Quijote. Efter vårt besök i Toledo besöker vi några av bruken och en vingård vid Toboso. Don Quijotes musa och älskling, Dulcinea, var just från staden Toboso. Vi kommer att smaka på tre av regionens viner, givetvis ackompanjerade av några tapas, innan resan går tillbaka till Madrid.


Bild: Väderkvarn (Don Quijote) 

Dag 4: Ledig dag på egen hand (F)

Efter en första dag med många intryck vill vi ge dig en hel dag i programmet där du i eget tempo får tid till att lära känna den mångfacetterade huvudstaden – och varför inte passa på att ägna dagen åt att fylla på kulturskafferiet genom att avlägga Madrids konstmuseum Museo del Prado ett besök? Här återfinns över 7000 konstverk i olika samlingar av spanska konstnärer som Velàzquez, Goya och El Greco m.m. Inte nog med att de vackra konstverken är en syn för ögat, så är palatset från 1700-talet, som museet ligger beläget i, beundransvärt i sig. Andra konstmuseer som kan rekommenderas och som inte ligger långt ifrån Museo del Prado, är det något mer moderna konstmuseet Museo Reina Sofía, som visar upp verk från 1900-talet till nutid, samt Thyssen museet var du finner konstverk av Picasso, Monet och Vincent van Gogh med flera.

Alternativt kan du njuta av stadslivets surr på de gamla gatorna i kvarteret runt Plaza Mayor och Plaza Sol vid huvudgatan Puerta del Sol. Ett besök på den täckta marknaden Mercado San Miguel rekommenderas. Kanske vill du shoppa i en av de otaligt många butiker. Var det t.ex. något med en typisk spansk kastkappa från det välkända skräddarhuset Casa Seseña? En sådan finns på en sidogata till Puerta del Sol.  En stunds svalka i eftermiddagssolen med en sangria på ett av de många torgen, är också en trevlig sysselsättning. Valet är ditt.  

Mysiga kvarter med blommor och butiker i centrala Madrid på en storstadssemester.
Bild: Lommigt kvarter i Madrid

Önskar du hellre utforska stadens något mer naturgröna omgivningar, kan en lugn stund i Retiroparken göra dig gott. Dofta på blommorna i rosenträdgården, ta vykortsvackra bilder av de ståtliga monumentbyggnaderna eller slå dig till ro vid vattnet med en iskall glass. Parken ligger belägen bekvämt nog centralt, inte långt ifrån Pradomuseet.

Retiroparken med blomsterprakt och statyer i centrala Madrid.
Bild: Retiroparken

Dag 5: Hemresa (F)

Efter frukost hinna du insupa det sista av staden på egen hand, innan vi säger farväl till Madrid och vår färgstarka semester, medan vi beger oss mot flygplatsen, för hemresa till Sverige. 

 

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR MADRID

För uppdaterad väderleksrapport gå in på smhi.se

Fakta om Madrid

Geografi och demografi

Utöver att vara Spaniens huvudstad, tar Madrid hem titeln som den största staden på den Iberiska halvön. Med ett invånarantal på 3,2 miljoner människor i staden och 6 miljoner i hela storstadsområdet, är Madrid en av de städer som är folkrikast inom EU. Du hittar Madrid beläget i mellersta Spanien, väster om floden Manzanares och med en höjd på 665 meter över havet, fortsätter Madrid att kamma hem titlar - denna gång som Europas näst högst belägna huvudstad.

Som en levande metropol lockar Madrid miljontals turister årligen. För besökare är La Latina – Madrids gamla stadsdel med pittoreska gator, myllrande torg och historiska kvarter, en väsentlig plats att besöka. Samt är det stora gatustråket Gran Via med alla caféer, restauranger och butiker och torget Puerta del Sol två viktiga mittpunkter.   

Väder och klimat

I Madrid råder ett kontinentalt medelhavsklimat med varma och torra somrar och något svala och milda vintrar. I genomsnitt ligger temperaturen på omkring 31 °C under sommarmånaderna och då det kan bli riktigt varmt inne i stadskärnan, är det bäst att besöka Madrid på våren eller hösten.

Att ta sig runt

Madrids järnvägsnät är välutvecklat och erbjuder höghastighetståg till många stora städer i Spanien. Lägg RENFE på minnet då det är namnet på det statliga järnvägsbolaget, och från stationen Atocha i Madrid utgår höghastighetstågen. Andra viktiga järnvägsstationer är Chamartin och Vicalvaro.

Ett annat transportalternativ i Madrid som vi kan rekommendera är metron, som med tretton linjer och över 200 metrostationer är en av de mest avancerande och största metrosystemen i hela världen. Metrotågen går dagligen från omkring klockan 6 på morgonen till halv 2 på natten och tar dig snabbast fram mellan olika platser och knutpunkter. Om du planerar att åka mycket med kollektivtrafiken kan ett 10-resorskort vara att föredra. Kortet gäller på likväl metro som buss och kostar omkring 120 svenska kronor. Du kan köpa din enkelbiljett eller ditt 10-resorskort på metrostationerna eller i tobaksaffärer.   

Vi ska inte glömma bort att den kompakta stadskärnan erbjuder gångavstånd till många av stadens sevärdheter och restauranger, och om du eftersöker en något mer bekväm transport så kan vi glädja dig med att det finns gott om taxibilar i Madrid som kör med priser efter Europeisk standard.  

Shopping och öppettider

Reser du till Madrid och önskar spendera semesterkassan på en riktigt god shopping så har du mycket att se fram emot! I Madrid är utbudet av butiker fantastiskt och oavsett om du eftersöker lyxiga designermärken eller billigare fynd så finns det här något för dig.

Många butiker i Madrid håller, liksom i övriga Spanien, stängt under siestan som infaller under lunchtid.  Stora varuhus och shoppingcenter däremot stänger inte ner, utan välkomnar besökare från morgon till sen eftermiddag.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
7/11 - 11/11Se flygtider Stockholm - ArlandaMadrid - Spaniens Hjärta10 995:-Boka
19/11 - 23/11Se flygtider KöpenhamnMadrid - Spaniens Hjärta - från Köpenhamn10 995:-Boka
19/11 - 23/11Se flygtider Stockholm - ArlandaMadrid - Spaniens Hjärta10 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Madrid t/r inkl. transfer
• 4 nätter på 3* Hotel Puerta de Toledo i Madrid
• 4 x Frukost
• 1 x Tapas lunch & tapastur
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg 1 295 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers 150 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Andra liknande resor

Trustpilot