Skip to main content

Madrid — Spaniens hjärta

5 dagar - pris per person från
12 995:-
Boka resa

Res med till medryckande Madrid med Toledo 2024

Följ med Kulturresor Europa när vi reser till den spanska huvudstaden Madrid som visar upp en stor del av det bästa som Spanien har att erbjuda. Här utlovas mängder av kultur och shopping, imponerade byggnader och välsmakande tapasrätter som med fördel ackompanjeras av lokala viner. Vårt centralt belägna hotell ger dig de bästa förutsättningarna för att uppleva stadens puls och oändliga nöjes- och restaurangutbud.

Därför ska du resa med oss på storstadsresa till Madrid:

  • Hotell i hjärtat av Madrid
  • Stadsvandring och stadens största attraktioner
  • Äkta spansk tapas på lokala restauranger
  • Besök i storslagna UNESCO-listade staden Toledo

Kulturella upplevelser i hjärtat av Spanien

På vår fem dagar långa resa har vi inkluderat utflykter som visar upp både Madrids moderna sida och den ack så rafflande historien. Vi tar rygg på vår duktiga, svensktalande reseledare som presenterar oss för huvudstadens oräkneliga vidsträckta torg, oaser och boulevarder. Madrids historiska centrum innehåller bland annat det stämningsfulla medeltida torget Plaza Mayor fullt av trevliga uteserveringar. Här finns också Madrids rådhus som är inrättat i ett gammalt palats, den tjusigt dekorerade domkyrkan La Almudena och Palacio Real – ett av Europas vackraste slott.

Stiftar bekantskap gör vi även med det smakrika spanska köket under en gemensam lunch i Toledo och på en tapastur på Madrids gator. Vi besöker lokala restauranger och smakar på goda tapasrätter i varandras sällskap, precis på samma sätt som lokalinvånarna brukar tillbringa kvällarna.

Under våra dagar tillsammans får du en inblick i Spaniens medeltid och guldålder, men även upplevelsen av den hypermoderna storstadsmetropol som Madrid verkligen är. Det bästa sättet att uppleva staden är till fots och för att få fullt utbyte av resan så krävs det att du är bekväm med att gå en hel del.

Konst och kultur i Toledo

Vi har också inkluderat en utflyktsdag då vi beger oss till en historisk stad nära Madrid, målaren El Grecos stad – Toledo. Toledo är en fascinerande stad med en rik historia och enastående arkitektur som ligger ungefär sju mil söder om Madrid. Precis som många platser i Spanien har Toledo varit en plats där många kulturer har levt och verkat genom historien. Stadens mest framträdande landmärke är dess medeltida stadskärna som omges av gamla stadsmurar och som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Fylld av smala kullerstensgator, torg och monument som vittnar om stadens rika förflutna blir en skön upptäcktsfärd här en synnerligen trivsam upplevelse. En av de mest berömda byggnaderna i Toledo är katedralen – en imponerande gotisk katedral som anses vara ett arkitektoniskt mästerverk. Katedralen innehåller också konstverk av många kända konstnärer, inklusive den famösa El Greco, som även gick under namnet Toledos mästare. El Greco tillbringade en stor del av sitt liv i Toledo och hans verk har blivit en viktig del av stadens konstnärliga arv. På plats i Toledo passar vi naturligtvis på att gå en guidad stadspromenad där vi upptäcker El Grecos spännande verk, innan vi sedan avnjuter en god lunch.

Egentid för dig och Madrid

För att du ska få chansen att skapa dina alldeles egna personliga upplevelser i denna nyanserande och livfulla stad har vi sett till att programmet innehåller ledig tid på egen hand. I Madrid finns mängder av trevliga restauranger och du kan bokstavligen kryssa mellan stadens många tapasbarer i stadens centrum. Shoppingstråken med mängder av butiker och varuhus duggar tätt och för den fotbollsintresserade är ett besök på Santiago Bernabéu, hemmastadion för Real Madrid, en upplevelse. Även den konstnärliga kan få sina intressen stillade tack vare Pradomuseet med Spaniens största konstsamling samt parken El Retiro där gatuartisterna är ett givet inslag.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst och inkvartering på hotellet
Dag 2: Stadsrundtur i Madrid med besök på kungliga slottet och tapasrunda (F, M)
Dag 3: Toledo med lunch (F, L)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M=Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och inkvartering på hotellet

Vi landar på Madrids flygplats på kvällen. På väg till hotellet som är beläget i centrala Madrid passar vi på att få våra första glimtar av denna praktfulla stad. När vi är framme checkar vi in på hotellet och tillbringar vår första kväll med att insupa staden på egen hand.  


Bild: Det storslagna Madrid bjuder på många strålande vyer för ögat

Dag 2: Stadsrundtur i Madrid med besök på kungliga slottet och tapasrunda (F, M)

Efter att vi har fått i oss en god frukost har det blivit dags för oss att utforska Spaniens ungdomliga och kulturspäckade huvudstad Madrid. I sällskap med vår reseledare beger vi oss ut på en stadsvandring i storstaden som bjuder på alltifrån restaurangtäta torg till gröna oaser, väldoftande matmarknader och flådiga boulevarder. 
 


Bild: I Spaniens huvudstad avlöser de tjusiga och välutsmyckade byggnaderna varandra 

Vi besöker Puerta del Sol som är en av Madrids mest berömda platser. Här återfinns det kända klockuret som slår de tolv slagen när madridbornas räknar ner årets sista sekunder under stadens största nyårsfirande som äger rum här varje år. Vi går vidare förbi det vidsträckta och stämningsfulla torget Plaza Mayor, vars ursprung sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet då platsen verkade som handelscentrum. Genom tiderna har platsen sedan utsatts för ett flertal bränder och blivit rekonstruerad därefter, och idag omsluts torget av ståtliga fasader i form av bostadshus. På vår stadspromenad hinner vi dessutom med att checka av Madrids rådhus, katedralen La Almudena och det lummiga torget Plaza de Oriente som ligger beläget i den historiska delen av staden i närheten av det kungliga palatset och den kungliga teatern.      

Dagens stadsrundtur inkluderar entréavgiften till det kungliga slottet Palacio Real som inte längre är en kunglig bostad utan som idag enbart finns ur ett representativt syfte. Förutom den mycket lyxiga interiören innehåller slottet historiska konstverk och vapen, silver, klockor, gobelänger och världens största samling Stradivariusfioler. 


Bild: Att åka till Madrid utan att frossa i tapas är nästan helgerån  

Berikade med många kulturella intryck återvänder vi till Madrid sent på eftermiddagen. Strax därpå ger vi oss ut i staden och djupdyker i Madrids gastronomi under en tapasrunda där vi smakar oss runt staden med hjälpa av de frestande smårätterna från det spanska köket.

Dag 3: Toledo med lunch (F, L)

Idag väntar en heldagsutflykt med lunch och besök i den kulturella högborgen Toledo. Provinshuvudstaden Castilla de la Mancha ligger högt uppe på en klippa och omges av floden Tejo på tre sidor. Redan under romartiden var Toledo ett kommersiellt och administrativt centrum och under Visigoterne var det Spaniens huvudstad. Under kalifatet i Cordoba hade Toledo sin guldålder som en kosmopolitisk och blomstrande metropol med både kristna, judiska och muslimska invånare som levde sida vid sida. Perioden kallas också för La Convivencia (711-1492), vilket betyder samexistens på spanska. Toledo var också ett kulturellt och intellektuellt nav där man översatte skrifter från arabiska och hebreiska till latin för att kunna sprida vidare till hela det kristna Europa.

Idag fortsätter Toledos labyrintiska system av gator och dess byggnader att presentera en komplex mosaik av gamla religioner och kulturer. Här får vi en guidad tur där vi besöker kyrkan Santo Tomé med dess berömda El Greco-målning Burial of Count Orgaz innan vi låter oss väl smaka av en lokal lunch.

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Efter en första dag med många intryck vill vi ge dig en hel dag i programmet där du i eget tempo får tid att lära känna den mångfacetterade huvudstaden. Varför inte passa på att ägna dagen åt att fylla på kulturskafferiet genom att avlägga Madrids konstmuseum Museo del Prado ett besök? Här återfinns över 7 000 konstverk i olika samlingar av spanska konstnärer som Velàzquez, Goya, El Greco och många fler. Utöver de vackra konstverken, som ju är en fröjd för ögat, så är även det 1700-talspalats som museet ligger i beundransvärt i sig. Andra konstmuseer som kan rekommenderas och som inte ligger långt ifrån Museo del Prado är det något mer moderna konstmuseet Museo Reina Sofía, som visar upp verk från 1900-talet och framåt, samt Thyssenmuseet där du kan betrakta konstverk av klassiska konstnärer som Picasso, Monet och Vincent van Gogh.

Du kan också välja att njuta av stadslivets surr på de gamla gatorna i kvarteret runt Plaza Mayor och Plaza Sol vid huvudgatan Puerta del Sol. Ett besök på den täckta marknaden Mercado San Miguel rekommenderas. Kanske vill du shoppa i en av de otaliga butikerna, kanske en typisk spansk kastkappa från det välkända skräddarhuset Casa Seseña? En sådan finns på en sidogata till Puerta del Sol.  En stunds svalka i eftermiddagssolen med en sangria på ett av de många torgen är också en trevlig sysselsättning – valet är ditt.  

Mysiga kvarter med blommor och butiker i centrala Madrid på en storstadssemester.
Bild: Madrids lummiga gator bjuder in till en trivsam egentid värd namnet 

Om du hellre önskar utforska stadens något mer naturgröna omgivningar kan en lugn stund i Retiroparken göra dig gott. Dofta på blommorna i rosenträdgården, ta vykortsvackra bilder av de ståtliga monumentbyggnaderna eller slå dig till ro vid vattnet med en iskall glass. Parken ligger belägen bekvämt nog centralt, inte långt ifrån Pradomuseet.

Retiroparken med blomsterprakt och statyer i centrala Madrid.
Bild: I den gröna Retiroparken kan man både spatsera runt och ta det lugnt

Dag 5: Hemresa (F)

Idag är det dags att ta farväl av Madrid och vår färgstarka semester och vi beger oss mot flygplatsen för att ta oss hem till Sverige. Tack Madrid, tack Spanien och hasta luego! 

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR MADRID

För uppdaterad väderleksrapport gå in på smhi.se

Fakta om Madrid

Geografi och demografi

Utöver att vara Spaniens huvudstad, tar Madrid hem titeln som den största staden på den Iberiska halvön. Med ett invånarantal på 3,2 miljoner människor i staden och 6 miljoner i hela storstadsområdet, är Madrid en av de städer som är folkrikast inom EU. Du hittar Madrid beläget i mellersta Spanien, väster om floden Manzanares och med en höjd på 665 meter över havet, fortsätter Madrid att kamma hem titlar - denna gång som Europas näst högst belägna huvudstad.

Som en levande metropol lockar Madrid miljontals turister årligen. För besökare är La Latina – Madrids gamla stadsdel med pittoreska gator, myllrande torg och historiska kvarter, en väsentlig plats att besöka. Samt är det stora gatustråket Gran Via med alla caféer, restauranger och butiker och torget Puerta del Sol två viktiga mittpunkter.   

Väder och klimat

I Madrid råder ett kontinentalt medelhavsklimat med varma och torra somrar och något svala och milda vintrar. I genomsnitt ligger temperaturen på omkring 31 °C under sommarmånaderna och då det kan bli riktigt varmt inne i stadskärnan, är det bäst att besöka Madrid på våren eller hösten.

Att ta sig runt

Madrids järnvägsnät är välutvecklat och erbjuder höghastighetståg till många stora städer i Spanien. Lägg RENFE på minnet då det är namnet på det statliga järnvägsbolaget, och från stationen Atocha i Madrid utgår höghastighetstågen. Andra viktiga järnvägsstationer är Chamartin och Vicalvaro.

Ett annat transportalternativ i Madrid som vi kan rekommendera är metron, som med tretton linjer och över 200 metrostationer är en av de mest avancerande och största metrosystemen i hela världen. Metrotågen går dagligen från omkring klockan 6 på morgonen till halv 2 på natten och tar dig snabbast fram mellan olika platser och knutpunkter. Om du planerar att åka mycket med kollektivtrafiken kan ett 10-resorskort vara att föredra. Kortet gäller på likväl metro som buss och kostar omkring 120 svenska kronor. Du kan köpa din enkelbiljett eller ditt 10-resorskort på metrostationerna eller i tobaksaffärer.   

Vi ska inte glömma bort att den kompakta stadskärnan erbjuder gångavstånd till många av stadens sevärdheter och restauranger, och om du eftersöker en något mer bekväm transport så kan vi glädja dig med att det finns gott om taxibilar i Madrid som kör med priser efter Europeisk standard.  

Shopping och öppettider

Reser du till Madrid och önskar spendera semesterkassan på en riktigt god shopping så har du mycket att se fram emot! I Madrid är utbudet av butiker fantastiskt och oavsett om du eftersöker lyxiga designermärken eller billigare fynd så finns det här något för dig.

Många butiker i Madrid håller, liksom i övriga Spanien, stängt under siestan som infaller under lunchtid.  Stora varuhus och shoppingcenter däremot stänger inte ner, utan välkomnar besökare från morgon till sen eftermiddag.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
4/11 - 8/11Se flygtider Stockholm - ArlandaMadrid – Spaniens hjärta12 995:-Boka
16/3 - 20/3Se flygtider Stockholm - ArlandaMadrid – Spaniens hjärta13 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 22 personer.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Madrid t/r inkl. transfer
• 4 nätter på 3* hotell i centrala Madrid
• 4 x frukost
• 1 x tapasmiddag
• 1 x lunch
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 1 995–2 500 kr
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 150 kr
• Entréer
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Andra liknande resor