Skip to main content

Blomstrande vandringar på Madeira

Levadavandring längs med grön natur på en vandringsresa till madeira
grönskande natur och vackra havsomgivningar på vandringsresa på madeira
funchal centrum erbjuder ett vackert byliv på vandringsresa på madeira
utsmyckade dörrar i funchals gamla kvarter och blomstrande natur på madeira
vandra bland gröna berg och vattenfall på ön madeira
vandra på vandringsleder på gröna madeira och upplev marknaden i fucnhal
vandra i imponerande bergsscenerier och hav på ön madeira
Vandring bland bergen och skogen på Madeira.
Status:
Återkommer 2025

Vandring på Portugals blomsterö Madeira 2024

Vandringar genom natursköna omgivningar kryddat med lokala rätter från Madeiraköket är temat på den här resan till Portugal – en vecka fylld med upplevelser!

Därför ska du följa med oss och vandra på Madeira:

  • Centralt beläget hotell i Lido med all inclusive
  • Vandringar genom Madeiras vackraste områden
  • Spännande guidningar av erfaren reseledare
  • Storslagna vyer och unika naturupplevelser

Se alla våra resor till Madeira här!

Ett oförglömligt möte med naturen

Dra på dig vandringskängorna och följ med till Madeira där du får uppleva en fabelaktig natur med djupa dalar, höga berg, porlande bäckar, klippor, vackra blommor och en helt unik flora och fauna längs med våra vandringar. För den aktiva är detta den perfekta vandringsresan. Se till att vara väl rustad med kläder och skor inför naturens olika skiftningar, så kan du väl under vandringarna lägga allt fokus på din andning, dina tankar och den vackra omgivningen.

Våra vandringar företas på stigar – veradas – och längs med bevattningskanalerna – levadas – som är ett alldeles särskilt fenomen på Madeira. Levadasystemet består av mer än 2 000 kilometer kanaler som har byggts för att leda vattnet från de regntäta delarna av ön till de odlade markerna och lantbruken på den solrika kusten. Själva levadastigarna är ursprungligen anlagda för tillsynsmännen som underhöll kanalerna, men används idag framför allt som populära vandringsleder.

En del terränger som vi vandrar i kan vara kuperade och branta, medan andra underlag är något plattare. Vandringarna på resan är omkring 8–14 kilometer långa och eftersom vi håller ett medelhögt tempo så är en god grundkondition betydande för att du ska få fullt utbyte av resan. Däremot är det inget som helst krav på att du ska ha stor vandringserfarenhet sedan tidigare.

Kulturella smaker

Vi ska självklart också gå på stadsvandring i Madeiras gemytliga huvudstad Funchal som bara ligger en liten bit från vår bostadsort på resan. Här hittar vi en färgsprakande marknad, vacker arkitektur och en härlig blandning mellan lokalbefolkning och turister. Ett annat viktigt inslag i vår resa är den populära lokala gastronomin, vilken vi får njuta av under välförtjänta luncher efter dagens vandringar.

Funderar du på hur vädret ser ut på Madeira? Vi har all info du behöver i vårt blogginlägg om Madeiras väder och klimat!

Kort dagsprogram för vandringsresan från Stockholm:

Dag 1: Ankomst till Madeira (M)*
Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser eller promenad till Câmara do Lobos (F, L, M)
Dag 3: Vandring från Maroços till Canical med lunch (F, L, M)
Dag 4: Vandring längs Levada das 25 Fontes med lunch (F, L, M)
Dag 5: Vandring till och i Funchal med marknadsbesök (F, L, M)
Dag 6: Vandring i Ponta de São Lourenço med lunch (F, L, M)
Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till nordöstra Madeiras höga berg med lunch (F, L, M)
Dag 8: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M)
Dag 9: Hemresa (F)

Kort dagsprogram för vandringsresan från Köpenhamn:

Dag 1: Ankomst till Madeira (M)*
Dag 2: Vandring från Maroços till Canical med lunch (F, L, M)
Dag 3: Vandring längs Levada das 25 Fontes med lunch (F, L, M)
Dag 4: Vandring till och i Funchal med marknadsbesök (F, L, M)
Dag 5: Vandring i Ponta de São Lourenço med lunch (F, L, M)
Dag 6: Ledig dag eller extrautflykt till nordöstra Madeiras höga berg med lunch (F, L, M)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

*På de avgångar med senare ankomsttid serveras en lättare måltid efter ankomst till hotellet

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Exempelvis kan det behöva bytas runt på vandringsdagarna eller hitta alternativa leder på grund av lokala förhållanden.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Madeira (M)

Vi ankommer till Madeira där vår svensktalande reseledare tar emot oss. Därefter beger vi oss till närliggande Lido där vi inkvarterar oss centralt på det hotell som vi ska bo på under hela vår vistelse på Madeira. Vi äter en gemensam middag innan vi vilar ut efter en lång dag på resande fot och gör oss redo för morgondagens upplevelser. Vid sen ankomst har vi arrangerat att det kommer att serveras en lättare måltid på hotellet.

Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser eller promenad till Câmara do Lobos (F, L, M)*

Dagen kan du spendera efter egen önskan. Du kanske vill vila efter gårdagens transportdag, eller så kan du välja att följa med reseledaren på en utflykt som tar oss till den idylliska fiskebyn Câmara de Lobos alldeles i närheten av vårt hotell. Vår promenad längs kusten bjuder på en slående utsikt över de imponerande och höga klippformationerna på andra sidan, medan vi har det stora Atlanten som ständig följeslagare. Promenaden går vi i lugn takt och den sträcker sig inte längre än 3 kilometer i vardera riktning.


Bild: Den pittoreska fiskebyn Câmara de Lobos charmerar till tusen

Vi är inte de enda som förälskar oss i den här byn, utan även Winston Churchill var en stor beundrare av denna lilla stad som han besökte år 1950. Här fann han med sin karaktäristiska cigarr och sina målarredskap inspiration till sin målning av hamnkvarteren och de färgglada traditionella fiskebåtarna. Faktum är att hans närvaro i staden nu inte längre kan gå någon förbi, eftersom han sen en tid tillbaka står staty nere i hamnen i sällskap med både cigarr och penslar utanför hotellet som också bär hans namn.

Idag blomstrar fisket och Câmara de Lobos är en by där du kommer nära inpå det dagliga livet. Kanske finns det tid att besöka någon av stadens små barer för att svalka sig med en god, lokal drink. Faktum är att Câmara de Lobos är födelseorten för en annan av Madeiras lokala drinkar: nikita. Den består av ananasglass, vitt vin och öl. Det låter som en märklig kombination, men det är en riktigt energibomb och svalkar gott efter vår promenad. Självklart finns också den populära ponchan även här. 

*Vid avresa från Köpenhamn utgår denna resdag på grund av att resan är 8 dagar (se rubriken Kort dagsprogram från Köpenhamn)

Dag 3: Vandring på Levada Maroços med lunch (F, L, M)

Bussen tar oss till det östliga Madeira där vi ska vandra längsmed bevattningskanalen – levadan – från Maroços till Canical. Det blir en vandring där vi betar av många kilometer, men där underlaget förhållandevis är platt utan några särskilda upp- eller nedförsbackar. Levadan är konstruerad så att den sluttar lite hela tiden, så att vattnet lätt ska ledas från de högt belägna bergen till det lägre belägna området vid kusten. Vi ska gå runt dalen i en stor halvcirkel och under den största delen av turen har vi utsikt mot staden Machico som ligger runtom bukten.

Madeira kulturresor
Bild: Den slående vackra utsikten från levadan Maroços

Vi tar oss igenom små lantbruksområden med trädgårdsterrasser, hus och odlingar där vi kan se vilken betydelse levadasystemet har för livet på landet. Det är en livlig led där vi kommer möta de lokalbor som lever och arbetar i lantbruket och kommer på det här sättet alldeles inpå vardagslivet här. Vi får se massor av exotiska och färgsprakande blommor, växter och träd, som bananplantor, papayaträd och sockerrör. Mitt under turen stannar vi till på en lokal kaffebar där det finns möjlighet att köpa lite förfriskningar innan vi fortsätter på ledens sista halva. Lunchen äter vi efter en kort bussresa efter vandringen. Kvällen är fri att spendera hur du vill. Varför inte prova på en av stadens många restauranger?

Dagens vandring är cirka 14 kilometer lång.

Grupp som vandrar längs levadorna på Madeira.
Bild: På rad längs med de smala levadastigarna

Dag 4: Vandring längs Levada das 25 Fontes med lunch (F, L, M)

Med uppvärmda ben ska vi idag ta oss upp till Madeiras högland mitt på ön. På bergsplatån Paul da Serra, som ligger cirka 1 000–1 200 m.ö.h., möts vi av ett enastående hedlandskap av ljung, gräs och blommor som är en riktig fröjd för ögat. Vi vandrar mot den västra delen av ön längs dess längsta ravin vid namn Ribeira de Janela. Här befinner vi oss i en naturskön och orörd miljö där grönskans alla nyanser tydligt framträder. Vegetationen domineras av Madeiras ursprungliga UNESCO-skyddade skog, laurisilva, tillsammans med stora ormbunkar, mossa, gröna växter i tusental och vackra vattenfall.


Bild: Grönskan längs Levada Ribeira da Janel

Dagens vandringsrutt tar sin början vid tunneln som ligger vid den väldoftande eukalyptusskogen. Vi går igenom tunneln längs Levada das 25 Fontes – levadan vid de 25 källorna. Här är det brukligt att ha med sig en vattentåliga skor mot fukten och en ficklampa eller pannlampa som kan visa vägen i tunneln som löper längs kanalen. Tunneln är mörk och ett antal hundra meter lång, men den är enkel att gå igenom och erbjuder dessutom en unik möjlighet att se öringarna som lever i levadan – det är nämligen ett av de få ställena på ön där man kan se de silverglänsande fiskarna. Väl framme vid 25 Fontes väntar mer vatten och en imponerande syn – ett stort och flera mindre vattenfall som forsar ner i en liten sjö. Det är verkligen en fantastisk syn, och vi passar naturligtvis på att ta en liten paus för att njuta av omgivningarna innan vi går tillbaka samma väg. Efter vandringen kör vi tillbaka mot den södra kusten där vår välförtjänta lunch väntar på en trevlig lokal restaurang. Om vädret tillåter kan vi också ta ett dopp i havet efter maten innan vi vänder åter mot hotellet.

Dagens vandring är cirka 10 kilometer och lätt kuperad.

Dag 5: Vandring till och i Funchal med marknadsbesök (F, L, M)

Idag tar vår vandring oss till Madeiras huvudstad Funchal. Vi ska bland annat ta oss runt i det historiska centrumet och uppleva den praktfulla arkitekturen och de många mysiga gatorna, samt besöka både den lokala marknaden och Santa Catarina-parken. Vår tur börjar vid hotellet, varifrån vi går runt i det historiska centrumet, till havspromenaden samt ett par av stadens fina parker. Turen avslutas inne i Funchal och transport tillbaka till hotellet sker på egen hand efter att vi passat på att njuta av allt som Funchal har att erbjuda.

Restauranger och uteserveringar i gamla stan i Funchal, Madeira.
Bild: Funchals charmiga, gamla stadsdel

Resten av dagen är sedan till fri användning. Kanske vill du titta närmare på någon av de många sevärdheter som vi har passerat under vår stadsvandring efter en god lunch eller kanske föredrar du att komma tillbaka till hotellet för lite välförtjänt vila. Du kan också ta linbanan upp till Monte, där du kan njuta av en fantastisk utsikt över Funchal och besöka den vackra botaniska trädgården. För den som inte har tröttnat på levadavandring så finns möjlighet att prova någon av de lokala stadslevadorna.

Dag 6: Vandring på Ponta de São Lourenço med lunch (F, L, M)

Dagens vandring genomförs på Madeiras östligaste spets, i naturreservatet på Ponta de São Lourenco-halvön. Landskapet här är ett slags ökenliknande månlandskap – en stor kontrast till övriga Madeira som domineras av en frodig och grön vegetation.

Första delen av vandringen går till Cais da Sardinha, halvöns enda hus, omgärdat av palmer och som har en utställning om områdets historia och natur. Här finns även en mindre kaffebar där man kan köpa en liten förfriskning om andan faller på. Längs med vandringsleden kommer vi få uppleva fantastiska klippformationer i ett hav av färger, vilda blommor och inte minst Atlanten som följer oss hela vägen. När solen är framme kan vi ha tur och se de små ödlorna som bor här och som älskar att lapa solsken. På São Lourenco kan man verkligen uppleva skillnaden mellan den vilda nordkusten, där vågorna med stor kraft slår in mot kusten, och den milda sydkusten där Atlanten oftast är mycket mer stillsam. För dem som önskar finns också möjligheten att bestiga den högsta punkten bakom Cais de Sardinha innan vi vänder om och går samma väg tillbaka igen.

Vandring vid Sao Lourenco med klippiga berg och vågit hav på Madeira.
Bild: På vandring genom det karga kustlandskapet i São Lourenço

Efter vandringen åker vi ner till en av de små byarna i närheten och äter lunch på en av de lokala restaurangerna.

Dagens vandring är cirka 8 kilometer lång.

Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till Madeiras höga berg med lunch (F, L, M)

Idag kan du vila benen och vara helt ledig, eller så kan du följa med på en extra utflykt där vi åker upp i bergen mot nordkusten. Hela Madeira består av enorma berg och det är just i de här vackra bergen som vi kommer att gå dagens vandring när vi tar oss till Madeiras högsta bergstopp Pico Ruvio (1 862 meter över havet). Här visar sig en storslagen utsikt över Madeiras norra kust, och om det är en klar dag så kan det hända att vi har molnen under oss. För den som inte vill bestiga själva bergstoppen finns det möjlighet att vänta kvar lite längre ner och njuta av de magiska omgivningarna. Vandringsturen är relativt kort att gå, cirka 6 kilometer, men du bör vara förberedd på att det förekommer kuperad terräng på vissa partier.

Madeiras högsta punkt Pico Ruvio på en vandringsresa till Madeira.
Bild: Högt ovanför molnen och bergstopparna på vandringen upp mot Pico Ruvio

Efter vandringen väntar en välförtjänad lunch som vi intar på en lokala restaurang i närheten. Därefter vänder vi åter mot Funchal Lido med ett antal kortare stopp på vägen för att insupa omgivningarna. Om vädret skulle vara dåligt utgår vandringen till Pico Ruivo av säkerhetsskäl och ersätts istället med en annan vandring. 

Utsikt över Santana vid havet på Madeira.
Bild: Norra Madeiras dramatiska kuststräcka

Dag 8: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M)

Resans näst sista dag är till för upplevelser på egen hand. Kanske värker bena efter allt vandrande? Då funkar det precis lika bra att ta det lugnt på hotellet och njuta av ledigheten. För den som vill ge sig ut på egna äventyr finns reseledaren till hand för att bidra med tips och hjälp. Passa på att njuta av den sista middagen på hotellet där vi tar avsked av Madeira, i alla fall för denna gång. Med många meter avverkade har vi alla gjort oss förtjänta av en god middag i ännu bättre sällskap. 

Dag 9: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss tillbaka till Madeiras flygplats där vi går ombord på flyget som tar oss tillbaka hem till Sverige igen med trötta ben och ryggsäckarna fulla av minnen från den här fantastiska vandringsresan på en av världens i särklass vackraste öar. 

Information om resan

Praktisk information gällande vandringarna:

Vandringslederna är medel i svårighetsgrad. Det krävs allmänt god fysisk form men ingen särskild vandringserfarenhet. Vi vandrar mellan 8 och 14 km per dag, i varierande terräng och på olika vägunderlag. En del av terrängen är kuperad och brant och andra är plattare. Om det har regnat kan det vara halt. På flera ställen vandrar vi på stigar utan eller med begränsade räcken. Vädret i Madeiras högland är, precis som andra bergsområden, mycket skiftande. Vi rekommenderar att du förbereder dig på alla typer av väder under vandringsturerna, från stark sol till regnväder och med flera väderändringar varje dag. Myndigheterna kan stänga eller avråda vandring på enskilda stigar med kort varsel, och det kan därför bli nödvändigt att byta plats på resans olika delar, ändra rutt eller ersätta vandringsleder med andra. På några rutter går vi fram och tillbaka på samma led, medan vi på andra går från punkt till punkt. Reseledaren kommer orientera dig närmare om de praktiska detaljerna kring varje specifik vandring.

Ta med dig:

• Vandringsskor eller vandringskängor.
• Praktiska kläder – gärna lager på lager och ombyte för både sol och regn. Ull är till exempel praktiskt i både värme och kyla. En regnponcho går snabbt att få på och täcker även ryggsäcken, men det är en smaksak vilka regnkläder man väljer.
• Liten ryggsäck till det som behövs under dagens etapp. 
• Vandringsstavar för den som önskar.
• Snacks (både sött och salt) och något att dricka under vandringen. Om du tar med en termoflaska håller sig vattnet kallt och friskt även när solen ligger på.

Inkluderade måltider:

Vi börjar dagarna med att ta del av hotellets frukostbuffé. På de dagar då vi har vandringar, kommer vi att få smaka på lokala rätter från det madeiranska köket under inkluderade luncher som vi avnjuter efter vandringen. Det blir således lite senare på dagen än vad de flesta är vana vid. Vi rekommenderar därför att du htar med dig snacks och dryck för själva vandringarna. På kvällen kan du njuta av hotellets lockande buffé, precis som du kan göra till lunch de dagar du är på hotellet på mitt på dagen. 

Notera:

Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Exempelvis kan det behöva bytas runt på vandringsdagarna eller hitta alternativa leder p.g.a. lokala förhållanden. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Karta

Geografisk karta över Madeira.

Väder

SE vädret på MADEIRA

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Madeira per år.

Fakta om Madeira

Var ligger Madeira?

Omkring 90 mil utanför Portugals kust, i norra Atlanten, hittar du ön Madeira. Ögruppen utgörs av ön Madeira, som är den största ön med sina 801 km2, och Porto Santo samt Desertas- och Selvagensöarna, som är mindre grupper med obebodda öar. På Madeira bor omkring 267 000 invånare varav 128 000 är bosatta i Funchal, Madeiras huvudstad. Funchal ligger belägen på öns södra kust och verkar som öns handelscentrum. Här hittar du affärer, restauranger, caféer och marknader med mera.

Omgivningarna utanför huvudstaden är mycket varierande och på Madeira skiftar landskapen från frodande grönska till höga, karga berg. På nordkusten är det oftast mycket blåsigt och här slår Atlantens kraftiga vågor mot klippväggen, medan den södra kusten ligger något mer i lä. Madeira präglas av ett tropiskt klimat och utmärkande för ön är en klarblå himmel med endast några få regnskurar. På Madeira är de även mycket varsamma om att bevara miljön, vilket bland annat visar sig i alla färggranna blommor som dominerar ön.

Hur är vädret och klimatet?

Landskapet på Madeira är lika varierande och skiftande som dess klimat. Här möter frodig natur karga, ståtliga berg och medan solen oftast lyser med sin frånvaro uppe i bergen är det nere i Funchal vanligtvis både varmt och soligt. Att klimatet på Madeira kan skifta snabbt beror dels på att det råder ett tropiskt klimat på ön. Medeltemperaturen på Madeira ligger mellan 18-24 grader ået runt. Många soltimmar med en del regnskurar är därmed karaktäriserande för vädret här. Madeira är dessutom känd för sina vackra blommor och varje år under våren anordnas en blomsterfestival till många blomsterfantasters stora glädje.

Hur tar jag mig runt?

Horários do Funchal är namnet på bussföretaget på Madeira, som erbjuder en smidig tillgång till och runt Funchal. I stadens centrum kan du smidigt åka med de miljö- och handikappvänliga minibussarna (s.k. Linha Eco), men observera att dessa bussar inte har några bestämda hållplatser, så lokalbor och turister kan stanna dem lite varstans. Bra att veta är också att du kan köpa dina bussbiljetter direkt på bussarna.

Önskar du istället färdas med taxi på ön, ska du hålla utkik efter de gula bilarna med de blåa ränderna längs med sidorna. En del bilar har även en TAXI-skylt på taket. Du kan i princip få tag på en taxi vart du än befinner dig, och taxibilar som kör utanför Funchal tar vanligtvis betalt efter antal kilometer, utan att använda taxameter.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Öppningstiderna här brukar normalvis vara mellan 9 på morgonen och 7 på kvällen, måndag till fredag. Liksom i många andra länder i Sydeuropa kan en del butiker och affärer hålla stängt mitt på dagen, vanligtvis vid omkring 13.00 - 15.00. Precis som hemma i Sverige har många affärer endast förmiddagsöppet på lördagana, med undantag för de större galleriorna som brukar hålla öppet mellan 10.00 – 22.00 hela veckan.  

Finns det något jag bör tänka på?

Det finns flera Internetcaféer på ön och för att få tillgång till Internet brukar man vanligtvis få betala 5 euro per timma. Du kan även hitta en del platser runt om ön som har WiFi, s.k. ”hot spots”, framförallt i städerna. Dricksvattnet på Madeira är tillskillnad från Portugals fastland säkert att dricka och är till och med av god kvalité.

Visste du att...

… nyårsfirandet på Madeira innehåller den största fyrverkerishowen i världen, vilket även har blivit erkänt av the Guinness World Records, år 2006.

… den portugisiska ön ligger faktiskt närmare Afrika än den europeiska kontinenten? Avståndet till den afrikanska kusten är 520 km, medan det är omkring dubbelt så långt (1 000 km) till den Europeiska kontinenten.

Andra liknande resor