Skip to main content

Resor till Frankrike

Upplev fransk gastronomi, kultur och historia

Beläget i Västeuropa med tre långa kuster och tre landsgränser är Frankrike EU:s största land och en verklig pärla att utforska. Här finner du enastående upplevelser för alla sinnen och landets kulturella och naturliga rikedomar lämnar ingen oberörd. Frankrike är verkligen gastronomins vagga, där du kan avnjuta raffinerade kulinariska upplevelser som får smaklökarna att jubla. Här kan du sitta vid ett café, njuta av en stark espresso och smutta på ett glas välsmakande vin medan du tittar på folkvimlet som passerar förbi.

Den franska rivieran

Landets varierade landskap är en fröjd för ögat och erbjuder något för alla naturälskare. De dramatiska alperna i norr bjuder på möjligheter till skidåkning och vandring bland majestätiska bergstoppar. I de frodiga dalarna kan du upptäcka pittoreska byar och böljande vingårdar där du kan smaka på utsökta franska viner. Och inte att förglömma, den soliga Franska rivieran i söder, där du kan njuta av strändernas skönhet och medelhavsidyllen. Vi kommer att vara omgivna av den enastående skönheten i den franska naturen, där vi kan förlora oss i de blomstrande lavendelfälten i Provence eller njuta av den fridfulla atmosfären vid de vackra floderna och sjöarna.

Konst och litteratur

Under våra resor i Frankrike kommer vi att utforska den unika och exklusiva kulturvärlden som landet har att erbjuda. Konst och litteratur har länge spelat en central roll i Frankrikes historia, och landet har varit hem för många kända författare, konstnärer och musiker genom tiderna.V i kommer att fördjupa oss i den spännande franska historien genom att besöka historiska platser, slott och katedraler som berättar berättelser från en svunnen tid. Vi kommer också att ge oss ut på gastronomiska äventyr, där vi får smaka på utsökta rätter och lära oss mer om den franska matkulturen och dess traditioner.

Våra erfarna reseledare kommer att vara vid vår sida för att ge oss en djupare förståelse och insikt i den franska kulturen, historia och mat. Du kommer att kunna ställa frågor och upptäcka Frankrikes bäst bevarade hemligheter.

Detta får du uppleva på vår Frankrikeresa:

  • Gastronomi i världsklass
  • Turkost vatten och vackra kuststräckor
  • Kombinationen av stadsliv och naturscenerier
  • Härlig semester på Franska Rivieran

Fakta om Frankrike

Var ligger landet?

Utöver de tre kustlinjerna angränsar Frankrike mot länder som Tyskland, Belgien och Luxemburg i nordost, Monaco och Italien i sydöst samt Andorra och Spanien i söder. Det skiftande landskapet erbjuder följaktligen ett stort utbud för turisterna som här hittar goda förutsättningar för både skid-, sol och storstadssemester. Av denna anledning är det heller inte konstigt att Frankrike är världens mest populära turistdestination med sina 85 miljoner internationella besökare varje år. Endast huvudstaden Paris i sig lockar omkring 30 miljoner utländska besökare.

Hur många bor i landet?

Med en yta på 551 695 km2 och en befolkning på omkring 67 miljoner präglas Frankrike, eller Republiken Frankrike som är det officiella namnet på landet, av ett varierande landskap som innefattar alltifrån kustslätter i norr till massiva bergskedjor i öst och syd. Förutom fastlandet består Frankrike utav flertalet territorier i bl.a. Nordamerika, Karibien, Sydamerika och Stilla Havet. Då dessa landområden tillhör Frankrike, hör de också till EU trots deras läge. Du behöver exempelvis inte visum för att åka till den franska ön Martinique i Västindien eller öarna Reunion och Mayotte öster om Madagaskar.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Lokaltrafiken i Frankrike är generellt välutvecklad och flera transportalternativ finns att tillhandahålla i de större städerna under din semester i Frankrike. Här kan du välja mellan att åka tunnelbana, spårvagn eller buss. Att färdas med taxi är också vanligt förekommande och endast i huvudstaden Paris kör omkring 15 000 taxibilar runt resenärer till olika destinationsmål. Taxibilarna är med andra ord inte svåra att få tag i.  

Om du har planer på att köra bil i Frankrike på din semester finns det gott om uthyrningsfirmor. De flesta är belägna i anslutning till tågstationer och flygplatser och om du vistas i landet i mindre än 6 månader kan du köra fritt genom Frankrike där enda kravet är att du ska ha fyllt minst 21 år och inneha ett giltigt körkort.   

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Vilket språk talar man?

I Frankrike talar man franska som modersmål vilket även är landets officiella språk. Att kommunicera med fransmännen på engelska är sedan länge känt inte alltid det lättaste då engelska inte är ett obligatoriskt ämne i skolan. Dock väljer allt fler att lära sig engelska och numera kan turister och besökare föra enklare konversationer på engelska med de flesta invånare, särskilt i de populära turistdestinationerna.

Vilken valuta ska jag använda?

Då Frankrike är medlem i EU har de, liksom de flesta EU-länder, euro som valuta (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019). Det går bra att växla både i Sverige och i Frankrike samt att går det utmärkt att ta ut pengar i bankomaterna. Vissa bankomater tar ut en avgift vid uttag, men gör dem det visas ett litet meddelande som ger möjlighet att bekräfta eller avbryta uttaget.

Du kan också använda betalkort som VISA, MasterCard och American Express i de flesta större butiker och restauranger utan problem under din semester i Frankrike.

Vilka är inresereglerna?

Ett giltigt pass krävs vid inresa men det räcker att passet är giltigt t.o.m. dagen före hemresa.

Vilken religion råder i landet?

Majoriteten av Frankrikes befolkning är katoliker (ca 64 %), men det finns även en minoritet av muslimer och protestanter. Så är du intresserad av att besöka olika muséer eller kyrkor i Frankrike så kan det vara bra att tänka på att täcka armar och ben för att visa respekt.

Hur är vädret och klimatet?

Frankrike har fyra klimatzoner: den fuktiga havslinjen till väst med svala somrar, en semikontinental zon med kalla vintrar och heta somrar i Alsace-regionen och bergsmassiven runt Alperna och Pyrenéerna, en mellanregion med kalla vintrar och heta somrar i norr, Parisregionen och centrala Frankrike, samt en Medelhavsregion med milda vintrar och relativt varma somrar i södra Frankrike.

De flesta regionerna i Frankrike har ett varmt, fuktigt klimat, där de varmaste månaderna har en genomsnittstemperatur på 22°. De södra delarna har varma Medelhavstemperaturer, med torra, varma somrar och moderata, blöta vintrar där de varmaste månaderna har en genomsnittstemperatur på över 22°.

För att hitta mer information om vädret på den region du planerar att resa till kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Finns det någon tidsskillnad?

Tidsskillnad är inget bekymmer då Frankrike befinner sig i samma tidszon som Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

Kranvattnet är drickbart i hela Frankrike, dock kan det på vissa ställen ge en smak av klor.

Vilka är de mest användbara fraserna?

Hej!  Bonjour!

Talar du engelska?  Parlez-vous anglais?

Bra, tack.  Bien, merci.

Skulle jag kunna få se menyn, tack?  Je peux avoir la carte, s'il vous plaît?

Jag skulle vilja beställa [maträtt], tack.  Je voudrais commander un/une _ [plat] _, s'il vous plaît.

Vi skulle vilja betala, tack.  Nous voudrions payer, s'il vous plaît.

Maten var utsökt!  Le repas était délicieux!

Hur tar jag mig till___?  Comment je peux me rendre ___?

... centrum?  ... au centre-ville?

... tågstationen?  ... à la gare?

... flygplatsen?  ... à l'aéroport?

... polisstationen?  ...  au commissariat?

Var kan jag köpa en buss/tågbiljett?  Où puis-je acheter un ticket de bus/train?

Hur mycket kostar det att åka till [destination]?  Combien coûte un ticket pour _ [destination] _?

Romantiska Rhônefloden

Förstklassiga upplevelser på en romantisk flodkryssning på Rhônefloden - Drömmer du om en resa till Sydfrankrike och om att bekanta dig med den klassiskt franska elegansen? Vår flodkryssning på Rhônefloden uppfyller din dröm, och ännu mer...

7 dagar från 23 995:- Læs mere om flodkrydstogtet
Monaco vid havet och St Nicholas-kyrkan i Nice på en resa till Provence, den franska Rivieran.

Vägen till Provence

Färgstarka städer, konst och kultur på Franska rivieran 2024 - Vår resa till Provence i södra Frankrike leder oss till rivierans mest exklusiva orter via magiska landskap längs kuststräckor som omges av turkost vatten. Här i Le Midi, som...

8 dagar från 18 995:- Läs mer om vår resa till Provence