Skip to main content

Lagos – Algarves anrika oas

Status:
Fullbokad

Res till Algarves anrika oas 2024

Följ med på en kulturresa till Lagos. I det sydvästra hörnet av den lättälskade Algarvekusten i Portugal hittar vi staden Lagos, omgiven av allt från vita, ändlösa stränder och gyllene klippor till frodiga parker som badar i solljus. Grädden på moset är den dramatiska och fängslande historien, där Lagos framför allt spelat en stor roll under Portugals storhetstid med upptäcktsresanden som ständigt var på väg ut för att upptäcka nya världar. Det var under den här epoken som banbrytaren Henrik Sjöfararen gjorde staden till en viktig flottbas. Lagos var också platsen där man öppnade Europas allra första slavmarknad, och även om det tack och lov har förändrats är Lagos än idag en mycket betydelsefull hamnstad, som dessutom är känd för att lyckas behålla sin charm trots ställningen som populärt turistmål i området. En spännande resa till Algarvekusten i historiska fotspår.

Därför ska du följa med oss på en kulturresa till Lagos:

  • Trivsamt boende i centrala Lagos med inkluderad halvpension
  • Utflykter till Algarvekustens pittoreska småbyar och Cabo de São Vicente
  • Kunnig och lokalt förankrad svensktalande reseledare
  • Guidade turer i gemytliga Lagos och Silves

En reseledare med kunskap utöver det vanliga

Vår svenska reseledare Viveka bor strax utanför Lagos och känner Algarvekusten som sin egen bakficka. Hon förhöjer reseupplevelsen och gör din vistelse i Portugal till något du kommer minnas länge, länge. Läs mer om Viveka här!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Faro och transfer till hotellet (M)*
Dag 2: Promenad i Lagos (F, M)
Dag 3: Porches, Carvoeiro och Ferragudo med keramik och vin (F, M)
Dag 4: Ledig dag eller extrautflykt: Båttur längs kusten till Ponta da Piedade (F, M)
Dag 5: Spännande Silves (F, M)
Dag 6: Vandring längs strandpromenaden och besök vid Cabo de São Vicente (F, M)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

*Vid sen ankomst serveras en lättare måltid efter ankomst till hotellet

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Faro och transfer till hotellet (M)

Olá Algarve! Vår svensktalande reseledare möter oss på flygplatsen i Faro och tillsammans åker vi västerut till vårt hotell i Lagos. Färden tar uppemot en och en halv timme, och när vi kommit fram checkar vi in på våra rum innan vi avnjuter resans första gemensamma middag.

Dag 2: Promenad i Lagos (F, M)

Första dagen i Lagos är vårt uppdrag att lära känna vår hemstad för den kommande veckan lite bättre. Detta görs på bästa sätt med en liten promenad i sällskap med vår duktiga reseledare. Hotellet ligger ungefär en kilometer från stadens historiska centrum, och tillsammans beger vi oss mot de charmiga kullerstensgatorna fyllda till brädden med spännande arkitektur, de öppna torgen, den livliga hamnen och inte minst den historiska stadsmuren som omgett staden ända sedan 1600-talet.

Under vår promenad längs stadens gator och torg får vi lära oss mer om Lagos dramatiska historia – om hur det gick till när man här öppnade Europas första slavmarknad, om den portugisiske upptäcktsresanden och prinsen Henrik Sjöfararen, om de krigande morerna, om det stora jordskalvet 1755, om Lagos eget skyddshelgon São Gonçalo och mycket, mycket mer.

Resterande delen av dagen är fri att tillbringa på egen hand innan vi sammanstrålar för en middag i hotellets restaurang.


Bild: Vår hemstad Lagos tronar vid Atlantens kust med sina vitputsade fasader och sitt charmiga folkliv

Dag 3: Porches, Carvoeiro och Ferragudo med keramik och vin (F, M)

I dag ska vi lära känna Algarvekustens lantliga hjärta när vi besöker tre mindre byar som alla har olika saker att erbjuda. På ytan kan man däremot se stora likheter – här står de vitputsade husen på de slingrande små gränderna tätt ihop med de pastellfärgade, och det är svårt att inte falla pladask för de idylliska små samhällena.


Bild: På utflykt på Algarves landsbygd bland de små fiskelägena

I keramikhuvudstaden Porches får vi besöka en anrik keramikverkstad och se hur man skapar det färggranna hantverket. Vi beger oss sedan vidare mot Carvoeiro, det charmerande fiskeläget med en gyllene strand och stor personlighet. Den tredje och sista byn för dagen blir Ferragudo precis vid Aradeflodens mynning. Här ges vi fri tid att avnjuta en lunch på egen hand, innan vi sätter fart mot en lokal vingård där vi bjuds att smaka de lokala vinerna samtidigt som vi också blir visade runt på odlingarna. Visste du att Portugal har hela 3 000 soltimmar varje år? Med den vetskapen är det inte konstigt att de portugisiska vinerna är i absolut toppklass!

Vi återvänder sedan till hotellet i Lagos och äter en gemensam middag.

Dag 4: Ledig dag eller extrautflykt: Båttur längs kusten till Ponta da Piedade (F, M)

Skepp ohoj, för i dag går vi som vill ombord på en båt som bjuder oss med på en vacker seglats längsmed Algarvekustens oemotståndliga kust! Denna extrautflykt tar oss förbi klipporna vid Ponta da Piedade, som är ett av Lagos mest kända landmärken. De uppskjutande klipporna erbjuder en av de mest storslagna vyerna på hela Algarvekusten.


Bild: Båttur vid klipporna på Ponta da Piedade

För dig som hellre vill hemfalla åt avslappning och ledig tid är detta den perfekta dagen. Varför inte ta en promenad på egen hand i Lagos äldsta kvarter eller hugg tag i en solstol vid vågornas brus? Vår reseledare finns tillgänglig för goda tips och rekommendationer för hur man bäst tillbringar en ledig dag på Algarvekusten. För dig som inte deltar i extrautflykten ingår som vanligt middag på hotellet.

Dag 5: Spännande Silves (F, M)

Vi börjar dagen med ett besök till Silves, den förtjusande staden som är dekorerad av apelsin- och citronträd och belägen på Arades flodbank. Det som framför allt har präglat Silves rent historiskt har varit dess utsökta läge precis vid floden där man tjänat som själva ingången till hela Algarves inland.

Det viktigaste monumentet i staden är Castelo de Silves – det bäst bevarade slottet i Algarve. Slottet och den närliggande katedralen är de första byggnaderna du ser när du anländer till Silves, majestätiskt tronande över staden. Slottet skyddade en gång i tiden det gamla, moriska citadellet – alcáçovan – som var residens för stadens härskare. Katedralen Sé de Silves är ett av Algarves få återstående gotiska monument med ett stort antal antika gravar, och ligger belägen precis bredvid slottet. Vi tar oss runt i staden och lär känna de historiska byggnaderna och allt annat som Silves har att erbjuda på en stadspromenad i sällskap med vår kunniga reseledare, så att vi ges möjlighet att bestämma vad det är vi tycker allra bäst om med just Silves.


Bild: Silves med sitt stora flaggskepp Castelo de Silves som blickar ner över staden

Vi tar oss sedan tillbaka till Lagos och äter en middag i goda vänners lag i hotellets restaurang.

Dag 6: Vandring längs strandpromenaden och besök vid Cabo de São Vicente (F, M) 

På dagens schema står en utflykt till Europas allra sydvästligaste punkt, Cabo de São Vicente, men innan dess börjar vi dagen med en liten promenad vid Praia do Barranco, Praia de Martinho och Praia do Canavial. Dagens vandring är lätt och tar oss från fyrtornet längsmed strandpromenaden med utsikt över de guldgula klipporna. För dig som deltog på extrautflykten med båt får du här uppleva Algarvekusten ur olika perspektiv – först från vattnet och här från land – vilket verkligen rekommenderas i detta unika naturlandskap. Vi tar oss vidare till Cabo de São Vicente, precis på kanten av Europa, och här blir naturen än mer dramatisk med vågornas urkraft och doften av det salta Atlanten ständigt närvarande. Hela 60 meter ovanför havsytan hittar vi en av Europas största fyrar, och dagens utflykt är en fröjd för både ögats och kamerans lins.


Bild: Gyllengula klippor och Europas västligaste punkt Cabo de São Vicente

Efter denna halvdagstur återvänder vi till vårt hotell och har eftermiddagen fri att hitta på egna aktiviteter innan kvällens hotellmiddag.

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Denna sista dag på Portugals sydkust är fri från schemalagt program, och vi ges tillfälle att antingen koppla av vid poolen, njuta av de ljumma vågorna eller gå på upptäcktsfärd. På kvällen strålar vi samman för vår sista gemensamma middag där vi skålar för nya minnen och erfarenheter från denna portugisiska kustpärla.

Dag 8: Hemresa (F, M)

I dag har det blivit dags att ta farväl av Lagos – åtminstone för den här gången. Vi beger oss till flygplatsen och går ombord på planet hem till Sverige, fulla av frid i själen och med resväskan full av både souvenirer och varma minnen. Obrigado por tudo, Portugal!

Karta

Väder

Andra liknande resor