Skip to main content

Mallorca – Medelhavets juvel

mysig uteplats med växter och krukor på mallorca
katedralen i palma intill havet
idylliska byar och naturskönt landskap med väderkvarnar på mallorca
gammaldags spårvagn genom landskapet på mallorca
gröna omgivnngar bland gator och torg på resa till mallorca
gemytliga port de soller i kvällsskrud på mallorca
småbåtshamn med palmer och klart vatten på resa till mallorca
middag med vin i solnedgången vid havet på resa till mallorca
Pris från:
13 995:-
Dagar:8
Boka resa

Kulturresa på Mallorca 2024 där vi upplever ön ur en ny vinkel

Att resa till Mallorca är för många en klassiker, men vi vet att Mallorca har mycket mer att erbjuda än bara sol och bad, vilket vi visar på denna kulturresa fylld av upplevelser som sent ska glömmas.

Därför ska du resa med oss till Mallorca:

  • Boende på strandnära och fyrstjärnigt hotell
  • Guidad tur i Palma och den mäktiga Bellverfästningen
  • Spännande tågutflykt till vackra Sollér och Port de Sollér
  • Besök i historiska Valldemossa och Cartuja klostret
  • Utfykt till droppstensgrottorna i Porto Cristo

Ön med det lilla extra

Den största ön i ögruppen Balearerna är just Mallorca – ön med den vackra medelhavskusten och de små vikarna som ligger magiskt orörda bland klippor och tallskogar. I Porto Cristo upplever vi även naturens vackra kreationer, när vi ser droppstensgrottorna. Utöver de fyra utflykter som ingår i rundresan finns det dessutom möjlighet att följa med på en extra utflykt till en av öns vingårdar, där vi både får inblick i den mallorcinska vinproduktionen och får avnjuta de utsökta vinerna.

Minnesvärda stadsbesök med spansk charm

Dagen efter ankomsten besöker vi Palma, Mallorcas populära huvudstad, där vi i sällskap av reseledaren går en rundtur till fots bland de kullerstensbelagda, slingrande gränderna, och självklart besöker vi även stadens imponerande katedral.

På den ena av de tre heldagsutflykter som ingår i resan njuter vi av turen längs kuststräckan och bergskedjan Tramuntana. Vi tar oss till den historiskt viktiga staden Sollér, belägen mitt i en citrondoftande dal, och dess tillhörande hamnstad Port de Sóller med sin pittoreska hamn och strandpromenad.

På resans fjärde utflykt reser vi till Valldemossa, en av de vackraste städerna i bergskedjan Tramuntana. Här besöker vi stadens kloster La Cartuja, med anor från 1300-talet.

Boende för den bekväma i Can Pastilla

Inramningen för hela veckan är ett perfekt beläget och nyrenoverat hotell, beläget i kuststaden Can Pastilla. Hotellrummen är ljusiga och luftiga, och hotellet ligger på första parkett ut mot havet och strandpromenaden som går ända in till Palma. Halvpension ingår på hotellet som är beläget 150 meter från stranden i Can Pastilla. Den här resan är för dig som både uppskattar ett kulturellt innehåll och tid på egen hand.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Mallorca och transport till hotellet i Can Pastilla (M)
Dag 2: Utflykt till Palma med buss och till fots (F, M)
Dag 3: Utflykt till Sollér och Port de Sóller (F, M)
Dag 4: Porto Cristo och droppstensgrottorna (F, L, M)
Dag 5: Utflykt till Valldemossa och klostret Cartuja (F, M)
Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till vingård (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Palma på Mallorca (M)

Efter ankomsten till Palma di Mallorca åker vi tillsammans de få kilometerna till vårt hotell i kustorten Can Pastilla som ska bli vårt hem den kommande veckan. Can Pastilla binds samman med öns huvudstad Palma via en strandpromenad och man man kan både gå och cykla hela vägen in till storstaden, eller så kan man ta lokalbussen som går i närheten av vårt hotell. På så sätt kan du med lätthet ta dig in till Palma, om du vill utforska staden mer på egen hand. Can Pastilla kan skryta med en av de mysigaste stränderna på Mallorca, och strandpromenaden precis utanför hotellet ger semesterkänsla med sina butiker samt restauranger och kaféer, var du kan insupa atmosfören och njuta av solens sköna strålar.


Bild: Strandidyll i Can Pastilla

Dag 2: Halvdagstur till Palma med buss och till fots (F, M)

Idag går färden till Mallorcas huvudstad, Palma. Längs vägen gör vi ett fotostopp vid fästningen Bellver som är den enda runda fästningen i hela Spanien. Den har haft flera funktioner genom tiderna och har bland annat, använts som fängelse. Från fästningen kan vi njuta av en fantastisk utsikt över Palma stad och hamn på den ena sidan och bergen på den andra sidan. Det är många kändisar som har hus på Mallorca och tillbringar semestern på den sköna medelhavsön. Till och med den tidigare spanske kungen, Juan Carlos I, är väldigt förtjust i Mallorca och tillbringar varje sommar i sitt sommarresidens med familjen. Om kungafamiljen tar emot officiellt besök när de befinner sig på Mallorca sker det dock inte i det privata sommarresidenset, utan i Almudainapalatset som ursprungligen var de moriska kungarnas residens.

La Seu katedralen i Palma vid vattnet, Mallorca.
Bild:  Den imponerande katedralen La Seu i Palma

Vi tar en promenad genom Palmas stadskärna tillsammans med vår reseledare. Palma är en mycket vacker och livlig stad med alla sina gågator och trottoarkaféer. I stadens historiska centrum, i myllret av smala gator, gränder och små torg finns det över 100 rikemanspalats, varav de flesta byggdes redan på 1500-talet under Spaniens ”gyllene århundrade”. Palmas största kulturella sevärdhet är den tjusiga katedralen, La Seu, som byggdes mellan 1229 och 1346. Två av Spaniens största konstnärer har satt sin prägel på La Seu, nämligen arkitekten Antoni Gaudí, som låg bakom en ombyggnad i början av 1900-talet, och ganska nyligen har skulptören Miquel Barceló dekorerat ett kapell på ett ganska speciellt och omdiskuterat sätt.

Efter stadsrundturen ges du tid att på egen hand se mer av den Palmas charmiga kvarter. Du kan flanera i gamla stan, se de exklusiva butikerna på stadens mer prominenta gator och sätta dig ner med en härligt fruktig klassisk Sangria drink, innan vi vänder tillbaka till hotellet. Du kan också besöka muséet som tillhör den mäktiga katedralen och ta del av dess historia.

Dag 3: Heldagsutflykt till den nordvästra delen av Mallorca med Sóller och Port de Sóller (F, M)


Idag går färden till Mallorcas nordvästra del,där vi får uppleva den något karga men oerhört vackra klippkusten. Det görs stopp längs vägen och du får tillfälle att fotografera de de vackra vyerna. Vi kommer att köra  en bit längs Mallorcas bergskedja Tramuntana, vilken sträcker sig över cirka 70 kilometer från den nordvästra delen av ön till den nordöstra delen.

Här hittar vi Sóller och Port de Sóller som ligger i en vacker dal med massor av citrusodlingar och vars export av apelsiner och citroner lagt grunden till regionens välstånd. Sóller är särskilt känt och välbesökt tack vare det gamla apelsintåget från 1912 som kör mellan Sóller och Palma och ger en gemytlig känsla av hur järnvägen var förr i tiden, och vi passar självlart på att få en åktur i det antika persontåget. Järnvägsstationen i Sóller grundades under en period när jugendtiden rådde på Mallorca och den inrättades i ett gammalt palats från 1600-talet. På så sätt blandades klassiska byggnadsstilar från den mallorcinska arkitekturen med modernismens linjer och järnvägsstationen kan därtill skryta med att vara världens äldsta järnvägsstation. Här hittar vi även stadens rådhus och sockenkyrkan som en av Gaudís elever har satt sin prägel på.

Port de Sóller ligger vackert vid den cirkelformade bukten, med en småbåtshamn och det pittoreska torget, där trottoarkaféerna ligger sida vid sida och inbjuder till en liten paus. Efter en promenad med reseledaren kan du få en stund på egen hand, att få njuta av denna idylliska plats.

 Soliga Port de Sollér med hamnen på Mallorca.
Bild: Marinan bjuder in till sköna vyer i vackra Port de Sollér, och överallt syns områdets stolthet: apelsinerna

Dag 4: Utflykt till Porto Cristo (F, L, M)

Denna dag ska vi köra österut till Porto Cristo där vi ska uppleva de magnifika drakgrottorna "Cuevas del Drach". Vi kommer vandra i underjorden och beundra denna speciella naturskapelse som växt fram under flera tusentals år. När vi går ner i grottsystemet kommer vi slås av hur spektakulärt vackert det är. Det mest magiska ögonblicket kommer på slutet, nerför en sluttande gång stiger vi in i en vidsträckt grottsal där en underjordisk sjö breder ut sig under valvbågar och kring pelare som naturen själv har designat.

Du kommer också ha tid på egen hand för att uppleva Porto Cristo. Den livfulla fiskebyn är mysig att promenera runt i och speciellt området utefter hamnen. Slå er ner på ett café och njut av det glittrande Medelhavet och stranden och livet runt om. Porto Cristo, det sägs att ortens namn kommer från en anekdot från 1200-talet. Enligt berättelsen lovade besättningen på ett fartyg med målningar av Jesus och Jungfru Maria ombord, under ett kraftigt oväder, att de att de skulle donera verken, om de klarade sig ur stormen levande. De tog sig i hamn där Porto Cristo idag ligger och målningarna hittar du i en kyrka i orten Manacor.


Bild: Droppstensgrottorna i Porto Cristo

Innan vi vänder hemåt ska vi avnjuta en typisk lokal lunch där smaklökarna får sitt lystmäte, med det varierade köket och de goda råvarorna. På bussturen tillbaka kommer vi se hur landskapet ändrar sig till det mer platta och vi får här se, de tradtionella vindmöllorna och stenmurarna som avgränsar åkrarna från varandra och på det sättet präglar landskapet.

Dag 5: Utflykt till Valldemossa och klostret Cartuja (F, M)

Idag reser vi till det historiska Valldemossa, en stad som har uppstått kring det nästan 700 år gamla klostret La Cartuja. Här bodde den polske pianisten Frédéric Chopin under vintern 1838-1839 tillsammans med sin franska väninna Aurora Dupin som var författare och arbetade under pseudonymen Georg Sand. Klostret som vi nu ska besöka ligger på stadens högsta punkt och kan ses på långt håll. Man kan även ta sig en närmare titt på de munkceller som Chopin och hans väninna bodde i.

Efter rundvisningen på klostret går vi en tur i den gemytliga staden genom de smala och blomsterprydda gatorna, men du får också att tid att promenera runt på egen hand, innan vi tar oss tillbaka till vårt hotell.

Vacker stenvägg med växter, Valldemossa i Mallorca
Bild: Vackert dekorerade  hus i Valldemossa

Dag 6: Dagen är ledig för upplevelser på egen hand (F, M)

Dagen är vikt för egna upplevelser på ön. Det finns en rad olika och många flera fina platser att besöka på Mallorca, inte allt för långt borta. Reseledaren och hotellpersonal kommer gärna med bra tips på, hur du kan tillbringa dagen. Du kan till exempel njuta av den lediga dagen på hotellet eller på stranden eller ta en extra tur in till Palma. Hyr gärna en cykel eller en bil för en dag och utforska ön i din egen takt. Om du är konstintresserad kan du åka till Andratx, där du bland annat hittar det danskägda galleriet CCA Andratx. Konstgalleriet erbjuder hela 4 000 m²  med varierande utställningar av modern konst och på sommaren ges det konserter och musikaler i galleriet. Var uppmärksam på att galleriet har stängt på söndagar och måndagar.  Du kan också hyra en bil och utforska den södra delen av ön, till exempel österut vid Santanyi där klippvalvet Pontás står i havet mellan två badvikar. Även naturparken Cala Mondragó och städer som Cala d’Or och Porto Petro är värda ett besök.

Grön natur och berg på Mallorca.
Bild: En av Mallorcas vackra naturvyer

Vi kan också rekommendera dig att köra en tur via Inca till Lluc och besöka klostret med samma namn. Om du vill se fler berg kan du ta en slingrande avstickare med hårnålskurvor till Cala Sa Calobra och Torrent de Pareis, där vattendraget med sötvatten mynnar ut i havet och skapar ett av de mest imponerande landskapen Mallorca har att erbjuda. Reseledaren hjälper också gärna till med förslag på upplevelser på egen hand.

Dag 7: Utflykt till vingård inklusive vinsmakning (F, M)

Mallorcas vinproduktion har blivit en viktig industri för ön under de senare åren, och det mallorcanska vinet har fått ett stort erkännande både lokalt och runtom i Europa. På dagens utflykt ska vi få lära oss mer om hur vinet produceras på Mallorca och givetvis få smaka på flera goda viner.

Vi reser till en lokal vingård, som kännetecknas av tradition och innovation inom vinproduktionen på mellersta Mallorca som är huvudort för öns vinproduktion. 

Frodiga vinodlingar på Mallorca, Spanien.
Bild: Det mallorcanska vinet har på senare år blivit populärt runtom i hela Europa

Klimatet i regionen är typiskt Medelhavsklimat med temperaturer på i genomsnitt 17ºC. Milda vintrar och varma och torra somrar ger optimala odlingsförhållanden för druvorna. Närheten till havet är också ett mycket viktigt element. Nederbörden varierar mellan 400 och 450 millimeter per år och solen skiner mer än 2 800 timmar. Den bördiga jorden består av kalksten och lera vilket ger röda toner med en svagt alkalisk surhetsnivå.  Dessa egenskaper möjliggör en god dränering, och i kombination med lättväxta rötter bildas idealiska förhållanden för vinodling.

Vi avslutar vår guidade tur med att få provsmaka gårdens egna viner som man sedan också självklart har möjlighet att köpa med sig hem. Efter provsmakningen åker vi tillbaka till Can Pastilla, efter en ännu en dag med vackra landskap med spännande vinhistoria och goda smaker därtill. 

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Mallorca och vi åker den cirka halvtimme långa vägen till flygplatsen för att flyga hem till Sverige med nya och makalösa upplevelser i bagaget.

Karta

Geografisk karta över Mallorca.

Väder

SE VÄDRET FÖR PALMA

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Mallorca per år.

Fakta om Mallorca

Var ligger Mallorca?

Med en area på 3 640 km2 och ett invånarantal på ca 860 000 människor tar Mallorca hem priset för den största ön i ögruppen Balearerna. Mallorca ligger beläget något öster om den Iberiska halvön där du hittar det spanska fastlandet, och med över 300 soldagar per år attraherar öns varma Medelhavsklimat över 15 miljoner turister varje år. I huvudstaden Palma bor det ca 375 000 invånare och här finner du ett rikligt utbud av både shopping och restauranger.

Hur är vädret och klimatet?

Tack vare öns sydliga läge i Medelhavet och dess närhet till ekvatorn resulterar det i ett typiskt behagligt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Den bergiga ön kan dock ge upphov till varierande klimatförhållanden beroende vart man befinner sig.

Hur tar jag mig runt?

Från flygplatsen på Mallorca går det inga tåg till Palma, men däremot går det bussar samt taxibilar som står redo utanför ankomsthallen. Vill du ta bussen ska du hålla utkik efter busslinje 1 som går till Palma centrum. Du kan även beställa hyrbil inne i ankomsthallen. Hyrbil på Mallorca kan rekommenderas, då det finns mycket att se på ön. Tänk bara på att ha en heltäckande försäkring. Busstrafiken på Mallorca fungerar även mycket bra, och i stort sett går det bussar över hela ön. Ett gott tips är att hålla koll på busstidtabellerna om du ska någonstans, men generellt sett går bussarna relativt ofta under dagtid. Ett hett tips är att ta tåget som går från Palma till Port de Sóller. Det gamla tåget med sina trävagnar har blivit något av en attraktion för turister och längs med denna färd kan du njuta av vacker natur.

I Palma stad kan du enkelt ta dig runt till fots, då allt i Palma ligger inom gångavstånd.

Vad har de för öppettider?

I Mallorca ligger prisnivån, liksom i resten av Spanien, något lägre än i Sverige. Däremot kan priserna stiga en aning i större turistområdena, så var något observant på prislappen om du handlar på ett ställe där det vistas många turister. Apotek kan du hitta över hela Mallorca och de har vanligen öppet mellan 09.00-14.00 samt 17.00-20.00, då det under dagen är stängt för siestan.

Visste du att...

… Mallorcas turistinformation år 2015 rapporterade att det finns över 3 400 restauranger på ön?
… Mallorcas stränder är några av de mest besökta stränderna i hela världen? Exempelvis får stranden Es Trenc över 500 000 besökare årligen.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
21/4 - 28/4Se flygtider Stockholm - ArlandaMallorca - Medelhavets juvel14 995:-Boka
22/5 - 29/5Se flygtider Stockholm - ArlandaMallorca - Medelhavets juvel13 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 40 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Palma t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Nautic Hotel & Spa 4* i Can Pastilla med balkong
• Halvpension
• Utflykt till Sollér och Port de Sollér med tågresa
• Utflykt till Valldemossa med besök på klostret Cartuja
• Utflykt till droppstensgrottorna i Porto Cristo
• Stadsrundtur i Palma
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Entréer inkluderade i resan:

• Gammaldags tåg mellan Palma och Sollér
• Cartujaklostret i Valldemossa

Priset inkluderar inte:

• Tillägg för dubbelrum med balkong och havsutsikt, 595 kr/person
• Tillägg för dubbelrum med balkong för en person, 2 095-2 595 kr/person
• Tillägg för dubbelrum med balkong och havsutsikt för en person, 3 095-3 695 kr/person
• Entréer utöver de nämnda ovan
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 150 kr
• Turistskatt ca 3 EUR per natt. Betalas direkt på hotellet
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 
 

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot