Mallorca - Medelhavets juvel

Blått hav och gröna klippor att njuta av på semester på Mallorca, Spanien.
Pittorestiska
Katedralen La Seu i vacker kvällsskrud, Mallorca
Vyer mot hav och vacker fyr, på resa till medelhavets juvel Mallorca
Mäktig vy över Mallorcas grönskande berg och hav
Vy över pittoresk hamn, på resa till Mallorca
Vy över bergsbukt och båtar, på resa till Mallorca

Rundresa på Mallorca där vi upplever ön ur en ny vinkel

Att resa till Mallorca är för många en klassiker, men vi vet att Mallorca har mycket mer att erbjuda än bara sol och bad, vilket vi visar på denna rundresa.

Den största ön i ögruppen Balearerna är just Mallorca, ön med den vackra medelhavskusten och de små vikarna som ligger orörda och vackra bland klippor och tallskogar. Utöver de tre utflykter som ingår i rundresan finns det dessutom möjlighet att följa med på en extra utflykt till öns sydvästra sida där vi besöker den gemytliga fiskebyn Andratx samt stannar till vid ett vinhus och provar de lokala vinerna.

Dagen efter ankomsten besöker vi Palma, Mallorcas populära huvudstad, där vi i sällskap av reseledaren går en rundtur till fots bland de kullerstensbelagda, slingrande gränderna, och självklart besöker vi även stadens imponerande katedral.

På den ena av de två heldagsutflykter som ingår i resan njuter vi av turen längs kuststräckan och bergskedjan Tramuntana. Vi kommer nära naturen och får uppleva den vackra men karga klippkusten. Här gör vi ett stopp i Valldemossa, där vi besöker stadens kloster, La Cartuja, från 1300-talet. Vi fortsätter till Port de Sóller som ligger vackert i en dal med citrusodlingar.
På den andra heldagsutflykten åker vi österut där vi bl.a. besöker en av öns mest populära attraktioner – drakgrottorna – och Europas största underjordiska sjö. Den här dagen ingår även en lokal mallorcinsk lunch som både är smakrik och varierad.

Inramningen för hela veckan är ett lägenhetshotell där alla lägenheter är fullt inredda med tillhörande balkong. Halvpension ingår på hotellet som är beläget 100 meter från stranden Tora i staden Paguera. Den här resan är för dig som både uppskattar ett kulturellt innehåll och tid på egen hand.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Mallorca och transport till hotellet i Paguera (M)
Dag 2: Utflykt till Palma med buss och till fots (F, M)
Dag 3: Utflykt till den nordvästra delen av Mallorca, Valldemossa och Port de Sóller (F, M)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 5: Utflykt till den östra delen av Mallorca med Porto Cristo inkl. tur i droppstensgrotta och lokal lunch (F, L, M)
Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Andratx och besök i vinhus (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
10 395:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

DAG 1: Ankomst till Palma på Mallorca (M)

Ankomst till Palma di Mallorca, mottagande av den svensktalande reseledaren på flygplatsen och transport till hotellet i Paguera som ska vara vårt hem den kommande veckan.

Bild: En av Pagueras vackra badvikar

Notera att vi kommer till hotellet på förmiddagen på grund av tidig avgång från Stockholm. Våra lägenheter är tillgängliga från kl. 14.00. Vi kan lämna in bagaget på hotellet om man vill gå ut på stan och det går naturligtvis bra att utnyttja hotellets gemensamma faciliteter.

Resten av dagen disponeras fritt. Middag på hotellet.

DAG 2: Halvdagstur till Palma med buss och till fots (F, M)

Idag går färden till Mallorcas huvudstad, Palma. Längs vägen gör vi ett fotostopp vid fästningen Bellver som är den enda runda fästningen i hela Spanien. Den har haft flera funktioner genom tiderna och har bl.a. använts som fängelse. Från fästningen kan vi njuta av en fantastisk utsikt över Palma stad och hamn på den ena sidan och bergen på den andra sidan. Det är många kändisar som har hus på Mallorca och tillbringar semestern på den sköna medelhavsön. Till och med den tidigare spanske kungen, Juan Carlos I, är väldigt förtjust i Mallorca och tillbringar varje sommar i sitt sommarresidens med familjen. Om kungafamiljen tar emot officiellt besök när de befinner sig på Mallorca sker det inte i det "privata" sommarresidenset utan i Almudaina-palatset som ursprungligen var de moriska kungarnas residens.


Bild: Palma med den imponerande katedralen La Seu

Vi ska på en liten promenad i Palma centrum och sedan är det tid på egen hand. Palma är en mycket vacker storstad med gågator och trottoarcaféer. I stadens historiska centrum med smala gator och små torg finns det över 100 rikemanspalats varav de flesta är ända sedan 1500-talet då Spanien hade sitt ”Gyllene århundrade” med upptäckten av den nya världen. Palmas största kulturella sevärdhet är den tjusiga katedralen, La Seu, som byggdes mellan 1229 och 1346. Två av Spaniens största konstnärer har satt sin prägel på La Seu, nämligen arkitekten Antoni Gaudí, som låg bakom en ombyggnad i början av 1900-talet, och ganska nyligen har skulptören Miquel Barceló dekorerat ett kapell på ett ganska speciellt och omdiskuterat sätt. När stadsrundturen är avklarad finns det tid på egen hand i den charmiga storstaden. Här kan du till exempel gå en runda i gamla stan, besöka några av de exklusiva butikerna på stadens mer prominenta gator eller bara få en förfriskning på något café.

DAG 3: Heldagsutflykt till den nordvästra delen av Mallorca med Valldemosa, Sóller och Port de Sóller (F, M)

Idag går färden till Mallorcas nordvästra del där vi får uppleva den lite karga men vackra klippkusten medan vi gör ett par fotostopp längs vägen. Vi följer den västra halvan av Mallorcas bergskedja Tramuntana, som sträcker sig över ca 70 kilometer från den nordvästra delen av ön till den nordöstra delen. Vi gör ett stopp i Valldemossa – en stad som har uppstått kring klostret La Cartuja, från 1300-talet. Här bodde den polske pianisten Frédéric Chopin under vintern 1838-1839 tillsammans med sin franska väninna Aurora Dupin, som var författare och arbetade under pseudonymen Georg Sand. Klostret som vi nu ska besöka (entré ingår) ligger på stadens högsta punkt och kan ses på långt håll. Man kan även se på de munkceller som Chopin och hans väninna bodde i. Efter rundvisningen på klostret går vi en tur i den gemytliga staden genom de smala och blomsterprydda gatorna innan vi åker vidare till dagens nästa utflyktsmål.


Bild: Vackert dekorerat hus i Valldemossa

Lite längre norrut hittar vi Sóller och Port de Sóller som ligger i en vacker dal med massor av citrusodlingar och vars export av apelsiner och citroner är grund till regionens välstånd. Sóller är särskilt känt och välbesökt tack vare det gamla tåget från 1912 som kör mellan Sóller och Palma och ger en gemytlig känsla av hur järnvägen var förr i tiden. Järnvägsstationen i Sóller grundades under en tid när jugendtiden rådde på Mallorca och inrättades i ett gammalt palats från 1600-talet. Så blandades klassiska byggnadsstilar från den mallorcinska arkitekturen med modernismens linjer och järnvägsstationen kan skryta med att vara ”världens äldsta järnvägsstation”. Port de Sóller ligger vackert i den lilla viken med sin cirkelformade hamn och där finns också ett gemytligt torg där trottoarcaféerna ligger sida vid sida och inbjuder till en liten paus. Här hittar vi även stadens rådhus och sockenkyrkan som en av Gaudís elever har satt sin prägel på. Efter en orienterande promenad med reseledaren kan du besöka de här sevärdheterna på egen hand. På hemfärden korsar vi bergskedjan Tramuntana innan vi åter är tillbaka på vårt hotell i Santa Ponça under eftermiddagen.

DAG 4: Dagen är ledig för upplevelser på egen hand (F, M)

Dagen är vikt för upplevelser på egen hand. Det finns många möjligheter till upplevelser i närområdet och reseledaren och hotellpersonalen kommer gärna med bra tips på hur du kan tillbringa dagen. Du kan till exempel njuta av den lediga dagen på hotellet och i närområdet eller ta en extra tur in till Palma. Hyr gärna en cykel eller en bil för en dag och utforska ön på egen hand. Om du är konstintresserad kan du åka till Andratx, där du bl.a. hittar det danskägda galleri CCA Andratx. Konstgalleriet erbjuder hela 4 000 m2 utställningsytor med varierande utställningar av modern konst, och på sommaren finns det även möjlighet att uppleva konserter och musikaler i galleriet.

DAG 5: Utflykt till den östra delen av Mallorca, Porto Cristo med droppstensgrottor och lokal lunch (F, L, M)

Vi åker österut. Dagens huvudattraktion hittar vi i Porto Cristo, där vi ska besöka en av droppstensgrottorna Cuevas del Drach, drakgrottorna på svenska, som är de mest kända droppstensgrottorna på Mallorca. Grottorna är en av de största attraktionerna på Mallorca och på vår rundtur får vi bl.a. uppleva Europas största underjordiska sjö.

På dagens utflykt blir det även lite tid på egen hand till att uppleva Porto Cristo, som är en modern men oförstörd spansk fiskeby. Det är en lugn by som inbjuder till en promenad längs stranden och en romantisk måltid med utsikt över det fascinerande havet. Byns namn betyder "The Port of Christ" och kommer från en historia som härstammar från 1260, vid tiden för den kristna invasionen av Mallorca. Här hittades en fiskebåt som spolats upp på stranden med ett krucifix i. Legenden säger att en oxe på väg genom byn bar på en symbol för Gud, stannade här och vägrade att gå längre. Invånarna tog detta som ett tydligt tecken på att Kristus ville vara här och därav namnet Porto Cristo.

Bild: Fiskebåtar på rad i Porto Cristos hamn

Vi får också avnjuta en lokal lunch. Det mallorcinska köket är både smakrikt och varierat och vi äter en lunch typisk för området innan vi åker mot hotellet. På färden tillbaka till hotellet passerar vi det flackare landskapet på Mallorca där de gamla traditionella vindmöllorna och stengärdena kring åkrarna präglar landskapet.

DAG 6: Dagen är ledig för upplevelser på egen hand (F, M)

Förutom kulturella upplevelser får det gärna finnas gott om tid till avkoppling på semestern, så njut av ledigheten med en god bok på altanen eller koppla av lite vid hotellets pool. Om du är sugen på fler upplevelser kan du hyra en bil och utforska den södra delen av ön, till exempel österut vid Santanyi där klippvalvet Pontás står i havet mellan två badvikar. Även naturparken Cala Mondragó och städer som Cala d’Or och Porto Petro är värda ett besök.

Bild: En av Mallorcas vackra naturvyer

Vi kan också rekommendera dig att köra en tur via Inca till Lluc och besöka klostret med samma namn. Om du vill se fler berg kan du ta en slingrande avstickare med hårnålskurvor till Cala Sa Calobra och Torrent de Pareis där vattendraget med sötvatten mynnar ut i havet och skapar ett av de mest imponerande landskapen Mallorca har att erbjuda. Reseledaren hjälper också gärna till med förslag på upplevelser på egen hand.

DAG 7: Ledig dag eller utflykt till Andratx och besök på vinbodega (F, M)

Dagen kan användas för att på egen hand upptäcka Mallorca, eller till att följa med på en extra utflykt.

Utflykten tar oss till Port D’ Andratx - en plats full av färg och charm med en chic rivierastil och mallorcinska fiskebåtar. Härifrån fortsätter vi mot staden Andratx. Andratx byggdes en bit in i landet från hamnen, för att kunna agera som ett försvar mot piratattacker. Bevis för detta kan fortfarande ses här idag, vid den övre delen av staden med sina smala kullerstensgränder och nästan fortliknande kyrka Santa Maria. Utsikten mot den gamla staden mot Puerto Andratx gör promenaden upp till kyrkan väl värd ansträngningen. Under 1200-talet var Andratx ett viktigt centrum för den mallorcinska kulturen, då både Barcelonas biskop och kung Jakob den I hade sina hem här. Nästan 800 år senare är Andratx fortfarande en väldigt eftertraktad plats att bo på, och många imponerande villor i och runt Andratx är idag lyxiga semesterhem.

Resan fortsätter, och det är nu dags att få lära oss lite mer om vinkulturen runt Andratx-regionen på sydvästra Mallorca. Området har spelat en viktig roll i erkännandet av Mallorca som en region med kvalitetsviner. Vi stannar för ett besök på bodegan Santa Catarina Winery, endast ett par kilometer från Andratx, som grundades av den svenska pionjären och multimiljonären Stellan Lunfquist år 1985. Bodegan producerar idag ca 500 000 flaskor vin per år, som räknas som några av de bästa vinerna från Mallorca. Besöket inkluderar en rundtur på tillverkningsområdet som följs av ett besök i den imponerande vinkällaren, berättelser om arbetet kring viner och slutligen en provsmakning av vinerna som ackompanjeras av ostar och olivolja.

Bild: Mallorcinska vinplantage

DAG 8: Hemresa från Mallorca till Sverige (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Mallorca och vi åker till flygplatsen, vilket tar ca en halvtimme, för att flyga hem till Sverige med nya och makalösa upplevelser i bagaget. (F).

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR PALMA

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Mallorca

Geografi och demografi

Med en area på 3 640 km2 och ett invånarantal på ca 860 000 människor tar Mallorca hem priset för den största ön i ögruppen Balearerna. Mallorca ligger beläget något öster om den Iberiska halvön där du hittar det spanska fastlandet, och med över 300 soldagar per år attraherar öns varma Medelhavsklimat över 15 miljoner turister varje år. I huvudstaden Palma bor det ca 375 000 invånare och här finner du ett rikligt utbud av både shopping och restauranger.

Väder och klimat

Tack vare öns sydliga läge i Medelhavet och dess närhet till ekvatorn resulterar det i ett typiskt behagligt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Den bergiga ön kan dock ge upphov till varierande klimatförhållanden beroende vart man befinner sig.

Att ta sig runt

Från flygplatsen på Mallorca går det inga tåg till Palma, men däremot går det bussar samt taxibilar som står redo utanför ankomsthallen. Vill du ta bussen ska du hålla utkik efter busslinje 1 som går till Palma centrum. Du kan även beställa hyrbil inne i ankomsthallen. Hyrbil på Mallorca kan rekommenderas, då det finns mycket att se på ön. Tänk bara på att ha en heltäckande försäkring. Busstrafiken på Mallorca fungerar även mycket bra, och i stort sett går det bussar över hela ön. Ett gott tips är att hålla koll på busstidtabellerna om du ska någonstans, men generellt sett går bussarna relativt ofta under dagtid. Ett hett tips är att ta tåget som går från Palma till Port de Sóller. Det gamla tåget med sina trävagnar har blivit något av en attraktion för turister och längs med denna färd kan du njuta av vacker natur.

I Palma stad kan du enkelt ta dig runt till fots, då allt i Palma ligger inom gångavstånd.

Öppettider och priser

I Mallorca ligger prisnivån, liksom i resten av Spanien, något lägre än i Sverige. Däremot kan priserna stiga en aning i större turistområdena, så var något observant på prislappen om du handlar på ett ställe där det vistas många turister. Apotek kan du hitta över hela Mallorca och de har vanligen öppet mellan 09.00-14.00 samt 17.00-20.00, då det under dagen är stängt för siestan.

Visste du att?

… Mallorcas turistinformation år 2015 rapporterade att det finns över 3 400 restauranger på ön?
… Mallorcas stränder är några av de mest besökta stränderna i hela världen? Exempelvis får stranden Es Trenc över 500 000 besökare årligen.

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
5/10 - 12/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Mallorca - Medelhavets juvel
10 395:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm – Palma t/r, inkl. transfer
• 7 nätter i lägenhet Aparthotel Novo Mar med balkong
• Halvpension med vin till middagen
• 1 x lokal lunch
• Porto Cristo och droppstensgrottorna
• Utflykt till nordvästra Mallorca
• Stadsrundtur i Palma
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Entréer inkluderade i resan:

• Katedralen i Palma
• Droppstensgrottan i Porto Cristo
• Cartujaklostret i Valldemossa

Priset inkluderar inte:

Tillägg för enrumslägenhet för en person, 2 945 kr
• Tillägg för lägenhet med havsutsikt/poolutsikt, 795 kr
• OBS 5/10 = Tillägg för lägenhet med havsutsikt/poolutsikt, 949 kr
• Utflykt till Andratx och vinhus, 475 kr
• Entréer utöver de nämnda ovan
• Turistskatt, 1.10 euro / natt. Betalas direkt på hotellet
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Aparthotel Novo Mar
***
Aparthotel Novo Mar är ett lägenhetshotell, beläget ca 100 meter från stranden Tora i staden Paguera på sydvästra Mallorca. Hotellet har 67 rymliga lägenheter på ....