Skip to main content

Mallorca - Medelhavets juvel

mysig uteplats med växter och krukor på mallorca
katedralen i palma intill havet
idylliska byar och naturskönt landskap med väderkvarnar på mallorca
gammaldags spårvagn genom landskapet på mallorca
gröna omgivnngar bland gator och torg på resa till mallorca
gemytliga port de soller i kvällsskrud på mallorca
småbåtshamn med palmer och klart vatten på resa till mallorca
middag med vin i solnedgången vid havet på resa till mallorca
Pris från:
10 495:-
Dagar:8
Boka resa

Rundresa på Mallorca 2022 där vi upplever ön ur en ny vinkel

Att resa till Mallorca är för många en klassiker, men vi vet att Mallorca har mycket mer att erbjuda än bara sol och bad, vilket vi visar på denna rundresa.

Därför ska du resa med oss på en rundresa på Mallorca:

  • Boende på strandnära och 4-stjärnigt hotell
  • Guidad tur i Palma och den mäktiga Bellverfästningen
  • Spännande tågutflykt till vackra Sollér och Port de Sollér
  • Besök i historiska Valldemossa och Cartuja klostret

Ön med det lilla extra

Den största ön i ögruppen Balearerna är just Mallorca, ön med den vackra medelhavskusten och de små vikarna som ligger orörda och vackra bland klippor och tallskogar. Utöver de tre utflykter som ingår i rundresan finns det dessutom möjlighet att följa med på en extra utflykt till byn Sineu i mittersta Mallorca, som förutom att vara ett kulturellt mekka även inhyser en av öns största marknader.

Minnesvärda stadsbesök med spansk charm

Dagen efter ankomsten besöker vi Palma, Mallorcas populära huvudstad, där vi i sällskap av reseledaren går en rundtur till fots bland de kullerstensbelagda, slingrande gränderna, och självklart besöker vi även stadens imponerande katedral.

På den ena av de två heldagsutflykter som ingår i resan njuter vi av turen längs kuststräckan och bergskedjan Tramuntana. Vi tar oss till den historiskt viktiga staden Sollér, belägen mitt i en citrondoftande dal, och dess tillhörande hamnstad Port de Sóller, med dess pittoreska hamn och strandpromenad.

På resans tredje utflykt reser vi till Valldemossa - en av de vackraste städerna i bergskedjan Tramuntana. Här besöker vi stadens kloster, La Cartuja, från 1300-talet.

Boende för den bekväma

Inramningen för hela veckan är ett perfekt beläget och nyrenoverat hotell, beläget i kuststaden Can Pastilla. Hotellrummen är ljusiga och luftiga, och hotellet ligger på första parkett ut mot havet och strandpromenaden som går ända in till Palma. Halvpension ingår på hotellet som är beläget 150 meter från stranden i Can Pastilla. Den här resan är för dig som både uppskattar ett kulturellt innehåll och tid på egen hand.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Mallorca och transport till hotellet i Can Pastilla (M)
Dag 2: Utflykt till Palma med buss och till fots (F, M)
Dag 3: Utflykt till Sollér och Port de Sóller (F, M)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 5: Utflykt till Valldemossa och klostret Cartuja (F, M)
Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till vingård (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Palma på Mallorca (M)

Efter ankomsten till Palma di Mallorca blir vi mötta på flygplatsen av vår svensktalande reseledare som är fastboende på Mallorca. Härefter reser vi tillsammans de få kilometerna till vårt hotell i kustorten Can Pastilla, som ska bli vårt hem den kommande veckan.

Can Pastilla binds samman med öns huvudstad Palma via en strandpromenad. Här kan man både gå och cykla hela vägen in till storstaden, eller ta lokalbussen som går i närheten av vårt hotell. På så sätt finns det oändligt med möjligheter att ta sig in till Palma under veckan för att utforska staden på egen hand.

Can Pastilla kan också skryta med en av de mysigaste stränderna på Mallorca, och strandpromenaden precis utanför hotellet kryllar av restauranger, caféer och butiker som du kan fördriva tiden med under din vecka här.

Palmer, sandstrand och hav på semesterön Mallorca i Can Pastilla.
Bild: Den myllrande strandpromenaden i Can Pastilla

Dag 2: Halvdagstur till Palma med buss och till fots (F, M)

Idag går färden till Mallorcas huvudstad, Palma. Längs vägen gör vi ett fotostopp vid fästningen Bellver som är den enda runda fästningen i hela Spanien. Den har haft flera funktioner genom tiderna och har bl.a. använts som fängelse. Från fästningen kan vi njuta av en fantastisk utsikt över Palma stad och hamn på den ena sidan och bergen på den andra sidan. Det är många kändisar som har hus på Mallorca och tillbringar semestern på den sköna medelhavsön. Till och med den tidigare spanske kungen, Juan Carlos I, är väldigt förtjust i Mallorca och tillbringar varje sommar i sitt sommarresidens med familjen. Om kungafamiljen tar emot officiellt besök när de befinner sig på Mallorca sker det inte i det "privata" sommarresidenset utan i Almudaina-palatset som ursprungligen var de moriska kungarnas residens.

La Seu katedralen i Palma vid vattnet, Mallorca.
Bild: Palma med den imponerande katedralen La Seu

Vi ska på en liten promenad i Palma centrum tillsammans med vår reseledare. Palma är en mycket vacker storstad med gågator och trottoarcaféer. I stadens historiska centrum med smala gator och små torg finns det över 100 rikemanspalats varav de flesta är ända sedan 1500-talet då Spanien hade sitt ”Gyllene århundrade” med upptäckten av den nya världen. Palmas största kulturella sevärdhet är den tjusiga katedralen, La Seu, som byggdes mellan 1229 och 1346. Två av Spaniens största konstnärer har satt sin prägel på La Seu, nämligen arkitekten Antoni Gaudí, som låg bakom en ombyggnad i början av 1900-talet, och ganska nyligen har skulptören Miquel Barceló dekorerat ett kapell på ett ganska speciellt och omdiskuterat sätt.

När stadsrundturen är avklarad finns det tid på egen hand i den charmiga storstaden. Här kan du till exempel gå en runda i gamla stan, besöka några av de exklusiva butikerna på stadens mer prominenta gator eller bara få en förfriskning på något café, innan vi vänder tillbaka till hotellet igen. Du har också möjlighet att på egen hand besöka museet som hör till katedralen, där du kan lära dig mer om dess historia.

Dag 3: Heldagsutflykt till den nordvästra delen av Mallorca med Sóller och Port de Sóller (F, M)

Idag går färden till Mallorcas nordvästra del där vi får uppleva den lite karga men vackra klippkusten medan vi gör ett par fotostopp längs vägen. Vi följer den västra halvan av Mallorcas bergskedja Tramuntana, som sträcker sig över ca 70 kilometer från den nordvästra delen av ön till den nordöstra delen.

Här hittar vi Sóller och Port de Sóller som ligger i en vacker dal med massor av citrusodlingar och vars export av apelsiner och citroner är grund till regionens välstånd. Sóller är särskilt känt och välbesökt tack vare det gamla apelsintransporttåget från 1912 som kör mellan Sóller och Palma och ger en gemytlig känsla av hur järnvägen var förr i tiden, och som vi självklart ska resa en bit med under dagen. Järnvägsstationen i Sóller grundades under en tid när jugendtiden rådde på Mallorca och inrättades i ett gammalt palats från 1600-talet. Så blandades klassiska byggnadsstilar från den mallorcinska arkitekturen med modernismens linjer och järnvägsstationen kan skryta med att vara ”världens äldsta järnvägsstation”. Här hittar vi även stadens rådhus och sockenkyrkan som en av Gaudís elever har satt sin prägel på.

Port de Sóller ligger vackert i den lilla viken med sin cirkelformade hamn och där finns också ett gemytligt torg där trottoarcaféerna ligger sida vid sida och inbjuder till en liten paus. Efter en orienterande promenad med reseledaren kan du besöka de här sevärdheterna på egen hand.

Soliga Port de Sollér med hamnen på Mallorca.
Bild: Port de Sollérs vackra småbåtshamn

Dag 4: Dagen är ledig för upplevelser på egen hand (F, M)

Dagen är vikt för upplevelser på egen hand. Det finns många möjligheter till upplevelser i närområdet och reseledaren och hotellpersonalen kommer gärna med bra tips på hur du kan tillbringa dagen. Du kan till exempel njuta av den lediga dagen på hotellet och i närområdet eller ta en extra tur in till Palma. Hyr gärna en cykel eller en bil för en dag och utforska ön på egen hand. Om du är konstintresserad kan du åka till Andratx, där du bl.a. hittar det danskägda galleri CCA Andratx. Konstgalleriet erbjuder hela 4 000 m2 utställningsytor med varierande utställningar av modern konst, och på sommaren finns det även möjlighet att uppleva konserter och musikaler i galleriet.

Dag 5: Utflykt till Valldemossa och klostret Cartuja (F, M)

Idag reser vi till det historiska Valldemossa – en stad som har uppstått kring klostret La Cartuja, från 1300-talet. Här bodde den polske pianisten Frédéric Chopin under vintern 1838-1839 tillsammans med sin franska väninna Aurora Dupin, som var författare och arbetade under pseudonymen Georg Sand. Klostret som vi nu ska besöka ligger på stadens högsta punkt och kan ses på långt håll. Man kan även se på de munkceller som Chopin och hans väninna bodde i.

Efter rundvisningen på klostret går vi en tur i den gemytliga staden genom de smala och blomsterprydda gatorna, och det finns också tid till att utforska staden på egen hand innan vi reser tillbaka till hotellet igen.

Vacker stenvägg med växter, Valldemossa i Mallorca
Bild: Vackert dekorerat hus i Valldemossa

Dag 6: Dagen är ledig för upplevelser på egen hand (F, M)

Förutom kulturella upplevelser får det gärna finnas gott om tid till avkoppling på semestern, så idag kanske du ska passa på att njuta av ledigheten med en god bok vid hotellets pool. Om du är sugen på fler upplevelser kan du hyra en bil och utforska den södra delen av ön, till exempel österut vid Santanyi där klippvalvet Pontás står i havet mellan två badvikar. Även naturparken Cala Mondragó och städer som Cala d’Or och Porto Petro är värda ett besök.

Grön natur och berg på Mallorca.
Bild: En av Mallorcas vackra naturvyer

Vi kan också rekommendera dig att köra en tur via Inca till Lluc och besöka klostret med samma namn. Om du vill se fler berg kan du ta en slingrande avstickare med hårnålskurvor till Cala Sa Calobra och Torrent de Pareis där vattendraget med sötvatten mynnar ut i havet och skapar ett av de mest imponerande landskapen Mallorca har att erbjuda. Reseledaren hjälper också gärna till med förslag på upplevelser på egen hand.

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till vingård (F, M)

Dagen kan användas för att på egen hand upptäcka Mallorca, eller till att följa med på en extra utflykt till en av öns fina vingårdar.

Mallorcas vinproduktion har blivit en viktig industri för ön under de senare åren, och det mallorcinska vinet har fått ett stort erkännande både lokalt och runtom i Europa. På dagens utflykt ska vi få lära oss mer om hur vinet produceras på Mallorca och givetvis få smaka på flera goda viner.

Vi reser till vingården Bodega Ferrer, ett kännetecken för tradition och innovation bland vinproduktionen i Binissalem - den lilla staden på mellersta Mallorca som är huvudort för öns vinproduktion. Sedan 1931 har fyra generationer arbetat på gården för att se till att människor världen över ska kunna njuta av de mallorcinska druvorna. Sedan start har vingården legat i framkant vad gäller olika vinproduktionstekniker, bland annat gällande hur plantorna ska växa, hur vinerna ska fyllas på flaskor och hur vinet ska åldras i ektunnor.

Frodiga vinodlingar på Mallorca, Spanien.

Klimatet i regionen är typiskt Medelhavsklimat med temperaturer på i genomsnitt 17ºC. Milda vintrar samt varma och torra somrar ger optimala odlingsförhållanden för druvorna. Närheten till havet är också ett mycket viktigt element. Nederbörden varierar mellan 400 och 450 millimeter per år och solen skiner mer än 2800 timmar. Den bördiga jorden består av kalksten och lera vilket ger röda toner med en svagt alkalisk surhetsnivå.  Dessa egenskaper möjliggör god dränering och i kombination med lättväxta rötter bildas idealiska förhållanden för vinodling.

Vi avslutar vår guidade tur med att få provsmaka gårdens egna viner som man sedan också självklart har möjlighet att köpa med sig hem. Efter provsmakningen åker vi tillbaka till Can Pastilla igen efter en dag med vackra landskap, en spännande vinhistoria och goda smaker kvar i gommen.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Mallorca och vi åker till flygplatsen, vilket tar ca en halvtimme, för att flyga hem till Sverige med nya och makalösa upplevelser i bagaget.

Karta

Geografisk karta över Mallorca.

Väder

SE VÄDRET FÖR PALMA

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Mallorca per år.

Fakta om Mallorca

Var ligger Mallorca?

Med en area på 3 640 km2 och ett invånarantal på ca 860 000 människor tar Mallorca hem priset för den största ön i ögruppen Balearerna. Mallorca ligger beläget något öster om den Iberiska halvön där du hittar det spanska fastlandet, och med över 300 soldagar per år attraherar öns varma Medelhavsklimat över 15 miljoner turister varje år. I huvudstaden Palma bor det ca 375 000 invånare och här finner du ett rikligt utbud av både shopping och restauranger.

Hur är vädret och klimatet?

Tack vare öns sydliga läge i Medelhavet och dess närhet till ekvatorn resulterar det i ett typiskt behagligt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Den bergiga ön kan dock ge upphov till varierande klimatförhållanden beroende vart man befinner sig.

Hur tar jag mig runt?

Från flygplatsen på Mallorca går det inga tåg till Palma, men däremot går det bussar samt taxibilar som står redo utanför ankomsthallen. Vill du ta bussen ska du hålla utkik efter busslinje 1 som går till Palma centrum. Du kan även beställa hyrbil inne i ankomsthallen. Hyrbil på Mallorca kan rekommenderas, då det finns mycket att se på ön. Tänk bara på att ha en heltäckande försäkring. Busstrafiken på Mallorca fungerar även mycket bra, och i stort sett går det bussar över hela ön. Ett gott tips är att hålla koll på busstidtabellerna om du ska någonstans, men generellt sett går bussarna relativt ofta under dagtid. Ett hett tips är att ta tåget som går från Palma till Port de Sóller. Det gamla tåget med sina trävagnar har blivit något av en attraktion för turister och längs med denna färd kan du njuta av vacker natur.

I Palma stad kan du enkelt ta dig runt till fots, då allt i Palma ligger inom gångavstånd.

Vad har de för öppettider?

I Mallorca ligger prisnivån, liksom i resten av Spanien, något lägre än i Sverige. Däremot kan priserna stiga en aning i större turistområdena, så var något observant på prislappen om du handlar på ett ställe där det vistas många turister. Apotek kan du hitta över hela Mallorca och de har vanligen öppet mellan 09.00-14.00 samt 17.00-20.00, då det under dagen är stängt för siestan.

Visste du att...

… Mallorcas turistinformation år 2015 rapporterade att det finns över 3 400 restauranger på ön?
… Mallorcas stränder är några av de mest besökta stränderna i hela världen? Exempelvis får stranden Es Trenc över 500 000 besökare årligen.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
26/4 - 3/5Se flygtider Stockholm - ArlandaMallorca - Medelhavets juvel10 495:-Boka
10/5 - 17/5Se flygtider Stockholm - ArlandaMallorca - Medelhavets juvel10 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm – Palma t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på hotell BQ Apolo 4* i Can Pastilla, med balkong
• Halvpension
• Utflykt till Sollér och Port de Sollér med tågresa
• Utflykt till Valldemossa med besök på klostret Cartuja
• Stadsrundtur i Palma
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Entréer inkluderade i resan:

• Gammaldags tåg mellan Palma och Sollér
• Cartujaklostret i Valldemossa

Priset inkluderar inte:

• Tillägg för dubbelrum med balkong och havsutsikt, 495 kr / person
• Tillägg för dubbelrum med balkong för en person, 1 995 kr
• Tillägg för dubbelrum med balkong och havsutsikt för en person, 2 695 kr
• Extra utflykt till vingård med vinprovning, 495 kr
• Entréer utöver de nämnda ovan
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Turistskatt, 3 euro / natt. Betalas direkt på hotellet
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot