Skip to main content

Kulturens pärla Krakow

gamla stadsdelen i krakow med torget på kulturresa till krakow
vacker arkitektur och polsk mat på kulturresa till krakow
st mary bailikan i krakow
besök auschwitz på resa till krakow
par utforskar krakow på en kulturresa
vår i krakow med blommor och wawelslottet
Fästningen på Wawelberget i Krakow
vackra byggnader vid wawelslottet i krakow
påskmarknad på torget i Krakow under en resa
Pris från:
9 795:-
Dagar:5
Boka resa

Res till förtrollande vackra Krakow 2024 – en kulturresa i fantastisk miljö

Följ med oss på en gruppresa till Polens vackra stad Krakow! Från vårt härliga hotell mitt i centrum har vi på denna resa direkt tillgång till stadens kulturella pärlor, alla restauranger och det avslappnade polska vardagslivet. Osedvanligt många sevärdheter som är upptagna på UNESCO:s världsarvslista väntar oss på den här resans alla utflykter, och som pricken över i:et även ett för många överraskande gott polskt kök.

Därför ska du resa med oss på storstadsresa i Krakow:

  • Besök vid Krakows största sevärdheter
  • Lärdomar och eftertanke vid Auschwitz-Birkenau
  • Fyrstjärnigt hotell i den judiska stadsdelen Kazimierz
  • Kunnig svensktalande reseledare

En levande stad som har mycket att berätta

Som Polens kulturella centrum med en över 1 000 år gammal historia är Krakow en verklig smältdegel av både gammal och nyare tids historia, ett arkitektoniskt mästerverk och ett religiöst centrum i Polen. Besökare lockas omedelbart av den vackra och välbevarade arkitekturen som finns bakom stadens murar och som bjuder in till att utforska det charmiga, kullerstensbelagda centrumet ytterligare. För den som är intresserad av kultur och historia finns här allt man kan önska sig med vackra torg, kyrkor och monument. Samtidigt finns det ett avslappnat vardagsliv för stadens knappt 800 000 invånare med många högre lärosäten, restauranger, kaféer och affärer, som inte stör upplevelsen av en vacker medeltidsstad utan snarare bidrar till en fantastisk stämning.

Krakow är den perfekta utgångspunkten för en kulturresa fylld av upplevelser!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Krakow och lokal restaurangmiddag (M)
Dag 2: Stadsrundtur i det historiska Krakow och Kazimierz (F)
Dag 3: Auschwitz-Birkenau (F)
Dag 4: Saltgruvan och den underjordiska kyrkan i Wieliczka (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost       M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Krakow och lokal restaurangmiddag (M)

Witamy w Polsce – välkommen till Polen! Efter vår ankomst till flygplatsen Krakow-Balice där vi möter upp vår reseledare åker vi till vårt centralt belägna hotell. Efter incheckningen har vi tid på egen hand att bekanta oss med södra Polens metropol innan vi beger oss till den lokala restaurang där vi ska inta en gemensam middag med hela gruppen. Restaurangen ligger precis innanför stadsmurarna och högst tio minuters promenad från hotellet. Här får vi en härlig trerättersmeny och en första inblick i vad det polska köket har att bjuda på.


Bild: Pierogi – en klassiker i det polska köket som kan ätas både som huvudrätt och som efterrätt beroende på fyllning

Dag 2: Stadsrundtur i det historiska Krakow och Kazimierz (F)

Idag ska vi utforska vad Krakows centrala delar har att bjuda på. Vi påbörjar dagens guidade stadsvandring på samma plats som vårt hotell ligger – i den gamla judiska stadsdelen Kazimierz. Kazimierz var tidigare en separat stad med egna stadsmurar tills den blev en del av Krakow på 1800-talet. Stadsdelen har varit judiskt präglad sedan 1500-talet och blev snabbt ett judiskt kulturellt centrum. Alla synagogorna i stadsdelen vittnar om detta inflytande, och självklart känner man också av hur minnet av Förintelsen nästan är som inkapslat i varenda gatsten och husvägg. Arkitekturen är annorlunda här än i de andra delarna av Krakow, och allra vackrast och charmigast är torget på Szerokagatan. Kazimierz är en plats att trivas på. 


Bild: De pittoreska gatorna i Kazimierz berättar om Krakows judiska influenser som funnits i hundratals år

Vi besöker även det imponerande komplexet av historiska byggnader i fästningen på Wawelberget som inkluderar det gamla kungliga slottet och Wawelkatedralen. Fästningen är en mycket central del av Polens tidigare och nuvarande historia – först som kungligt slott varifrån landet styrdes under flera hundra år, och under 1900-talet som residens för både Polens president och sedermera även den av Nazityskland styrda generalguvernören.

Vackra Krakow i morgonljuset på en resa i Polen.
Bild: Rynek Główny med sin vackra Mariakyrka och saluhall

Stadsvandringen tar oss vidare genom gamla stan där vi ser universitetets äldsta byggnader som härstammar från 1300-talet och som är de näst äldsta i Centraleuropa efter de motsvarande i Prag. Ytterligare en av dagens höjdpunkter är besöket på den stora marknadsplatsen mitt i gamla stan. Det stora torget Rynek Główny pryds av både den gamla saluhallen Sukiennice som är proppfull med marknadsstånd och Bazylika Mariacka, Mariakyrkan, som ligger vid torgets ena hörn. Resterande delen av dagen är fri för att på egen hand kunna fortsätta utforska denna magiskt vackra stad.

Dag 3: Auschwitz-Birkenau (F)

Efter resans första dagar där vi har fått uppleva några av Polens allra bästa och charmigaste sidor får vi idag stifta närmare bekantskap med det kanske absolut mörkaste kapitlet i både den polska och europeiska historien. Vi besöker museet som skapats för att bevara minnet av koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau – den tydligaste symbolen för Nazitysklands utrotning av judar, polacker, romer, kommunister, katoliker och andra oliktänkande. Exakt hur många människor som omkom i Auschwitz-Birkenau är oklart, men man brukar tala om cirka 1,1 miljoner människor. Nazisternas förtryck av den judiska befolkningen pågick i flera år innan man till slut under Wannseekonferensen i januari år 1942 beslutade att intensifiera folkmordet genom det som kallades för den slutgiltiga lösningen – Endlösung.

Koncentrationslägret Auschwitz och sevärdheter i Krakow, Polen.
Bild: Besöket i Auschwitz är både lärorikt och djupt berörande och blir en påminnelse om historiens mörkaste stunder 

Under det pågående kriget var Auschwitz ett enormt komplex med över 40 läger utspridda i hela regionen i området kring Krakow. Idag består den kvarvarande delen av komplexet av Auschwitz-Birkenau statsmuseum. Museet inrättades 1947 till minne av offren och har senare upptagits på UNESCO:s världsarvslista, och det består av de två lägren Auschwitz I och Auschwitz II–Birkenau. Auschwitz I var ursprungligen ett fängelse som utöver att vara ett fångläger även hade gaskammare. Senare blev det administrationsavdelningen för hela lägerkomplexet i samband med att det byggdes ut. Auschwitz II–Birkenau var komplexets stora utrotningsläger. Den kända bilden med järnvägsspåret som slutar vid lägrets port kommer härifrån. Vi besöker båda lägren på vår guidade tur och får en ovanligt nära och spännande inblick i lägren och deras historia.

Besöket är på många sätt en våldsam och emotionell upplevelse, men det är även en viktig påminnelse om en inte alltför avlägsen dåtid. Efter besöket åker vi tillbaka till Krakow från orten som idag heter Oświęcim, och vi anländer till hotellet under eftermiddagen.

Dag 4: Saltgruvan och den underjordiska kyrkan i Wieliczka (F)

På dagens schema står en mycket speciell utflykt som garanterar en imponerande upplevelse. Vi tar oss till saltgruvan i Wieliczka, där vi får uppleva något av det mest förbluffande som människan har tagit sig för: en underjordisk värld med kapell och kolonnader uthuggna i salt. Saltgruvorna här i södra Polen är bland de äldsta och största i Europa och här har man producerat salt under mer än 700 år. Området består av en labyrint med över osannolika 200 kilometer tunnlar. 1978 blev Wieliczkagruvorna upptagna på UNESCO:s världsarvslista och här väntar oss en helt unik upplevelse.

Vi går de drygt 350 trappstegen till fots djupt ner i underjorden tills vi kommer ner på den första nivån, 70 meter under marken. Här börjar vår guidade rundtur – en cirka 2,5 kilometer lång vandring som går hela vägen ner till den tredje nivån 135 meter under marken. Under tiden får vi höra myter och berättelser om gruvornas historia, och vi får uppleva de fantastiska skulpturer och kapell som gruvarbetarna skapade på eget initiativ efter att uträttat dagens arbete. Efter vår rundtur tar vi den enklare vägen tillbaka till verkligheten med hissen, som i sig är en speciell upplevelse.

Observera att vår rundtur i gruvorna innefattar cirka 800 trappsteg, framför allt nedåt. Därför är det nödvändigt med bra skor och friska ben. Temperaturen ligger här nere på cirka 14 grader året runt, så vi rekommenderar att man tar med en jacka. Tunnlarna och gångarna är ganska breda men de är inte lämpliga för personer som lider av klaustrofobi.

Saltgruvorna Wieliczka, kultur i Krakow.
Bild: Den uthuggna konsten i saltgruvorna i Wieliczka tycks osannolik vid första ögonkastet 

När vi kommer tillbaka till Krakow och hotellet har vi resten av dagen och kvällen fri för egna upplevelser. Ett populärt besöksmål i Krakow som rekommenderas är Schindlers emaljfabrik, som ger en ytterligare dimension till historien om Förintelsen och andra världskriget och som visar Krakows historia under nazistockupationen. Med hjälp av bevarade föremål som spårvagnar och gatuskyltar ges man här en inblick i hur det var att leva i Krakow under kriget. Här berättas också historien om de tyska ockupanterna som anlände till staden i september 1939, och hur man brutalt inkräktade på Krakows sekellånga historia av polsk-judiska relationer. Den gigantiska berättelsen om andra världskriget går här hand i hand med vardagslivet, och det personliga dramat hos individuella personer går om lott med tragedin som har påverkat en hel värld. Krigshistorien om den tyska emaljfabriken och dess ägare Oskar Schindler sattes i rampljuset av Steven Spielberg 1993 med filmen Schindler's List. Sen dess har turister från hela världen kommit till museet för att besöka platsen där Schindler räddade livet på tusentals personer.


Bild: Krakow är en plats att trivas på, och här är det lätt att fördriva tiden på något av de mysiga kaféerna med utsikt över de pittoreska gatorna

Utöver historiefördjupning finns det gott om mysiga kaféer, restauranger, butiker och gröna parker att spendera sin dag i. Museibesök går att varva med trevliga kaffepauser och välsmakande restaurangmåltider. Kanske har du turen att pricka in en klezmerspelande gatuorkester i Kazimierz! Alldeles oavsett vad du du väljer att hitta på kan du se fram emot en härlig dag i denna sprudlande, europeiska storstad.

Dag 5: Hemresa (F)

Efter frukosten är det dags att checka ut från hotellet och lämna Krakow bakom oss för den här gången. Polen är ett land att återvända till, och vi vänder hemåt efter en resa fylld av upplevelser. 


Bild: Polen och Krakow ger mersmak – en plats att älska!

Väder

SE VÄDRET FÖR KRAKOW

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Krakow per år.

Karta

Geografisk karta över Krakow i Polen.

 

Fakta om Krakow

Var ligger Krakow?

Krakow är Polens näst största stad, sett till befolkningsmängden, och är till ytan 326, 85 km2 stort. Staden ligger beläget i södra Polen, ca 300 km från Polens huvudstad Warszawa. Många är det som delar åsikten om att Krakow är en av Europas mest vackra städer och faktum är gamla stan återfinns på UNESCO:s lista över världsarv. 

Hur många bor här?

Det bor omkring 760 000 invånare i Krakow, och sett till hela storstadsområdet bor det nästan 1,5 miljoner människor.

Hur är vädret och klimatet?

Krakow erbjuder ett tempererat klimat med varma och torra somrar med medeltemperatur på ca 24 grader men med kallare vintrar som i snitt ger nollgradiga temperaturer. Staden ses som en året-runt-destination och erbjuder relativt bra väder från sen vår och sen höst, från maj till slutet av oktober.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I de större städerna, liksom i Krakow, finns det en risk att utsättas för ficktjuvar, därav är det säkrast att använda kreditkort. Önskar du däremot att ta ut pengar finns det gott om banker och bankomater i staden. I Krakow kan du handla på stora köpcentrum som vanligtvis har öppet till så sent som 22.00. Vanliga mataffärer och mindre butiker håller normalt sett öppet precis som i Sverige, från 09.00/10.00 till 18.00/20.00

Hur tar jag mig runt?

Lokaltrafiken i Krakow fungerar bra, där stadens centrum främst trafikeras av spårvagnar och bussar. Önskar du åka med spårvagn gäller tidsbegränsade biljetter, medan biljetterna för bussen varierar beroende på resans längd eller avstånd. Beställa taxi gör du bekvämast via telefon. Det finns oftast även många taxibilar tillgängliga på taxistationerna, men då framkörning är gratis rekommenderas telefon. Polsk taxi är relativt billig jämfört med andra europeiska städer och en resa kostar normalt mellan 1.20 – 2 zloty per kilometer. Ska du åka en längre bit kan ett bra tips vara att komma överens om priset med taxiföraren innan avresa.

Finns det något jag bör tänka på?

Ska du besöka Krakow kan du köpa deras turistkort som ger dig gratis inträde, alternativt reducerat pris, till många utav stadens turistattraktioner. Kortet ger dig även gratis biljetter till stadsbussarna, fri entré till museer samt reducerat pris på sport- och nöjescentrum, utvalda hotell och restauranger. Du kan köpa Krakows turistkort via länken: http://www.krakowcard.com, och välja det kort som passar dig bäst.
Du kommer lättast åt internet på de internetcaféer som finns i staden. Vissa av dem har till och med öppet dygnet runt. För omkring 2-7 zloty kan du surfa i en timme. Har du med egen laptop kan du även få tillgång till internet vid olika hotspots i centrum samt på vissa hotell.

Visste du att...

… år 2013 röstade Lonely planet fram Krakows torg som det bästa torget i världen?
… Krakow var Polens huvudstad i över 500 år?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
25/4 - 29/4Se flygtider Stockholm - ArlandaKulturens pärla Krakow9 795:-Boka
19/9 - 23/9Se flygtider Stockholm - ArlandaKulturens pärla Krakow9 795:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Krakow t/r inkl. transfer
• 4 nätter på hotell Golden Tulip Kazimierz 4* i centrala Krakow
• 4 x frukost
• 1 x middag på lokal restaurang
• Stadsvandring i Krakow
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 995 kr
• Entréer som inte nämns i programmet
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot