Skip to main content
Status:
Återkommer säsongen 2025/2026

Långtidssemester i Portugal: Det Goda Livet Algarvekusten

Semestrar fyllda med gemenskap, värme, liv och glädje där dagarna används till spännande upplevelser, och där kropp och sinnen blir bortskämda med god mat, roliga aktiviteter och härlig avkoppling – det är Det Goda Livet. En semester skapad för dig – en semester att återvända till. Fyra underbara veckor i solen ger dig utrymme att andas och att samla energi inför de kommande månaderna, och tillsammans med dina medresenärer och dina värdar berikas de mörka vintermånaderna av en hjärtevärmande gemenskap.

En värmande paus från vardagen

När klimatet i Sverige är som allra dystrast reser vi istället till den portugisiska Algarvekusten, som fullkomligen strålar med sina trivsamma temperaturer och lena sandstränder. Algarvekusten i södra Portugal skryter med en 150 kilometer lång kust och en genomsnittstemperatur som inte understiger 20 grader. Här slår vi oss ner i den mysiga staden Lagos som är känd för sina vackra stränder och sina historiska sevärdheter. Staden har varit en viktig hamnstad ända sedan antiken, och här finner vi ett stort utbud av fina restauranger som serverar traditionell portugisisk mat och purfärska skatter från havet – nyfångad fisk och skaldjur. Strax utanför centrum ligger det trevliga hotellet Vila Branca, som blir vårt andra hem i solen under fyra veckor. Här blir det nästintill omöjligt att inte trivas förträffligt.

Välkommen in i den unika gemenskapen

Med Det Goda Livet pausar du vardagen och låter dig förföras av nya intryck. Här presenterar dina svenska värdar ett medryckande program, och tillsammans skapar vi en semester med en helt unik gemenskap där vi möter både nya platser, nya människor, nya perspektiv på livet och möjligheten att tillsammans med andra skapa minnen som håller livet ut. Du bor i en trygg hemtrevlig miljö och kan välja aktiviteter, upplevelser och gemenskap precis som du vill, och när du återvänder till Sverige är det förhoppningsvis med både en och annan ny vän. Våra värdar står redo att hälsa dig välkommen!

Därför ska du resa med Det Goda Livet till Algarvekusten:

  • Mängder av sociala aktiviteter efter egen planering
  • Fantastisk gemenskap med likasinnade
  • Berikande utflykter till lokala sevärdheter
  • Milt klimat
  • Mysigt boende med balkong/terrass och eget kök

Aktiviteter

Vårt aktivitetsprogram på Vila Branca varierar från vecka till vecka och presenteras av dina värdar. På aktivitetsprogrammet kan du se när du kan följa med på utflykt, lyssna på ett föredrag eller vara med på bouleturnering. Majoriteten av aktiviteterna är gratis att delta i, men pris och utförligt program för utflykterna presenteras på destinationen. Vilka aktiviteter som kommer att anordnas under just din resa beror på hotell, destination och värd.

Morgonpromenad

Upp och hoppa! Ta på dig dina bekväma joggingskor och följ med på en skön rask tur på cirka 45 minuter som vi avslutar med stretching. Ett underbar sätt att starta din morgon – du rör på kroppen, blir starkare och får njuta av soluppgången vid havet.


Bild: En promenad i morgonsolen är det bästa sättet att starta din dag

Stretching

Stretching hjälper till att stärka din kropp och rörlighet, minskar stress och håller generellt kropp och själ i bättre balan, så andas djupt, sträck ut kroppen och rensa huvudet. Alla kan vara med – det krävs inga förkunskaper, bara en vilja att vara med.


Bild: En skön stretchingstund är en perfekt sysselsättning för att ta hand om kroppen

Kontorstid  

Du kan alltid komma i kontakt med dina värdar, och måndag–fredag finns de tillgängliga under kontorstid så att du kan komma förbi. Här kan du få råd, tips eller bara en trevlig stund.

Aqua gym

Ta med dina badkläder och möt oss i poolen för vattengymnastik – det bästa och mest skonsamma sättet att styrka kroppen. Kom hem med en starkare och friskare version av dig själv än när du åkte!


Bild: Nog för att det är skönt att slappna av vid poolen, men ibland kan det vara härligt med lite vattengympa också!

Bouleturnering

Är du en tävlingsmänniska? Här har du möjlighet att vara med på en bouleturnering. En väldigt omtyckt aktivitet!


Bild: Vem vinner och vem försvinner? I bouleturneringen går ingen säker!

Middagar

Vi arrangerar singel- och lära-känna-varandra-middagar, där alla som vill vara med är välkomna. Vi möts i receptionen och avnjuter en god middag – du betalar själv för middagen, men du får gratis sällskap!


Bild: Det Goda Livet är perfekt för dig som reser själv och vill stifta nya bekantskaper

Utöver våra trevliga sociala aktiviteter beger vi oss också iväg på ett antal utflykter under vår långtidssemester. Läs mer om utflykterna i nästa stycke och börja fundera på vilka du helst vill följa med på!

Utflykter

Under din långtidssemester på Algarvekusten ges du tid till både rofylld avkoppling och trevliga sociala aktiviteter, och dessutom har du möjlighet att följa med på någon av våra spännande utflykter som vi kommer att arrangera under resans gång. På utflykterna får du chansen att upptäcka och lära känna närområdet bättre, och vi utlovar en mix av gammalt och nytt, lättsmält och utmanande och garanterat minnesvärda upplevelser.

Nedan kan du läsa om några av resans utflykter, och utöver de som nämns här kan även fler utflykter komma att arrangeras och presenteras på plats i Portugal. Då presenteras även priserna för de olika utflykterna.

Du bokar in dig på utflykterna direkt hos dina värdar på hotellet. Utflykterna genomförs vid ett minimumantal deltagare anmälda, så om du vill vara säker på att komma iväg på utflykten rekommenderar vi att du anmäler dig och betalar så snart utflykterna offentliggörs på destinationen. Ett slutgiltigt besked om datum, pris och genomförande av utflykten meddelas vid ankomst. Här nedanför kan du läsa mer om exempel på några av de utflykter som du kan komma att presenteras på destinationen och som du kan välja att följa med på. Låt inspirationen flöda!

Algarves högsta topp och historiska Silves

Tillsammans åker vi till trevliga Monchique – en perfekt by för de som vill uppleva vacker natur. Skogarna och bergen runt Monchique är mäktiga och vackra, och inne i byn är gatorna små och pittoreska med lokala marknader, unik arkitektur och dessutom ett stort antal konstgallerier som det är fritt fram att utforska. Vi åker vidare till Algarves högsta bergstopp som tronar 902 meter över havet innan vi ställer in siktet på Silves – en av Algarvekustens viktigaste handelsstäder. Vi promenerar runt i staden som har anor från år 100 f.Kr. och tittar upp mot den gamla borgen som vilar högst upp och som är en av Portugals bäst bevarade.


Bild: Utflykten till Monchique och Silves bjuder på storslagna byggnader oavsett om vi befinner oss nere i byarna eller uppe vid Silves fästning

Vill du följa med? Denna utflykt passar alla som längtar till vacker natur och pittoreska småbyar med spektakulär utsikt.

Strandpromenad i Alvor med vinprovning

Följ med på en njutningsfull och unik vandringstur längs strandpromenaden mellan Alvorstranden och saltmarkerna vid Ria de Alvor. Turen är 4,8 kilometer lång och vi tar oss fram på ungefär två timmar. På vägen stannar vi till vid Praia de Rocha, en av regionens vackraste stränder, innan vi fortsätter mot Portimão där vi passar på att besöka stadens lilla museum som är beläget i en gammal konserveringsfabrik. Här får vi lära oss om stadens historia och lokala traditioner som i stor utsträckning präglats av konserveringsindustri. Vår promenad tar oss sedan på en avstickare till fiskebyn Ferragudo, där vi gör paus för lunch efter en promenad bland de vitkalkade husen. Promenaden avslutas med ett besök på en lokal vingård där vi deltar i en vinprovning.


Bild: Efter en promenad längs de pittoreska gatorna sitter det fint med några välsmakande viner

Vill du följa med? Denna utflykt passar alla som vill sträcka på benen på en tur vid både strand och stad och som vill fukta strupen med några välsmakande droppar.

Charmerande Loule och Algarves huvudstad Faro

Välkommen att göra oss sällskap på en upptäcktsfärd genom gatorna i trivsamma Loule där prunkande trädgårdar och hantverksbutiker samsas med små kapell och stadens marknadsplats. Här tar vi en närmare titt på stadens gamla medeltida stadsmur, och här i stan märker vi tydligt av det arabiska inflytandet från den tiden då morerna styrde området. Vi tar oss sedan vidare till Faro där vi besöker stadens äldsta kvarter Cidade Velha och den livliga hamnen där fiskebåtarna tuffar in mot piren med dagens fångst.


Bild: Den portugisiska hantverkstraditionen är vida känd, inte bara på landsbygden utan även i Algarves huvudstad Faro

Vill du följa med? Denna utflykt passar alla som vill sträcka på benen på en tur vid både strand och stad och som vill fukta strupen med några välsmakande droppar.

Terrängen är platt och turen passar för alla med normal kondition och välfungerande ben. Sköna gympaskor rekommenderas.

Sagres och Cabo de São Vicente – vid världens ände

Cabo de São Vicente är både Portugals och det europeiska fastlandets allra sydvästligaste punkt, och härifrån njuter vi av utsikten över den vidsträckta Atlanten. Vi tittar närmare på den ståtliga fyren som omges av en mur. Platsen har historiskt varit en viktig försvarsmässig utpost på grund av sitt utsatta läge, särskilt i strider mellan européer och morer. Vi åker vidare till Sagres där vi möts av storslagen natur med vackra klippor, dramatiska vågor och bedårande stränder, och vi passar på att besöka fästningen Fortaleza de Sagres som byggdes på 1400-talet på order av Portugals nationalikon Henrik Sjöfararen.


Bild: Vi besöker den vackert belägna fyren vid São Vicente innan vi tar oss vidare mot Sagres

Vill du följa med? Denna utflykt passar alla som vill känna historiens vingslag susa genom både vidunderlig natur och arkitektoniska storverk och som vill lära sig mer om Portugals sjöfartshistoria.

Pittoreska Tavira med besök på mikrobryggeri

En av våra Algarvefavoriter är Tavira – den charmiga lilla kulturpärlan med hela 3 000 år på nacken. På plats i denna kustidyll hittar vi bland annat Ponte Romano, bron som sträcker sig över floden Gilão och som byggdes av romarna för över två millenier sedan. Vi kan även spana in stadens många kakelbeklädda hus, det höga tornet Santa Maria Castelo eller någon av stadens 37 kyrkor – kanske den vackra Misericordia, barmhärtighetskyrkan. Vi åker därefter vidare mot Fuzeta där vi avslutar dagens utflykt med ett besök och en privat visning på ett litet mikrobryggeri. Hit kommer turister långväga ifrån för att få smaka på ölen, och det gör även vi, samtidigt som vi avnjuter välsmakande tapas och lär oss om bryggeriets historia och verksamhet.


Bild: Den lokalt tillverkade ölen tenderar att smaka ännu bättre i Tavira

Vill du följa med? Denna utflykt passar alla som är intresserade av lokal mat och dryck och som gärna dyker ner i det portugisiska vardagslivet.

Båttur till grottorna vid Ponta da Piedade

Upplev en av Algarvekustens verkliga dragplåster Ponta da Piedade på en härlig heldagsutflykt med båt. Vi färdas mot de gyllene klipporna som sträcker sig upp från det turkosa havet, och när vi kommer närmare förundras vi av kontrasterna mellan färgerna, som kanske inte någon annanstans i världen blir större än just här. Vi följer med på en vacker åktur längs kustlinjen där vi får lyssna till kaptenens berättelser och skrönor om de många grottorna och stränderna, och kanske får vi lära oss någonting nytt om den portugisiska berättartraditionen.


Bild: Ponta da Piedade är ett måste under vistelsen på Algarvekusten och upptäcks bäst från vattnet

Vill du följa med? Denna utflykt passar alla som trivs på böljorna blå och som vill imponeras av naturens under.

Möt värdarna

Så snart du landar i Portugal blir du hälsad välkommen av dina värdar. De är svenska och bor på samma hotell under hela semestern för att vara tillgängliga dygnet runt. De kan hjälpa dig med allt från bussbiljetter, tips på restauranger eller att fixa hyrbil till dina egna utflykter. Värdarna finns med under alla aktiviteter, inklusive våra spännande utflykter runtom i regionen, och bidrar med både ett leende och mångårig livserfarenhet till många härliga stunder.

De arrangerar dessutom ett fullspäckat aktivitetsprogram som du kan välja att ta del av i så stor utsträckning du önskar. Har du själv något extra stort intresse som du tror kan bidra till gruppens aktiviteter – är du tidigare yogalärare, expert i bridge eller spelar du ett instrument? Då får du mer än gärna dela med dig av det till våra värdar så att de kan planera in din aktivitet i sitt veckoprogram.


Bild: Några av våra värdar som hjälper dig att få ut det mesta av Det Goda Livet

Karta

Väder

SE VÄDRET I LAGOS

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Fakta om Lagos

Den vackra staden Lagos ligger i sydvästra Portugal i distriktet Faro i Algarveregionen. Här kan du uppleva några av Portugals vackraste stränder. Staden är en pärla för alla livsnjutare. Det kristallklara vattnet och den mjuka sanden lockar till sköna stranddagar, med utsikt över kustens vackra klippformationer och branta raviner. Det livliga nattlivet, de utsökta restaurangerna och de traditionella vingårdarna kan tillfredsställa både den största finsmakaren och den nöjeslystna äventyraren.

Utöver det gör Lagos ett stort intryck på besökaren med sin spännande historia och sina kullerstensgator och gränder, fästningar och vackra torg. Staden ligger längs floden Bensafrim, precis där de två geologiska formationerna Ponta de Piedade och sandbankarna vid naturreservatet Rio Alvor möts. Dessa två väldigt olika kustlandskap gör Lagos till ett fantastiskt resmål. Med de enorma atlantiska surfvågorna vid Porto Mos-stranden, de många små idylliska stränderna vid Ponta de Piedade och de breda sandstränderna vid Meia Praia finns här något för alla smaker. Floden Bensafrim har också spelat en viktig roll i Lagos historia. På 1300-talet grundade Henrik Sjöfararen (eller Infante Dom Henrique, som han kallas på portugisiska) en sjömansskola från vilken många av Portugals stora sjöexpeditioner utgick. Senare blev Lagos ett maritimt handelscentrum för hela södra Europa och idag erbjuder staden en av Algarvekustens vackraste och mest karaktäristiska historiska stadskärnor.

Hur många bor i Lagos?

Cirka 31 000 människor bor i Lagos. Även om Lagos är ett populärt semestermål har staden också en stor permanent befolkning. Därför är de flesta restauranger, barer och kaféer öppna året runt.

Hur tar jag mig runt?

Lagos är en av Algarveregionens bästa städer att göra utflykter från och till, och staden har ett mycket välfungerande kollektivtrafiksystem. Både tåg och bussar förbinder staden med övriga regionen och härifrån kan du enkelt och snabbt resa till de andra större städerna på Algarvekusten. Besök till exempel surfstaden Sagres, den historiska staden Silves, semesterstaden Praia da Luz eller shoppingmeckat Portimão.

Vad gör man i Lagos?

Några av de populäraste aktiviteterna i Lagos är båtturer – både kortare utflykter och dagsturer. Du kan segla jetbåt, åka på delfinsafari, åka på segelturer längs kusten och ta dig ut på ett spännande djuphavsfiske. Det bästa sättet att se udden Ponta de Piedade är från vattnet, där de imponerande och gyllene klippformationerna kan ses på nära håll.

Andra liknande resor