Skip to main content

Madeiras väder och klimat – näst intill perfekt

Väder och vind på Madeira

Hur är egentligen temperaturen på Madeira? Det är en fråga vi ofta får från våra många soltörstande gäster som planerar en resa till den berömda blomsterön med de magiska miljöerna. Vårt svar blir alltid följande: På Madeira är vädret nästan alltid bra, och temperaturen är nästan alltid perfekt.

Bild: Madeiras frodiga natur tål att upplevas året om

Den frodiga ön mitt ute i Atlanten som lyder under portugisiskt styre erbjuder med sitt subtropiska klimat ett behagligt väder året runt. Genomsnittstemperaturen är cirka 20 grader, och temperaturen ligger i princip alltid mellan 15 och 26 grader. Det innebär att det aldrig blir för kallt på vintern, men heller aldrig en extrem hetta på sommaren.

Ett subtropiskt klimat

Madeira, som har tillhört Portugal sedan år 1420, ligger perfekt placerat mitt i Golfströmmen 600 kilometer väster om Afrikas kust och 500 kilometer norr om Teneriffa. Golfströmmen är en varm havsström som värmer upp de områden den passerar, vilket gör att klimatet är mildare på dessa platser än vad man omedelbart skulle förvänta sig utifrån ett geografiskt perspektiv – och så även på Madeira.

Det är bland annat detta som resulterar i öns trevliga subtropiska klimat. Men vad är egentligen ett subtropiskt klimat? Den officiella definitionen är att det är ett klimat med en genomsnittstemperatur över fem grader under den kallaste månaden, och där temperaturen aldrig sjunker under 15 grader under den varmaste månaden.

Bild: På Madeira strålar färgerna ikapp med solen

Det innebär att du oavsett när på året du väljer att resa till Madeira erbjuds att ta del av den blomstrande ön till fullo med ett underbart klimat, mängder av kulturella upplevelser och en helt enastående natur.

Res dit och upplev vårt magiska Madeira med egna ögon!

Vädret i Funchal

Regionen längs Madeiras sydkust, där även huvudstaden Funchal ligger, njuter särskilt av det subtropiska klimatet. Även om hela ön åtnjuter ett ovanligt stabilt klimat är det längs sydkusten som vädret är allra mest pålitligt. Den vackra staden värms ständigt av solen, och när man befinner sig här inser man snabbt att Funchal tillhör öns allra soligaste delar. Det är kombinationen av bergen i norr, vindförhållandena och solens värmande strålar i söder som ger behagliga genomsnittstemperaturer och många soltimmar varje dag på hela Madeira – och det särskilt i huvudstaden Funchal. Här är det lätt att hitta en trivsam plats i solen att slå sig ner på med en kopp kaffe. Kanske passar du även på att smaka den berömda desserten pasteis de nata?

Bild: I solen på Funchals gator sitter det fint med en välsmakande pasteis de nata

Året runt på Madeira

Vintern på Madeira

Under vintern, när kylan och mörkret kopplar ett fast grepp om Skandinavien, hittar du din perfekta tillflyktsort Madeira bara fem timmars flygresa bort. Redan när du landar på Funchals flygplats får du vårkänslor av den milda luften. De många parkerna och trädgårdarna blommar året om, och i vägrenen syns de färgglada blommorna i mängder. Frodigheten är inget annat en en ren färgglädje för både själ och sinne!

Den madeiranska vintertemperaturen håller cirka 15–20 grader, och som tidigare nämnt finner du kanske det allra mest stabila klimatet längs öns sydkust. Under vintern får sydkusten cirka fem soltimmar per dygn, medan motsvarande siffra i Sverige är 1,2. Januari är den månad då nederbörden är som högst på Madeira, och då är det framför allt över öns norra bergsregion som regnet faller. Eftersom turismen i mångt och mycket utgår från öns södra delar påverkas man dock alltså inte särskilt mycket av detta. Även om det kan komma någon regnskur då och då är det ytterst ovanligt att det regnar hela dagar. Det blir med andra ord aldrig riktigt vinter på Madeira.

Bild: Madeira imponerar även under vintern, inte minst med de så kallade jerusalemkörsbären (winter cherry plant)

Om du besöker Madeira under vintern kan det vara bra att packa för både sol och lite regn. Ta gärna med dig ett paraply om det skulle komma en skur, och njut av att temperaturen på Madeira i januari och februari är i alla fall 20–25 grader högre än i Sverige, där genomsnittstemperaturen i januari och februari är 0 grader.

Fem bra saker att ta med på din vinterresa till Madeira:

  • Paraply
  • En tunn dunjacka att ha på kvällen
  • En liten regnjacka som enkelt kan tas med i ryggsäcken
  • Solkräm till ansiktet
  • Bekväma skor

Våren på Madeira

När våren kommer blommar de många blommorna i regnbågens alla färger ut i full prakt efter vinterns måttliga regnskurar. Vårtemperaturerna ligger kvar på behagliga 18–20 grader, och soltimmarna smyger sig upp till sex timmar i genomsnitt. Fortfarande är det öns södra delar som får mest solsken.

Bild: Möt våren på Madeira med vackra blommor och jakarandaträden på Funchals gator

Sommaren på Madeira

På sommaren är vädret på Madeira helt perfekt. Här slipper man de extrema värmeböljorna som ofta återfinns i Sydeuropa, utan istället kan man njuta av behagliga 24–26 grader i genomsnitt. Nu går antalet soltimmar upp till hela åtta timmar om dagen. Nederbörden är nästan obefintlig, och vattnet i havet håller cirka 21 grader.

Bild: Om sommaren blomstrar ön till fullo – så även den frodiga nordkusten

Hösten på Madeira

Mellan september och november ligger temperaturen i den madeiranska solen på runt 20–22 grader – ett mycket behagligt höstväder, samtidigt som du dessutom får ön lite mer för dig själv eftersom sommarturisterna har åkt hem. Överallt syns öns vackra frodighet, och vädret är soligt och milt.

Bild: Hösten på Madeira är både mild och vacker

Är du nyfiken på något annat än Madeira? Kolla in våra resor till Portugals fastland här!