Vandring Alentejo
Portugal - Alentejo
Vandring Alentejo
Korktræ Alentejo
Alentejo Milfontes
Vandring langs kysten, Alentejo
Alentejo Costa Vicentina
Alentejo Castelo de vide
Evora Torv, Portugal
Milfontes, Alentejo
Status:
Fullt

På vandringsresa genom det äkta Portugal

Det autentiska Portugal är bildsköna och dramatiska kustlandskap, vackra stränder, nationalparker och pittoreska byar. Det är också sevärdheter som kulturstaden Évora och pilgrimernas stad Fátima. Dessutom bjuder vår vandringsresa i Portugal på dinosauriefotspår och droppstensgrottor, vingårdar, stolta korkekar, små olivlundar, berg och vidsträckta slätter. Välkommen till det äkta Portugal!

Resan är indelad i etapper, där vi börjar vårt äventyr i vallfärdsorten Fátima, med dess imponerande basilika. Härifrån fortsätter vi till nationalparken Serra de Aire e Candeeiros med dess droppstensgrottor, där vi ska bege oss ut på vandring i dinosauriernas fotspår.

I Alentejo-regionen möter vi både berg, stad, landsbygd och badvatten. Nära den spanska gränsen slår vi oss ned i det som många anser vara Portugals vackraste stad - Castelo de Vide - vars rötter går enda tillbaka till medeltiden. Våra två vandringar i nationalparken Serra de São Mamede tar oss till de små bergsbyarna Marvão och Carreiras, förbi små bondgårdar och övergivna herdestugor. Vi vandrar på tusenåriga stigar och möter naturliga källor, skog och flotta klippformationer längs med vägen. Som sig bör i en nationalpark ger vi oss också ut i den helt orörda naturen, där chansen finns att se rovfåglar, som örnar och gamar.

Nästa etapp i Alentejo tar oss till Vicentina-kusten, längs med Atlanten. På vägen stannar vi på en vingård och i regionens viktigaste kulturstad, Évora. Vi bor i orten Vila Nova de Milfontes, och här väntar ett par vandringar på oss, som är mycket olika dem från de första dagarna. Här upplever vi den praktfulla kuststräckan från sin allra mest imponerande sida, med gyllene stränder, vilda klippor och helt öde och oberörd natur med ett rikt fågel- och växtliv. Det mesta av tiden vandrar vi längs med kusten, mellan de små fiskelägren och på de "hemliga" stigarna som fiskarna i området har använt.

Resans sista etapp är i Setúbal, där vi får en hel dag där vi på egen hand kan utforska staden, eller besöka stränderna på den närliggande halvön Troia. Vi bor på hotell med inkluderad frukost på samtliga stopp, och har även inkluderat flera luncher i resan. Vi har också gett plats till flera måltider på egen hand, så du har bra möjligheter att själv gå på upptäcktsfärd i det goda köket från Alentejo. Det är inte för inte som just den här regionen är känd som Portugals skafferi.

Vandringarna är i varierad terräng med olika sorters underlag, och vi vandrar mellan 7 km och 16 km per dag. Ingen särskild vandringserfarenhet krävs, men en god fysiskt form är nödvändig.

Kort dagsprogram*:

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Färd till hotellet i Fátima. Middag på hotellet (M)
Dag 2: Vandringar och droppstensgrottor i nationalparken Serras de Aire e Candeeiros med inkluderad lunch. Färd till Castelo de Vide (F, L)
Dag 3-4: Vandringar i nationalparken Serra São Mamede i området omkring Castelo de Vide, med inkluderad lunch (F, L)
Dag 5: Via Évora och vingårdsbesök. Vidare till Vila Nova Milfontes (F)
Dag 6: Vandringar i nationalparken vid Vicentina-kusten (F, L)
Dag 7: Vandringar i nationalparken vid Vicentina-kusten. Färd till Sétubal (F, L)
Dag 8: Ledig dag i Sétubal. Möjlighet att åka in till Lissabon eller till Troia(F)
Dag 9: Färd till Lissabon. Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

* För avresa från Köpenhamn, se "Dagsprogram avresa från Köpenhamn"

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.