Autentiska Alentejo - på vandring i Portugal

Portugal - Alentejo
Vandring Alentejo
Korktræ Alentejo
Alentejo Milfontes
Vandring langs kysten, Alentejo
Alentejo Costa Vicentina
Alentejo Castelo de vide
Evora Torv, Portugal
Milfontes, Alentejo

På vandringsresa genom det äkta Portugal

Det autentiska Portugal är bildsköna och dramatiska kustlandskap, vackra stränder, nationalparker och pittoreska byar. Det är också sevärdheter som kulturstaden Évora och pilgrimernas stad Fátima. Dessutom bjuder vår vandringsresa i Portugal på dinosauriefotspår och droppstensgrottor, vingårdar, stolta korkekar, små olivlundar, berg och vidsträckta slätter. Välkommen till det äkta Portugal!

Resan är indelad i etapper, där vi börjar vårt äventyr i vallfärdsorten Fátima, med dess imponerande basilika. Härifrån fortsätter vi till nationalparken Serra de Aire e Candeeiros med dess droppstensgrottor, där vi ska bege oss ut på vandring i dinosauriernas fotspår.

I Alentejo-regionen möter vi både berg, stad, landsbygd och badvatten. Nära den spanska gränsen slår vi oss ned i det som många anser vara Portugals vackraste stad - Castelo de Vide - vars rötter går enda tillbaka till medeltiden. Våra två vandringar i nationalparken Serra de São Mamede tar oss till de små bergsbyarna Marvão och Carreiras, förbi små bondgårdar och övergivna herdestugor. Vi vandrar på tusenåriga stigar och möter naturliga källor, skog och flotta klippformationer längs med vägen. Som sig bör i en nationalpark ger vi oss också ut i den helt orörda naturen, där chansen finns att se rovfåglar, som örnar och gamar.

Nästa etapp i Alentejo tar oss till Vicentina-kusten, längs med Atlanten. På vägen stannar vi på en vingård och i regionens viktigaste kulturstad, Évora. Vi bor i orten Vila Nova de Milfontes, och här väntar ett par vandringar på oss, som är mycket olika dem från de första dagarna. Här upplever vi den praktfulla kuststräckan från sin allra mest imponerande sida, med gyllene stränder, vilda klippor och helt öde och oberörd natur med ett rikt fågel- och växtliv. Det mesta av tiden vandrar vi längs med kusten, mellan de små fiskelägren och på de "hemliga" stigarna som fiskarna i området har använt.

Resans sista etapp är i Setúbal, där vi får en hel dag där vi på egen hand kan utforska staden, eller besöka stränderna på den närliggande halvön Troia. Vi bor på hotell med inkluderad frukost på samtliga stopp, och har även inkluderat flera luncher i resan. Vi har också gett plats till flera måltider på egen hand, så du har bra möjligheter att själv gå på upptäcktsfärd i det goda köket från Alentejo. Det är inte för inte som just den här regionen är känd som Portugals skafferi.

Vandringarna är i varierad terräng med olika sorters underlag, och vi vandrar mellan 7 km och 16 km per dag. Ingen särskild vandringserfarenhet krävs, men en god fysiskt form är nödvändig.

Kort dagsprogram*:

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Färd till hotellet i Fátima. Middag på hotellet (M)
Dag 2: Vandringar och droppstensgrottor i nationalparken Serras de Aire e Candeeiros med inkluderad lunch. Färd till Castelo de Vide (F, L)
Dag 3-4: Vandringar i nationalparken Serra São Mamede i området omkring Castelo de Vide, med inkluderad lunch (F, L)
Dag 5: Via Évora och vingårdsbesök. Vidare till Vila Nova Milfontes (F)
Dag 6: Vandringar i nationalparken vid Vicentina-kusten (F, L)
Dag 7: Vandringar i nationalparken vid Vicentina-kusten. Färd till Sétubal (F, L)
Dag 8: Ledig dag i Sétubal. Möjlighet att åka in till Lissabon eller till Troia(F)
Dag 9: Färd till Lissabon. Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

* För avresa från Köpenhamn, se "Dagsprogram avresa från Köpenhamn"

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Till hotellet i Fátima. Middag på hotellet (M)

Efter ankomsten till Lissabon beger vi oss rakt norrut till den lilla staden Fátima.

Väl framme i Fátima inkvarterar vi oss på hotellet, och för dem som orkar finns det sedan tid till att utforska staden på nattetid.

Fátima är Portugals heligaste stad, och miljoner av kristna, katolska pilgrimer vallfärdar varje år hit från hela världen. Fátima är tillägnat till jungfru Maria, och har idag samma status som den franska pilgrimsstaden Lourdes. Fram till för 100 år sedan var Fátima en liten, okänd by, innan jungfru Maria en dag visade sig för tre små herdebarn i en dal utanför staden. Under det kommande året, 1917, fick barnen bevittna flera uppenbarelser av jungfru Maria, och den sista av uppenbarelserna bevittnades av 60 000 människor, och benämns idag som ett mirakel i den katolska världen. Uppenbarelserna firar under 2017 sitt 100-årsjubileum.

Varje kväll genomförs en procession i staden, där fackeltåg går genom Fátima, lett av kardinaler och biskopar. Ifall vi hinner fram i tid till Fátima passar vi på att bevittna ljusprocessionen, innan vi går tillbaka till vårt hotell igen.

Dag 2: Den heliga staden Fátima. Nationalpark, droppstensgrottor och i dinosauriers fotspår. Färd till Castelo de Vide (F, L)

Vi startar dagen idag med en kortare stadsvandring i Fátima, där vår reseledare berättar mer om stadens viktiga betydelse för världens katoliker. Vi kommer bland annat till den stora vallfärdsplats där tusentals pilgrimer möts under pilgrimsdagarna i maj och oktober. Vi besöker också stadens mycket mäktiga basilika innan vi sätter oss i bussen och ger oss vidare på resan.

Vår nästa stopp är i Portugals hjärta, på den stora bergsplatån av kalksten i nationalparken Serras de Airre e Candeeiros, strax utanför Fátima. Det är ett stenigt och bergikt område som möter oss, fullt med ekar, kork- och fikonträd. Här finns också några imponerande droppstensgrottor som har kårats till ett av Portugals sju naturunderverk. Vi tar oss ner i den största och vackraste droppstensgrottan, Grutas Mira de Aire, där vi går på en guidad rundvisning i grottsystemet. Här, djupt under jordens yta, väntar en helt annan värld på oss, med stalaktiter, stalagmiter, underjordiska vattenfall och unika klippformationer. Det är verkligen en imponerande syn!

Efter lunch påbörjar vi resans första vandring, som bland annat ska ta oss i dinosauriernas fotspår. Dessa finns utspridda över nationalparker, och hör till några av de mest välbevarade fotavtrycken från de växtätande giganterna av arten Sauropod - var kännetecken var långa halsar, små huvuden och en gigantisk kropp. De största dinosauriespåren som har återfunnits i parken är 147 meter långt! Vi går förbi den bildsköna byn Vale de Cavalos med dess karaktäristiska stenhus, och upplever typiska bergslandskap med klippor och stengärdsgårdar.

Efter dagens intryck och upplevelser åker vi tillbaka till den lilla byn Castelo de Vide, vilket blir vår bas för de kommande dagarnas vandringar i nationalparken Serra de São Mamede. Efter inkvartering på hotellet är resten av kvällen på egen hand.

Dag 3: Vandring i Serra de São Mamede. Carreiras med lunch (F, L)

Vi åker till den lilla byn Carreiras, högt belägen med en fin utsikt över Alentejo-slätten och hela vägen till Spanien.

Dagens vandring i nationalparken Serra de São Mamede tar oss genom vackra bergslandskap med granitklippor, uråldriga korkekar, dvärgekar, eukalyptusträd, pinjeträd, olivlundar och små bongårdar. Kryddörter som rosmarin och lavendel växer vilt här och sprider en härlig lukt över området. Längs med vägen bjuds vi på en lättare picknick-lunch. Vandringen slutar vid vårt hotell i Castelo de Vide, efter 12 km i det vackra landskapet.

Väl tillbaka på hotellet finns det tid till avslappning och att gå på en egen upptäcktsfärd längs de små gatorna och gränderna. Castelo de Vide betecknas som en av Portugals vackraste städer. Borgen, som byggdes som försvarstorn under medeltiden, tornar upp sig högt över stadens tak, och erbjuder en fantastisk utsikt över det omkringliggande landskapet, den gamla stadsdelen och Santa Maria-kyrkan. Den gamla stadsdelen är ofantligt mysig, med synagogan, de smala kullerstensgatorna och de vitmålade husen.

Dag 4: Vandring från Portagem till Marvão (F, L)

Bussen tar oss till Portagem som är vår utgångspunkt för dagens vandring. Vi vandrar via den romerska bron, där det i äldre tider betalades vägavgift, därav stadens namn Portagem. Vi fortsätter via stigar från medeltiden längs de små lantbruken, skogarna med kastanjeträd och körsväg och fina klipplandskap, fram till Marvão. Denna dagens första etapp är ca 6 km lång, och med lite tur kan vi på den här sträckan få se några av nationalparkens rovfåglar, exempelvis grip och örn.

Marvão är en charmerade liten fästningsby, belägen på en bergstopp högt upp över Alentejo-slätten, varifrån vi bjuds på den finaste utsikten över dalen med de små byarna, bergen i fjärran och hela vägen till Spanien. I Marvão är det lugnt och stilla och livet går sin gilla gång. Vi slår oss ner på en av stadens lokala restauranger där vi äter vår lunch. Vi har sedan tid på egen hand i staden innan vi går tillbaka till Portagem igen. Dagens vandring är ca 10 km lång, med en del stigningar både upp och ner.

Bild: Storslagna utsikter från Marvão

Dag 5: Via Évora med vingårdsbesök, till Vicentinakusten (F)

Idag tar vi farväl till bergen och det innersta av Portugal och har en lång körsträcka framför oss, där vi självklart ska passa på att se saker längs med vägen. Strax utanför Évora besöker vi en av de lokala vingårdarna och får en rundvisning och en provsmakning. På vårt nästa stopp, i Évora, finns det både tid till lunch på egen hand och en promenad i staden. Vi får se ruinerna från det romerska templet Diana med sina korintiska pelare, och passerar ett par av stadens kyrkor, bland annat något så ovanligt som ett benknotekapell.

Bild: Torget Do Giraldo i Évora

Dagens sista etapp tar oss ända ut till kusten, och väl ankomna till Vila Nova Milfontes under kvällen inkvarterar vi på vårt hotell. Vila Nova är en av de lite större städerna på Vicentinakusten, även om den närmast måste betecknas som en by med sina 5 000 invånare som lever av turism, lantbruk och fiske.

Dag 6: Vandring på fiskarnas "hemliga stigar" på Vicentinakusten. Vila Nova Milfontes till Almograve (F, L)

Vila Nova Milfontes är beläget vid Mira-floden som löper ut i Atlanten, och är en av de lite större byarna på kusten. Det är också härifrån som dagens vandring börjar. Vi följer leden - en av de nyare vandringslederna - som har anlagts längs med kusten i det sydvästra Portugal, i regionerna Alentejo och Algarve och i nationalparken med det tungvrickande namnet Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Stigarna har i århundraden använts av de lokala fiskarna och annat folk, men har alldeles nyligen blivit kartlagda och registrerade. De första kilometrarna är på asfalt när vi går ut ur staden. Vi korsar floden över bron, varifrån vi har en slående utsikt över staden, flodmynningen och havet, och vår vandring börjar på allvar när vi kommer ner till kusten. Vi följer kuststigarna som tar oss genom lantbruksområden och skogar. Det mesta av leden är förhållandevis platt.

Vi har nu havet och vågorna på ena sidan, och för det mesta klippor, sanddyner och blommor som trivs i det barska klimatet på vår andra sida. Kontrasten mellan de gyllene klipporna och sanden och det gröna växttäcket med färgrika blommor kan man nästan inte bli trött på. Det kryllar av havsfåglar i området och det är fascinerande att iaktta deras akrobatiska flygningar när de letar efter mat. Var förberedd på att vi går på ett varierat underlag, som bland annat innefattar sand på vissa delar. Vi avslutar dagens vandring i fiskebyn Almograve där vi också äter lunch och sedan blir körda tillbaka till vårt hotell. Dagens vandring är ca 15 kilometer lång.

Bild: Mysiga staden Vila Nova Milfontes

Dag 7: Vandring längs med Vicentinakusten - Porto De Pesca da Lapa Das Pombos till Zambujeira (F, L)

Idag börjar vi nästan där vi slutade igår. Vi hoppar över en del av leden och börjar i den lilla fiskebyn Lapa das Pombas ett par kilometer söder om Almograve. Vi följer stigen längs med de förvridna, röda klipporna med utsikt mot fyrtornet vid Cabo Sardão och sanddynerna i fjärran, som ligger ca halvvägs längs med leden. Vi får se storkkolonin vid fyrtornet - en av få platser i Europa där storkarna häckar på kustklippor.

Landskapet idag påminner om det vi såg under gårdagens vandring. På flera ställen går vi högt upp på klipporna, och gång på gång imponeras vi av de imponerande naturkrafterna, klippformationerna och i det hela taget den unika naturupplevelsen i det öde kustlandskapet. Man märker snabbt av havets kraft när man ser hur havet har ätit sig in på kusten, särskilt vid Praia Tonel i slutet av rutten. Vår långa vandringsdag slutar i Zambujeira där vår välförtjänta lunch väntar på oss. Dagens vandring är ca 16 km lång.

Bussen har tagit med vårt bagage från förra nattens boende, och vi blir nu upphämtade och körda till Setúbal, där vi inkvarterar oss i stadens centrum.

Dag 8: Ledig dag (F)

Idag har vi en välförtjänt dag för vila och avslappning i Setúbal. Setúbal är en medelstor provinsstad, belägen väl skyddad av floden Sado, samt halvöarna Troia och Arrabida. Stadens gamla stadsel är charmerande, och den lokala marknaden är något av en upplevelse. De stora marknadshallarna med all sin färska frukt har nyligen vunnit pris för Portugals bästa marknad, och är vackert utsmyckad samtidigt som borden bågnar av färsk frukt, grönsaker, fisk, kött och hantverk. Setúbal är verkligen den rätta platsen för dig som gillar färsk fisk och skaldjur. Prova också det söta Moscatel-vinet, vars ursprung är just från det här området.

För den som vill uppleva mer av strand och natur idag så kan ett besök på Troia-halvön, strax utanför Setúbal, varmt rekommenderas. En katamaran tar dig lätt från Setúbal, över det lilla sundet, till spetsen av Troia. Här väntar gyllene sandstränder i kilometervis, och kanske ett dopp i Atlanten. Här finns också goda möjligheter att vandra på stranden och på stigarna runtom i området. Om du har tur kan du också se de lekglada delfinerna under båtturen hit, som lever i floden och havet runtomkring.

Vill du hellre uppleva storstad och kultur kan du ta en tur till Lissabon. Det går bussar från Setúbal till Lissabon som tar en timme varje väg. Reseledaren hjälper gärna till med information om hur du tar dig runt i området, och med tips på andra aktiviteter att göra på egen hand.

Dag 9: Till Lissabon och hemresa (F)

Vi checkar ut från hotellet och åker mot Lissabon flygplats och tar flyget hem igen.

Karta

Väder

SE VÄDRET I LISSABON

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad/ Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Information om resan

Vandringslederna är lätta till medel i svårighetsgrad. Det krävs allmänt god fysisk form. Vi vandrar mellan 10 och 19 km per dag, i varierande terräng och på olika vägunderlag.

Generellt är terrängen inåt landet mer kuperad än ute vid kusten och istället är kustlederna lite längre. Vi vandrar på stigar med olika underlag, såsom sand, grus, sten, jord och asfalt.

Det kan vara brant nedåt på några enskilda ställen, men det är ingenting som dominerar lederna. Stora delar av vandringarna genomförs på flackt underlag som endast är lättare kuperat.

Vi rekommenderar att du förbereder dig på alla sorters väder, från stark sol till regnväder och med flera väderändringar varje dag. Myndigheterna kan stänga eller avråda vanding på enskilda rutter med kort varsel och det kan därför bli nödvändigt att byta plats på resans olika delar, ändra rutt eller ersätta vandringsleder med andra.

Ta med:

• Vandringsskor och/eller vandringskängor
• Praktiska kläder
• Dagtursryggsäck
• Eventuella vandringsstavar
• Snacks och dryck till vandringarna

Dagsprogram avresa från Köpenhamn

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Till hotellet Castelo de Vide. Middag på hotellet (M)

Efter ankomsten till Lissabons flygplats kör vi österut, mot den lilla byn Castelo de Vide. Byn ligger på en platå i nationalparken Serra de São Mamede, nära den spanska gränsen.

Redan under resan får vi förnimmelsen av områdets stora vidder, med långt mellan husen på slätterna och stora jordbruksområden med oändliga marker. Vi inkvarterar oss på hotellet, och för dem som vill så finns det härefter tid till en liten vandring runt i staden.

Castelo de Vide är en riktigt charmerande liten bergsby, med smala, kullerstensbelagda gator, vitkalkade hus, små torg och många kyrkor - bland kyrkorna sticken Santa Maria-kyrkan ut lite extra, som är ett kännetecken för staden. Castelo de Vide härstammar från medeltiden, vilket bland annat syns i stadens historiska sevärdheter, de välvda stadsportarna och den stora fästningen. Det judiska kvartetet och dess synagoga ska vi självklart också besöka på vår stadsvandring. Under turen kommer vi förstå varför Castelo de Vide med rätta betecknas som en av Portugals vackraste byar.

Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

Dag 2: Vandring i Carreiras med picknick-lunch (F, L)

Idag åker vi till den lilla byn Carreiras, som är vår utgångspunkt för resans första vandring. Byn är högt belägen, med en fin utsikt över Alentejo-slätten och Spanien.

Vi befinner oss nu i nationalparken Serra de São Marmede, och leden tar oss genom vackra bergslandskap med granitklippor, uråldriga korkekar, eucalyptusträd, olivlundar och små bondgårdar. Kryddor som rosmarin och lavendel växer vilt här och sprider en härlig doft. En del av leden går på en gammal medeltidsstid som är belagd med sten. Resten av dagens underlag är asfalt och grus.

Vår frukost består av en medhavd picknick-mat. Turen avslutas igen vid vårt hotell i Castelo de Vide, där resten av dagen och kvällen är på egen hand.

Dag 3: Vandring från Portagem till Marvão (F, L)

Bussen kör oss idag till Portagem, varifrån dagens vandring börjar. Vi går över den romerska bron där man förr i tiden betalade vägavgift, därav stadens namn som betyder just detta. Vi fortsätter över medeltidsstigar och tar oss förbi små jordbruk och skog med kastanjeträd och korkekar. Området består också till stor del av landskap med fina klippformationer. Dagens första etapp är ca 6 km lång, och det är också på den här sträckan som vi kan ha turen att se några av nationalparkens rovfåglar, såsom gam och örn.

Marvão är en charmerande liten fästningsby, belägen på en bergstopp högt uppe på Alentejo-slätten. Härifrån bjuds man på den vackraste utsikten över dalen med de små byarna, Serra de Estrella-bergen och Spanien långt borta i fjärran. I Marvão går vardagen sin stilla gång, och här slår vi oss ner på en av stadens lokala resturanger, där vi ska avnjuta vår lunch. Här finns sedan tid på egen hand innan vi går tillbaka till Portagem.

Bild: Storslagna utsikter från Marvão

Dag 4: Via Évora med vingårdsbesök, till Vicentinakusten (F, L, M)

Idag tar vi farväl till bergen och det innersta av Portugal och har en lång körsträcka framför oss, där vi självklart ska passa på att se saker längs med vägen. Strax utanför Évora besöker vi en av de lokala vingårdarna och får en rundvisning och en provsmakning. På vårt nästa stopp, i Évora, finns det både tid till lunch på egen hand och en promenad i staden. Vi får se ruinerna från det romerska templet Diana med sina korintiska pelare, och passerar ett par av stadens kyrkor, bland annat något så ovanligt som ett benknotekapell.

Bild: Torget Do Giraldo i Évora

Dagens sista etapp tar oss ända ut till kusten, och väl ankomna till Vila Nova Milfontes under kvällen inkvarterar vi på vårt hotell. Vila Nova är en av de lite större städerna på Vicentinakusten, även om den närmast måste betecknas som en by med sina 5 000 invånare som lever av turism, lantbruk och fiske.

Dag 5: Vandring på fiskarnas "hemliga stigar" på Vicentinakusten. Vila Nova Milfontes till Almograve (F, L)

Vila Nova Milfontes är beläget vid Mira-floden som löper ut i Atlanten, och är en av de lite större byarna på kusten. Det är också härifrån som dagens vandring börjar. Vi följer leden - en av de nyare vandringslederna - som har anlagts längs med kusten i det sydvästra Portugal, i regionerna Alentejo och Algarve och i nationalparken med det tungvrickande namnet Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Stigarna har i århundraden använts av de lokala fiskarna och annat folk, men har alldeles nyligen blivit kartlagda och registrerade. De första kilometrarna är på asfalt när vi går ut ur staden. Vi korsar floden över bron, varifrån vi har en slående utsikt över staden, flodmynningen och havet, och vår vandring börjar på allvar när vi kommer ner till kusten. Vi följer kuststigarna som tar oss genom lantbruksområden och skogar. Det mesta av leden är förhållandevis platt.

Vi har nu havet och vågorna på ena sidan, och för det mesta klippor, sanddyner och blommor som trivs i det barska klimatet på vår andra sida. Kontrasten mellan de gyllene klipporna och sanden och det gröna växttäcket med färgrika blommor kan man nästan inte bli trött på. Det kryllar av havsfåglar i området och det är fascinerande att iaktta deras akrobatiska flygningar när de letar efter mat. Var förberedd på att vi går på ett varierat underlag, som bland annat innefattar sand på vissa delar. Vi avslutar dagens vandring i fiskebyn Almograve där vi också äter lunch och sedan blir körda tillbaka till vårt hotell. Dagens vandring är ca 15 kilometer lång.

Bild: Mysiga staden Vila Nova Milfontes

Dag 6: Vandring längs med Vicentinakusten - Porto De Pesca da Lapa Das Pombos till Zambujeira (F, L)

Idag börjar vi nästan där vi slutade igår. Vi hoppar över en del av leden och börjar i den lilla fiskebyn Lapa das Pombas ett par kilometer söder om Almograve. Vi följer stigen längs med de förvridna, röda klipporna med utsikt mot fyrtornet vid Cabo Sardão och sanddynerna i fjärran, som ligger ca halvvägs längs med leden. Vi får se storkkolonin vid fyrtornet - en av få platser i Europa där storkarna häckar på kustklippor.

Landskapet idag påminner om det vi såg under gårdagens vandring. På flera ställen går vi högt upp på klipporna, och gång på gång imponeras vi av de imponerande naturkrafterna, klippformationerna och i det hela taget den unika naturupplevelsen i det öde kustlandskapet. Man märker snabbt av havets kraft när man ser hur havet har ätit sig in på kusten, särskilt vid Praia Tonel i slutet av rutten. Vår långa vandringsdag slutar i Zambujeira där vår välförtjänta lunch väntar på oss. Dagens vandring är ca 16 km lång.

Bussen har tagit med vårt bagage från förra nattens boende, och vi blir nu upphämtade och körda till Setúbal, där vi inkvarterar oss i stadens centrum.

Dag 7: Ledig dag (F)

Idag har vi en välförtjänt dag för vila och avslappning i Setúbal. Setúbal är en medelstor provinsstad, belägen väl skyddad av floden Sado, samt halvöarna Troia och Arrabida. Stadens gamla stadsel är charmerande, och den lokala marknaden är något av en upplevelse. De stora marknadshallarna med all sin färska frukt har nyligen vunnit pris för Portugals bästa marknad, och är vackert utsmyckad samtidigt som borden bågnar av färsk frukt, grönsaker, fisk, kött och hantverk. Setúbal är verkligen den rätta platsen för dig som gillar färsk fisk och skaldjur. Prova också det söta Moscatel-vinet, vars ursprung är just från det här området.

För den som vill uppleva mer av strand och natur idag så kan ett besök på Troia-halvön, strax utanför Setúbal, varmt rekommenderas. En katamaran tar dig lätt från Setúbal, över det lilla sundet, till spetsen av Troia. Här väntar gyllene sandstränder i kilometervis, och kanske ett dopp i Atlanten. Här finns också goda möjligheter att vandra på stranden och på stigarna runtom i området. Om du har tur kan du också se de lekglada delfinerna under båtturen hit, som lever i floden och havet runtomkring.

Vill du hellre uppleva storstad och kultur kan du ta en tur till Lissabon. Det går bussar från Setúbal till Lissabon som tar en timme varje väg. Reseledaren hjälper gärna till med information om hur du tar dig runt i området, och med tips på andra aktiviteter att göra på egen hand.

Dag 8: Till Lissabon och hemresa (F)

Vi checkar ut från hotellet och åker mot Lissabon. Längs med vägen stannar vi i Sétubal där det finns tid till lunch på egen hand innan vi kommer till Lissabons flygplats och tar flyget hem igen.

Priset inkluderar:

• Flyg Köpenhamn-Lissabon t/r inkl. transfer
• Tre nätter på Hotel Sol E Serra 3*, Castelo de Vide
• Fyra nätter på Duna Parque Beach Club 3*, Vila Nova De Milfontes
• Halvpension (frukost, 5 x lunch och 2 x middag, exkl. dryck)
• Vinprovning
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 895 kr
• Vandringskarta
• Entréer utöver de nämnda i programmet

Fakta om Alentejo

Geogrfai och demografi

Med färgrika grönskande landskap, vitkalkade byar och de vida vägarna omringade bland de stora slätterna benämns Alentejo som en av Portugals mest pittoreska del. Regionen är landets största och sträcker sig från västkusten in mot land, mellan Algarve och Lissabon. Här bor ca 760 000 invånare på ca 31.550 kvadratkilometer vilket gör den till Portugals minst befolkade region.

Väder och klimat

Alentejo är en solsäker plats med sina 275 soldagar om året. Varmaste tiden är under juli och augusti månad med en genomsnittlig temperatur runt 28 grader vid kusten. Hösten liknas vid den svenska sensommaren och pågår fram till december.

Att ta sig runt

Enklaste sättet att sig runt och uppleva Alentejo är med bil. Det finns gott om uthyrningsfirmor och det som krävs för dig som bilförare är 21 fyllda år och ett giltigt körkort. Vill man besöka de närliggande vackra städerna som exemelvis Évora, Elvas eller Porto alegre finns det goda kollektivtrafikmöjlighter till och från Alentejo.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 2

Fátima Hotels
***
I staden Fátima blir vi inkvarterade på ett 3-stjärnigt hotell som ingår i hotellkedjan Fátima Hotels. De hotell som ingår i kedjan heter Hotel Regina, Hotel Coraco ....

Övernattning Dag 2 - 5

Hotel Sol e Serra
***
Hotel Sol e Serra är den idealiska platsen för en behaglig upplevelser i Alentejo. Hotellet har ett fantastiskt läge 600 meter över havet, i hjärtat av den vackra, historiska s ....

Övernattning Dag 5 - 7

Duna Parque Beach Club
***
Trevligt medelklasshotell beläget nära stranden och stadskärnan i den lilla staden Vila Nova Milfontes, som ligger vid Atlantkusten i Alentejo-regionen. På den här resan bor v ....

Övernattning Dag 7 - 9

Luna Esperanca Centro Hotel
***+
Luna Esperanca Centro Hotel är beläget i centrum av Setúbal, och erbjuder fin utsikt över huvudgatan, hamnen och floden Sado. Den stora marknaden ligger på gångavst&ar ....