Skip to main content

Nyår i Barcelona

Spansk tapas och skål i champagne i Barcelona
Uteservering i Barcelona och nyårsfirande
Uteservering i mysig gränd i Barcelona och klassisk, spansk tapas
Barcelona under kvällstid. Barcelona hamn och uteservering
Kyrka i Barcelona under kvällen
La Sagrada de familia i Barcelona
Fantastisk och färgsprakande översikt över hur nyår i Barcelona kan se ut.
Goda rostade mackor med pålägg och gata med restauranger på kvällen i Barcelona.
Belyst överblick över Barcelona på kvällen.
Status:
Fullt

Fira nyår i Europas mest spännande storstad - Barcelona!

Upplev Barcelona i en ny skrud - när de stora turiststormarna har lagt sig och lokalbefolkningen ger sig ut för att fira att ett nytt år är i antågande. Res med Kulturresor Europa till Spanien och Barcelona i slutet av december, när den varma, spanska solen fortfarande värmer på uteserveringarna under dagarnas många soltimmar, för att både uppleva stadens största sevärdheter och självklart ett oförglömligt nyårsfirande.

Därför ska du följa med oss på vår nyårsresa till Barcelona:

  • Centralt 4-stjärnigt hotell i Barcelona
  • Guidad stadsvandring till Barcelonas sevärdheter
  • Utflykt till det heliga berget Montserrat
  • Nyårsmiddag på El Nacional med tapas och cava

Ett nyårsfirande med stjärnglans

Vi bor i hjärtat av staden Barcelona, med sevärdheter och livfulla restauranger utanför dörren. Nyårsfirandet kommer vi att minnas med pompa och ståt då vi avnjuter en ordentlig festmåltid på en av Barcelonas mest inbjudande restauranger - nämligen den välrenommerade och exklusiva saluhallen El Nacional. Bland klassiska tapasrätter, kryddiga som dekorativa, och till svalkande cava och vin avslutar vi året på bästa möjliga vis!

Stora sevärdheter och heliga berg

Under våra dagar i denna sprudlande världsmetropol får vi också ta del av bland annat Barcelonas gamla stadsdel, när vi på en guidad stadsvandring kommer förbi några av stadens mest sevärda platser. Bland gatuartister och kryddoftande marknader strosar vi fram på La Rambla - stadens huvudstråk och pulsåder. Gaudis berömda konstverk till hus och katedralen La Seu är några av de byggnadsverk vi också bockar av under turen.

Nya kunskaper om Kataloniens historia blir vi också serverade tillsammans med en slående utsikt från berget Montserrat - ett kärt mål för pilgrimer och inspirationskällan till Antoni Gaudí. 

Kort dagsprogram för nyårsresan:

Dag 1: Ankomst till Barcelona och utflykt till det heliga berget Montserrat (L)
Dag 2: Guidad stadsvandring med besök på bl.a. huvudgatan La Rambla och den gamla stadsdelen (F)
Dag 3: Nyårsmiddag (F, M)
Dag 4: Ledig dag för egna äventyr (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Barcelona och utflykt till Montserrat (L)

Vi landar på Barcelonas flygplats på morgonen, och åker direkt mot våra första upplevesler, det heliga berget Montserrat. Berget är ett särskilt omtyckt mål för pilgrimer, och är bland annat känt för sitt imponerande benediktinerklostret Abadia de Montserrat, som har legat här sedan 1000-talet. Montserrat har spelat en stor roll i Kataloniens historia, både i samband med Napoleons intåg i Spanien och under det spanska inbördeskriget. På senare tid har berget varit en inspirationskälla för Barcelonas stora arkitekt, Antoni Gaudí, som har arbetat på berget vid flera tillfällen.

Det heliga berget Montserrat utanför Barcelona på en nyårsresa.
Bild: Storslagna landskap vid berget Montserrat

Efter besöket avnjuter vi en lunch innan bussen tar oss till Barcelona och vi kan checka in på hotellet.

Dag 2: Guidad stadsvandring på La Rambla och den gamla stadsdelen (F)

Vår svensktalande reseledare som är bosatt i Barcelona ska idag ta oss med på en rundtur i sin hemstad. Vi börjar guidningen vid stadens huvudstråk La Rambla, som är det mest välbesökta området i hela Barcelona. Här samsas gatuartister och försäljare med turister, restauranger och museum. En av La Ramblas största sevärdheter är den färgsprakande matmarknaden La Boqueria.

Den färgglada matmarknaden La Boqueria i Barcelona.
Bild: Frukt och grönt på marknaden La Boqueria

La Rambla ligger mellan det gotiska kvarteret, med sina många medeltida byggnader, och stadsdelen El Raval, som med sin multikulturella befolkning från världens alla hörn är en stor attraktion för stadens besökare. Här finns gott om restauranger, barer och caféer som är väl värda ett besök.

Vi går sedan vidare till Plaza Catalunya, det stora centrala torget och vidare mot Barcelonas katedral Le Seu som är en av dom vackraste byggnadsverken från den gotiska perioden. Vi ska självklart passera några av Gaudis välkända konstverk till hus. Vi har inte möjlighet för att besöka dessa sevärdheter invändigt men detta kan vi rekommendera att göra när man har tid på egen hand.

Eftermiddagen är ledig till egna upplevelser. I de små, mysiga kvarteren runt La Rambla kan man vandra runt i evigheter och bara titta in i de lokala butikernas skyltfönster, stanna för ett glas sangria på någon av alla trottarcaféerna eller bara insupa den lokala atmosfären. Något av det bästa med att komma till Barcelona den här tiden på året är att de stora turiststormarna har lagt sig, och att det finns gott om plats för oss alla att strosa runt i egen takt. Kanske är det också idag som du ska hitta nyårsstassen som ska tas på till middagen imorgon kväll?

Dag 3: Nyårsmiddag på El Nacional (F, M)

Nyårsafton är, precis som i övriga delar av världen, en stor begivenhet i Barcelona, och katalonerna har flera traditioner som är viktiga att hålla på en dag som den här.

Den mest unika tradition för Katalonien är troligtvis vindruvorna som används för att fira tolvslaget. Medan de tolv slagen ljuder från klockor runtom i staden ska man på varje klockslag äta en vindruva. Det gäller att vara snabb för att inte komma på efterkälken, och att lyckas hålla sig för skratt medan man ser bordsgrannen proppa munnen full med druvor! Alla mataffärer säljer inför kvällen färdiga påsar med tolv stycken druvor i varje. Sådana här ska vi självklart ha med oss inför kvällens middag, då detta ska bringa tur inför det kommande året.

Vi beger oss under kvällen tvärs över gatan från vårt hotell, för att avnjuta nyårsmiddagen på den exklusiva saluhallen El Nacional. Saluhallen är vackert och klassiskt inredd med moderna inslag, och vartän du vänder huvudet möts du av vackra blomsterarrangemang, samtida konst och fantastiska utsmyckningar. Här inne samsas ostronbarer med tapasrestauranger och köttbarer, och alla besökare väljer den restaurang som faller bäst i smaken. Vi ska den här kvällen slå oss ner på tapasrestauranger, där vi ska få njuta av klassiska katalanska och spanska rätter, som ackompanjeras av lokala viner och svalkande cava. Just tapas och fisk är nämligen den mat som flest katalaner äter på nyårsafton. Inte behöver vi heller vänta till tolvslaget med att skåla i champagne, då katalanerna ofta dricker cava hela nyårsafton istället för att, som vi, vänta till tolvslaget.

Spansk tapas med skinka, vitlöksbröd och oliver på en nyårsmiddag i Barcelona.
Bild: Delikat, spansk tapas

Efter middagen fortsätter kvällen på det sätt man önskar. I Barcelona skjuts det inte så mycket fyrverkerier, men däremot träffas många utomhus efter tolvslaget för att fira tillsammans med vänner och familj, och att dansa in det nya året. Följ med du också, och upplev den sprudlande storstaden i sin finaste feststass!

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Några kanske börjar dagen med en välbehövlig sovmorgon idag, medan andra passar på att utforska ett sömnigt Barcelona såhär på nyårsdagen. Det är inte många dagar om året som man kan vandra gatorna fram i Barcelona utan att trängas med turister och lokalbefolkning, men idag är definitivt en av de dagarna. Sätt dig på en uteservering med januarisolen i ansiktet och fila på dina nyårslöften, eller varför inte ta en tur ner till den stora stranden? Barcelona är unik på det sätt att det mitt i staden finns en stor sandstrand där människor samlas året runt. Ta med dig lite picknick och njut av vågorna som slår in mot stranden.

Solnedgång över palmer och stranden i Barcelona på en nyårsresa.
Bild: Barcelona strand i solnedgång

Som den stora besöksdestination Barcelona är, så håller det mesta öppet som vanligt idag. Du kan därför också hinna med något museibesök, lite shopping, sightseeing vid de stora sevärdheterna, eller vad annars som kan locka en dag som denna. Till kvällen kanske det är dags att upptäcka en annan av stadens alla fantastiska restauranger, och eftersom tapasutbudet är i princip obegränsat kan du idag prova på alla de rätter som du inte orkade med igår.

För många så är det ett önskemål att besöka den vackra kyrkan, Sagrada Familia och det ville vara ett utmärkt förslag till dagens aktivitet. Sagrada Familia har öppet 1/1 2019 fårn kl. 09:00-14:00 och vi rekommenderar er att beställa biljetten till besöket på deras hemsida hemifrån. Här kan du välja en basis biljett, en biljett med audioguide, en biljett med engelsktalande lokal guide eller en biljett med besök uppe i tornen samt audioguide. Biljetterna kostar allt från 15-29 euro per person.

Beställ din biljett här

Dag 5: Hemresa (F)

Efter en lång och god frukost på hotellet finns det gott om tid för att checka ut från hotellet i lugn och ro innan resan går vidare till flygplatsen igen, och det flyg som ska ta oss tillbaka till Sverige.

Ett bättre sätt att starta det nya året på finns nog knappast, och förhoppningsvis kommer minnena från en fantastisk nyårshelg leva kvar länge.

Karta

Geografisk karta över Barcelona stad.

Väder

Se vädret för Barcelona

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Se vädret för Barcelona.

Andra liknande resor

Trustpilot