Skip to main content

Färgstarka Sri Lanka

Två kvinnor plockar teblad på Sri Lanka i Asien.
En sandstrand under en rundresa på Sri Lanka samt traditionell konst.
Den klassiska tågresan genom Sri Lankas teplantage. Även tropiska frukter på en marknad på den asiatiska östaten Sri Lanka.
En munk vid en staty av Buddha vid ruinerna i Polonnaruwa samt utsikten vid Sigiraya-berget i Sri Lanka, Asien.
En Buddahstaty i Polonnaruwa vid ett tempel på en rundresa i kulturella Sri Lanka.
Elefantsafari i en Jeep i en nationalpark på kulturresa på färggranna Sri Lanka.
Väggmålning och en byggnad i Polonnaruwa i färgrika Sri Lanka, Asien.
Galle Fort i under en kulturell resa till färgsprakande Sri Lanka.
En färgglad vägg och ett klassiskt fordon i förgrunden samt ett torn i Galle i Sri Lanka, östat i kulturella Asien.
Pris från:
29 995:-
Dagar:14
Boka resa

En komplett rundresa i det färgstarka Sri Lanka

Vi reser till ön Sri Lanka, en av få platser i världen som erbjuder så mycket på en så liten yta. På denna plats, i den Indiska Oceanen, berikas alla våra sinnen med naturupplevelser i världsklass, ett rikt djurliv, gyllene sandstränder och en intressant kulturhistoria med åtta olika platser som är med på UNESCOs världsarvslista. Vi reser bland teplantager och risfält, kommer nära inpå urgamla civilisationer vi inte visste fanns och skapar oss en vardag där regnskogar, högplatåer och kungastäder är naturliga inslag. Välkommen med på ett färgstarkt äventyr!

Därför ska du resa med oss på en kulturresa till Sri Lanka:

  • Elefantsafari i Udawalawe
  • Botanisk trädgård och Tandtemplet
  • Vandring på Sigiriyaberget och ruinerna i Polonnaruwa
  • Stadsrundtur i Colombo med tempelbesök 

Colombo, Galle och elefantsafari

Under resan kommer du att uppleva Colombos pulserande stadsliv, uppfriskande vandringar på Sigiraya-berget, frodiga teplantager och elefantsafari i nationalparken Udawalawe. Vi lär oss även mer om landets kolonialhistoria i den charmiga staden Galle och avslutar resan vid östkustens gyllene sand där vi kan njuta av sol och värme.

Detta är resan som ger dig en inblick i allt det bästa som Sri Lanka har att erbjuda. Du reser bekvämt och bor fint på våra handplockade hotell. Under resan finns det gott om möjligheter att bekanta sig med den lokala matkulturen genom currybaserade rätter, världens bästa te och vitt vin som vi njuter av i palmskuggorna.

KORT DAGSPROGRAM FÖR VÅR SRI LANKA-RESA:

Dag 1: Avresedagen. Flygning via Qatar
Dag 2: Ankomst till Colombo
Dag 3: Stadsrundtur i Colombo med tempelbesök och tuk tuk-tur (F)
Dag 4: Vandring på Sigirayaberget. Ruinerna i Polonnaruwa (F)
Dag 5: Tempelgrottorna i Dambulla och Kandy (F)
Dag 6: Botanisk trädgård och Tandtemplet (F)
Dag 7: Tågresa till Nuwara Eliya (F)
Dag 8: Kolonihistoria och teplantager (F)
Dag 9: Elefantsafari i Udawalawe nationalpark (F)
Dag 10: Ledig dag på egen hand eller extra utflykt: Valsafari (mot extra kostnad) (F)
Dag 11: Galle och Sri Lankas gyllene sandstränder (F)
Dag 12: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 13: Ledig förmiddag innan hemresa (F)
Dag 14: Ankomst till Sverige

F = Frukost

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1:  Avresa från Sverige via Qatar

Vi börjar med att flyga från Sverige med Qatar Airways till Doha, och i flygresan ingår mat och dryck. I Doha har vi en mellanlandning och efter att vi har klivit ombord på nästa flyg fortsätter färden mot Colombo.

Dag 2: Ankomst till Colombo

Vi ankommer till Colombo på morgonen, redo för resans alla äventyr! Efter att vi har tagit oss igenom tullen åker vi tillsammans till vårt hotell som ligger vid Beirasjön i Colombos centrum. Vår reseledare ger oss en introduktion till resan och sedan har vi avsatt första dagen till vila och avkoppling, så att du i lugn och ro kan bekanta dig med området.

Trafik och kusten i Colombo i Sri Lanka. Hotellets pool med vattnet som bakgrund i Asien.
Bild: Colombo och hotellet vid Beirasjön

Dag 3: Stadsrundtur i Colombo med tempelbesök, tuk tuk-tur och buss till Sigiriya (F)

Idag utforskar vi tillsammans Colombo – Sri Lankas huvudstad! Staden har knappt en miljon invånare och är landets ekonomiska centrum och även en viktig hamnstad. I ärlighetens namn är skönhet och charm inte Colombos starkaste sidor och därför har vi valt att krydda vår sightseeing av denna stad genom en tur på de klassiska tuk tuk-fordonen! En rolig upplevelse och ett effektivt sätt att ta sig fram i trafiken.

Därefter väntar ett besök på Gangaramaya-templet. En buddhistisk tillflyktsort och ett välbehövligt andrum från den livliga staden. Vi svänger också förbi nationalmuseet Colombo, ett museum fyllt av Sri Lankas 3000-åriga historia.

Under en kulturresa till Sri Lanka besöker vi Gangaramaya-templet och har sightseeing i tuk tuk-fordon.
Bild: Gangaramayatemplet och sightseeing i tuk tuk-fordon

Efter stadsrundturen hoppar vi på en buss och åker mot Sigiriya, som tillsammans med Polonnaruwa och Anuradhapura, är en del av Sri Lankas kulturella trekant. Varför området kallas så är enkelt – de tillsammans utgör geografiskt sett en trekant och innehåller några av Sri Lankas största sevärdheter.

Ett bekvämt hotell väntar här på oss, beläget i en lugn miljö med utsikt över Sigiriya-berget.

Sigirayaberget och utsikten från hotellet under vår rundresa på den asiatiska östaten Sri Lanka.
Bild: Sigiriya-berget och utsikten från vårt hotell

Dag 4: Vandring på Sigiriyaberget och ruinerna i Polonnaruwa (F)

Sigiriya-berget, också kallat Lions Rock, är dagens första utflyktsmål. Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen, innan det hinner bli alltför varmt utomhus, för dagens aktivitet innebär nämligen en uppfriskande vandring! Berget är 180 meter högt och 1200 steg från start till topp. Sigiraya-berget finns med på UNESCO’s världsarvslista och väl uppe på toppen blir vi både förundrade och imponerade över hur de kunde upprätta ett kungligt palats på en så avlägsen plats. Kvar finns ruinerna av det som Kung Kassabbah lät uppföra år 477.

Ingången till Lions Rock, också kallat Sigiraya-berget på Sri Lanka i Asien.
Bild: Ingången till Lions rock

Vi torkar svettpärlorna från pannan, fyller vårt vätskebehov och fortsätter sedan mot den antika staden Polonnaruwa. Ruinerna i staden är mycket välbevarade och platsen hade stor strategisk betydelse år 993, vilket vi får en inblick i när vi utforskar området. Platsen är också känd för sin gigantiska staty av Buddha.

Under en kulturell resa till Sri Lanka ser man ruinerna i den antika staden Polonnaruwa.
Bild: De kvarvarande ruinerna i Polonnaruwa

Dag 5: Tempelgrottorna i Dambulla och Kandy (F)

Vår resa fortsätter söderut mot Kandy, även känd som bergens huvudstad. Under resan till Kandy åker vi förbi tempelgrottorna i Dambulla, där vi upplever otaliga skulpturer: Buddha i sittande position, gigantiska Buddha i liggande position, kung- och Gudsavbildningar samt färgstarka väggmålningar som skildrar Buddhas liv.

En kulturresa till Sri Lanka innehåller ett besök till tempelgrottorna i Dambulla med statyer av Buddha.
Bild: Tempelgrotterna i Dambulla

Under sen eftermiddag anländer vi till vårt hotell i Kandy.

Dag 6: Botanisk trädgård och Tandtemplet (F)

Dagen inleds i Peradenyas vackra, botaniska trädgård. Den skapades på 1800-talet och sedan lät engelsmännen bygga ut den under koloniseringen som skedde från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Den botaniska trädgården är full av botaniska växter och träd vilket resulterar i en otroligt vacker och lugn fristad.

Sri Lankas huvudtempel kallas Dalada Maligwa, också känt som Tandtemplet. Templet är särskilt heligt eftersom det är hem till ett mycket speciellt föremål. Ett skrin här sägs nämligen innehålla en tand från Buddha och templet är därför en viktig plats för buddhismen.

der ifølge legenden blev smuglet til Sri Lanka i håret på en indisk prinsesse i det 4. århundrede.
Bild: Sri Lankas huvudtempel Dalada Maligawa, också kallat Tandtemplet

Dag 7: Tågresa till Nuwara Eliya (F)

Under dagens utflykt ersätter vi bussen med tåg när vi färdas nära inpå teplantagen. Att resa med tåg i Sri Lanka ger oss en annorlunda upplevelse då vi kommer nära både lokalbefolkningen och de vackra omgivningarna. Resan från Kandy till Nuwara Eliya tar cirka 3,5 timmar och så fort vi har vant oss vid det högljudda tåget väntar oss en underbar upplevelse.

Vi har bokat platser i andra klass eftersom att vi här har fördelen att kunna öppna fönstren och därmed fylla alla våra sinnen medan vi har utsikt över teplantagen. Tåget har inte bråttom, utan vi färdas i lugna 40 km/timme, vilket ger oss möjligheten till att kunna hälsa på både skolbarn och arbetare samtidigt som försäljare visar sig för att sälja nötter, bakverk, tidningar och liknande.

Resan slutar i Nuwara Eliya, även kallad "Little England". Temperaturen här är lägre än i Kandy, vilket ger goda förutsättningar för odling av grönsaker, blommor och frukter. Vi kommer att bo på Hotel St. Andrews, som med sin arkitektur är en sann vittnesbörd från kolonialtiden.

Tågresa från Kandy till Nuwara Eliya under en kulturresa på Sri Lanka samt hotellet St. Andrews.
Bild: Tågresa från Kandy till Nuwara Eliya och vårt hotell St. Andrews

Dag 8: Kolonihistoria och teplantager (F)

Ceylon-te är ett populärt, vanligtvis svart te som kommer från Sri Lanka. Ceylon var också namnet på ön Sri Lanka ända fram till år 1972. Här kan du smaka te i världsklass, och på vår resa får du självklart lära dig mer om det hårda arbetet och de komplicerade processerna som görs i framställningen av de färdiga tebladen. Det finns ingen särskild säsong för tebusken eftersom Sri Lanka har ett såpass varmt klimat. Detta innebär att tebladen plockas året runt.

Vi kommer även ha tid att utforska Nuwara Eliya, och du kommer säkert känna av en brittisk stämning då det här finns rosenträdgårdar, planterade buskar och byggnader med karaktäristiska röda tegelstenar.

Dag 9: Elefantsafari i Udawalawe Nationalpark (F)

Sri Lanka har ett rikt djurliv med över 5000 vilda elefanter och även leoparder. Leoparden rör sig främst på öns sydvästra kust som vi inte besöker. Å andra sidan ska vi titta på öns elefanter i Udawalawe Nationalpark.

Vårt besök i Udawalawe Nationalpark börjar på ”Elephant Transit Home” som tar hand om överlevande babyelefanter och skadade elefanter. Vid elefanthemmet förbereds elefanterna för livet ute i det fria igen. Vi försöker planera vårt besök under samma tid som de får mat - detta brukar smälta några hjärtan hos besökarna.

Vi åker härefter ut med en ranger i taklösa Jeeps i ca 2½ timme. Du kommer garanterat få sikte på någon av parkens 500 elefanter samt uppleva ett rikt och varierat fågelliv under vår safaritur.

Elefanter i Udawalawe Nationalpark, Sri Lanka.
Bild: Elefanter i Udawalawe Nationalpark

Resan fortsätter sedan söderut och vi inkvarterar oss i kuststaden Weligama på ett tjusigt och nybyggt Marriott-hotell.

Dag 10: Ledig dag på egen hand eller extra utflykt: Valsafari (F)

Idag har du valet att antingen spendera dagen på egen hand och njuta av hotellets fina omgivningar eller så kan du följa med på en utflykt som har fokus på en djurart vi inte tidigare sett under resan – nämligen valar!

Valsäsongen varar från december till april och förhoppningsvis kommer du att få uppleva detta magnifika djur. Vi kommer nämligen ha chans till att få syn på kaskeloter, sillvalar och blåvalar från båten vi åker valsafari på.

Dag 11: Galle och Sri Lankas gyllene sandstränder (F)

Galle är enligt många Sri Lankas finaste stad och idag utforskar vi området runt Galle Fort. Portugiserna, och senare holländarna, har lagt sin omisskännliga prägel på staden och den tjocka stadsmuren vittnar också om den viktiga historiska betydelsen av fästet som fungerade som ett skydd mot fientliga fartyg.

Tsunamin 2004 hade en stark påverkan på Sri Lanka. Hela Galles innerstad blev översvämmat och många miste livet. På stadsvandringen kommer du att få höra historien om detta och upptäcka kontrasterna mot hur det var då jämfört med hur det ser ut idag. Nu finns nämligen dyra boutiquehotell, moderna affärer och många caféer och restauranger i samma område.

Rundresa vid en strand och en husbyggnad, Galle Fort i Sri Lanka i Asien.
Bild: Galle Fort

Vi åker härefter till Beruwala, som med dess gyllene sandstrand är vår sista utflykt tillsammans.

Dag 12: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Idag är en ledig dag. Ge dig ut på egna äventyr eller varför inte samla energi inför hemresan på vårt fina boende? Hotellet är beläget precis vid havet och ger de bästa förutsättningarna för en dag i avkopplingens tecken.

Dag 13: Ledig förmiddag innan hemresa (F)

Ta förmiddagen och njut av de sista solstrålarna innan vi gemensamt åker till Colombos flygplats för vår hemresa.

Dag 14: Ankomst till Sverige

Efter en fullspäckad resa kommer vi hem till Sverige.

Väder

Få uppdaterade väderutsikter i Colombo, Sri Lanka på smhi.se

Väderprognos för Colombo i Sri Lanka.

Karta

Karta för Kulturresor Europas rundresa på Sri Lanka i Asien.

Fakta om Sri Lanka

Geografi och demografi

Sri Lanka ligger i Asien och är en östat belägen sydöst om Indien. Sri Lanka består av en stor tropisk ö samt några småöar och har cirka tjugo miljoner invånare. Det är huvudsakligen en buddhistisk stat.

Den största staden i Sri Lanka är Colombo. Sri Lanka har en lång historia av kolonisering men blev självständigt under slutet av 40-talet och kulturen påminner mycket om den indiska.

Hur är vädret och klimatet?

På Sri Lanka råder tropisk värme, vilket innebär att det är varmt och regnrikt året runt, samt hög luftfuktighet. Dagstemperaturen ligger ungefär på 30 grader. Se till att packa för omväxlande väder under din vistelse på Sri Lanka, då det kan skifta snabbt.

Visste du att…

… Sri Lankas mest populära musikstil heter baila? Ordet har sitt ursprung från det portugisiska verbet bailar som betyder att dansa. Baila spelas ofta på fester och bröllop på Sri Lanka, tillsammans med en traditionell dans.

…då Sri Lankas kultur påminner mycket om Indiens gör även maträtterna det. Landets nationalrätt är ris och curry. Vanligt är också sambola som är en mix av chili, riven kokos och krossad lök.

Praktisk information

Pass och visum

Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från Sri Lanka och även ha minst 2 blanka sidor. Resor in till Sri Lanka kräver turistvisum. Det ansöker och betalar du via www.eta.gov.lk och kostnaden är USD 35 per person. Det är viktigt att du ansöker och betalar ditt visum hemifrån. Du kommer bli ombedd att ange hotelladressen i Sri Lanka i din ansökning, och då kan du ange denna adress:

Cinnamon Lakeside Hotel
115 Sir Chittampalam
Columbo
Sri Lanka

Valuta

Valutan i Sri Lanka heter lankesisk rupee (LKR). Växling till den lokala valutan görs bäst på plats i Sri Lanka vilket det kommer finnas möjlighet till att göra på det första hotellet vi bor på. Vi rekommenderar att du tar med kontanter i USD eller Euro. Kredkort (VISA och Mastercard) kan användas för att betala på hotellen och vissa restauranger. I de större städerna finns också bankomater att ta ut pengar från.

Vaccination

Vi rekommenderar att du kontaktar en läkare för rådgivning gällande vaccinationer.

Försäkring

Enligt Kulturresor Europas villkor måste varje resedeltagare ha en giltig reseförsäkring för att resa till Sri Lanka. När du bokar din resa kan du köpa en avbeställnings- och reseförsäkring via vår partner Gouda Reseförsäkring.

Electricitet och Internet

Sri Lanka har liksom Sverige 220 volt. På de flesta platser kan du använda den svenska tvåstickskontakten, men ibland går inte detta. Ibland finns det adapter att låna eller hyra i receptionen men vi rekommenderar att du tar med en egen adapter som har flera typer av kontakter att välja mellan. Wi-Fi-anslutningen brukar vara bra på Sri Lanka och det kommer även att finnas tillgängligt på hotellen.

Dricks

Det anses vara kutym att ge dricks vid restaurangbesök och till chaufförer samt lokala guider.

Fysisk form

Vår resa till Sri Lanka är överlag inte särskilt ansträngande, men utflyktsdagarna är långa och aktiviteterna kräver en normal fysisk form för att du till fullo ska kunna njuta av dem.

Tidsskillnad

Sri Lanka ligger 4 timmar och 30 minuter före Sverige.

Måltider på resan

Frukost ingår varje dag under resan, och under utflykter kommer det finnas möjlighet att ha en gemensam lunch om så önskas. Ett ungefärligt pris på en lunch är 10 USD. På alla hotell finns ett brett urval av maträtter till middag. Vill du istället prova lokala restauranger hjälper gärna vår reseledare dig med tips.
 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
24/10 - 5/11Se flygtider Stockholm - ArlandaFärgstarka Sri Lanka
Nyhet
29 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 25 personer.
Extrautflykten genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg t/r, inkl. transfer
• 11 nätter på hotell 4* runtom på Sri Lanka
• 11 x frukost
• Transporter och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 9 995 kr
• Valsafari, 445 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 125 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr gäller på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 5 - 7

Varje rum på fyrstjärniga hotellet OZO Kandy i Kandy, Sri Lanka är luftkonditionerat, har ett badrum med hårfön och en sittgrupp.

OZO Kandy

Andra liknande resor

Trustpilot