Skip to main content

Resor till Albanien

Albanien – Världsarv, historia och vacker kustnatur

Allt fler börjar få upp ögonen för en semester i Albanien, och det är inte konstigt att intresset ökar. Tidigare var landet en sluten nation, men idag välkomnar det resenärer från världens alla hörn att uppleva dess skönhet. Under en semester i Albanien kan man njuta av frodiga bergspass, besöka ålderdomliga byar, utforska intressanta byggnader och lära känna gripande historier.

Trots det ökade intresset för Albanien är det fortfarande en känsla av stillhet som genomsyrar landsbygden och kusten, där vågorna från det Joniska havet sköljer in mot stranden. Det är en plats där man kan finna lugn och ro, bort från den hektiska vardagen. Samtidigt har livfullheten och energin letat sig till landets huvudstad, Tirana. Här möts man av vänliga leenden från invånarna, trivsamma restauranger som serverar läcker mat och en grön växtlighet som skapar vackra kontraster till de mörka bunkrarna och kommunistiska statyerna som påminner om en tid då landet styrdes hårt.

Tirana är en stad som bjuder på en spännande mix av gammalt och nytt. Här kan man vandra genom historiska gator och beundra arkitekturen från olika tidsperioder, samtidigt som man stöter på moderna konstinstallationer och trendiga caféer. Det är en stad som lever och förändras, där det alltid finns något nytt att upptäcka.

Men det är inte bara i huvudstaden som Albanien har mycket att erbjuda. Landet är rikt på natursköna platser och historiska sevärdheter. Man kan besöka nationalparker som Valbona-dalen och Albaniska Alperna, där man kan vandra bland imponerande bergslandskap och uppleva en genuin naturupplevelse. Dessutom finns det många charmiga byar utspridda i landet, där man kan få en inblick i den traditionella albanska kulturen och njuta av genuina gästfrihet.

En semester i Albanien är en möjlighet att upptäcka ett land som har mycket att erbjuda. Det är en plats där man kan förlora sig i naturens skönhet, uppleva spännande historiska platser och möta människor som välkomnar besökare med öppna armar.

Detta får du uppleva om du reser med oss till Albanien:

  • Utflykter och guidade turer med svensktalande reseledare
  • Semesterkänslor vid den joniska rivieran
  • Goda måltider där vi mättar våra magar med närproducerad mat
  • Lokalboende som ger oss en förstålse för landets förflutna

Fakta om Albanien

Var ligger landet?

Albanien gränsar till Montenegro och Kosovo i norr, Makedonien i öst  samt Grekland i sydöst. Albanien har tidigare varit en sluten nation men välkomnar idag resenärer till att uppleva landets mäktiga utsikter – tre fjärdedelar av ytan består av berg och backar.

Du behöver inte tänka på tidsskillnad under din semester i Albanien, då Albanien och Sverige befinner sig i samma tidszon.

Hur många bor i landet?

Albanien är 28 748 km2 stort, och har cirka 2 800 000 invånare. Huvudstaden heter Tirana, och  där bor ca. 420 000 av landets befolkning.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Lokalbussar och privata minibussar som kallas “furgon” är de mest använda transportsätt. Lokalbussarna går i Tirana, Durrës, Shkodra, Berat och Vlora, och kostar ca. 40 lekë (4 kr) per väg. Det finns gott om biluthyrningsfirmor i större städer, och en liten hyrbil kostar bara ca. 20 euro per dag.

Vilken valuta ska jag använda?

Albaniens valuta kallas för lek (100 ALL = 8,90 SEK pr. oktober 2019). Valutan har fått sitt namn efter Alexander den store, vars namn ofta förkortades till Leka på albaniska. Om du önskar ta ut pengar under din semester i Albanien finns det bankomater i de flesta städer. Stora affärer, hotell och restauranger accepterar kreditkort, men på mindre butiker och taxis kan man oftast bara betala med kontant.

Vilket språk talar man?

En stor majoritet av befolkningen talar det albanska språket, vilket också är landets officiella språk. En del pratar grekiska eller franska som sitt modersmål, och nuförtiden talar de flesta albaner också relativt bra engelska.

Hur är vädret och klimatet?

I Albanien råder ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, blöta vintrar i lågland. Uppe i bergen kan det snöa från november även till mars.

Vilka är inresereglerna?

Inget visum behövs inför din semester i Albanien, men passet ska vara giltigt minst i 3 månader efter resan börjar.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Dricks är mycket uppskattat på restaurangerna i Albanien men inte obligatorisk - vanligtvis lämnar man ca 10% av notan i dricks.

Vad har de för eluttag?

Du behöver inte ha med någon adapter, då det är samma vägguttag som vi har i Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

 Vattnet generellt är säkert, men även de lokala oftast föredrar flaskvatten.

Visste du att…

...Albanien heter ”Shqipëri” på albanska
...När man nickar i Albanien så betyder det ”nej”, och skakar man huvudet så betyder det ”ja”
...Moder Teresa var albansk