Skip to main content

Resor till Albanien

Albanien – Världsarv, historia och vacker kustnatur

Allt fler börjar få upp ögonen för en semester i Albanien, och detta är inte underligt. Landet har tidigare varit en sluten nation men välkomnar idag resenärer från världens alla hörn till att under sin semester i landet uppleva frodiga bergspass, ålderdomliga byar, intressanta byggnader och gripande historier.

Trots det ökade intresset för Albanien råder det en stillhet ute i landsbygden såväl som ute vid kusten, där vågorna från det Joniska havet slår in mot strand. Livfullheten har istället sökt sig till Tirana, Albaniens huvudstad, där vänliga leenden, trivsamma restauranger och grön växtlighet skapar kontraster till de mörka bunkrarna och kommunistiska statyerna som påminner om hårt styrda tider.

Detta får du uppleva om du reser med oss till Albanien:

  • Utflykter och guidade turer med svensktalande reseledare
  • Semesterkänslor vid den joniska rivieran
  • Goda måltider där vi mättar våra magar med närproducerad mat
  • Lokalboende som ger oss en förstålse för landets förflutna
Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Albanien

Var ligger landet?

Albanien gränsar till Montenegro och Kosovo i norr, Makedonien i öst  samt Grekland i sydöst. Albanien har tidigare varit en sluten nation men välkomnar idag resenärer till att uppleva landets mäktiga utsikter – tre fjärdedelar av ytan består av berg och backar.

Du behöver inte tänka på tidsskillnad under din semester i Albanien, då Albanien och Sverige befinner sig i samma tidszon.

Hur många bor i landet?

Albanien är 28 748 km2 stort, och har cirka 2 800 000 invånare. Huvudstaden heter Tirana, och  där bor ca. 420 000 av landets befolkning.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Lokalbussar och privata minibussar som kallas “furgon” är de mest använda transportsätt. Lokalbussarna går i Tirana, Durrës, Shkodra, Berat och Vlora, och kostar ca. 40 lekë (4 kr) per väg. Det finns gott om biluthyrningsfirmor i större städer, och en liten hyrbil kostar bara ca. 20 euro per dag.

Vilken valuta ska jag använda?

Albaniens valuta kallas för lek (100 ALL = 8,90 SEK pr. oktober 2019). Valutan har fått sitt namn efter Alexander den store, vars namn ofta förkortades till Leka på albaniska. Om du önskar ta ut pengar under din semester i Albanien finns det bankomater i de flesta städer. Stora affärer, hotell och restauranger accepterar kreditkort, men på mindre butiker och taxis kan man oftast bara betala med kontant.

Vilket språk talar man?

En stor majoritet av befolkningen talar det albanska språket, vilket också är landets officiella språk. En del pratar grekiska eller franska som sitt modersmål, och nuförtiden talar de flesta albaner också relativt bra engelska.

Hur är vädret och klimatet?

I Albanien råder ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, blöta vintrar i lågland. Uppe i bergen kan det snöa från november även till mars.

Vilka är inresereglerna?

Inget visum behövs inför din semester i Albanien, men passet ska vara giltigt minst i 3 månader efter resan börjar.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Dricks är mycket uppskattat på restaurangerna i Albanien men inte obligatorisk - vanligtvis lämnar man ca 10% av notan i dricks.

Vad har de för eluttag?

Du behöver inte ha med någon adapter, då det är samma vägguttag som vi har i Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

 Vattnet generellt är säkert, men även de lokala oftast föredrar flaskvatten.

Visste du att…

...Albanien heter ”Shqipëri” på albanska
...När man nickar i Albanien så betyder det ”nej”, och skakar man huvudet så betyder det ”ja”
...Moder Teresa var albansk

Anonyma Albanien

Berat,

Res med oss till det oupptäckta landet Albanien 2023 - Vi reser till Albanien – det tidigare stängda landet som nu öppnar upp för omvärlden att uppleva gömda arkeologiska fynd, autentiska landsbyar där tiden upplevs stå stilla och kristallklart vatten. Det albanska folket är nyfikna och vänliga, och med stolthet visar de upp sitt land för oss. Landets historia är lång och fängslande och det läckra medelhavsköket som hämtar inspiration från länder som Grekland och Italien, får vilken...

Trustpilot