Skip to main content

En reseberättelse från Jordanien – ett magiskt kungarike

En reseberättelse från Jordanien – ett magiskt kungarike

Detta blogginlägg är skrivet av Jeppe som var med på en av våra resor till Jordanien. Här delar han med sig av sina upplevelser från rundresan som tog honom till både den historiska staden Petra, mil och åter mil av sanddyner i Wadi Rum-öknen och både Döda och Röda havet.

Drömmer jag eller är jag vaken?

Det är en fråga man verkligen kan ställa sig på plats i Jordanien, och något som jag frågat mig själv många gånger under den senaste veckan.

Jag vaknar av morgonsolens strålar mot min kind. Långsamt får jag upp ögonen och börjar vakna till liv, och i nästa sekund känner jag den ljumma vinden som blåser in från det öppna fönstret. Jag går ut på altanen och plötsligt går det upp för mig; jag är ju inte i Sverige längre.

Se alla våra exotiska resor här.


Bild: Morgonsol över Jordaniens puttrande huvudstad Amman

En känsla av total viktlöshet

Precis där nere ligger det, Döda havet. Efter en lång pandemi med hårda restriktioner är jag återigen utanför Europas gränser. Igår kväll landade vi i Jordanien, och nu börjar äventyret. Här finns ingen tid att spilla, så efter en snabbt urdrucken kopp jordanskt kaffe med kardemumma blir dagens första promenad den som leder ner till stranden. I det salta vattnet flyter man lättare än vad man trott kunde vara möjligt. Det är en helt unik känsla att flyta runt i det varma saltvattnet – det känns helt särskilt från vanligt havsvatten. Det känns nästan tjockare på något sätt, lite som olja, och när man ligger på rygg med blicken mot himlen och bara flyter är det som om tid och rum känns lite längre bort…

Få en översikt över alla våra rundresor här.


Bild: Döda havets salta vatten är något som måste upplevas för att kunna förstås

En absolut höjdpunkt

Efter förmiddagens salta dopp fortsätter resan söderut och vi tar oss vidare till vårt nästa hotell. Imorgon väntar en av resans verkliga höjdpunkter – besöket i den historiska klippstaden Petra, som jag väntat och längtat så efter att få besöka.

Morgonen efter väcks jag inte av morgonsolen, utan istället av den högljudda mässande och melodiska rösten som kallar till morgonbön. Medan morgonen ännu är tidig beger vi oss mot Petra, och tidpunkten passar perfekt eftersom vi nu hinner med den inledande vandringen innan temperaturen blivit alltför hög.

Vi går de cirka 1,5 kilometerna genom den snäva bergsklyftan, och längs vägen imponeras vi av färgerna som skiftar i rött, orange, brunt och rosa och av de magnifika konstverken som huggits in i stenen. De visar att vi är på rätt väg, och plötsligt händer det. Som i en dröm öppnar sig bergsklyftan och de första pelarna uppenbarar sig. Därefter är promenaden en ren fröjd – för varje steg vi tar framträder mer och mer av den detaljrika tempelfasaden, och snart står det där framför oss i sin fulla prakt, hela 39 meter högt.


Bild: Klippstaden Petra – ett tusenårigt underverk i rosa berggrund

När de första intrycken har stillats en aning fortsätter vår tur genom dalen, där vi vandrar förbi kungagravar och grottor, den gamla amfiteatern och resterna av den bysantinska kyrkan. Det är mycket att ta in, och bortförda av historiens vingslag märker vi knappt att timmarna går och solen sjunker längre och längre ner.

Stjärnklar himmel och totalt mörker – en övernattning i öknen

Fulla av intryck sätter vi nu än en gång kurs söderut. I kväll väntar en lika exotisk men helt annorlunda upplevelse – vi ska övernatta i beduintält i den mäktiga Wadi Rum-öknen. Efter en traditionell ökenmåltid bestående av långtidsgrillat lamm och kyckling med ugnsbakad lök och ris tar vi en kort kvällspromenad i månljuset innan öknens stillhet sänker sig över vårt läger.


Bild: Natthimlen över Wadi Rum-öknen

Efter en fridfull natt är vi nu redo att ta oss an ännu en dag, och vi börjar med lite fart. Vi beger oss ut på en ökensafari i jeep medan morgonens första solstrålar lyser upp den röda ökensanden. Härefter fortsätter vi söderut, faktiskt så sydligt man kan komma i Jordanien, och anländer till Aqaba – landets enda kuststad som ligger precis vid Röda havets strand.

Aktivera alla sinnen

Eftermiddagen och kvällen tillbringar vi med att utforska staden, och framför allt den pulserande marknadsplatsen. Här stimuleras både smak och doft, och de strålande färgerna är en fröjd för ögat. Den färskfångade fisken från Röda havet ligger på rad och hos slaktaren hänger nyslaktade får och getter, medan dofterna från bagarens nybakade bröd och de färgglada kryddpåsarna slår emot en i ett crescendo av exotiska aromer. Vissa av kryddorna känner vi kanske igen hemifrån medan andra blir en helt ny upplevelse, och vi får gott om tid att samtala med säljarna som berättar om hur man bäst använder sig av sumak och za’ata i det jordanska köket.


Bild: På marknaden i Aqaba blandas intrycken och de sprakande färgerna

Nästa morgon väntar havet på oss, för det har blivit dags att dyka ner under böljorna blå på en snorklingsutflykt med båt i Röda havet. De färgglada fiskarna simmar runt oss och vattnet är så behagligt ljummet och kristallklart att man aldrig vill gå i land igen. Efter en ledig kväll vid havet har det nästa dag blivit tid att återvända till Amman, som med sina 4 miljoner invånare är en stor kontrast till de andra mindre städer vi besökt under resans gång. Jordanien är verkligen ett land av kontraster!


Bild: Snorkling i Röda havet

Från Amman går nu färden hem till Sverige igen, och vi lämnar Jordanien med resväskorna fulla av nya minnen och upplevelser. Utöver det jag berättat om här har vi även besökt medeltidsborgen Ajloun, den antika ruinstaden Jerash som hade sin storhetstid under romartiden och försvarsborgen Kerak. Dessutom har vi betraktat den fantastiska mosaiken i Madaba som föreställer Mellanösterns första riktiga karta, och vi har också besökt Jordanfloden och den plats där det sägs att Johannes döpte självaste Jesus…

Jag tackar för en underbar och spännande resa i Jordaniens magiska kungarike, och nu vet jag att jag inte drömt det, utan tvärtom att jag varit vaken hela resan igenom…

/Jeppe i Jordanien

PS. Vi återvänder till Jordanien! Här kan du läsa mer om vår resa till detta fascinerande land som väntar på att upptäckas.

Andra liknande resor