Skip to main content

Guide till Lissabons bästa restauranger

I Portugals charmerande huvudstad Lissabon är det lätt att njuta, inte bara av omgivningarna, utan också av stadens delikata smaker. Här finns ett stort utbud av bra restauranger som låter dig få smaka lokal mat som är lagad med både bra råvaror och en respekt för de landets och regionens kulinariska traditioner. Förbered dig inför din resa till Lissabon och känn inspirationen vakna till den här listan över våra bästa restaurangtips i Lissabon, unikt framtagen tillsammans med en av våra reseledare som är baserad i Lissabon. Njut av bilderna och inspireras av de portugisiska rätterna som tar dig till nästa nivå!

Zé da Mouraria, Martim Moniz

Om du är ute efter god, traditionell portugisisk mat ska du besöka Zé da Mouraria, en dold pärla i Lissabons gamla moriska stadsdel Mouraria. På Rua João do Outeiro 24 hittar du denna restaurang som är känd för sina stora portioner som passar fint att dela på flera, sina rimliga priser och sitt stora urval av allt från bacalhau till vitlöksbiffar. Restaurangen är populär, så vi rekommenderar att komma dit tidigt eller att boka bord. Stämningen är mysig och informell och personalen vänlig och tillmötesgående, och väggarna pryds av porträtt på berömda fadosångare från området.


Bild: Arroz de Pato och Carne de Porco à Alentejana

Restaurante Inhaca, Rossio

Restaurante Inhaca i hjärtat av Lissabon är den perfekta platsen för en mysig kväll med familjen där man med lätthet njuter av autentisk portugisisk husmanskost. Restaurangen har en varierad meny där den traditionella portugisiska kokkonsten är i fokus – inte minst med den färskfångade fisken och skaldjuren. Restaurangen sjuder av inbjudande atmosfär, och här känner man sig omedelbart välkommen. Priserna är mycket rimliga, och det är öppet alla veckans dagar utom söndagar. Hitta den på Rua das Portas Santo Antão 8, nära tunnelbanestationen Rossio.


Bild: Camarão Grelhado

Mercado da Ribeira, Time Out Market

Svårt att välja? Då kan vi glädja dig med att allt det bästa från Lissabons kulinariska scen här finns samlat under ett och samma tak. Mercado da Ribeira på Avenida 24 de Julho öppnade på 1890-talet som en traditionell marknadsplats, och är idag en modern gourmetdestination driven av Time Out Lisboa Magazine. Här finns till exempel 26 restauranger, åtta barer – samtliga noggrant utvalda av Time Outs egna journalister och matkännare. Ett besök här är en smakresa genom Portugal där du kan njuta av rätter från några av landets mest erkända kockar och av de läckra, söta delikatesserna. Marknaden är öppen varje dag från kl 10:00 till midnatt och är mycket populär bland både lokalbefolkning och turister.


Bild: Bacalhau och Caldo Verde

Bairro do Avillez, Bairro Alto

I Chiado, i Lissabons kulturella och högt belägna kvarter Bairro Alto, ligger en gastronomisk oas skapad av den berömda Michelin-kocken José Avillez. Restaurangen kombinerar flera matupplevelser på en och samma plats – allt beläget i en imponerande byggnad som tidigare huserat det historiska Trindadeklostret. Här kan du njuta av maten på den vackra terrassen och på någon av de fyra matställena: Taberna, Páteo, Mini Bar eller Pizzaria Lisboa, oavsett om du är här för en lunch, en middag eller ett snabbt mellanmål. Stilen är avslappnad och klassisk med en kreativ twist, och maten är – naturligtvis – lagad till perfektion. Bairro do Avillez fångar verkligen essensen av portugisisk gastronomi och kultur med sin vackra inredning och konstinstallationer, och är ett måste för matälskare. Välkommen till Bairro do Avillez på Rua Nova da Trindade 18.


Bild: Klassiska smaker

Pinóquio, Praça dos Restauradores

Sedan 1982 har Restaurant Pinóquio serverat den färskaste fisk och skaldjur som går att hitta i Lissabons hjärta, mitt på Praça dos Restauradores. Torget markerar övergången mellan stadens historiska stadskärna och det moderna affärsdistriktet, och här hittar vi bland annat restaurangen som fått sitt namn från en gammal leksaksbutik som låg här tidigare. Några av restaurangens specialiteter är Amêijoas à Bulhão Pato, musslor i en härlig sås med vitlök och koriander, den berömda grillade hummern och den möra Pica Pau-biffen i en sås gjord på vitlök, smör och vin som är en ren fröjd för smaklökarna. Den bakade garoupan, havsabborren, är också fantastisk. Ta för dig av läckerheterna på den mysiga terrassen ihop med en kall öl, och slappna av i den mysiga stämningen där den engagerade personalen gör sitt allra bästa för att skapa en fin upplevelse. Den goda servicen är en av anledningarna till att både turister och lokalbefolkning vallfärdar hit, och vi förstår utan tvekan deras beslut.


Bild: Polvo Grelhado och portugisiska tapas

Solar dos Presuntos, Pena

I hela 50 år har Restaurant Solar dos Presuntos bjudit både Lissabonbor och internationella gäster på en autentisk och kulinarisk smakupplevelse med en varm känsla av gästfrihet. Njut av den färska fisk- och skaldjuren, marinerad långkokt get, Bacalhau à Gomes de Sá och långt mycket mer. Restaurangens väggar pryds av bilder och karikatyrteckningar av berömda gäster, inklusive politiker, journalister, fotbollsspelare och konstnärer. Du hittar restaurangen på Rua das Portas de Stº Antão 150.


Bild: Pastéis de Bacalhau

Restaurante Oitto, Chiado

Restaurante Oitto är inte bara en restaurang, utan en fullödig kulinarisk upplevelse som erbjuder portugisisk husmanskost med en twist, serverad i en elegant och inbjudande atmosfär. Maten är baserad på traditionell portugisisk matkultur och är ett samarbete mellan Denize Gouveia och den erkända kocken Carlos Afonso. På Restaurante Oitto kan du bland annat njuta av bläckfisk med sötpotatispuré, ugnsbakat ris med portugisiska korvar och mycket mer. Det som också är kul med den här restaurangen är att du själv väljer vilken sorts upplevelse du vill ha. Längst ner i huset kan du välja en mer rustik bistroupplevelse. Här finns inga fina dukar på borden, och du kan med fördel välja att slå dig ner vid bardisken och för ett gott mål mat. En våning upp hittar du Chef's Table, där du kan få en mer lyxig upplevelse med häftiga gastronomiska inslag, och längst upp på takterrassen kan du avnjuta en avslappnad måltid som garanterat kommer att ge mersmak. Restaurangen har öppet varje dag mellan kl 12:00 och 00:00, och du hittar den på Largo do Picadeiro 8A.


Bild: Fine dining i Portugal

Låt dig inspireras inför din resa till Lissabon genom att läsa om stadens många sevärdheter här. Du kan se alla aktuella resor till Portugal här.

Vi tror du också gillar...