Nyår i Lissabon

Nyrsfirande i Lissabon vid havet. Champagne för två. På nyårsresa  till Lissabon.
Promenadstråk vid havet i Lissabon. Vy från över Lissabon stad.
Vy frn ovan över Lissabon och sprakande fyverkerier i rosa. På nyårsresa tll Lissabon
Gränd och utsikt över berg och hus i Lissabon
Rödvinsglas på rad som fylls på av servitör och utsikt över torg i Lissabon. På nyårsresa till Lissabon
Vacker vy över vitt slott bland grönska i Lissabon
Belemkaka och klassisk spårvagn i Lissabon
Uppdukade matbord med vacker uiskt över lissabon. Champagne för två. På nyårsresa till Lissabon.
Vy över vackert upplyst Lissabon sedd från ovan.

Nyårsresa till Portugal – fira nyår med oss i Lissabon!

Fira nyår med oss! Den här nyårsresan bjuder på storstadssemester, festlig nyårsmiddag och sightseeing i Portugals charmerande huvudstad Lissabon, och staden med slotten – Sintra.

Boende och nyårsmiddag på femstjärnigt hotell

Vi bor i hjärtat av Lissabon på det tjusiga, 5-stjärniga hotellet Altis Grand Hotel, och vi kan utan tvivel säga att en bättre utgångspunkt för vår resa inte kan fås - tack vare hotellets mycket centrala läge. Själva nyårsafton firar vi i hotellets panoramarestaurang på 12:e våningen, med en formidabel utsikt över hela staden - medan vi byter ut "Gott nytt år" mot ”Feliz Ano Novo”!

Stadsvandring i Lissabon

Resans utflyktsdag till Lissabon tar oss med på upptäcktsfärd bland Lissabons kullerstensbelagda gator och genom de olikartade stadskvarteren. Här får vi en god inblick i varför Lissabon på de sju höjderna räknas som en av de vackraste storstäderna i Västeuropa - och vi får historien om den moderna storstaden och dess historiska höjdpunkter berättad för oss. I Belém får vi uppleva några av monumenten till minne av Portugals sjöfarare, samt den otroligt vackra Jeronimuskyrkan.

Utflykt till Sintra

Sintra, den gamla kungastaden som med sina tre kungaslott och mysiga stadskärna, är en av Portugals allra största sevärdheter. Här går vi en runda i själva Sintra stad, innan vi uppe på en kulle finner Pena-slottet, som vi också ska gå in i. Pena-slottet är kitsch och äventyrligt på samma gång, och huserade en gång i tiden den sista portugisiska kungafamiljen, innan Portugal övergick till att vara en republik. I området Colares, som är känt för sin vinproduktion, besöker vi en av de lokala vinproducenterna på hans vingård, och får smaka på de gyllene dropparna.

I programmet finns det även tid till att under resan njuta av ett par dagar på egen hand - för att kunna upptäcka Lissabon ytterligare.

Kort dagsprogram för nyårsresan till Lissabon

Dag 1: Ankomst till Lissabon
Dag 2: Utflykt till Belém. Stadsvandring i Lissabon (F, L)
Dag 3: Ledig dag i Lissabon (F)
Dag 4: Sintra med slottet Palacio de Pena. Vinprovning. Nyårsmiddag (F, L, M)
Dag 5: Ledig dag i Lissabon eller extra utflykt med Fado-afton (F)
Dag 6: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
12 495:-
Dagar:6
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon

Vi reser med direktflyg från Stockholm till Lissabon, där vi möts av den svensktalande reseledaren som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet i hjärtat av Lissabon introducerer reseledaren oss för staden, och programmet för vår nyårsresa. Vi bor mycket centralt, endast ett par hundra meter från Lissabons svar på Champs Elysées - den stora boulevarden Avenida de Liberdade - på ett fint, 5-stjärnigt hotell.

Efter incheckning på hotellet finns det tid för dem som redan nu vill uppleva lite av staden under kvällstid. Vi tar en promenad i närområdet tillsammans med vår reseledare, som tar oss med till en av områdets lokala restauranger. Middagen är ej inkluderad i priset.

Bild: En klassisk vy över Lissabon - smala gränder och gula spårvagnar

Dag 2: Utflykt till Belém. Stadsvandring i Lissabon (F, L)

Vi börjar dagen i Belém-kvarteret, vid floden Tejo. Belém är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden, tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet som skakade Lissabon år 1755. I Belém tar vi oss till det välkända Belém-tornet och de Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen som ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet. Vi besöker också den präktiga Jeronimuskyrkan som dateras ända tillbaka till 1500-talet. Kyrkan och det tillhörande klostret är byggda utav några av alla de skatter som de upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor. Detta kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan.

Bild: Pampiga Jeronimuskyrkan

Ifall tiden tillåter kan den som vill ta en sväng inom Pasteis de Belém - eller det blåa caféet som det också kallas. Det speciella med detta caféet är att det är grundare till Portugals nationalkaka med samma namn som caféet, och som erbjuder en smakupplevelse utöver det vanliga. Kakan ”Pateis de Belém” säljs överallt i Portugal, och på alla andra platser förutom i Belém heter kakan "Pateis de Nata” - vilket dock inte gör smaken mindre himmelsk!

Vi fortsätter sedan in till Lissabon med buss, och tar oss runt till fots för att få se Lissabons allra viktigaste sevärdheter. Vår stadsvandring leder oss genom Lissabons myllrande gator och visar oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever det livliga torget ”Praça do Rossio” som fungerar som en knutpunkt i staden. På väg ner mot floden går vi förbi ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon - gatuhissen Santa Justa - vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt, och med sparade krafter, ca 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Nära floden finns också Lissabons triumfbåge ”Arco da Rua Augusta” som leder ner till marknadsplatsen ”Praça do Comércio”. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i Lissabon samt ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar. I Lissabon äter vi även en gemensam lunch innan eftermiddagen är ledig för aktiviteter på egen hand.

Dag 3 - Ledig dag i Lissabon (F)

Dagen innan det stora nyårsfirandet finns det tid till att uppleva Lissabon på ditt eget sätt. Ta tillfället i akt till att gå på upptäcktsfärd bland de små gränderna, eller njut av prakten på stadens många torg. Butiker, shoppingcenter, restauranger och caféer är öppet som vanligt idag och bjuder självklart in till en shoppingrunda eller en kopp kaffe i solen. Lissabon bjuder också på en uppsjö av spännande museer, där man lätt kan spendera några timmar.

Ifall du tycker om modern arkitektur så ska du kanske ta vägen förbi stadsdelen Parque das Nacões, som skapades i samband med världsutställningen EXPO 1998. Här finns det också goda möjligheter att sträcka på benen och få lite frisk luft samtidigt som du tittar på de många spännande byggnaderna.

Bild: Modern arkitektur i stadsdelen Parque das Nacõe

Ett annat utflyktsmål kan vara att prova på de världsberömda spårvagnarna. Exempelvis nummer 28, som åker genom den historiska stadsdelen Alfama och upp till São Jorge-borgen, varifrån du har en betagande utsikt över hela staden.

Dag 4: Sintra med slottet Palacio da Pena. Vinprovning. Nyårsmiddag (F, L, M)

Idag besöker vi den romantiska staden Sintra, som finns med på Unescos världsarvslista tack vare dess vackra arkitektur, slotten Palacio da Pena och Palacio National och morerborgen Castelo dos Mouros.

På en kulle utanför Sintra ligger Pena-slottet som vi ska ta oss en närmare titt i. Entré till slottet är inkluderat i utflykten. Slottet är en präktig byggnad som för tankarna till ett äventyrslott. Pena var tidigare ett sommarresidens för den portugisiska kungafamiljen som användes fram till år 1910 då Portugal blev en republik. Idag är slottet ett nationalmuseum där besökare kan få en tydligare bild av hur kungafamiljen bodde. Penas inredning och arkitektur är en blandning av mystik och kitch.

Bild: Slottet Pena Palace med dess fantasifulla arkitektur

Vi besöker också den charmerande historiska delen av Sintra. Det finns här tid till att på egen hand gå runt på kullerstensgatorna bland de små butikerna. Vid lunchtid besöker vi en av de lokala restaurangerna, som ska få stilla vår hunger.

Portugals goda vinproduktion är vida känd, och vi ska därför avsluta dagens utflykt med att få uppleva denna på nära hand. Vi besöker en av de lokala vinbönderna från området Colares, som producerar utmärkta röda och vita viner. Årsproduktionen är inte så stor, och därför är vinerna inte så välkända i Sverige. Vi får en rundvisning på vingården och avslutar med en provsmakning av de delikata dryckerna. Vi kommer tillbaka till hotellet sent under eftermiddagen där det finns tid till lite vila, innan det stora tolvslaget ska firas in.

Vi firar nyårsafton på själva hotellet. Vi beger oss upp till "toppen av Lissabon" - närmare bestämt hotellets panoramarestaurang Restaurant D. Fernando Grill på tolfte våningen. Här ska vi få avnjuta en läcker nyårsmeny, medan musiken spelar i bakgrunden. Restaurangen är känd både för sin utsökta mat och för den fantastiska utsikten över stadens tak.

Är du fortfarande pigg efter avslutad middag, så kan du slå dig ner i hotellets bar. Du kan självklart också ge dig ut på staden, där Lissabonborna - precis som i alla andra storstäder - har som tradition att samlas på stadens stora torg, där det bjuds på fyrverkerier, underhållning och massor av festglada människor.

Dag 5 – Ledig dag i Lissabon eller extra utflykt med Fado-afton (F)

Det finns idag många möjligheter till att få en närmare inblick i Lissabons många kulturskatter. Fråga gärna reseledaren om råd, som garanterat kan komma med flera goda förslag på hur ni kan tillbringa dagen.

Gillar du portvin så kan du ta vägen förbi Portvinsinstitutet - Solar do Vinho do Porto Lisbon - där det finns möjlighet att köpa en provsmakningstur. Portvinsinstitutet ligger i slutet av spårvagnslinjen eller gatuhissen Glória i Bairro Alto-kvarteret, och från parken precis ovanför São Pedro Alcantara bjuds du på en fantastisk utsikt över stadens tak, Tejo-floden och São-borgen. Härifrån kan man lätt förstå varifrån Lissabons smeknamn kommer - staden på de sju höjderna.

Ifall du har behov av en uppfriskande promenad kan du passa på att ta dig till Cascais. Tåget åker från Cais do Sodre station, och följer floden och senare havet till den mysiga, lilla kuststaden. Cascais är en modern och elegant förort blandat med gamla fisketraditioner - och nås på knappt 45 minuter från Lissabon. Gör som de lokala och gå en tur längs med strandpromenaden, ät en god lunch eller njut av en kopp kaffe på en av de många caféerna i området.

Bild: Pittoreska fiskebyn Cascais

På kvällen har du möjlighet att anmäla dig till en middag med show i en av Lissabons berömda fadohus i Bairro Alto.

Dag 6: Hemresa (F)

Vi tar bussen från hotellet till flygplatsen, och reser sedan tillbaka till Stockholm igen, efter en upplevelserik tid i Portugals huvudstad Lissabon. Vi säger samtidigt farväl till 2017 och välkomnar 2018. En bättre start på det nya året får man nog leta efter!

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR LISSABON

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Lissabon

Geografi och demografi

Utmed Portugals västkust hittar vi landets huvudtad Lissabon med sina 565 000 invånare. Till ytan är Lissabon 84, 8 km2 stort, varav själva storstadsområdet utgör 2 957 km2. Något som kännetecknar staden är de sju kullarna som stadens historiska centrum ligger beläget på. Stadens gränder och gator är därför branta vilket gör stadens charmiga spårvagnar till ett mycket attraktivt färdmedel för både lokalbor och turister.

Väder och klimat

Portugals huvudstad bjuder på under stora delar av året på ett behagligt klimat och solsäkert väder. Klimatet karaktäriseras av ett typiskt subtropiskt medelhavsklimat och ger varma heta somrar och milda vintrar. Under april till oktober sjunker temperaturen sällan under 18 grader och under sommarmånaderna är medelhavstemperaturen på ca 27 grader. Det är heller inte ett under varför europeiska turister årligen besöker Lissabon då staden erbjuder långa vita sandstränder strax utanför centrum.

Att ta sig runt

Du kan smidigt ta dig runt i staden på flera olika sätt, då lokaltrafiken fungerar mycket väl. Ett alternativ är de gula spårvagnarna som transporterar stadens invånare och turister upp och ner för de branta backarna. Ett gott tips är att inte köpa biljetten ombord då det oftast blir mycket dyrare. Du kan också åka med stadens alla lokalbussar, men vid köp av bussbiljett råder även samma tips här.
Att åka tunnelbana är också mycket smidigt och biljetterna för en resa kostar omkring 1,25 euro. Önskar du färdas något längre utgår flera järnvägar från Lissabon som sträcker sig till stora delar av landet. Till Cascais kan du åka med pendeltåget som går längs med kusten, och för att komma till Sintra tar du smidigast tåget som avgår från stationen Rossio i Lissabon.  
Att åka taxi i och runtom Lissabon är generellt sett billigt, och de allra flesta taxibilar är små. När de kör i städerna använder chaufförerna oftast taxameter, men ska du något längre ut på glesbygden kan de komma att ta betalt per kilometer.

Shopping och öppettider

Traditionellt sett har de flesta butiker öppet från måndag till fredag, mellan 9 eller 10 på förmiddagen till omkring 19 på kvällen. En del affärer kan däremot hålla stängt ett par timmar vid lunchtid. Det är även vanligt att en del affärer håller öppet under lördagar, och vissa stora shoppingcenter håller vanligtvis öppet till midnatt hela veckan ut.
Önskar du äta mat ute på restaurang, håller de flesta restauranger öppet under lunchtid samt under kvällstids t.o.m. kl. 22.00. Däremot i storstäderna, och inte minst i Lissabon, håller de flesta restauranger öppet mycket längre.

Visste du att...

… Lissabon aldrig har officiellt förklarats som Portugals huvudstad? Inte i ett enda officiellt dokument står det fastställt, vilket det oftast brukar göra om huvudstäder.
… På ett av Lissabons klassiska kaféer, Martinho da Arcada, finns det två bord som alltid står tomma, då de permanent hålls ”reserverade” för två portugisiska författare? Det ena bordet är reserverat för Portugals mest populära författare, Fernando Pessoa, medan det andra bordet är tillägnat den mindre populära författaren José Saramago.

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
28/12 - 2/1 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Nyår i Lissabon
12 495:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Lissabon t/r, inkl. transfer
• 5 nätter på Hotel Altis Grand 5*, Lissabon
• 5 x frukost, 1 x nyårsmiddag med dryck, 2 x lunch med dryck
• Utflykt till Belém och stadsvandring i Lissabon
• Utflykt till Sintra med entré till Pena Palace och vinprovning
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 2 895 kr
• Extra utflykt till Fado-afton, 650 kr (beställs och betalas på plats hos reseledaren)
• Entréer utöver nämnda i programmet
• Stadsskatt i Lissabon, 1 euro / person och natt
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 6

Altis Grand
*****
Välrenommerade, 5-stjärniga Altis Grand är beläget på en sidogata till Lissabons svar på Champs Elysees i Pard - Avenida de Liberdade - och hotellet ligger således mit ....