Skip to main content

Nyår i Lissabon

Nyrsfirande i Lissabon vid havet. Spårvagn i centrala staden. På nyårsresa  till Lissabon.
nyårsmiddag på restaurang med utsikt över lissabon på en nyårsresa
Vy frn ovan över Lissabon och sprakande fyverkerier i rosa. På nyårsresa tll Lissabon
Gränd och utsikt över berg och hus i Lissabon
Pittorskt fönster på byggnad i Lissabon och champagne glas. På nyårsresa till Lissabon
25 april bron och belem monument på en nyårs resa till lissabon
Belemkaka på nyårsresa i Lissabon
Upplev Sintra med sina slott På nyårsresa till Lissabon.
Status:
Fullbokad

Nyårsresa till Portugal 2021 – fira nyår med oss i Lissabon!

Fira nyår med oss! Den här nyårsresan bjuder på storstadssemester, festlig nyårsmiddag och sightseeing i Portugals charmerande huvudstad Lissabon.

Därför ska du resa med oss på nyårsresa i Lissabon:

  • Boende på 5-stjärnigt hotell i hjärtat av staden
  • Lyxig nyårsmiddag och firande på panoramarestuarang
  • Guidad stadsvandring genom Lissabons gemytliga atmosfär
  • Kungastaden Sintra med sina tre kungaslott

Boende och nyårsmiddag på hotell

Vi bor i hjärtat av Lissabon på det tjusiga, 4-stjärniga+  hotellet Altis Grand Hotel, och vi kan utan tvivel säga att en bättre utgångspunkt för vår resa inte kan fås - tack vare hotellets mycket centrala läge. Själva nyårsafton firar vi med middag på hotellets panoramarestaurang på 12:e våningen, med en formidabel utsikt över hela staden. Senare fortsätter vi festen på hotellet samtidigt som vi byter ut "Gott nytt år" mot ”Feliz Ano Novo”!

Stadsvandring i Lissabon

Resans utflyktsdag till Lissabon tar oss med på upptäcktsfärd bland Lissabons kullerstensbelagda gator och genom de olikartade stadskvarteren. Här får vi en god inblick i varför Lissabon på de sju höjderna räknas som en av de vackraste storstäderna i Västeuropa - och vi får historien om den moderna storstaden och dess historiska höjdpunkter berättad för oss.  I stadsdelen Belém får vi möjligheten att uppleva några av monumenten till minne av Portugals sjöfarare, samt den otroligt vackra Jeronimuskyrkan.

Kungastaden Sintra 

Sintra, den gamla kungastaden med sina tre kungaslott och mysiga stadskärna, är en av Portugals allra största sevärdheter. Här går vi en runda i själva Sintra stad och den som vill har möjlighet att göra ett besök på slottet.

Fado i Lissabon 

Du kan också uppleva en stämningsfull kväll med middag när vi beger oss till ett av de lokala fadohusen och får uppleva den portugisiska sångstilen fado.

I programmet finns det dessutom tid till att njuta av ett par dagar på egen hand - för att kunna upptäcka Lissabon ytterligare.

Kort dagsprogram för nyårsresan till Lissabon

Dag 1: Ankomst till Lissabon
Dag 2: Stadsvandring i Lissabon. Middag på lokal restaurang (F,M)
Dag 3: Utflykt till Sintra inkl. lunch (F, L)
Dag 4: Ledig dag i Lissabon eller extra utflykt till Belém. Nyårsmiddag (F, M)
Dag 5: Ledig dag i Lissabon. Extra utflykt med Fado-afton (F)
Dag 6: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon

Vi reser med direktflyg från Stockholm till Lissabon, där vi möts av den svensktalande reseledaren som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet i hjärtat av Lissabon introducerar reseledaren oss för staden samt programmet för vår nyårsresa. Vi bor mycket centralt, endast ett par hundra meter från Lissabons svar på Champs Elysées - den stora boulevarden Avenida de Liberdade - på ett fint, 4+-stjärnigt hotell.

Gula spårvagnar genom centrala Lissabon, Portugal.
Bild: En klassisk vy över Lissabon - smala gränder och gula spårvagnar

Dag 2: Stadsvandring i Lissabon. Middag på restaurang (F, M)

Idag ska vi ta oss runt till fots i Lissabon för att få se stadens allra viktigaste sevärdheter. Vår stadsvandring leder oss genom Lissabons myllrande gator och visar oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever det livliga torget ”Praça do Rossio” som fungerar som en knutpunkt i staden. På väg ner mot floden går vi förbi ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon - gatuhissen Santa Justa - vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt, och med sparade krafter, ca 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Nära floden finns också Lissabons triumfbåge ”Arco da Rua Augusta” som leder ner till marknadsplatsen ”Praça do Comércio”. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i Lissabon samt ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar.

Eftermiddagen är fri till egna aktiviteter. Fråga gärna reseledaren om råd, som garanterat kan komma med flera goda förslag på hur ni kan tillbringa resten av dagen. 

På kvällen möts vi för en gemensam middag på en restaurang som ligger på gångavstånd från vårt hotell.

Dag 3: Utflykt till Sintra (F)

Idag åker vi på utflykt till Sintra som ligger vackert belägen i bergen i Lissabons inland. Unesco har sedan länge haft Sintra på världsarvslistan tack vare de tre ståtliga slotten samt stadens fantastiska arkitektur. Sintra är en kuperad stad som är indelad i olika nivåer och vi vandrar runt den charmiga historiska delen av staden. Rutten går genom de mysiga och slingrande gatorna med souvenirbutiker och caféer och det är också här som det Kungliga slottet med de två karakteristiska skorstenerna finns. Vill man finns det möjlighet att på egen hand besöka slottet (entrén betalas direkt på plats).

Vackra Pena Palace med sin rödgula fasad i Sintra, Portugal.
Bild: Slottet Pena Palace med dess fantasifulla arkitektur

På eftermiddagen åker vi tillbaka till Lissabon.

Dag 4: Ledig dag i Lissabon eller extra utflykt till Belém. Nyårsmiddag (F, M)

På dagen för det stora nyårsfirandet finns det tid till att uppleva Lissabon på ditt eget sätt. Ta tillfället i akt till att gå på upptäcktsfärd bland de små gränderna, eller njut av prakten på stadens många torg. Butiker, shoppingcenter, restauranger och caféer är öppet som vanligt idag och bjuder självklart in till en shoppingrunda eller en kopp kaffe i solen. Lissabon bjuder också på en uppsjö av spännande museer, där man lätt kan spendera några timmar.

Du kan också välja att, tillsammans med din reseledare, besöka stadsdelen Belém. Belém är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet som skakade Lissabon år 1755. Här kan du se det välkända Belémtornet och de Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen som ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet samt den präktiga Jeronimuskyrkan som dateras ända tillbaka till 1500-talet. Kyrkan och det tillhörande klostret är byggda utav några av alla de skatter som de upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor. 

Jeronimus kloster i Lissabon, Portugal.
Bild: Pampiga Jeronimuskyrkan

Transport till Belém samt eventuella entréer betalar du själv under dagen, och utflykten behöver inte bokas i förväg.

Vi firar nyårsafton på själva hotellet. Vi beger oss upp till "toppen av Lissabon" - närmare bestämt hotellets panoramarestaurang Restaurant D. Fernando Grill på tolfte våningen. Här ska vi få avnjuta en läcker nyårsmeny, medan musiken spelar i bakgrunden. Restaurangen är känd både för sin utsökta mat och för den fantastiska utsikten över stadens tak. Efter middagen fortsätter festen med musik och underhållning i hotellets andra restaurang. Är du fortfarande pigg efter avslutad middag, så kan du också slå dig ner i hotellets bar. Du kan självklart också ge dig ut på staden, där Lissabonborna - precis som i alla andra storstäder - har som tradition att samlas på stadens stora torg, där det bjuds på fyrverkerier, underhållning och massor av festglada människor.

Dag 5: Ledig dag i Lissabon eller extrautflykt med Fado-afton (F)

Årets första dag är ofta lugn och stilla, precis som i de flesta andra städer. Ifall du tycker om modern arkitektur så ska du kanske ta vägen förbi stadsdelen Parque das Nacões, som skapades i samband med världsutställningen EXPO 1998. Här finns det också goda möjligheter att sträcka på benen och få lite frisk luft samtidigt som du tittar på de många spännande byggnaderna eller besöker akvariet.

Parken Das Nacoes i Lissabon, Portugal.
Bild: Modern arkitektur i stadsdelen Parque das Nacões

Ett annat utflyktsmål kan vara att prova på de världsberömda spårvagnarna. Exempelvis nummer 28, som åker genom den historiska stadsdelen Alfama och upp till São Jorge-borgen, varifrån du har en betagande utsikt över hela staden.

Ifall du har behov av en uppfriskande promenad kan du passa på att ta dig till Cascais. Tåget åker från Cais do Sodre station, och följer floden och senare havet till den mysiga, lilla kuststaden. Cascais är en modern och elegant förort blandat med gamla fisketraditioner - och nås på knappt 45 minuter från Lissabon. Gör som de lokala och gå en tur längs med strandpromenaden, ät en god lunch eller njut av en kopp kaffe på ett av de många caféerna i området.

Cascais i solnedgång, Portugal.
Bild: Pittoreska fiskebyn Cascais

På kvällen finns möjligheten att följa med på en extra utflykt till vår Fado-afton. Här kommer du uppleva en äkta portugisisk stämning med sång, musik och middag. Spanjorerna har flamenco, argentinarna har tango och portugiserna har fado. Det är en traditionell och populär sångform med djupa rötter i Lissabons äldsta distrikt Mouraria, Bairro Alto, Chiado och Alfama. Fado finns i många varianter; traditionella, moderna och med olika teman av längtan, behov, öde och glädje. Solisten kallas för fadista och sången åtföljs av både traditionell och portugisisk gitarr.

Vi har bokat bord för middag i ett av stadens berömda fadohus, som ligger ca 30 minuters promenad från hotellet. En trerätters middag med vin, vatten och kaffe/te ingår. Bokning och betalning görs direkt till reseledaren på plats i Lissabon.

Dag 6: Hemresa (F)

Vi tar bussen från hotellet till flygplatsen, och reser sedan tillbaka till Stockholm eller Köpenhamn igen, efter en upplevelserik tid i Portugals huvudstad Lissabon. Vi säger samtidigt farväl till 2021 och välkomnar 2022. En bättre start på det nya året får man nog leta efter!

Karta

Geografisk karta över Lissabon.

Väder

SE VÄDRET FÖR LISSABON

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Fakta om Lissabon

Var ligger Lissabon?

Utmed Portugals västkust hittar vi landets huvudstad Lissabon med sina 565 000 invånare, utspridda på de 84, 8 km2 som utgör staden. Endast Lissabons storstadsområde utgör 2 957 km2 och vad som karakteriserar staden är de sju kullarna som Lissabons historiska centrum ligger beläget på. Stadens gränder och gator är av denna anledning något branta vilket gör att många lokalbor och turister väljer att färdas med de gula spårvagnarna som trafikerar centrala delarna av Lissabon.

Hur är vädret och klimatet?

Under stora delar av året bjuder Lissabon på behagliga temperaturer och solsäkra dagar. Klimatet som råder här kännetecknas för att vara ett subtropiskt medelhavsklimat med heta sommarmånader och milda vintrar. Det är ovanligt att termometern visar under 18 grader i perioden april – oktober och under sommarmånaderna kan det bli uppåt 30 grader varmt. Lissabons utmärkta placering intill havet medför även att du kan njuta av vita, långa stränder inte långt bort från centrum – vilket även har bidragit till huvudstadens höga besökssiffror.

Hur tar jag mig runt?

Du kan utan problem utforska Lissabon med hjälp av lokaltrafiken. De gula spårvagnarna som tar stadens lokalbor och turister upp och ner för de branta backarna är ett mycket populärt alternativ och ett gott råd är att köpa biljetten innan du kliver på spårvagnen, då det annars kan bli dyrare. Du kan även åka med stadens lokalbussar - men vid köp av bussbiljett gäller samma tips även här.
Att åka med tunnelbanelinjerna är också smidigt och för en resa får du betala ca 1,25 euro.

Om du ska bege dig längre bort från Lissabons centrum, avgår flera tåg från centrala Lissabon till flera städer och platser runt om i landet. Mellan Lissabon och Cascais går ett pendeltåg längs med kusten, och till Sintra tar du enklast tåget som avgår från stationen Rossio i Lissabon.  
Vanligtvis är det relativt billigt att åka taxi i Lissabon och inom städerna kör de flesta chaufförer med taxameter. Vistas du på landsbygden däremot är det mer förekommande att de tar betalt per kilometer.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

De flesta affärer i Lissabon har öppet traditionsenligt, på vardagar mellan kl. 9 och 7 på kvällen - med undantag av en del butiker som kan hålla stängt mitt på dagen. Stora varuhus däremot håller öppet alla dagar i veckan till sent på kvällen.

Restauranger serverar lunch under dagtid och middag vanligtvis till klockan 22:00 på kvällen. I storstäder och inte minst inne i stadskärnan i Lissabon brukar restaurangerna hålla öppet till sent in på kvällen.

Visste du att...

… Lissabon ännu inte har förklarats officiellt som Portugals huvudstad? Det står inte fastställt i ett enda officiellt dokument, vilket det vanligtvis  brukar göra om huvudstäder.


… på Martinho da Arcada - ett av Lissabons klassiska kaféer – står två specifika bord alltid tomma? Dessa bord hålls permanent ”reserverade” för två portugisiska författare. Det ena bordet är reserverat för en av Portugals mest populära författare Fernando Pessoa och det andra bordet är tillägnat den mindre populära författaren José Saramago.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot