Skip to main content

Nyår i Lissabon

5 dagar - pris per person från
17 495:-
Boka resa

Nyårsresa till Portugal 2024 – fira nyår med oss i Lissabon!

Fira nyår med oss på Kulturresor Europa! Vilken plats kan då passa bättre än Portugals vibrerande huvudstad? Lissabon har allt vi behöver för att kunna fira ut 2024 på bästa sätt, och ger samtidigt också den bästa möjliga starten på det nya året. Nyårsafton i Lissabon är en magisk upplevelse som du med säkerhet aldrig kommer att glömma. Staden, som är känd för sin charm och sitt kulturarv, förvandlas till en festlig plats där folk från hela världen samlas för att fira det nya året.

När nyårsaftonen nalkas märks det i hela staden. Gatorna är fyllda med glada människor, lysande dekorationer och dofter av de läckerheter som säljs i gatustånden. Överallt finns en känsla av gemenskap – nästan som om hela staden andas i takt. Vi firar resans stora höjdpunkt på vårt trevliga hotell, men en av de platser där det samlas flest människor är vid Praça do Comércio, ett av stadens största torg, precis vid floden Tejos strand. Här njuter besökarna av livemusik, dans och underhållning. När klockan slår tolv syns färgerna explodera på himlen, och ljudet av fyrverkerierna blandas med jublet från åskådarna. Om du vill smälta in bland portugiserna gör du rätt i att förbereda dig inför nyårstraditionen som säger att man ska äta tolv russin, ett för varje klockslag, vilket tros bringa lycka för det kommande året.

Att uppleva Lissabon på nyårsafton är en upplevelse som berör och imponerar, och tillsammans vill vi skapa oförglömliga nyårsminnen med dig på plats i den portugisiska huvudstaden. Under resan tar vi del av en riktig storstadssemester med både sightseeing, festlig nyårsmiddag på vårt trevliga hotell och ett lokalt restaurangbesök där vi smakar portugisiska tapas, och dessutom kan du välja att följa med till stadens kakelmuseum. Varmt välkommen!

Därför ska du resa med oss på nyårsresa till Lissabon:

  • Boende på femstjärnigt centralt hotell
  • Tre inkluderade middagar – bland annat en lyxig nyårsmiddag
  • Guidad stadsvandring genom Lissabons gemytliga atmosfär
  • Besök i stadsdelen Belém med vackra byggnader och monument

Ett högklassigt boende med delikat nyårssupé

Vi bor i centrala Lissabon på det tjusiga femtjärniga hotellet Hotel Real Palácio, och vi kan utan tvivel säga att en bättre utgångspunkt för vår resa inte kan fås – mycket tack vare hotellets mycket centrala läge och fina rum. Själva nyårsafton firar vi med middag på hotellets restaurang, och senare fortsätter vi festen på hotellet samtidigt som vi byter ut Gott nytt år mot Feliz Ano Novo!

Stadsvandring i Lissabon med Belém

Resans utflykter tar oss med på upptäcktsfärd bland Lissabons kullerstensbelagda gator och genom de olikartade stadskvarteren. Här får vi en god inblick i varför Lissabon på de sju höjderna räknas som en av de vackraste storstäderna i Västeuropa, och vi får historien om den moderna storstaden och dess historiska höjdpunkter berättad för oss av vår kunniga svensktalande reseledare.När vi även besöker stadsdelen Belém får vi möjlighet att uppleva några av de monument som rests till minne av Portugals sjöfarare och dessutom den otroligt vackra Jeronimuskyrkan.

Historien bakom kakelplattorna

Bland Lissabons många höjdpunkter måste de vidunderligt vackra kakelplattorna utan tvekan räknas in. Här dekoreras husen med kakel i alla regnbågens färger, och de kanske mest traditionella, de blåvita azulejos, kan du lära dig mer om om du väljer att följa med på extrautflykten till stadens kakelmuseum Museu Nacional do Azulejo. Kakelplattorna är inte bara vackra att titta på, utan de berättar även om de portugisiska städernas historia genom århundradena. Det är alltså inte bara de blåvita färgerna som fascinerar, utan i allra högsta grad även de många olika mönster och berättelser som avbildas på de vackert illustrerade glänsande plattorna. Genom konsten är det ofta lättare att förstå hur samhällen har vuxit fram och utvecklats genom åren, och besöket på kakelmuseet visar att Lissabons azulejokonst inte är något undantag.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Lissabon
Dag 2: Stadsvandring i Lissabon och hotellmiddag (F, M)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till kakelmuseet samt nyårsmiddag (F, M)
Dag 4: Ledig dag och tapasmiddag på lokal restaurang (F, M)
Dag 5: Hemresa (F*)

F = Frukost M = Middag

*Utgår vid tidig hemresa

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Notera: Lissabon är en stad med kuperad terräng, sluttningar och kullerstensgator, och under vår resa promenerar vi en del till fots. Av den anledningen behöver du ha en god fysisk form för att få fullt utbyte av resan.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon

Vi reser med direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn till Lissabon, där vi möts av vår svensktalande reseledare som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet i centrala Lissabon introducerar reseledaren oss för staden och för vårt program under nyårsresan. Vi bor på det centralt belägna femstjärniga hotellet Hotel Real Palácio som ligger i kvarteret kring den gröna Parque Eduardo VII. Härifrån har vi gångavstånd till det stora torget Marques de Pombal och till Lissabons svar på Champs-Élysées, Avenida de Liberdade, som går hela vägen ner till stadens historiska hjärta. Vår närmaste metrostation heter Parque och ligger 400 meter från hotellet, och med hjälp av metron kan vi enkelt ta oss runt i hela staden.

Gula spårvagnar genom centrala Lissabon, Portugal.
Bild: En klassisk vy över Lissabon - smala gränder och vackert kaklade hus

Vi checkar in på vårt hem för de kommande dagarna och har sedan beroende på vilken ort vi reser från olika lång del av dagen att tillbringa i Lissabon. Här kommer vi att trivas bra, och vi hade knappast kunnat be om en bättre plats att avsluta 2024 på. 

Dag 2: Stadsvandring i Lissabon och hotellmiddag (F, M)

Idag ska vi lära känna Lissabon ordentligt, och vår stadsrundtur kommer att leda oss genom stadens myllrande gator och visa oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi inleder däremot dagen med att ta oss till den speciella stadsdelen Belém – ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden, tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet som drabbade staden år 1755.

Här kan man skåda Belémtornet och Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen där han ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet. Här ligger även den pampiga Jeronimuskyrkan och det tillhörande klostret som dateras ända tillbaka till 1500-talet och som passar utmärkt för ett besök på egen hand under vår egentid i Lissabon (öppet tisdag–söndag). Kyrkan och klostret är byggda med några av alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Bland annat har den världsberömda Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, sin grav i kyrkan, och du som vill ta dig en närmare titt på både kyrkan och klostret kan besöka de båda byggnaderna invändigt under resans lediga dagar, då vi under vår rundtur enbart betraktar byggnaderna utifrån. 

Bild: Beléms fantastiska arkitektur i form av sjöfararmonumentet och det famösa tornet

När vi tagit oss tillbaka till det historiska centrumet hittar vi det livliga torget Praça do Rossio, som definitivt fungerar som en knutpunkt i staden. På väg ner mot floden går vi förbi ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon –gatuhissen Santa Justa, vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart; lös en biljett så kommer du enkelt och bekvämt och med sparade krafter cirka 50 meter upp till Lissabons övre stadsdelen Bairro Alto. Ytterligare en av stadens viktiga punkter, triumfbågen Arco da Rua Augusta, hittar vi under dagen där den ligger vackert belägen i närheten av Tejofloden, och härifrån kommer vi så småningom ner till marknadsplatsen Praça do Comércio. 

Bild: Efter en tur med Santa Justa-hissen sitter det fint med ett glas på någon av Lissabons många barer

Under stadsvandringen får vi höra mere om både stadens guldålder och katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också brett om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i huvudstaden och ger mer än gärna förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar. Eftermiddagen är fri till egna aktiviteter innan vi på kvällen träffas på hotellet för en gemensam middag.

Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till kakelmuseet samt nyårsmiddag (F, M)

På dagen för det stora nyårsfirandet finns det tid till både festligheter och att uppleva Lissabon på ditt eget sätt. Ta tillfället i akt till att gå på upptäcktsfärd bland de små gränderna, eller njut av prakten på stadens många torg. Butiker, shoppingcenter, restauranger och kaféer håller öppet som vanligt idag och bjuder självklart in till en shoppingrunda eller en kopp kaffe i solen. Lissabon kan också fresta med en uppsjö av spännande museer, där man lätt kan få tiden att gå utan några problem.

Bild: Azulejos – Portugals vackra kakelkonst

Innan du tar dig an Lissabon på egen hand har du möjlighet att följa med på vår extrautflykt till kakelmuseet Museu Nacional do Azulejo. Byggnaden, en mycket vacker plats som tidigare fungerat som kloster, utgör en perfekt inramning för de vackra kakelverken som sträcker sig från 1700-talet till nutid. Här möts du av en visuellt imponerande mosaik av blått och vitt, de traditionella färgerna som dominerar det portugisiska kakelhantverket. Höjdpunkten är, utan tvekan, den spektakulära panoramabilden av Lissabon före jordbävningen 1755. Denna enorma kakelmosaik är en detaljerad och fängslande representation av en förlorad värld, och när man står framför detta verk känns det nästan som att man blir förflyttad tillbaka i tiden. Som en avslutande bonus besöker vi även Igreja da Madre de Deus, en barockkyrka som är vida känd för sina fantastiska azulejos som täcker väggarna. 

På denna extrautflykt som sträcker sig över en halv dag transporterar vi oss med den lokala kollektivtrafiken (biljettkostnad inkluderad i extrautflyktens pris), och den genomförs vid minst 10 deltagare. 

Bild: Nyårsfirandet blir resans självklara höjdpunkt med färgsprakande raketer över stadens kullar

Kvällens stora firande tar plats på vårt hotell, och när tiden är kommen inleds festligheterna med välkomstdrink och kanapéer innan en delikat fyrarätterssupé med all dryck inkluderad serveras. När det är dags för tolvslaget kan du välja att antingen skåla in det nya året på hotellet, eller så kan du ge dig ut i natten där Lissabonborna samlas på stadens torg bland fyrverkerier, underhållning och massor av festglada människor. Efter middagen och tolvslaget fortsätter festen på hotellet med musik, DJ och bar, och först kl 01:30 efter att nattamaten serverats går vi i säng på denna årets första dag.  

Dag 4: Ledig dag i Lissabon och tapasmiddag på lokal restaurang (F, M)

Årets första dag är ofta lugn och stilla, precis som i de flesta andra städer. Efter en lugn och skön morgon kan du som tycker om modern arkitektur välja att ta vägen förbi stadsdelen Parque das Nacões, som skapades i samband med världsutställningen EXPO 1998. Här finns det också goda möjligheter att sträcka på benen och få lite frisk luft samtidigt som man ser ut över de många spännande byggnaderna eller besöker akvariet.

Parken Das Nacoes i Lissabon, Portugal.
Bild: En ledig dag i Lissabon Modern arkitektur i stadsdelen Parque das Nacões

Ett annat utflyktsmål kan vara att ge sig ut på en tur med de världsberömda spårvagnarna – exempelvis nummer 28, som åker genom den historiska stadsdelen Alfama och upp till São Jorge-borgen, varifrån du har en betagande utsikt över hela staden.

Om en uppfriskande dag vid havet lockar kan du passa på att ta dig till Cascais. Hit tar du dig genom att åka med tåget från stationen Cais do Sodre som följer floden och havet tills det når hela vägen fram till den mysiga lilla kuststaden. Cascais är en både modern och elegant förort där toppmodernt stadsliv blandas med gamla fisketraditioner – alltihop endast knappa 45 minuter från Lissabon. Gör som lokalborna och gå en tur längs med strandpromenaden, ät en god lunch eller njut av en kopp kaffe på ett av områdets många kaféer. 

Cascais i solnedgång, Portugal.
Bild: Pittoreska Cascais får timmarna att gå fort

På kvällen har vi bokat bord för middag på en av Lissabons mysiga restauranger mitt i det historiska centrumet, en dryg halvtimmes lång promenad från hotellet. Här avnjuter vi en tapasmiddag med den portugisiska versionen av de klassiska spanska smårätterna, pesticos, som med fördel ackopanjeras av ett gott vin och en kaffe på maten. De som inte vill promenera tillbaka till hotellet kan få hjälp att arrangera gemensam taxiresa (ej inkluderat i resans pris). 

Dag 5: Hemresa (F*)

Vi tar bussen från hotellet till flygplatsen, och reser sedan tillbaka till Stockholm eller Köpenhamn igen efter ett upplevelserikt årsskifte i Portugals huvudstad Lissabon. *För de som reser till Stockholm väntar ett tidigt morgonflyg, vilket gör att dagens frukost uteblir. Vi tar farväl av 2024 och välkomnar 2025, och en bättre start på det nya året får man nog leta efter! Obrigado, Lissabon!

Karta

Geografisk karta över Lissabon.

Väder

SE VÄDRET FÖR LISSABON

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Fakta om Lissabon

Var ligger Lissabon?

Utmed Portugals västkust hittar vi landets huvudstad Lissabon med sina 565 000 invånare, utspridda på de 84, 8 km2 som utgör staden. Endast Lissabons storstadsområde utgör 2 957 km2 och vad som karakteriserar staden är de sju kullarna som Lissabons historiska centrum ligger beläget på. Stadens gränder och gator är av denna anledning något branta vilket gör att många lokalbor och turister väljer att färdas med de gula spårvagnarna som trafikerar centrala delarna av Lissabon.

Hur är vädret och klimatet?

Under stora delar av året bjuder Lissabon på behagliga temperaturer och solsäkra dagar. Klimatet som råder här kännetecknas för att vara ett subtropiskt medelhavsklimat med heta sommarmånader och milda vintrar. Det är ovanligt att termometern visar under 18 grader i perioden april – oktober och under sommarmånaderna kan det bli uppåt 30 grader varmt. Lissabons utmärkta placering intill havet medför även att du kan njuta av vita, långa stränder inte långt bort från centrum – vilket även har bidragit till huvudstadens höga besökssiffror.

Hur tar jag mig runt?

Du kan utan problem utforska Lissabon med hjälp av lokaltrafiken. De gula spårvagnarna som tar stadens lokalbor och turister upp och ner för de branta backarna är ett mycket populärt alternativ och ett gott råd är att köpa biljetten innan du kliver på spårvagnen, då det annars kan bli dyrare. Du kan även åka med stadens lokalbussar - men vid köp av bussbiljett gäller samma tips även här.
Att åka med tunnelbanelinjerna är också smidigt och för en resa får du betala ca 1,25 euro.

Om du ska bege dig längre bort från Lissabons centrum, avgår flera tåg från centrala Lissabon till flera städer och platser runt om i landet. Mellan Lissabon och Cascais går ett pendeltåg längs med kusten, och till Sintra tar du enklast tåget som avgår från stationen Rossio i Lissabon.  
Vanligtvis är det relativt billigt att åka taxi i Lissabon och inom städerna kör de flesta chaufförer med taxameter. Vistas du på landsbygden däremot är det mer förekommande att de tar betalt per kilometer.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

De flesta affärer i Lissabon har öppet traditionsenligt, på vardagar mellan kl. 9 och 7 på kvällen - med undantag av en del butiker som kan hålla stängt mitt på dagen. Stora varuhus däremot håller öppet alla dagar i veckan till sent på kvällen.

Restauranger serverar lunch under dagtid och middag vanligtvis till klockan 22:00 på kvällen. I storstäder och inte minst inne i stadskärnan i Lissabon brukar restaurangerna hålla öppet till sent in på kvällen.

Visste du att...

… Lissabon ännu inte har förklarats officiellt som Portugals huvudstad? Det står inte fastställt i ett enda officiellt dokument, vilket det vanligtvis  brukar göra om huvudstäder.


… på Martinho da Arcada - ett av Lissabons klassiska kaféer – står två specifika bord alltid tomma? Dessa bord hålls permanent ”reserverade” för två portugisiska författare. Det ena bordet är reserverat för en av Portugals mest populära författare Fernando Pessoa och det andra bordet är tillägnat den mindre populära författaren José Saramago.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
29/12 - 2/1Se flygtider Köpenhamn - KastrupNyår i Lissabon17 495:-Fåtal platser kvar
29/12 - 2/1Se flygtider Stockholm - ArlandaNyår i Lissabon17 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykten genomförs med minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Lissabon t/r inkl. transfer
• 4 nätter på 4* Hotel Real Palácio i Lissabon
• 5 x frukost*
• 1 x hotellmiddag på hotellet
• 1 x nyårsmiddag inkl. dryck
• 1 x tapasmiddag på restaurang inkl. dryck
• Guidad stadsvandring i Lissabon med Belém
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

*1 x frukost utgår vid tidig hemresa

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 4 395 kr
• Extrautflykt till kakelmuseet Museu Nacional do Azulejo, 395 kr/person
• Entréer utöver de som nämns i programmet
• Stadsskatt i Lissabon, €2/person per natt*
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring**
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

*Turistskatten i Lissabon förväntas höjas under 2024 och kommer om så sker att vara €4/person per natt.

**Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring slipper du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Andra liknande resor