Skip to main content

Teneriffas unika naturskatter

Palmer och skiftande landskap i solnedgången på ön Teneriffa i Spanien.
Färgglada hus i Puerto de la Cruz på Teneriffa med palmer framför.
Los Gigantes med häftiga berg och hav på Teneriffa.
Anagabergen med frodig natur och imponerande hav på ön Teneriffa.
Idylliska Puerto de Santiago med gröna palmer och vita hus på Teneriffa.
Långa sandstränder och bergigt landskap på Teneriffa.
Candelaria basilikan med berg i bakgrunden och stormiga vågor på Teneriffa.
Den frodiga byn Masca bland bergen på Teneriffa.
Imponerande vulkanen Teide bland molnen på Teneriffa.
Status:
Återkommer 2023

Resa till Teneriffa och värmande temperaturer 2023

Kanarieöarna lockar besökare från hela Europa. Denna ögrupp i Spanien är perfekt för den som vill njuta av värmande väder och sol året om. Men ögruppen - och särskilt Teneriffa - har så mycket mer att erbjuda sol, bad och värme. Här möts vi av en dramatisk natur och en unik och spännande kulturhistoria.

Teneriffa ligger mitt i ögruppen som består av totalt sju huvudöar och några mindre öar och kobbar. Det är den största och även den grönaste av Kanarieöarna, som annars ofta kännetecknas av en torr och karg natur. På Teneriffa frodas växtligheten och ön erbjuder mängder av skogsområden och exotiska blommor. Teneriffas landskap och klimat är varierat, vilket har resulterat i flera olika sorters natur och geografiska formationer som vi kommer att utforska under vår resa - allt från vulkanen Teides nationalpark med dess pinjeskogar och vulkaniska landskap, till närmast ökenlika områden, mäktiga klippformationer och skogar med tropisk vegetation och klimat. Det blir en gruppresa med flera utflykter, men också tid för egna upplevelser.

Därför ska du resa med oss på kulturresa på Teneriffa:

  • Boende med halvpension på 5-stjärnigt hotell
  • Utflykt till vulkanen Teides storslagna nationalpark
  • Utforska vindistriktet Taroconte
  • Unika naturupplevelser på nordvästra Teneriffa

Utflykter till Teneriffas vulkanlandskap, vindistrikt och pittoreska byar

Under resan upptäcker vi de norra delarna av Teneriffa, där turismen inte är lika utbredd. Vi besöker självklart vulkanen Teide, den mest välbesökta nationalparken i hela Europa. Här fascineras vi av det omkringliggande vulkanlandskapet som i det närmaste påminner om ett besök på månen. Vi fördjupar oss också i Teneriffa som vinproducent, och får besöka både ett vinmuseum och en vinkällare där vi bjuds på vinprovning med tapas. Överallt på landsbygden ligger idylliska byar, och vi får möjlighet att besöka flera av dessa. Ofta har de en fantastisk utsikt över det varierade landskapet och det mäktiga Atlanten.

Bekvämt boende på Teneriffas norra kust

Under vår resa inkvarterar vi oss på femstjärniga Hotel Best Semiramis i kuststaden Puerto de la Cruz, på nordsidan av Teneriffa. Här njuter vi av inkluderad halvpension med vin och vatten till maten, samt rum med balkong och havsutsikt.

Kort dagsprogram för vår resa:

Dag 1: Ankomst till Teneriffa, middag på hotellet (M)
Dag 2: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 3: Utflykt till Teide nationalpark och vulkaniska kustbyn Garachico (F, L, M)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 5: Utflykt längs nordvästra Teneriffas vindistrikt, vinprovning (F, L, M)
Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Utflykt till bergen i nordöstra Teneriffa, besök i Santa Cruz (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Teneriffa, middag på hotellet (M)

Efter ankomst till Teneriffas södra flygplats så går färden till kuststaden Puerto de la Cruz, belägen mitt på Teneriffas nordkust. Staden är den äldsta semesterorten på hela ön, och betecknas av många som "det riktiga" Teneriffa. Här hittar man den perfekta kombinationen av kanarisk kultur och ett charmerande storstadsliv. Stadens centrala mötesplats är torget Plaza Charco, där man hittar trevliga, små tapasbarer och bänkar där de äldre invånarna sitter och diskuterar livets stora frågor.

Här checkar vi in på Best Semiramis, ett femstjärnigt hotell som har alla faciliteter vi behöver. Hotellet ligger direkt vid havet och 1,5 km från stadens centrum, en promenad på ca 20 minuter i stadsbebyggelse. På hotellet ingår halvpension i form av frukost och middag inklusive dryck samtliga dagar.


Bild:
Puerto de la Cruz

Dag 2: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

På nära håll från hotellet kan man hitta flera stora sevärdheter. En av världens vackraste havsbadsanläggningar - Lago Martiánez - hittar man mitt i Puerto de la Cruz. Badanläggningen är omgiven av tropiska laguner, fontäner och stora terrasser med blommor och plantor. Anläggningen är dessutom det största utomhusmuseet för modern konst i Europa. En av de kreativa konstnärerna bakom arkitekturen här är den välkända konstnären César Manrique, som även ligger bakom en stor del av arkitekturen på Lanzarote. Önskar man istället bada direkt i havet finns möjlighet till det i närheten av vårt hotell.

Teneriffa är inte bara populärt för sol- och badgäster. Det är också många som kommer hit för att upptäcka naturen till fots. Ett av de mest omtyckta områdena att vandra i är Masca-dalen, belägen på öns västkust. Dalen är uppkallad efter den lilla byn Masca, belägen 600 meter över havet, och det är även här som de populära vandringslederna startar. Vandringen är av det medelsvåra slaget, då stigarna ofta går brant uppför och nerför, genom klippor, tunnlar och raviner. Vandringsleden slutar nere vid havet, varifrån man kan ta en båttaxi tillbaka till Los Gigantes, för att slippa gå samma väg tillbaka igen.


Bild:
Masca-dalen

Vill man inte vandra så kan man också utforska Masca-dalen med hjälp av hyrbil. Byn Masca är en av de mest pittoreska delarna av ön, och trots att det tar ett tag att ta sig hit är det väl värt resan när man väl är framme. Resan hit tar dig genom djupa raviner, en tät grönska och serpentinvägar, och utsikterna längs vägen tar andan ur de flesta. När du väl når fram till Masca är utsikten över dalen, blommorna och havet i bakgrunden något alldeles särskilt, och byns små hus klättrar dramatiskt längs de omkringliggande klippväggarna.

Fråga gärna din reseledare om hur du enklast tar dig till Masca-dalen. Reseledaren hjälper dig också med att hyra bil för att du ska kunna ta dig runt på ön på egen hand.

Dag 3: Utflykt till Teide nationalpark och hamnstaden Garachico (F, L, M)

Idag har det blivit dags att besöka den största sevärdheten på hela Kanarieöarna, nämligen den mäktiga vulkanen Teide. Vi reser mot nationalparken genom Orotava-dalen, där landskapet karaktäriseras av vin- och bananplanteringar. Dalens bördiga slätter har ända sedan spanjorerna erövrade Kanarieöarna varit perfekta odlingsmarker för först socker, sedan vindruvor och slutligen bananer.

Med sina 3 718 meter är Teide den högsta punkten i hela Spanien, och vulkanen är världens tredje största. Teide anses vara en vilande vulkan, och dess senaste utbrott ägde rum år 1909. Landskapet i nationalparken är något utöver det vanliga, så förbered dig på en fantastisk naturupplevelse i den på UNESCOs världsarvslista upptagna nationalparken. Vi beundrar Pico del Teide från parkens mest imponerande utsiktspunkt, och stannar för att beundra kratern La Caldera de Las Cañadas.

Vi gör också ett stopp vid Roques de García, en annan stor attraktion på Teneriffa. Här hittar vi spektakulära, eroderade klippor från en urtida vulkanisk kratervägg. Det ovanliga landskapet som man hittar här har använts i filmer som Star Wars och Apornas Planet. Geologer är fortfarande osäkra på hur området har formats, och de ovanliga, snurrade klipporna har fått namn som Guds Finger och Katedralen.


Bild:
 Nationalparken Teide

Turen fortsätter till Garachico, med öns viktigaste hamn, som ligger i en oförstörd del av ön dit turismen ännu inte nått. Vi besöker här den gamla delen av staden, och njuter av den speciella atmosfären i en genuin spansk kuststad innan vi beger oss tillbaka till vårt hotell i Puerto de la Cruz.

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Dag 4 finns möjlighet att fortsätta utforska ön på egen hand, eller bara njuta av en lugn dag på hotellet eller i närområdet. Puerto de la Cruz har mycket intressant att erbjuda!

Dag 5: Utflykt längs nordvästra Teneriffas vindistrikt, vinprovning (F, L, M)

Idag ska vi på en exklusiv vintur i El Sauzal och Tacoronte, öns bästa vinregioner. Men innan vi börjar fokusera på vinet går vi på en stadsvandring med lokalguide i den vackra staden La Orotava. Här ska vi bland annat besöka Casa de los Balcones, ett traditionellt spanskt hem från 1600-talet. Vi kommer också att få titta inuti en lokaltypisk kvarn, samt besöka stadens botaniska trädgård och den magnifika Victoriaparken.

Därefter kör vi till Tacoronte, där vi avnjuter en välförtjänt vinprovning på Bodegas Álvaro, en vingård med över 80 år på nacken. Gården sägs ha det största urvalet av viner på Kanarieöarna. Vi smakar bland annat Cava som är ett mousserande vin och Moscatel som är ett sött vin. Dessutom serveras tre andra viner tillsammans med ett urval av tapas.

På vägen tillbaka avrundar vi utflykten med ett stopp i El Sauzal där vi besöker vinmuseet Casa del Vino, och får testa ytterligare vinsorter. Tillbaka i Puerto de la Cruz har vi kvällen till eget förfogande.


Bild: Vinprovning och Casa de los Balcones

Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Teneriffas sprudlande huvudstad heter Santa Cruz. Här finns mycket att utforska, och dagen kan därför med fördel användas för att utforska staden och djupdyka i dess stora utbud av aktiviteter. En av de mest populära sevärdheterna i Santa Cruz är museumet Naturen och Människan, beläget i stadens tidigare allmänna sjukhus. Här kan man beskåda Teneriffas naturrikedom, men framförallt den största, existerande samlingen av guancher-kulturen. Guancherna är urpsrungsbefolkning som befolkade Teneriffa före de europeiska erövrarna kom hit, och på museet kan man både se deras mumifierade kroppar och lära sig allt om deras kultur.

För den konstintresserade är ett besök på Teneriffas Konstmuseum ett måste. Höjdpunkten i den moderna byggnaden är det storslagna konstgalleriet med en utställning av den lokala konstnären Òscar Domínguez, som anses vara en av Spaniens största surrealistiska konstnärer. På musseet finns dessutom ofta utställare med nya, populära spanska konstnärer.


Bild: Santa Cruz

Teneriffa kan också stoltsera med en botanisk trädgård med Europas största samling av palmer, importerade från hela världen. Specialbyggda vattenfall som rinner ner från vulkaniska klippor ska se till att även de mest exotiska träden överlever, som exempelvis klätterpalmen från Yucatanhalvön. Trädgården är också en lugn och rofylld plats att vandra runt i, med bänkar strategiskt utplacerade för att man ska kunna njuta av det omkringliggande havet som ses från stora delar av parken.

Dag 7: Utflykt till bergen i nordöstra Teneriffa, besök i Santa Cruz (F, L, M)

Idag besöker vi de förtrollande Anaga-bergen i nordost. Längs den vilda och karga kusten stannar vi till vid Roque de Las Bodegas, där vintunnorna förr i tiden skeppades med små båtar till avlägsna länder. Vidare tar vi oss till den pittoreska bergsbyn La Cruz del Carmen, och går en promenad i en närliggande laurisilva-skog.

Vi äter lunch på en lokal fiskrestaurang vid havet, och besöker också den lilla staden Taganana, där vi tar en promenad på de mycket branta gatorna bland de charmiga gamla husen. På vägen tillbaka till hotellet besöker vi kända Las Teresitas Beach, och gör ett kort stopp i Santa Cruz, den gamla huvudstaden som nu är universitetsstad. 

Stranden och byn Las Teresitas på Teneriffa.
Bild: Stranden och byn Las Teresitas

Dag 8: Hemresa (F)

Efter en härlig semester i den vårvarma solen på Teneriffa har det blivit dags att bege sig hemåt igen, med ett bagage fyllt av härliga minnen och upplevelser.

Karta

Geografisk karta över Teneriffa.

Väder

Se vädret på Teneriffa

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Teneriffa per år.

Fakta om Teneriffa

Var ligger Teneriffa?

275 km utanför Afrikas nordvästra kust, nere i Atlanten, ligger den spanska ön Teneriffa belägen. Den till ytan triangulärformade ön tillhör ögruppen Kanarieöarna och med ett invånarantal på ca 900 000 människor tar Teneriffa hem priset för att vara den mest befolkade ön av alla öar inom Kanarieöarna. Till ytan är ön 2034 km2 vilket placerar Teneriffa på första plats över att vara den största ön i ögruppen. Av de 900 000 invånarna är ca 200 000 bosatta i huvudstaden Santa Cruz de Tenerife som ligger belägen längs öns nordöstra kust. Två storstäder utöver huvudstaden är La Laguna och Puerto de la cruz som lockar många besökare tillsammans med städerna som ligger belägna på Teneriffas sydkust.  

Turismen är Teneriffas största inkomst vilket inte är att undra på då ön erbjuder en 237 km lång kustlinje, långa sandstränder och behaglig värme året runt. På Teneriffa hittar du även Spaniens högsta berg Teide som imponerar med sin höjd på 3 718 meter.

Hur är vädret och klimatet?

Teneriffa präglas av ett varierande klimat och landskap med bergig natur och något mer nederbörd i väst till torrare lav-landskap och fler soltimmar i syd till grönare flora i norr. Det blir sällan outhärdligt varmt på Teneriffa och den genomsnittliga temperaturen som råder på ön är härliga 21 grader, där nederbörd är näst intill obefintlig under juni och juli. Teneriffas oslagbara läge (i bredd med Sahara öknen) erbjuder besökare och lokalbor värme året runt. Det är endast berget Teide som täcks av snö under ett par månader om året.

Hur tar jag mig runt?

Runt ön Teneriffa går en större motorväg som sammankopplar de stora städerna med varandra. På denna motorväg kan man enkelt ta sig fram med hyrbil som man kan få tag på vid flygplatsen eller i någon av de större städerna. Om du önskar ta dig till mindre orter och ut på landsbygden, korsar mindre vägar kantade av bergiga naturscenerier ön. Kom dock ihåg här att underlaget kan vara något mer ojämnt och att bergsväggarna nedför kan vara mycket branta.

Om du hellre önskar åka kollektivt ska du lägga Titsa – namnet på öns stora bussbolag – på minnet. Lokalbussarna tar dig överallt på ön och du kan smidigt köpa din biljett ombord i samband med att du ska påbörja din resa. Bra att ha i åtanke är att tidtabellerna för bussarna inte är riktigt lika punktliga som de vi är vana vid hemma.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Om du är ute efter shopping på Teneriffa behöver du definitivt inte bli besviken då butiker och stora gallerior ligger belägna runt om på ön och erbjuder shoppingsugna själar alltifrån lokalproducerade varor till internationella klädmärken och produkter. Naturligtvis kan öppettiderna runt om på ön variera något, men generellt håller stora varuhus och klädaffärer öppet mellan kl. 10 – 22 alla dagar i veckan, med undantag för söndagen då det mesta är stängt. Det är vanligt att matbutiker håller öppet något tidigare på dagen och om du ska ut och äta på restaurang serverar de flesta matställen lunch mellan kl. 13 – 16 och middag kl. 18 – 23.00.

Visste du att…

…Tom Cruise har satt sin fot på ön Teneriffa, helt oannonserat! Enligt rykten kryssade han i området på sin privata lyxyacht någon gång på 90-talet och klev av på ön för att köpa filmrullar.

…1/6 av Teneriffas befolkning är på något sätt involverade i turistindustrin.

…liksom i resten av Spanien, anser man på Teneriffa att otursdagen infaller torsdagen den 13e, istället för på fredagen.  

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot