Skip to main content

TradFest – Dublins musikaliska värld

4 dagar - pris per person från
12 995:-
Boka resa

Bland musik och sång i Irlands praktfulla huvudstad Dublin

Välkommen till Irland och till denna festliga resa till Dublin som är fylld av musik, sång och energi! På plats i den irländska huvudstaden som är så lätt att älska får vi uppleva en stad i riktig festskrud med en lokalbefolkning som är mer än redo att plocka upp både instrument och dansskor. En av stadens stora årliga händelser är musikfestivalen TradFest, då Dublin under fem glädjefyllda dagar fylls av både livemusik, fantastisk atmosfär och kulturevents runt varje hörn. Festivalen blir vår utgångspunkt under resan, men utöver det passar vi förstås också på att lära känna det charmerande Dublin genom att bekanta oss med dess historia, ta en promenad längs de berömda shoppingstråken och naturligtvis fylla våra glas med skummande Guinness.

I resan ingår tre konsertupplevelser på festivalen, och en annan av resans självklara höjdpunkter blir vår stadsvandring genom huvudstaden. Vi passerar bland annat den berömda Temple Bar och besöker romantiska Trinity College och dess extraordinära bibliotek med Irlands mest berömda bok, The Book of Kells. Resan avslutas med ännu en festlig irländsk afton med musik, show och middag på den populära The Merry Ploughboys Pub – en kväll som bäddar för storsuccé.

Därför ska du resa med oss till Dublins musikfestival:

  • Tre inkluderade konserter med irländsk livemusik på anrika TradFest
  • Centralt boende på fyrstjärnigt hotell i stadens hjärta
  • Irländsk afton med musik, show och middag på välrenommerade The Merry Ploughboys Pub
  • Stadsvandring genom Dublin inklusive besök på Trinity College med The Book of Kells
  • Svensktalande reseledare med stor lokalkännedom

Tradfest – Irland när det är som allra bäst

I slutet av januari varje år står Dublin värd för festivalen TradFest – ett festligt fem dagar långt firande av irländsk historia, gemenskap och identitet genom musik, dans och alla möjliga andra kulturella uttryck. Festivalen uppstod i början av 00-talet i Dublins kulturella kvarter kring Temple Bar, och har sedan dess spridits till hela staden och dess omgivningar där kända musiker och nya stjärnskott uppträder – allt från gatumusikanter till etablerade musiker på alla tänkbara scener; pubar, undergroundscener, i kyrkor, på rådhuset, på Dublin Castle eller någon av stadens många andra historiska byggnader. År 2025 äger festivalen rum 22–26 januari, och nu är det äntligen vår tur att få sätta klackarna i taket!

Oavsett när, hur eller var du njuter av Irlands traditionella musik under TradFest kan du vara säker på att det blir ett riktigt craic (uttalas 'crack'). Craic uttalas som crack och kan bäst kan jämföras med ett redigt svenskt mys. Begreppet syftar till att beskriva hur det känns när man tillsammans njuter av varandras sällskap, delar historier och har kul. Det är något som omfattar både humor och värme, och man kan med rätta säga att det symboliserar irländarnas förmåga att skapa en varm känsla av gemenskap och glädje.

När vi ändå är inne på etymologi, läran om ordens ursprung, kan vi också passa på att fördjupa oss lite mer i det ord som gett festivalen dess namn. Ordet trad fungerar givetvis som en förkortning av ordet traditionell, och det används helt enkelt för att beskriva den typiska irländska musiken där instrument som flöjt, fiol, dragspel och bodhrán (en sorts irländsk trumma) står i centrum. Tillsammans skapar de de unika och karaktäristiska ljud som kännetecknar landets lokala folkmusik, och när man klappar med och lyssnar är det inte svårt att förstå varför Irlands traditionella musik är djupt rotad i både landets kultur och dess historia.

Sugen på att se hur det kan se ut under TradFest? Kolla in det här!

Utforska Dublin med oss

Väl på plats i Dublin ägnar vi oss inte bara åt musik – att lära känna huvudstaden lite närmare står också på vår agenda. Tillsammans gör vi en stadsvandring där vi utforskar det livliga Temple Bar-området, ser de färgglada georgianska dörrarna och lär känna staden som byggts upp runt floden Liffey. Du får också tid på egen hand för att utforska stadens breda kulturella utbud, och eftersom Dublin erbjuder spännande museer om allt från konst, musik och litteratur till vikingar, historia och öl eller whiskey är det inte svårt att hitta något att fylla dagarna med. För fler gemensamma upplevelser under resan kan du välja att följa med på resans extrautflykt där du får möjlighet att skapa din egen gin på det välkända Ha'Penny Gin School med en egen flaska som du får ta med hem som ett välsmakande minne från dina dagar i Dublin. Shoppingsmöjligheter finns det också gott om i Dublin, oavsett om det gäller kläder och souvernier eller något lite mer flytande – stadens många pubar dryper av både god öl och god stämning.

En äkta irländsk afton i musikens tecken på The Merry Ploughby Pub

Vår resa avslutas med ännu en festlig kväll på en av stadens charmiga pubar där vi får följa med på en musikalisk resa genom Irlands sånger och ballader och uppleva uppträdanden av lokala dansare som visar sina imponerande färdigheter i irländsk steppdans. Vi vågar utlova ett sväng som är svårt att värja sig mot, och oddsen pekar på att du inte kommer att förbli stillasittande. Arrangemanget börjar med en trerättersmiddag, och därefter följer en fantastisk kväll med autentisk irländsk musik, sång och dans. Showen är fylld av energi och humor, och interaktionen mellan artister och publik är något alldeles unikt.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Dublin, lunch och panoramatur samt TradFest-konsert (L)
Dag 2: Stadsvandring inkl. besök på Trinity College med The Book of Kells, middag samt TradFest-konsert (F, M)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt: Gintillverkning på Ha'Penny Gin School samt TradFest-konsert och irländsk afton på The Merry Ploughboy Pub (F, M)
Dag 4: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen. Vid eventuella ändringar kommer alla resans komponenter fortfarande inkluderas. Festivalprogrammet med tillhörande konserter offentliggörs under hösten 2024, och när vi vet vilka konserter vi fått biljetter till kontaktas alla gäster. Alla konserter äger rum inom cirka 30 minuters gångavstånd från hotellet, och vi rekommenderar att du är fullt gående för att delta på den här resan.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Dublin, lunch och panoramatur samt TradFest-konsert (L)

Dia dhuit ar maidin, eller godmorgon, som kanske känns lite mer bekant. Så här i början av resan är våra kunskaper i det irländska språket kanske inte på topp, men det kanske det blir ändring på efter våra dagar i Irlands härliga huvudstad. Vi landar på irländsk mark på Dublins flygplats på förmiddagen, där vi möter upp vår reseledare som med sin stora kunskap om Irlands kultur och historia ska hålla oss sällskap under de kommande dagarna. Vi tar oss tillsammans in till centrala Dublin med siktet inställt på restaurangen The Church, som i enlighet med sitt namn, är just en gammal kyrka som sedermera blivit omgjord till restaurang. Här avnjuter vi en tvårätterslunch som blir en perfekt start på vårt irländska äventyr i musikens tecken.


Bild: Vår trivsamma lunchrestaurang The Church var tidigare en riktig kyrka

Efter lunch hoppas vi in i bussen för en härlig panoramatur där vi kan lära känna staden lite bättre. Dublin är en till ytan förhållandevis liten storstad trots sina 1,5 miljoner huvudstadsinvånare. Från första början var det faktiskt vikingarna som grundade Dublin, redan på 800-talet, och just här vid floden Liffeys mynning bosatte de sig på platsen de valde att kalla Dubh Linn, Svart pöl. Staden fortsatte sedan växa under de kommande århundradena, men det var inte förrän år 1922 efter att ön delats i Nordirland och Irland som Dublin blev den sydliga delens huvudstad.


Bild: Genom staden flyter floden Liffey fram 

Vi kör genom staden och passerar längs vägen bland annat O’Connell Street med huvudpostkontoret GPO, som spelade en viktig roll i den irländska kampen för självständighet, och även det 120 meter höga monumentet The Spire. Vi korsar Liffeyfloden vid O’Connell-bron, som är nästan lika lång som bred och som förbinder de två delarna av staden med varandra. Här färdas både fordon och människor dagligen för att röra sig mellan de olika stadsdelarna, där den norra är den mer sparsmakade medan den södra är den mer historiska som kryllar av attraktioner och stämningsfulla gator. I kvarteret runt Merrion Square ser vi de välkända eleganta radhusen med sina färgglada dörrar, och vi passerar även Dublin Castle och Dublins två katedraler, Christ Church och St. Patrick, där den senare blivit uppkallad efter Irlands skyddshelgon som firas den 17 mars varje år. 


Bild: Dublin är fyllt av arkitektoniska pärlor – både de gregorianska husen med sina karaktäristiska dörrar och Christ Church-katedralen

Efter panoramaturen anländer vi till vårt hotell, som ligger just i den södra delen av staden. Här bor vi på vackra Iveagh Garden Hotel med gångavstånd till både några av stadens välkända grönområden, som Iveagh Garden och St. Stephens Green Park, och gågatan Grafton Street, som ligger en dryg kvarts promenad bort. Väl framme checkar vi in på hotellet där vi boar in oss på våra rum innan det blivit dags att ge sig ut i folklivet för att uppleva vår första TradFest-konsert. Efter konserten tar vi oss gemensamt tillbaka till hotellet där vi kan vila ut efter en spännande och innehållsrik första dag i Dublin. 


Bild: Iveagh Garden Hotel blir vårt hem under de kommande dagarna 

Dag 2: Stadsvandring inkl. besök på Trinity College med The Book of Kells, middag samt TradFest-konsert (F, M)

Vår andra dag i Dublin börjar med en stadsvandring i stadens centrala delar. Här besöker vi bland annat Trinity College, som breder ut sig på ett väl tilltaget universitetsområde med egen park och många vackra byggnader. Förutom att vara landets främsta universitet och högskola rymmer Trinity College också landets nationalbibliotek med det imponerande 65 meter långa Long Room och den enastående The Book of Kells – en riktig nationalklenod som dateras ända tillbaka till 800-talet och som bland annat innehåller evangelierna från Nya Testamentet. Boken tros ha skapats av keltiska munkar på den skottska ön Iona som ligger rakt norrut från de irländska öarna, och ska sedan för att skyddas från vikingarnas framfart ha flyttats till klostret i Kells där den fick sitt namn.


Bild: Trinity Colleges magiska miljöer får en att försvinna in i sagornas värld 

Vi hälsar också på en av Dublins stora ikoner, nämligen statyn av fiskarhustrun Molly Malone, som kanske känns igen från sångerna Cockles and Mussels eller In Dublin's Fair City. I sångerna beskrivs hon som en fiskförsäljerska som arbetade runt om längs Dublins gator, och hon är en riktig kändis här i staden. Däremot är det oklart om hon någonsin existerat på riktigt, eller om hon blivit en urban legend. Vi passerar sedan även området Temple Bar, vilket tidigare var ett fattigkvarter, men som idag blivit till Dublins fartfyllda och kulturella festcentrum. Här samsas massor av restauranger, gallerier och konsthantverkare med gatumusikanter och stämningsfulla pubar, där det ofta bjuds på levande folkmusik.


Bild: Molly Malone och Temple Bar är två lika självklara lokala ikoner i Dublin 

Resten av dagen är fri för egna upplevelser fram tills kvällens TradFest-konsert. Det finns en uppsjö av möjligheter beroende på intresse. Precis som vilken annan storstad som helst erbjuder Dublin ett stort antal museer och gallerier som är värda ett besök. Om du är intresserad av vikingar och medeltiden kan du med fördel utforska museet Dublina, medan du som är mer konstinriktad kan besöka IMMA, Irish Museum of Modern Art. Något så ovanligt som ett fängelsemuseum hittar du om du besöker Kilmainham Gaol, en verkligt häftig historisk plats som berättar om Dublins svårare tider. Här fängslades och avrättades många av de viktigaste frontfigurerna under det välkända Påskupproret 1916, då irländarna kämpade för sin självständighet från det brittiska styret. Ett av de nyaste museerna, EPIC – The Irish Emigration Museum, berättar Irlands moderna historia på ett innovativt och spännande sätt och är verkligen värt ett besök.

Guinnessbryggeriet The Guinness Storehouse är förstås också en av stadens största attraktioner för ölkonnässören, där du både får lära dig mer om ölbryggningens konst och dessutom får möjlighet att smaka en pint när du löser in din entrébiljett. Några av Dublins lokala whiskeyproducenter som Old Jameson Distillery och Teeling’s Whiskey erbjuder också guidade turer med efterföljande provsmakning av de gyllene irländska dropparna.

På kvällen strålar vi åter samman för gemensam trerättersmiddag och ännu en konsertupplevelse på TradFest, och vi promenerar både till och från konserten.


Bild: Med både Guinness och TradFest-konsert får vi uppleva Dublin på bästa sätt

Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt: Gintillverkning på Ha'Penny Gin School samt TradFest-konsert och irländsk afton på The Merry Ploughboy Pub (F, M)

Du som vill kan tillbringa dagen på egen hand, eller så kan du välja att följa med på vår extrautflykt. Vår väg går till det familjeägda Pearse Lyons Distillery i Dublins Libertiesområde,där man tillverkar både whiskey och gin. Idag får du möjligheten att följa med på en mycket spännande ginupplevelse, där du får lära dig om ginets historia, smak och varför den är så populär, varefter du själv får komponera din egen helt personliga gin med olika botaniska ingredienser. Din gin tillverkas sedan i en miniatyrkopparkittel. Naturligtvis får du även möjlighet att smaka på destilleriets berömda signaturdrinkar, Ha'Penny och Míl Gin. När din egen gin är destillerad och alkoholhalten godkänd förseglas flaskan och du får din personliga etikett påsatt. Därefter är flaskan är klar att ta med hem, och vi vänder åter från vår välsmakande tur.

Du kan välja att antingen dela ginflaska med någon annan (Shared Experience) eller att tillverka din helt egna flaska (Single Experience). 


Bild: Ginälskaren kommer utan tvivel att trivas bland ingredienserna på Ha'Penny Gin School

I slutet av eftermiddagen möts vi upp för en gemensam promenad till vår sista TradFest-konsert. På kvällen beger vi oss sedan med buss till Dublins utkanter för en irländsk afton på anrika The Merry Ploughboys Gastro Pub. De fyra grabbarna Liam, Brian, Enda och Declan från bandet The Merry Ploughboys har spelat i samma band ända sedan år 1989. År 2006 valde de att köpa en egen pub, varefter de sedan lanserade sin egen show Irish Night, som blivit en stor succé och vunnit flera priser. Här får vi uppleva ännu en festlig kväll i musikens tecken fylld av härlig stämning, med irländsk livefolkmusik och show med sång och steppdansnummer. Musikerna och dansarna är verkligt skickliga och underhållande, och pricken över i:et blir förstås trerättersmiddagen som vi intar från långbordet framför sscenen . Allt detta ackompanjeras av en trerätters middag serverad vid långbord framför scenen – en synnerligen festlig avslutning på vår musikresa till Dublin!


Bild: The Merry Ploughboys Gastro Pub erbjuder irländsk underhållning i världsklass


Bild: Det går undan när The Merry Ploughboys steppdansare går upp på scenen

Dag 4: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från vårt härliga hotell och tackar Dublin för denna gång. Vi beger oss åter mot flygplatsen med mängder av nya upplevelser i bagaget, och därefter går vi ombord på flyget som tar oss österut och hemåt. Tack för denna gång, Dublin!

Karta

Väder

Se vädret i Dublin

Se en uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
23/1 - 26/1Se flygtider Stockholm - ArlandaTradFest – Dublins musikaliska värld12 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 30 personer.
Extrautflykten ska förbokas tillsammans med resan och genomförs vid minst 10 anmälda deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Dublin t/r inkl. transfer
• Tre nätter i dubbelrum på 4* Iveagh Garden Hotel
• 3 x irländsk frukost
• 1 x tvårätterslunch inkl. kaffe/te
• 1 x trerättersmiddag inkl. kaffe/te
• 3 x konsertbiljetter till TradFest
• Panoramatur genom Dublin
• Stadsvandring i Dublin inkl. entré och besök på Trinity College med The Book of Kells
• Irländsk afton på The Merry Ploughboys Pub inkl. transfer, trerättersmiddag och show
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg (dubbelrum till en person), 2 450 kr 
• Extrautflykt: Gintillverkning på Ha'Penny Gin School: 
   Shared Experience (1 flaska gin á 70 cl för 2 personer), 1 590 kr/två personer
   Single Experience (1 flaska gin á 70 cl för 1 person), 995 /person
• Entréer utöver de som nämns i programmet
• Försäkringar*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor