Skip to main content

Costa Blanca – Spaniens vita kust

Utsikt över Altea och Medelhavet vid skymning på spanska östkusten.
Närbild på risrätten paella med skaldjur och en skål vid frukost.
Blåa Medelhavet vid en strand i Altea i Spanien.
Utsikt över hamnstaden Cartagena på Costa Blanca i Spanien.
Vitt hus med blommor i Altea, Spanien och ett citronträd.
Kyrktornen på kyrkan Parroquia De Nuestra Señora Del Consuelo i Altea i Spanien.
Fontän i Valencia på Costa Blanca i Spanien.
Utsikt över Valencia på Costa Blanca i Spanien.
Status:
Återkommer hösten 2024

Vidsträckta stränder OCH mysiga byar utmed Spaniens östra kust 2024

Med över 320 soldagar om året bjuder Costa Blanca i Spanien på många spännande sevärdheter i ett härligt klimat, och med vårt hotell i l'Alfás del Pi som utgångspunkt är det enkelt att upptäcka kusten som är känd för dess vita stränder. Hav och berg avlöser varandra i en harmonisk scen med fruktträdgårdar, olivlundar samt vin- och apelsinodlingar.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Spanien:

  • Paellans ...
  • Costa Blancas ...
  • Spanska (tapas) och vin
  • ???

Fyrstjärnigt hotell i Altea – den vita konstnärsbyn

Altea är en av Costa Blancas lugnaste orter och ligger idylliskt inbäddad vid klipporna. Dess kust sträcker sig över åtta kilometer och staden har en gemytlig, gammal stadsdel. Här strosar du bland kaféer, småbutiker och ateljéer mellan vitkalkade hus i mysiga gränder som andas romantik. Staden har behållit den spanska charmen och lockar både konstnärer och fotografer. De små, kullerstensbelagda gatorna blandar både familjeägda butiker och historiska byggnader och under din vistelse kommer du att upptäcka de forna murarna och portarna som en gång i tiden hjälpte till att skydda Altea från pirater.

Storstaden Valencia vid kusten

Spaniens tredje största stad Valencia har lyckats harmonisera avantgardiska byggnader med forntida lämningar. Det är en charmig hamnstad fylld av kultur, teater, museer, affärsliv och musik. Brokig arkitektur, palmkantade avenyer och en historisk stadskärna – här får du hålla ögonen öppna för allt spännande som finns att se runt varje hörn. I Valencia får vi en rundtur där vi bockar av de mest intressanta byggnaderna i staden – en riktig drömdag för arkitekturnörden!

Cartagena, palmlunden och lugna dagar

Resans program balanserar intressanta utflykter med lugna dagar. Utflykten till Cartagena kommer att vara en av resans höjdpunkter för den historieintresserade. Fiskestaden ligger i Murcia-regionen och här gör du en tidsresa 2000 år tillbaka i tiden. Historiska lämningar från romarna och en stor, marin flottbas gör ett besök i Cartagena till ett måste. Dagen avslutas med att du får se Europas största palmlund i Elche, som även finns med på UNESCOs världsarvslista. Vi har självklart inkluderat dagar på egen hand i resan, just för att du ska kunna anpassa semestern efter eget tycke och smak.

¡Bienvenido a Costa Blanca!

Kort dagsprogram för resan till Costa Blanca:

Dag 1: Ankomst och incheckning på hotellet i Alfaz del Pi och stadsvandring (M)
Dag 2: utflygt (F, M)
Dag 3: utflykt till (F, M)
Dag 4: Utflykt (F, M)
Dag 5: Ledig dag på egen hand (F, M)
Dag 6: Ledig dag på egen hand (F, M)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och incheckning på hotellet i Alfaz del Pi och stadsvandring(M)

Vid ankomsten till Alicantes flygplats tas vi emot av reseledaren som ser till att vi kommer fram till vårt hotell i Alfaz del Pi. Det ligger cirka XX minuter från flygplatsen så på bussen kan du passa på att slappna av, luta dig tillbaka och njuta av vetskapen om att du har en hel vecka på Costa Blanca framför dig. Hotellet är placerat när havet och är en perfekt utgångspunkt för din semestervecka på den spanska östkusten. 

Hotellet ger dig de bästa förutsättningarna för återhämtning och rekreation. Lite välförtjänt egentid får du på din balkong och om du är sugen på ett dopp kan du nyttja hotellets pool. Vill du hellre doppa fötterna i havet kan du promenera de få metrarna till den trevliga småstensstranden.
Frågor kring var kvällens måltid ska intas behöver du inte oroa dig för då en middag på hotellet väntar dig när mörkret faller på.

Dag 2: Utflykt (F, M)

xxxxxVår reseledare tar med oss på en rundtur i Altea för att vi ska upptäcka platsen och insupa atmosfären, och detta gör vi bäst till fots! Trots att fler turister har börjat inse stadens skönhet har den ändå lyckats bevara sin spanska charm. Altea ligger precis vid havet, omgiven av bergskedjorna El Morro de Toix och Sierra Frost. Smeknamnet Den vita konstnärsbyn kommer dels från alla dess vita byggnader, och dels för att Altea länge har varit en tillflyktsort för skulptörer, författare och konstnärer.

Ett av de bästa sätten att njuta av Altea på är att gå vilse bland de små kullerstensgatorna i den gamla stadskärnan. Vill du ha en vacker utsikt över kusten går du inte bet - Altea är nämligen belägen på en bergshöjd, och från den högsta höjden kan man se kyrkan Jungfru de Consuelo som med sina blåvita kupoler har blivit en ikonisk byggnad på Costa Blanca. På 1500-talet byggdes den övre delen av den gamla stadsdelen för att skydda från angrepp av bland annat pirater.

Kuststaden Altea på Costa Blanca i Spanien - till vänster uppe på en kulle i Gamla stadsdelen och till höger bild på kyrkan Nuestra Senora del Consuelo.
Bild: Jungfru de Consuelo sträcker sig högt över alla hus

Runt omkring finns många konstnärs- och hantverksbutiker samt ateljéer. En samlingsplats för lokalborna är torget framför kyrkan. Här hittar du flera restauranger där du kan äta spanska tapas, den klassiskt spanska risrätten paella eller bara ta en kopp kaffe med något sött tilltugg. Vi rekommenderar att prova den lokala maten i Altea – här finns färsk fisk och skaldjur samt skinkor, olika sorters ostar och närodlade oliver. I de nedre delarna av staden finner du fiskekvarteren och hamnen, och i den nya delen av staden finns en marknad där du kan köpa spanska kryddor, grönsaker och frukt.

Dag 3: Heldagsutflykt till Valencia (F, M)

Efter att vi har intagit hotellets välsmakande frukost väntar en heldag i Spaniens tredje största stad – Valencia! Med närhet till både Barcelona och Madrid är Valencia en riktig metropol med en blomstrande kultur- och matscen samt ett pulserande uteliv. Staden blandar allt från fantastiska museer till långa stränder och visar på innovation med dess futuristiska byggnader. Det finns även något annat som har satt Valencia på världskartan – nämligen uppkomsten av den tidigare nämnda risrätten - paella! Rätten har fått sitt namn av det berömda kärlet som paellan tillagas i. Paella är nämligen det valencianska ordet för stekkärl.

Den spanska risrätten paella med fisk och skaldjur.
Bild: Paellan innehåller alltid ris, olivolja, saffran samt paprika och varierar mellan kött, fisk och fågel.

Efter 1,5 timmes bussfärd från hotellet är vi framme och vi börjar vår dag i Valencias historiska kvarter. Här kommer du märka att mer än 2000 års historia verkligen har satt sin prägel på en av de viktigaste historiska platserna i Europa. Vi upptäcker platsen till fots och bockar av sevärdheter som Barrio del Carmen – det hippa kvarteret som är känt för sina många caféer och restauranger, Plaza del Mercado och Plaza de la Virgen – ett perfekt torg att uppleva Valencias vardagsliv och för den arkitekturintresserade att fotografera historiska byggnader som La Catedral. Från Plaza de la Virgen har vi nära till den sengotiska byggnaden La Lonja de la Seda (på valencianska Llotja de la Seda), uppförd mellan 1482 och 1548. Det är en av Valencias största turistattraktioner och är klassat som ett världsarv sedan 1996.

Kyrka i Valencia och en bild på en lampa på en gata i Valencia, Spanien.
Bild: Katedralen i Valencia uppfördes på 1200-talet och uppvisar en fantastisk blandning av gotik, barock och romantik

Vi passerar Torres de Quart som var en del av den gamla, kristna stadsmuren och som byggdes på 1300-talet (dock uppfördes tornen på 1400-talet). Byggnaden har använts i århundraden för olika ändamål, från att ha varit ett kvinnofängelse till ett militärfängelse. Vi passerar även Palacio del Marqués de Dos Aguas, ett historiskt palats med arkitektur i rokoko och nyklassicism.

Efter rundturen får vi tid för lunch på egen hand och området erbjuder många alternativ. Är du trött efter rundturen föreslår vi att du slår dig ner på ett av de kaféer som kantar torgen eller handlar bakverk och tilltugg på Centralmarknaden och sätter dig ner för att njuta av omgivningarna. Eller varför inte passa på att äta maträtten som platsen är känd för – ¿paella? Efter gott om tid på egen hand möts vi upp och åker på en busstur som ger oss en panoramautsikt över staden. Innan vi återvänder till vårt hotell försäkrar vi oss om att få en bra vy över den slående, futuristiska byggnaden Ciudad de las Artes y las Ciencias, designad av den lokala arkitekten Santiago Calatrava.

Utsikt över Valenica, en hamnstad i Costa Blanca i Spanien.
Bild: Utsikt över Valencia

Efter en upplevelserik dag äter vi middag på hotellet. Mätta och belåtna över dagens bestyr kan vi somna med ett leende på läpparna.

Dag 4: Ledig dag på egen hand (F, M)

Denna dag står helt till ditt eget befogande. Gillar du att spela golf? Då ligger närmsta golfbana 4,5 km bort. Du kan också stanna på hotellet och njuta av dess omgivningar. Eller varför inte passa på att göra en dagstur till Alicante? Knappt en timme bort ligger detta populära resmål som bjuder på en gemytlig atmosfär, ljuvliga stränder, fantastiska restauranger och härlig shopping. Här finns något för alla smaker, vare sig du är intresserad av historiska monument, museum eller gallerier. Under en dag i Alicante hinner man se och upptäcka mycket av stadens skiftande arkitektur och det finns mycket att ta sig för och göra.

Dag 5: Halvdagsutflykt till Benidorm Tapas (F, L, M)

Idag tar vi sovmorgon innan vi åker på utflykt där vi ska mumsa på spanska tapas.

Spanska tapas: oliver, bröd, ägg, tomater, charkuterier och salsa.

Denna halvdagsutflykt går till Benidorm Tapas som är en fröjd för dig som är gourmand! Benidorm är en stad och kommun i provinsen Alicante och var ursprungligen en fiskestad. Staden är populär av många anledningar och inte minst för maten. De lokala recepten har inspirerats av Benidorms historia – influenser från fiskare, köpmän och utländska besökare har skapat smakfulla rätter som fiskgrytor, risrätter och söta bakverk. Det finns massor av tapasbarer och vi ska under vår utflykt få provsmaka några läckra tapas.

Du är tillbaka i lagom tid för en siesta på hotellrummet, innan kvällsmaten väntar på dig i hotellrestaurangen.

Dag 6: Heldagsutflykt till Cartagena och Elche (F, M)

Så är det dags för ännu en heldagsutflykt tillsammans! Efter hotellfrukosten hoppar vi på bussen och färdas de ungefärliga två timmarna till Cartagena som vi hittar vid Medelhavets sydöstra kust - en hamnstad med mer än 3000 års historia som idag, ironiskt nog, är det perfekta exemplet på en modern stad. Dess puniska, romerska och militära arv utgör en unik mix som du inte kan hitta någon annanstans.

Bild ovanifrån på hamnstaden Cartagena på Costa Blanca, östkusten i Spanien.
Bild: Hamnstaden Cartagena

Vår reseledare tar oss förbi Naval Museum (Sjömuseet) som visar allt från båtkonstruktioner till uniformer och berättelser om livet som sjöman. Museet finns det möjlighet att besöka under den lediga tiden senare under eftermiddagen. Cartagena har också ett inbördeskrigsmuseum som minns och informerar om stadens historia eftersom denna hamnstad var en strategisk punkt och ett huvudmål vid bombningarna under inbördeskriget.

Vi passerar Punic wall of Cartagena och den romerska teatern och gör ett stopp vid Concepción Castle Museum. Placerat på en kulle med samma namn har det fungerat som en enklav till ett romerskt tempel tillägnat den grekiska guden Asclepius. Vi hittar här en muslimsk fästning, ett medeltida slott och en siren som installerades under inbördeskriget för att varna befolkningen för bombningar. Från fästningen har man den bästa utsikten över staden, med båtarna och det blå Medelhavet i bakgrunden.

Lunchen intas på egen hand och restaurangutbudet på huvudgatan har gott om alternativ. Efter lunchen kommer det även finnas tid till att strosa omkring på egen hand.

Sent på eftermiddagen påbörjar vi vår bussresa hem, men inte utan en intressant sevärdhet på vägen. Halvvägs hem passerar vi palmlunden i Elche, eller Elx som man säger på valencianska. Elche ligger i regionen Valencia och är bland annat känd för dess naturreservat. Palmer är en helig tillgång och historiska Palmeral of Elche har förklarats som världsarv av UNESCO. Området omfattar många fruktträdgårdar och täcker över 3,5 kvadratkilometer. Här finns tusentals palmträd där de flesta är dadelpalmer, och vissa av dom är upp till 300 år gamla.

Palmer i palmlunden i Elche på Costa Blanca i Spanien.
Bild: Dadlarna från palmerna skördas i december månad

Turen går sedan tillbaka till vårt hotell i Altea. Trötta av dagens äventyr kan vi glädja oss över den inkluderade middagen på hotellet.

Dag 7:  Ledig dag eller extra utflykt till Jalón och vinmuseet (F, M)

Resans sjunde dag bjuder på tre alternativ – utforska området på egen hand, ta en lugn dag på hotellet eller följ med på vår extrautflykt.

Idag har du nämligen möjligheten att lära dig mer om vinets historia. Turen går till ett vinmuseum i Jalón (på valencianska Xaló), som med sitt landskap av pinje- och olivträd är ett av Spaniens mest magnifika områden. Staden har en lång vinhistoria – redan på 1400-talet skickade Jalóns morer viner till den Valencianska domstolen och detta vin blev sedan grunden för regionen Valencias ekonomi. Platsen myllrar även av mandelträd, apelsinlundar och vingårdar och tillverkar många olika sorters viner – speciellt populära är Moscatelvinet samt dess utmärkta röda viner.

Vinmuseum och ett glas vin med druvor i bakgrunden.

Vårt mål för dagen är vinmuseet Maserof som funnits sedan 2005. Från början var museet en vanlig bondgård med historia ända tillbaka till 1700-talet. Vissa hävdar att hela gården, som hushåller gamla jordbruksmaskiner från hela Spanien och unika artefakter från romartiden, är ett museum i sig. Vart du än vänder blicken kommer du att se intressanta föremål, vare sig det är en bit sten från slottet Lucretia Borgia eller en baskisk tron från 1100-talet. Maserof är full av antika skatter och var och en kommer med sin egen historia. Dessutom finns ett romerskt hus och en arabisk by i Maserofs bondgård.

Vi blir bjudna på välsmakande tapas och vin under vår utflykt.

Kvällen är fri till att göra vad du vill och som vanligt kommer hotellets välsmakande buffé att servera färsk mat.

Dag 8: Hemresa (F)

Med souvenirer i resväskan och minnesvärda stunder att se tillbaka på förbereder vi oss för hemresan och vinkar hejdå till vårt fina hotell på den spanska kusten. Vi ankommer till Sverige efter en underbar vecka på Costa Blanca.

Karta

Geografisk karta över Altea och Valencia vid Spaniens kust.

Väder

Se vädret i Altea

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Väderprognos med temperaturer för Altea i Spanien.

Fakta om Altea

Var ligger Altea?

På Spaniens östkust, eller vita kust som den ofta kännetecknas, ligger den charmiga byn Altea. Regionen som byn tillhör är Alicante. Med sin välbevarade, gamla stadsdel och sina vita kalkstenshus påminner Altea om de andra byarna som ligger utmed kusten. Förutom trevliga grannbyar angränsar Altea till Medelhavet - dess glittrande vågor kan du beundra från flera håll i Altea tack vare byns kuperade grund.    

Hur är vädret och klimatet?

I Altea råder ett milt klimat. Genomsnittstemperaturen för hela året ligger på härliga 18 – 20 grader, men om du vill säkra mycket sol och lite regn, är det i sommarperioden som du ska resa i. Alteas somrar utmärker sig nämligen för att vara varma, torra och mestadels molnfria, medan vinterhalvåret ser en del vind och nederbörd.   

Hur tar jag mig runt?

Förbindelserna mellan Altea och andra stora städer i Spanien är goda. Du kan enkelt komma runt med både buss, bil, båt, tåg och flyg. Ifall du har siktet inställt på att färdas med buss kan du känna dig trygg med att bussförbindelserna är goda och att det finns flera nationella samt internationella bolag att välja mellan. Närmaste busstation från Altea hittar du i Benidorm.

Om du planerar att ta dig runt med tåg får du först bege dig till Alicante, där närmaste tågstation ligger belägen.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Om du allra helst vill handla kända varumärken bör du bege dig till någon av de större städerna i Spanien, där utbudet är större. Men låt inte detta lura dig, Altea är en mysig ort att shoppa i, och sannolikheten att du kommer hem med ett mer unikt föremål eller klädesplagg är större om du håller dig till Alteas shoppingstråk. I de smala, vita gränderna gömmer sig allt från exklusiva hantverksbutiker till originella klädesbutiker. En del butiker erbjuder även workshops, så har du tur kan du komma hem med både ett minne och ett vackert föremål.   

Visste du att…

…namnet Altea härstammar från morerna som, vid deras ockupation av regionen, gav staden dess namn, Althaya? På deras språk betyder Althaya ”hälsa till dem alla”.  

Hotell

Andra liknande resor