Skip to main content
22 dagar - pris per person från
20 995:-
Boka resa

Långtidssemester i Portugal: Det Goda Livet Madeira

Värmande långtidssemester på Madeira för kropp & själ

Vi hälsar dig varmt välkommen till en oförglömlig resa på Madeira, där aktivitet och avkoppling smälter samman i en varm och gemytlig atmosfär. Under denna 22 dagar långa långtidssemester får du chansen att njuta av solens strålar, skapa nya vänskaper och delta i berikande sociala och kulturella aktiviteter som vitaliserar både kropp och själ. Madeira erbjuder en unik kombination av god mat, roliga aktiviteter i en enastående miljö och välbehövlig avkoppling – allt för att låta dig uppleva Det Goda Livet. På Madeira väntar gemenskap, spännande utflykter och massor av tid för att samla kraft och energi – en möjlighet att verkligen njuta av livet, helt enkelt. Föreställ dig att ta del av soliga dagar, fascinerande vandringar i öns vackra natur och berikande möten med andra resenärer, så hittar du Det Goda Livet. Denna resa är designad för att ge dig både hjärtliga upplevelser och en djupare livskvalitet, allt i en miljö som bjuder på både lugn och äventyr.

Upplev Det Goda Livet på Madeira – en semester framtagen för dig som söker harmoni, glädje och livets goda stunder!

Därför ska du resa med Det Goda Livet till Madeira:

  • Tre härliga veckor på havsnära lägenhetshotell på första parkett vid Atlanten
  • Avslappning och berikande aktiviteter – du väljer ditt eget dagsprogram
  • Svensktalande värd med expertkunskaper om Madeira
  • En social gemenskap att minnas
  • Trivsam lägenhet med balkong, havsutsikt och pentry

Från medresenärer till din svensktalande värd – ett hjärtevärmande socialt umgänge

Våra dagar på Madeira fylls på precis det sätt vi önskar. Vad som däremot står klart är att det alltid finnas något att göra, och alltid någon att göra det med. När du reser med Det Goda Livet är du varmt välkommen att ta del av den gemenskap som vi skapar längs vägen. På morgonpromenaderna, de gemensamma middagarna och bouleturneringarna kan du få nya vänner för livet, oavsett om du reser tillsammans med någon eller på egen hand. Vi vill öka din livskvalité och ge dig varma minnen att se tillbaka på när du återvänt till Sverige. En som också utgör kärnan i din Det Goda Livet-vistelse är din värd. Värden arrangerar sociala aktiviteter under hela resans gång och finns alltid tillgänglig för ett trevligt samtal. Dessutom bor värden på samma hotell som du, det härliga Duas Torres Hotel, för att du ska känna maximal trygghet under din vistelse.

Välj till dina utflykter på den natursköna ön med ett perfekt vinterklimat

Om det är någonstans du med lätthet kan tillbringa tre vinterveckor är det utan tvivel Madeira. Här är temperaturen cirka 19–22 grader oavsett tid på året, och det gör att få destinationer på samma avstånd från Sverige kan erbjuda ett bättre klimat för en långtidssemester. Vädret i kombination med öns helt magnifika natur gör att det kommer dröja länge innan vi längtar hem. På Madeira väntar allt från dramatiska stränder och ljusgröna urskogar till slingrande levador och höga berg. För att inte tala om blommorna! När hela Madeira blomstrar exploderar färgerna från alla de exotiska växter som är typiska för ön. Eftersom vi på Kulturresor Europa är riktiga Madeiraexperter har vi valt ut de bästa utflyktsmålen på ön som du kan lägga till i din bokning efter egna preferenser, och i sällskap med vår kunniga värd som själv bor på Madeira till vardags kan vi tillskansa oss mängder av intressant kunskap om Atlantens flytande trädgård.

Vällagade måltider tillsammans – och på egen hand

Prisnivån på Madeira är bland de lägsta i Västeuropa, både när det gäller inköp av dagligvaror och att äta ute. I omedelbar anslutning till hotellet och i centrala Funchal finns ett stort antal restauranger i alla prisklasser. Mitt emot hotellet ligger en supermarket där du kan förse dig med lokala delikatesser, färskt bröd, delikatesser, viner och dagligvaror. Du ansvarar själv för måltiderna under resan, och i lägenheten finns ett pentry där du kan tillreda enklare rätter. Om du inte vill sköta måltiderna själv kan du också köpa måltider direkt på hotellet. Hotellets restaurang O'Classico dukar varje morgon upp en inbjudande frukostbuffé som blir en perfekt start på dagen, och restaurangen är sedan öppen för lunch och middag. Lätta måltider kan även köpas i poolbaren, och om vädret tillåter kan du njuta av måltiderna utomhus. Din värd kommer också att arrangera möjligheter för gemensamma måltider ett par gånger i veckan efter önskemål, där du själv betalar för mat och eventuell transport.

Aktiviteter

Vårt aktivitetsprogram på Duas Torres Hotel varierar från vecka till vecka och presenteras av din värd. På aktivitetsprogrammet kan du se när du exempelvis kan följa med på utflykt, delta i en vinprovning eller vara med på ett spännande quiz. Majoriteten av aktiviteterna är gratis att delta i, men pris och utförligt program för utflykterna presenteras på destinationen. Vilka aktiviteter som kommer att anordnas under just din resa beror på hotell, destination och värd.

Morgonpromenad

Upp och hoppa! Ta på dig dina bekväma joggingskor och följ med på en skön rask tur på cirka 45 minuter som vi avslutar med stretching. Ett underbart sätt att starta din morgon – du rör på kroppen, blir starkare och får njuta av solen som stiger över havet.


Bild: Solen stiger över Madeira

Spel/quizkväll

Sugen på spelkväll? Med tillräckligt många intresserade arrangerar din värd gärna en spelkväll där ni kan både spela kortspel och sällskapsspel eller delta i ett kul quiz.

Tennis

Hotellet har en tennisbana som du kan hyra, och är det tillräckligt många tennisfantaster passar det fint att anordna en turnering. Att hyra tennisbanan kostar cirka €10/timme och då ingår racket och boll. 

Bouleturnering

Är du en tävlingsmänniska? Här har du möjlighet att vara med på en bouleturnering. En väldigt omtyckt aktivitet!


Bild: Vem vinner och vem försvinner? I bouleturneringen går ingen säker

Middagar

Vi arrangerar singel- och lära-känna-varandra-middagar, där alla som vill vara med är välkomna. Vi möts i receptionen och avnjuter en god middag – du betalar själv för middagen, men du får gratis sällskap!


Bild: Det Goda Livet är perfekt för dig som reser själv och vill stifta nya bekantskaper

Kontorstid  

Du kan alltid komma i kontakt med din värd, och måndag–fredag finns hen tillgänglig under kontorstid så att du kan komma förbi. Här kan du få råd, tips eller bara en trevlig stund.

Utöver våra trevliga sociala aktiviteter beger vi oss också iväg på ett antal utflykter under vår långtidssemester. Läs mer om utflykterna i nästa stycke och börja fundera på vilka du helst vill följa med på!

Utflykter

Under din långtidssemester på Madeira ges du tid till både rofylld avkoppling och trevliga sociala aktiviteter, och dessutom har du möjlighet att följa med på någon av våra spännande utflykter som vi kommer att arrangera under resans gång. På utflykterna får du chansen att upptäcka och lära känna närområdet bättre, och vi utlovar en mix av gammalt och nytt, lättsmält och utmanande och garanterat minnesvärda upplevelser.

Nedan kan du se exempel på några av de utflykter som kan komma att arrangeras på plats på Madeira. Vilka utflykter som slutligen arrangeras beror på gruppens intresse och antal anmälda deltagare. Utöver de utflykter som nämns här kan ytterligare utflykter komma att presenteras på plats.

Du kommer innan din resa kunna anmäla dig till utflykterna via vår hemsida eller genom att kontakta oss. Vi kommer att meddela dig via mail när utflykterna finns tillgängliga att boka. Utflykterna genomförs vid ett minimumantal deltagare anmälda, så om du vill vara säker på att komma iväg på utflykten rekommenderar vi att du anmäler dig så snart som utflykterna finns tillgängliga. Ett slutgiltigt besked om datum genomförande av utflykten meddelas under resans gång. Här nedanför kan du läsa mer om exempel på några av de utflykter som kan komma att presenteras på destinationen och som du kan välja att följa med på. Låt inspirationen flöda!

Nordöstra Madeiras höga berg med lätt levadavandring, Santana och Ponta de São Lourenço

Vi inleder dagen med en resa mot mitten av Madeira för att utforska dess imponerande bergslandskap. På vägen passerar vi två av öns tre bergspass. Först kör vi över Poisopasset (1 412 meter över havet) och fortsätter upp till Pico do Arieiro, som är öns tredje högsta punkt (1 818 meter över havet). Det karga, bruna landskapet på Pico do Arieiro står i stark kontrast till den frodiga och färgstarka vegetation som annars dominerar Madeira. Vid klart väder får vi en fantastisk utsikt, och med lite tur kan vi till och med se den närliggande ön Porto Santo i fjärran. Det är klokt att ta med en jacka eller varm tröja då vädret i bergen kan vara varierande.

Nästa stopp är Ribeiro Frio – den kalla bäcken – som är känd för sin ursprungliga laurissilvaskog. Denna mycket säregna, ljusgröna vegetation som påminner om vitmossa, och Madeiras laurissilvaskog har föga förvånande upptagits på UNESCO:s världsarvslista. Härifrån går vi en lättare levadavandring på cirka 3 kilometer, vilket tar ungefär en timme. Levada dos Balcões leder genom skogen till en vackert belägen utsiktsplats som erbjuder en fantastisk vy över dalen och havet. För de som föredrar att ta det lugnt finns möjlighet att åka med bussen till upphämtningsplatsen och att njuta av en kaffe på ett närliggande kafé medan resten av gruppen vandrar klart.

Bild: De charmerande trekantshusen i Santana och naturen kring Ribeiro Frio

Vi fortsätter sedan vår resa med bussen längs de slingrande bergsvägarna tills vi når Santana, byn som är känd för sina färgglada, trekantiga hus. Här får vi titta in i ett av de ikoniska husen, och därefter tar vi en välbehövlig paus med inkluderad lunch innan vi reser vidare österut genom det bergiga landskapet. På vägen hem gör vi några stopp, bland annat i byn Porto da Cruz och vid en av utsiktspunkterna på Madeiras östligaste udde, Ponta de São Lourenço, som erbjuder spektakulära vyer både norrut och söderut över ett lanskap som nästan ser ut att vara hämtat från en film.

Södra Madeira med Cabo Girão, bananplantage i Madalena do Mar och provsmakning av madeiravin

Om du vill uppleva några av Madeiras mest spektakulära vyer är denna utflykt perfekt för dig! Väster om Funchal ligger utsiktspunkten Cabo Girão, där en skywalk med en genomskinlig plattform ger en fantastisk vy över sydkusten. Entréavgiften är inkluderad i utflyktens pris.

Ett besök på Madeira är naturligtvis inte komplett utan att smaka på det berömda madeiravinet. Vi besöker en lokal vinproducent och får en inblick i den unika vinframställningen. Madeiravinet, känt för sina komplexa smaker och lång hållbarhet, tillverkas av druvsorterna Sercial, Verdelho, Bual och Malmsey (även känd som Malvasia). Vinet förstärks genom att destillerad sprit tillsätts under jäsningen, vilket även är det som ger vinet dess sötma. Hos den privatägda vinproducenten Barbeito får vi en rundtur som avslutas med provsmakning av några av öns bästa viner.

Bild: Ett välsmakande madeiravin sitter fint efter hisnande utsikter på Cabo Girão

Vidare går turen till Madalena do Mar, en by känd för Madeiras största bananodlingar. Detta samhälle ligger vackert mellan berg och hav, vilket skapar ett idealiskt klimat för bananodling. Bananer är en viktig gröda för Madeira och har stor ekonomisk betydelse. Vi promenerar genom odlingarna och vår reseledare berättar om dessa söta frukter som faktiskt växer på packade plantor, inte på träd, som man skulle kunna tro.

Dagens sista stopp är den pittoreska fiskebyn Câmara de Lobos. Byn populäriserades delvis tack vare Winston Churchill, som besökte platsen 1950 och fann inspiration för sina målningar här. Byn ville hylla sin mest kända besökare, och nu står en staty av Churchill där han i sällskap med både cigarr och penslar står utanför hotellet som bär hans namn. Câmara de Lobos är än idag ett fiskesamhälle, och här får vi snabbt en inblick i madeiranernas lokala liv bland båtar, fiskenät, hundar och den pågående vardagen. Kanske finns det även tid att besöka en av byns små barer för att prova lokala drycker. Câmara de Lobos är födelseplatsen för den unika drinken nikita, som består av ananasglass, vitt vin och öl – en oväntad men uppfriskande kombination. Självklart kan du även smaka på den populära ponchan här.

Monte och Monte Palace Tropical Garden

Vi som är intresserade av att utforska Funchal från högre höjder finner vår nästa destination i den charmiga byn Monte. Här, från den vackra kyrkan Igreja da Nossa Senhora, har vi en hisnande utsikt över Funchal. Monte har historiskt sett varit en populär kurort där välbärgade européer och lokala aristokrater samlades under somrarna för att koppla av och umgås. Idag kan man nå Monte från Funchal antingen via bilvägen eller genom att ta linbanan – vi gör det förstnämnda. För återresan finns det olika alternativ, och förr i tiden valde överklassens damer ofta att åka nedför berget på slädar styrda av män i stråhatt och vit kostym. Slädarna är igång än idag, och du har också möjlighet att prova detta efter vårt besök, men var medveten om att det kan vara köer och att du då får ta dig tillbaka till hotellet på egen hand.

Bild: Monte Palace Tropical Garden är en självklar höjdpunkt under våra veckor på Madeira

I Monte finns även höjdpunkten för vår utflykt: Monte Palace Tropical Garden, en trädgård som rymmer en av Europas största samlingar av exotiska växter. Trädgården som grundades 1881 har en unik arkitektur med asiatiska inslag och en imponerande samling kakelplattor från palats, kyrkor och privata hem från 1400-talet till 1900-talet. Ursprungligen var den en herrgårdspark från 1700-talet, och genom åren har den även fungerat som lyxhotell. Trädgården köptes senare av den portugisiska affärsmannen och konstsamlaren José Berardo, som drömde om att skapa en vacker offentlig park. På vår utflykt till Monte ingår entréavgiften till denna fantastiska palatsträdgård, och det är nästan omöjligt att inte hänföras av den frodiga grönskan, vattenfallen och fontänerna. Upptäck den geologiska utställningen om jordens kristaller och glöm inte stanna till vid flamingorna som söker efter mat i vattnet med sina långa rosa halsar. Observera att det finns trappor och nivåskillnader i den stora trädgården, så det är bra att vara normalt gående vid ett besök här för att få utbyte av utflykten.

Levadavandring längs Levada dos Maroços

Att besöka Madeira utan att vandra längs en av de vackra levadorna vore galenskap. Därför vill vår värd mer än gärna ta med oss till Levada dos Maroços, en av Madeiras berömda bevattningskanaler som leder regnvatten från de norra delarna av ön till de torrare södra delarna. Under vandringen får vi en nära upplevelse av Madeiras fantastiska natur och småskaliga jordbruk. Trots att det ingår en kortare levadavandring i utflykten till nordöstra Madeira erbjuder denna utflykt en helt ny upplevelse. Naturen skiljer sig markant från den vid Ribeiro Frio – här möts vi av bostadshus och gårdar med en slående utsikt över berg och hav, innan vi ger oss in bland trädens ljusgröna kronor.

Bild: Att vandra längs en levada är inte utmanande utan en ren fröjd

Denna vandring är cirka 6–7 kilometer lång och tar ungefär 2,5 timmar att genomföra i ett lugnt och behagligt tempo. Det finns gott om tid för att stanna upp och fotografera de magiska omgivningarna, och varje krök bjuder på nya hisnande vyer.

Gympaskor med bra grepp är tillräckliga för turen, men se till att de har en ordentlig sula. På vissa ställen är stigen smal och saknar räcken, men majoriteten av vandringen är lätt och passar de flesta. Det är inga betydande höjdskillnader på denna vandring. Vi avslutar vandringen vid en liten bar där det finns möjlighet att köpa något att dricka eller en glass. Därefter går vi den sista biten, cirka 700 meter, ner till bussen. Observera att den första delen av vägen till bussen är brant nedförsbacke.

Madeiras dramatiska nordkust med klipporna i Porto Moniz och lunch

Madeira är geografiskt sett inte så stort, men trots sin ringa storlek är landskapen ändå mångfaldiga och skiftar karaktär beroende på var på ön du befinner dig. Detta gör att det finns mycket att upptäcka. Madeiras inland kallar, och här får vi uppleva den spektakulära naturen, vackra vyer och små lantliga byar.

Vi kör längs sydkusten och stannar i några av de små byarna innan vi korsar bergsplatån Paul da Serra med sitt vackra ödsliga landskap. På nordkusten stannar vi i Porto Moniz för en längre paus. Här kan du njuta av solen, havet och de dramatiska klipporna som präglar kustnaturen. Om tiden tillåter kan du ta ett snabbt dopp i de naturliga havsvattenpoolerna (kom ihåg badkläder och handduk) som har formats av de gamla vulkanerna. Lunch med dryck ingår.

Bild: Porto Moniz omges av de häftiga klipporna som skapat naturliga havsbassänger

Dagens näst sista etapp går längs nordkusten med de lodräta klippväggarna. Nordkusten är barsk, dramatisk och vacker som ett vykort. Vi ser den gamla nordkustvägen som nu är stängd för trafik och njuter av ännu en vacker vy vid vattenfallet Veu Da Noiva. Vid staden São Vicente svänger vi av och styr söderut, och vi är åter på hotellet sent på eftermiddagen.

Möt värdarna

Så snart du landar på Madeira blir du hälsad välkommen av din värd. Din värd är svensk och bor på samma hotell under hela semestern för att vara tillgänglig dygnet runt. Hen kan hjälpa dig med allt från bussbiljetter, tips på restauranger eller att fixa hyrbil till dina egna utflykter. Värden finns med under alla aktiviteter, inklusive våra spännande utflykter runtom i regionen, och bidrar med både ett leende och mångårig livserfarenhet till många härliga stunder.

Värden arrangerar dessutom ett fullspäckat aktivitetsprogram som du kan välja att ta del av i så stor utsträckning du önskar. Har du själv något extra stort intresse som du tror kan bidra till gruppens aktiviteter – är du tidigare yogalärare, expert i bridge eller spelar du ett instrument? Då får du mer än gärna dela med dig av det till vår värd så att hen kan planera in din aktivitet i sitt veckoprogram.


Bild: Några av våra värdar som hjälper dig att få ut det mesta av Det Goda Livet

Karta

Väder

Se vädret i Funchal

Se en uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Fakta om Madeira

Var ligger Madeira?

Omkring 90 mil utanför Portugals kust, i norra Atlanten, hittar du ön Madeira. Ögruppen utgörs av ön Madeira, som är den största ön med sina 801 km², och Porto Santo samt Desertas- och Selvagensöarna, som är mindre grupper med obebodda öar. På Madeira bor omkring 267 000 invånare varav 128 000 är bosatta i Funchal, Madeiras huvudstad. Funchal ligger belägen på öns södra kust och verkar som öns handelscentrum. Här hittar du affärer, restauranger, kaféer och marknader med mera.

Omgivningarna utanför huvudstaden är mycket varierande och på Madeira skiftar landskapen från frodande grönska till höga, karga berg. På nordkusten är det oftast mycket blåsigt och här slår Atlantens kraftiga vågor mot klippväggen, medan den södra kusten ligger något mer i lä. Madeira präglas av ett tropiskt klimat och utmärkande för ön är en klarblå himmel med endast några få regnskurar. På Madeira är de även mycket varsamma om att bevara miljön, vilket bland annat visar sig i alla färggranna blommor som dominerar ön.

Hur är vädret och klimatet?

Landskapet på Madeira är lika varierande och skiftande som dess klimat. Här möter frodig natur karga, ståtliga berg, och medan solen oftast lyser med sin frånvaro uppe i bergen är det nere i Funchal vanligtvis både varmt och soligt. Att klimatet på Madeira kan skifta snabbt beror dels på att det råder ett tropiskt klimat på ön. Medeltemperaturen på Madeira ligger mellan 18–24 grader året runt. Många soltimmar med en del regnskurar är därmed karaktäriserande för vädret här. Madeira är dessutom känd för sina vackra blommor och varje år under våren anordnas en blomsterfestival till många blomsterfantasters stora glädje.

Hur tar jag mig runt?

Horários do Funchal är namnet på bussföretaget på Madeira, som erbjuder en smidig tillgång till och runt Funchal. I stadens centrum kan du smidigt åka med de miljö- och handikappvänliga minibussarna (s.k. Linha Eco), men observera att dessa bussar inte har några bestämda hållplatser, så lokalbor och turister kan stanna dem lite varstans. Bra att veta är också att du kan köpa dina bussbiljetter direkt på bussarna.

Önskar du istället färdas med taxi på ön, ska du hålla utkik efter de gula bilarna med de blåa ränderna längs med sidorna. En del bilar har även en TAXI-skylt på taket. Du kan i princip få tag på en taxi vart du än befinner dig, och taxibilar som kör utanför Funchal tar vanligtvis betalt efter antal kilometer, utan att använda taxameter.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Öppningstiderna här brukar normalvis vara mellan 9 på morgonen och 7 på kvällen, måndag till fredag. Liksom i många andra länder i Sydeuropa kan en del butiker och affärer hålla stängt mitt på dagen, vanligtvis vid omkring 13:00–15:00. Precis som hemma i Sverige har många affärer endast förmiddagsöppet på lördagana, med undantag för de större galleriorna som brukar hålla öppet mellan 10:00–22:00 hela veckan.  

Finns det något jag bör tänka på?

Det finns flera internetkaféer på ön och för att få tillgång till Internet brukar man vanligtvis få betala 5 euro per timma. Du kan även hitta en del platser runt om ön som har wi-fi, s.k. hot spots, framförallt i städerna. Dricksvattnet på Madeira är till skillnad från Portugals fastland säkert att dricka och är till och med av god kvalité.

Visste du att...

…nyårsfirandet på Madeira innehåller den största fyrverkerishowen i världen, vilket även har blivit erkänt av the Guinness World Records år 2006.

…den portugisiska ön faktiskt ligger närmare Afrika än den europeiska kontinenten? Avståndet till den afrikanska kusten är 520 kilometer, medan det är omkring dubbelt så långt (1 000 kilometer) till den europeiska kontinenten.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
22/3 - 12/4Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester i Portugal: Det Goda Livet Madeira20 995:-Boka

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Funchal t/r inkl. transfer
• 3 veckor på 3+* Duas Torres Hotel i Funchal Lido
• Del i lägenhet med balkong och begränsad havsutsikt (se kategori 1)
• Nytt aktivitetsprogram varje vecka
• Svensktalande värd under hela vistelsen

Priset inkluderar inte:

• Del i lägenhet med balkong och pool-/havsutsikt (se kategori 2), 2 795 kr/person
• Del i lägenhet med balkong och havsutsikt (se kategori 3), 3 795 kr/person
• Lägenhet med balkong och begränsad havsutsikt (se kategori 1) för en person, 7 795 kr/person
• Lägenhet med balkong och pool-/havsutsikt (se kategori 2) för en person, 13 385 kr/person
• Lägenhet med balkong och havsutsikt (se kategori 3) för en person, 15 385 kr/person
• Utflykter (presenteras med program och pris på destinationen)
• Turistskatt, €2/person per natt i 7 nätter (betalas direkt till hotellet)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring
•  Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Teckna Gouda Reseförsäkring hos oss för hela resans längd eller kontakta ditt försäkringsbolag innan avresa om förlängning. Med Gouda Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk - eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser. 

Hotell

Andra liknande resor