Skip to main content

Hur väl känner du till Mallorca?

Testa dina kunskaper om Spaniens solsäkra ö - Mallorca!

Vi har precis kommit hem från förtrollande Mallorca, ön som erbjuder det mesta! Det är inte konstigt att Mallorca har kommit att bli en storfavorit i Kulturresor Europas mängdrika utbud med sina vita stränder, klarblåa vatten och antika arkitektur som avslöjar storslagna historier från forna tider. Vi vill nu dela med oss av några spännande och intressanta faktapunkter om Mallorca, vissa du kanske redan kände till sedan innan och andra som förhoppningsvis kan komma som en överraskning!

Visste du att..?

1. Namnet på den spanska ön kommer från en gammal latinsk fras: ”insula major” och betyder “stor ö”, vilket grundar sig i att Mallorca utgör den största ön i ögruppen Balearerna. Med åren uttalades namnet fel, och istället gavs ön det namn som vi känner till idag; Mallorca. Mallorca uttalas egentligen Majorca, men här i Sverige uttalar vi det oftast Maljorca.

2. Ön har varit befolkad sedan 5000 år f.Kr. och har tagit emot turister sedan 1952. De flesta resenärer som reser till Mallorca vill, förutom sol och bad, främst uppleva kvarlevorna från den gamla antika civilisationen.

Katedralen La Seu i Palma.

3. “La Seu” är ett av landets mest prestigfylla arvgods, och utgör en enorm katedral byggt på en moské. Man började bygga på katedralen år 1229 och år 1601, alltså ca 400 år senare, stod den färdig. Byggnaden har sedan dess fått kontinuerliga renoveringar samt nya påbyggnader.

4. ‘La Balanguera’ är namnet på Mallorcas nationalsång och var från början en dikt. Dikten kommer i sin tur från en gammal men mycket populär barnvisa som man förr i tiden ofta kunde höra på Mallorcas gator.

5. Mallorca präglas av ett Medelhavsklimat, med en årlig medeltemperatur på 21 grader vid kusten. Ön har i genomsnitt mer än 300 soldagar per år.

Se våra kulturresor här.

Bergskedjan Sierra de Tramuntana, Mallorca.

6. År 2011 prisades Mallorcas häpnadsväckande bergmassiv “Serra de Tramuntana” med världsarvstatus av UNESCO för dess stora kulturella betydelse. Den högsta toppen som kallas för ”Puig Major” ligger 1 445 meter över havet och är därmed det högsta berget inom ögruppen Balearerna.

7. På Mallorca återfinns en fantastisk rad av olika grottsystem, där den mest imponerande grottan kallas för “Cuevas del Drach” och ligger belägen på öns östkust. Underjorden i grottan är fylld med en samling av gigantiska droppstenar och skimrande sjöar.

8. Mallorcas turistinformation rapporterade år 2015 att det finns över 3 400 restauranger på ön.

Läs om staden Ronda här.

Sandstrand på Palma med bergen i bakgrunden.

9. Mallorcas stränder är några av de mest besökta stränderna i hela världen. Exempelvis får stranden Es Trenc över 500 000 besökare årligen.

10. Den mest kända kötträtten i Mallorca kallas för ”sobrasada”. Den är gjord på fläskkött och har kommit att bli en riktigt traditionell delikatess på ön.

11. Ungefär hälften av Mallorcas befolkning bor i huvudstaden Palma, vilket gör staden till en mittpunkt för kultur, affärsliv och turism.

Se våra vandringsresor här.

Skördning av oliver i Spanien.

12. Ön blir allt mer känd för sina fantastiska olivodlingar, vilket har resulterat i uppkomsten av olivturism. Många av odlingarna har numera omvandlats till museum eller turistattraktioner.

13. Mallorca är även känt för sitt eleganta och goda vin. De röda vinerna består främst av Manto Negro, Sauvignon, Syrah Monastrell, Merlot och Tempranillo, medan de vita består av Prensal Blanc, Chardonnay. Moscatel, Macabeo och Parellada. På Mallorca hittar du det bästa vinområdet i Bodega.

____________________________________________________________________________________________________________

Du har väl inte missat att vi på Kulturresor Europa anordnar resor till Mallorca?

Mallorca – Medelhavets juvel

Önskar du istället en mer avslappnad resa med variation och inslag av allt ifrån vackra huvudstäder med magnifika trädgårdar till mysiga gränder och små butiker passar vår resa till Mallorca – Medelhavets juvel dig! På resan utforskar vi bland annat den livfulla huvudstaden Palma och besöker den omnämnda katedralen La Seu.

Mer information om resan hittar du här

Soliga hälsningar,
/Jenny

Blir du nyfiken på Mallorca? Läs mer om den spanska ön här.

Vi tror du också gillar...