Skip to main content

Lissabon à la carte

5 dagar - pris per person från
10 995:-
Boka resa

En resa till Lissabon för alla smaker – upptäck Portugal 2024 & 2025

Olá, och välkommen till Portugals färgstarka huvudstad Lissabon! Spårvagnsstaden som är känd för sin charm och sitt kulturarv öppnar sin famn för oss och låter oss få upptäcka alla dess rikedomar, och vi vet att det är allra roligast att upptäcka nya platser tillsammans. På denna gruppresa med svensktalande reseledare bor vi i Lissabons hjärta, och faktum är att hotellets centrala placering utgör en närmast perfekt utgångspunkt för oss när vi upptäcker vad staden har att erbjuda. Och vilket utbud! När vi utforskar de historiska stadsdelarna möter vi de majsgula knarrande spårvagnarna och ser de fantastiska utsikterna över stadens tak, den majestätiska Tejofloden och stadens imponerande byggnadsverk. Att inte känna historiens vingslag är omöjligt. Alla sinnen stimuleras på denna resa till Västeuropas äldsta (och kanske allra vackraste!) huvudstad, där vi får en fin inblick i Lissabons historia, arkitektur och kultur.

Pluset i kanten? Att vår resa är à la carte, förstår. Det betyder att du själv kan välja vilka upplevelser du vill ta del av under dina dagar i Lissabon. Extrautflykterna bokas in hemifrån för att du ska kunna säkra din plats på några av Lissabons främsta höjdpunkter, och så får du garanterat en fantastisk upplevelse i Portugals pulserande huvudstad.

Därför ska du resa med oss på en kulturresa till Lissabon:

  • Boende på trivsamt hotell i hjärtat av staden
  • Innehållsrik och spännande stadsvandring
  • Fördjupa dig i kakelkonsten på stadens kakelmuseum
  • Välj att besöka i Lissabons historiska arbetarkvarter Alfama, Mouraria och Graça
  • Svensktalande reseledare med stor lokalkännedom

Ett centralt hotell att trivas på – boende i Lissabons hjärta

Vårt hotell för vistelsen ligger i stadsdelen Baixa, som är Lissabons absoluta historiska centrum. Härifrån har vi promenadavstånd till många av stadens främsta attraktioner, så vårt boende hade knappast kunnat vara bättre placerat medan vi upptäcker staden. På vår stadsvandring besöker vi andra populära stadsdelar som Bairro Alto och Rossio, och dessutom upplever vi stadens stora torg och den imponerande Avenida de Liberdade, Lissabons motsvarighet till Paris Champs Elysées. Kanske känner vi oss nästan som riktiga Lissabonbor när vi transporterar oss genom staden med spårvagn och linbana.

Upplev Lissabon på ditt favoritsätt

På plats i Lissabon är det fritt fram att njuta av resan på det sätt du helst önskar. Njut tid på egen hand med gott om utrymme för spontanitet, eller ta rygg på vår reseledare på de två extrautflykter som våra Portugalexperter planerat för att kunna erbjuda de största möjliga upplevelserna. Bland Lissabons många höjdpunkter måste de vidunderligt vackra kakelplattorna utan tvekan räknas in. Här dekoreras husen med kakel i alla regnbågens färger, och de kanske mest traditionella, de blåvita azulejos, kan du lära dig mer om om du väljer att följa med på extrautflykten till stadens kakelmuseum Museu Nacional do Azulejo. Kakelplattorna är inte bara vackra att titta på, utan de berättar även om de portugisiska städernas historia genom århundradena. Det är alltså inte bara de blåvita färgerna som fascinerar, utan i allra högsta grad även de många olika mönster och berättelser som avbildas på de vackert illustrerade glänsande plattorna. Genom konsten är det ofta lättare att förstå hur samhällen har vuxit fram och utvecklats genom åren, och besöket på kakelmuseet visar att Lissabons azulejokonst inte är något undantag.

Lär känna Lissabons alla smaker

Vad vore väl en resa utan all den goda maten? Inte mycket, menar vi. Efter vår stadsvandring avnjuter vi därför en god lunch med dryck inkluderad, och på resans första kväll upplever vi Lissabon by night när vi promenerar till vår första middag, som består av rätter från det portugisiska köket med tillhörande viner. På resans sista kväll kan du dessutom anmäla dig till en extra middag i det spännande området LX Factory – ett gammalt fabriksområde som idag är fyllt med spännande konstateljéer, gallerier, små butiker och massor av matställen. Häftigt, minst sagt!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Lissabon, tranfer till hotellet och gemensam middag (M)
Dag 2: Stadsvandring i Lissabon med lunch (F, L)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till kakelmuséet och Lissabons historiska arbetarkvarter (F)
Dag 4: Ledig dag eller extrautflykt med middag i LX Factory (F, M*)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

*Vid tillköp av extrautflykt

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Notera: Lissabon är en stad med kuperad terräng, sluttningar och kullerstensgator, och under vår resa promenerar vi en del till fots. Av den anledningen behöver du ha en god fysisk form för att få fullt utbyte av resan.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon, transfer till hotellet och gemensam middag (M)

Välkommen till Portugal! På Lissabons flygplats möts vi av vår reseledare som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet som ligger mitt i stadens historiska centrum får vi en första förnimmelse av staden som vi ska ägna de kommande dagarna åt att lära känna lite bättre. När vi checkat in på My Story Hotel Tejo samlas vi för en gemensam middag där vi bekantar oss även med våra medresenärer, och tillsammans ger vi oss ut i Lissabonkvällen längs de myllrande gatorna till en lokal restaurang.

Dag 2: Stadsvandring i Lissabon med lunch (F, L)

Idag står en gemensam stadsvandring genom Lissabon på schemat. Tillsammans tar vi oss runt i stadens livliga och historiska centrum, och här visar vår reseledare oss runt mellan de viktigaste kulturella sevärdheterna. Lissabon är en stad som har genomgått en stor förändring under de senaste decennierna, och ända fram till runt millenniumskiftet var det en tämligen förfallen huvudstad som knappt lockade några turister. Detta berodde till stor del på Portugals dåvarande ekonomiska situation, vilket gjorde att man inte hade råd att rusta upp och underhålla byggnaderna på det sätt som behövs för att dra till sig turister. Det som blev startskottet för det Lissabon som vi känner idag var den stora världsutställningen Expo '98, inför vilken man verkligen började investera i staden och se dess potential.


Bild: En stadsrundtur genom Lissabon berättar om nu och då och lär oss om stadens dramatiska historia

Idag har staden förändrats, och de tidigare slitna byggnaderna och stora torgen har restaurerats. I den nedre stadsdelen, där vårt hotell även är beläget, hittar vi raka gator som leder fram till stora öppna torg som Praça dos Restauradores, Plaça do Rossio och Praça do Comércio. Vår rundtur tar oss genom staden, bland annat till den stora välkända boulevarden Avenida de Liberdade, som kan betraktas som Lissabons motsvarighet till Paris Champs-Élysées. Lissabons likheter med Paris slutar dock inte där – faktum är att staden till och med har sin egen triumfbåge: Arco da Rua Augusta.

Precis som en annan europeisk huvudstad, Rom, är även Lissabon byggt på sju kullar, vilket onekligen bidrar både till stadens charm och till de branta backarna. Ett praktiskt sätt som portugiserna valt som hjälpmedel för att råda bot på stadens höjdskillnader är inget mindre än de kända gatuhissarna. De finns utspridda över hela centrala Lissabon och finns i flera former – från de spårvagnsliknande Bica, Gloria och Lavra till stålkonstruktionen Santa Justa och det moderna senaste tillskottet i Graça, som öppnades 2024. Vi rundar området kring Camõesplatsen, med statyn föreställandes Portugals nationalpoet Luis de Camões, vi passerar Lissabons äldsta bokhandel och fortsätter sedan till den högt belägna stadsdelen Bairro Alto. Bairro Alto är de intellektuellas kvarter, är det kryllar av journalister, konstnärer och författare, och även om det under dagen är ett affärskvarter byter det skepnad när kvällen kommer och blir till festens medelpunkt. 

Hissen Santa Justa i Lissabon.
Bild: Det charmerande kulturkvarteret Bairro Alto lockar

Under dagens utflykt ser vi naturligtvis till att ta plats på någon av stadens gatuhissar, och likaså ser vi om spårvagn nummer 24 har plats för oss på sin färd längs gatorna. Vi får lära oss mer om det stora katastrofåret 1755, då Lissabon drabbades av både en jordbävning och en tsunami, och om hur det är att leva här idag. Dessutom avnjuter vi en gemensam lunch mellan upplevelserna och de spännande historierna. Resterande delen av dagen är fri att tillbringa på egen hand i det pulserande levande Lissabon.

Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till kakelmuseet och Lissabons historiska arbetarkvarter (F)

Under resans tredje dag kan du välja fritt bland Lissabons aktiviteter. Antingen kan du tillbringa dagen på egen hand och själv låta impulserna visa vägen, eller så kan du välja att följa med på en extrautflykt som tar dig in i Lissabons kulturella liv och historia. På dagens schema står nämligen en extrautflykt till stadens kakelmuseum, Museu Nacional do Azulejo. Byggnaden, en mycket vacker plats som tidigare fungerat som kloster, utgör en perfekt inramning för de vackra kakelverken som sträcker sig från 1700-talet till nutid. Här möts du av en visuellt imponerande mosaik av blått och vitt, de traditionella färgerna som dominerar det portugisiska kakelhantverket. Höjdpunkten är, utan tvekan, den spektakulära panoramabilden av Lissabon före jordbävningen 1755. Denna enorma kakelmosaik är en detaljerad och fängslande representation av en förlorad värld, och när man står framför detta verk känns det nästan som att man blir förflyttad tillbaka i tiden. 

Bild: De blåvita kakelplattorna på stadens kakelmuseum berättar om Lissabons historia

Extrautflykten tar oss också runt genom några av Lissabons gamla arbetarkvarter, längs gator där de stora turistbussarna inte kör och där många gator är helt fria från bilar. Tillsammans upplever vi stadsdelarna Mouraria och Graça som bjuder på äkta autentisk atmosfär, mångfald och fantastiska vyer. Namnet Mouraria härstammar från morerna, och kvarteret är hem åt många olika etniska grupper, både då och nu. Graça ligger, liksom Mouraria, också i den östra delen av Lissabon och är nästan som en stad i staden. Kvarteret är känt för både sina vackra byggnader och ett par utsiktspunkter, varifrån man bjuds att skåda en formidabel utsikt över staden.

Bild: En tur genom fadomusikens hemvist Alfama sätter oss i stämning

Vi upplever också de stämningsfulla gatorna i kvarteret Alfama. I Alfama kommer du nära Lissabonbornas vardag; här känner vi doften från den nygrillade fisken och den nytvättade tvätten i alla regnbågens färger som hänger uppspänd på linor mellan husen. I labyrinten av alla små slingrande gator finns fullt av lokala restauranger där fadomusiken strömmar ut på trottoaren. Faktum är att det var just här i Alfamakvarteret som fadon uppstod, och tillhör du den breda skara som fattat tycke för den portugisiska gitarren och den melankoliska musiken befinner du dig utan tvekan på rätt plats. Här ligger Lissabons fadomuseum, som är väl värt ett besök under någon av resans lediga timmar. 

Dag 4: Ledig dag eller extrautflykt med middag i LX Factory (F, M*)

Även denna dag kan du helt styra ditt eget program. Du som väljer att tillbringa dagen helt på egen hand kan till exempel bekanta dig lite närmare med Lissabons största kändisar – de gula spårvagnarna som i ett nostalgiskt skimmer och med ett rasslande ljud tar sig fram längs de branta smala gatorna. Känner du för en åktur kan du försöka få en plats ombord på linje 28 som stannar precis utanför vårt hotell.

Du kan också välja att besöka det historiska Belémkvarteret, som med sin långa rad av kulturpärlor på goda grunder blivit upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Här finns bland annat monumentet för de upptäcktsresande, en hyllning till Portugals stolta upptäcktsresande, som seglade mot fjärran kontinenter med kompass och världskartan som bästa vän. Monumentet är ett imponerande byggnadsverk som uppmärksammar en än mer imponerande historia – den om Portugals århundraden som världsledande sjöfartsnation. Här finns också kyrkan Santa Maria de Belém och klostret Mosteiro dos Jerónimos som vittnar om Portugals rika historia och religiösa arv. De byggdes på 1500-talet och är bland de få byggnader som inte påverkades av den stora katastrofen 1755.

Kompassen i Belem, Lissabon.
Bild: Beléms arkitektoniska mästerverk imponerar stort

Om du vill bege dig ut ur Lissabon kan vi definitivt rekommendera en tågresa till strandparadiset Cascais eller till bergsstaden Sintra. Båda nås enkelt med det lokala tåget. Cascais är en charmig och modern kuststad med ett mysigt centrum och frisk havsluft, medan Sintra är ett kulturellt historiskt centrum där de världsberömda palatsen Pena Palace, Palacio Nacional de Sintra, Quinta da Regaleira och borgen Castelo dos Mouros väntar.

Du kan också sätta guldkant på din Lissabonvistelse genom att anmäla dig till resans sista extrautflykt. Sent på eftermiddagen besöker vi LX Factory, ett område som vuxit fram kring en gammal linnefabrik där de tidigare fabriksbyggnaderna omvandlats till restauranger, ateljéer, butiker, kaféer och gallerier. Vi tar en gemensam promenad i området innan vi sätter oss till bords på en av de många restaurangerna och avnjuter vår sista portugisiska middag tillsammans.

Bild: En middag i området kring den gamla linnefabriken blir guldkanten på vår à la carte-resa till Lissabon

Dag 5: Hemresa (F)

Det har blivit dags att återvända hem från det lättälskade Portugal. Med våra många reseupplevelser ännu rykande färska i minnesbanken beger vi oss till flygplatsen där vi säger farväl till Lissabon för den här gången. Obrigado!

Vänligen notera att frukosten på avgången 31/3 utgår på grund av tidig hemresa.

Karta

Geografisk karta över Lissabon

Väder

Se vädret i Lissabon

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Fakta om Lissabon

Var ligger Lissabon?

Lissabon är huvudstaden som ligger vackert beläget utmed Portugals västkust, och som med sina 565 000 invånare även tar hem titeln som landets största stad. Till ytan är Lissabon 84,8 km² stort, varav själva storstadsområdet utgör 2 957 km². Stadens allra främsta kännetecken är de sju kullarna som desshistoriska centrum vuxit fram kring. Av denna anledning är de flesta gatorna mycket branta, vilket gör stadens spårvagnar till ett mycket attraktivt färdmedel för både lokalbor och turister.

Hur är vädret och klimatet?

Portugals huvudstad bjuder under stora delar av året på ett behagligt klimat med solsäkert väder. Klimatet karaktäriseras av ett typiskt subtropiskt medelhavsklimat som ger varma heta somrar och milda vintrar. Under april till oktober sjunker temperaturen sällan under 18 grader och under sommarmånaderna ligger medeltemperaturen på cirka 27 grader. Det solsäkra vädret i kombination med sandstränderna i Cascais gör att det inte är något mysterium att förstå varför både inrikes- och utrikesturister gärna besöker Lissabon.

Hur tar jag mig runt?

Du kan smidigt ta dig runt i staden på flera olika sätt, då lokaltrafiken fungerar mycket väl. Ett alternativ är de gula spårvagnarna som transporterar stadens invånare och turister upp och ner för de branta backarna. Ett gott tips är att inte köpa biljetten ombord, eftersom det ofta blir mycket dyrare. Du kan också åka med stadens alla lokalbussar, men vid köp av bussbiljett råder även samma tips här.

Att åka tunnelbana är också mycket smidigt, och biljetterna för en resa kostar omkring €1,5/person. Önskar du färdas något längre utgår flera järnvägslinjer från Lissabon som sträcker sig över stora delar av landet. Till Cascais kan du åka med pendeltåget som går längs med kusten, och för att komma till Sintra tar du smidigast tåget som avgår från stationen Rossio i Lissabon.

Att åka taxi i och runtom Lissabon är generellt sett billigt, och de allra flesta taxibilar är små. När de kör i städerna använder chaufförerna oftast taxameter, men ska du något längre ut på glesbygden kan de komma att ta betalt per kilometer.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Traditionellt sett har de flesta butiker öppet från måndag till fredag, mellan 09:00 eller 10:00 på förmiddagen till omkring 19:00 på kvällen. En del affärer kan däremot hålla stängt ett par timmar vid lunchtid. Det är även vanligt att en del affärer håller öppet under lördagar, och vissa stora shoppingcenter håller vanligtvis öppet till midnatt hela veckan ut.

Önskar du avnjuta en middag på någon av stadens restauranger håller de flesta restauranger öppet under lunchen samt långt in på kvällen.

Visste du att...

… Lissabon aldrig har förklarats officiellt som Portugals huvudstad? Inte i ett enda officiellt dokument står det fastställt, vilket det oftast brukar göra om huvudstäder.

… på ett av Lissabons klassiska kaféer, Martinho da Arcada, finns det två bord som alltid står tomma, då de permanent hålls reserverade för två portugisiska författare? Det ena bordet är reserverat för Portugals mest populära författare, Fernando Pessoa, medan det andra bordet är tillägnat den mindre populära författaren José Saramago.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
17/11 - 21/11Se flygtider Stockholm - ArlandaLissabon à la carte11 495:-Boka
26/11 - 30/11Se flygtider Köpenhamn - KastrupLissabon à la carte (från Köpenhamn)10 995:-Boka
1/12 - 5/12Se flygtider Stockholm - ArlandaLissabon à la carte10 995:-Boka
17/3 - 21/3Se flygtider Stockholm - ArlandaLissabon à la carte11 995:-Boka
31/3 - 4/4Se flygtider Stockholm - ArlandaLissabon à la carte11 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 10 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Lissabon t/r inkl. transfer
• 4 nätter på My Story Hotel Tejo 3* 
• 4 x frukost
• 1 x middag på restaurang inkl. dryck
• 1 x lunch på restaurang inkl. dryck
• Stadsvandring i Lissabon
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 2 795 kr
• Extrautflykt: Kakelmuséet och Lissabons historiska arbetarkvarter, 495 kr/person
• Extrautflykt: Middag i LX Factory 995 kr/person
• Entréer utöver de som nämns i programmet
• Stadsskatt i Lissabon, €2/person per natt*
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring**
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

*Turistskatten i Lissabon förväntas höjas under 2024 och kommer om så sker att vara €4/person per natt.

**Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring slipper du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Andra liknande resor